Eurozápisník V. aneb Ševa zase pálí a outsider vede

12.06.2012, 03:16
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Pozor na Ukrajinu se Ševčenkem! Domácí celek po prvním kole základních skupin vévodí skupině D - díky překvapivé výhře nad Švédskem. A také díky Ševčenkovi, nestárnoucímu kanonýrovi...

Ve čtvrtém hracím dni se však pochopitelně hrály dva zápasy, a tak pojďme podle časové posloupnosti a začněme tím prvním, ve kterém změřily síly týmy Francie a Anglie.

Když ve skupině C včera zkřížili zbraně Italové a Španělé, bylo to pro fotbalového analytika hotové Eldorádo. Jeden tým nastupující bez útočníka, jeden oživující hru na tři obránce, a výsledek? Takticky nesmírně zajímavé a podnětné střetnutí, v němž oba týmy svým způsobem uspěly - body se po remíze 1:1 dělily. Poslední dva favorité, nebo alespoň celky, které bývají do role favorita stavěny celkem tradičně bez ohledu na aktuální výkony, se představily dnes v Kyjevě, a to s totožným výsledkem - i zde skončilo utkání 1:1.

Ovšem ona taktická svěžest, otevírající nové obzory různým herním prvkům a situacím, byla dnešnímu utkání vzdálena asi podobně, jako je Ukrajina geograficky vzdálena Francii i Anglii. Jaké vlastně byly předzápasové předpoklady? Individuálně lepší Francouzi budou mít více ze hry, budou držet míč a budou se snažit dobýt precizní obranný val Angličanů, kteří se spolehnou na rychlé brejky. Nic neobvyklého ve fotbalovém světě - naopak, jde o tradiční projev při střetnutí týmů podobného ražení. Pokud dnes někoho mohlo něco překvapit, byl to nudný a prakticky jakoukoliv snahu o vítězství postrádající druhý poločas. I když to vlastně taky moc ne.

Přitom těsně před zápasem se udála jedna zajímavá okolnost, která trochu nabourala stereotypní mínění panující o obou zúčastněných trenérech. Jaký je Hodgson kouč? Veskrze opatrný, obezřetný, raději pětkrát změří, než konečně řízne - jaký to rozdíl oproti Blancovi, jehož Bordeaux zaujalo celou Evropu vířivým ofenzivním fotbalem! Jenže právě Hodgson se při skládání základní sestavy projevil jako inovátor, když poslal na plac Oxlade-Chamberlaina s Welbeckem, zatímco jeho protějšek se "svého" Maloudy ani Mexese nevzdal. To dávalo smysl z obou stran - mladý křídelník Arsenalu mohl platit na ofenzivního (a občas se zapomínajícího) Debuchyho, Welbeck rozhodl anglický přátelák s Belgií, Malouda hrál v přípravných zápasech taky velmi dobře, a Mexés je zkrátka dirigentem Blancovy obrany, který má jedinou chybu - a to že v každém zápase udělá nějakou chybu.

Realita? "Ox" byl nakonec využíván nejvíce ve středu hřiště (a podal slušný, snaživý výkon, i přes několik zkažených akcí). Welbeck byl na hrotu úplně utopený a vypadá to (ač jde do jisté míry o hlas generála po bitvě), že Carroll coby klasický target- man do vápna by se se zápasem mohl popasovat lépe; forvard Manchesteru United podal týmový výkon, jenže obávanou silou v útoku, která by přímočarému anglickému fotbalu dodala potřebný efekt, prostě nebyl. Mexés si svoje drobná zaváhání sice neodpustil, jinak ale podal velmi dobrý výkon (zejména v prvním poločase), zastínil nejistého Ramiho a ukázal, proč je Blancovým obráncem číslo jedna: v organizaci defenzivy je zkrátka výborný. Malouda pak byl naprostým omylem: Blanc zkrátka nedokáže svůj model 4-2-3-1 opustit, a přestože by využití středopolaře Chelsea coby výztuže středu zálohy dávalo určitý smysl, topil se pomalý a nevýrazný Malouda na křídle. I na tomto poli "předzápasové taktické bitvy" se tedy zrodila remíza.

Jinak jsme ale byli svědky festivalu očekávatelného fotbalu. Francie skutečně byla individuálně lepší, občas až dramaticky, skutečně držela míč (dokonce 61% celého času), skutečně svého soupeře přestřílela (14:1 ve střelách na bránu!!), a skutečně vstřelila pouze jeden gól. Jestli má Blancův aktuální systém nějakou chybu, je to přílišná náchylnost k neefektivní "házené", což je zapříčiněné dvěma faktory: 1) s versatilním Benzemou vypadá útočné kvarteto sice dostatečně elasticky, jenže nakonec je i přes enormní převahu nejnebezpečnějším mužem ve vápně vysoký Diarra při standardkách; 2) Nasri není Gourcuff, není to typ statického dirigenta-génia, ale dynamický hráč, který hraje mnohem více v pohybu. Tahle Francie svého soupeře poměrně jasně přehrává, ale není dostatečně efektivní, zato přespříliš efektní. (Mohl by to v určitých fázích zápasu oživit Olivier Giroud? Já myslím, že ano, stejně jako Mathieu Valbuena.)

Některý z místních diskutérů před šampionátem utrousil poznámku ve stylu "už se těším na ty undery na Francouze". Věděl jsem, o čem mluví, a toto utkání to potvrdilo. Blanc je skvělý trenér, který ví, jak přehrát jakéhokoliv soupeře, ale pokud narazí na nutnost změnit herní plán a vnést do zápasu prvek překvapení, je (zatím!) bezradný. Francie na hřišti byla přesným obrazem svého kouče - prováhaný začátek, nejistota, zmatkování, facka, konsolidace, převaha, gól - a obléhání. Les Bleus neprohráli podvaadvacáté v řadě, protože tento tým se sice nadře na výhru, ale porazit ho je (a i nadále bude) extrémně těžké.

Zmínili jsme Alou Diarru, u kterého se také můžeme na chvíli pozastavit - přestože při inkasovaném gólu nemá zrovna čisté svědomí, nebylo jeho povolání mylným tahem, jak se někteří domnívali. Diarra měl slušnou sezonu i v Marseille a jeho vůdčí povaha, fyzické dispozice a platnost v obou vápnech (sic!) jsou prvky, které Yannu M'Vilovi, prototypu toho, co se anglicky nazývá "deep-lying midfielder", chybí. Jakkoliv je M'Vila lepší fotbalista a na jeho spolupráci s Cabayem nezbývá než se těšit, není jeho absence příčinou neúspěchu (je-li tedy remíza v papírově nejtěžším utkání neúspěchem). A ještě jedna věc je zarážející - porovnání výkonů Mathieu Debuchyho na jedné a Patrice Evry na druhé straně. Debuchy byl tradičně výborný, Evra - bezkrevný.

A co Angličané? To je jednoduché - bránili. A dělali to velmi dobře, přestože v odchozeném druhém poločase je Francie vlastně ani příliš neprověřila. Joe Hart a John Terry jsou fotbalisty světové špičky, stačí je sledovat při hře - a pokud Joleon Lescott nezaostává, naopak, dostanete obranu, kterou se probít bude těžké i pro efektivnější týmy, než je Francie. Tady anglický problém skutečně neležel, a pokud se zamyslíme nad tím, kde vlastně ležel, dospějeme k jednoduchému závěru: Albionu remíza stačila. Stačila by před zápasem, stačila v průběhu zápasu a stačí i po něm. (Francouzům koneckonců taky - a máme nejkratší a nejtrefnější možnou analýzu pro nezáživnou druhou půli.)

Z individualit v bílém dresu se kromě obrany sluší vyzdvihnout ještě jedno jméno - Steven Gerrard. Kapitán mužstva má skutečně velkou chuť do hry a zejména v jedné pasáži zhruba uprostřed druhého poločasu snad nebyla situace, v níž by jeho jméno nefigurovalo. Gerrardova kopací technika (koneckonců, první gól je jeho zásluhou) je zbraní, která při správné konfiguraci proměnných střílí ostrými, a liverpoolská legenda to potvrdila i dnes. Gerrard svůj souboj na dálku se Samirem Nasrim asi vyhrál, i když francouzský šikula vstřelil skvělý gól a měl pár dobrých akcí, jenže jeho přínos zůstal utopen ve faktu, že Francie je podobně disponovaných hráčů plná, zatímco Gerrard ční nad zbytkem svého týmu jako maják.

Nemuselo by tomu tak být, kdyby se podařilo lépe zapojit Ashleyho Younga (kterého osobně příliš neznám, ale kreativní dispozice jsou u něj patrné od prvního pohledu, viz jeho vysunutí Milnera na začátku zápasu); tomu však pozice second strikera příliš nesedla a často to vypadalo, že vlastně ani pořádně neví, co má na hřišti dělat. Je to škoda, že se útočné duo Young - Welbeck ukázalo v tak sterilním světle, protože oba působili dojmem utopených hráčů, nevědomých si své jasně dané úlohy. A je škoda, že Anglie nemá k dispozici lepšího pravého beka, než je Glen Johnson.

Pragmatik Roy se svým obranářským koktejlem, okořeněným výživnými brejky, se s fotbalovým romantikem Laurentem rozešel zaslouženou remízou. Jedna věc je, zda je bránění a spoléhání na rychle sehrané akce na pár doteků, tedy tradiční doména outsiderů, pro Anglii ideálním vysvědčením, ale pokud se podíváte, jak to ve skutečnosti funguje, uvidíte určitou naději na úspěch i v atmosféře nezáživného, nekreativního pesimismu.

A ještě jiná - a naprosto zásadní - věc je, jak se Angličani předvedou v utkáních, kde proti sobě lepší hráče mít nebudou. Jedno takové je čeká hned za týden.

---

Natěšený domácí ukrajinský výběr vstupoval do večerního klání proti Švédsku v roli poměrně dost podceňovaného týmu - měl čelit ofenzivně laděným Švédům a v podstatě se jen bránit Ibrahimovićovi a spol. Jenže všechny tyto předzápasové prognózy a předpovědi vzaly okamžitě po výkopu za své - Ukrajina se do svého soupeře pustila od první minuty.

Ještě před tím však bylo roztříštěno jedno další očekávání - absence Andrije Ševčenka v základní sestavě při premiéře na domácím mistrovství Evropy zřejmě byla pro kouče Olega Blochina natolik nepředstavitelná, že se nakonec pětatřicetiletý útočník proháněl po zeleném pažitu po dlouhých jednaosmdesát minut, než byl za příznivého stavu po perfektně odvedené práci střídán.

A Ševčenko byl ústřední postavou celku hrajícího v žlutých trikotech, právě on se měl pohybovat na hrotu útoku a zakončovat akce, které mu měli servírovat hlavně stažený útočník Voronin, talentovaní křídelníci Jarmolenko s Konopljankou a na postu ofenzivního středopolaře se nejčastěji pohybující Husjev.

Co však vymyslel lodivod Tří korunek Hamrén, to pro mě zůstává i pár hodin po skončení duelu záhadou otázkou číslo jedna. Ovšem odpovědi se hledají poměrně těžko. Což o to, ona samotná spolupráce Rosenberga a pod ním zasunutého Ibrahimoviće se nejevila býti špatným tahem, vždyť tihle dva, jak se později dozvíte, spolu už mají něco odkopáno. Nad dvěma prvky nastavenými Hamrénem však tak trochu zůstává rozum stát. A troufám si tvrdit, že právě tyto dvě rozhodnutí do značné míry ovlivnily průběh celého utkání - samozřejmě v neprospěch Švédska.

Na levém křídle nastoupil Ola Toivonen, sto devětaosmdesát centimetrů měřící fotbalista, jehož přednostmi snad ani v nejmenším snu nemůžeme nazvat rychlost, přímočarost a agilitu. Toivonen působil u levé postranní čáry totálně bezmocný, odříznutý od balónu, který má tak rád, a v konečném důsledku naprosto neviditelný. A když už byl k zahlédnutí v souvislosti s držením meruny, většinou tato fáze neměla dlouhého trvání a následovala laciná ztráta. Opravdu nerad bych útočníkovi či ofenzivnímu záložníkovi PSV křivdil, ale z hlavy si vybavuji jen jednu situaci, kterou Toivonen vyřešil na jedničku - tehdy díky souboji (!) vybojoval příležitost pro Rosenberga, jenž ale neproměnil.

Pro srovnání - na Toivonenovo místo se po dvojím střídání v krátkém sledu postavil Christian Wilhelmsson, hráč pro tento post přímo stvořený. Od jeho nástupu na hřiště Švédové vyrovnali hru a konečně začali býti nebezpeční i jinak než zásluhou Ibrahimoviće. Wilhelmsson vnesl do hry Tre Kronor potřebnou dravost, podél levé lajny se hned několikrát slibně probíjel do šestnáctky a kdyby Elmander zachoval chladnou hlavu a přenechal mu, mimochodem stojícímu ve výrazně výhodnější pozici, zakončení, pravděpodobně by Švédové brali alespoň bod.

Druhým velmi diskutovaným tématem bude jednoznačně absence typického defenzivního záložníka - ano, Kim Källström s Rasmusem Elmem jsou schopni solidně plnit úlohu rozehrávajícího staženého halva, v bránění ale mají určité nedostatky. A z toho právě plynulo většinové nebezpečí ze strany Ukrajinců, kteří chodili do útoku často v pěti lidech, navíc si perfektně a za běhu prohazovali pozice na hřišti, a tak Švédové jejich akce často nestíhali.

Jak už jsem předesílal, domácí na svého soupeře opravdu vlétli ve velkém stylu. Zápas sice načalo zhruba pěti až desetiminutové oboustranné oťukávání, zatímco ale Švédové v tomto rytmu vydrželi další hodinu hry, Ukrajincům se dařilo perfektně využívat volných prostorů a protivníka i přečíslovat. Andrij Ševčenko měl poměrně brzy dvě gólové možnosti, v obou případech ale pálil mimo.

Drtivou většinu akcí tahaly Blochinovy ovečky po stranách hřiště, kde kooperovali dva nejlepší muži na hřišti - Konopljanka s Jarmolenkem. Zajímavý je také fakt, že oba hráli "přes nohu" - totiž nejčastěji působili na druhé straně, než jaká je jejich silnější noha. Hned několikrát se tak stalo, že si jeden z nich navedl balón od lajny do středu a okamžitě se nažil vypálit zpoza šestnáctky. K tomu připočtěte dobře pro Ševčenka pracujícího Voronina a také k pravé postranní čáře často se stahujícího Husjeva - Ukrajina má obrovské množství ofenzivních možností.

To Švédové volili podstatně jednodušší styl kombinace, ostatně jejich největší šance první pětačtyřicetiminutovky vznikla dlouhým (a milimetrově přesným - dlužno říci) pasem Larssona na Ibrahimoviće, který však hlavou trefil tyč. Podle této nikterak záhadné šablony se dnes modří řídili takřka po celý zápas - akorát s výjimkou závěrečného úseku, kdy Wilhelmsson pozvedl hru svého týmu o několik desítek procent. A přestože z toho Švédové nakonec nevytěžili ani bod - alespoň (snad) odhalili to správné řešení pro nadcházející klíčový duel s Anglií.

Ukrajina nic měnit nemusí. Tímto stylem je schopna porazit nebo minimálně potrápit kteréhokoliv soupeře na šampionátu. Tímto stylem je schopna žít svůj sen o postupu z těžké skupiny, ne-li dál. A kdyby jí už přeci jen teklo do bot, pořád se může obrátit na svého kapitána Ševčenka, jehož sesumírované působení na hřišti můžete vidět zde

"Elektronická tužka"

1) Běží druhá minuta nastaveného času, stav je 1:1 a míč mají na svých kopačkách Francouzi. Na útočné polovině soupeře. Dala by se očekávat snaha protlačit míč do brány, pochopitelně s nějakým jištěním (remíza je rozhodně lepší než prohrát gólem v závěrečných vteřinách z brejku); rozhodně by se dal očekávat alespoň nějaký pohyb. Francouzská rezignace na jakoukoliv akci je však do očí bijící: trojice hráčů drží míč, vyměňuje si jej, a vzniká ideální šance přenést hru na druhou stranu, kde stojí úplně volné křídlo. Míč však putuje dozadu a dál, dál, mimo dosah tohoto obrázku.

2) Angličané podali v defenzivě velmi zodpovědný výkon. To ilustruje i tato situace: francouzský hráč je čelem k bráně, může si vybrat mezi čtveřicí spoluhráčů, jenže nemá příliš komu. Anglický obranný val je perfektně zformovaný, precizně postavenou defenzivní čtyřku doplňuje trojice záložníků, a každý hráč v modrém je tak potenciálně okamžitě zdvojen. To se také stalo: míč se dostal k Ribérymu, který se v mžiku ocitl pod tlakem dvou obránců a pokazil zpětnou přihrávku.

3) Přesouváme se do večerního utkání, ze kterého vám nabídneme situaci, která předcházela vyrovnávací trefě Andrije Ševčenka. Jak můžete vidět zde, Ukrajinci rozehráli svou klasickou akci do křídla, kde je momentálně u míče Jarmolenko. Ten se po rychlém zaseknutí kolem Olssona dostává k centru, jenže podívejte se sami - v pokutovém území má jediného hráče - Ševčenka - kterému ho může adresovat. S ukrajinským kapitánem nejprve běžel pravý bek Lustig, s Mellbergem se však nedokázali domluvit na předávce, a tak se najednou Ševčenko ocitl úplně sám na malém čtverci a hlavičkoval přesně.

4) Ve snaze o vyrovnání poslal kouč Hamrén na trávník útočníka Elmandera, jenž měl v devadesáté minutě obrovskou šanci získat pro svůj tým důležitý bod. Na tomto obrázku je jasně patrné, kde celá akce začíná - balón má v držení právě Elmander. Následuje přihrávka na obsazeného Ibrahimoviće, ten však dokáže svému spoluhráči pas vrátit a Švédové tak snadno překonali záložní řadu soupeře. Přesto jdou do takřka prohraného boje, jelikož jsou v ofenzivě ve značném oslabení. Podle naprosto základního pravidla "přihraj a běž" se však Elmander řídil i v zápětí, kdy předal znovu balón svému kapitánovi a o pár okamžiků později byl díky jeho geniálnímu zrychlení hry sám před Pjatovem. Na ¨následující fotografii je vidět, že v jasné gólové pozici jsou jak Elmander (o něco blíže brance), tak vedle něj stojící Wilhelmsson. Tady je klíčový fakt, že zatímco první jmenovaný má míč na levou nohu, přestože je pravák, střídající Wilhelmsson snad ani nemůže mít lepší pozici pro zakončení. Také o sobě Elmanderovi viditelným pokřikem dával vědět, jenže forvard Galatasaraye vzal zodpovědnost na svá bedra...a selhal.

Zajímavosti dne

- Anglii se ještě na žádném turnaji evropských velmocí nepodařilo na úvod vyhrát, ze zahajovacích klání má na svém kontě hrdý Albion čtyři remízy a stejný počet porážek.

- Dnešní dělbu bodů s Francií zařídil gól Joleona Lescotta - jednalo se přitom o jedinou anglickou střelu mezi tři tyče!

- Lescott je zároveň prvním Angličanem od roku 1988 a Tonyho Adamse, který dal na Euru gól a nastupuje přitom v obraně.

- Roy Hodgson dnes překvapivě nasadil do základu Alexe Oxlade-Chamberlaina - ten se stal už druhým fotbalistou Albionu (po Rooneym), jenž si svůj debut na ME odbyl v osmnácti letech. Žádná jiná země do boje dva takto mladé fotbalisty nevpustila, bez zajímavosti pak není, že oba zmínění mladíci dostali šanci v souboji s Francií.

- Přesně šestnáct let a dvaačtyřicet dní momentálně dělí první a doposud poslední gól Andrije Ševčenka v národním dresu. Poprvé se pětatřicetiletý kanonýr trefil v květnu roku 1996 do sítě Turecka, dnes sám rozhodl souboj se Švédskem.

- Už podruhé v historii evropských šampionátů se stalo, že Švédové zahajovali svou pouť mistrovstvím Evropy zápasem proti domácímu celku. A podruhé odešli poraženi po výsledku 1:2 - předtím se jim to "povedlo" ještě s Belgií.

- Dnešní převaha domácí Ukrajiny se projevila také na přesnosti přihrávek Švédů (a nebo to bylo obráceně?). Ti v prvním poločase kombinovali s úspěšností osmašedesáti procent - tak nízkého čísla v prvním kole letošního Eura nikdo nedosáhl.

- Vzácné spojení dnes dal dohromady švédský kouč Hamrén, v útoku spolu totiž nastoupili Zlatan Ibrahimović a Marcus Rosenberg - tedy hráči, kteří spolu prošli všemi mládežnickými výběry Malmö.

Kuriozita dne

Jako dnešní kuriozitu jsme vybrali naší vlastní předpověď ukrajinského účinkování na turnaji. Andrij Ševčenko například podle nás vůbec neměl do úvodního utkání nastoupit v základní sestavě - aby pak všechny své kritiky umlčen dvěma rozhodujícími trefami...

Hvězdy dne

Andrij Ševčenko (Ukrajina) - Přestože se v této kategorii rozhodně neřídíme nějakým pořadím, kdo jiný by měl dnes dostat prostor na prvním místě? Andrij Ševčenko nejprve dvě solidní příležitosti zahodil, aby po vedoucí trefě Švédka sám dvěma góly v rozmezí sedmi minut otočil vývoj zápasu a zařídil domácím tři body. Kromě veledůležitých tref byl Ševčenko správným lídrem Ukrajiny, které šéfoval z kapitánského můstku.

Mathieu Debuchy (Francie) - Pravý bek Lille v rozporuplném utkání hodně vyčníval. Přestože jeho výkon nebyl úplně stoprocentní, rozhodně se dá považovat za jeden z nejživějších, které celý zápas nabídl: Debuchy stíhal bránit i útočit, ukázal dobré čtení hry, dynamiku, fotbalové myšlení i technické kvality. Pokud bude v tomto duchu pokračovat i nadále, stane se z něj po šampionátu pořádně horké zboží.

Jevhen Konopljanka (Ukrajina) - Dnešním výkonem si asi definitivně řekl o důkladný skauting ze strany předních evropských velkoklubů. Dvaadvacetiletý křídelník byl nejaktivnějším hráčem domácích, kromě časté (byť povětšinou nepřesné) střelby zaměstnával švédskou obranu také svou vytříbenou technikou, rychlostí a bojovností. Po herní stránce nejlepší Ukrajinec na hřišti.

Odpadlík dne

Erik Hamrén (Švédsko) - Dnešního odpadlíka nehledejme na hráčské soupisce, nejslabším článkem ve skupině D bojujících celků byl švédský trenér Erik Hamrén. Už jeho sestava jedenácti vyvolených mohla způsobovat značné obavy - zvlášť nasazení Toivonena na křídlo a absence klasického štítového záložníka nebudily nejoptimističtější dojem. Ovšem s jakou taktikou vlastně šlo Švédsko do dnešního utkání? Favorit selhal, veškerou iniciativu přenechával soupeři a naprosto zaslouženě ze hřiště odcházel po devadesáti minutách zklamán...

Autor: Michal Hruška, Dominik Zezula

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Eurozápisník XXIV. aneb Vítej, zlatý hattricku!
02.07.2012, 14:39
Eurozápisník XXIII. aneb Španělé na tři, Italové na čtyři
30.06.2012, 21:54
Eurozápisník XXII. aneb V režii druhého nejlepšího
29.06.2012, 17:06
Eurozápisník XXI. aneb Španělsko verze 1.0
28.06.2012, 05:21
Eurozápisník XX. aneb Angličané z(a)traceni
25.06.2012, 17:38
Eurozápisník XIX. aneb Když dva dělají totéž, není to totéž
24.06.2012, 15:40
Eurozápisník XVIII. aneb Jedna ruka netleská
23.06.2012, 05:00
Eurozápisník XVII. aneb Nejhorší útok je obrana
22.06.2012, 13:17
Eurozápisník XVI. aneb Co čekat od Portugalců?
21.06.2012, 11:28
Eurozápisník XV. aneb Anglie - Video 1:1
20.06.2012, 07:01
Eurozápisník XIV. aneb Žádné strachy, žádné spěchy
19.06.2012, 04:12
Eurozápisník XIII. aneb Čím víc ofenzivní síly, tím míň neplechy
18.06.2012, 05:04
Eurozápisník XII. aneb Odešel déšť a dorazili Češi
17.06.2012, 15:04
Eurozápisník XI. aneb Co čekat od Poláků?
16.06.2012, 12:01
Eurozápisník X. aneb Sucho vadilo, mokro souhlasí
16.06.2012, 09:52
Eurozápisník IX. aneb Nejlepší fanoušci - nejhorší hráči
15.06.2012, 12:29
Eurozápisník VIII. aneb Ronaldo Gómezovým učněm
14.06.2012, 06:50
Eurozápisník VII. aneb Když síly stačí i nestačí
13.06.2012, 12:26
Eurozápisník VI. aneb Co čekat od Řeků?
12.06.2012, 07:42
Eurozápisník IV. aneb S útočníkem ani ránu
11.06.2012, 02:44
Eurozápisník III. aneb Jak favorité ukázali slabiny
10.06.2012, 04:41
Eurozápisník II. aneb Alenky v říši samozřejmostí
09.06.2012, 02:52
Eurozápisník I. aneb Co čekat od Rusů?
07.06.2012, 22:29

Komentáře (64)

Přidat komentář
smazaný uživatel

A tak dobře, dneska to začnu já

Reagovat
fantomas

Darth Vader12.06.2012 02:49

Tak asi můžu jít spát...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

outsider prohral

Reagovat
smazaný uživatel

Osobně taky moc nechápu, proč tolik lidí favorizovalo Švédy

Reagovat
smazaný uživatel

Chudák Ibra, takové nekopy má kolem sebe. Asi druhé největší zklamání zatím.

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud se vrátím k utkání Anglie - Francie, tak pro mě jednoznačně zklamání hra obou mužstev. Francouzská hra bez klasického útočníka ve vápně strašně nudila, tam mělo přijít střídání Malouda <-> Giroud, aby byla hra Benzemy, na pozici SS, Nasriho, Ribéry a skvělého Debuchyho někým zužitkována.

O celém průběhu zápasu mluví tyto dva obrázky, které symbolizují dnešní zápas z pohledu Francie. Nejprve se podíváme na přihrávky obou týmů v poslední třetině hřiště, zatímco Francouzi marně hledali prostor na kolmici do vápna (?nebylo ani na koho) a obehrávali šířku hřiště neustále dokola, Angličané se pokoušel o rychlé vysouvání svých hráčů (Welbeck, Young), často však neúspěšně.

viz. http://fourfourtwo.com/statszone/share.aspx?i=08PNP

Druhý obrázek ukazuje místa, kde Benzema přebíral míče od svých spoluhráčů. Pouze jednou!! se tak stalo ve vápně, za celý zápas!! Přesto dokázal ohrozit třikrát branku Joe Harta, jsem však toho názoru, že kdyby byl ve vápně Giroud, tak Francie dnes body neztratila.

viz. http://fourfourtwo.com/statszone/share.aspx?i=08JFS

Ve večerním zápase mě Ukrajina mile překvapila, působila kompaktním, svěžím dojmem, který umocňovaly rychlé přímočaré kombinace. Stěžejním bodem pro výkon Ukrajinců byla záložní řada, téměř nepropustný Nazarenko skvěle zachytával ofenzivní výpady Švédů, aby na jeho práci mohli navázat Yarmolenko a Konoplyanka, kteří si utkání výrazně podmanily a svými asistencemi nakonec udělali hrdinu z Andreje Shevchenka. Ten se mimochodem bil do krve, dal do zápasu všechno a na statistice jeho výkonu vidíme, že se pohyboval po celé šířce hřiště, nabízel se a snažil se být nebezpečný.

viz. http://fourfourtwo.com/statszone/share.aspx?i=08KHM

Reagovat
fantomas

Co tě, jen tak pro zajímavost, zklamalo na výkonu Anglie. Já ten zápas zatim neviděl, chystám se ho kouknout zejtra, ale co mi tak pověděl domingo, Roy předepisoval svý klasický medicíny..

Reagovat
fantomas

* po první větě otazník; *skouknout...to vstávání takle po ránu je zlo

Reagovat
xjert02

fantomasi, na pravopisne chyby jsem si jiz v diskusich zvykl, ale ty sam prispivas do obsahu tohoto webu. zkouknout zapas, stejne jako zhlednout - skouknout muzes maximalne z rozhledny dolu ;-)

Reagovat
fantomas

Jj, tragédie.

Reagovat
smazaný uživatel

Čekal jsem pragmatický styl fotbalu, věděl jsem, že Roy bude spoléhat na defenzivu a po zisku míče bude snaha, co nejrychleji se dostat do zakončení. Ale zároveň jsem viděl přátelák proti Belgii, tam přeci jen byla chvilkama touha kombinovat, udržet míče a ten fotbal se mi od Albionu moc líbil.

Ale ve své podstatě, to zklamání z Anglie bylo spíše o individuálních výkonech než o špatné volbě systému, taktiky, či jiného. Pokud mě chápeš.

Reagovat
rossoneri89

Shevchenko ♥ ..... legenda rossoneri

Reagovat
Neuro

a já už myslel že je Ševa odepsaný se nějak ztratil z dohledu úplně

Reagovat
smazaný uživatel

premyslim, kam by mohl po ME zamirit Konop, kam by se hodil, rekl bych, ze v podstate do kazdy ligy

Reagovat
smazaný uživatel

ze favorit zo svedska

Reagovat
Wat

Debuchy hrál fakt skvěle, jestli on je přeceňovaný, tak už fakt nevim. Snad má namířeno příští sezonu do PL.

Reagovat
smazaný uživatel

Cernobile pruhy mu budou sluset

Reagovat
Eric_The_King

Já bych ho klidně vzal i do MU. Už delší dobu bych chtěl buď stabilnější pozici pro Rafaela, nebo nákup někoho dobrého. Nelíbí se mi to lepení Smallingem nebo Jonesem, protože obvzlášť Smalling nedokáže moc podporovat ofenzivu.

Reagovat
kiwwi

tato sezona bude Rafaelova

Reagovat
kiwwi

teda az dovtedy, kym sa nezrani

Reagovat
vodka

Reagovat
kiwwi

http://www.zonalmarking.net/2012/06/11/france-1-1-england-france-dominate-possession-but-creativity-stifled-by-england-sitting-deep/

sranda aka kritika/posmesky sa tu vyrojili na mna, ked som napisal, ze Welbeck hral dobre...jak v clanku, tak v komentoch (ktore na ZM byvaju dost fundovane a prinosne) maju ludia ten isty nazor...dovi dopo

najvacsia chyba bolo odrezanie Younga od tvorby hry, vobec nehral podhrota, ale regulerneho utocnika a Anglicko hralo 4-4-2...hraju tak uz treti zapas po sebe, takze pochybujem, ze je to Youngova chyba a zle sa na ihrisku pohybuje, pravdepodobne ma take pokyny, comu nie celkom rozumiem

kazdopadne, proti Svedom musia uhrat aspon remizu a proti Ukrajine uz s Rooneym verim ze vyhraju - to bude stacit na postup - mozno aj z prveho miesta...sice sa na to neda kukat, ale holt, musime si priznat, ze Albion nema nato prehravat superov a hrat okulahodiaci futbal...musia hrat teda aspon tvrdo na vysledok

Reagovat
fantomas

Ti domingo ukázal nový guru?

Reagovat
kiwwi

Reagovat
fantomas

No hádám, že nebude čirá náhoda, že sem zonalmarking házíš od doby, co na něj on pod některym z článků upozornil...(a to stylem, že on má vždycky pravdu)

Reagovat
kiwwi

ZM vyuzivam uz hodne dlho, len malo kedy urobia preview/review na zapas, ktory potrebujem...pravidelne to robia snad len na LM v PO a teraz na ME

a nehovorim, ze musia mat vzdy pravdu, ale vacsinou ju teda maju, robia tam fakt odbornici a vzdy ma potesi, ked nejaky nazor ktorym tu povacsinou idem proti prudu oni potvrdia

Reagovat
vodka

Reagovat
Pinturicchio

"Důchodce" Ševa musel mladým puškám ukázat, jak se to dělá.

Reagovat
kiwwi

je to borec...to ako pri prvom gol predskocil Mellberga bolo fenomenalne

Reagovat
Pinturicchio

Vletěl tam, jakoby mu bylo 20. Jinak Ukrajina mě hrozně mile překvapila, výborný fotbal. Jsem zvědavý, co dokážou proti Anglii a Francii.

Reagovat
Puskas

POrávě - bylo to tím, že Švédové byli nemastní neslaní, nebo kvalitou Ukrajinců?

Reagovat
Pinturicchio

Řekl bych oboje. Na druhou stranu Anglie a Francie nehráli o nic líp než včera Švédové.

Reagovat
Puskas

Ale oni hráli s respektem vůči velkému soupeři, proti němuž nechtěli ztratit, kdežto od Švédů jsem čekal víc, taky jsem na ně vsadil... Už jsem jak Vízek , jak včera řekl, že dal na Francii, bylo jasné, že jednička to nebude, jen už jsem to nestihl dát proti nim...

Reagovat
Puskas

Jako starý ostřílený kozák.

Reagovat
Swarley

Reagovat
smazaný uživatel

Je fakt, že se Hamrén s tou sestavou moc nevytáhl. Bylo to takové to "nacpat do základu všechny hráče, kteří by se neúčastí v něm mohli cítit ukřivdění". Ale nechápu, kde komentátoři ve studiu přišli na "Švédské ofenzivní hody". Považoval jsem (a stále považuju) Švédsko za favorita skupiny, protože podobným stylem jako včera, dokáže neomylně vyhrávat. Čeká vzadu s neprůstřelnou defenzívou na svou šanci a udeří "z ničeho" ve správný moment. Nesouhlasím s tím, že Ukrajina Švédy válcovala. Byla to pouze optická převaha ala Francie (Ukrajinci jsou sice šikovní, ale bez nápadu). Bylo to stejné jako třeba s Rakouskem. Obrovské držení míče, optická převaha, propadnutí, obdržený gól. O vítězství rozhodly dvě individuální "žákovské" chyby obrany Švédska. Zbývá jen doufat, že Ukrajina udrží na uzdě i další soupeře a obě pseudovelmoci společně se Švédskem nechá za sebou.

A mimochodem, ŠEVA je bůh.

Reagovat
smazaný uživatel

Občas máš zajímavé názory, občas i proti všeobecnému názoru. Nechceš někdy taky přispět článkem, bylo by to určitě zajímavé počtení.

Reagovat
kiwwi

zopar faktov:

- Against Ukraine at #Euro2012, Zlatan IBRAHIMOVIC has scored 5 of Sweden's last 9 goals in the European Championship Finals.

- France's #LesBleus attempted 15 shots from outside the box against England's #ThreeLions, more than any other team at #EURO2012 so far.

- Philippe MEXES of #ACMilan had 9 clearances in the match between France & England at #Euro2012, more than any other #football player.

- Before #Euro2012, Andriy SHEVCHENKO's last brace in a competitive #football game for Ukraine came in November 2004 against Turkey.

- The previous EURO match in which both captains scored was Portugal vs Germany in 2008 (2-3) when Nuno GOMES & Michael BALLACK scored.

- Ukraine are 1st hosts to win opening match at ECh since Holland & Belgium both won in 2000. Belgium beat Sweden 2-1 on that occasion.

- Andriy SHEVCHENKO at 35 yrs & 256 days is 2nd oldest scorer in EURO history behind Ivica VASTIC of Austria at 38 yrs 257 & days in 2008.

- Zlatan IBRAHIMOVIC is the 5th player to score at 3 EURO editions after Jürgen KLINSMANN, Vladimir ŠMICER, Thierry HENRY & Nuno GOMES.

- At #Euro2012, Sweden's Ollof MELLBERG became the 6th player with 4 European Championship editions to his credit. (Lothar MATTHAUS, Peter SCHMEICHEL, Alessandro DEL PIERO, Edwin VAN DER SAR & Lilian THURAM all have played in 4 ECh editions.)

- Ukraine make their debut at the EURO. No debuting country has won ECh since West Germany became 4th debutant in a row to win in 1972.

- England never won opening match in all 8 previous ECh with 4 defeats. France are still unbeaten in their last 7 openers (only lost in 1960).

- So far, 8 of the 20 goals at #Euro2012 have now been scored by headers which is 40%

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
vacin
Reagovat
smazaný uživatel

Ševa je prostě Buh pro Ukrajinu

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

mimochodem, vysvetli mi nekdo, proc na ty predni tycy stal ten branici hrac Svedska, kdyz stejne z toho mista padnul gol?

Reagovat
Tomanatura

Tak je to Lustig, no...

Reagovat
smazaný uživatel

Po prvních zápasech musím říct, že mě euro vyloženě baví. Viděl jsem každej zápas a nejhorší jednoznačně Francie - Anglie. I to Německo - Portugalsko, což byl zápas podobný mělo výbornou závěrečnou dvacetiminutovku. Zatím jsem spokojen i s týmy kterým přeju, bohužel až na nás, my jsme prostě vyhořeli a bojím se dalšího průběhu turnaje. Řecko uválčilo bod po zářezu, což je nakopne do dalších zápasů. Dánové vyhráli parádním zodpovědným výkonem, můj osobní favorit turnaje Německo taky i když u nich jsem čekal víc. Irové taky nezklamali i přes prohru, chybělo jim štěstí a třeba ten bod mohli urvat, ale v tom zápase byla úžasná hlavně atmosféra. Nejlepší nečekaný zápas Itálie - Španělsko, škoda, že italové nevyhráli, v týhle skupině doufám hlavně, že španělové nepostoupí, už jenom za hru bez útočníka, to je nechutnost. A Anglii jsem předpovídal bod, kterej taky získala, a jsem moc zvědavej co předvedou proti Ukrajine a Švédům, kde budou muset útočit.

Ukrajinci splnili přesně to co jsem čekal. dEst

11.06.2012 20:26

Těším se na Shevu a Konoplyanku. Snad to tam jeden bude větrat a druhej uklízet.

Přidat k tomu Yarmolenka a bylo tomu tak + Nazerenkův životní výkon.

Moje sestava turnaje po prvních zápasech.

Buffon - Gusev, Hummels, Kjaer, Poulsen - Dzagoev, Nazerenko, Pirlo, Aršavin - Shevchenko, Salpingidis.

Reagovat
fantomas

Do sestavy místo Pirla Sneijdera, jinak bych i souhlasil.

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyby měl Sneijder "bod" tak ho tam dám.

Reagovat
smazaný uživatel

I třeba Iniesta bysi zasloužil tam bejt, ale Pirlo měl prostě asistenci a taky hrál výborně.

Reagovat
smazaný uživatel

Místo Dzagoeva a Aršavina Iniesta a Sneijder...

Reagovat
fantomas

To né, jeden Rusák tam bejt musí.

Reagovat
smazaný uživatel

V tom případě Aršavin a jednoho vyhodit z obrany (Poulsen)....

Reagovat
fantomas

Pff...Pirlo tam nemusí bejt, Sneijder místo něj do středu...a krásně to vychází.

Reagovat
kiwwi

a co Mandzukic

Reagovat
fantomas

Místo Salpiho, pravda.

Reagovat
kiwwi

takze sme mu vlastne zmenili celu zostavu

Reagovat
smazaný uživatel

Když si člověk uvědomí, jaký vliv mělo jeho nasazení na vývoj zápasu, tak je tam jednoznačně poprávu....

Reagovat
fantomas

Njn, tak mu to dem překopat na 3-4-3 teda.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Tomanatura

rikam, tech 11 se da udelat 3.

Reagovat
smazaný uživatel

Včera vyloženě souboj dvou legend calcia. Ibra mohl mít gólů stejně jako Sheva, ta bomba hlavičkou na vzdálenější tyč byla ukázková. Krom toho bylo vidět, že mezi ním a ostatními spoluhráči je propastný rozdíl ... Ibra a "ten zbytek"

Reagovat
xjert02

Ibra vcera hlavne prokazal, ze je jednim z nelepsich hracu behajicich po zelenych travnicich.

Reagovat
smazaný uživatel

Asi to tak nebylo myšleno, ale tvoje reakce vypadá, jako by snad předevčírem o tom někdo pochyboval.

Reagovat
xjert02

Ano, moje reakce byla takto myslena. Obcas cist prispevky mistnich diskuteru mi pripomina poslouchat nektere nazory ve sportbaru pri sledovani zapasu...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele