FORTUNA:LIGA - preview 17. kola: Šlágr na Slovácku

04.12.2021, 08:54, aktualizováno 05.12.2021, 09:33
Previews
Slovácko před 14 dny skolilo doma Spartu, teď v dalším šlágru přivítá Plzeň. Baník přivítá Budějovice, které právě Slovácko v minulém kole zcela nečekaně skalpovaly. Bohemians mají na programu duel s Jabloncem a Mladá Boleslav přivítá Pardubice.
Bohemians Praha 1905 - FK Jablonec  (neděle 15:00)
Dva celky ze spodní šestky tabulky, avšak s podstatně vyššími ambicemi, se v sobotu odpoledne střetnou v Ďolíčku. Domácí Bohemians tam hostí Jablonec, na který mají aktuálně náskok pěti bodů.

"Klokani" v poslední době střídají výsledky jako na houpačce. Po vcelku poklidném vítězství nad Českými Budějovicemi si odvezli šestigólový příděl z Plzně, načež v dohrávce zápasu s Karvinou zase přesvědčivě vyhráli. Ve středu je slepenými góly v první půli poslali do vedení Puškáč s Köstlem, v závěru pak na konečných 3:0 zvyšoval Necid.

Severočeši na vítězství jiné než v MOL Cupu proti celkům z nižších soutěžích zvítězili naposledy v polovině září proti Kluži, krátce předtím zdolali Karvinou. Od té doby nezvládli už devět ligových zápasů v řadě, naposledy po Hlavatého trefě podlehli Mladé Boleslavi. Zatímco v Konferenční lize tak nadále bojují o postup, v tuzemsku to vypadá spíše na boj o záchranu.

Vzájemné zápasy byly v nedávné minulosti záležitostí toho, kdo hraje doma a kdo venku. Hosté zvítězili naposledy před čtyřmi lety, od té doby bylo sehráno osm zápasů. Poslední dva přitom skončily nerozhodně, v dubnu ve Vršovicích branka nepadla, v srpnu v Jablonci to dopadlo 2:2. Po Puškáčově trefě rychlými brankami otočili Pilař s Čvančarou, v nastavení z penalty zajistil "Klokanům" bod Kovařík.

Muži z Ďolíčku budou v utkání postrádat zraněné Hůlku, Krcha a Osmančíka, v ohrožení jsou navíc i starty Bederky s Vondrou. Na druhé straně visí otazník nad Pleštilem, který by tak za postranní čarou doplnil vykartovaného Kubistu.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Le Giang - Dostál, Jindřišek, Köstl - Fulnek, Ljovin, Květ, Kovařík - Hronek - Puškáč, Keita
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Holík, Martinec, Zelený, Krob - Považanec - Malínský, Houska, Kratochvíl, Pilař - Doležal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.39 - 3.56 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Baník Ostrava - Dynamo České Budějovice  (neděle 15:00)
Po nedobrém představením a ztrátě bodů z minulého týdne se Baník Ostrava chce zase odrazit k lepším výkonům. Šanci má proti Českým Budějovicím, jež si naopak před týdnem připsaly cenné vítězství.

Baník sice na přemožitele čeká již pět zápasů, na druhou stranu ze sedmi posledních utkání vyhrál jen jednou. Nutno podotknout, že všechny ztráty přišly s týmy z elitní šestky, tedy kromě té nejaktuálnější. Ve Zlíně Slezané dvakrát vedli zásluhou Almásiho a Azeveda, nicméně za domácí dokázali kontrovat Tkáč a Procházka, konečný výsledek tak zněl 2:2.

Dynamo naopak minulý víkend předvedlo mocný obrat. Na svém stadionu proti Slovácku prohrávalo o dvě branky vstřelené Kalabiškou a Sadílkem, navíc v devětašedesáté minutě uviděl červenou kartu Hora. Avšak brzy po něm snižoval Valenta, dvěma slepenými góly pak obrat dokonal Bassey. Co je ale rovněž potřeba zmínit, to je venkovní bilance Jihočechů, kteří mimo svůj stadion získali pouhé dva body.

A podobně tomu je i ve vzájemných střetnutích. V Ostravě se Budějovice naposledy radovaly před jedenácti a půl lety, od té doby sedmkrát v řadě nevyhrály. Tento kalendářní rok s Baníkem sehrály dva zápasy na domácí půdě, na jaře jedinou trefou Mršiće vyhrály, začátkem srpna na soupeře nestačily poměrem 1:3. Po zásazích Kuzmanoviće a Tetoura snižoval Bassey, v závěru ale vítězství hostí pečetil Lischka.

Slezané se musí obejít bez zdravotně indisponovaných Laštůvky a Kukučky, na straně hostí budou vedle potrestaného Hory chybět i Novák s Talovierovem a možná i Brandner, Havel a Hellebrand.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Budinský - Ndefe, Svozil, Lischka, Fleišman - Tetour, Kaloč - De Azevedo, Kuzmanovič, Potočný - Almási
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Vorel - Čolič, Králik, Sladký, Skovajsa - Valenta, Čavoš - Van Buren, Mihálik, Mršič - Bassey
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.63 - 4.16 - 5.42
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Mladá Boleslav - FK Pardubice  (neděle 15:00)
Mladá Boleslav zvládla utkání v Jablonci a pokračuje tak v boji o proniknutí mezi nejlepších šest týmů soutěže. V neděli dorazí do středních Čech Pardubice, které dál marně hledají formu.

Teprve podruhé v ročníku dokázala Boleslav zvítězit na hřišti protivníka. Středočechům stačila k tříbodovému zisku v Jablonci jediná přesná trefa Michala Hlavatého, jenž tak nahradil hlavního kanonýra Milana Škodu absentujícího kvůli nemoci. Mužstvo trenéra Karla Jarolíma si díky cennému skalpu pojistilo sedmé místo v tabulce.

Pardubice naopak o uplynulém víkendu vyrobily velké množství chyb, které soupeř z Olomouce nekompromisně trestal. "Po vítězství v Teplicích jsme chtěli bodovat, nejlépe za tři body. To se nám nepovedlo, naopak jsme utrpěli debakl. Rozhodla produktivita Olomouce a výkony brankářů," zhodnotil poslední nezdar kouč Východočechů Jaroslav Novotný. Jeho svěřenci tak zůstávají na neuspokojivé 14. pozici.

V Boleslavi se na straně hostů nepředstaví zraněný záložník Tomáš Solil, nejisté jsou pak starty dalšího středopolaře Jiřího Slámy a obránce Filipa Čiháka. Ze Středočechů marodí stoper David Šimek s útočníkem Dominikem Maškem, otazníky visí nad již zmíněným Škodou a záložníkem Davidem Pechem.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Douděra, Suchý, Karafiát, Preisler - Skalák, Smrž, Hlavatý, Matějovský, Ewerton - Fila
FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Boháč - Kostka, Jeřábek, Toml, Čelůstka - Červ, Tischler - Chytil, Beran, Cadu - Černý
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.37 - 5.08 - 8.86
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FC Slovácko - Viktoria Plzeň  (neděle 18:00)
Šlágrem mezi čtvrtým a druhým mužstvem tabulky vyvrcholí 17. kolo. Slovácko prožívá snový podzim, naposledy však nepříjemně narazilo. Znovu nastartovat se chtějí Moravané proti Plzni, která si týden nazpět s chutí zastřílela.

Dlouho si Slovácko v průběhu ročníku počínalo suverénně a neohroženě. Podobně vystupovalo také o uplynulém víkendu v Českých Budějovicích, kde vedlo o dvě branky a kráčelo za zdánlivě snadným tříbodovým ziskem. Jenže v závěru se mančaft z Uherského Hradiště sesypal jako domek z karet a zápas na jihu Čech ztratil. Kvůli nečekanému kolapsu prohráli Moravané potřetí v sezoně a v tabulce se propadli za trojici z Prahy a Plzně.

Družina trenéra Martina Svědíka tak má co napravovat. V domácím prostředí by nejraději navázala na poslední dvě utkání, která v Uherském Hradišti proti Viktorii zvládla. Vloni Slovácko dokonce Západočechy rozstřílelo výsledkem 4:0.""Mám to pořád v živé paměti, byl to pro nás krásný zápas s výborným výsledkem," vzpomínal před víkendovým kláním křídelník Milan Petržela, který v minulosti několik let oblékal také dres Plzně.

Časy se však mění. Před rokem Viktoria marně hledala tvář, letošní podzim se jí ale daří mnohem lépe. Svěřenci kouče Michala Bílka se dlouho vyhřívali na ligovém trůnu, a byť o výsostné postavení přišli, nadále se drží v popředí. To je oproti předchozím měsícům, kdy se Západočechy marně snažil probudit slovenský lodivod Adrián Guľa, rozhodně příjemná změna.

Navzdory selhání v Budějovicích nehodlá Plzeň soupeře z Moravy podcenit. "Určitě to s nimi nezacloumá, protože mají velmi zkušené mužstvo, které má vysokou výkonnost a myslím, že je jedna porážka nerozhodí. Naopak mám velký respekt před Slováckem, protože hraje už delší dobu velmi dobře," prohlásil uznale Bílek.

Do Zlínského kraje se ze Západočechy nevydají mladíci Václav Míka s Ondřejem Pachlopníkem, neboť oba limitují zdravotní problémy. Ze stejného důvodu budou Slovácku chybět útočný talent Filip Vecheta a záložník Daniel Mareček.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Ngyuen - Reinberk, Hofmann, Kadlec, Kalabiška - Sadílek, Havlík - Petržela, Kohút, Holzer - Jurečka
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Staněk - Havel, Pernica, Hejda, Sýkora - Bucha, Kalvach - Kopic, Čermák, Mosquera - Beauguel
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.57 - 3.38 - 2.78
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovan Liberec - FC Hradec Králové  (sobota 15:00)
Liberec v listopadu ztratil body v jediném zápase. Díky vítězné šňůře se Slovan dotáhl do středu tabulky, v němž sídlí také královéhradečtí "Votroci". Pokud Severočeši uspějí i v 17. kole, budou již klepat na brány první poloviny ligového pelotonu.

Onu jedinou bodovou ztrátu zaznamenala družina trenéra Luboše Kozla minulou neděli na pražské Letné. Slovan sice Spartu dlouho trápil, nakonec však po boji padl a po více než měsíci ochutnal hořkost porážky. ""Mrzí mě, že za stavu 2:1 jsme neproměnili šanci, mohlo to být ještě lepší," litoval autor jediné branky Severočechů na Letné Christian Frýdek.

Hradci se předposlední kalendářní měsíc v roce nevyvedl tak jako Liberci, v jeho samém závěru se nicméně přece jen dočkal vítězství. Východočeši v minulém kole přetlačili Karvinou a uhlídali tak solidní šestou příčku v tabulce.

Ligový nováček tak suverénně převyšuje předsezonní očekávání. S jídlem ovšem roste chuť a Hradec se chce po chudších letech pořádně vykrmit. "Říkáme si tady z legrace, že správná hospodyňka má být neskromná. Také my chceme další bodové zisky. Do Liberce jedeme s nejvyšší pokorou, body se odtamtud jen tak nevozí, ale my tam i tak chceme uspět," prohlásil asistent hlavního kouče "Votroků" Stanislav Hejkal.

Obě mužstva se mohou těšit z minimálního počtu absentujících hráčů. Zatímco na marodce Slovanu nefiguruje jediné jméno, Hradci schází pouze zraněný brankář Michal Reichl. Mnohem víc tak týmy trápí omezení počtu diváků v ochozech kvůli horšící se epidemii koronaviru. Kvůli nim se k řece Nise může na ligový fotbal v sobotu vypravit maximálně tisícovka fanoušků.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Knobloch - Gebre Selassie, Chaluš, Plechatý, Mikula - Havelka, Tiéhi - Koscelník, Frýdek, Matoušek - Rabušic
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Fendrich - Klíma, Král, Čech - Mejdr, Kodeš, Rada, Urma - Dvořák, Prekop, Vlkanova
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.18 - 3.13 - 3.78
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
MFK Karviná - Sparta Praha  (sobota 15:00)
Karviná již sice dohnala ostatní účastníky nejvyšší soutěže v počtu odehraných zápasů, jenže ani po dohrávkách se nedočkala první výhry v sezoně. Moc šancí se Slezanům nedává ani v duelu se Spartou, byť také celek z hlavního města řeší své potíže.

Pražané sice během uplynulého víkendu zdolali liberecký Slovan, přesvědčivý výkon ale rozhodně nepředvedli. Herně spíš svěřenci kouče Pavla Vrby navázali na rozpačité utkání z posledních týdnů, V nich na domácí scéně ztratili kontakt z čelem ligové tabulky, na mezinárodní úrovni pak přišli o šanci pokračovat v dalších kolech Evropské ligy.

Výhra ve Slezsku by se tak Spartě určitě hodila. "Samozřejmě jedeme do Karviné potvrdit roli favorita a vyhrát. Hrají o záchranu, takže do zápasu půjdou víc než na sto procent, kór když je to proti nám. Bude to strašně těžké utkání," prohlásil Vrbův asistent Luboš Loučka.

Hráči Karviné sice na rozdíl od Letenských nemusí cestovat po Evropě, i tak ale za sebou mají náročný program, během něhož museli odehrát dva zápasy týdně. Všechny duely nicméně pro MFK dopadli nezdarem. Slezané tak nadále posbírali v ročníku pouhopouhých pět bodů, s nimiž v tabulce kotví na předposledním místě jen o skóre před Teplicemi.

Naposledy Karviná padla ve středu na půdě Bohemians. "Fotbal je o zodpovědnosti, důslednosti a disciplíně. První a třetí gól to byly tyhle věci, které jsme neměli. Stopeři, kteří mají ubránit, tak bohužel jsou u těchto dvou gólů a takhle se nedá hrát. Osmnáctiletý dorostenec Durosinmi, kterého jsme do týmu vytáhli, je vlastně našim nejnebezpečnějším hráčem," stěžoval si po středeční seanci trenér MFK Bohumil Páník.

Slezané budou kvůli trestu za červenou kartu postrádat středopolaře Marca Túlia. Na marodce zůstávají záložník Daniel Bartl s útočníkem Rafaelem Tavaresem, starty dalšího forvarda Kacpera Zycha a gólmana Vladimíra Neumana jsou pak nejisté. Spartě chybí zranění obránci Ondřej Čelůstka s Casperem Höjerem, záložníci Jakub Pešek s Matějem Polidarem a útočník Lukáš Juliš. O nasazení středopolaře Filipa Součka se teprve rozhodne.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Bolek - Křapka, Santos, Buchta, Šehić - Mangabeira - Sinjavskij, Čmelík, Qose, Bartošák - Papadopulos
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Holec - Wiesner, Panák, Krejčí ml., Hancko - Karlsson, Pavelka, Sáček, Karabec, Haraslín - Hložek
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.54 - 4.88 - 1.39
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Teplice - Fastav Zlín  (sobota 15:20)
Stále se trápící Teplice mají v rámci sedmnáctého kola FORTUNA:LIGY jedinečnou šanci na to se odrazit k lepším zítřkům. Na domácí půdě totiž hostí Zlín, který se také nepyšní zrovna nejlepší formou.

Skláři aktuálně prohráli už osm utkání v řadě, z nichž jedno pohárové. Bolestivá pro ně byla zejména poslední domácí porážky od Pardubic, kvůli které jim tak uniklo čtrnácté místo držené právě Východočechy. Na Slavii před týdnem nestačili 3:0 po trefách Stanciua, Kuchty a Ousoua, navíc přišli o vyloučeného Marečka.

Ševci už se zřejmě probrali z toho nejhorších období a z posledních pěti zápasů získali šest bodů, nicméně zároveň je třeba dodat fakt, že hned třikrát v tomto období vyšli střelecky naprázdno. Za týden starý domácí výkon s Baníkem se ale stydět nemusí. Byť po trefách Almásiho a Azeveda dvakrát prohrávali, dokázali Tkáč a Procházka pokaždé vyrovnat.

Teplicím budou kromě výše zmíněného Marečka chybět ještě zranění Kučera, Mazuch a Žitný, hosté nemohou pro karetní trest počítat s Čanturišvilim, Poznarem a Procházkou, zdravotní potíže zase do hry nepustí Dostála, Koláře a Jawa.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Knapík, Chlumecký, Hyčka - Jukl, Krunert - Kodad, Trubač, Rezek - Mareš
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Cedidla, Vraštil, Simerský, Matejov - Conde - Reiter, Hrubý, Tkáč, Dramé - Fantiš
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.35 - 3.20 - 3.28
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sigma Olomouc - Slavia Praha  (sobota 18:00)
Už pětkrát v řadě se v rámci ligové soutěže podařilo Slavii zvítězit, to vše navíc bez jediného inkasovaného gólu. Její soupeř v podobě Sigmy zase teprve před týdnem ukončil stejně dlouho trvající čekání na výhru.

Hanáci tento půst přerušili ve velkém stylu. Na hřišti Pardubic totiž zvítězili jednoznačně 1:5, když na Růskovu trefu sice brzy odpověděl Tischler, pak už ale pálili jen Zmrzlý, Poulolo, González a Látal. Navázali tak na předchozí pohárový úspěch, když díky penaltovému rozstřelu přivezli z Českých Budějovic postup do čtvrtfinále.

Sešívaní se v posledním měsíci těší skvělé formě a v lize za tři utkání nastříleli třináct gólů při nule v kolonce inkasovaných. Celkově mají už pět tříbodových zisků v řadě, ten poslední se zrodil v domácím zápase v Teplicích. Vsítit mohli dokonce víc než jen tři branky v podání Stanciua, Kuchty a Ousoa, a to vzhledem k obrovské převaze herní a půl hodiny i početní, neboť v dresu sklářů byl vyloučen Mareček.

Olomouc je v poslední době oblíbeným soupeřem červenobílých, ti už ve vzájemných duelech neprohráli jedenáctkrát v řadě, z posledních devíti zápasů navíc devět vyhráli. V tomto kalendářním roce došlo ke třem střetům, v pohárovém čtvrtfinále rozhodli o výhře 0:3 Kuchta, Stanciu a Ševčík, oba ligové duely skončily jednobrankovou výhrou, kterou zajistil jednou Kuchta a naposledy na konci října Olayinka.

Na poslední utkání vzpomíná i Jaroslav Köstl. "Je to něco přes měsíc, není to taková doba. Znamená to, že z některých situací z toho utkání budeme vycházet. Oba týmy od toho utkání prošly určitým vývojem, na to se budeme snažit správně zareagovat a věřím, že se stejným výsledkem, co se týče bodů, i když nás tam určitě nečeká nic jednoduchého. Ukažte mi ale zápas v lize, který je jednoduchý. Je to venkovní utkání a my jsme to poslední utkání, když neberu Pardubice, v Budějovicích nezvládli. I když tam s námi nebudou fanoušci, tak víme, že nás budou statisíce sledovat na televizních obrazovkách a my je budeme chtít zase potěšit," říká asistent slávistického trenéra.

Sigma se v tomto náročném mači musí obejít bez zraněných Vaněčka s Yunisem a také Stejskala, který hostuje právě z Edenu a do hry jej nepustí dohoda klubů. V ohrožení je navíc i start Beneše, Hály, Chvátala, Jemelky a Zifčáka, jejichž případná absence by byla nemilá zejména pro obrannou fázi. Na straně Trpišovského družiny se nepředstaví zdravotně indisponovaní Hovorka, Provod, Bořil, Kúdela, Takács a Tecl, otazník visí nad Bahem, Olayinkou a Ševčíkem.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Macík - Poulolo, Hubník, Vepřek - Zahradníček, Breite, Sedlák, González, Zmrzlý - Růsek, Daněk
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Mandous - Masopust, Ousou, Kačaraba, Oscar - Holeš, Hromada - Schranz, Stanciu, Lingr - Kuchta
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.97 - 4.63 - 1.43
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha16132145:1141
2.Viktoria Plzeň16122231:1238
3.Sparta Praha16113238:2036
4.1. FC Slovácko16112333:1735
5.Baník Ostrava1685331:2129
6.FC Hradec Králové1666422:2224
7.FK Mladá Boleslav1672726:2323
8.Sigma Olomouc1656529:2421
9.Dynamo České Budějovice1663723:2521
10.Slovan Liberec1662816:2320
11.Bohemians Praha 19051653824:3518
12.Fastav Zlín1643919:3115
13.FK Jablonec1627711:2913
14.FK Pardubice1625919:3511
15.MFK Karviná16051114:315
16.FK Teplice16121313:355

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (434)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele