Eurozápisník VII. aneb Když síly stačí i nestačí

13.06.2012, 12:26
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Skupina A se zamotává pozoruhodným způsobem. Před závěrečnou várkou zápasů mohou stále postoupit všichni účastníci. Pro nás je nicméně důležité, že jsme se probili k roli favorita na postup, k němuž by nám mohla stačit i remíza...

Čeští hráči pod Bílkem asi nedokážou podat optimální výkon bez výpadků, ostatně - taky nejsou stroje. Ovšem udělat takové drama z utkání, které jsme prvních 45 minut veskrze perfektně kontrolovali, navíc takovým způsobem...na závěrečné "uff" jsem se, věru, nadechoval hodně dlouho, aby bylo úměrné skončivšímu představení.

Ale brnkněme nejprve na pozitivní notu úvodního dějství. Netuším, do jaké míry šlo o záměr Bílkova realizačního týmu či naopak chytrost a pohotovost samotných hráčů, každopádně ihned po prvém hvizdu začít takhle přetěžovat levou stranu, respektive pokoušet spolupráci (na velkém turnaji od začátku debutujícího) Kyriakose Papadopoulose a již minule nejistého Holebase - to se ukázalo být rozhodujícím tahem. Tohle skutečné taktické okénko, na které u Bílkova mančaftu dost dobře nejsme zvyklí, podtrhlo první i druhý gól a navíc přineslo ještě jednu zajímavou situaci, kterou si rozebereme později v tužce.

Pochopitelně ovšem nešlo o jedinou zbraň, se kterou jsme na Řeky vyrukovali. Těmi dalšími byly všeprostupující entuziasmus, zrychlená kombinace uprostřed pole (a ve více lidech), forma krajních beků a harmonická spolupráce stoperů. Po všech stránkách kompaktní výkon dále zdobila zejména představení Petra Jiráčka, fungujícího coby neukotveného agilního pravého křídla, a (třikrát podtrženo) Tomáše Hübschmana, na jehož opětovné entrée do základní sestavy patrně jen tak nezapomenu. Popravdě - a tenhle rozbor píšu chladný, s více než tříhodinovým odstupem - nepamatuji příliš heroičtějších výkonů českého reprezentanta. Deset bodů z deseti, a to zvlášť každému aspektu jeho hry, bych pomalu zatracenému Hübschmanovi udělil, pokud by například krasobruslil. A že to tak v jeho podání občas vskutku vypadalo.

Naopak řecký střed pole veskrze naplnil očekávání. Minimální, spíš žádná očekávání. Fotakis do prvního duelu nenastoupil kvůli zranění, s týmem pomalu neabsolvoval ani přípravu a podle toho se včera také na hřišti trápil. Po pauze už na plac raději nenastoupil, aby byl nahrazen útočníkem Gekasem, a střed pak pro Řeky přestal existovat definitivně. Karagounis se totiž ve svém věku a rozpoložení trápí permanentně. A Maniatis? Ten není někým, kdo by to měl vytrhnout.

Výsledný obrázek byl zhruba takový, že jakmile trio Plašil-Rosický-Hübschman rozjelo jeden z mnoha ťukesů, v cukuletu odstavilo mimo hru kompletní řecký střed a mohlo nerušeně pokračovat kupředu. Tenhle strategický prostor byl zkrátka z protivníkovy strany vykrýván ukrutně zmateně, nemotorně, pružnost reakce všech členů trojlístku byla doopravdy tristní; a to rozhodovalo, neboť naši se konečně neštítili narazit si, rozjet akci v rychlosti.

Ohnisko hrací plochy navíc Balkánci přeskakovali i směrem dopředu, což je jim ostatně také podobné; včera nicméně tahle taktika vedla k jediné prvopoločasové střele - zablokované zhruba na dvacátém centimetru svého plánovaného putování. Jinak si Kadlec se Sivokem pomáhali krkolomnými polonůžkami, dominantními hlavičkami, jednoduše čímkoliv - hlavně aby za sebe nic nepropustili. A Bílek si mohl prozpěvovat, Řekové totiž pochopitelně neměli zaječí úmysly. Na to tak nějak nejsou stavění.

Ačkoliv si přes nás v první části zápasu dali něco přes 150 přihrávek, což opravdu není nicotný počet (a já se mnohdy zlobil, že jim přenecháváme iniciativu), sterilní byli naprosto spolehlivě. Nebezpečí od nich nehrozilo ani ze standardek, ani od senzačně mdlých křídel, jimž se dostalo sotva deseti precizních pasů po zemi (které potřebují). Katsouranisovy nákopy za obrannou linii - ty končily zpravidla na Sivokovi. A dál...napadá vás ještě něco? Mě ne, prostě kompletní a aktivně vynucená eroze veškerého řeckého potenciálu.

Problém přišel s přestávkou. Zranil se Rosický, krátce na to zablikala i další opora v bráně a čeští fanoušci zažili nepříjemné déja-vu. Samozřejmě to, jež připomínalo náš turecký kolaps zpřed čtyř let. A ten se také v menším měřítku dostavil...

Sebedestrukci zahájil Bílek, když za Rosického vyslal na plac zdaleka nejhůře bránícího středopolaře ve Wroclawi a okolí, Dana Koláře. Tahle plzeňská stopa se tradičně nechytala (hlavně tedy směrem dozadu), ze středu vymizel jeden fungující člen a symbiotické uskupení vzalo za své. Jiráček brzy začal opět tajtrlíkovat po celé šíři hřiště (leč dál bojoval a v globálu rozhodně nezklamal); Pilař potvrdil svou reprepověst "muže jednoho okamžiku", jež ho musí předcházet snad u každého racionálně hodnotícího příznivce českého nároďáku; a Hübschman, potažmo Plašil byli najednou až příliš často sami vojáky v poli.

Potom rázem všechno hasíme/řešíme v křeči, na poslední chvíli, odcházíme fyzicky (podobně jako proti Rusům), pomáhají nám ofsajdy...důkaz hledejte třeba na tomto náčrtu aktuálním zhruba pro úsek mezi 45. a 65. minutou. Když později prakticky ničemu nepomohlo ani stažení povadlého Baroše, bylo zle - dá se říct - definitivně. S forvardem Galatasaraye jsme v druhém dějství hráli v oslabení, s Pekhartem až na nějakých deset minut víceméně také. Místo něj tam snad klidně mohl být Darida, když se pak Bílek nechystal oživit skomírající střed ani v horizontu příštích deseti let. Těžkopádný Pekhart, který se k jednomu nakročení musí dlouho přemlouvat, nám byl na hrotu doopravdy k ničemu. Pochopitelně nejen vlastní vinou. Ale byl...

Vrcholu naše krize doznala ve chvíli, kdy jste měli pocit, že hoříme, zatímco pro Řeky ve středu pole rozjíždí veškeré ofenzivní akce šoumen Samaras. Ukázkové "wannabe", které by se pořád stahovalo na AM (či snad dokonce CM) za účelem tvorby hry, sice pořád bylo zárukou balkánské neškodnosti; zároveň ale svou snaživostí český val udržovalo v neustálé pohotovosti. Což při dramatickém úbytku sil nebylo dobrým znamením. Ačkoliv jsme se tedy ve finále ubránili a z Řeků jsme nechali vyniknout maximálně Kyriakose Papadopoulose, jistou budoucnost světového středu obrany, vítězství jsme nepochybně spíš utrpěli než cokoliv jiného...

---

Vyjma tolik očekávaného druhého vystoupení českého mužstva proti Řecku se hrál ve skupině A také druhý zápas - ten mohl před posledním hracím dnem odškrtnout jednu neznámou - nestalo se...

...začněme ale pěkně popořádku. Ruská mašina sice tentokráte nevstupovala do mistrovství Evropy jako černý kůň (tak tomu bylo před čtyřmi lety v Rakousku a Švýcarsku, kde to nakonec svěřenci Guuse Hiddinka dotáhli až do semifinále), ale pro mnoho odborníků, ale i obyčejných fanoušků byla pasována (přinejmenším) na favorita jinak vyrovnané skupiny A. To i přesto, že se před turnajem objevila u ruského mužstva hned řada otázek a neznámých, na které musel Dick Advocaat najít odpověď - po prvních dvou duelech potom můžeme směle konstatovat, že se mu to povedlo, i když zejména ve druhém vystoupení proti Polsku bylo vidět několik nedostatků a zakolísání, tak pořád je Rusko před posledním kolem (se čtyřmi body) největším adeptem na postup ze skupiny A - zejména, je-li na programu souboj s psychicky rozloženým Řeckem.

Ruská sborná se na chlup stejně jako proti České republice v úvodních minutách nikam nehnala (přesto, že měla balón na svých kopačkách), pouze čekala na soupeře, držela se v seskupeném bloku, chytře se posouvala a vykrývala volné prostory, což se jí na rozdíl od prvního zápasu mohlo vymstít, ale Poláci své možnosti nedotáhli ke zdárnému konci. Ve druhé polovině prvního dějství, jakoby pak skvadra kolem Andreje Aršavina opět "sepnula" na vyšší rychlostní stupeň a Poláci si rázem opakovali český scénář...

Naprosto dominantní byla znovu ruská hra ve středu pole, kde se výborně doplňuje vyvážené a především sehrané trio ze Zenitu Petrohrad, jemuž nezvládla odolat ani Franciszkem Smudou posílená středová linie o druhého čistě defenzivního záložníka v podobě Dariusze Dudky, jenž tak doplnil Eugena Polanskiho. Ani tohle opatření ale nepřinášelo své ovoce (o dominanci ruského středu pole se můžeme přesvědčit tady), Rusové se tak častokrát dostávali do přečíslení a jen "impotence" dvojice Aršavin - Keržakov, uchránila jednu z pořadatelských zemí od pohromy - ne však konečné, když před odchodem na přestávku skóroval Dzagojev - paradoxně ovšem ze standardní situace, na které si měli Poláci, vzhledem k přítomnosti Aršavina a mnoha skvělých hlavičkářů obzvlášť veliký pozor!

Stejně jako v prvním utkání však Rusy zrazovala přesnost v zakončení, respektive ve finální fázi, kde na sebe opět strhnul největší pozornost nepolapitelný Aleksandr Keržakov, se kterým si polští beci doslova a do písmene nevěděli rady, nakonec ale mohli zůstat v klidu, kanonýr Zenitu Petrohrad totiž jenom prokázal, že mu (prozatím) na šampionátu zkrátka není přáno a do svého střídání (Dick Advocaat znovu ponechal trápícího se střelce na hrotu až do 70. minuty, kdy ho nahradil Roman Pavljučenko) stihl zaokrouhlit počet svých nepřesných zakončení na rovných deset (!!!) a patří mu tak v tomto ohledu neochvějné prvenství.

Přesto však Aleksandr Keržakov nebyl tou hlavní ofenzivní zbraní ruské sborné, i když o sobě dával (tedy zejména před pauzou) znovu řádně vědět, tak ho dokázal zastínit momentálně klubový spoluhráč a dlouholetý souputník v klubu i reprezentaci - Andrej Aršavin. Ruský bohatýr jen dokázal, že mu krátkodobé hostování v Zenitu Petrohrad přišlo k duhu a na evropské mistrovství se díky tomu připravil na jedničku (Aršavinovo široké pole působnosti během prvních pětačtyřicet minut si můžete prohlédnout zde).

Také obranná čtverka v kooperaci s Malafejevem, přesto, že spolu v tomto složení takřka nenastupuje, nepůsobila vůbec nesourodým dojmem (přestože opět nebyla podrobena řádné zkoušce) a vyjma standardních situací (pro Poláky nejjistější možnost, jak se dostat k ohrožení branky) a střel ze střední vzdálenosti, Poláky takřka do ničeho nepustila. A když už se tak stalo, zasáhl znovu bezchybný Vjačeslav Malafejev.

Hra Polska opět ukázala svou interakci na zažitý způsob hry, který jen velmi těžko dokáže měnit, případně na něj reagovat v průběhu utkání. Ono skutečnost, že se bude většina ofenzivních akcí polského týmu "tahat" po pravé straně, kde operuje velmi dobře sehrané dortmundské duo Lukasz Piszczek - Jakub Blaszczykowski, které pak na hrotu doplňuje klubový spoluhráč Robert Lewandowski, se tak všeobecně mohla očekávat a samotný turnaj (tedy první dva zápasy), ukázal, že tomu bude skutečně tak. Právě kooperace spoluhráčů z Dortmundu měla prsty takřka ve všech nebezpečných ofenzivních akcí Polska, včetně branky (tu si detailněji rozebereme v elektronické tužce). "Malý generál" jistě své ovečky právě na tuto hrozbu před zápasem upozorňoval, ovšem ani to nezabralo.

Jako "pěst na oko" pak oproti pravé straně působila ta levá, kde se představil další "bundesligista" Sebastian Boenisch, jehož hlavní starostí měla být defenziva a hru směrem vpřed měl obhospodařovat pro změnu hráč Ligue 1, přesněji Girondins Bordeaux Ludovick Obraniak. Ovšem už ta první ingredience si své primární úkoly neplnila zcela bez námitek, nehledě na ty sekundární, tedy podporu ofenzivy (Boenisch přesto mohl hlavou po standardní situaci hned v úvodu otevřít skóre), kde za svým kolegou z druhé strany hřiště zaostával "o parník" a při sebevětší chuti to dával najevo.

To druhý jmenovaný už obstál o poznání lépe a upozornil na sebe především spolehlivě zahrávanými standardními situacemi, které si povětšinou dokázaly najít vytyčený cíl. Koneckonců Obraniak pro své spoluhráče připravil hned několik možností, o čemž se můžeme přesvědčit na všeříkajícím náhledu zde.

Polští hráči se tak, jak už ostatně z výše zmíněného vyplývá, opět cítili "jako doma" v rychlých protiútocích, kde je očividně jejich rybník, naproti tomu, když se dostali do postupného útoku a byli to oni, kdo musel tvořit (především na konci zápasu) - byl problém rázem na světě! Svěřenci Franciszka Smudy sice jakžtakž drželi míč (tuhle statistiku nakonec jasně ovládli Rusové v poměru 60:40%), ale to bylo tak všechno, když už se pokusili s ním dostat k pokutovému území, tak o něj rázem přišli. I v tomto nám může jako vítaný pomocník posloužit server FourFourTwo se svým náhledem, kde je jasně zobrazeno útočné snažení obou mužstev za první poločas, z čehož se mimo jiné potvrzuje výše uvedené...

Když už jsme krátce zhodnotili ruské hráče, tak bychom neměli zapomenout ani na krátkou navštívenku do druhého tábora. Jak bylo nastíněno, pochvalu si zaslouží znovu "dortmundská klika", kterou ve hře směrem dopředu stíhal doplňovat už akorát zmíněný Obraniak, občas se na výletě připomněl také Polanski (dokonce zaznamenal branku, ale z ofsajdu). Ve vlastním pokutovém území potom jednoznačně nad všemi vyčníval omilostněný hříšník Marcin Wasilewski (jemu se budeme podrobněji věnovat v rubrice "hvězdy dne"), své si rozhodně odvedl také Damien Perquis, ten ale na rozdíl od svého kolegy nebyl hrozbou pro soupeřovu branku.

Dělba bodů tedy sice ani pro jedno mužstvo nic převratného neřeší, Rusové si mohli v případě výhry už gratulovat k postupu a místo toho je čeká vyhrocené utkání s nalomenými Řeky, kteří jistě dají do vzájemného souboje všechno. O poznání jednodušší to má Polsko, kterému bude k postupu stačit úspěch v posledním zápase s Českou republikou.

"Elektronická tužka"

1) Řecká ukázka toho, jak důležité je míti řádně zhuštěný střed pole. Očividně nedůležité, neboť Karagounis se v podobné situaci, kdy může nakrátko posouvat míč maximálně jednomu fotbalistovi a dál akorát házet poslepu míč někam na šestnáctku, kde se těsnají až čtyři borci, vážně neocitá poprvé a naposledy...celá akce mimochodem dopadla také klasicky - bochánek sebral dominantní Limberský.

2) Všichni víme, jak padly obě naše trefy - našla se skulinka na levé straně řecké obranné hráze. My ovšem netrestali veškeré takové momenty a slabé chvilky protivníkovy kooperace v těchto prostorech. Důkazem budiž tahle dálnice z konce úvodního dějství pro opětovně nastartovaného Jiráčka. Ten bohužel dostal přihrávku od Plašila až příliš pomalou a krátkou přihrávku, takže z toho nakonec nic moc nebylo...

3) A závěr "tužkového" rozboru českého zápasu ještě klasická situace hektického závěru: střed pole často nese všechny možné znaky chaosu, nikdy je ale naštěstí Řekové nezvládli ztrestat. Což se nabízelo zvláště tady - upozorňuji na Plašilův pohyb do levé strany, který fatálně odkrývá (podtržený) Mitrogloua. Jenže to by Řekům nebylo podobné - rozebrat protivníka pěkně kombinačně, po zemi - a tak Katsouranis rýsuje další nepřesný nákop...pro Čecha.

4) Máme krátce po změně stran, Polanski vystihl naivní hrubku Dzagojeva a poté vyslal parádní uličkou ke zteči Lewandowskiho. Ten sice následně celou akci ještě vyšperkoval kličkou Malafejevovi, aby se díky tomu dostal z ideálního střeleckého úhlu a opuštěnou branku z těžké pozice netrefil, přesto diváci tleskali. My vám tužkou servírujeme ještě situaci před Dzagojevovou chybou, kdy Polákům při napadání zafungoval pečlivě narýsovaný trojúhelník a konkrétně v poslední fázi Dudkova schopnost číst hru.

5) Jako další pán na holení přichází jiná nedůslednost v ruské rozehrávce, která tentokrát mrzela už stoprocentně. Aršavinovu přihrávku nejpomaleji nabíhajícímu spoluhráči hravě vystihl polský zadák a z následného brejku bylo srovnáno. Já bych vás tady ale upozornil hlavně na hloupé náběhy obou ruských tykadel - jak Keržakov se Zyrjanovem chtěli dostat přihrávku? Aršavin v prvotní fázi neváhal úplně marně, nicméně když se mu spoluhráči ukázkově schovávají za protihráče...to je pak těžké.

6) Tady už si rozebereme situaci těsně před vyrovnávacím gólem Polska, v níž mělo prsty duo Obraniak-Blaszczykowski. Prvně jmenovaný se odhodlal k jednomu z nesčetných ofenzivních výletů na soupeřovu polovinu, kde šikovně vyexpedoval kulatý nesmysl na Blaszczykowskiho, jenž s ním ještě udělal pár kroků a poté křižnou střelou nedal Malafejevovi sebemenší šanci míč v cestě do branky zastavit. Rázem bylo vyrovnáno na 1:1. Přitom, jak si můžete všimnout, docela dobře stačilo, aby si Ignaševič všiml, že Obraniak doopravdy může přihrávat jen Kubovi - a dříve se stáhl více k levé lajně.

Zajímavosti dne

- Poprvé, až na čtvrtý pokus, se nám povedlo vstřelit Řekům gól.

- A jakmile jsme se dostali do vedení dvoubrankového, bylo z toho po osmi minutách nejrychleji ukuchtěné 2:0 v historii ME.

- Pouze Peter Schmeichel (20) nyní inkasoval na Euru častěji než naše jednička (15).

- Keržakov ani po dvou startech nemá na kontě žádnou přesnou střelu; vedle toho už devětkrát mířil mimo a dvakrát do dobře postaveného protihráče.

- Sovětský svaz, stejně jako jeho ruský následovník stále nenašel recept na hostitelskou zemi mistrovství Evropy. Teď nepochodil na neuvěřitelný osmý pokus, když k pěti prohrám přidal třetí remízu.

- Dál platí, že od roku 1966 - kdy triumfovali čtyřikrát po sobě - nezaznamenali Rusové dvě výhry ihned po sobě.

- Včerejší věkový rozdíl mezi spoluhráči Chalkiasem a Fortounisem (18 let a 139 dní) v dějinách Eura trumfne jenom jediný případ. Roku 2000 dělilo Němce Matthäuse s Dreislerem o téměř 150 dní více.

- Od té doby, co se Euro hraje skupinovým formátem (1980), diváci v žádném zápase neviděli méně střel než v tom včerejším našem, kdy se brankáři třásli pouze 15krát.

- Polsko doplnilo Rumunsko, Švýcarsko a Turecko, aby se stalo teprve čtvrtou reprezentací, která si na první vítězství na ME počká minimálně čtyři střetnutí.

Kuriozita dne

Karagounisovo a Maniatisovo povalování + zdlouhavé střídání brankáře + dva góly = všehovšudy jedna nastavená minuta. Vpravdě podivná matematika francouzského arbitra Lannoye.

Hvězdy dne

Tomáš Hübschman (Česko) - To nebyl svěží vánek, to do české zálohy vplul samotný bůh větru. Hübschman se v reprezentaci doteď klidně mohl předvádět spíše coby bořič, který rozehrávku ochotně přenechává jiným; včera si ale přivlastnil veškeré honosné tituly, na které si v souvislosti se středopolařem vzpomenete. Ve správný čas přenášel balony na kraje (a přesně!), vhodně zrychloval přechod dopředu, jeho pasy "z jedničky" navíc mnohdy nepostrádaly nápad - vždyť vystřihl také brilantní asistenci. Ve druhé půli pak pro změnu působil jako pěst na oko se svou tunou obranných zákroků či vyhraných silových soubojů...mazácké představení.

Kyriakos Papadopoulos (Řecko) - V řecké obraně byl včera nevídaný chaos a právě jedině její nejmladší součástka byla schopna leccos hasit, vyřešit. Papadopoulosovým heslem je účelnost: situace si nekomplikoval, rozehrával okamžitě a s přehledem. Jeho pohyb na hřišti byl bezkonkurenční. Kaňkou sice zůstává start utkání, jehož tragičnosti je rovněž původcem, to však stoprocentně pouze částečným. A za to, že nakonec coby jediný Řek vyčníval, si toto ocenění určitě zaslouží.

Marcin Wasilewski (Polsko) - Jediný z hříšníků, kterého kouč Franciszek Smuda před domácím mistrovstvím Evropy omilostnil a on se mu za to odvděčuje spolehlivými výkony. Proti ruské sborné si nejen svědomitě plnil defenzivní úkoly, ale navíc byl nebezpečný i pro soupeřovu branku, především ze standardek - ani jedna z jeho hlaviček se ovšem neujala.

Odpadlík dne

Konstantinos Chalkias (Řecko) - ...odpadl v pravém slova smyslu. Zpříma zavinil nedůsledným zákrokem náš druhý gól, který Řeky definitivně opařil; pak si ve vápně bizarně hrál s horkým bramborem; a vše zakončil zvláštní rozehrávkou nakrátko, jež neomylně skončila v autu. Kvůli ní se už ale Chalkias omlouval s tím, že se nějakou dobu chystá střídat. Ve 22. minutě. Osmatřicetiletý veterán byl následně na lavičce ošetřován, výraz ve tváři nicméně dával tušit, že si prostě jen dobře uvědomoval své "mimoňství".

Autor: Tomáš Daníček, Jiří Vojík

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Eurozápisník XXIV. aneb Vítej, zlatý hattricku!
02.07.2012, 14:39
Eurozápisník XXIII. aneb Španělé na tři, Italové na čtyři
30.06.2012, 21:54
Eurozápisník XXII. aneb V režii druhého nejlepšího
29.06.2012, 17:06
Eurozápisník XXI. aneb Španělsko verze 1.0
28.06.2012, 05:21
Eurozápisník XX. aneb Angličané z(a)traceni
25.06.2012, 17:38
Eurozápisník XIX. aneb Když dva dělají totéž, není to totéž
24.06.2012, 15:40
Eurozápisník XVIII. aneb Jedna ruka netleská
23.06.2012, 05:00
Eurozápisník XVII. aneb Nejhorší útok je obrana
22.06.2012, 13:17
Eurozápisník XVI. aneb Co čekat od Portugalců?
21.06.2012, 11:28
Eurozápisník XV. aneb Anglie - Video 1:1
20.06.2012, 07:01
Eurozápisník XIV. aneb Žádné strachy, žádné spěchy
19.06.2012, 04:12
Eurozápisník XIII. aneb Čím víc ofenzivní síly, tím míň neplechy
18.06.2012, 05:04
Eurozápisník XII. aneb Odešel déšť a dorazili Češi
17.06.2012, 15:04
Eurozápisník XI. aneb Co čekat od Poláků?
16.06.2012, 12:01
Eurozápisník X. aneb Sucho vadilo, mokro souhlasí
16.06.2012, 09:52
Eurozápisník IX. aneb Nejlepší fanoušci - nejhorší hráči
15.06.2012, 12:29
Eurozápisník VIII. aneb Ronaldo Gómezovým učněm
14.06.2012, 06:50
Eurozápisník VI. aneb Co čekat od Řeků?
12.06.2012, 07:42
Eurozápisník V. aneb Ševa zase pálí a outsider vede
12.06.2012, 03:16
Eurozápisník IV. aneb S útočníkem ani ránu
11.06.2012, 02:44
Eurozápisník III. aneb Jak favorité ukázali slabiny
10.06.2012, 04:41
Eurozápisník II. aneb Alenky v říši samozřejmostí
09.06.2012, 02:52
Eurozápisník I. aneb Co čekat od Rusů?
07.06.2012, 22:29

Komentáře (203)

Přidat komentář
havrys99

Buďte rádi, že Lannoy nastavoval v 1. půli jenom minutu, ještě bychom dostali fíka

Reagovat
j_mrazik

"Sebedestrukci zahájil Bílek, když za Rosického vyslal na plac zdaleka nejhůře bránícího středopolaře ve Wroclawi a okolí, Dana Koláře. Plzeňská stopa se tradičně nechytala, ze středu vymizel jeden fungující člen a symbiotické uskupení vzalo za své. Jiráček brzy začal opět tajtrlíkovat po celé šíři hřiště (leč dál bojoval a v globálu rozhodně nezklamal); Pilař potvrdil svou pověst "muže jednoho okamžiku", jež ho musí předcházet snad u každého racionálně hodnotícího příznivce českého nároďáku; a Hübschman, potažmo Plašil byli najednou až příliš často sami vojáky v poli. "

Ne.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

To psal nějaký antiplzeňák, ne? Btw. to tajtrlíkování Jiráčka - nebyl to třeba záměr Bílka?

Reagovat
fantomas

Pokud byl, tak je to další aspekt tý sebedestrukce. :))

Reagovat
smazaný uživatel

Ale prostě tvrdit, že plzeňská stopa se TRADIČNĚ (!!!) nechytala. Wtf?

Reagovat
fantomas

Má tam bejt "tato", aby bylo jasný, že de čistě o Koláře.

Reagovat
smazaný uživatel

Aha, no řekněme, ale mi se včera prostě nezdál zase tak špatný. Btw. ani s tím Pilařem bych to tak neviděl. U něj je to dáno tím, že se jako jeden z mála nebojí udělat něco zajímavého - jít 1 na 1 atd. Ono to pak vypadá, že kazí, ale je to tím, že mnoho jiných raději alibisticky přihraje dozadu nebo do strany. Ale na rozdíl od těch ostatních, je šance, že se z toho něco urodí.

Reagovat
fantomas

Jiráček z Hybšem včera taky nebyli alibisty a udělali toho dopředu nepoměrně víc. Ke Kolářovi - neměl bych problém se snahou a tak, ale v pokrývání prostoru je zkrátka tragickej, a to sme v druhym poločase potřebovali ze všeho nejvíc. On prostě ani zdaleka neni ten hráč, co měl jít za Rosu...

Reagovat
smazaný uživatel

Ale on tam toho fakt udělá hodně, už jen těmi náběhy atd.

Reagovat
fantomas

Náběhy kam?

Reagovat
fantomas

*s

Reagovat
tomasinho

Reagovat
partaS

Jiráček má nasazení a výdrž, ale když je potřeba zklidnit hru a zakombinovat, tak chybuje

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

vždyť to napsal v uvozovkách tak by to řekli TUPCI NA NOVĚ

Reagovat
smazaný uživatel

A Kolář podle mého špatně nehrál, resp. byl lepší než Plašil.

Reagovat
REPLIKATOR

Ono není tak těžký být lepší jak Plašil

Reagovat
fantomas

Nebyl.

Reagovat
partaS

Kolář je stín, na mezinárodní fotbal absolutně nestíhá, tolik zbytečně ztraenejch a nepokrytejch míčů nemá nikdo v nároďáku

Reagovat
cristiano.K.

prašt jako uhoď

Reagovat
10

S Kolářem naprosto souhlas, s Bílkem taky, kvůli němu tam pak byli často 3-4 nebránící hráči, kvůli němu byl ten střed potom přetíženej. Pilař to takticky moc dobře nedohrál, neměl sílu se vracet, tam jsme měli často štěstí díky výbornýmu Limberskýmu, stejně tak se mi v defenzivě na lajně v tý poslední fázi zápasu nelíbil Jiráček. Přitom Řeci hráli furt to stejný, bylo snadný na to zareagovat, což se Bílkovi povedlo až v 90. minutě Rajtoralem na lajnu a Jiráčkem na střed, to měl ale udělat už místo Koláře.

Reagovat
fantomas

Reagovat
M11

tak dokonce ani to ne kdyz to stridani bylo omylem

Reagovat
smazaný uživatel

Keržakov ani po dvou startech nemá na kontě žádnou přesnou střelu; vedle toho už devětkrát mířil mimo a dvakrát do dobře postaveného protihráče.

Reagovat
smazaný uživatel

A to mel letos takovou uzasnou formu, nechapu ze ma takovej neskutecnej pech v zakonceni. Eura a mistrovstvi sveta mu fakt nejak nejsou souzeny

Reagovat
smazaný uživatel

Ale zase víš co, stačí, aby třeba rozhodl jedním gólem čtvrfinále a svou úlohu splní. Tak nějak je jedno, jestli dá góla v zápase, který skonči 4:1.

Reagovat
Y.N.W.A

tak toho Chalkiase jste odstřelili pěkně ale je fakt, že jeho střídání vypadalo všelijak... každopádně ta rozehrávka nakrátko, která neomylně skončila v autu byla podle mě úmyslně zahraná do autu - hlásil se už předtím, během toho i potom...

Reagovat
exse

Je hustý jak je Theo opěvovaný, přitom zatím předvedl na jeho poměry průměrné výkony, tím neříkám že by byl špatnej, hrál dobře a patřil k nejlepším, ale rozhodně ještě naplno neukázal co v něm je a to jak v ofenzivě tak v defenzivě.

Reagovat
REPLIKATOR

Jsi na něho moc přísnej

Reagovat
exse

Já jsem to nemyslel nijak špatně, jen mi přijde že ještě nepodal maximum a už je velmi chválenej, ale to je pro něho jen dobře.

Reagovat
smazaný uživatel

Podal dva solidní výkony, zaslouží si pochvalu. Nevidím v tom žádnou hustotu.

Reagovat
smazaný uživatel

"Pilař potvrdil svou pověst "muže jednoho okamžiku"... to snad ne

Reagovat
fantomas

Ale jo, vždycky má 1-3 dobrý momenty a kolem toho kazí v jednom kuse.

Reagovat
smazaný uživatel

Ten hráč nám dává prostor zahrozit 1 na 1, udělat kličku, náběh a nebo si narazit do kombinace, pro ofensívu velmi platný. V každém zápase jeden z těch lepších, proti Rusku nejlepší. Neviděl bych to tak černě jako ty...

Reagovat
fantomas

O tom žádná. Spíš mi šlo o to, že je nesmysl z něj dělat v globálu hvězdu zápasů, když ten hvězdnej okamžik má prostě jen jeden, dva...

Reagovat
fantomas

Nehledě na to, že teď i ten gól má do kategorie "hvězdnej okamžik" hodně daleko.

Reagovat
j_mrazik

Náhodou smrděl tam dobře a dostal se tam hezky. Příhra od Gebreho rozhodně nebyla ideální, i když celá ta akce byla pěkná. On využil toho zaváhání těch beků.

Reagovat
smazaný uživatel

Naběhl si moc dobře, to by se takový Baroš mohl učit.

Reagovat
fantomas

Baroš nějak konkuruje Pilařovi nebo proč ty zmínky? Od aktivního křídla hrajícího přes nohu tohle tak nějak čekám...ale dobře, solidní moment (hvězdnej pořád ne).

Reagovat
smazaný uživatel

Právě od útočníka ala Baroš (údajně rychlý) by tam ty náběhy zkrátka měl mít. Něco takového tam měl snad jednou, když Rosa trošku přetýhl přihrávku.

Reagovat
jv

Nebylo to rozhodně jednou, ale chyba v tomhle není zrovna na jeho straně. Jinak při téhle situaci tam Bary prostě být nemohl.

Reagovat
smazaný uživatel

To si snad oba děláte prdel. Naběhl si dobře? Dyť se na to úplně vysral. Kdyby si naběhl dobře, dával mu Gebre ten balón prvním dotekem a on by se ocitl sám při střele 5 metrů od brány. Takhle donutil Gebreho zkurvit centr a jen neuvěřitelná shoda chyb Řeků a náhod znamenala gól.

Reagovat
10

zapnul dost pozdě, úplně to v první fázi vypustil...

Reagovat
Jajinek

Reagovat
fantomas

Hm, to sem ani nepostřeh..

Reagovat
smazaný uživatel

Já taky ne. To až Pepa Němec a jeho: "Tady Pilař dobře vyčkává"...

Reagovat
fantomas

U něj si preventivně vypínám zvuk...včera mě odrovnal jeho rozbor Limberskýho úst (respektive osmičky na dresu)..

Reagovat
smazaný uživatel

Se mi líbilo, jak to na konci zastavil, aby všichni neviděli to pííííííčaaa, co před tím ukazovala polská režie.

Reagovat
BrainBlender

Reagovat
M11

Reagovat
smazaný uživatel

Viděl jsem to asi špatně, víc jsem byl na pc než tv, ale Baroš se na to vysral tím pádem tuplovaně, páč na jeho místě se objevil Pilař...

Reagovat
smazaný uživatel

Baroš si zběhl pro bálón a vracel ho Rosovi před přihrávkou Gebremu. Musel by mít v prdeli trysky, aby to stihl. Navíc tam šel dobře jakoby z druhé vlny.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

prostě Pialř zabojoval a dal gól, Gebreho přihrávku by brankář bloknul ikdyby stál jinde, byl už v úhlu...

Reagovat
smazaný uživatel

Se na to podívej znova. Kdyby se Pilař rozběhl hned, dostal by se před obránce a Gebre by mohl dávat míč z jedné "do kapsy" a nemusel ho táhnout až někam na lajnu...

Reagovat
smazaný uživatel

Možná Pilař čekal na Baroše, že si tam seběhne. Nebo mohl čekat na propadnutý míč na zadní, je tam víc možností.

Reagovat
jv

Čekal na Baroše? Vždyť ten tu akci začínal.

Reagovat
smazaný uživatel

Nevidíš do jeho hlavy a vrátím se zpět, už dlouho jsem od Baroše neviděl žádný náběh na gól, ty jo?

Reagovat
jv

To by potom ale byla jeho chyba. Ale jo, koukni se na sestřihy z Galatasaraye (i letos).

Reagovat
jv

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Však já z něj třeba hvězdu zápasu nedělám, ale nepostradatelnou součást týmu, za kterou v současnosti ta náhrada není. A ten gól svým způsobem hvězdý byl - urputnost dát góla za každou cenu. Tohle u Baroše v současnosti není.

Reagovat
partaS

ehm...Krejčí (jinak ano, na Euru náhrada neni)

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Krejčího v repre rád uvítám (klidně i Hušbauera, který má i skvělou střelu z dálku, což v současnosti je trošku problém), ale Pilař je momentálně určitě dál.

Reagovat
partaS

teď asi jo, ale věřim že do roka bude Krejčí v základu

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud se bude Pilařovi dařit v Bundeslize a ještě něco přidá, tak bych tam raději viděl jeho. A ten Krejčí zvládá i jiné posty (AM, RW)?

Reagovat
partaS

levý křídlo, levej záložník

oproti Pilařovi má výhodu, že jeho pohyb je daleko hůř čitelnější (zatimco Pilař si to navádí skoro jenom na střed), navíc i vedení míče má preciznější než Pilař, další jeho přednost je že míče neposílá nikdy naslepo

a víc než Pilařovi věřim i Vůchovi, kterej je taky hůř čitelnější, navíc i technicky lepší, akorát musí ustálit svý výkony, což mezi nekopama v Teplicích bude těžký

Reagovat
jv

Ani jeden z nich ještě nic pořádnýho nedokázal, navíc, jak už bylo zmíněno, pokud se Pilař uchytí v základu Wolfsburgu, bude se mu dařit, tak ho nemají moc šanci dostihnout. Nehledě na to, že Pilař si skvěle rozumí s Limbou a dalšíma (ex)Plzeňákama.

Reagovat
partaS

OK

já je oba považuju za mnohem talentovanější křídla než je Pilař, jejich hra je daleko variabilnější, nebojim se že by o ně v budoucnu nebyl za hranicema zájem;

Pilař je o něco starší, má náskok, ale věřim tomu že ho tak do tří let vytlačí do pozice trojky na LW/LM (podle toho co budeme hrát)

Reagovat
jv

Možný to je, ale v současnosti by ho nahradit nedokázali, troufám si tvrdit.

Reagovat
cristiano.K.

kazí sice dost,ale je to dáno jeho hrou,není žádný alibista a v kombinaci také není nijak marný, díky jeho světlým momentům hrajeme do ted o postup. Kdyby ostatní měly takovéhle momenty,tak mlaskáme blahem viz. Baroš,Plašil a Rosa taky neměl více světlých momentů včera,ale ten je důležitej jenom tím,že už tam vůbec je.

Reagovat
smazaný uživatel

Za tohle naopak pochvala.

Reagovat
smazaný uživatel

Jakto ze ve vyberu v ankete neni polo-buh Pilar ze kteryho se chvilema komentatori malem udelali ?

Reagovat
fantomas

Mimochodem, psal sem Zlámalovi, kolikafázově hráči trénujou - protože mi fakt nejde na rozum, že v koncovce zápasu už podruhý za sebou takle odešli, a odepsal...

Zatím tu vždy byl každý den jeden trénink, dvoufázově trénovali jen jednou náhradníci.

Reagovat
Jajinek

tohle je strašně zajímavé. Plzeň se v LM prosadila tím, že byla Vrbou výborně fyzicky připravená a jako jeden z mála týmů se kondičně vyrovnala i Barceloně, která je v tomhle TOP.

Česko na EURU, i když je složeno převážně právě z hráčů Plzně, na konci zápasů fyzicky naprosto odpadá, což se stalo v obou zápasech.

Reagovat
fantomas

Jojo...na druhou stranu to pro plzeňáky byla po všech směrech přelomová sezona (a hádám, že nejnáročnější v kariéře), udivuje mě to hlavně u takovýho Plašila.

Reagovat
Jajinek

nejnáročnější možná byla, ale pořád těch zápasů nebylo to maximální množství. Navíc právě tím, že jsou ti hráči výborně fyzicky připravení...a to Limberský, Jiráček, Pilař či Kolář prostě v sezóně prokazatelně byli, tak se to právě projeví zejména na konci té sezóny.

U Plašila je problém, ten je zataven opravdu hodně a kondičně na konci zápasu je na tom strašně. Je to ale i tím, ač se to nezdá, že on toho strašně moc naběhá. V obou zápasech patřil v počtu kilometrů k těm nejvytíženějším. A on nikdy nebyl vytrvalec. Musí oběhat vlastně celé hřiště, a je logické, že na konci nemůže. Otázkou je, jestli vůbec jde vymyslet variantu, při které by Plášu Bílek v 75. minuty vyndal.

Reagovat
fantomas

Jojo, samozřejmě že operuje na obrovskym prostoru, ale přijde mi, že dřív ty kilometry polykal snáz, i když těch porcí nikdy nebylo o moc míň.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale jo, existuje - Darida

Reagovat
Jajinek

bylo by zajímavé, jak by to CM dával v Plašilově hávu. Měl by to hodně těžké.

Reagovat
10

za toho stavu tam klidně mohl dát Suchýho, nebo tam zasunout Jiráčka

Reagovat
Jajinek

taky možnost, problém byl v tom, že Jiráček byl v tom momentu obdobně utavený.

Reagovat
fantomas

Reagovat
10

to je pravda, až mě to překvapilo...jinak Suchý se mi na týhle pozici vždycky líbil víc, než na stoperu

Reagovat
Jajinek

s tím naprosto souhlasím. Suchý se měl v záloze zkusit v přípravě. Ale Bílek není v pozici, aby dělal takové čachry s hráčem, který hrál poslední dobou jen na stoperu. Zase by mu to akorát otloukli o hlavu.

Reagovat
fantomas

Už se do něčeho podobnýho pustil s Jiráčkem na RM...

Reagovat
smazaný uživatel

Ale tak Jiráček zase dřív na křídle hrával a když tam asi nemá žádnou alternativu, které by věřil?

Reagovat
fantomas

Suchý tam taky něco odehrál a dispozice na ten přesun má zhruba podobný jako Jiráček.

Reagovat
fantomas

Navíc by nešlo o variantu pro základ, ale o reakci na dění v zápase...

Reagovat
Jajinek

souhlas

Reagovat
jv

Reagovat
j_mrazik

A největší zajímavost je, že fyzicky drží hlavně hráče z český ligy. Gebre, Limberský, jakž takž Pilař a Jiráček. A ještě bych nerad zapomněl na včerejšího parádní Hübschmana. Takový Plašil šlape vodu už v 55. minutě.

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
xjert02

Jak jsem psal jiz k reportu ze zapasu s Reckem, Plasova vykonnost (fyzicka) je poznamenana narocnym finisem sezony v klubu. Potreboval by si trochu orazit. Ani bych se nedivil, kdyby v jeho pripade prislo svalove zraneni.

Reagovat
smazaný uživatel

btw. Gladbach ustupuje od příchodu Hoiletta

Reagovat
fantomas

Reagovat
fantomas
Reagovat
Jajinek

Zajímavý, a řekl bych že i dobrý článek

(čímž samozřejmě neříkám, že se vším souhlasím)

Reagovat
smazaný uživatel

Zas taková senzace, ani sranda to není..

Reagovat
usarny

Ja nevim,ze vsichni od fotbalistu ocekavaji nejaké nositele moralnich hodnot... Neni to tak a nikdy to tak nebylo, tak ze se nekdo divi, kdyz navic takovy primitiv jako panenka rika "vole"...

Reagovat
smazaný uživatel

Z něj děláte burana, přitom nevíte za jakých okolností to bylo. Určitě si ani nebyl vědom že telefonuje, natož s televizí.... takže sa klidněte s jeho pranýřováním.

Reagovat
smazaný uživatel

Já ho snad pranýřuju? napsal jsem snad něco o jeho morálních hodnotách ? Jen mě to pobavilo, nevidím v tom takový problém. Suchaři.

Reagovat
smazaný uživatel

pyrrhovo vítězství?

Reagovat
fantomas

Jistě - hlavně kvůli pravděpodobný ztrátě kapitána, de facto i sil.

Reagovat
smazaný uživatel

no dobře, ale význam tohoto spojení je spíš ve smyslu vítězství, které je vlastně k ničemu, což v tomto případě tak není.. Sice se nám zranil Rosa a dohráli jsme na pokraji sil, ale setsakramentsky důležité 3 body..

Reagovat
fantomas

Původní význam je, pokud vim, vítězství s množstvím ztrát, ne? Což na tohle docela sedí, bych řek.

Reagovat
j_mrazik

Ne, je to vítězství, který ti je k hovnu.

Reagovat
fantomas

Původ fráze a její pojmenování odkazuje na Pyrrha, krále z Epeiru, vynikajícího starověkého válečníka a jednoho z velkých nepřátel římské říše. Fráze naráží na hořkou poznámku, kterou údajně odbyl důstojníky, kteří mu po bitvě u Auscula (279 př. n. l.) blahopřáli k vítězství: „Ještě jedno takové vítězství a jsme zničeni.“ Šlo o dost střízlivé zhodnocení celé situace - nepřítele sice přinutil k ústupu a způsobil mu těžké ztráty, ale jeho armádu nezničil a jeho vlastní elitní jednotky a důstojnický sbor vyšly z bitvy notně zdecimovány.

Reagovat
fantomas

Obecně označuje především vítězství, které je příliš těsné a příliš draze zaplacené

Reagovat
smazaný uživatel

A v čem je draze zaplacené proboha?

Reagovat
smazaný uživatel

A pyrrhovým vítezstvím se spíš myslí vítězství, které je v podstatě k ničemu.

Reagovat
fantomas

Nebudu se fakt pouštět do posuzování nějakýho "spíš", já to znám spíš takle - prostě to má dva významy. A zaplacené je Rosickym a fyzickýma silma, to už sem snad napsal..

Reagovat
smazaný uživatel

Pyrrhovo vítězství je vítězství, které v konečném důsledku spíš uškodí, než pomůže. Fantomas to píše správně. Ale s tímhle označením včerejšího vítězství nesouhlasím.

Reagovat
herbage

asi tak, důležitá výhra

Reagovat
smazaný uživatel

No vždyť to píšu - prostě náklady převyšují výnosy - tzn. výsledek je bezcenný nebo ztráty jsou moc velké. Tady neplatí ani jedno. Navíc co s tím Rosickým? Prý je v pořádku.

Reagovat
fantomas

Kdo řek?

Reagovat
fantomas

Hm hm, už to čtu i u Zlámala...tak to mažu no, to byla moje největší opora.

Reagovat
smazaný uživatel

tak pokud je to tak jak říkáš, tak jo.. já jsem ten pojem pochopil trochu jinak.. například vítězství Arsenalu v odvetě LM proti AC Milán je pro mě pyrrhovo vítězství.. pravda, nestudoval jsem to nijak..

Reagovat
smazaný uživatel

Však máš pravdu.

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
Usty

Já si ten pojem teda taky představuju jako úspěch, kterej v konečným důsledku není úspěchem. Ideální příklad: Výhra Man Utd nad Sunderlandem v posledním kole PL... Tam byla ta "zbytečnost" navíc umocněná tím, že se stala zbytečností až v nastavení a to dvojnásobně.

Reagovat
smazaný uživatel

Jedna věc se mi nelíbí. V některých případech uděláš závěr a pak do něj křečovitě hledáš argumenty. Aršavin? Strůjce Polského obratu je v článku spíš hrdinou. Nebýt jeho odfláknuté přihrávky, Poláci by byli rádi za dvougólovou prohru. Útočníci nabíhali správně, aby uvolnili prostor pro Dzagojeva z druhé vlny, což by se jim v případě aspoň solidní přihrávky povedlo. A co poslední půlhodina, v níž Aršavin vynikal především tím, jak ukazoval spoluhráčům, kam mají dát míč, hlavně, aby to nebyl on? Podobný je to s Kolářem, ke kterému se chováš, jako většina tohoto pseudofotbalového národa k Barošovi.

Co se týče mého pohledu na oba zápasy. Rodíl oproti oběma prvním zápasům minimální. Poláci se na Rusko připravili líp než naši, a tak Rusové nemohli vyhrát 10:1, ale jen třeba 4:1. Klíčový okamžik zápasu zmiňuju dřív. Starka bych už nenechal pískat ani kuličky, zatím o parník nejhorší výkon sudího na šampionátu. Řekové vstoupili do zápasu s námi tragicky, ovšem po hrubé chybě Čecha se dostali na koně a začali nás přehrávat. Absolutním držákem se ukázal být hráč, jehož by polovina národa na EURO nevzala. Výkon našich byl podobný, jako v prvním zápase, ale kvalita soupeře byla podstatně jiná.

Absolutním vrcholem na konci každého zápasu je pak Pepa Němec s elektronickou tužkou, který situaci pro diváka popíše obvykle přesně naopak, než by se měla ve skutečnosti hrát. Jestli se včera díval Hřebík, Sparta je bez sportovního manažera.

Reagovat
fantomas

Rusko-Polsko sem já nepsal, jinak bych Aršavina spíš sepsul než cokoliv jinýho. A Kolář - možná si vzpomeneš, že sem jednou jeho nominaci i horlivě bránil, protože mi přišel jako někdo, kdo zrychlí hru, nebojí se, i něco vymyslí...jenže dopředu. Dozadu nemá konkurenci, v tom nejhoršim slova smyslu, a proto mi předevšim uniká jeho nasazení (spíš kritika Bílka než jeho, to je snad patrný i z článku). Jinak žádnou přehnanou averzí na něj netrpim..

Reagovat
smazaný uživatel

Já ho mám spíš zafixovanýho jako hráče, který odvede hodně práce, umí si pokrýt míč, vynutit si faul, nebo v rámci možností přihrát, myslím že s těmito úkoly tam Kolář šel...

Reagovat
smazaný uživatel

A ještě jsem zapomněl. Mezi odpadlíky musí být jasně Čech. To kvůli jeho chybě jsme se do konce báli o výsledek.

Reagovat
fantomas

Byl by tam, kdyby sme nevyhráli. Takhle je tam radši někdo, kdo se doopravdy podepsal pod prohru (!).

Reagovat
herbage

Aršavin to včera hodně drbal a kazil. Ještě pár takových výkonů a neprodáme ho

Reagovat
jv

Toho bych se nebál.

Reagovat
cristiano.K.

ta příhrávka nebyla tak hrozně odflákla jako špatný náběh Dzagojeva. Ale chápu,že to každý vidí jinak

Reagovat
smazaný uživatel

Pepa Němec forever!

Reagovat
cristiano.K.

Aršavin ten míč držel strašně dlouho, mohl to dát Dzagojevovi i dřív,totální nedomluvení mezi dvěma hráči,ale ty gol přísoudíš Aršavinovi.

Reagovat
jv

Tak Aršavin není nikde označen za hrdinu, to zaprvý! Napsal jsem, že ve hře směrem dopředu tentokrát zastínil Keržakova, což je něco úplně jinýho... Aršavin se snažil něco vymyslet, sice mu zdaleka všechno nevyšlo, ale i tak byl pro ofenzivu Rusů klíčovej - byl to Aršavin, kdo posadil centr na hlavu Keržakova, ale ten branku tradičně minul, potom "udělal" gól pro Dzagojeva a před tou situací se nesmí zapomenout, že tu akci táhl přes půlku hřiště. Takže ve hře směrem dopředu cítit rozhodně byl a o to v tom příspěvku šlo.

Jinak při té situaci není chyba jen u Aršavina, ale taky u Dzagojeva, k řádně provedený přihrávce potřebuješ souhru toho, kdo míč expeduje s tím, kdo ho přijímá (nepopírám ale, že to Aršavin mohl posílat dřív, ani to by ale nezaručilo úspěch). Rozhodně má na tom gólu svůj podíl, ale napsat, že byl "strůjce polského obratu", to fakt ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Ani náhodou. Dzagojev šel do správného prostoru a Aršavin mu přihrávku do správného prostoru chtěl dát. Jenže to odfláknul (možná byl vysílený po tom sprintu).Mohl by obránce zastavit svůj pohyb, obrátit se a skočit naproti míči při normální přihrávce? Těžko.

Reagovat
jv

Však jsem napsal, že měl tu přihrávku posílat dřív no, ale to nic nemění na tom, že ho prostě nejde označit za "strůjce polskýho obratu" (což je teda samo o sobě nesmysl), ani za nic podobnýho, o čemž to všechno vzniklo.

Reagovat
fantomas

2x

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Trand

Sivok ještě no, plus Berezutski, to taky potěší.

Reagovat
fantomas

Kadlec + Žirkov.

Reagovat
smazaný uživatel

Rosa(ten je dokonce za 0), Limberskej + Piszczek

Reagovat
smazaný uživatel

Pilař u mě už podruhé jako kapitán, nezklamal, tohle od něj pro moji fantu očekávám

Reagovat
smazaný uživatel

Já mám Keržakova.

Reagovat
fantomas

Taky.

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrý je, že Rusové ještě budou muset o něco hrát a Advocaat tak nebude mít možnost zkoušet kraviny, takže ho musí nasadit a bude muset i ve čtvrtfinále. I když si stejně myslím, že moc dobře ví, že Rusové s Keržakovem a Pavljuščenkem jsou jako nebe a dudy.

Reagovat
fantomas

Já bych řek, že než on protočí základní sestavu, tak Bílek dřív začne hrát na dva útočníky.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak zkoušel to proti Urugvaji a bylo to špatný.

Reagovat
smazaný uživatel

Zrovna proti Řecku by to mohl být dobrý kapitán...

Reagovat
smazaný uživatel

Toho PavljuŠčenka te naucil Čapek, nebo kdo proboha?

Reagovat
smazaný uživatel

Já. Nevím, kde se to ve mně vzalo. Mám to tak nějak zafixovaný.

Reagovat
cubinho

Asi si to pleteš s Pluščenkem

Reagovat
cubinho

*Pljuščenkem

Reagovat
smazaný uživatel

tak dej pásku dnes někomu jinému, koho tam máš?

Reagovat
jv

Kuba.

Reagovat
smazaný uživatel

Podle mě by se mělo vzít v potaz i to, že tenhle nároďák je úplně přebudovaný a moc hráčů nemá zkušenosti s takto velkým turnajem. Oproti EURU 2008 je vlastně nová celá obrana, akorát Kadlec nastoupil na pár minut v jednom zápase. Sivok sice na ME byl, ale ani jednou nenastoupil. V záloze mají zkušenosti s takovým turnajem jen Rosa s Plašilem. V útoku jen Baroš. Nikdo nemůže tušit co udělá hráčova psychika v takových zápasech jsou ty ne ME. I kvůli tomu máme podle mě občasné výpadky. Včera po tom inkasovaném gólu jsme úplně přestali hrát a já myslím že psychika a strach z vyrovnání na tom měli velký podíl

Reagovat
smazaný uživatel

http://www.youtube.com/watch?v=CFr59eSuTT0

trénink anglánů. Rooney nosič balonů.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
jv

Reagovat
vodka

Reagovat
smazaný uživatel

K odpadlíkovi dne bych určitě nepsal to rozehrání do autu. Už před ním totiž signalizoval že s nim není něco v pořádku a zakopl to schválně.

Reagovat
smazaný uživatel

GREECE: UNCONFIRMED reports that after losing to Czech Rep yesterday, Greece have now applied to borrow 3 points from UEFA

Reagovat
smazaný uživatel

Hodně černej humor.

Reagovat
Messy<3

Ty wole, ještě jim pošleme potrawinowou pomoc, fakt!

Reagovat
smazaný uživatel

Čech je výbornej gólman, velkej nadprůměr, ale bohužel, extratřídám, jako Casillas nebo Buffon, se takový kiksy na velkých akcích ve vypjatých momentech nestávají...Čechíno tímto strašně klesá a nikdy kvůli tomuto za brankářskou superšpici považovanej nebude...

Reagovat
oli9

Buffon před měsícem, http://www.youtube.com/watch?v=PNLG96dvDqM . Hold stane se golmani jsou taky lidi

Reagovat
smazaný uživatel

Jasný, takovej kiks se během dlouhé ligové sezony stane každé špičce, ale jednak toto mi nepřipadá tak strašný, jako ten Čechův, ale OK, to je subjektivní, především jsem ale myslel reprezentační mistrovstvích, kde např. dva výše zmínění vždy chytají ve vynikající formě, bez kiksů, a kde se navíc tyto chyby daleko více promítají...

Reagovat
oli9

Tak Čech v repre 2 kiksy, Turecko a ted, ono si vem kdyz jsme hrali Euro 2004 nebo predtim kvalifikace, i MS06, i euro 08 az na tu chybu tak vzdycky v kvalifikacich i zapasech podrzel. A Spanele :) ti proste dostanou 4 goly za euro, protivnici nemaji ani tolik sanci a Italove maji taky super tym taky vetsinou vzdy jsou ti favorité. Ano ale udelal 2 chyby ale to si spíš pamatuješ jenom jako český fanoušek protože si pamatuješ každý zápas naší repre :-) ME a MS. Engláni mají každý šampionát nějaký kiks golmana... http://www.youtube.com/watch?v=z8wVCTJ-2wk , http://www.youtube.com/watch?v=EsTWjueuLz4

Reagovat
Shevchenko

Jediná jistota před posledním kolem je ta, že každému týmu stačí vyhrát a postupuje, nehledě na výsledky ostatních.

Reagovat
stas87

Jako "pěst na oko" pak oproti pravé straně působila ta levá, kde se představil další "bundesligista" Sebastian Boenisch, jehož hlavní starostí měla být defenziva a hru směrem vpřed měl obhospodařovat pro změnu hráč Ligue 1, přesněji Girondins Bordeaux Ludovick Obraniak. Ovšem už ta první ingredience si své primární úkoly neplnila zcela bez námitek, nehledě na ty sekundární, tedy podporu ofenzivy (Boenisch přesto mohl hlavou po standardní situaci hned v úvodu otevřít skóre), kde za svým kolegou z druhé strany hřiště zaostával "o parník" a při sebevětší chuti to dával najevo.

To druhý jmenovaný už obstál o poznání lépe a upozornil na sebe především spolehlivě zahrávanými standardními situacemi, které si povětšinou dokázaly najít vytyčený cíl. Koneckonců Obraniak pro své spoluhráče připravil hned několik možností, o čemž se můžeme přesvědčit na všeříkajícím náhledu zde.

to akoze autor mysli naozaj vazne? tak to som asi pozeral iny zapas....

Reagovat
jv

Co se ti nelíbí?

Reagovat
božský John

Je zamilovanej do Polska

Reagovat
jv

Hm.

Reagovat
stas87

tak predne a povedzme si na rovinu-obraniak je v zakladu len preto ze vie kopat standartky,to je jeho velike plus lebo tuto vlastnost na slusnej urovni ma fakt len on,to je asi jedine kriterium ktora smuda zohladnuje pri vybere zakladnej zostavy,ten stred je nekreativny,repsektive mozno polanski by teoreticky este vedel nacentrovat,nemozes vynechat to ze kuba makal,vracal sa dozadu ale obraniak?dozadu sa mu 2x nechcelo,tiez to po zapase schytal od novinarov...

boenisch-z werderu ma naucenu podporu utoku,je to ofenzivny bek a proti rusku to v druhom polcase aj ukazal,uz to nebolo len cisto o tej pravej strane,jasne,uvedomujem si v prvom polcase asi jedno alebo dve zavahania a spatna pozicna hra ale rozhodne u mna obstal,nie je to moja volba cislo 1 na lavo ale ked uz hral tak rozhodne nesklamal,to uz viacej murawski...

Reagovat
fantomas

Obraniak vytvořil 8 šancí, má asistenci...co víc bys chtěl od křídla směrem dopředu. Že tam byl k něčemu jen kvůli standardkám, to je teda pěkná kravina.

Reagovat
fantomas

Resp. ne šancí, ale finálek..

Reagovat
stas87

a kebyze rusi po jeho nechuti vraciat sa dozadu daju cez jeho stranu ci priestor gol k comu by to bolo vo finale polsku?prehra ale obraniak ma 8 sanci....vsimni si len druhy kraj ako hral ci dudku ja mu neberiem to ze je kreativny ale pokial bude hrat len dopredu tak to moze posrat vo finale celemu timu

Reagovat
fantomas

Njn, ani Robben dozadu nemaká, Afellay, to máš stovky takových hráčů...spíš mě zaráží, že mu upíráš i ten přínos dopředu no..

Reagovat
stas87

no pri style hry polska nie je adekvatne vytiahnut zrovna holandsko ale mas pravdu,som prehnane kriticky,polsko nie je dopredu ziadna masina a jeden hrac zo zalohy ktory sa nevrati moze urobit obrovsku skodu celemu timu..o to mi ide,dopredu sa mi pacil ale dozadu nie

Reagovat
jv

Ale já se od samýho začátku bavil o hře směrem dopředu, která se o něj, jakožto od ofenzivního hráče/křídla očekává především.

Na práci dozadu tam byli jiní, proto taky Smuda vyztužil střed pole (Dudka, což bylo zmíněno i v článku) a navíc Kuba se celkem obětoval ve prospěch týmu, takže někdo přece musel podporovat Lewu ne? Trochu navíc tam byl (alespoň pro mě) Murawski, nemastnej neslanej, ani dopředu, ani dozadu, prostě nic. Byl to on, kdo měl jít dolu jako první a ne hrát až do konce.

Reagovat
fantomas

Koneckonců i směrem dopředu byl Lewa často odřezaný nebo pozdě doplňovaný, a to i tou dvojkou, která za nim měla bejt permanentně, aby ho zásobovala finálními pasy. I to stasově teorii, že na to házel megabobek, docela dobře odporuje.

Reagovat
jv

Přesně tak. Místo Murawskiho nebo jednoho DM tam měl od začátku být někdo ofenzivnější (Rybus, Mierzejewski).

Reagovat
jv

...aby ta hra směrem dopředu nebyla tak čitelná a fádní. Lewa by pak měl daleko víc míčů a nemusel by běhat mezi stoperama, široko daleko odstřiženej.

Reagovat
fantomas

To zas asi ne, oni se tim celkem dobře pojistili proti jejich největší zbrani - Širokova, Denisova i Zyrjanova prakticky kompletně vymazali, ti se fakt nedostali k ničemu významnýmu. Smudovy selhali jiný věci, a spíš individuálního rázu, tenhle samotnej tah byl spíš logickej a relativně chvályhodnej.

Leda hned po přestávce, kdy už měli na kontě dva banány, bych se už nebál někoho z těch tří obětovat (a Dudka se mi paradoxně jevil nejlíp, i když přišel jako novic a coby první taky odcházel z placu)...to přišlo až moc pozdě asi.

Reagovat
fantomas

*Smudovi

Reagovat
jv

Mě z toho vycházel nejhůř ten Murawski no. Dudku jsem taky moc nepochopil, úkoly si plnil dobře. Akorát mi přijde, že kdyby se obětoval právě Murawski, třeba už od začátku, tak by to na hře snad ani nebylo znát.

Reagovat
jv

Mně

Reagovat
fantomas

Ono je nakonec možný, že šel i kvůli zranění; dneska ráno se objevila zpráva, že léčí břišáky.

Reagovat
stas87

mas pravdu zle som to pochopil,ale aj tak si stojim za tym z keby rusi vyuzili obraniakovu nechut vratit sa a z priestoru kde by mal byt on by padol gol tak by tych 8 jeho akcii bolo k nicomu kedze vysledok by bol 1:2,k tomu lewowi a podpore-ja mam proste dojem ze kuba je o x levelov vo fyzicke inde ako obraniak,obraniak si je toho vedomy a mozno aj preto nechce makat dozadu,mne v tej kritike ide prevazne o prvy polcas ked obaja superi mali dost sil,v druhom uz rusi fyzicky odpadali a keby poliaci neboli az taky hrrr mohli vytazit aj viacej,ved aj ten gol padol po obraniakovej prihravke a sprintu kuby zohladnuj aj kvalitu a styl hry superatu proste mi od obraniaka prislo trosku nezodpovedne nechavat boenischovu stranu volnu,rusko je silny super a smuda ro postavil tak aby sa hlavne neinkasovalo

v podstate to co som napisal ja sa objavilo aj v polskych novinach,ze dopredu dobre ale dozadu nic moc a silnejsi super by to potrestal,o to mi ide...mozno som zareagoval na nieco ine nez som chcel kedze ty si pisal o podpore utoku,ja sa snazil o komplexny nahlad na obraniakov vykon,nie len hodnotit to co sa podarilo,podla mna aj bol zamer so silnym stredom,nechat vyblaznit arsavina ako aj sirokova a potom udriet z brejkov

Reagovat
jv

To se stane. Je taky pravda, že Piszczek si s Kubou prostě vyhoví, to je fakt, kdežto Boenisch s Obraniakem, tak už je to o poznání horší. Celkově ale oni dva nemají na to, aby se té pravé straně dokázali vyrovnat, ať už směrem dopředu nebo dozadu (ani nechtějí).

Reagovat
fantomas

Moc nechápu to "dopředu dobré", když podpora Lewy byla převážně otřesná.

Reagovat
jv

Myslel asi Obraniaka, i když to vyznělo úplně jinak. A ani Obraniak Lewu nedoplňoval.

Reagovat
fantomas

Jj, pravda, sorry.

Reagovat
jv

Nechci se tady s tebou hádat. Ale doslova jsem k Obraniakovi napsal: To druhý jmenovaný už obstál o poznání lépe a upozornil na sebe především spolehlivě zahrávanými standardními situacemi, které si povětšinou dokázaly najít vytyčený cíl. Koneckonců Obraniak pro své spoluhráče připravil hned několik možností, o čemž se můžeme přesvědčit na všeříkajícím náhledu zde.

...takže hru směrem dozadu jsem tam vůbec nerozebíral, o tom nepadlo ani slovo! Rozehrávání standardních situací jsem tam přece zmínil jako hlavní (!) bod, ale vytvářet šance dokázal i jinak, normálně ze hry. Tohle je prostě totální střela vedle, nezlob se.

Boenisch prostě je chtě nechtě jednoznačně nejslabším článkem obraný čtveřice, ale spíš celýho týmu. Nejen, že nestíhá směrem dozadu, kde si pak poháhá častokrát taktickými fauly, ale on hlavně nedokáže pomoct hře dopředu, resp. má snahu, ale ta nenajde ve většině případů uplatnění dál. Mj. "za svým kolegou z druhé strany hřiště zaostával "o parník" a při sebevětší chuti to dával najevo", znamená, že se směrem dopředu snažil (ne málo), ale ta snaha, třeba oproti Piszczekovi (nebyl to z jeho strany zrovna ofenzivní koncert), vyšla vniveč. Pravda, hlavou mohl otevřít skóre, ale to je tak asi jediný vážný. Směrem dozadu to za něj všechno hasili stopeři, kteří hráli spolehlivě, především Wasilewski byl všude. Ani tady tak moc nenacházím smysl kritiky.

Reagovat
jv

Jinak, koukal si vůbec na ten přiloženej náhled? Potom by ti totiž mělo být všechno jasný.

Reagovat
božský John

My ovšem netrestaly veškeré takové momenty a slabé chvilky protivníkovy kooperace v těchto prostorech.

Reagovat
smazaný uživatel

Kral umrel, nech zije kral.

R.I.P.Rangers 1872-2012.

We don´t do walking away.

♥Simply♥The♥Best♥Football♥Club♥On♥The♥Planet♥

Reagovat
božský John

Už vás dali do tý 3. ligy?

Reagovat
smazaný uživatel

Kolář nehrál špatně? tady maj někteří plzenský brejle. Kolář nehrál v repre zatím jinak než špatně

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele