Eurozápisník XIII. aneb Čím víc ofenzivní síly, tím míň neplechy

18.06.2012, 05:04
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Esa jako Robben, Huntelaar či Sneijder chybí - a také ve finále budou chybět - na listině střelců letošního Eura. Včera přitom byly součástí jedné z nejofenzivnějších sestav, jaké kdy načínaly zápas na velkém turnaji. Někdy je holt méně více, však to znáte...

Všelijak, jen ne důstojně se zkrátka a dobře rozloučili s turnajem hvězdní Oranjes. A já pro to mám zhruba dvojí vysvětlení: Marwijk si z derniéry jednak mohl cíleně dělat srandu, jednak možná záměrně ukazoval věčně negativním fanouškům, kterak jsou vedle, když požadují, aby se na hřišti častěji potkávaly dvojičky Huntelaar-Van Persie a Sneijder-Van der Vaart. Buď jak buď, šlo nakonec o "povedenou" tečku za touhle absurdní komedií...

Bylo to vlastně příhodné: Nizozemci byli napříč turnajem nejčastěji kritizovaní za to, jak sobecky se k sobě na place chovají, že k fungujícímu kolektivu mají na míle daleko. A tak Bert Van Marwijk pro duel s Portugalskem uvařil ryze ofenzivní guláš, do něhož neopomněl přimíchat žádnou hvězdu - čímž kritikům pochopitelně hodil rovnou dvě lasa. Sice, dobře, Nizozemci potřebovali v první i druhé řadě útočit a v konečném součtu zvítězit minimálně o dva góly; jenže takhle si vůbec nepomohli a ve finále působili směrem dopředu ještě bezradněji než se dvěma štítovými záložníky. Moc kohoutů (čti konkurentů) na smetišti zkrátka málokdy dělá dobrotu.

První poločas: Van Persie se pod nátlakem totálně neviditelného Huntelaara stahoval kamsi do hloubi pole, přičemž logicky tíhnul k levé straně (a se svým konkurentem snad úmyslně odmítal komunikovat - všehovšudy dvě přihrávky si oba stihli předat za prvních 45 minut); na post levého záložníka se zároveň pro jistotu nesmyslně uklízel Wesley Sneijder, co do tvorby šancí zdaleka nejschopnější Nizozemec, a to samozřejmě vinou fungování Van der Vaarta, který místo aby operoval pěkně pod útočníky a cpal se do koncovky (tady za zápas vystřelil dvakrát, aby dal gól a orazítkoval tyč), předváděl zhruba tuhle alibistickou katastrofu. Pak tu máme Robbena, ještě na pravém křídle, přinejmenším stejně bezradného jako v prvních dvou utkáních (tentokrát už pro jistotu ani nestřílejícího). A de Jonga, jenž se po Sneijderovi chopil dirigentské taktovky a v porovnání se svým parťákem Vaartem také rozdal více pasů do potenciálně nebezpečných prostor.

Ostatně na tomto místě mohu přiložit ještě jeden výmluvný chalkboard. Zatímco Vaartův protějšek Moutinho - jeho papírový jižanský ekvivalent, co se role na hrací ploše týče - nejčastěji (do 57. minuty, ale není moc podstatné) směřoval balon k Nanimu, tedy na křídlo, dopředu; fotbalista Tottenhamu nejraději hledal de Jonga, po stoperské dvojici nejdefenzivnější součástku zahajovací jedenáctky Nizozemska.

A po pauze to věru bylo jen o něco málo lepší; za jedinou výraznější diferenci lze dle mého považovat prohození Van Persieho s Robbenem. Potom se ještě víc začalo útočit po levé straně, avšak stále stejně tomu chyběla finální myšlenka, jakási smělost. Tohle je třeba obrázek fakticky korespondující akorát s prvním poločasem, já si však troufnu odhadnout, že po změně stran nedošlo k žádnému upgradu; a to ani s příchodem dalšího ofenzivního klenotu Ibrahima Afellaye. Pořád se Oranjes nebyli schopni (ani ochotni) dostat k přihrávce uvnitř pokutového území. A nemyslím si, že by to bylo z větší části dáno špičkovým porozuměním obranné linie Portugalců.

Koneckonců - a když tak mě v diskuzi opravte - první vážně povedenou, smysluplnou, hbitou spolupráci v nizozemském provedení jsem zaregistroval až během 88. minuty, když Sneijder s Vaartem kooperací na jeden dotyk připravili nadějnou palebnou pozici Van Persiemu. Prostě tam celou dobu chyběl jakýsi akcelerační element.

Nicméně bylo by moc banální všechno hodit na Nizozemce. Ti sice zůstávají suverénně nejdrsnějším zklamáním turnaje, pořád je ale třeba mít na paměti skutečnost, že dnes čelili nadmíru disciplinovanému a vyváženému mančaftu. Už jen ten střed pole, který si dnes rovněž díky Sneijderově vyšoupnutí na kraj, celkem hladce přivlastnil João Moutinho. Vlastně...pamatuji si na celkem nedávná prohlášení expertů i různých diskutérů, jež zrovna ono trio Meireles-Veloso-Moutinho pokládala za největší slabinu Bentova výběru. Ale zkonstatovali byste to samé i po včerejšku?

Těžko. Sice pořád platí, že vedle sebe nastupují tři typologicky nevídaně podobní fotbalisté, kterým ve větším či menším poměru není cizí ani útočení ani bránění. Což vskutku může znít jalově; a také je pořád pravda, že jejich hlavním poselstvím zůstává být zásobování Naniho s Ronaldem. Jenže tohle není ani zdaleka kompletní náhled na fungování středového portugalského trojlístku. Z mého pohledu si na něm spíš lze docela dobře potvrdit, že dnešní trend k podobným výstavbám směřuje. Vezměte si Německo, dle mnohých nejmodernější nároďák současnosti: také jej podpírá symbióza Khediry se Schweinsteigerem - dvou komplexních CM. Ačkoliv se to nemusí na první pohled zdát, právě oni dva stojí za strojovým fungováním Nationalelf spíše než kreativec Özil.

Ten jediný pak dělá rozdíl mezi kooperací záložní trojky Portugalska a Německa. Uspět se nicméně dá s obojím. Ačkoliv Bento dál potřebuje pracovat na podpoře ofenzívy (viz první situace do tužky), zejména v podání těchto tří, a tudíž není úplně bezpředmětné pokračovat v tolik populární kritice jejich tvůrčí neschopnosti, ani omylem mi nepřijde spravedlivé Meirelese, Velosa a Moutinha označovat za slabinu aktuálně celkem šlapající mašiny. Vždyť si vezměte, čeho byli doteď schopní: Veloso osobkou perfektně odrovnal Eriksena; Moutinho si hravě podmanil střed pole na úkor Van der Vaarta a skvostným řešením v prvotní fázi celé akce založil protiútok, na jehož konci Selecção stvrdilo druhým gólem svůj postup.

Za daleko lépe opodstatněnou kritiku mám tu, která se snáší na hlavu Héldera Postigy. Popravdě mě dokonce překvapilo, že si i napodruhé obhájil svou úlohu v základní sestavě před dravým mladíkem Oliveirou. Mně totiž smysl jeho protežování uchází; a v tomto kolektivu jej mám za jediné skutečně ošklivé kačátko.

Stačí nazřít na tuhle situaci, která snad krásně demonstruje Postigovu nezpůsobilost pro systém 4-3-3. Na fotce je forvard s číslem 23 podtržen; ve vybarveném prostoru pár vteřin před zachyceným momentem přihrávkou startoval právě unikajícího spoluhráče. Že se v okolí nabízejí hned dva jiní borci, kteří by to místo něj klidně udělali, zatímco on by už dávno mohl číhat na hraně velkého vápna...to je holt portugalský evergreen.

Postiga zkrátka v onom 4-3-3 působí spíše coby jakýsi podhrot (což se samo o sobě rovná kravině) a Ronaldovi de facto ukládá dvě povinnosti: fungovat u levé postranní čáry a zároveň jako první vbíhat do vápna pro centrované míče. V šestnáctce totiž Postiga aspoň v 80 % případů chybí (ačkoliv ne že by se v něm neuměl pohybovat, což ukázal proti Dánům), přičemž zároveň zoufale postrádá schopnost v mžiku zrychlit a pláchnout soupeřům (takže ani do brejkového pojetí hry nepasuje).

Portugalsko sice není velká země, ale že se v něm (nebo za jeho hranicemi) doopravdy nenajde fotbalista s vyhovujícím pasem, který by do téhle mozaiky padnul lépe? To mi hlávka nebere; koneckonců i varianta s Ronaldem na vrcholu a Varelou na druhém křídle mi přijde o mnoho racionálnější...

---

Německo sice zvládlo první dva zápasy proti Portugalsku a Nizozemsku odehrát za tři body (jako jediný tým na turnaji), ale před posledním hracím dnem přesto stále nemělo jistý postup mezi nejlepších osm celků Evropy. Povinnost tak velela jasně - neponechat nic náhodě a hrát i s Dánskem (to potřebovalo zvítězit) na výhru - stejný tón ostatně nasadil před samotným zápasem Jogi Löw, podle něhož "nepřichází změny v úvahu, snad jedině v případě, že by to mělo přínos pro tým", čímž se tak mezi řádky dalo vyčíst, že nasadí to nejsilnější, co má k dispozici (pochopitelně vyjma potrestaného Boatenga). Tato skutečnost se sice sloučila s realitou, přesto však Nationalelf nesešlápla plný plyn...

...hráči si pochopitelně byli moc dobře vědomi, že je do vyřazovacích bojů pošle naprosto libovolný bodový zisk (to ještě z prvního místa), a za určitých okolností mohla dokonce stačit i porážka o jednu branku s minimálně dvěma vstřelenými góly na kontě (např. 2:3). Tak na co by se parta kolem kapitána Philippa Lahma měla snažit? Však " ono se to nějak uhraje samo", přesně tahle myšlenka pak minimálně některým hráčům hlavou dozajista probleskla. Něco podobného ale na trávníku vidět nebylo.

DFB-Team měl očividně za cíl svého protivníka hned na začátku překvapit, poslat do kolen a nutno podotknout, že se to Löwovým ovečkám povedlo dokonale. Úřadovaly tradiční zbraně: převaha na balónu, rychlé předávky z nohy na nohu, vířivý pohyb téměř všech ofenzivních hráčů (nejen jich), snaha o průniky do pokutového území a to všechno v obrovské rychlosti a s geometrickou přesností. Výsledkem byla parádní branka Lukase Podolskiho, který už měl před sebou snadnou práci, ale to nic nemění na tom, že dal všem kritikům na jeho hlavu do ruky pádný argument, pro své umístění do startovní jedenáctky (drobné výtky projevoval také kouč Löw). Nutno podotknout, že čerstvá akvizice londýnského Arsenalu jinak opět moc nezářila, alespoň se však více zapojovala do hry, což už jenom to byla světlá změna.

Zcela dominantně působil německý střed pole (přestože byl v početním oslabení) v osvědčeném a mnoha bitvami ošlehaném složení Schweinsteiger - Khedira, přes které se opět distribuovala většina míčů, a jak můžeme z náhledu vidět, tak při své primární snaze naprosto minimálně chybovali, větší procento ztracených míčů si pak zapsali, když se posunuli k soupeřově pokutovému území. Právě zde o sobě dával vědět výhradně hráč madridského Realu, zatímco "Schweiny" se na rozdíl od předešlého utkání s Nizozemskem zapojoval hlavně do obranných povinností, případně rozehrával akce z hloubi pole.

Ani to však nebylo na škodu - naopak. Větší ofenzivní tíhu na svá bedra naložil Mesut Özil (a vlastně celá trojka ofenzivně zaměřených středopolařů), jenž byl takřka u každé byť jen trochu nebezpečné akce německého mužstva, svými pasy za obranu potom pro své spoluhráče vytvářel příležitosti, většina z nich však zůstala po hříchu nevyužitá, případně na konečné řešení vůbec nepřišla řada... Ostatně dosti podobné to bylo i se standardními situacemi, kdy souputníci hned dvakrát v prvním dějství úplně nepochopili přesný záměr šikovného záložníka, jehož snaha pak vyšuměla do ztracena (Özilovi se budeme věnovat také v rubrice "hvězdy dne").

Ke spokojenosti ale naším západním sousedům přeci jen něco sházelo. Ano, hádáte správně, byla to ztracená pohoda Mario Gómeze, který nedokázal navýšit svůj interní brankový účet z předešlých dvou utkání, přestože se dostal do jedné šance z kategorie "loženek", ovšem nepočínal si při tom jako ostřílený kanonýr, nýbrž spíše jako roztřesený žáček, který se dostane do šance a místo nekompromisního zakončení kulatinu ani netrefí. Jeho pozici v mužstvu však zdůrazňuje už jenom to, že ho zkušený taktik Löw, jakým bezesporu je, nestáhl předčasně a nechal ho pobít se na hrotu až do 74. minuty.

Samotnou kapitolu by poté měla tvořit obraná čtveřice. Zde se, hlavně tedy středová dvojice opět nevyhnula zaváháním (každý po jednom a na chlup stejně v hlavičkovém souboji), přitom Holger Badstuber pak ještě jednou zastavoval unikajícího Niklase Bendtnera za hranicí pravidel, sudí ale celou situaci nechali pokračovat (jednalo se o souboj v pokutovém území). Jinak ovšem lze říci, že i přes své mládí (oba 23 let) se vzájemná spolupráce začíná podle různých ukazatelů vylepšovat, což asi jako jediný s povděkem nekvituje Per Mertesacker, dlouholetá stálice základní sestavy a nyní jen člen lavičky.

Jenom krátce bychom se pak měli zastavit u Larse Bendera (podrobněji se mu budeme věnovat v rubrice "hvězdy dne"). Po vynucené absenci Jérômeho Boatenga musel německý trenér řešit, koho místo něj obsadí na pravou stranu defenzivní linie, nakonec padla volba trochu podle očekávání na flexibilnějšího Larse Bendera, jenž dostal přednost jak před Höwedesem, tak i Schmelzerem (Lahm by se posunul napravo). Původním zařazením střední záložník na sebe upozornil výborným výkonem, kterému pak nasadil pověstnou "třešničku" rozhodující brankou - jeho první v reprezentačním dresu!

Dánové se prezentovali taktéž tradičními "zbraněmi", na prvním místě byla (hlavně zpočátku, ale ve zbývajícím průběhu utkání se z nastaveného trendu příliš neustoupilo) zajištěná defenziva, kdy bylo za míčem častokrát až devět hráčů, přičemž jediným vysunutým tak zůstal na hrotu osamocený Bendtner. Nutno ovšem přiznat, že kmenový hráč Gunners si s tímto nelehkým údělem neporadil vůbec špatně a s přesilou se bil více než statečně. Častokrát dokázal nejen udržet balón, ale následně ho ještě přesně rozehrát, případně vyčkat na doplnění spoluhráčů, od kterých pak čekal na centry do pokutového území. Největší devízou vysokého útočníka byly ale hlavičkové souboje, které dokázal vyhrávat s železnou pravidelností...

Zcela logicky tak byla většina ofenzivních akcí (protiútoků) vedena přes krajní hráče, kde se vždy beci výborně doplňovali s hráčem před sebou (Simon Poulsen - Krohn-Dehli a Lars Jacobsen - Jakob Poulsen), situace potom většinou končily již zmíněnými centry do vápna, kde se nade všemi tyčil jako maják Bendtner a buďto se pokusil zakončit sám anebo sklepával balóny pro své spoluhráče blížící se z druhé vlny (Zimling), kteří se pak pokoušeli o zakončení zpoza vápna. Tato snaha však na rozdíl od prvních dvou duelů takový úspěch neslavila.

Velkou zásluhu na tom, že se Mario Gómez "udržel na uzdě", má mimo jiné Daniel Agger, který působil v defenzivě Dánů jako učiněná poslední instance, jejíž aktivitu nám zvýrazňuje tento dashboard (Vysvětlení: prázdná kolečka - odkopy, osvobození, žlutá úspěšně; zelené káry - přerušení akce). Mimo to pak byl liverpoolský stoper nebezpečný i před soupeřovou brankou, dokonce mohl těsně před koncem srovnat krok.

Morten Olsen se tak po mnoha letech loučí s dánskou reprezentací na mistrovství Evropy 2012 již po základní skupině, nemusí se však v přetěžké konkurenci za výkony svých svěřenců stydět, spíše naopak. Dánové dokázali překvapit nejednoho fanouška a fotbalového odborníka, svoji hrou patřili mezi nejpříjemnější vzezření šampionátu. Joachim Löw a jeho družina mohou na druhé straně snít o zkompletování medailové sbírky...

"Elektronická tužka"

1) Jak jsem avizoval, tady se vracím k myšlence, kterou jsem vyřkl už výše. Na obrázku je zachycena úplně závěrečná fáze akce, jíž po krásném pasu za obranu vedl Postiga. Za celou dobu jeho složitého a nemotorného obcházení Vlaara (zhruba 15 minut včetně náběhu, běhu a následného putování Postigovy přihrávky do země nikoho - viz obrázek) se nabízel jen Nani; ke všemu poněkud nevhodně postavený, aby mu šlo přihrát jen horko těžko. Ale to je jen jedna zarážející věc; s definitivou mě pak odrovnal okamžik, který právě nabízím i vám. Pro balon si sbíhá de Jong, aby byl po chvíli atakován pouze Nanim. Trojice záložníků (z nichž na obrázku vidíme jen kousek Meirelese) se situace ani dál netýká. A ne že by šlo o nějakou výjimku v tomto směru...

2) Druhý moment přikládám spíše pro zajímavost. Vzhledem k tomu, že se v 60. minutě po usměrnění Ronaldova centru z jasného ofsajdu Hélder Postiga omlouval, lze jej důvodně podezřívat z neuposlechnutí Naniho křiku motivovaného touhou akci sám zakončit. Zde se můžete přesvědčit, že kdyby Postiga střílený centr skutečně pouštěl, Nani (v regulérním postavení) by na něj ve skluzu dost možná dosáhl.

3) A ještě jeden moment, který předcházel mimořádné šanci Naniho po křižném pasu Ronalda. V tomto případě lze přitom chválit i kritizovat. Jednak jde o názornou ukázku vadné spolupráce (a hlavně komunikace!) dvou zadáků v oranžovém, kteří se ještě v této fázi bůhvíproč oba ženou totožným směrem, místo aby se jali šikovněji vykrývat rozličné prostory uvnitř šestnáctky, místo aby prostě četli hru a možnosti Portugalců. Výše postavený stoper nakonec sice reagoval, to už však bylo pozdě. Absolutorium v návaznosti na to zaslouží Nani (v téhle chvíli, v koncovce samozřejmě nikoliv), který výborně reagoval na popsaný nesmysl nizozemské dvojky a místo k Ronaldovi se začal pohybovat od něj, na zadní tyč - právě proto nakonec sám před Stekelenburgem zakončoval.

4) Co se druhého zápasu týče, nejdříve si rozebereme situaci před vyrovnávacím gólem Dánů. Zde na obrázku vidíme utvořené "dvojičky" v pokutovém území, napravo se přitom nachází inkriminovaný Krohn-Dehli za zády Matse Hummelse. Tohle je situace těsně před hlavičkou Bendtnera, kterého nedokázala ubránit ani dvojice bránících hráčů, od dánského útočníka se pak balón dostává do prostoru malého vápna, kde Hummels povystoupil a následně balón podskočil - Krohn-Dehli už měl před sebou snadný úkol.

5) Podíváme se také na "volné" bránění v podání Samiho Khediry. Na obrázku můžeme vidět začátek akce, kdy se Simon Poulsen teprve dostává k balónu, jeho jmenovec Jakob už si však nabíhá vstříc pokutovému území a Khedira volně vyklusává poblíž. Tady vidíme už konec akce, kdy Bendtner vrací míč právě Jakobu Poulsenovi, a ten se díky zaspání Khediry dostává ke střele - trefuje z vnějšku levou tyč Neuerovy svatyně. Německý středopolař měl být u hráče daleko těsněji, už vůbec si ho potom neměl nechat uprchnout!

6) Na závěr přijde na řadu rozhodující branka Larse Bendera. Tady zaspí pro změnu Jakob Poulsen, který nejen, že si nechal německého hráče utéct, ke všemu se však ani pořádně nerozběhl - mladý středopolař pak snadno využije Özilova pasu ke vstřelení premiérové reprezentační branky.

Zajímavosti dne

- Češi tedy změří síly s Portugalci, opět ve čtvrtfinále - stejně jako před 16 lety, kdy se vydávali za stříbrem. Zajímavá je však ještě jedna paralela; a sice s kvalifikací na MS 1990, během níž jsme s jižany ani jednou neprohráli, a kdy o výhře 2:1 v Praze (říjen 1989) rozhodoval dvěma zásahy Michal Bílek.

- Na minulém mistrovství Evropy Nizozemci vyhráli všechny tři klání; tentokrát z nich nevydolovali ani bod. Takového kousku v rámci Eura byli doteď diváci svědky všehovšudy osmkrát.

- Cristiano Ronaldo na turnaji střelecky procitnul právě v den druhých narozenin svého syna Cristiana; tomu také na kameru svou první trefu věnoval.

- Zároveň vězte, že oběma Ronaldovým úderům předcházel vždy stejný počet přihrávek - čtyři.

- Dále žádný fotbalista od zavedení skupinového formátu ME nevystřelil v jediném utkání tolikrát, kolikrát se dnes pokusil o gól Cristiano Ronaldo (12).

- A ještě jeden statistický bonbónek vázající se ke stejnému fenoménu: Cristiano Ronaldo se včerejškem stal první Portugalcem, který skóroval na pěti po sobě jdoucích velkých turnajích. Spolehnutí na něj tedy je od Eura 2004 nepřetržitě; a pokud by konto soupeře zatížil i za dva roky v Brazílii, vyrovnal by dosavadní rekord Jürgena Klinsmanna.

- Ve věku čerstvých 27 let (13 dní po oslavě narozenin) se Lukas Podolski zapsal do evropských fotbalových análů coby nejmladší stovkař, co se startů za reprezentaci týče.

- Portugalsko zůstává jediným týmem, který od roku 1996 (kdy se Eura prvně účastnilo 16 států) ani jednou nechyběl ve čtvrtfinále.

- Němci mají neuvěřitelnou fazónu. Poprvé ve vlastních dějinách zvládli na jedničku všechny tři klání v rámci skupinové fáze evropského šampionátu. A ještě parádnější vizitku přitom dostanete, pokud k těmto skalpům připočtete i stoprocentní bilanci v kvalifikaci (10 výher).

- Jenže tady je potřeba jedním dechem dodat, že jen dvěma stoprocentním týmům z celkových osmi se nakonec povedlo vystoupat na samotný piedestal starého kontinentu. Naposledy ovšem zrovna před čtyřmi lety Španělsku (předtím ještě domácí Francii na ME 1984).

Kuriozita dne

Nizozemský soubor, jaký se po place pohyboval již od 67. minuty a za využití jediného (!) střídání, těžko bude v nedávné minulosti na velkých turnajích hledat obdoby. Dva stopeři, jeden pravý křídelní bek, defenzivní záložník a dál už jen šest ryze ofenzivních fotbalistů (Sneijder, Afellay, Van der Vaart, Robben, Huntelaar, Van Persie). Z toho pak pramenily kuriozity jako třeba Sneijder vykrývající již neobsazený prostor levého beka a podobně...

Hvězdy dne

Cristiano Ronaldo (Portugalsko) - I kdybych měl jen nechat mluvit řeč čísel, nemůže být o králi večera žádných pochyb. Dva góly, skoroasistence na váhavého Naniho, dvakrát nastřelená branková konstrukce, skoro stejné množství střel, k jakému se odhodlala celá nizozemská eskadra (12 x 14) a tuny neocenitelné práce pro tým. Tohle je ultrahvězdný kapitán, Zlatane...

Lars Bender (Německo) - Právě mladý záložník Bayeru Leverkusen měl být největší slabinou Löwova výběru, nakonec se však za důvěru (dostal přednost před Höwedesem) odvděčil spolehlivým výkonem (dopustil se jediného většího zaváhání) na obou stranách hřiště, navrch si mohl odškrtnout nulu v kolonce reprezentačních gólů. Tady bych si ostatně pomohl prostými statistikami: 13 vyhraných soubojů, úspěšnost přihrávek 91%, 91 kontaktů s balónem a ke všemu ještě premiérový zásah, jenž zajistil Nationalelf vítězství. Jde si snad přát ještě něco víc?

Mesut Özil (Německo) - Na rozdíl od zápasu s Nizozemskem, kdy se o tvorbu šancí staral povětšinou Bastian Schweinsteiger se proti Dánsku, obsadil do této role muž z nejpovolanějších - Mesut Özil a nevedl si vůbec špatně - navrch přidal asistenci u vítězného gólu Larse Bendera. Ofenzivní hračička měl navíc úlohu řádně ztíženou tím, že ho Kvist strážil jako oko v hlavě, přičemž právě defenzivní hráč Stuttgartu se v této činnosti řadí k mistrům ve svém oboru.

Odpadlík dne

Ron Vlaar (Nizozemsko) - Sedmadvacetiletý debutant na velkém turnaji v rozhodujícím utkání totálně shořel. Zejména v úvodních pasážích ještě očividně vytřásal z kebule kocovinu, jinak si nedokážu vysvětlit to spaní při stepování kolem Postigy nebo chabé bránění Ronalda, které hvězdě Realu umožnilo poprvé v utkání pálit do tyče. Právě kapitán Portugalska pak Vlaarův bídný vstup do zápasu podtrhl ve 28. minutě, když mu jakoby nic pláchl na hraně ofsajdu.

Autor: Tomáš Daníček, Jiří Vojík

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Eurozápisník XXIV. aneb Vítej, zlatý hattricku!
02.07.2012, 14:39
Eurozápisník XXIII. aneb Španělé na tři, Italové na čtyři
30.06.2012, 21:54
Eurozápisník XXII. aneb V režii druhého nejlepšího
29.06.2012, 17:06
Eurozápisník XXI. aneb Španělsko verze 1.0
28.06.2012, 05:21
Eurozápisník XX. aneb Angličané z(a)traceni
25.06.2012, 17:38
Eurozápisník XIX. aneb Když dva dělají totéž, není to totéž
24.06.2012, 15:40
Eurozápisník XVIII. aneb Jedna ruka netleská
23.06.2012, 05:00
Eurozápisník XVII. aneb Nejhorší útok je obrana
22.06.2012, 13:17
Eurozápisník XVI. aneb Co čekat od Portugalců?
21.06.2012, 11:28
Eurozápisník XV. aneb Anglie - Video 1:1
20.06.2012, 07:01
Eurozápisník XIV. aneb Žádné strachy, žádné spěchy
19.06.2012, 04:12
Eurozápisník XII. aneb Odešel déšť a dorazili Češi
17.06.2012, 15:04
Eurozápisník XI. aneb Co čekat od Poláků?
16.06.2012, 12:01
Eurozápisník X. aneb Sucho vadilo, mokro souhlasí
16.06.2012, 09:52
Eurozápisník IX. aneb Nejlepší fanoušci - nejhorší hráči
15.06.2012, 12:29
Eurozápisník VIII. aneb Ronaldo Gómezovým učněm
14.06.2012, 06:50
Eurozápisník VII. aneb Když síly stačí i nestačí
13.06.2012, 12:26
Eurozápisník VI. aneb Co čekat od Řeků?
12.06.2012, 07:42
Eurozápisník V. aneb Ševa zase pálí a outsider vede
12.06.2012, 03:16
Eurozápisník IV. aneb S útočníkem ani ránu
11.06.2012, 02:44
Eurozápisník III. aneb Jak favorité ukázali slabiny
10.06.2012, 04:41
Eurozápisník II. aneb Alenky v říši samozřejmostí
09.06.2012, 02:52
Eurozápisník I. aneb Co čekat od Rusů?
07.06.2012, 22:29

Komentáře (91)

Přidat komentář
insane

špatně jsem to pochopil, nebo je v nadpisu chyba? nemělo to být "tím víc neplechy"? .)

Reagovat
smazaný uživatel

tím míň neplechy pro soupeře asi

Reagovat
smazaný uživatel

to je vůl

Reagovat
Puskas

proč? že to nepochopil? Nebo že měl odvahu se zeptat?

Reagovat
centos

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

...pro soupeře, v obraně soupeře

Reagovat
insane

ježiš, dík. stál jsem si na vedení.

Reagovat
Rarášek

Čím vic pruhů,tím víc adidas.

Reagovat
Neuro

zajímavé že nakonec to předem favorizované Nizozemsko neuhrálo jediný bod chudák ten co na ně vsadil statisíce

Reagovat
juveforever

na MS slávili úspech, teraz to už nevyšlo. chce to návrat k total futbalu

Reagovat
Josifek

Oranjes venku a ještě ke všemu bez bodu, nádhera.

Reagovat
smazaný uživatel

velke OT:narazil som na tabulku krajin kde by mali zit poliaci v emigracii,treba v usa je uvadzane 9 400 000,je to vobec mozne?

1.usa-9 400 000

2.brazilia-1 200 000

3.nemecko- 1 000 000

4.francuzsko-1 000 000

5.kanada-800 000

6.ukrajina-500 000

7.bielorusko-400 000

8.argentina-300 000

9.rusko-200 000

10.velka britania-140 000

11.cesko-70 000

nie je to picovina?9,5 miliona poliakov v amerike?

Reagovat
smazaný uživatel

je to tak, v usa je poláků hromada

Reagovat
Kenneth

Populace Němci

~75 milionů[~160 milionů (včetně těch co to zdědili)

Země s významnou populací

Německo 67 - 75 milionů [1][3]

USA 51 milionů

Reagovat
smazaný uživatel

Není. Tam se berou všichni kdo se hlásí k polskému původu, čili třeba aji ti kdo tam měli prarodiče nebo praprarodiče. Lidí s Irským původem je v USA přes 40 000 000, stejně tak Skotů je mnohem víc než je obyvatel Skotska.

Reagovat
Puskas

Polonia je Polonia.

Reagovat
smazaný uživatel

http://miziaforum.wordpress.com/2012/06/17/kibicu-polski-zamordowali-waszego-przyjaciela-gen-petelickiego-koniecznie-wez-udzial-w-pogrzebie/

vies o tom viacej?hodne otvoreny clovek ktory sa nebal povedat a prezentovat svoj nazor,samovrazde absolutne neverim,nemyslim si ze by to bol clovek co by sam zabalil svoj zivot...snad ako jediny vystupil na podporu kibicow,tusk s nim bol neustale v hadkach...okolnosti jeho smrti su naozaj cudne,ziadne media nechcu pravdivo informovat,zasa je ale paranoidne ze je to vrazda na objednavku fakt neviem co si o tom mysliet

Reagovat
Puskas

podívám se na to později, ale pokud cheš být oprvdu v obraze o reálném dění v Polsku, nesmíš číst G. Wyborczu a jiné liberální plátky. Zkus www.naszdziennik.pl Jsou to katolické noviny, ale pokus Ti jde o ty polit. věci, dozvíš se tam na Tuska a jiné zajímavé veci, Třeba Smolensk tam hodnotí dost opačně oproti provládním médiím. Jsou zásadně roti Tuskovi, Komorowskému atd. a píší otevřeně o věcech, jimiž tito Polsku škodí.

Reagovat
smazaný uživatel

diky,ja tiez gazetu nemusim tak ako legionisti ale sport nemaju az taky zly,ked chcem nieco viacej tak idem na wiadomosci,ale kazdopadne dik za tip

pre teba:http://ekstraklasa.net/euro2012/tomaszewski-na-miejscu-smudy-zachowalbym-sie-jak-rosyjski-oficer,artykul.html?material_id=4fdec1e4f2ef56b414000000

a to sa mu vsetci smiali...ty cudzinci nehrali zle,pacili sa mi ale v dost veciach ma pravdu,hlavne o PZPN..

Reagovat
Puskas
Reagovat
smazaný uživatel

jj,velmi medialne znama kauza gazeta nepise rozhodne vo vsetkom pravdu a podstatne veci zamlciava...

Reagovat
Puskas

hodně kulantně řečeno... už jen ta kauza TV trwam

Boj o TV TRwam - toto se v ní nedočteš

http://www.doo.cz/de/zpravy/900-polskem-zmita-boj-o-katolickou-televizi-tv-trwam.html

http://immaculata.minorite.cz/?m=25&idc=t-199

Reagovat
Hafna

líbí se mi tady ty rozbory tou "el.tužkou" Klobouk dolů před tou prací, je to zajímavé a mnohdy ta fotka ukáže víc než ty čmáranice v televizi

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Ronaldo.com

Tak můj tip na to že nějakej favorit skončí v této skupině bez bodu skoro vyšel. To skoro tam je protože sem na to tipoval portugalce

Reagovat
smazaný uživatel

Meireles-Veloso-Moutinho není můj šálek kávy, ale na tuto skupinu se to prostě hodilo a ukázalo se, že je to pro ně výhodnější než například dobývat Turky v zákopech. Jen bych ten jejich včerejší výkon nepřeceňoval, záloha soupeře na tuto úroveň nepatří.

Reagovat
Logan

Podle mě jsou na celým turnaji výborní, a půjdou daleko. Mají to krásně poskládaný a jak se píše v článku, jediná jejich slabina je hroťák, mít tam někoho pořádnýho tak si myslím porazili i němce. Na semifinále jim určitě proti našim věřím.

Reagovat
smazaný uživatel

Divím se, že dneska otevřu noviny a první co čtu je optimismus kvůli jejich údajné nedisciplinovanosti a náladovosti. Jako kdyby to všechno v minulosti bylo důležité a tady ty tři zápasy, které je co se taktiky a disciplíny týče zařadily do evropské špičky, raději nikdo "neviděl".

Reagovat
smazaný uživatel

hlavne se mi libi, jak vzdycky dali na CT4 jako "terc zapasu" pri zapasech portugalcu simulovani a vztekani se prave portugalcu a pak o polocase a na konci vzdy jen konstatuji, ze tentokrat se nic vyjimecneho z jejich strany neudalo a jen tam vzdy dali jednu situaci, kdy si portugalec lehl po jasnem faulu

Reagovat
fantomas

Reagovat
herbage

no, hlavně Pepé a Nani se drží, to čumím

Reagovat
herbage

hlavně jak Nani včera domlouval Joao Pereirovi, aby se nehádal s rozhodčím a ťukal si na čelo, ať se zklidní

Reagovat
fantomas

Vždyť Nani je na place léta disciplinovanej i v MU.

Reagovat
herbage

no, to snad není ničí šálek kávy. Někdo typu Deco nebo Danny tam zkrátka chybí, přesto do otevřeného prostoru přesnou přihrávku poslat umí a včera ho měla záloha Portugalců více než dost, stejně tak útočníci. Jsem zvědavý, jak si poradí s naší lépe organizovanou obranou, ale Němci jim toho moc nedovolili. To se spíš bojím, že nám budou do vápna posílat jeden centr za druhým a uskáčou nás. A při rozích Pepé, Bruno Alvés a Ronaldo, to je ve vzduchu brutální síla

Reagovat
smazaný uživatel

spis jsem zvedavy, jak bude doposud dobre se projevujici gebre stihat "obrozeneho" ronalda, podobne na druhe strane limba naniho, protoze ani jeden proti takovemu hraci doposud nehral a tak to bude vcelku zkouska ohnem

Reagovat
herbage

no, záleží hodně i na Jiráčkovi s Pilařem, pokud budou hrát na křídlech. Gebre občas v soubojích jeden na jednoho propadá, teď nesmí ani jednou. Snad má Ronalda dobře nasledovaného a bude ho spíš stínovat a couvat před ním, než aby šel proti míči, protože to je voda na Ronaldův mlýn. Po míči pak musí Jiráček a Ronaldovi pak nezbude než vrátit míč nebo se pokusit o centr. Proto mu velké zápasy nevychází, maximálně se dostane k nějaké střele, tam je nesmírně pohotový v zakončení. Když ale není ve hře, tak začně kazit a i ty střely lítají dost mimo. Včera nabral sebevědomí a to pak trefí skoro vše, viz dvě tyčky

Reagovat
smazaný uživatel

je ale take treba pocitat, ze ronaldo je platny uz jen tim, ze na sebe vaze hrace soupere, a vznika tak prostor pro jeho spoluhrace, coentrao by takhle mel hodne volnosti, pricemz i vcera hodne pilne podporoval ofenzivu, ten joao perreira mi take prisel spis lepsi dopredu nez dozadu, kde za nej kolikrat hasil pepe

Reagovat
herbage

jo, to jo, ale jejich kraje obrany hráli většinou proti osamoceným krajům holandské obrany, to my snad takhle naivně hrát nebudeme. Navíc, pokud bude vytvářet prostor pro Postigu, tak se není moc čeho bát. Ten buď špatně zpracuje, nevystřelí, zadrbe to nebo netrefí branku

Reagovat
smazaný uživatel

postiga je takova nase zachrana, protoze toho bude v klidku stihat i sivok a jeste se bude moct zaroven soustredit na hlidani ronaldovych nabehu do vapna, snad bude hrat i priste, ten nelson oliveiria sice zatim neni take zadny zazrak, ale aspon neni pomaly jak snek a umi si narazit s hracem na kridle

Reagovat
herbage

jj, Oliveira vypadá nebezpečně. Naštěstí trenér Portugalska dává na služební stáří

Reagovat
smazaný uživatel

"..mu velké zápasy nevychází"

Reagovat
smazaný uživatel

To sice síla je, ale já bych to zase obrátil, protože se mi nějak nezdá, jak ty standardky brání. Včera Oranjes většinu z nich kopali do prostoru Coentraa, někdy tam na něho byli i dva, mají to tam nějak divně vyřešené.

Reagovat
herbage

no, pokud si dobře pamatuji, tak Němci je ze standardních situací prakticky neohrozili a to je mají mnohem lépe sehrané i nacvičené než my a mají i lepší hlavičkáře a exekutory. Nicméně, jak ukázalo finále LM nebo semifinále Eura 04, někdy stačí jeden roh a trocha štěstí a postup je na světě

Reagovat
smazaný uživatel

Existuje v letošní sezoně větší smolař než je Robben? Ten co letos všechno prohrál je až k nevíře..

Reagovat
smazaný uživatel

vobec mi nevadí že namyslený frajer Robben všetko prehráva. Už vo finále LM som sa na tom úžasne zabával.

Reagovat
Manik...

dobre Robbenovi tak!!

Reagovat
smazaný uživatel

Tipoval sem že Nizozemci skončíjou ve skupině. Portugalci se mi hodně líbili už v přípravě, v zápase s Tureckem aji přes prohru zahráli parádně. Minimálně SF bohužel udělajou.

Reagovat
smazaný uživatel

ale neudělajou

Reagovat
kiwwi

SF uz urobili

Reagovat
smazaný uživatel

Slovenština je pěkně úchylný jazyk.

Reagovat
cristiano.K.

tvým stylem na tebe http://i.imgur.com/IduTH.jpg

Reagovat
cristiano.K.

aha, promiň

Reagovat
j_mrazik

Ten Huntelaar je hrozně marnej. Zlatej Baroš.

Reagovat
Arbiter

Reagovat
Pinturicchio

Huntelaar je poleno.

Reagovat
mastakillah

nejlepším střelcem kvalifikace se nestal jen tak. Podle mě byl jejich největší problém v atmostféře v týmu a to ho Marwijk nechal na začátku turnaje sedět

Reagovat
smazaný uživatel

nic víc nic míň

Reagovat
cristiano.K.

soubor individualit neuhrál ani bod. Tohle je na fotbalu krásný, že rozhoduje týmovost. Oni měli v útoku dva nejlepší střelce prestižních lig. My máme v útoku Baroše, který se nehodí do systému a tým táhnou plzenáci a jdeme dál. Dost možná rozhodla i velká konkurence. Hunter vs Persie,Vaart vs Sneijder.

Reagovat
smazaný uživatel

Spíš mi tam chyběla kreativita. Nedokázali vymyslet nic překvapivého. Taktika "dáme to Van Persimu a on dá góla" sice vypadá dobře, ale když to nefungovalo tak byli bezradní. Proti Německu byli strašně stereotypní, proti Portugalsku utopení ve vlastní snaze. Oba týmy je vycvičili na perfektní zvládnutí toho co chtěli hrát.

Reagovat
smazaný uživatel

y

Reagovat
cristiano.K.

vycvičily no,ale taky dáno strašnou obranou. V obraně otřesní, v útoku otřesní ( i když naké šance měli,ale od holandanů se prostě čekalo víc) celkově pápá

Reagovat
j_mrazik

Van Persie jenom potvrdil moje slova, že potřebuje hodně šancí, aby dal gol. V Arsenalu mu je neustále připravují, na týhle turnajouvý repre události je to těžší. Goméz by góly z jeho situací, si tipnu, dal.

Reagovat
Pinturicchio

Reagovat
herbage

to se pleteš, Mário je větší palič než Robin

Reagovat
j_mrazik

Ale pointu příspěvku jsi určitě pochopil.

Reagovat
herbage

že chceš Girouda?

Reagovat
j_mrazik

Toho kluka jsem pořádně neviděl, takže budu věřit Wengerovi, že ví, co dělá. Z Francie jsem do útoku vždycky chtěl jenom Benzemu a Lisandra. Zbytek padá na Arséna záda.

Reagovat
cristiano.K.

Gomez je poměrně taky palič,ale s formou momentálně narozdíl od Robina.

Reagovat
j_mrazik

Mě překvapilo, že Robin totálně bez formy je mnohem lepší než Huntelaar s údajnou formou.

Reagovat
cristiano.K.

hm prašt nebo uhoď

Reagovat
herbage

Robin je ve formě, jen potřebuje fungující tým. Gómez by v dresu Holandska byl matný jako Huntelaar, Robin byl alespoň vidět. Gómez by navíc nedal takový gól, jako dal Robin proti Německu

Reagovat
Pinturicchio

Jo, jo, Robin byl vidět hodně, ... při pálení šancí.

Reagovat
j_mrazik

Tak aspoň tam byla aktivita a náběhy. Ne jako Huntelaar, co smrděl s rukama v bok na velkým vápně.

Reagovat
cristiano.K.

jenže Robin měl dát minimálně tři jiné v těch zápasech předtím. Robin si nemůže stěžovat na nedostatek brankových příležitostí, které mu spoluhráči připravili. Tady si dost mimo.

Reagovat
smazaný uživatel

Arjen Robben je bohužel už za Zenitem...na to doplácí i Bayern Mnichov...Holt už je potřeba kádr obměnit. člověk roky nezastaví...

Reagovat
smazaný uživatel

do Sparty s ním

Reagovat
niflheim

Tak to jsem fakt nečekal, že Nizozemci nebudou mít na konci turnaje ani bod a budou mít pouze dvě vstřelené branky. Ale i celkem dobře jim tak za tu jejich namyšlenost před turnajem.

Reagovat
smazaný uživatel

ELEKTRONICKA TUSKA ˇ1ˇ v prvom rade by som chcel podakovat autorom za uzasnu rubriku..podobne analyzy hladat na slovenskych futbalovych domenach je ako hladat ihlu v kope sena a vy si ani nie ste prilis isty ci ste tam tu ihlu stratili. Preto chodim na EUROFOTBAL.CZ kazdy den a spriemnim si ho tymito skvelymi clankami. Skladam pred Vami klobuk. Dovolte mi aby som sa vyjadril k bodu 1 - vybrali ste si ostru kritiku ofenzivneho ponatia hry portugalcov (pozornost ste tomu venovali tak v zapase s Nemcami, kedy len poslednych 15 min bolo u europskych brazilcanov skvelych a dostali nemecku obranu pod tlak). Podla mna Bento presne vie co robi, ked aj napriek nepriaznivemu stavu (0-1) nenabada svojich hracov k sialenej ofenzive, pri ktorej by isto iste zlyhala obrana, doslo k precisleniu a tulipani by mohli skorovat dalsi gol (i ked teraz to znie tragikomicky po skonceni turnaja s 0 bodmi), on pozna svojich hracov a jednoducho vie, ze priestor pre napadanie a podporu ofenzivy s viac hracmi (i ked portugalci pendlovali medzi postupnym utokom a rychlim brejkom s 2-3 hracmi) urcite pride. je nezmyslom hned na zaciatku zapasu busit do superovej obrany, ked som si vedomi kvalit mojho i superovho kolektivu.dakujem.prajem pekny den:-)

Reagovat
kiwwi

"vych domenach je ako hladat ihlu v kope sena a vy si ani nie ste prilis isty ci ste tam tu ihlu stratili. Preto chodim na EUROFOTBAL.CZ kazdy den a spriemnim si ho tymito skvelymi clankami"

tam malo byt sprijemnim, alebo spriemernim?

Reagovat
smazaný uživatel

no co asi? urcite sprijemnim

Reagovat
fantomas

Tak..to neměla bejt uplně kritika, v článku i píšu, že chápu proč to tak je, a že to Bento má solidně vymyšlený tak, aby mu to fungovalo...spíš tohle mi přijde fakt jako takovej extrém. :))

Reagovat
Swarley

Portugalsko má obrovskou slabinu a to v útoku...už včera u onlajnu jsme to řešili, ale prostě Postiga je těžkej průměr, možná i podprůměr...mít Portugalsko pořádného hroťáka a k tomu někoho, kdo by ze středu rozesílal pořádné pasy na C. Ronalda s Nanim, tak ten jejich tým nemá v podstatě slabinu a viděl bych je jako jasného favorita na vítězství na EURU...

no co se dá dělat, tihle dva hráči jim chybí a tak dostanou ve čtvrtfinále na prdel

Reagovat
smazaný uživatel

keby keby..keby mali niekoho ineho na hrote, keby tam niekto rozdaval poriadne pasy..ale tak to nie je proste, a Bento to urcite vie, preto ordinuje taktiku s premyslenou defenzivou, dlhym drzanim lopty a postupnymi utokmi a najsilnejsou zbranou-kridelnymi priestormi, ma este k dispozicii mnoho variant, napr. dat CR7 na hrot a varelu na kridlo, keby keby.. keby tam mali napr typologickeho hraca ako bentdner miesto postigu.. ne keby sa vsak nehra,musis hrat s kartami ktore mas rozdane a vyhrat s nimi, to robi z muzstiev vitazov. len aby ste vy nedostali na prdel:))))

Reagovat
DelPiero137

Holandania vybuchli rovnako ako Taliani na MS 2010, nic im nefungovalo. Privela kohutov na ihrisku, neorganizovana obrana. Nnajviac ma rozculovalo ked sa niekto pokusil o strelu alebo prihravku ktora nevysla. Niekolko spoluhracov sa hned zacalo rozculovat ako to ze tak mimo strielal druhy, ako ze mu neprihral, sam by to lepsie zakoncil. Kazdy chcel loptu ale nic s nou nedokazal vymysliet. Sneijder ked ma svoj vztekaci den je na deku.

Portagalci a Nemci boli z tejto skuspiny lepsi nez zvysok. Ale zase pozerat sa na Portugalcov a ich teatralne umieranie na ihrisku ma tiez nebude lakat.

Reagovat
smazaný uživatel

http://www.youtube.com/watch?v=DruMnLAQPmM

uz chapu proc to fantomas sleduje

Reagovat
Swarley

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Nejlepší je, jak hráči (nebo rozhodčí) chytají míče do ruk a brankáři s tím mají evidentní problém.

Reagovat
Losinho

Opět hezký článek

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele