Eurozápisník XI. aneb Co čekat od Poláků?

16.06.2012, 12:01
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Před čtyřmi dny jsme měli na krku nůž my, teď se s ním musejí vypořádat Poláci. A to jedině na náš úkor, jiná cesta do čtvrtfinále pro ně neexistuje. Bitva sousedů vypukne zhruba za devět hodin a já se - jako už tradičně - táži: čím nás Poláci mohou takříkajíc "dostat"?

Některými milovaní a chápaní kolegové zpoza hranic, jinými nenávidění "pšonci" jsou v zásadě jediným naším známým vyzyvatelem, nad nímž můžeme rozjímat v obou rovinách - rozestavení i jmenovitého základu.

U Ruska jsme vlastně dopředu bezpečně znali každého jednotlivce, který se proti nám poskládá do "obyčejného" 4-3-3; u Řecka jsme zase znali systém a veskrze se jen čekalo na typologické obsazení hrotového trojlístku. Fakticky tedy jdeme od nejpředvídatelnějšího protivníka k tomu nejméně vyzpytatelnému. Což ovšem v praxi nemusí platit úplně bezpečně...

Franciszek Smuda na rozdíl od Advocaata a Santose do předešlých dvou utkání nekráčel s totožným systémem. Řeckého debutanta Holebase přišel zničit se svou obvyklou taktikou "všechno přes pravačku", kde prostě a jednoduše nechal balkánského soka zkapat pod tlakem úchvatných kombinací dortmundského dua Piszczek-Kuba (+Obraniak). Ruska už se bál o mnoho více a také jej solidně přečetl: vyztužil střed třetím "držadlem", Širokov-Denisov-Zyrjanov si oproti prvnímu klání de facto neškrtli a domácí slavili veskrze přijatelnou remízu. Jenže co teď? Další bod Polákům nestačí, to víme již nyní. Přitom jsme se kolikrát přesvědčili (a to dokonce v zápase se Slováky, kteří ani nejsou na šampionátu), že určování tempa - to Smudově partě nesvědčí ze všeho nejvíce.

Otázkou teď samozřejmě zůstává, kde Smuda najde naše silné stránky a jak se podle toho zařídí. Ačkoliv běžný český fanda by zřejmě poznamenal něco ve stylu "však žádné nejsou", dá se očekávat, že za ně nakonec rodák z Lubomie označí flexibilitu krajů zálohy, potažmo Rosického (poněvadž dle svých slov s jeho startem počítá). A všechno zdvojí, napadne osobní obranou - neboť psa Dudku pro tuhle činnost užil už minule a on se s ní popasoval náramně.

Zároveň bych ale byl relativně překvapený, kdyby se znovu uchýlil k postavení středového tria Murawski-Polanski-Dudka, už jen pro zdravotní problémy obou posledně jmenovaných. Jedině Smudovo vyjádření k problematice "koho do brány" na způsob klišé o tom, že vítězná sestava se přece nemění, mě nepatrně znervózňuje; stejně jako fakt, že jak Dudka, tak Polanski (strůjci ruského úspěchu) včera večer v pohodě trénovali.

Jinak ale vzhledem k tomu, že Poláci musejí stoprocentně skórovat, nedávají myšlenky na zachování spíše bořičské formace valný smysl. Ostatně kdo viděl jejich bitvu s Rusy, musí mi dát zapravdu, že podpora Lewandowského od pouhých dvou tykadel Błaszczykowského a Obraniaka...no, vázla, to je ještě slabé slovo. Spíš často ani neexistovala, domácí nestíhali být vepředu včas, přechod do útoku se v drtivé většině případů nesl v duchu parodie na známé "vydrž, Prťka (Lewo), vydrž!". Obraniak navíc svého kapitána mnohdy "násilně" tlačil na levou půlku hřiště, kde mu to ani zdaleka nesvědčí tak jako napravo.

Právě křídelníka Lille, plus zákeřného Polanského, se mimochodem bojím nejvíce; samozřejmě vedle dortmundských mušketýrů, kteří ale na turnaji střídají světlé chvilky se slabými a mlčenlivými. Na to ale tentokrát při defenzivních schopnostech Pilaře (a absenci "jistější" varianty na levou stranu k Limberskému) těžko můžeme sázet - právě forma Piszczeka s Kubou nejspíš rozhodne.

Každopádně Obraniak...na něj pozor nejen kvůli standardkám, ale i ojedinělé vytrvalosti při tvorbě šancí. Naturalizovaný je především obounohý fotbalista a týmu dovede být prospěšný z obou stran zhruba stejně (také mezi nimi nepřetržitě pendluje); proti Rusům (!) se mu ke všemu povedlo narýsovat až sedm finálních přihrávek (resp. vytvořit takové množství šancí), což je nesrovnatelně větší porce oproti kterémukoliv českému středopolaři.

Obraniak je tedy technický, hbitý, nezastavitelný, obounohý. Nepochybně zaslouží zvýšenou pozornost a pro mě zůstává neklidnou otázkou, kolik se mu jí vlastně může dostat. Ať už totiž bude hrát na Gebreho (který naznačil ofenzivní potenciál, vzadu ale pořád často nechává okénka či rovnou džuzny) a volnomyšlenkářského Jiráčka (nebo nedej bože Rezka) či duo Pilař-Limberský, vždycky bych se bál průšvihu...

Podobně ostražití ale musíme být rovněž směrem k Polanskému. Ten se mi sice v přípravě jevil docela jinak, nakonec ale podporuje ofenzívu více, než je soupeřům lékaři předepisováno. Jeho atakům z druhé vlny zpravidla nechybí cit ani perfektní timing, přičemž si troufám odhadovat, že by mohl být i třetím nejpilnějším polským střelcem na turnaji (po Lewandowském a Błaszczykowském). Při takových referencích, pasujících na původně defenzivněji laděného středopolaře, je tudíž pochopitelně na místě zbystřit a vybavit se. Pro nás to znamená opětovný start Hübschmana vedle Plašila; ale o něm se snad po Řecku ani nedalo pochybovat.

O kom se bohužel pochybovat musí, je Tomáš Rosický (verdikt po ranním tréninku ještě neznáme); a ne nepravděpodobně také Milan Baroš. Z jeho projevu se posledně vytratila i ta poslední známka touhy bojovat, což možná viděl dokonce v mnoha případech záměrně slepý Bílek a uchýlí se k variantě s Pekhartem. Tedy ne že by se mi to pozdávalo, ale určitou šanci tomuhle tahu připustit musíme.

Rosický pak jako by musel být nahrazen jedině Kolářem a nikým jiným, což ostatně potvrdil i sám trenér během rozhovoru ve studiu ČT po utkání s Řeckem: Kolář je pro něho alternativou číslo jedna. Vzhledem k tomu, že osa Perquis-Wasilewski-Boenisch jednak měla sklony k vadné komunikaci, jednak čerstvě postrádá jeden ze svých pilířů...je celkem smutné ono zjištění, že nám ze zcela (psychicky či fyzicky) zdravých ofenzivních hráčů zvládá konstantně vynikat akorát Petr Jiráček.

S Kolářem ani Pekhartem nebudeme mít zcela ideální předpoklady pro soupeřovo "zbrejkování" ani prokombinování, to je - hádám - každému jasné. Proto, jakkoliv bych za to mohl schytat řadu nadávek, preferuji opatrnou taktiku s heslovitou vizí zhruba v tomto znění: nechat je hrát, tam si nejsou jisti; koncentrovat se vždy především; nechat je pomalu propadat tlaku publika. Přitom vězte, že vycházím z celkem konkrétních empirií.

1) Rybus (Mierzejewski), Obraniak i Kuba jsou spíše fotbalisty do protiútoku než postupného budování ofenzivního výpadu. To ukázali v nesčetných pasážích nejen v přípravě, ale i na turnaji. Do statické obrany pravidelně zvládali proplouvat jedině zázraci z Borussie, to však z velké části vinou naivního řeckého zdvojování/ztrojování jejich teritoria (to pro ně byla samozřejmě voda na mlýn, neboť ťukes na jeden dotyk, s tím oni nemají pražádný problém).

2) První bod pak souvisí s tím druhým velmi úzce. Pokud máme těžit z polské bezradnosti při tvorbě šancí do zabezpečené obrany, je nutné být neustále ve střehu a připraven na efektivní kontr. Jestli Kolářovi něco jde, je to zbrklé přemýšlení, které občas (nechtěně) hraničí s genialitou. Což by pro dnešek mohlo souhlasit; tedy za předpokladu, že se plzeňskému hráči dostane pohotové spolupráce Hübschmana s Plašilem.

3) A nakonec třetí faktor - psychika. Vždy je ošemetné odhadovat, jaký efekt bude mít na fotbalisty domácí publikum, ještě v tak kruciálním okamžiku. Nicméně na základě toho, že jakmile Poláci měli v druhém dějství úvodního klání stvrdit roli favorita a vedoucí strany, až nečekaně viditelně klopýtli, prostě se jim podlomila kolena. Pokládám za pravděpodobné, že dnes bude stačit co nejdéle držet nulu, a dočkáme se podobného efektu. Pak nastupuje znovu ono zvolání: koncentrace!

Poláci dnes ráno vyběhli k poslední tréninkové jednotce s 22 hráči, pouze bez zraněného a stoprocentně nedostupného stopera Perquise, jehož v základu může nahradit i zmíněný štítový záložník Dudka (případně Wawrzyniak nebo teprve 20letý mladík z Poznaně Kamiński). Zdá se, že si ve Wroclawi všichni moc dobře uvědomují důležitost tohoto klání; Boniek ostatně hovořil o největším utkání za posledních 20 let. Minimálně tedy doufejme, že se oba mančafty poperou na poli ryze zábavném...

Autor: Tomáš Daníček

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Eurozápisník XXIV. aneb Vítej, zlatý hattricku!
02.07.2012, 14:39
Eurozápisník XXIII. aneb Španělé na tři, Italové na čtyři
30.06.2012, 21:54
Eurozápisník XXII. aneb V režii druhého nejlepšího
29.06.2012, 17:06
Eurozápisník XXI. aneb Španělsko verze 1.0
28.06.2012, 05:21
Eurozápisník XX. aneb Angličané z(a)traceni
25.06.2012, 17:38
Eurozápisník XIX. aneb Když dva dělají totéž, není to totéž
24.06.2012, 15:40
Eurozápisník XVIII. aneb Jedna ruka netleská
23.06.2012, 05:00
Eurozápisník XVII. aneb Nejhorší útok je obrana
22.06.2012, 13:17
Eurozápisník XVI. aneb Co čekat od Portugalců?
21.06.2012, 11:28
Eurozápisník XV. aneb Anglie - Video 1:1
20.06.2012, 07:01
Eurozápisník XIV. aneb Žádné strachy, žádné spěchy
19.06.2012, 04:12
Eurozápisník XIII. aneb Čím víc ofenzivní síly, tím míň neplechy
18.06.2012, 05:04
Eurozápisník XII. aneb Odešel déšť a dorazili Češi
17.06.2012, 15:04
Eurozápisník X. aneb Sucho vadilo, mokro souhlasí
16.06.2012, 09:52
Eurozápisník IX. aneb Nejlepší fanoušci - nejhorší hráči
15.06.2012, 12:29
Eurozápisník VIII. aneb Ronaldo Gómezovým učněm
14.06.2012, 06:50
Eurozápisník VII. aneb Když síly stačí i nestačí
13.06.2012, 12:26
Eurozápisník VI. aneb Co čekat od Řeků?
12.06.2012, 07:42
Eurozápisník V. aneb Ševa zase pálí a outsider vede
12.06.2012, 03:16
Eurozápisník IV. aneb S útočníkem ani ránu
11.06.2012, 02:44
Eurozápisník III. aneb Jak favorité ukázali slabiny
10.06.2012, 04:41
Eurozápisník II. aneb Alenky v říši samozřejmostí
09.06.2012, 02:52
Eurozápisník I. aneb Co čekat od Rusů?
07.06.2012, 22:29

Komentáře (77)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Nemusíme vyhrát, stačí, když postoupíme ze skupiny

Reagovat
Melchior

9.0 na to že dá Baroš náš první gól? Milane, věřím v tebe jak nikdy

Reagovat
Melchior

sorry ne náš první, ale první

Reagovat
smazaný uživatel

nechápu proč každej napadá Baroše...nejsem jeho fanoušek, ale nikoho lepšího v současném kádru prostě nemáme...proti Řecku se Pekhart nedostal ani do šance...takže já doufám že Baroš nastoupí...zajímavý je že se ještě nikdo nezmínil o podprůměrných výkonech Plašila

Reagovat
djwenca

Reagovat
smazaný uživatel

tak Plašil toho hrozně moc odběhá+ dokáže něco vymslet jenže nepochopitelně odpadá okolo 60. minuty s fyzičkou

Reagovat
smazaný uživatel

Odběhá? Zkus ho někdy pozorněji sledovat a nebo si třeba pusť situace zejména před prvními dvěma góly Rusů a sleduj jeho "pohyb"

Reagovat
smazaný uživatel

na letošním ME neběhá no, jinak ano

Reagovat
soukup

zápas s Rusy prohrála hlavně příšerná defenzivní práce zálohy

Reagovat
Messi14

s rusakama to prohrala ta priserna dira co byla mezi zalohou a obranou + bilkova snaha hrat s rusakama vyrovnanej match...coz by slo, kdyby sme hrali jak polaci s nima

Reagovat
soukup

dy´t jsem napsal to samé, v té díře měli být Plašil s Jiráčkem Poláci s nima taky nehráli nijak dobře, ale Rusové jim nedokázali odskočit

Reagovat
spider_8

Baroš se nedostal do šance za oba zápasy, takže porovnávat to s Pekhartem, který byl na hřišti 30 minut a ještě ve chvíli, kdy jsme se soustředili jenom na bránění je hodně nešťastné.

Reagovat
swatm

a jenom tak pro zajimavost muzes mi rict co udelal Baros proti Recku??

Reagovat
smazaný uživatel

on jako střelec to má asi za sebou v nároďáku, ale šilený rozdíl mezi našima útočníkama je ten, že bary ten míč podrží pro nabíhající spoluhráče...fakt kratkodobá pamět Čechů kteří si neuvědomí tu katastrofu s Necidem, Pekhartem v útoku, kdy nejen že se nebyli schopni dostat do zakončení ale přihrávka na ně byla defakto odevzdání míče soupeři...

Reagovat
smazaný uživatel

kritika pohoda, ale bučet na něho při zápase? normálně jsem se styděl, že jsem Čech...on se sám do zápasu nenominoval, udělal toho pro nároďák hodně, atd...já na jeho místě sbalím kufry a už bych se do tohodle kokotova nevrátil

Reagovat
smazaný uživatel

na tohle sem čekal dobrý čtení...

Reagovat
stas87

a asi bude hrat polsky iniesta co bude pro cechov velky otaznik obraniak by podla vseho mal hrat AM a nie sa pchat na kraj

Reagovat
fantomas

On bude beztak všude

Reagovat
smazaný uživatel

pro me je otaznik, kdo to vubec je?

Reagovat
smazaný uživatel

dobrá analýza, vypadá to pro nás dobře, přecejen poláci hrajou 3. soutěžní zápas po 2 letech a když na ně byl trošku tlak proti řecku, tak se jim roztřásly kolena. proti rusákům, tam neměli co ztratit, to se pak hraje

Reagovat
smazaný uživatel

Trošku OT: Mohl by mě někdo srozumitelně napsat, jaké jsou postupové varianty z naší skupiny? Prostě např. Řeci musí vyhrat 3:0 a Polsko porazit Česko a tak postupuje Polso a Řecko.... (příklad)

Dík

Reagovat
Ronaldo.com

to je tak těžký se podívat do tabulky? řecko by asi muselo vyhrát větším rozdílem a my remízovat s polákama ale jinak zápas čr-polsko je o postup kdo vyhraje postupuje i když my máme tu výhodu že když rusko neprohraje můžem remízovat

Reagovat
ian.rush

snad si to vypočteš sám ne???

Reagovat
smazaný uživatel

Bratia český vy postúpite ved ani nieste silno verici ale štastia máte ako keby bol boh čech

Reagovat
smazaný uživatel

bůh prostě nemá rád, když mu někdo moc leze do prdele

Reagovat
Al Capone

btw to jak se hráči před pořád modlí je už pěkně otravný, magoři...

Reagovat
frankiefcb

co Tě jako na tom otravuje

Reagovat
centos

skvělé

Reagovat
Kenneth

Reagovat
smazaný uživatel

You Sir just made my day!

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Ronaldo.com

nevím já teda tvuj bratr nejsem a i kdyby sme měli díky to mu štěstí EURO vyhrát pořád lepší než sedět doma na prdeli

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
frankiefcb

ty jsi fakt kus hovězího fakt. Máš asi velký komplex ze Slováků?

Reagovat
Messi14

Reagovat
raduinho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
frankiefcb

Ale zase věřící, co jsou v ČR jsou aspoň upřímní a silní. Protože být věřící v této zemi je opravdu slušné břímě.

Reagovat
centos

Jo? Podle mě to spíš ostatní vůbec nezajímá, než aby to nějak řešili.

Reagovat
smazaný uživatel

ee jsou tolerantí i ne, v dnešní době vědy a techniky?! takových keců je pořád dost...

Reagovat
frankiefcb

to by ses divil, jak se na tebe dokážou debilně dívat a ještě se ti posmívat. Znám hodně křesťanů, co se to snaží tutlat, bo mají strach, že by jim to mohlo uškodit. jako já se za to nestydím a setkal jsem se většinou s chytrými lidmi, kteří toto respektují, ale to je spíše tím, kde se vyskytuji. Vím, že v určitých sortách to může vést k solidní šikaně.

Reagovat
centos

Aha, zajímavé. Já to bral ze svého pohledu, kdy nikoho věřícího v podstatě neznám, snad jen teta chodila sem tam do kostela, ale bylo nám to jedno; ať si dělá, co chce.

Třeba brácha chodil na biskupské gymnázium tady v Ostravě a věřících tam byla jen polovina, což mě taky překvapilo.

Reagovat
smazaný uživatel

po zápase fakt nevim, jestli sem chodit, bud to bude brekot od našich "bratří", jaký máme štěstí, anebo nám budou všichni ochotně a fundovaně vysvětlovat, proč se správně, že jsme nepostoupili

Reagovat
smazaný uživatel

To jsou zase kecy.

Reagovat
uff

Prosim ťa kto sem chodí provokovať? Sem tam jeden komentár na tristo komentov. Poväčšine to je len nejaký provokatér, ktorý sa tu už neobjaví.

Reagovat
Alessandro24

Ty máš riadny komplex zo Slovákov,že? z čoho pramení? Neviem si vysvetliť tie neustále narážky..

Reagovat
smazaný uživatel

je to loupák

Reagovat
smazaný uživatel

12:40 Dynamo Kyjev se loučí s Corrêou

Carlos Corrêa se po šesti letech loučí s Dynamem Kyjev, brazilský záložník se letos příliš často nedostával do základní sestavy a vedení ruského klubu s ním neprodloužilo smlouvu.

RUSKEHO?!! WTF?!!!!!

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
centos

Snad už chápeš náš "moravský problém"

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
raduinho

Reagovat
smazaný uživatel

Srovnávat Ukrajinu a Moravu?

Reagovat
centos

Ukrajino a Slezsko, v tomhle případě.

Reagovat
oli9

FOTO u článku: Pavel Hoftych 2018

Reagovat
smazaný uživatel

Hoftych je tlustej jak prase

Reagovat
oli9

ale připomněl mi ho

Reagovat
Godwinson

Hoftych tlustej jak prase? To se mi moc nezdá.

Reagovat
Minister

Reagovat
božský John

OT:

Carlos Corrêa se po šesti letech loučí s Dynamem Kyjev, brazilský záložník se letos příliš často nedostával do základní sestavy a vedení ruského klubu s ním neprodloužilo smlouvu.

Reagovat
božský John

Jo, sorry, už to tu je

Reagovat
smazaný uživatel

Dynamo Kyjev je ruskej klub?

Reagovat
smazaný uživatel

Poláci si až moc věří a na to doplatí hoši

Reagovat
smazaný uživatel

oni si právě že zbytečně moc nevěří.. jsou nohama na zemi, to možná česi si věří o trošku víc

Reagovat
smazaný uživatel

to nevím kde jsi to nabral, přečti si jejich prohlášení...věří si až moc, na to že v obou zápasech byli moc rádi za remízu

Reagovat
smazaný uživatel

Podle prohlášení toho Bonieka nebo Dudka bych se zase tak moc neřídil...ten jejich trenér je přece jen větší realista a ten nás rozhodně nepodcení.

Reagovat
smazaný uživatel

... asi by jsi si to měl přečíst ty

Reagovat
smazaný uživatel

věří nevěří, stejně pudou.

Reagovat
smazaný uživatel

Článok o fante tu nebude ?

Reagovat
fantomas

Každou chvíli.

Reagovat
smazaný uživatel

od polaku nic, od cechu aspon 3 goly v polsky brance a postup

Reagovat
blaugrana

OT: Kde mám kliknúť, aby som využil tu wildcard pls?

Reagovat
fantomas

...článek, je to tam tučně.

Reagovat
smazaný uživatel

Češi vyhrajou!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Po těch velkohubých řečech poláků pevně doufám, že ty namyšlené pšontky pošleme domů z vlastního šampionátu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele