Eurozápisník XIV. aneb Žádné strachy, žádné spěchy

19.06.2012, 04:12
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Už šest let nepřetržitě vládnoucí hegemoni Evropy i světa se na závěr svého tažení skupinou C vskutku nepřetrhli. Zejména Španělé přistoupili k duelu s Chorvatskem zcela neohroženě; a nikterak přesvědčivě nepůsobila ani o kousek dále Itálie, bojující s již vypadnuvším Irskem...

Španělští matadoři nepředvedli pranic ze svého umu a brilantnosti, kterou se prezentovali ve většině soutěžních i přátelských střetnutích v posledních letech. Propracovaná chorvatská defenzíva založená na skvělé obranné čtveřici a doplňována výborně pracující zálohou v čele s výborným Lukou Modrićem obratným přístupem k hráčům naprosto eliminovala dva tvořivé záložníky, barcelonské souputníky Andrése Iniestu a Xaviho, klíčové strůjce španělských úspěchů poslední doby.

Totéž platilo o sic se snažícím, avšak nijak nevynikajícím Torresovi, jediným výrazněji prosadivším se ofenzivním hráčem byl do svého odchodu ze hřiště David Silva. La Roja sice měla v zápase naprosto tradičně značnou územní převahu, kteráž ovšem nevyprodukovala v prvním i ve druhém dějství žádnou výraznější příležitost, pomineme-li ojedinělý a klíčový okamžik zápasu, tedy branku sevillského křídelníka Jesúse Navase, jenž nastupuje do druhých poločasů vcelku nad očekávání, neboť jeho letošní fazóna v mužstvu Sevilla CF nebyla nikterak výjimečná.

Celkově se šturmy španělských nájezdníků zastavovaly s ryzí pravidelností na šestnáctce, na níž již čekal konsolidovaný blok chorvatských obránců podpořených defenzivně laděnými záložníky. Obrana Vatreni skutečně pracovala výborně, krom několika pokusů, jež mohly kapitána a stálici v chorvatské sestavě Stipe Pletikosu leda protáhnout, rozhodně ne výrazněji ohrozit.

Jedním z důvodů chabé španělské ofenzívy bylo již zmiňované vymazání Xaviho a Iniesty, ústředních tvůrců hry, jimž nemohlo vcelku zatažené duo Xabi Alonso a Sergio Busquets kvalitou přihrávek jakkoliv konkurovat. Právě dvojice defenzivních čutálistů byla u míče podstatně častěji, neboť se k nim pravidelně vracely míče odvrácené chorvatskou obranou, anebo přerozdělované zpět právě Xavim, Iniestou a tu a tam jediným odhodlaným Španělem Davidem Silvou, jenž se nebál soubojů tváří v tvář a několikrát díky jeho průnikům došlo k nepatrnému, optickému přečíslení. To bylo ovšem ze strany šampiónů vše, slabá mezihra s nezvykle velkým množstvím nepřesností a zkažených přihrávek a slabé střely z delších distancí.

Chorvatsko se soustředilo na defenzívu, aby podnikalo do otevřenější, ne tolik zajištěné obrany soupeře nebezpečné protiútoky, které se ovšem zadrhávaly na stejné obtíži, tj. nepřesnosti závěrečných přihrávek, centrů a přenesení hry. Přitom mohlo být v balkánském táboře veselo, nebýt chybného rozhodnutí německého soudce Wolfganga Starka a jeho dvou asistentů, kteří přehlédl jednoznačný šprajc Sergia Ramose proti Mandžukićovi, jenž byl rozhodně na hranici pokutového území faulován a i přes protesty spoluhráčů odkulhal za čáru. Nejlepší střelec Chorvatska na šampionátu se třemi přesnými zásahy se posléze do hry vrátil, do větší příležitosti se už ale nedostal.

První poločas nabídl velice opatrnou kopanou, bez výraznější šance, pouze s jediným zábavnějším momentem v podobě již zmiňovaného střetu Ramose a Mandžukiće. Po obrátce již bylo v jantarové oáze stadionu v Gdaňsku veseleji, ačkoliv ne přemnoho. Klání bylo vskutku nesmírně nudné, pískající a v chorvatské části dokonce planoucí ochozy rozhodně nemohly býti spokojeni s předváděnou hrou, která se po obrátce mírně proměnila.

Chorvaté s vědomím, že Itálie vede nad Irskem 1:0 díky brance Antonia Cassana, vstoupili do druhého dějství velice aktivně. Na rozdíl do prvního poločasu napadali španělskou rozehrávku již v hloubi soupeřova pole, čímž vytvořili větší tlak na defenzívu mužstva z Pyrenejského poloostrova, jež si rázem nebylo jisté v kramflecích a kupilo více chyb v rozehrávce, než je zvykem.

Obrana Bilićova družstva pracovala stále bez větších potíží, ofenzíva se probudila a prostřednictvím běhavého, agilního Luky Modriće se dostala k obrovské příležitosti, jejíž neproměnění se stalo klíčovým okamžikem klání. Právě špílmachr londýnského Tottenhamu šajtlí nalezl na malém čtverci Rakitiće, jenž svou hlavičku z bezprostřední blízkosti namířil pouze na dosah Casillasových paží, jež mičudu vyrazily, načež obránci v krkolomných pozicích dokonali její odvrácení. Ačkoliv se na "kdyby" nehraje, v případě inkasované branky by Španělsko patrně horko těžko prostupovalo stále otevřenější chorvatskou obranou, která by se zatáhla stejně jako v prvním dějství a nedovolila by soupeři příliš příležitostí ke gólové radosti.

Po tomto okamžiku následovalo několik střídání, v nichž se projevila na jedné straně obava z výsledku, na druhé pak potřeba co nejdříve vstřelit rozhodující branku. A nebylo pochyb, že by jediná trefa na vítězství v tomto konejšivém, unuděném mači bohatě stačila, což se nakonec potvrdilo.

Na hřiště přišel Jelavić a Perišić v chorvatském dresu, jediného útočníka Španělska Fernanda Torrese pak nahradilo ofenzivně laděné křídlo Jesús Navas. Del Bosque byl uchlácholen představou, že jeho mančaft nějakým způsobem dotlačí utkání alespoň do bezgólové remízy, která by i v případě výhry Itálie La Roje stačila.

Chorvatsko posléze pootevřelo dvířka natolik, že si Španělé mohli hrát ve svém tradičním, cruyffovském rytmu tiki-taka, jenž sloužil k udržení výsledku, nikoliv k prolomení chorvatské defenzívy. Balkánský celek však nemohl nalézt chvíli klidu na rozehrávku, neměl dostatečnou kapacitu prorazit v závěru klání rozpačitě, přesto bez větších potíží pracující španělskou defenzívu. Na hřiště posléze přišla živá voda v podobě Fábregase, jenž hru Del Bosqueho mužstva mírně oživil a nakonec i vyprojektoval gólovou akci, když za obranou našel Andrése Iniestu, jenž nezištně připravil gólovou radost pro Jesúse Navase.

V ten moment se lepšímu mužstvu Chorvatska rozplynuly naděje nad Baltským mořem omývajícím břehy přístavu Gdaňsk. Ačkoliv bylo chorvatské družstvo v součtu lehoulince lepším mančaftem, nedokázalo proti loudavě hrajícímu soupeři uspět. Po minulém v samotném závěru prodloužení ztraceném a v penaltovém rozstřelu naprosto deprimujícím čtvrtfinále proti Turecku si tak družstvo Slaven Biliće připisuje další vcelku smutný okamžik, klíčově se ovšem jeví ztráta proti Itálii, která nevypadala jako výrazně silnější celek.

To ostatně platí i o Španělsku, které krom nášupu irským fotbalistům nepředvedlo na šampionátu zhola nic a předpokládám, že by podobné výkony mančaftu ve čtvrtfinále proti jednomu z možných soků z Francie či Anglie nemusely v žádném případě stačit.

---

Prazvláštní problémy dělalo vystavení postupové stvrzenky také Italům. Tedy, prazvláštní...pozorný divák či rovnou znalec italského nároďáku se patrně zamračil hned nad včerejší startovací listinou Azzurri. Dávala tušit rotaci do rozestavení se čtyřmi zadáky (užívaného hojně v kvalifikaci) - ačkoliv juventuské 3-5-2 mužstvu tolik svědčilo. Zároveň dávalo tušit Mottu na trequartistovi - čímž došlo docela dobře k paralyzaci italské záložní linie. A nakonec samozřejmě dávalo tušit protekci borců jako Balotelli, Maggio či Bonucci, kteří byli před výkopem v karetním ohrožení - to jediné lze nakonec kvitovat, neboť kompletní šestice fotbalistů s vykřičníky byla doopravdy uchráněna (pokud tedy nepočítáme nešťastné zranění Chielliniho)...

Možná snad Giovanni Trapattoni byl vynutitelem té otravné nostalgie; sám je totiž vyznavačem značně rigidního, nemobilního a ve výsledku nudícího 4-4-2, pro které byl kupříkladu na MS 2010 kritizován Marcello Lippi - a aspekty zrovna jeho Itálie nyní ta současná, přitom v mnoha ohledech modernější, bohužel nesla.

Střed pole rovnal se nesmírně statickému uskupení, které jako by si místy chtělo hrát na Španěly, a tak po hrdém doklusání k šestnáctce už jen vestoje čekalo, až hora k Mohammedovi přijde. A to ještě v těch sporadičtějších případech: daleko spíše se ani do těchto míst Pirlo a spol. nepropracovali. Samotného dirigenta totiž nohy při rýsování obvyklých dalekonosných kolmic neposlouchaly, Motta byl pod útočníky utopen a zneviditelněn (ačkoliv v pozici spojky defenzivní a záložní řady dříve fungoval takřka bezchybně), Marchisio pracoval poněkud bez chuti a De Rossi byl do rozehrávky většinu času rovněž nepoužitelný.

Problém byl potom hned ve dvou hlasitě hovořících činitelích, respektive psychických i fyzických blocích. Jednak ve flexibilní irské hrázi (občas záludně vystouplé, občas naopak zapadlé - jak si ukážeme později v tužce), jednak v přílišném spoléhání na Andreu Pirla. Ten předtím dvakrát zahrál, dnes nikoliv...a vhodný supl neexistoval. Nebo se nenabízel. Pirlova nemohoucnost pak byla opět způsobena více faktory, konkrétně tedy dvěma.

Zaprvé mi přišlo, že se Cassano s Di Natalem pohybovali až moc na hraně šestnáctky. Prvně jmenovanému pro jednou chyběla pořádná chuť stahovat se více do hloubi pole či na pravé křídlo; od Di Nataleho se dalo čekat leda sbíhání k levé postranní čáře (a že ho v těchto prostorách, kde mimochodem po pauze leželo ohnisko italského útočení, zastiňoval Balzaretti), nikoliv tak široké pole působnosti, jaké dokáže vytvořit Balotelli. "SuperMario" vesměs může být platný jakožto falešné křídlo i rozptyl na vápně; Di Natale se nejraději chová jen coby klasické LW.

Zadruhé Pirlo trpěl možná až přehnaným pocitem zodpovědnosti. Většinu času lítal všude; a ve finále nikde. Oba tyhle mé postřehy si ostatně sami potvrďte na těchto dashboardech sledujících oba dva stěžejní terče mých předchozích řádků. Odečíst z nich lze jednak Cassanovu fixaci do středu (která mu prostě nevyhovuje), jednak Pirlovo kontraproduktivní rozpětí.

Právě Pirlo, včera zvláště kazící a v mnoha pasážích bizarně neviditelný, by se pak navíc dal označit za viníka irského tlaku v závěrečných minutách. Italové se vlastně stali prvním mančaftem, který se od ostrovanů nechal v jedněch pasážích přehrávat. A na vině konkrétně byla přemíra faulů i v těsné blízkosti pokutového území, jež opět pramenila ze včerejšího evergreenu, a sice banálních ztrát na samotných rozjezdech ataků. Pokud se nám doteď hoši zpod Apenin ukazovali coby soubor znalý mnoha tras a způsobů, kterak zaskočit vpředu nahňácaného soka; jakožto parta perfektně sehraná, co se bleskových kontrů týče...včera to tam zkrátka a dobře nebylo. Jednu akci si vybavím: brilantní patičkovanou předávku Thiaga Motty, Pirlovo okamžité navázání a Di Nataleho úprk ke slabé střele na přední tyč. Dál už nic...

Zvlhlý střelecký prach pro tuto klasickou italskou zbraň Prandellimu zpod rukou vyfoukl mimo jiné jeho krajan Giovanni Trapattoni. Ten má cokoliv italského pochopitelně v malíku, a tak nyní na dobře známého protivníka vyrukoval s defenzivní taktikou podepřenou abnormální obětavostí, pečlivostí v dostupování, disciplinovaností utvářených obranných "trojiček" a podobně...do detailu propracovaný systém se navíc konečně (!) povedlo "vytunit" i srozumitelným, zrychleným přechodem dopředu, který Italům zejména do přestávky dělal nečekané problémy (ačkoliv tedy více risku souviselo s větším množstvím nepřesností a v 64. minutě Irové zkompletovali pouhých 68 % přihrávek - v té době turnajové minimum).

Konstrukce téhle ideální strategie byla patrná hlavně v úvodní desetiminutovce (jak ukazuje tento nákres), kdy Irové doopravdy jenom čekali, aby si záhy vypomohli pouhými třemi přihrávkami - a někdy ani tolika ne - až k pokutovému území věhlasnějšího soka. Vlastně tedy perfektně kopírovali úspěšnou taktiku Italů z úvodních dvou duelů, přičemž akorát tradičně spoléhali spíše na dlouhé pasy než na krátké, hbité narážečky; to byl ale zhruba jediný výrazný rozdíl.

Možná vůbec nejvehementněji nicméně důstojnou derniéru Boys in Green zapříčinily rapidně zlepšené výkony obou stoperů. Dunne se St. Ledgerem se například obdivuhodně předháněli v hrdinskosti vlastních obranných bloků; mnohdy to dokonce i vypadalo, že se schválně zatahují až ke Givenovi, že schválně couvají k malému vápnu místo zběsilých výpadů, aby předvedli své vlohy pro golmanské řemeslo. Vždyť si vezměte, že St. Ledger spolu se svým parťákem zablokovali dohromady sedm italských střel (3+4), kdežto proti Španělsku to byly rány tři (1+2) a proti Chorvatsku dokonce jedna jediná (1+0)!

Jako by přímá úměra neomylně našeptávala (leč je samozřejmě povrchní vycházet jen ze statistik, a ještě z jedné samotné), že se oba střední obránci postupně lépe a lépe adaptovali na tuto úroveň, jíž jeden zná tak maximálně z televize a druhý na ni už podle všeho nestačí. Bohužel pro Iry; začalo se tak dít až příliš pozdě. A navíc ani to k bodům, jak známo, nestačilo...

"Elektronická tužka"

1) Včera jsem na tomto místě demonstroval nechuť portugalské záložní trojky podporovat úniky forvardů; na jediné Torresově šanci utkání teď nicméně mohu kárat ještě intenzivněji. A jen tak okrajově ukázat, jak moc je španělská eskadra nezpůsobilá jiného stylu hry než své tiky-taky. Totiž zde Torres přebírá míč a rozvíjí ojedinělý brejk svého mužstva; a už teď má v širém okolí k dispozici (pokud to tak lze nazvat) jediného spoluhráče, zatímco Chorvaté vlastně ihned dostávají za balon (nebo na jeho úroveň) kompletní obrannou čtveřici. Ale to by ještě nebylo tak zlé; "horší" je obrázek zachycený po sedmi vteřinách. Na něm už jsou do ideálních pozic vráceny rovnou dvě chorvatské linie, zatímco Iniesta je dál schovaný co možná nejdál od Torrese...a žádná pomoc nepřichází ani z druhé vlny. Myslím, že dosti výmluvná ukázka španělského citu (viz Iniesta) a návyku (viz ostatní neviditelní), pokud jde o hbité kontry.

2) Španělům bude po zápase zcela jistě vyčítána zejména bohorovnost, s jakou přistoupili ke svému "skupinovému" finiši. A na šanci Rakitiće, z níž stoprocentně mělo zapršet, je patrná vůbec nejlépe. Ačkoliv je na prvním místě potřeba vyzdvihnout Modrićův dotyk génia (nebo Rosického?), laxnost favorita je zřejmá ve dvou fázích celé brejkové akce. V té první hned tři Španělé zadělávají na problém tím, že ani jeden z nich absolutně nebere na vědomí nějakého Rakitiće, který jim sprintuje za zády. Asi by jejich těly prosvištělo x ampérů elektrického proudu, kdyby si byť jen jeden z nich Chorvata navázal. No, a proto je pak také druhá fáze jen logickým vyústěním tohoto všeho. Rakitić se hlásí o přihrávku (ještě spolu se Strinićem mimochodem), aniž by kterýkoliv z hráčů v modrém překročil osu (!!!) hřiště. A to jich na obrázku vidíme pět...

3) Dnešní elektronická tužka je rozdělena na takové tři dvojbloky, aby byla pro jednou jaksi dynamičtější. Ten třetí se už týká souběžně hraného utkání v Poznani, a konkrétně Iry pozoruhodně pojaté defenzivní činnosti. První fotkou upozorňuji na vystouplý blok tří hráčů, kteří jako by po vzoru svých "stolních" brachů byli spojeni kovovou tyčí. Před nimi pochopitelně napadají dva hroťáci, za nimi zeje díra; úmysl je zřejmý - nahnat Italy do kouta, kde je zaměstnají beci a příslušní (v tomto případě ten levý) krajní záložníci. Druhá pozice, o devět sekund zpožděná, je potom také chtěná, tušená, vykonstruovaná. Irové jsou na ní hluboce přehluboce zataženi, čímž buď Italy odradí centrovat a doženou je k přihrávce za vápno (jako v tomto případě), nebo prostě vysoký míč díky přesile seberou. A pokud opravdu dojde k naplnění prvního scénáře, další postup je rovněž nabíledni: bafnout nadšeným vystoupením z bloku, blokovat kolmice i střely skrze svou neohroženost. A to fungovalo, neboť Italové na šestnáctce zadrbali hrozivé množství nahrávek, což platí také pro nadcházející okamžiky "tužkové" akce.

Zajímavosti dne

- Jenom Nizozemec Aron Winter byl v historii evropských šampionátů využit coby žolík ve více případech než Cesc Fábregas (7 x 6).

- Během prvního poločasu si ze Španělů s balonem sporadičtěji než Fernando Torres potykal pouze brankář Iker Casillas. Útočník Chelsea si mičudu osahal 13krát, golman Realu jedenáctkrát.

- Chorvaté jsou patrně zásadovým národem. Doteď odcestovali na čtyři evropské šampionáty (vedle toho právě probíhajícího ještě 1996, 2004 a 2008), aby se na nich pokaždé prezentovali právě čtyřmi přesnými zásahy.

- Což mimo jiné souvisí ještě s dalším statistickým bonbónkem: po včerejšku už jen Dino Zoff udržel v historii ME více čistých kont (9) než Iker Casillas (6).

- Irové zakončili své letošní tažení šampionátem s devíti obdrženými brankami na kontě; a nejsou přitom vpravdě daleko od nechvalného rekordu. S propustnější defenzívou se ve skupinové fázi Eura (přítomné od roku 1980, připomínám) vytasili akorát Jugoslávci roku 1984, když inkasovali celkem desetkrát.

- Teprve podruhé za celé své dějinné působení na srazech evropských elit letos Španělé ve skupině posbírali sedm nebo více bodů. Předtím se jim to povedlo akorát před čtyřmi lety, když si nakonec dokráčeli pro zlaté medaile.

- Antonio Cassano teď na ME skóroval potřetí, i tahle poměrně chudá vizitka mu nicméně stačí na to být nejplodnějším Italem v rámci tohoto turnaje. Zkrátka a dobře, za Azzurri na Eurech pálí ostrými větší spektrum fotbalistů; a Mario Balotelli se včera stal právě 25. různým.

- Dál platí pravidlo, že Italové nikdy dějiště mistrovství Evropy neopouštěli, aniž by se honosili byť jen jediným skalpem soupeře.

Kuriozita dne

Mario Balotelli zase jednou slavil netradičně. Po svém gólu na 2:0 jako by Prandellimu vzkazoval "vidíš - měls mě nasadit od začátku"; ale to už u něj překvapí málokoho. Kuriózní byla spíše duchapřítomná reakce prvního gratulanta Leonarda Bonucciho. Ten se ihned jal svému nevychovanému spoluhráči špuntovat pusu, aby snad schopní čtenáři pohyblivých rtů neměli šanci být pohoršeni.

Hvězdy dne

Sean St. Ledger (Irsko) - Jeho rameno zastavilo nadějnou ránu Di Nataleho, jeho pata odkopávala z čáry projektil stejného hráče a jeho celá tělesná konstrukce se pak i ve zbytku zápasu ráda efektivně vrhala do ran a cest protihráčů. Spolu s Dunnem tenhle stoper druholigového anglického Leicesteru konečně působil jako sehraná a funkční dvojka.

Gordon Schildenfeld (Chorvatsko) - Místo mezi hvězdami si zaslouží i nenápadný dříč chorvatské defenzívy, sedmadvacetiletý bek druholigového bundesligového Eintrachtu Frankfurt. V celém zápase skvěle kooperoval se svým stoperským kolegou, ale i stejně dobře hrajícími Dariem Srnou a Ivanem Stirnićem. Pospolu vytvořila tato čtveřice vskutku účinnou protilátku na španělskou tradiční taktiku tiki-taka, která se tentokráte absolutně minula účinkem. Stejně jako jeho kolega Ćorluka vyhrál obrovské penzum soubojů na hranici šestnáctky, která byla skvěle zajišťována záložní řadou, zejména pak Pranjićem.

Vedran Ćorluka (Chorvatsko) - Zřídkakdy se v našem přehledu stává, že se do výběru největších hvězd dostala hnedle trojice hráčů, kteří soupeřili v trikotech poražených celků. Kdo však sledoval utkání úřadujících šampiónů a nakonec třetí místo beroucích Chorvatů, nepřijde mu zvláštní, že post mezi hvězdami hracího dne si vysloužil šestadvacetiletý zadák Tottenhamu Hotspur, jenž jarní část sezóny strávil v bundesligovém Bayeru Leverkusen. Opora Vatreni pospolu se svými defenzivními kolegy, kteří se vyšvihli k preciznímu a téměř dokonalému obrannému výkonu, vymazával ze hry španělské ofenzivní hvězdy v čele se Xavim a Iniestou, kteří se počas utkání prakticky nedostali do kloudnější příležitosti. Vedran k tomu dopomohl několika zablokovanými střelami, vítězil v klíčových hlavičkových soubojích a byl nebezpečný i před soupeřovou brankou, kde dělal obrovské potíže Sergiu Ramosovi i Ikeru Casillasovi. Výkon tohoto hromotluka patří k vynikajícím, Chorvaté i přesto nepostupují.

Odpadlík dne

Xavi Hernández (Španělsko) - U katalánského špílmachra jsme prostě zvyklí na vysoký nadstandard, tentokráte však byl středopolař Barcelony doslova vymazán nejen ve středu pole výborným Lukou Modrićem, ale celkově dobře pracující chorvatskou defenzívou. Hráč, jenž proti Irsku překonal rekord v počtu přesných přihrávek za zápas, tentokráte marně hledal skulinku v chorvatské zdi, nedokázal se adaptovat na rychlý přístup chorvatských hráčů a krom několika zpětných přesných přihrávek na defenzivní záložníky se po něm skutečně slehla zem. Podobně lze hodnotit i útočnou hvězdu, tradiční devítku španělského mančaftu Fernanda Torrese, jenž si v zápase krom několika relativně dobrých, ale eliminovaných náběhů připsal pouze jednu solidní střelu z velkého úhlu, kterou Pletikosa s jistotou zlikvidoval. Patrně by se Xavi do našeho výběru nedostal a dali bychom přednost jinému hráči, obrovská kvalita a jeho ofenzivní potenciál tentokráte však vyhořely natolik, že lze jeho volbu dozajista obhájit.

Autor: Tomáš Daníček, Jiří Lapáček

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Eurozápisník XXIV. aneb Vítej, zlatý hattricku!
02.07.2012, 14:39
Eurozápisník XXIII. aneb Španělé na tři, Italové na čtyři
30.06.2012, 21:54
Eurozápisník XXII. aneb V režii druhého nejlepšího
29.06.2012, 17:06
Eurozápisník XXI. aneb Španělsko verze 1.0
28.06.2012, 05:21
Eurozápisník XX. aneb Angličané z(a)traceni
25.06.2012, 17:38
Eurozápisník XIX. aneb Když dva dělají totéž, není to totéž
24.06.2012, 15:40
Eurozápisník XVIII. aneb Jedna ruka netleská
23.06.2012, 05:00
Eurozápisník XVII. aneb Nejhorší útok je obrana
22.06.2012, 13:17
Eurozápisník XVI. aneb Co čekat od Portugalců?
21.06.2012, 11:28
Eurozápisník XV. aneb Anglie - Video 1:1
20.06.2012, 07:01
Eurozápisník XIII. aneb Čím víc ofenzivní síly, tím míň neplechy
18.06.2012, 05:04
Eurozápisník XII. aneb Odešel déšť a dorazili Češi
17.06.2012, 15:04
Eurozápisník XI. aneb Co čekat od Poláků?
16.06.2012, 12:01
Eurozápisník X. aneb Sucho vadilo, mokro souhlasí
16.06.2012, 09:52
Eurozápisník IX. aneb Nejlepší fanoušci - nejhorší hráči
15.06.2012, 12:29
Eurozápisník VIII. aneb Ronaldo Gómezovým učněm
14.06.2012, 06:50
Eurozápisník VII. aneb Když síly stačí i nestačí
13.06.2012, 12:26
Eurozápisník VI. aneb Co čekat od Řeků?
12.06.2012, 07:42
Eurozápisník V. aneb Ševa zase pálí a outsider vede
12.06.2012, 03:16
Eurozápisník IV. aneb S útočníkem ani ránu
11.06.2012, 02:44
Eurozápisník III. aneb Jak favorité ukázali slabiny
10.06.2012, 04:41
Eurozápisník II. aneb Alenky v říši samozřejmostí
09.06.2012, 02:52
Eurozápisník I. aneb Co čekat od Rusů?
07.06.2012, 22:29

Komentáře (105)

Přidat komentář
fantomas

Nechtěl sem do toho kolegovi sahat (tímto ještě jednou děkuju mockrát za pohotovou spolupráci), nicméně nedá mi nepřiložit takhle zajímavě rozfázovaný nákresy cest, jakýma se v útočný třetině Španěláci (bez Navase) dostávali k bráně Chorvatů...

http://tinyurl.com/ck3b52p

...ukazuje to leccos, například totální ignoraci varianty centru (třeba přízemního, nemusí jít hned na hlavu) ze strany do vápna...ten tam nevidim ani jeden. Šílená tvrdohlavost.

Reagovat
Arbiter

jj, na tohle jsem poukazoval snad během přestávky, on byl díky tomu hrot totálně odřízlý a nevyužitý. Ono mluví za vše i tahle statistika: "Během prvního poločasu si ze Španělů s balonem sporadičtěji než Fernando Torres potykal pouze brankář Iker Casillas. Útočník Chelsea si mičudu osahal 13krát, golman Realu jedenáctkrát."

Zajímavé pak je, že i Nando dokázal vytvořit nebezpečnější situaci, kdy přeloboval soupeře a tím nahrál spoluhráči ve vápně (samozřejmě tomu balón byl sebrán).

Reagovat
smazaný uživatel

to vypada, jak kdyby je brana vubec nezajimala

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

"Antonio Cassano teď na ME skóroval potřetí, i tahle poměrně chudá vizitka mu nicméně stačí na to být nejplodnějším Italem v rámci tohoto turnaje. Zkrátka a dobře, za Azzurri na Eurech pálí ostrými větší spektrum fotbalistů; a Mario Balotelli se včera stal právě 25. různým."

Nemůžu si pomoct, ale ty věty fakt tahají za uši. Hádám správně, že se jedná o překlad?

Reagovat
Arbiter

ta věta je docela v pohodě...

Reagovat
smazaný uživatel

"...skóroval potřetí, i tahle poměrně chudá vizitka mu nicméně stačí na to být nejplodnějším Italem v rámci tohoto turnaje..." Co je chudého na tom dát 3 góly? Resp. z věty nevyplývá, kdy se jedná o EURO obecně a kdy o to konkrétní a součásné. Nevím, jak to mám pobrat - jako, že dal celkově na EURECH 3 góly, ale pak se najednou objevuje EURO současné? Není tam nějak ta souvislost.

"Balotelli se včera stal právě 25. různým." Tohle prostě zní hrozně, a ne že ne.

Reagovat
fantomas

Většina zemí má top historický střelce na Eurech s pěti góly, nejmíň čtyřmi, Itálie se třemi - proto ta "chudá" statistika. Jinak sem považoval za nadbytečný opět opakovat, že se nejedná o Euro konkrétní a současné, když si každej v klidu spočítá, že na tom letošnim Cassano tří gólů nedocílil. A co ti jako zní hrozně na tom, že Balotelli se stal 25. různym Italem, co se trefil na Euru?

Reagovat
smazaný uživatel

V anketě jsem musel dát ano. Výkonu Španělů nevěřím a ani nikdy věřit nebudu, bolela mě hlava, ale ne z té "podívané", jako spíš z toho, že jsem se hodinu snažil přijít na to, co z toho o půl jedenácté vyleze. Výsledek tomu sice nakonec neodpovídá, ale Xaviho znám dost dobře na to, abych věděl, že tohle dělá jen v přátelácích, ne v ostrých zápasech. Vždyť oni před tu branku vyloženě nechtěli.

Reagovat
Jajinek

Reagovat
sosna

Technická: V situaci č.1 el. tužky nabíhá Torresovi Iniesta, nikoliv Fábregas, který tou dobou ani není na hřišti.

Jinak mě házenkáři zase málem uspali a mrzí mě, že Chorvati nevyužili tuhle výbornou příležitost je vyřadit. Čtvrtfinále by bylo zase o něco zábavnější.

Reagovat
fantomas

Dík.

Reagovat
smazaný uživatel

Ikdyž je to tu zatím samý odborník neodpustím si prosté FORZA ITALIA

Reagovat
smazaný uživatel

Cim dalej tym viac sa ukazuje ze barcelonska hra spanielska zacina byt coraz viacej citatelnejsia, co znaci velky problem pre spanielov, ich vykon vcera bol absolutne strasidelny a asi tak 10x nudnejsi nez obvykle, chorvatov mi je luto

Reagovat
cristiano.K.

Fantíku ty jsi taky vyhrál sázku nad Stasem? Že tu běhá s jiným nickem a já mu měl vymýšlet nick na měsíc

Reagovat
fantomas

Jojo prej deš po mně. Však sme se snad sázeli o to samý ne?

Reagovat
cristiano.K.

já vím,že si podpořil něco ve smyslu "jéééé to bych se vsadil taky" ale nevěděl jsem,že ses taky nakonec vsadil (spíš jsem to dál nesledoval tu vaši diskuzi) ok

Reagovat
smazaný uživatel

I fanouškovi Itálie je Chorvatů líto, ale objektivně : Itálie uhrála s Španělskem výsledek 1:1, kde Španělé předvedli minimálně svůj standart, takže vynikající hru. Chorvatsko dokázalo vymazat Španěly taky, ale prostě si nemyslím, že výkon Španělů byl takový jako proti Italům. Italové si vypracovali proti Španělsku hned několik dobrých příležitostí, Chorvati měli jednu tutovku a víc nic. Jinak ve vzájemném zápase, byla Itálie mnohem lepší než Chorvatsko v prvním poločase, to že nedali více branek je jejich problém, Chorvati se ve druhém poločase rozbíjeli o Italskou defenzívu, aby ji nakonec jen jedinkrát pokořili - skvělá efektivita, ale Chorvati nebyli v celkovém pohledu lepší. Nevím jak ostatní, ale já považuji konečnou tabůlku za spravedlivou.

Reagovat
smazaný uživatel

* nebyl takový jako proti Italům

Reagovat
alcantara

No jasne a najkrajsi zapas na sampionate, ten s Talianskom, zcela zabudnuty, jedna slabsia chvila a neodpusta sa vobec nic, dokonca by si mozno zasluzil vypadnut, smiesne. Raz dojde ai na nich, tomu sa nevyhne nikto, a ten koniec je skor blizsie ako dalej, tak este chvilku vydrzte. Ja tuto generaciu hracov neodsudim nikdy, nezasluzia si to. Ale viem si zivo predstavit ten nekonecny rad skodoradostnych vysmechov, ked na nich dojde a na tento styl zomru.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Vzdyt ji nikdo neodsuzuje, prosim te

Reagovat
alcantara

Pozriem na anketu a vidim ako najcastejsiu odpoved "Ano".Kvoli jednemu zapasu, v ktorom navyse protivnik, ktory musel strelit gol, narozdiel od Spanielov, nebol herne lepsi a mal jednu cistu sancu za zapas, zabudneme na ostatne dva a ucinime spravodlivym ich nepostup. Ake ubohe.

Reagovat
fantomas

A jak tahle anketa ODSUZUJE celou jednu GENERACI se dvema zlaty na krku, to mi teda reknes kdy?

Reagovat
Pinturicchio

Sranda je, že ta otázka v anketě je schválně napsána tak, aby se na podobnou diskusi nedostalo. A ono ejhle.

Reagovat
fantomas

Jj sem si schvalne daval bacha, ale pan alcantara je proste zvlastni kadr...

Reagovat
alcantara

Okej, tak zaprve, ocakavam podobnu anketu aj v pripade postupu Francuzska s Anglickom s ohladom na ich vzajomny zapas. Za druhe, skus si prebehnut vcerajsiu diskusiu, zopar periel tam najdes.

Ja tu anketu(resp, jej vysledky) vnimam ako odsudzovanie herneho stylu Spanielska, ktore po vacsinu casu predvadazalo v skupine atraktivny futbal, podporene najvacsim mnozstvom strelenych golov na sampionate.

Reagovat
Arbiter

Chápeš, že se odsuzuje hlavně ten včerejší výkon?

Reagovat
alcantara

Tak potom by si nesazluzil byt v stvrtfinale snad nikto, nie?

Reagovat
Arbiter

jelikož je to obhájce, jeden z nejlepších týmů na šampionátu, tak se po takovém výkonu, který ukázal včera, se taková anketa nabízí. Jsi moc vztahovačný...

Reagovat
smazaný uživatel

ja mu to hovorim stale to je ako hadzat perly sviniam

Reagovat
fantomas

Fakt usmevna paranoia v tvym podani...

Reagovat
alcantara

Samozrejme, vsetky tie nadavky na Spanielov, zosmiesnovanie herneho stylu alebo vysledky ankety som si vlastne vytvoril v mojej hlave. Usmevne.

Reagovat
Arbiter

včera to ale byla parodie ofenzivního stylu

Reagovat
Pinturicchio

U Italů to máš to samé. Netřeba se nad tím vzrušovat.

Reagovat
alcantara

Preto im prajem po Spanieloch najviac.

Reagovat
Pinturicchio

Reagovat
smazaný uživatel

pusu pusu pusu!

Reagovat
smazaný uživatel

A Anglii bys nepřal?

Reagovat
alcantara

"Hrdy" tim plny absolutnych a precenovanych kopacov doplnenych Gerrardom a Rooneym? Nie, dakujem.

Reagovat
smazaný uživatel

Vím, já taky ne. S Roonym souhlas. Ale Usaina Walcota bych bral. Ten aspoň pobaví. Ten když nenarazí do 1 nebo 2 hráče jako mezek, tak zboří reklamní panely u rohovýho praporku a kdyby jich nebylo tak raketovým tempem "nejlepší ligy světa" vyletí ze stadáku jako Forest Gump. A v Anglii to chodi tak, ze mu jeste zatleskaj.

Reagovat
alcantara

To bez debaty, historicky najlepsi futbalista, mozno tesne, mozno s naskokom, medzi sprintermi. Len kopat loptu pred sebou, bez akejkolvek myslienky, des.

Reagovat
fantomas

Ste se našli koukám...

Reagovat
smazaný uživatel

Pod každým článkem po zápase Španělska, na tebe čeká spousta nezadaných pannen. Projevuji se tak, že se nemůžeš splést.

Reagovat
fantomas

Nepochopil sem.

Reagovat
smazaný uživatel

Eufemismus. Zatím, co my sme se našli s Alcantarou, jak sis rýpnul, tvůj výběr pod články zápasů Španělska je mnohem bohatší. Nezadané panny jsou děti pubertálního věku s projevy k přeháněni, urážek až nenávisti, v našem případě vše, co pochází z Barcelony, taky eufemismus a rýpnutí. Na redaktora bych ale čekal, že budeš bystřejší, to je jen rýpnutí.

Reagovat
alcantara

To si si nevybral toho najpovolanejsieho zrovna.

Reagovat
fantomas

Eh, no dobře..

Reagovat
alcantara

Na Teba som cakal

Reagovat
fantomas

...

Reagovat
smazaný uživatel

'Wow, to je výkon

Reagovat
alcantara

Cely ten moj prispevok sa tyka skor herneho stylu timu ako celku, nie jednnotlivych individualit, to chcem od Teba asi moc, aby si to pochopil.

Reagovat
Arbiter

No a včera ten herní styl byl bez invence, nápadu, překvapení. Byl naprosto čitelný, navíc doprovázený špatnou hrou opor...

Reagovat
alcantara

Bohuzial, reprezentacia Spanielska, vyskladana z ludi, mava aj slabsie dni, narozdiel od ostatnych reprezentacii, vyskladanych z robotov, ktore predvadzaju neustale vrchol svojej vykonnosti a futbal, pri ktorom sa clovek fantasticky bavi.

A charakteristiku vcerajsieho vykonu mi tu napis este aspon 100krat.

Reagovat
smazaný uživatel

A ty tomu výkonu Španělska věříš? Devadesát minut nemůžou dát jediný oblouček za obranu a pak to najednou jde?

Reagovat
alcantara

V akom ohlade? Myslis, ci maju na to fyzicky alebo uz idu na doraz? Chcem verit tomu, ze vo vyradovacej faze to este rozbalia, s Irmi posetrili sily, to iste vo vcerajsom zapase. Ak potrebovali zapnut, tak Taliani poslednych 20 minut nestihali a mohli inkasovat 1-2 goly. O vcerajsku neviem, co si mam mysliet, dohodnuta bezgolova remiza nevyhovovala ani jednemu muzstvu, mozno ich profesorkost vyplyvajuca z ich sebavedomia, ze si kontrolovanim zapasu ustrazia postup a nemoze sa im nic stat.

Reagovat
Arbiter

Reagovat
Jerichoo

Docela solídne to nezvládaš a to SPA postúpili

Reagovat
smazaný uživatel

Španělé jsou podle mě nespravedlivě kritizovaní...lidi se asi diví, že neviděli ofenzivní smršť, ale Španělé už delší dobu předvádějí spíš silný, taktický výkony založený na kompaktnosti ve všech řadách, než nějaký superútočný dostihy...a ve skupině byli ve všech zápasech lepší, než soupeř, takže jejich postup považuju za zasloužený...je třeba si uvědomit, že dali slušných 6 gólů a pouhý jeden dostali...do dalších bojů se nicméně budou muset zvednout, protože třeba Němci a Portugalci ve skupině předvedli daleko lepší výkony...

Reagovat
alcantara

Je to tak, na Aragonesa mozeme nostalgicky spominat. Zastrielaju si v kvalifikacii, v kratkodobom turnaji bez moznosti zavahania Bosque povysil efektivitu na najvyssi level, ubral na atraktivite, az na vcerajsi vypadok sa ale dokazem stale solidne bavit.

Reagovat
10

Musím říct, že mě fotbal nikdy nesral tolik, jako včera...to byl vážně hnus jinak Luka Modrić by měl u těch hvězd být, včera ukázal hodně geniality

Reagovat
j_mrazik

Trpěl jsem jak zvíře. Moc jsem to přál Chorvatům.

Reagovat
jenage

Je fakt, že některé věty v tomto interesantním článku jsou, v zoufalé snaze tam nacpat co nejvíc neobvyklých přívlastků a tím jej udělat co nejčtivějším, dost kostrbaté, podobně jako věta mnou zde napsaná.

Reagovat
Arbiter

a přesto je tvůj příspěvek dobře čtivý

Reagovat
cristiano.K.

já vždy koukám jen na ty odkazy v článku

Reagovat
fantomas

Tak to ti to musí dávat dobrej smysl no..

Reagovat
Swarley

Reagovat
cristiano.K.

jsem v práci a je to na mě poměrně dlouhé čtení. Tak šipkám na obrázku rozumím, komentář k tomu nepotřebuji

Reagovat
fantomas

Já bych těm svym šipkám samotnym asi ani sám nerozuměl občas, to seš docela hustej.. :))

Reagovat
cristiano.K.

tak jako promiň,ale co tím asi chce básník říci,když vidí na obrázků osamoceného Nanda proti pěti Chorvatům?

Reagovat
fantomas

A co tou čárou před třemi Chorvaty?

Reagovat
Marosh16

Reagovat
smazaný uživatel

Pirlovi včera chyběli dvě věci. Mario a křídla (3-5-2). To, jak je zrovna Mario pro jeho hru důležitý, se ukázalo už s Chorvatskem. Italové se tehdy nestáhli a nechtěli bránit výsledek, jen se několik Pirlových pasů stalo odevzdanými míči. Mario umí jeho dlouhé míče využít, Cassano ani Di Natale moc ne.

Co se týče Mariovi reakce po gólu. Skoro si dovolím tvrdit, že to takhle Prandelli chtěl. On potřebuje tohoto Maria, ne toho zakřiknutého, zodpovědného.

Reagovat
fantomas

Reagovat
Miguel19

Reagovat
Swarley

na tom něco bude...u City mi to spíš přišlo jako přepínání mezi "hraju základ, jsme hvězda, můžu si dělat na hřišti co chci, bite me", ale když ho Ital v kuchyni nechal chvilku vydusit, tak se zase přepl do jiného módu "cože?!? jako já hvězda nejsem a nebudu? teď vlítnu na hřiště a ukážu vám, jak se to dělá" - dá gól, why always me a je vymalováno a zase pomalu sklouzává do prvního módu...možná hloupost, ale tak nějak si myslím, že na té hlouposti Mario funguje

Reagovat
Pinturicchio

Reagovat
Jajinek

tradiční palec

Reagovat
smazaný uživatel

ja toho kluka miluju

Reagovat
Mr.Jindros

Euro mě přesvědčilo o tom, že bych Maria v Juve chtěl. Předtím spíš ne.

Reagovat
Jajinek

Myslím, že pro čtvrfinále není jiná volba...

Gigi - DDR, Barzagli, Bonucci - Maggio, Pirlo, Motta, Marchisio, Balzaretti - Balotelli, Cassano

Uvidíme, jak na to zareagují francouzi, kteří se mi zatím na ME hodně líbí, zejména Banzín tedy....

Reagovat
smazaný uživatel

DDR musi byt uprostred

Reagovat
Jajinek

to jaxi nejde...

Reagovat
smazaný uživatel

No hlavně Barzagli hraje v Juve zprava a veprostřed Bonucci. Danka si na jiné než střední pozici moc představit nedokážu.

Reagovat
Jajinek

jo v obraně, já to myslel že ho jako nejde dát do zálohy.

Reagovat
smazaný uživatel

Uprostred v obrane

Reagovat
smazaný uživatel

Benzin ma tuhle sezonu paradni, to jak hral za Real plus ted za repre, skvele

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych to 3-5-2 s Dankem a Barzaglim asi nehrál. Hlavními problémy byly včera neúčast Maria a účast Motty. Věřím, že když se to takto vymění, bude to na čtvrtfinále bohatě stačit.

Reagovat
fantomas

Spíš účast Motty tam, kde včera hrál, ne účast jako taková. Ve 3-5-2 jako nejdefenzivnější součástka z toho středu se mi líbil a třeba proti Chorvatum mi přišlo, že se to fungování celý jedenáctky zhoršilo, jakmile byl vystřídanej - hlavně směrem dozadu.

Reagovat
Pinturicchio

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jasný, mluvím o 4-3-1-2 a Mottovi na podhrotu.

Reagovat
fantomas

No to uz snad nikdy hrat nebude.

Reagovat
Arbiter

JAK??? A proč se všici chytají za hlavu?

Reagovat
Miguel19

No jako že ho zesměšnil a ztrapnil

Reagovat
smazaný uživatel

Staréé

Reagovat
10

Reagovat
Pinturicchio

Allegri se ti dostal na účet?

Reagovat
smazaný uživatel

I've got 4 first category tickets for quarterfinal in Warsaw ( Czech Republic vs Portugal ) for sale

Contact: jamek00@gmail.com or +48 518 121 057 (English only)

Reagovat
Tomanatura

Odpadlik dne mohl byt i Wolfgang Stark, ale ten bude spis odpadlik turnaje...

Reagovat
fantomas

Reagovat
xjert02

Stale se vsude v mediich objevuje spojeni "Mandzukic a jeho 3 goly". Gol od hlavy Givena se ovsem pocita jako vlastni. Vsak Vam to Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků (IFFHS) casem potvrdi. Nebo by se musela zmenit pravidla pro posuzovani vlastnich golu a toho jsem si v poslednich letech nepovsiml. Dejte mi pripadne odkaz, vite-li o necem takovem. Diky.

Reagovat
madridcan

Ziadny problem, ziadne stresy. Futbal, Ronaldinho, Messi. Ja tu varim, zehlim, perem. Ci sa nato nevyserem? Ty tu kukas na zapasy, mna tu moze drbnut asi

Reagovat
fantomas

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele