FORTUNA:LIGA - preview 22. kola

06.03.2021, 08:41, aktualizováno 07.03.2021, 08:29
Previews
Vedoucí Slavia chce potvrdit důležité body z Uherského Hradiště proti Baníku Ostrava. Zajímavou podívanou slibuje střetnutí mezi Českými Budějovicemi a Mladou Boleslaví, kde by mohlo být k vidění více gólů, načež Karviná si plánuje zvednout náladu proti brněnské Zbrojovce...
Dynamo České Budějovice - FK Mladá Boleslav  (neděle 14:00)
Poprvé pod Karlem Jarolímem dokázala Mladá Boleslav před týdnem zvítězit a nyní by to chtěla potvrdit. V cestě stojí České Budějovice, které po dobrém vstupu do jara zažívají útlum.

Jihočechům začala forma odcházet postupně. Po úvodních třech výhrách přišla remíza v Uherském Hradišti, po ní se však opět zadařilo stoprocentně proti Baníku. Jenže od té doby ve čtyřech utkáních Dynamo dvakrát remizovalo a dvakrát prohrálo, navíc velmi tristní je jeho ofenzivní bilance. V posledních šesti kláních se totiž prosadilo jen dvakrát!

Mladoboleslavští začali od začátku února pravidelně sbírat body, po třech remízách konečně přišlo před týdnem i vítězství. Na domácí půdě s Karvinou uspěli poměrem 2:0, když už v první půli rozhodli o tomto úspěchu z penalty Ladra a poté Zmrhal.

Od návratu Českých Budějovic do ligy bylo sehráno pět vzájemných zápasů. Třikrát se radovali hráči z města automobilky, jednou Jihočeši a jedno utkání skončilo remízou. Šlo o to poslední říjnové, v Mladé Boleslavi domácí po trefách Zahustela a Škody vedli 2:0, nicméně srovnat dokázali v závěrech poločasů Čolić a Jánošík.

Černobílí nemohou pro utkání počítat se zraněnými Vorlem, Ledeckým a Diopem, v ohrožení je i start Havelky. Na straně hostí se nepředstaví Tatajev, Hönig, Mikulec a Jiří Klíma, otazník visí nad Graiciarem a Řezníkem.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Drobný - Havel, Králik, Talověrov - Čavoš, Javorek - Čolič, Alvir, Mršič, Skovajsa - Brandner
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Diviš - Douděra, Šimek, Takács, Preisler - Dancák, Matějovský - Malínský, Ladra, Zmrhal - Škoda
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.73 - 3.26 - 2.69
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
MFK Karviná - Zbrojovka Brno  (neděle 14:00)
Karviná má po nepovedeném výletu do Mladé Boleslavi co napravovat. Chuť si Slezané mohou spravit v domácím střetnutí s brněnskou Zbrojovkou, která se i kvůli neúspěchu MFK propadla v tabulce na sestupovou šestnáctou příčku.

Nejhorší výkon za poslední dobu. Zhruba tak komentovali příznivci i Karviné představení svého oblíbeného mužstva v minulém kole na půdě Mladé Boleslavi. Především v prvním poločase zůstali Slezané hluboko za očekáváním. Následný budíček již přišel pozdě, zpět na východ republiky se družina trenéra Juraje Jarábka vracela se svěšenými hlavami.

Zklamání neskrýval ani brankář MFK Petr Bolek. "Všude jsme byli pozdě, domácí sbírali všechny odražené míče a z brejků nás cvičili. Lehce se přes nás dostávali, a nebylo to jednou. Neustále jsme propadali, náš výkon byl opravdu špatný. Domácím, kteří nás v prvním poločase přehrávali, jsme to usnadnili," zhodnotil zkušený gólman nepovedené utkání.

Ani Zbrojovka o uplynulém víkendu nedosáhla na body, přesto se Brňané neměli za co stydět. Favorizovanou Plzeň dlouho drželi na uzdě a nakonec prohráli kvůli jediné inkasované brance. I tak "Flinta" nicméně spadla do pásma sestupu, neboť se před ni dostala již zmíněná Boleslav.

Kouč Zbrojovky Richard Dostálek dobře ví, že v neděli jej čeká připravený soupeř. "Po minulém utkání dostali Karvinští od trenéra za uši a budou koncentrovaní, dobře nachystaní. Víme, že největší kvalitu mají na hrotu útoku, Michal Papadopulos je věž, góly dávat umí, umí i nahrát balon, podržet, kolem sebe má fotbalové, kreativní a pracovité hráče. Naši hráči to vědí, jsou na to nachystaní, bude záležet na momentální formě, kterou ukáží," uvedl.

Zatímco Slezané postrádají náhradního brankáře Vladimíra Neumana, stopera Soufiana Dramého a záložníka Kristi Qoseho, hostům budou chybět obránci Zoran Gajić s Lukášem Kryšůfkem,a po artroskopii odpočívající Ondřej Vaněk. Nejistý start panuje u zadáka Pavla Dreksy a tria středopolařů Rudolfa Reitera, Adama Fouska a Adriána Čermáka.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Bolek - Jursa, Santos, Šindelář, Mazáň - Smrž, Herc - Ostrák, Tavares, Bartošák - Papadopulos
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Šustr - Moravec, Pernica, Šural, Záhumenský - Štepanovský, Bariš, Sedlák, Pachlopník - Růsek, Hladík
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.34 - 3.32 - 3.19
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slavia Praha - Baník Ostrava  (neděle 18:30)
Už přes osm let čeká Baník na vítězství v pražském Edenu, nyní v jeho prospěch hraje několik okolností. Jednak Slavii ve čtvrtek čeká utkání Evropské ligy proti Rangers FC, jednak ji sužují nespecifikované koronavirové trable.

Sešívaní jsou tuto sezonu doma téměř stoprocentní. Z deseti zápasů ztratili jen při listopadové remíze s Brnem, zejména na jaře se jim ale daří skvěle. V lize ve třech utkáních třikrát zvítězili, a to při celkovém skóre 9:1. Naposledy si tam po dvou Kuchtových trefách a jednom Stanciuově zásahu poradili s Pardubicemi, od té doby se však na svém stadionu představili ještě dvakrát v jiných soutěžích.

V Evropské lize položili bezbrankovou remízou solidní základ k senzačnímu postupu přes Leicester, v pohárovém klání pak poměrem 10:3 zdolali Karlovy Vary. Potíží pro červenobílé vzhledem i k utkání s Baníkem, ale zejména pak ke čtvrtečnímu měření sil s Rangers, je výskyt britské mutace koronaviru v kádru. Ta se objevila v blíže nespecifikovaném množství, přesto nebude znamenat odložení zápasu.

Jarní ostravské trápení odnesl po minulé remíze v Teplicích trenér Luboš Kozel, jehož nahradí dosavadní trenér B-týmu Ondřej Smetana. Ten se bude snažit napravovat nejen vydřený nerozhodný výsledek proti Severočechům, ale i celkovou bilanci po zimní přestávce, která zní dvě vítězství v devíti ligových duelech.

"Moc času jsme neměli, v tom směru bylo pozitivní, že máme alespoň dlouhý týden a hrajeme až v neděli. Zbývají nám ještě dva dny na určité taktické záměry a věřím, že budeme dobře připraveni. To nejdůležitější, co jsme chtěli stihnout, jsme ale stihli, myslím, že jsme i dobře potrénovali. Čeká nás výborný tým, který svou kvalitu předvádí nejen v lize, ale i v evropských pohárech. Pro nás parádní konfrontace," říká nový lodivod Baníku.

Ve vzájemných utkáních se v poslední době výrazně více daří Pražanům. Oba soci se v nedávné minulosti dvakrát střetli v poháru - finále roku 2019 skončilo ve prospěch sešívaných, v osmifinále dalšího vydání MOL Cupu naopak uspěl Baník. V lize pak Slavia z posledních šesti klání čtyřikrát zvítězila a dvakrát remizovala.

Marodka Vršovických se vzhledem ke zmíněným potížím s covidem těžko odhaduje, nicméně jisté je, že mimo hru zůstane kvůli žlutým kartám Kúdela a vinou zranění jiný stoper Hovorka. V ohrožení byly už dříve starty Berana, Holeše, Ševčíka a Traorého. Slezané přijedou bez zdravotně indisponovaných Kuzmanoviće a Fleišmana, otazník visí nad účastí De Azeveda a Budinského.

Jindřich Trpišovský varuje zejména před tím, že Ostravští před tímto utkáním vyměnili trenéra. "Nový trenér je vždycky nepříjemnost. Pravděpodobně udělá nějaké změny v sestavě nebo při standardních situacích. První zápas proti Baníku byl těžký, plný soubojů a standardek. Hlavně v defenzivě má hodně zkušených hráčů, čeká nás podobný zápas jako v minulých vzájemných duelech," řekl slávistický kouč.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Bah, Zima, Deli, Bořil - Hromada, Provod - Sima, Stanciu, Olayinka - Kuchta
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Fillo, Pokorný, Stronati, Ndefe - Buchta, Jánoš, Tetour, Kaloč, Holzer - Šašinka
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.28 - 5.58 - 12.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FK Příbram - Slovan Liberec  (sobota 14:00)
Liberec se jako první odpoutal z nabitého středu tabulky a vydal se stíhat pozice zajišťující vstupenku do pohárové Evropy. V případě vítězství na půdě sestupem ohrožené Příbrami se Slovan dokonce může dotáhnout na čtvrtý Jablonec.

Nečekané zisky proti Plzni a Slavii sice ukázaly, že v Příbrami setrvává bojovný duch, nicméně další nadstavbu již svěřenci trenéra Pavla Horvátha moc nepřidávají. Kádr Severočechů zůstává jedním z nejslabších v celé soutěži (není-li vůbec ten nejslabší) a odvrácení sestupu by se rovnalo malému zázraku.

Horváth si ale nic takového pochopitelně nepřipouští. Své mužstvo naopak nadále hecuje. "Liberec jsme sledovali, velmi se jim daří, jejich hráči mají formu, nebude to snadné, ale my si soupeře nemůžeme vybírat, bodovat musíme v každém zápase, abychom se v lize zachránili," sdělil bývalý vynikající záložník.

Liberecký Slovan se opravdu dostal do formy. Čtyřgólová kanonáda proti Pardubicím by sama o sobě bohatě postačila jako důkaz, avšak rozhodně není na škodu zasadit formu Severočechů do delšího časového rámce. Družina kouče Pavla Hoftycha totiž prošla celým únorem bez porážky, zároveň se jí zadařilo i v národním poháru, v němž postoupila přes České Budějovice do čtvrtfinále.

Výhru v MOL Cupu vystřelil Liberci Jakub Pešek, který přiznal, že herní pohodu si celý kádr užívá. "Musíme ale pracovat furt stejně, může se to zase rychle otočit. Starší jedna prohra a veze se to. Nesmíme usnout na vavřínech a pracovat dál," řekl s pokorou šikovný křídelník.

Na marodce Severočechů figurují stoper Mohamed Tijani, křídelník Jan Matoušek a středopolař Ondřej Karafiát, poslední jmenovaný by se ale do výkopu sobotního utkání mohl dát dokupy. Příbram řeší zejména složení obrany, otazník se totiž vznáší nad starty Stefana Vilotiće, Mihajla Cmiljanoviće, Karla Soldáta a Denise Laňky.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Kočí - Laňka, Kvída, Tregler, Svoboda - Lalkovič, Rezek, Pilík, Nový - Zorvan - Voltr
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Koscelník, Chaluš, Jugas, Mikula - Karafiát (Purzitidis), Mara - Pešek, Sadílek, Mosquera - Rabušic
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.69 - 3.71 - 1.68
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Teplice - SFC Opava  (sobota 16:00)
Teplice v novém kalendářním roce nadále čekají na výhru. Ideální příležitost na první tříbodový zisk budou mít Severočeši proti Opavě. Ta se totiž krčí na posledním místě.

Radim Kučera svou trenérskou kariéru pořád spíše startuje, avšak již dobře ví, pod jakým tlakem působí trenéři v ostravském Baníku. Proto je trochu ironií osudu, že právě Kučera popravil nyní již bývalého kouče Slezanů Luboše Kozla. Teplice totiž o minulém víkendu uhrály na východě republiky cennou remízu, což u Ostravanů vedlo k rozvázání spolupráce s Kozlem.

Nečekaný bod za plichtu Severočechy povzbudil, což se projevilo v národním poháru, kde "Skláři" přešli přes brněnskou Zbrojovku. "Po poháru převládají pozitiva, jsem strašně rád, že to kluci zvládli a postoupili jsme dál. Teď se budeme soustředit na sobotní zápas a budeme chtít udělat další krok i v sobotu," prohlásil Kučera.

Opava se s MOL Cupem již dříve rozloučila, proto veškeré úsilí věnuje nejvyšší soutěži, kde pořád věří, že odvrátí hrozbu sestupu. "Na zápas se nedívám tak, že by byl naší úplně poslední možností na záchranu. Jasné ale je, že v něm chceme bodovat. Potřebujeme navázat na výkon a výsledek z Českých Budějovic, kde jsme byli plně koncentrováni po celých devadesát minut," uvedl kouč SFC Radoslav Kováč.

Kvůli trestu za čtyři žluté karty však Slezané budou postrádat dva klíčové muže do defeznivy Josse Didibu a Christa Tiéhiho. Ze stejného důvodu se zase na domácí straně nepředstaví středopolař Tomáš Kučera.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Čtvrtečka - Vondrášek, Gabriel, Mazuch, Černý - Jukl, Fortelný - Macej, Žitný, Moulis - Mareš
SFC Opava - pravděpodobná sestava:
Fendrich - Březina, Kulhánek, Žídek - Mondek, Nešický, Řezníček, Hellebrand, Helešic - Čvančara, Smola
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.16 - 3.28 - 3.64
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fastav Zlín - Bohemians Praha 1905  (sobota 16:00)
Po dlouhých týdnech plných trápení se začali fotbalisté zvedat a zřejmě definitivně se vzdálili od sestupových příček. Nyní se utkají s tabulkovým konkurentem z Ďolíčku o to, kdo se přiblíží středu pole.

Když ševci 20. února podlehli Spartě, čekali na vítězství téměř tři měsíce a rovných deset zápasů. Pak ale zvládli dohrávku proti Mladé Boleslavi a minulý víkend vyplenili Andrův stadion. O těsném vítězství 0:1 v Olomouci rozhodl z penalty Roman Potočný.

Klokani se už delší sobu pyšní solidní formou, z posledních šesti utkání totiž prohráli jen jedno jediné. Leč v nedávných týdnech úplně spokojeni být nemůžou, neboť prohráli v Plzni a doma jen remizovali s Olomoucí a Českými Budějovicemi. Proti Dynamu po gólu Bartka vedli, nicméně poměrně brzy srovnal na konečných 1:1 Čolić.

Pro zeleno-bílé hraje rovněž nedávná bilance vzájemných utkání. V předchozích čtyřech střetech totiž třikrát zvítězili a jednou remizovali, v říjnu soupeře přemohli 2:0 po brankách Hronka a Keity. Sluší se také podotknout, že jde o jediné vítězství domácího celku za dobu, kdy se pravidelně střetávají v nejvyšší soutěži. A to už bylo sehráno jedenáct vzájemných duelů!

Na straně zlínských je pro utkání v ohrožení start Poznara, hostující trenér Klusáček se musí obejít bez zraněných Pokorného, Ugwua a Valeše.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Fantiš, Buchta, Simerský, Procházka - Hlinka, Conde, Janetzký - Dramé, Jawo, Potočný
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Le Giang - Hůlka, Krch, Bederka - Vaníček, Jindřišek, Květ, Hronek, Vondra - Necid, Pulkrab
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.27 - 3.27 - 3.37
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Viktoria Plzeň - Sigma Olomouc  (sobota 18:30)
Plzeň pokračuje v pilování formy k dokonalosti. Západočeši doufají, že v domácím prostředí zaznamenají třetí ligové vítězství za sebou. Do Štruncových sadů totiž přijede Olomouc, která střídá dobré dny s ponurými.

Přestože Viktoria díky posledním dvěma výhrám zůstává v boji o evropské poháry, převládají u fanoušků Západočechů nadále rozpaky. Proti Bohemians ani v Brně totiž Plzeň rozhodně nepředvedla bůhvíjak dominantní výkon, a pokud se soupeři na družinu kouče Adriána Guľy kvalitně připraví, může kdykoliv přijít další klopýtnutí.

Ve středu však Plzeň poměrně snadno postoupila přes Hradec Králové do čtvrtfinále MOL Cupu, přičemž hattrickem zazářil nedávno uzdravený záložník Aleš Čermák. Jeho kolega ze stejného dresu Šimon Falta se na sobotní duel proti Sigmě těší o něco více než ostatní spoluhráči, neboť na Hané ještě donedávna působil. "Jak znám prostředí v týmu Olomouce, tak přijedou dobře připravení a nachystaní. My budeme muset podat maximální výkon, abychom vyhráli," řekl levonohý univerzál.

Příprava na duel možná Hanákům skutečně jde, ovšem následná performance na trávníku má k dokonalosti často daleko. Naposledy Olomouc zklamala doma na Andrově stadionu proti Zlínu, jemuž podlehla po výsledku 0:1. Místo honby za vyššími příčkami tak Sigma zůstává v šedivém středu tabulky. A nervozita příznivců roste...

Po poslední porážce bylo v kabině Olomouce očividně dusno. "Trenéři nebyli spokojeni s naším výkonem. Zaslouženě jsme byli kritizovaní. Ani my hráči jsme s výsledkem a výkonem nebyli spokojeni. Rozhodně máme co napravovat," prozradil klíčový středopolař Hanáků David Houska.

Hostům ve Štruncových sadech nepomůže záložník Lukáš Greššák, jenž pyká kvůli trestu za čtyři žluté karty v ročníku. Zdravotní problémy zase nepustí do hry útočníka Dominika Radiće a mladého středopolaře Jáchyma Šípa. Na straně Viktorie budou absentovat stoper Lukáš Hejda a trio záložníků Joel Kayamba, Jan Kopic a Tomáš Hořava. V ohrožení je také start univerzála Jana Kovaříka, jenž se zotavuje z otřesu mozku.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Staněk - Havel, Kaša, Brabec, Limberský - Čermák, Kalvach, Bucha - Ba Loua, Beauguel, Falta
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Mandous - Sladký, Hubník, Beneš, Vepřek - Hála, Breite, Houska, Daněk, González - Nešpor
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.40 - 4.75 - 8.43
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha21174061:1455
2.Sparta Praha20142443:2444
3.1. FC Slovácko21124541:2140
4.FK Jablonec21123636:2539
5.Slovan Liberec21106532:1936
6.Viktoria Plzeň21104738:2634
7.FK Pardubice2194821:2831
8.Sigma Olomouc2179529:2430
9.Baník Ostrava2186726:2130
10.Dynamo České Budějovice2179525:2530
11.Fastav Zlín21741021:2925
12.MFK Karviná2167824:3325
13.Bohemians Praha 19052166923:2724
14.FK Teplice21541220:4219
15.FK Mladá Boleslav21371124:3616
16.Zbrojovka Brno21351316:3514
17.1. FK Příbram20261216:4012
18.SFC Opava21261313:4012
Zbývající zápasy
05.03. 18:00FK Pardubice - 1. FC Slovácko (zápas odložen)
07.03. 16:00FK Jablonec - Sparta Praha (zápas odložen)

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1199)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele