Eurozápisník XVIII. aneb Jedna ruka netleská

23.06.2012, 05:00
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Další řecký zázrak, podobný tomu osm let starému kousku z mistrovství Evropy v Portugalsku, kde se tehdy destruktivní partou velezkušeného stratéga Otto Rehhagela, nechala zaskočit celá Evropa, se tentokráte nekonal. Svěřencům neméně ambiciózního Fernanda Santose se stala osudnou čtvrtfinálová síť a svým herním projevem o několik světelných let vzdálené Německo. Překvapilo to snad někoho?

Chtělo by se zkonstatovat, že ne. Na první pohled sice jednoduché zhodnocení, ale bez špetky ignorance zcela pravdivé. Od chvíle, kdy si Nationalelf zajistila v utkání s Dány definitivní jistotu prvního místa ve skupině a tím následný čtvrtfinálový souboj s Řeckem, muselo být všem jasné, že dojde ke střetu dvou naprosto odlišných kultur a to rozhodně ne jen těch fotbalových... To se koneckonců také potvrdilo a jen se znovu a opětovně ukázalo, že to co se povedlo Balkáncům na ME v Portugalsku, byla světlá výjimka, opakující se snad jednou za několik desetiletí. Ostatně, stejně jako úvodní čtvrtfinálový souboj ovládlo fotbalovější, chcete-li technicky lépe vybavené mužstvo a to je přece pro fotbal samotný jen a jen dobře.

Německé příznivce zaskočil ještě před samotným utkáním Joachim Löw a jeho překvapivé změny v základní sestavě: Lukase Podolskiho a Thomase Müllera by na lavičce, po jejich nemastných neslaných vystoupeních v základní skupině (dostali takřka vždy plnou minutáž) snad i leckdo očekával a možná si to dokonce přál. Ale Maria Gómeze? Rozhodně ne. Ovšem skvělý taktik se k tomuto kroku, snad i díky mediálnímu tlaku, kdy přes řádky hustého textu vyjadřovali své pocity do té chvíle opomíjení hráči (Götze, Schürrle, Reus), odhodlal a přestože se Miroslav Klose nechal slyšet, že je s rolí náhradníka smířen, tak se představil poprvé na šampionátu v základní sestavě - na úkor třígólového Gómeze, který se sám podepsal pod úvodní dvě výhry DFB-Teamu - paradoxně v tolik klíčový moment.

Na pochopení ofenzivního snažení obou týmů nám vlastně stačilo všehovšudy úvodních dvacet minut, během kterých byly karty vrženy poměrně jasně. Zatímco se Němci usadili na útočné polovině a "obklíčili" soupeřovo pokutové území, kolem něhož si pomocí série krátkých přihrávek distribuovali kulatinu tam a zase zpátky, aniž by unáhleně ztratili balón a citlivě tak hledali cestičky v soupeřově obranném valu, Řecko se vyjma obranné práce spokojilo jen s občasným nákopem z hloubi pole, kde se následně spoléhalo výhradně jen na Samarase, proti kterému však stála takřka pokaždé početná přesila a navíc ho diagonální pasy povětšinou nenacházely, když už se k nim tedy řečtí hráči přese všechno odhodlali. Koneckonců výše zmíněné je ideálně vidět na tomto vypovídajícím zobrazení, ze kterého se dá vyčíst vše podstatné.

Takto nastavený trend se v podstatě z obou stran v menší, či větší míře uplatňoval nepřetržitě s místy až železnou pravidelností. Abych vám celou situaci ještě lépe nastínil, tak si konečně můžu i zde na pomoc přibrat statistickou pomůcku. Tady se pak naprosto jasně projevuje ofenzivní snažení obou stran.

Snad i za předpokladu, že po většinu času bude muset německá útočná vozba narážet do předem připravené hráze, vsadil Löw na rychlostní typy v podání Schürrleho a Reuse, kteří si navíc skvěle rozumí s balónem a zároveň se nebojí obejít soupeře v situaci 1 na 1. Správně tak vytušil, co bude na Řeky platit... Jako příklad lze uvést Thomase Müllera, když se oprostíme od toho, že se mu na turnaji zrovna dvakrát nedaří, tak musíme vzít v potaz jednoduchý fakt, že zmíněné vlastnosti jednoznačně lépe splňuje nezkušený Reus. Na druhé straně to bylo v podání dua Podolski - Schürrle přece jenom trochu jiné, ovšem v obou případech by se jako hlavní důvod daly uvést neuspokojivé výkony, i když zrovna "Poldi" se od německého lodivoda těšil pozitivnímu hodnocení a navíc přidal v utkání s Dánskem gól.

Jako ryba ve vodě si pak počínal Klose, jenž znamenal podobně jako Gómez v předchozích utkáních pro soupeřovu branku neustálou hrozbu a mimo své hlavní zaměření ještě dokázal vytvářet střelecké možnosti pro nabíhající spoluhráče. Třešničku na dortu si pak útočník římského Lazia ve svém 120. reprezentačním startu neodpustil a po rohovém kopu tak zaznamenal svoji premiérovou branku na šampionátu!

Pochvalu z největších poté za své úsilí zaslouží opět výborný Mesut Özil (jeho osobě se budeme také ještě věnovat v rubrice "hvězda dne"), který byl zase u takřka všech nebezpečných výpadů svého mužstva a působil na trávníku jako bezedná studna, jež pro své spoluhráče chystá jeden ofenzivní výlet za druhým... Branku sice jako odměnu nedostal, ale opět se ukázal jako nedílná součást nezastavitelné mašiny, která do této chvíle prochází turnajem bez ztráty kytičky, zejména jeho spolupráce s týmovým kolegou z Realu Madrid stála za vidění, ostatně jejich spolupráce přivedla Sifakisovi nejednu horkou chvilku.

Dispečink měl pod palcem, jako se již v posledních letech stalo tradicí Bastian Schweinsteiger, jenž stihl rozdávat balóny na všechny hráče okolo a navrch si ještě se Samim Khedirou podělil defenzivní povinnosti, tedy to málo, co bylo potřeba. O tom, jak spolehlivě si německý tahoun plnil svoji úlohu vypovídá názorný obrázek, ze kterého je možné vyčíst mimo jiné fakt, že samotný Schweinsteiger měl za celé první dějství takřka stejně přihrávek jako celý řecký tým dohromady - těch úspěšných dokonce podstatně více!

Ostatně, jak už bylo nastíněno, Řekové se takřka nedostávali do kontaktu s balónem, a když už se tak stalo, zase pěkně rychle ho předali do držení soupeři. Něco podobného se muselo očekávat, už jenom ze stylu hry, jakým se oba celky doposud a především zde na turnaji prezentovaly, ale výsledný efekt byl přece jen až překvapující. Nejen statistika držení míče, která po devadesáti minutách ukazovala na německé straně pozoruhodné číslo 71%, byla překvapující, stejné to bylo i s distribucí kulatého nesmyslu mezi jednotlivými hráči. Tady můžeme vidět naprosto propastný rozdíl v počtu přihrávek, Německo bylo v tomto ohledu navíc téměř z 92% úspěšné, zatímco řecká snaha se zastavila lehce nad 70%.

Když už jsme takřka kompletně rozebrali hru německých jednotlivců, tak bychom neměli zapomínat také na obranu. Ta, přestože neměla moc práce hned dvakrát, chybovala a v obou situacích byl poněkud nešťastně zapletený Jérôme Boateng (u té první nejen on), který se jinak na turnaji prezentuje skvělými výkony a především jeho výborná poziční hra zaslouží velké uznání. Situaci před první brankou si podrobněji rozebereme v "elektronické tužce", při tom druhém pak toho mohl bek Bayernu Mnichov změnit pomálu - stál prostě a jednoduše v nesprávný čas na nesprávném místě - dost stroze, ale pravdivě zkonstatováno.

Řekové nedokázali ničím překvapit, častokrát působili jako odevzdaný tým bez nápadu (ačkoliv jim toho soupeř mnoho nepovolil) a zejména absence Giorgose Karagounise byla ve středu pole hodně znát. Věrný souputník a zastupující kapitán Kostas Katsouranis sice dělal, co mohl, ale nahradit se mu klubového spoluhráče při vší snaze nepodařilo ani z poloviny. Doslova neviditelný (až na jeden moment) byl Sotiris Ninis, jemuž v tomto ohledu zdatně konkuroval Grigoris Makos. Pochvalu tak zaslouží snad jen útok ve složení Dimitrios Salpingidis (tomu se budeme podrobněji věnovat v rubrice "hvězda dne") - Grigorios Samaras.

Pro ekonomicky strádající zemi je však už jenom samotná účast mezi osmi nejlepšími mužstvy starého kontinentu velkým úspěchem, utkání s Německem (proti němuž se Řecku obzvláště nedaří zahrát) potom bylo už jakousi nadstavbou. Jak už bylo jednou řečeno, zázraky se sice stávají, ale rozhodně není pravidlem, že by se měli opakovat každých osm let...

"Elektronická tužka"

1. Na úvod si rozebereme jednu typickou akci charakterizující obecně útočné choutky Nationalelf. Začátek akce "obstaral" Özil skvělou přihrávkou mezi dvojici hráčů na Reuse, proti němu následně vystupuje Papadopoulos přičemž momentálně už hráč Borussie Dortmund se zbytečně neunáhlí, narazí si balón s Klosem, čímž vyřadí ze hry dalšího hráče a následně ještě posune za sebe na Özila (další hráč out), jenž celou tu dobu pokračoval v pohybu vpřed a rázem se před ním otevírá volné pole působnosti, to však bývalý hráč Werderu Brémy nevyužije a nechá vyniknout Sifakise.

2. Druhá ukázka má za úkol rozšifrovat největší řeckou hrozbu - rychlé protiútoky. Akci započala chybná zpětná přihrávka Schürrleho na Schweinsteigera, po rychlé narážečce s Gekasem se k míči dostal střídající Fotakis, jenž vzápětí diagonální přihrávkou na rozběhnutého Salpingidise vyřadil ze hry rovnou tři hráče, ten poslední - Lahm - dělal, co mohl, vrátit zavčasu se však nestihl, následuje pas na Samarase před branku, jehož neuhlídal pro změnu Boateng a vyrovnání je na světě.

3. Poslední bod věnujeme chybnému bránění v řeckém podání. Máme krátce potom, co Miro Klose, zvýšil hlavou na 3:1. Boateng vyváží míč na útočnou polovinu, kde si nejprve píchl míč kolem jednoho hráče, aby se mu pak postavili do cesty další, kterého vyprovodí ze hry jednoduchou prohazovačkou na Kloseho. Ten posune Müllerovi trochu "do špeku", kulatý nesmysl se však dostává znovu do moci útočníka Lazia Říma a ten z úhlu nedokáže překonat řeckého brankáře.

Zajímavosti dne

- Miroslav Klose ve svém jubilejním 120. utkání v národním týmu zaznamenal již svoji šedesátou čtvrtou branku, přičemž na rekord legendárního Gerda Müllera už mu schází pouze čtyři trefy.

- Dimitrios Salpingidis sám obstaral oba zásahy, nejdříve "namazal" Samarasovi a později se neváhal ujmout zodpovědnosti při pokutovém kopu. Celkově pak měl rtuťovitý útočník prsty ve třech z celkových pěti branek Řecka na mistrovství Evropy.

- Německo mělo v jednu chvíli až 78% držení míče, což činí překonání dosavadního rekordu šampionátu, který drželo Španělsko v utkání s Irskem (69%).

- Dosavadní průběh evropského mistrovství byl svědky třech červených karet, to je stejné číslo jako na turnaji před čtyřmi lety, akorát s tím rozdílem, že nyní máme na vylepšení této statistiky k dispozici ještě pět zápasů.

- Skupinové zápasy ME 2012 nabídly celkem 60 branek, po prvním čtvrtfinálovém klání jsme se tak dostali na číslo 61, nižší součet byl naposledy k vidění v roce 1996!

Kuriozita dne

Proklamovaná největší řecká hvězda za poslední dekádu Sotirios Ninis se od Fernanda Santose netěší zrovna dvakrát vřelému zacházení. Úvodní klání s Polskem sice začala čerstvá posila italské Parmy v základní sestavě, ihned o pauze však byla nahrazena Salpingidisem, jenž záhy srovnal krok a zajistil svému celku cenný bod. Z následujících dvou utkání si na své konto zapsal pouhopouhých osm minut, aby dostal opětovně od první minuty důvěru ve čtvrtfinále, ani tady však nepřesvědčil (až na jeden moment) a byl opět před startem druhé půle nahrazen, tentokráte Gekasem.

Hvězdy dne

Mesut Özil (Německo) - Je tomu podruhé v řadě, co zařazuju kmenového hráče Realu Madrid do této rubriky a dokonce se mu v tuto chvíli dostane takové pocty, že se ukáže na vrcholu pomyslného žebříčku. Özil si znovu plnil to, co je mu vlastní a vytvářel pro své spoluhráče jednu brankovou příležitost za druhou, navrch si na své konto přiřadil dvě asistence, při první a třetí brance. Snad nejlépe dokumentuje snahu šikovného středopolaře tento dashboard.

Sami Khedira (Německo) - Druhý z madridské enklávy se se svým ofenzivněji laděným spoluhráčem skvěle doplňuje při útočných výletech, kterých se tak rád účastní, ale jeho hlavní náplní práce je přece jenom defenziva o kterou se stará neméně příkladně v kooperaci s Bastianem Schweinsteigerem. Při jeho několika střeleckých pokusech se musel mít Sifakis obzvlášť na pozoru a povětšinou je krotil jen s velkými problémy.

Dimitrios Salpingidis (Řecko) - Nejproduktivnější řecký hráč na turnaji. To hovoří samo za sebe, už 31letý útočník na sebe upozornil tradičními zbraněmi rychlostí a neutuchající bojovností, ke všemu se dokázal prosazovat střelecky. Proti favorizovanému Německu si zapsal v kanadském bodování 1+1, přičemž hlavně jeho únik při první brance stál skutečně za zhlédnutí.

Odpadlík dne

Kostas Katsouranis (Řecko) - Těžká volba. Zastupující řecký kapitán měl oproti svému dlouholetému spoluhráči na reprezentační, tak i klubové úrovni Giorgosovi Karagounisovi, nepochybně těžší úlohu, zvláště, kdy byl ve své snaze něco vymyslet takřka osamocen (až do příchodu Fotakise, ten toho nicméně ukázal více než hráč Panathinaikosu Atény za celý zápas). Ani tato skutečnost však nic nemění na faktu, že ve své roli selhal, navíc všechno bylo umocněné tím, že k utkání nastoupil s kapitánskou páskou na rukávu.

Autor: Jiří Vojík

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Eurozápisník XXIV. aneb Vítej, zlatý hattricku!
02.07.2012, 14:39
Eurozápisník XXIII. aneb Španělé na tři, Italové na čtyři
30.06.2012, 21:54
Eurozápisník XXII. aneb V režii druhého nejlepšího
29.06.2012, 17:06
Eurozápisník XXI. aneb Španělsko verze 1.0
28.06.2012, 05:21
Eurozápisník XX. aneb Angličané z(a)traceni
25.06.2012, 17:38
Eurozápisník XIX. aneb Když dva dělají totéž, není to totéž
24.06.2012, 15:40
Eurozápisník XVII. aneb Nejhorší útok je obrana
22.06.2012, 13:17
Eurozápisník XVI. aneb Co čekat od Portugalců?
21.06.2012, 11:28
Eurozápisník XV. aneb Anglie - Video 1:1
20.06.2012, 07:01
Eurozápisník XIV. aneb Žádné strachy, žádné spěchy
19.06.2012, 04:12
Eurozápisník XIII. aneb Čím víc ofenzivní síly, tím míň neplechy
18.06.2012, 05:04
Eurozápisník XII. aneb Odešel déšť a dorazili Češi
17.06.2012, 15:04
Eurozápisník XI. aneb Co čekat od Poláků?
16.06.2012, 12:01
Eurozápisník X. aneb Sucho vadilo, mokro souhlasí
16.06.2012, 09:52
Eurozápisník IX. aneb Nejlepší fanoušci - nejhorší hráči
15.06.2012, 12:29
Eurozápisník VIII. aneb Ronaldo Gómezovým učněm
14.06.2012, 06:50
Eurozápisník VII. aneb Když síly stačí i nestačí
13.06.2012, 12:26
Eurozápisník VI. aneb Co čekat od Řeků?
12.06.2012, 07:42
Eurozápisník V. aneb Ševa zase pálí a outsider vede
12.06.2012, 03:16
Eurozápisník IV. aneb S útočníkem ani ránu
11.06.2012, 02:44
Eurozápisník III. aneb Jak favorité ukázali slabiny
10.06.2012, 04:41
Eurozápisník II. aneb Alenky v říši samozřejmostí
09.06.2012, 02:52
Eurozápisník I. aneb Co čekat od Rusů?
07.06.2012, 22:29

Komentáře (32)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Zrovna dneska jsem počítal góly a padlo 60 gólů ve skupinách, ne 59 jak je zmíněno v článku, jinak velice povedený článek.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
jv

Pravda, už jsem si tu informaci nezkontroloval, díky.

Reagovat
smazaný uživatel

Klose

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem moc rád za to držení míče. Německo včera k breptalům ukázalo, že vysoké procento míče nemusí být tak hnusný jako v případě Španělska/Barcelony.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
oddy

Reagovat
godwood

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Za odpadlíka dne. Tam snad není pochyb o Sifakisovi, kterej celej ten zápas nezvládal.

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
jv

Původně tam byl. Nakonec jsem ale "upřednostnil" Katsouranise, kterej měl převzít dirigentskou roli po Karagounisovi, což absolutně nezvládl a nebyl takřka vidět. Všechno bylo umocněno ještě tím, že měl na rukávu kapitánskou pásku, čímž prostě zklamal dvojnásob - čekal jsem od něj rozhodně víc - měl to sice složitý, ale on se ani zvlášť nesnažil. Sifakis sice pustil čtyři branky, ale minimálně tři byly nechytatelný, přičemž na druhou stranu měl pár dobrých zákroků, což vyvážilo ty jeho chyby, jak mu často vypadával míč. Celkově určitě víc zklamal Katsouranis.

Reagovat
smazaný uživatel

Nesnažil? Řeci prostě na víc nemaj, to nemůžeš takhle brát. Podle mě tam všichni stejně jako u ČR nechali všechno, navíc dali 2 goly, dokázali vyrovnat. Měl sice pásku, ale nevím co mohl udělat víc. Hlavně klasicky hořel LB, přes kterýho šla každá akce němců pomalu. Katsouranis hlavně není nějakej kreativní hráč. To je prostě DZ/Stoper kterej dostane míč a hned ho odevzdá, protože není na tolik technicky vybavenej a je tam od něčeho jinýho. V první půli navíc tam několikrát vyvezl míč hezky, což jsem zrovna u něj fakt nečekal. Včera prostě byli v Řecku daleko horší adepti(Ninis, Tzavellas,Sifakis.. možná i Makos. U něj ale je zase fakt, byl hozenej zrovna do jedinýho zápasu jak náš Darida)

Reagovat
jv

Ninis a Tzavellas odehráli jenom první poločas, takže proto tam nejsou, Sifakise jsem už vysvětlil, prostě mě víc zklamal Katsouranis, kterej tu svoji (Karagounisovu) úlohu prostě nezvládal... Hrál/měl hrát toho tvořivýho záložníka, to že mu tahle úloha není tolik vlastní už není moje věc, ale Santose, prostě tu roli, co měl včera, nezastal. To, že tam párkrát (jednou, dvakrát) vyvezl míč nic neznamená, Ninis tam měl taky jeden povedenej moment, celkově však měl na hru Řeků pramalý vliv. Jak už bylo zmíněno v článku, daleko více zaujal střídající Fotakis.

Reagovat
herbage

Moc pěkný článek JV, ale prosím tě, kulatina ve významu míč se vážně použít nedá

http://tinyurl.com/7kwxj2e

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
jv

Díky. Poslední dobou se to tady docela rozšířilo, tak jsem to použil taky, i když je to spíš takový "nadnesený" výraz, to máš pravdu. Každopádně oficiální význam toho slova jako strojař chápu.

Reagovat
herbage

jestli to má být nadnesený výraz, tak zkus "kulatý nesmysl" Jinak pěkná ta část s elektronickou tužkou, ale kdybys spojil více obrázků do jednoho, jak se situace dále vyvíjela, tak by to bylo ještě o fous lepší

Reagovat
fantomas

Tak by to bylo moc narocny a opilej fantomas by to neutah.

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem zvědav na toho Ninise v Parmě. Viděl jsem oba zápasy ME, kde hrál od základu a vždy vyhořel. Zatím předvedl talentu jako průměrný kopáč ze Serie C2.

Reagovat
jv

Tak nějak, zatím velký zklamání, i když na druhou stranu ho "omlouvá" fakt, že má po dlouhodobým zranění.

Reagovat
fantomas

Ale prosim tebe, radsi bud jen zvedavej a nedelej dramatickyho...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ty vaše deníky jsou na co kluci? Co tím chcete říct? Těm co se nedívají? Nechápu. Asi rozvinout další nudnou diskusi?

Reagovat
smazaný uživatel

Pardon Eurozápisníky.

Reagovat
smazaný uživatel

Asi rozvinout další nudnou diskusi?

hej,na toto presne ste tu ty,migueli19,masopust a podobne individua

Reagovat
smazaný uživatel

Musi to pro tebe byt hodne obtizny byt temer negramotnej a mit pred sebou tak dlouhej clanek

Reagovat
smazaný uživatel

Když tomu nerozumíš, tak to nečti. Na Sportu/ blesku jistě budou mít nějakou perličku i pro tebe :)

Reagovat
Shevchenko

- Skupinové zápasy ME 2012 nabídly celkem 60 branek, po prvním čtvrtfinálovém klání jsme se tak dostali na číslo 61, nižší součet byl naposledy k vidění v roce 1996!

Opravdu nechápu smysl téhle 'kuriozity". Před 4 lety po základních skupinách padlo 57 gólů, po prvním čtvrtfinále 62 a po druhém 64. Větší průměr gólů tedy byl jen po tom prvním čtvrtfinále, po zápase Německa se to zase obrátilo na druhou stranu a pokračovalo i po dnešním zápase.

Reagovat
fantomas

Neni to kuriozita, ale zajímavost.

Reagovat
smazaný uživatel

mamlas hrubas nereaguj na mně. děkuji moc.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele