Eurozápisník VIII. aneb Ronaldo Gómezovým učněm

14.06.2012, 06:50
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Gómezovi stačily dvě přesné příhry do vápna - a zařídil Němcům vítězství. Ronaldo předtím stejným počtem nabídek trestuhodně pohrdl - a jeho Portugalci se udrželi v boji o postup. Jinak za sebou ale žádný "den paradoxů" nemáme...

Bylo nasnadě to očekávat: rozhodovat se bude na Ronaldově straně. Paradoxně však jen minimálním přičiněním megahvězdy z Realu Madrid. Sedmadvacetiletá modla včera na dálku sváděla svůj boj s Messim o nejlepšího hráče planety (což je mimochodem úsměvná chuťovka snad jen zdejších diskuzí) převážně uprostřed pole, zatímco si "jeho" lajnu s chutí přivlastňovali především oba beci, Jacobsen s Coentraem.

Stárnoucího Rommedahla hravě zastínil střídající Mikkelsen, tudíž teprve po jeho vynuceném vstupu na trávník v 60. minutě se naplno rozhořel očekávaný boj o tohle teritorium - neboť sám Jacobsen se na rozdíl od Coentraa prosazovat nedokázal (ačkoliv mu spoluhráči předali balon hned 45krát). Rozhodující bitvu tudíž v konečném součtu celkem jasně opanoval "sám" křídelní obránce španělského mistra. Dvakrát centrem ze svých oblíbených prostor založil gólovou akci a přímo pak asistoval také u rozhodující trefy Varely. Jacobsen má na kontě jen jeden zářez a o mnoho menší počet podnětných výpadů.

Bylo by ovšem hodně povrchní takové zkonstatování, že tyhle konfrontace dvou velmi ofenzivně laděných "fullbacků" rozhodovaly zcela samy. O něco výstižnější a komplexnější už ale bude podobné zhodnocení: a sice, že vládcem Lvova se stal zároveň vládce vzdušného prostoru. Ačkoliv ani tohle představené pravidlo neplatilo zcela dokonale. Časté nákopy Pepeho s Brunem Alvesem končívaly v zemi nikoho či na hlavách protivníků a nakonec se i sám Cristiano Ronaldo musel hlasitě dožadovat, aby se na tuhle strategii oba stopeři vykašlali.

Nicméně rovněž úvodní branka zápasu vzešla ze vzduchu (po rohu); troufám si tvrdit, že jsme při středečním večeru prožili zatím nejkvalitnější utkání, co se exekuce standardních situací týče (jež přirozeně takřka výhradně česaly oblohu); a také Pepeho dominance (rozebraná detailněji v rubrice "hvězdy dne") se významně opírala o majestátně vyhrávané hlavičkové souboje.

Každopádně i proto, že letecký prostor býval využíván doopravdy hojně, nelze vcelku střetnutí Dánska s Portugalskem nazvat atraktivním. Především úvodní dějství charakterizovalo množství zbytečného polehávání a podobně zbytečného boje o střed pole. Protože se na ose hřiště často sráželo až pět psů obranářů (nebo prostě defenzivněji laděných záložníků), docházelo tu pořád k nepřehledným patlanicím. Z nich Dánové bruslili pomocí diagonál na Jacobsena (méně často na Poulsena) či krátkých narážeček, zpravidla ústících ve zkázu (přesto z této snahy pramenil poměrně dramatický rozdíl ve statistice držení míče); naopak Portugalci měli variantu veskrze jedinou: na stopery a frr dopředu, nazdařbůh, ať si pomalý, "přežitý" a často dezorientovaný Postiga poradí.

To byl vůbec problém, na který bylo třeba ihned reagovat, a pořádně to zvládl jen Ronaldo. Ten se v druhé půli zahajovací části začal stahovat senzačně hluboko a sám rozjížděl četné ofenzivní akce, jako by si uvědomoval, že je to teď hlavně na něm. Až po pauze se řešení dostavilo i z jiných stran - míče se začaly rozdávat také do stran, při zemi, a tak se konečně naplno rozžehla i Naniho hvězda. Že se z jeho kvalitní práce nedařilo Portugalcům těžit ani polovičatě, to je věc druhá.

A zarážející zejména v případě Ronalda. Ten neproměnil hned dva sólové úniky a na mě osobně působil děsně ublíženým dojmem. Všechno si moc bral, a to od samého začátku. Jakmile nevyužil první, nepříliš vyložené palebné pozice, začal se (na sebe) vztekat, jak kdyby měl tímto pohřbít naděje svého týmu na postup ze skupiny. Přitom od počátku nahlodaná psychika za něj výrazněji mluvila jen v koncovce; mezihra v jeho podání vypadala tradičně uvolněně, nepostrádala nápad ani moment překvapení. Problém vězel čistě v zakončení; a hře dozadu.

Pokud Ronaldo zleva neútočil, minimálně bránit v těchto prostorách měl. A to se mu systematicky nedařilo, hlavně po změně stran. Jako by si snad pokaždé označil banner, který pak jakživ nepřekročí; a to kupodivu dodržoval i s blížícím se koncem zápasu, když Portugalci vedli a při atakování protivníka opravdu nepotřebovali mít takový náskok, aby výměnou za to nalevo bránil osamocený Coentrao. Nakonec se to docela přirozeně nevyplatilo - dva nebezpečně vypadající momenty ještě Selecção přečkalo, v minutě 80. již po centru z pravé strany kapitulovalo.

Ronaldův výkon měl tedy na každý pád pozoruhodné množství dimenzí; a mně po zběžném zhlédnutí zdejších diskuzí přijde, že hned několik jich je po hříchu opomíjeno či záměrně nebráno v úvahu...na druhou stranu ne že by to nebylo pochopitelné. Takhle propustnou dvojku Agger-Kjaer (jeho výkon pro mě byl zvláštním zklamáním) proti sobě nejspíš jen tak někdo mít nebude; a že téhle výjimečně vadné spolupráce nevyužil zrovna jeden ze dvou nejlepších hráčů planety? Pravda, TO je k zamyšlení...

---

Ačkoliv tomu tak vlastně bylo už doteď, Joachim Löw je pro mě definitivně nejschopnějším trenérem letošního Eura, ne-li celé Evropy (v rámci reprezentací, pochopitelně). Van Marwijka, jehož jinak mám rovněž za solidního stratéga (kterého spíš v mnoha ohledech sráží kádr/hráčská základna), přečetl a předčil s grácií sobě vlastní. Po přechytračení Portugalců i Nizozemců teď před Jogim leží zdánlivě nejkřehčí oříšek...dnešek nicméně docela jasně ukázal, že nejlehčí úkol si Nationalelf odbyla nyní, před pár hodinami.

Nizozemsko je doopravdy sborem individualistů. Kdo nevěřil už dřív, musel uvěřit teď. Já si to mimo jiné dokázal detailním rozebráním výkonu Arjena Robbena. Snažil jsem se z jeho pohybu a kompletní činnosti vyčíst, co se dalo, a zhruba mi vyšlo toto:

1) Po pravé lajně se neprosadil vůbec; tím, jak postrádal ochotu stáhnout se pro míč blíže než na pět metrů od půlící čáry, se tam parádně utopil. Navíc jakmile se rozeběhl, Lahm ho metaforicky vytahal za uši a nasměroval do středu pole. Ani na ose hřiště se nicméně Robben dvakrát nezdržoval, jen tu výjimečně vymyslel kolmici pro Van Persieho slabou pravačku.
2) Levá strana dnes mnichovské hvězdičce svědčila o mnoho lépe. Odtamtud skvěle vyzývala ke skórování Van Persieho, tam se v 18. a 39. minutě odhodlala ke svým jediným (!) pasům do šestnáctky v rámci úvodní části; a obecně si zde užívala většího prostoru i vytížení.
3) Střelecky se dnes Robben trápil, a to zcela logicky - každý jeho projektil totiž byl dílem zbrklosti, přemotivovanosti. Z nepřipravených pozic nakonec Robben jen jednou trefil bránu - a to když z dálky banálně vyprášil Neuerovy rukavice.
4) Dozadu byl Robben tradičně nepoužitelný. Ale to vhodně shrnul Günter Bittengel už ve studiu ČT, když si všiml jeho neuvěřitelné lenosti a ležérnosti při prvním německém gólu.
...až na ucházející 15minutovku mezi 55. a 70. minutou zkrátka mdlý výkon, bez výraznější chuti. Robben dál pokračuje v budování pověsti namyšlené brzdy holandské ofenzívy.

A přitom určitě není jediným expertem přes sobectví, leč ministerský post by mu v kolektivu Oranjes patrně neunikl. Nicméně přičtěte si netýmové výroky Huntelaara (který po vystřídání nepředvedl žádnou hitparádu, spíš se jen neúspěšně bil na hraně ofsajdu či přespříliš sbíhal do hloubi pole), Van der Vaartovu neochotu respektovat Sneijdera a jeho úlohu (tj. přestat hrát to samé co on a vytáhnout se pod útočníky, kde mu to sedí v Tottenhamu), stopery hrající jakoby na vlastní triko, Willemsovu neodpovědnost dozadu, Van der Wielovo několikeré rozhazování rukama (po ryze vlastní chybě)...a dostanete podstatně výmluvnější koláž přerostlých eg.

Proto se právě v úvodním odstavci přikláním k tomu názoru, že pokud Nizozemci vážně nepostoupí, nebude na vině ani tak trenér, jako spíš kádr. Ať už je to ona křeč, když dojde na střídání a Marwijk si zkrátka nemůže dovolit nechat sedět Van der Vaarta s Huntelaarem - první dvě volby má jakoby předrýsované, což by měl kdokoliv na jeho místě. Což mimochodem platí i pro variantu stáhnout nejlepšího střelce Premier League; i to je nemyslitelné, jakkoliv 4-4-2 dlouhodobě nevyhovuje žádnému ofenzivnímu hráči, a nerýmuje se ani spolupráce Vaart-Sneijder.

Nebo i krize defenzívy, se kterou jednoduše nejde moc dělat, sem spadá. Chaos ve vápně, známý z úvodního klání s Dánskem, ani chaos před vápnem, známý z toho dnešního, bych Marwijkovi za vinu nedával vzhledem k tomu, že aspoň 4/5 situací šlo vyřešit prostým kdáknutím a následnou reakcí některého z bránících hráčů. Jenže to by Nizozemci museli dát na svého kolegu; a to je pro ně očividně nemyslitelné (přesto by pořád hráli ofsajd systém, to mi nejde na rozum už vůbec).

Přitom si ani nejde myslet, že by se defenzíva Oranjes kritizovala takhle snadno jen proto, že tak ostře kontrastovala s tou německou. Ovšem pravdou zůstává, že jestliže Willems a stopeři do kupy selhali, jejich ekvivalenty z líhně našich sousedů se předháněly spíše v ryze pozitivním slova smyslu. Dobrá, musíme nechat stranou dvě Hummelsova zatmění, která pustila do tutovek Van Persieho, jinak to byl ale právě zadák Borussie Dortmund, kdo na sebe strhával většinu kvitované pozornosti. Byl tou konstruktivní složkou německých hradeb (ostatně jako obvykle), nebál se dobře promyšlených vývozů i prachobyčejně čistil. Pestrou škálu jeho (i Lahmovy) přínosné činnosti za mě potom nejlépe shrne tento dashboard, na kterém mimo jiné vynikají pouhopouhé dvě nepřesné Hummelsovy přihrávky. (Legenda: prázdné kuličky - odkopy, osvobození; křížky - obranné zákroky; zelené káry - přerušení).

Ale abych se vrátil k Nizozemcům...doby Stama a spol. jsou holt nenávratně pryč. Vždyť dnes Marwijk kupříkladu prostě musel na LB postavit nezkušeného Willemse, ačkoliv ten si z povinností beka dělá vyloženě legraci. Dozadu se nestíhal vracet permanentně, mnohdy útočil nebo stál i před Afellayem - a nakonec německé přetěžování jeho pravé strany stoprocentně nebylo náhodné. Özil kupříkladu efektivně operoval fakticky jen tam, a to vskutku nejen on. Hlavně o Müllerovi se teenagerovi bude dneska zdát.

Nicméně pochopitelně to nebyla jen (a dokonce ani hlavně) defenzivní složka, která selhala. Němci spíš vepředu drtivě těžili z minima, což je sice rovněž chvályhodné, jejich výhra se ovšem budovala jinde. Ve středu pole. Tedy...měli to rozhodně ulehčené tím, že se Van Bommel s de Jongem štítili překročit půlící čáru a v první části tak byl Sneijder na tvorbu hry zcela, ale opravdu úplně sám. Tím spíš, pokud se mu navíc křídla raději co nejčastěji zařezávala k lajnám, aby jim nešlo přihrát. Každopádně práci Schweinsteigera s Khedirou stejně nelze neocenit. Zejména prvně jmenovaný byl tou pravou oporou obou složek mužstva; Khedira zase spíš překvapil tím, že byl vedle mnichovské modly také schopen adekvátně podpořit ofenzívu.

To už potom máme kraje pro Němce, střed - jinými slovy předfinální fázi - pro Němce...a tak jim zbývá přiklepnout už jen, mnou mírně načatou, fázi finální. Tam to na každý pád nebyla žádná sláva z obou stran, nicméně titěrný rozdíl se najít dá. Sneijder mi hlavně před přestávkou přišel poněkud zakřiknutý, do kolmic se nehnal, byl stažený ještě víc než obvykle; a z toho nepřímo pramenil tenhle obrázek. Všimněte si, že během prvních 45 minut se Oranjes daleko více zaobírali mezihrou a k vápnu často směřovaly balony nakopávané z velkých dálek. Své si pochopitelně řekl i Robbenův přesun doleva, kde to zkrátka šlapalo lépe (ačkoliv Boateng podal velmi kvalitní výkon); jednoduchost a zvýšená odvaha v útočné třetině každopádně zněly pořád nejhlasitěji.

Naproti tomu Nationalelf měla Gómeze a Schweinsteigera...ani tím to ale nekončilo. Hlavně byla podstatně flexibilnější. S tempem si dokázala hrát, což dokazuje i změna strategie těsně po pauze, kdy najednou minimálně deset, patnáct minut Němci chtěli především držet kulatinu na svých kopačkách (což doteď byla výsada oranžových). Ti navíc v mezihře často postrádali jakýsi selský rozum, málokdy dokázali správně určit, jaké teritorium je zrovna třeba zatížit, kdy a kam odevzdat balon.

Zde si můžu, myslím, celkem dobře vypomoci tímto nákresem, který srovnává počet a prostorové umístění prvopoločasových obranných zákroků. Němci jich byli nuceni udělat 17 - a to hlavně na krajích, kde se probíjeli technicky zdatnější soupeři. Nizozemci takto zasahovali všehovšudy čtyřikrát (a ani jednou ve středu pole!), což ale bylo způsobeno hlavně chytrostí či precizností Löwových svěřenců. U nich tolik nevázla rozehrávka i proto, že na ni měli víc vhodně uzpůsobených jedinců; Oranjes disponují Sneijderem a tím to zhruba hasne.

Jinými slovy: Němci se navzdory věkovému průměru prezentovali coby vyzrálý a kompaktní soubor, Nizozemci docela dobře coby jejich úplný protiklad. Ohraná písnička, ale co už...

"Elektronická tužka"

1) Jako první nabízím názornou ukázku tragicky líné podpory ofenzívy v podání mnoha hráčů Nizozemska. Na obrázku Van Persie táhne míč dobrých pět minut, nejedná se o žádný rychlý brejk, přesto je nakonec po zoufalém rozhlédnutí nucen ztratit míč v trojím obležení protihráčů. Zbylí Oranjes útočníkovi Arsenalu fandí z uctivé vzdálenosti; snad aby za žádných okolností nemohli být nařčeni z přehnané podpory ofenzívy.

2) A teď pro změnu příklad ledabylého bránění Oranjes. Řekněme klasický náběh stopera (Badstubera) na zadní tyč, řekněme klasický Heitingův pokus o odcouvání této klasické činnosti při standardní situaci. Neklasické na tom všem je teprve to, že zadák v oranžovém couvá jen potud; pak se nechá jakoby odstavit (hodně dobrovolně), aby Badstuber ve stokrát ložené šanci nechal vyniknout Stekelenburga...a Heitinga ho přitom pozoroval z hranice malého vápna, s odstupem dobrých čtyř kroků.

3) A na závěr poněkud kratšího, ale snad o to zajímavějšího analytického okénka budu ještě takovým netradičním způsobem demonstrovat Ronaldovu velikost. Zde mohl Raúl Meireles krásně postupovat dál a spolu s Nanim vytvořit ukázkovou situaci 2 na 1 - místo toho zbrkle reagoval na (pravděpodobné) Ronaldovo zařvání si a celý protiútok zazdil tuze nepřesným pasem v pádu.

Zajímavosti dne

- Dánsko už s jistotou ví, na koho má vždy spoléhat v konfrontaci se svým včerejším soupeřem. Nicklas Bendtner se trefil v každé z předešlých pěti bitev, jež svedl s portugalskými zadáky.

- Dál platí, že v duelech Nizozemska s Německem nikdy nevyjde žádná ze stran střelecky naprázdno. Na velkých turnajích se tyto celky potkaly již osmkrát - včetně včerejška, který tohle pravidlo neporušil.

- S+S, Sheringham-Shearer, rok 1996 a Nizozemci z jejich kopaček inkasují dohromady čtyřikrát - oba střelci se předvedli publiku dvěma kousky...což se od té doby žádnému hráči nepovedlo, až dnes Gómezovi.

- Před tímto šampionátem přitom Gómez na velkých turnajích čekal na zářez už 268 minut; na čtyři roky starém Euru potom vystřelil dohromady pětkrát, čili stejněkrát jako letos za dva zápasy - a porovnání gólové produkce je nekompromisní (0 x 3).

- Po dnešku už není týmu, který by na letošním ME dál držel čistý štít - po 12 zápasech; zároveň vězte, že nulou na kontě se mohou pochlubit jen Dánové a Němci.

- Od světového šampionátu ve Francii se Oranjes nestalo, že by prohráli dva slepené zápasy (tehdy Brazílie a Chorvatsko). Rijkaard, Van Gaal, Advocaat a Van Basten byli tahouny téhle šňůry, stejně jako dlouhou dobu i Marwijk, jenž je ve funkci od zpackaného Eura 2008. Teď se stal v tomto ohledu vyvrhelem.

- Arjen Robben se na trávníku během utkání s Německem potkal hned se sedmi spoluhráči z Bayernu, čímž vyrovnal 20 let starý rekord Trevora Stevena (Marseille).

- Nizozemsko prohrávalo v poločase o dva góly vůbec premiérově v dějinách evropských mistrovství.

- Postiga jako teprve šestý hráč v historii napnul síť v rámci třech různých ME - předtím se to povedlo jeho o šest let staršímu krajanovi, Henrymu, Klinsmannovi, Ibrahimovićovi a také jednomu Čechovi. Povede se vám odkrýt ony dva otazníky?

Kuriozita dne

Ještě během prvního poločasu dost možná měl být vyloučen Portugalec Raúl Meireles, který nepustil Bendtnera do sólového úniku svým obětavým skokem a příliš okatou plácačkou. Sudí to viděl a udělil žlutou kartu; televizní divák si však situaci znovu prohlédnout nemohl. Ukrajinská režie totiž nabídla jen jediný opakovaný záběr, jemuž dominovala leda tak Meirelesova záda, nikoliv samotné ohnisko sporu. Jako by se i na fotbale (podobně jako na hokeji) zaváděl trend, kdy se galantně chrání rozhodčí před nenávistnými pokřiky fanoušků po prokázání vlastní viny. Akorát si nejsem jistý, jak moc je mohou obtěžovat skřeky u televizních obrazovek...

Hvězdy dne

Bastian Schweinsteiger (Německo) - Napovídalo se o něm hodně. Před turnajem dlouho marodil, původně ani neměl prověřit Portugalce, navíc během přípravného kempu musel mít v hlavě nešťastnou koncovku finále Ligy mistrů. Včera ovšem rozdával jenom radost a stal se strůjcem německého úspěchu. Zadákům pomáhal s rozehrávkou; po pauze se během "klidnící fáze", kdy Němci jakoby nic ukrojili Nizozemcům sedm procent z poločasové statistiky držení míče, s chutí vrhnul na pečlivý dispečink; a k tomu zastínil Özila v produkci finálních pasů (viz jeho dvě bravurní asistence). Aby toho nebylo málo, dlouho - zhruba 30 minut - zvládal těsnou osobní obranou držet na uzdě Sneijdera.

Pepe (Portugalsko) - Střelec první portugalské branky nakonec neměl pro ofenzívu svého mužstva bůhvíjaký přínos; jeho dalekonosné pasy málokdy nacházely zamýšleného příjemce. Ovšem vzadu, tam to byla v podání Pepeho prostá světová špička. Realista deptal protivníky železně fungujícími bloky, přesvědčivou poziční hrou, čtením hry...

Miguel Veloso (Portugalsko) - Muž, který aspoň z půlky odstřelil dánské zázračné dítko. Právě fotbalista Janova měl Christiana Eriksena často takříkajíc na tělo, a to obdivuhodně spolehlivě. Nenechal ho rozeběhnout, nenechal ho invenčně rozehrát - a dost možná mu toliko nakřápl psychiku, že pak talentovaný středopolař urobil dvě školácké, skoro až nevídané hrubky. Precizní výkon štítového středopolaře, navíc pravidelně šperkovaný nadějnými centry ze standardních situací.

Odpadlík dne

Christian Eriksen (Dánsko) - Jako by nestačilo, že mu očividně nesvědčí zvýšená pozornost publika, vrhl se na něj včera i Miguel Veloso - a spolu s tíživým očekáváním záložníka Ajaxu doslova rozcupoval na kousky. Nakonec Eriksen pokazil dva banální míče a mohl jen děkovat bohu, že Postiga stěží nabíral rychlost, respektive že Ronaldo dnes tak selhal v koncovce (v tomto případě přímo tváří v tvář s brankářem Andersenem).

Autor: Tomáš Daníček

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Eurozápisník XXIV. aneb Vítej, zlatý hattricku!
02.07.2012, 14:39
Eurozápisník XXIII. aneb Španělé na tři, Italové na čtyři
30.06.2012, 21:54
Eurozápisník XXII. aneb V režii druhého nejlepšího
29.06.2012, 17:06
Eurozápisník XXI. aneb Španělsko verze 1.0
28.06.2012, 05:21
Eurozápisník XX. aneb Angličané z(a)traceni
25.06.2012, 17:38
Eurozápisník XIX. aneb Když dva dělají totéž, není to totéž
24.06.2012, 15:40
Eurozápisník XVIII. aneb Jedna ruka netleská
23.06.2012, 05:00
Eurozápisník XVII. aneb Nejhorší útok je obrana
22.06.2012, 13:17
Eurozápisník XVI. aneb Co čekat od Portugalců?
21.06.2012, 11:28
Eurozápisník XV. aneb Anglie - Video 1:1
20.06.2012, 07:01
Eurozápisník XIV. aneb Žádné strachy, žádné spěchy
19.06.2012, 04:12
Eurozápisník XIII. aneb Čím víc ofenzivní síly, tím míň neplechy
18.06.2012, 05:04
Eurozápisník XII. aneb Odešel déšť a dorazili Češi
17.06.2012, 15:04
Eurozápisník XI. aneb Co čekat od Poláků?
16.06.2012, 12:01
Eurozápisník X. aneb Sucho vadilo, mokro souhlasí
16.06.2012, 09:52
Eurozápisník IX. aneb Nejlepší fanoušci - nejhorší hráči
15.06.2012, 12:29
Eurozápisník VII. aneb Když síly stačí i nestačí
13.06.2012, 12:26
Eurozápisník VI. aneb Co čekat od Řeků?
12.06.2012, 07:42
Eurozápisník V. aneb Ševa zase pálí a outsider vede
12.06.2012, 03:16
Eurozápisník IV. aneb S útočníkem ani ránu
11.06.2012, 02:44
Eurozápisník III. aneb Jak favorité ukázali slabiny
10.06.2012, 04:41
Eurozápisník II. aneb Alenky v říši samozřejmostí
09.06.2012, 02:52
Eurozápisník I. aneb Co čekat od Rusů?
07.06.2012, 22:29

Komentáře (106)

Přidat komentář
Neuro

a o Messiho se otírá tolik lidí že v nároďáku hraje kulový... ale to i Ronaldo akorát Goméz předvádí stejný válec jako v klubu

Reagovat
Neuro

ale dresy portugalska jsou pěkné..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jenže o Ronaldovi se nemluví jako o nejlepším fotbalistovi historie

Reagovat
valloire

tak tak

Reagovat
smazaný uživatel

Jenže Messi hraje v repre skvěle.

Reagovat
smazaný uživatel

V přátelských zápasech.

Reagovat
smazaný uživatel

zapomněl jsi na zápas s Ekvádorem, nesnižuj jeho výkony ikdyž to jen přátelák proti Brazílii, tak si rýpnu - Ronaldo v přátelácích před eurem nic moc

Reagovat
Neuro

co to? článek s titulní fotkou Ronalda a ani po půl hodině žádné komentáře?

Reagovat
smazaný uživatel

je ráno :)

Reagovat
forrest

otázka... PAULETA + KOLLER ?

Reagovat
cubinho

Šmicer a Larsson přeci.

Reagovat
Y.N.W.A

tak tak, není nad čím přemýšlet, to naskočí hned

Reagovat
cubinho

No, ten Larsson je špatně, jak jsem se díval

Reagovat
Puskas

zkus hledat u Portuglaců

Reagovat
Y.N.W.A

ani u Portugalců nikdo nevychází... tak fakt nevím

Reagovat
Y.N.W.A

věkově vychází Nuňo.... ale ten byl jen na dvou šampionátech

Reagovat
Y.N.W.A

ahááá von byl i posledně

Reagovat
cubinho

Jako mě pak napadl ještě Nuno Gomes, ale ten podle wiki dával góly jen 2000 a 2008

Reagovat
Y.N.W.A

a 2004 Španělům, to mě tenkrát hodně nasral... tak jsme se dopracovali děkujeme Tomáši Daníčkovi za kvíz, pěkně strávený minuty to byly

Reagovat
fantomas

(sorry za nedorozumění s krajanem, nenapadlo mě, že by si to někdo spojil s Ibrou )

Reagovat
jv

To snad ani nejde.

Reagovat
fantomas

Já už sem to přepsal totiž.

Reagovat
jv

Aha aha.

Reagovat
Y.N.W.A

myslím Šmicra... toho druhýho nevím

Reagovat
cubinho

Áaa, má chyba. Henrik dal sice 4 góly, ale jen na dvou ME. Tím pádem nevím...

Reagovat
smazaný uživatel

Mario Gómez... jeden z nejlepších hrotů na světě čest tě mít v klubu Mario diky, žes podepsal novou smlouvu vy co ho chcete do juve si můžete nechat jen zdat

Reagovat
Ronaldo.com

Souhlas pro bayern jen a nen dobre a navic nemyslim ze by mel nejakej duvod odchazet

Reagovat
Pinturicchio

Je to blbost, Němec, jednička v útoku nejlepšího německého klubu.

Reagovat
smazaný uživatel

Ten postřeh s opakováním Meirelesovy ruky Ale není to poprvé. Někdy chybí záběry úplně, třeba u sporných ofsajdů.

Reagovat
eder

To je zase titulek. Gómez má do Ronalda zatraceně daleko...

Reagovat
Ronaldo.com

Zas tak daleko ne! A hlavne umi hrat i za repre

Reagovat
eder

Tak je to hodně o tom, jakou úroveň má konkrétní reprezentační výběr jako celek a asi se shodneme na tom, že ten současný portugalský nemá takovou kvalitu jako německý. Přesto Ronaldova bilance - 32 gólů v 92 zápasech není vůbec špatná.

Reagovat
Ronaldo.com

Vsak jo oba sou skveli fotbalisti a kazdej jinej ale na tech avych postech patri k tomu nejlepsimu

Reagovat
Neuro

Gómez sice za Ronaldem zaostává technikou (ale to skoro všichni ) ale je to prostě taková jistota.. jak v Bayernu tak v repre.. tuhle sezónu jsem si ho dost oblíbil ale bohužel protože je Němec tak není tolik mediálně sledován

Reagovat
eder

To si nemyslím, že by nebyl mediálně sledován. Třeba Bayern má mraky fanoušků po celém světě nehledě na to, že bundesliga má největší návštěvnost.

Reagovat
smazaný uživatel

tak jasný Bayern má 3. nebo 4. tou největší fan základnu na světě. Ale to jen médie typu blesk vidí jen Real s Barcelonou. V tom to je. Zvlášť v úzkoprsém česku.

Reagovat
Ronaldo.com

Ja si myslim ze je sledovan hodne navic kdyz je to polovicni spanel

Reagovat
Neuro

o Ronaldovi jsem se dočetl i že mu odtáhli auto, že si užíval na pláži.. ale o Mariovi jsem kromě fotbalu nečetl nic z jeho osobního života

Reagovat
Ronaldo.com

No toje fakt i kdyz ne ze by mi to nejak vadilo :D

Reagovat
jv

To je špatně?

Reagovat
fantomas

To nikdo nepopírá, je to samozřejmě nadsázka.

Reagovat
Jajinek

Po shlédnutí 2 zápasů Holandska ( i když to bylo obecně tragédie) si kladu jedinou otázku. Proč Wes v klubu nehraje aspoň z poloviny tak, jako v reprezentaci. Nemusel by celou sezónu, stačili by 3 nebo 4 zápasy

Reagovat
cristiano.K.

chce se prodat?!

Reagovat
smazaný uživatel

imho v Itálii mu nikdy nedají tolik prostoru jako na turnajích, hrají tam více do těla a rychleji k němu přistupují, už ho znají + menší motivace.

Reagovat
10

a taky nikdy nemá tolik spoluhráčů v náběhu, tolik prostoru pro přihrávku...v Interu je to asi tak 300x statičtější

Reagovat
Jajinek

asi jo...

Reagovat
cubinho

"a nerýmuje se ani spolupráce Vaart-Sneijder. "

To psal Čapek?

Reagovat
Y.N.W.A

Reagovat
fantomas

Reagovat
Y.N.W.A

krásný dresy, tyhlety bílý portugalský

Reagovat
smazaný uživatel

no ronaldo moc dobry neni nejlepsi je shevchnenko

Reagovat
smazaný uživatel

neni

Reagovat
burinka

koukam že diakritika a interpunkce se ve tvém kmeni moc nenosí...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Gomez ukázal včera naprosto famozní zakončení - jak u prvního golu, tak i u druhého,

Já věděl, proč vykopnout CR a hodit si do Fanty Gomeze

Reagovat
Al Capone

Jde vidět, že Ronaldo má v repre mnohem větší zodpovědnost a určitě má s jeho šancemi co dělat nervozita + kapitánská páska, která podle mě mu jen svazuje nohy.

Reagovat
smazaný uživatel

tenhle, že má být konkurent Messiho?

Reagovat
johan14

Gomez no Ronaldo nepovedal ešte posledné slovo. No včera som čumel ako makal za to má u mňa Dúfam, že už nenastúpi Meireles, šťastie že nehral v Mníchove, tak by DD nemal trofej Lm ani keby sa rozkrájal

Reagovat
Kiwi-21

Kdyby Meireles nedal krasný Gol proti Barceloně tak ani ve finále nejsou a trofej by vyhrál jeden z tymu co hrály nejhezčí fotbal v LM Bayern a nebo Barcelona

Reagovat
burinka

Meireles dal v semi gól Barceloně???

Reagovat
Kiwi-21

A ne Na Nou campu snižoval na konci 1.poločasu lobem na 2:1 a byl to postupový gol

Reagovat
smazaný uživatel

nebyl to Ramires?

Reagovat
Kiwi-21

No možná máš pravdu ale ted si tím jistý nejsem ale pokud ano tak se moc omluvám,ono nevím proč ale tihle 2 se mi pletou

Reagovat
Kiwi-21

JJ Díky má chyba se omluvám za ten omyl a chybu uznavám

Reagovat
johan14

citujem ty Hňupe - Chelsea sa však zázračne podarilo "vstať z mŕtvych", keď svoj únik v posledných sekundách prvého polčasu zakončil Ramires vydareným lobom proti Valdesovi a hostia strelili kontaktný gól, v tej chvíli znamenajúci ich postup.

Reagovat
smazaný uživatel

"musíme nechat stranou dvě Hummelsova zatmění"

Nikdy přece nemůžeme nechat stranou takovýhle chyby stopera, z nichž jedna mohla Němce poslat do kolen už někdy ve druhé minutě a druhá jim zkomplikovala naprosto jasné vítězství. Jak můžeme chválit stopera, který plní všechno možné na jedničku, ale ve své hlavní a nejdůležitější činnosti naprosto selže?

A Robben? Skoro všechno je pravda, ale ten první gól? Odkdy má on bránit Schweiniho? A hlavně, největší chyba je na straně Sneijdera. To on vyklusává v blízkosti Müllera (?), který Schweinimu přihrál. On mohl v pohodě zabránit té přihrávce.

Ještě mi v článku chybí zmínka o tom, že pokud by to Němcům nebylo trapné, mohli si 45 minut (celý druhý poločas) přihrávat kousek od půlící čáry, protože i když Holanďani prohrávali o dva góly, nikoho z nich nenapadlo, že by mohl Němce napadat.

Reagovat
Maritazzi

Ta neagresivita Holanďanů mě šokovala, ale ten tým není postaven na to, aby někoho zvládli kvalitně presovat. Oni mají velkou nadstavbu, ale ten potřebný základ tam nevidím. Ten Robben, není to vyloženě jeho gol, ale on tam vyrobil hroznou díru, vůbec se neposunul do středu. Neříkám, že ho musel nějak bránit, ale správným posunem by Schweinsteiger neměl tolik času a taková situace by pak nevznikla.

Reagovat
Arne

Nechápu, že je Mats vynášen do nebes i za tenhle zápas... Ten gól bych neházel jen na jeho triko, tam se toho sešlo najednou víc, i když on k tomu samozřejmě přispěl. V úvodu to byl ale lapsus šílenej, to by se stávat nemělo.

Reagovat
Kily

jj, Badstuber, který si na velkém vápně uvědomil, že dál už nemůže protihráče vycouvávat, musel hodně zlepšit náladu takovému Dealbertovi

Reagovat
smazaný uživatel

ikdyž při vypnutí týmu je jen otázkou času kdy někdo něco vyvede

Reagovat
jv

U toho gólu neměl hlavně Badstuber ustupovat, Lahm mu tam Huntera křižoval, takže měl vystoupit, jednoznačně. Ta akce na začátku je jasná, tam zaspal, ale ono jim to v úvodu chviličku trvalo, než se sehráli, pak už to bylo lepší a lepší. Rozhodně bych ho ta tu chybu neodsuzoval, to se stane i mnohem zkušenějším stoperům.

Reagovat
smazaný uživatel

Ronaldo působil už hodně, hodně unaveně. Což by ale Gomez mohl říct taky...jenže to je i o stylu hry, na Gomeze pracuje do oenzivy až sedm lidí, Portugalci momentálně oscilují mezi ofenzivou bez zadních vrátek a totální defenzivou s nakopáváním na přední trojku...

Ale tím nechci CR nějak omlouvat, prostě nemá formu a nemít své jméno, tak je místo něj v základu Varela.

Reagovat
smazaný uživatel

Eriksen byl včera hodně špatný. Zatím se mi nelíbil ani v jednom zápase, a to udělali Dánové parádní dojem.

Reagovat
Pinturicchio

Včera na co sáhl, z toho byla nebezpečná situace pro Portugalsko. Pro mě zatím jedno z největších zklamání, tím spíš, jak píšeš, že Dánové hrajou dost slušně.

Reagovat
smazaný uživatel

Bohužel, holt je mu dvacet, bude mít velký výkyvy formy a na ten věk toho tuhle sezonu už hodně nahrál. Není každej den posvícení, ani každý euro :)

Reagovat
fantomas

Já to čekal, že vyhoří. Tohle 20letej kluk nemůže unést, bejt největší hvězdou svýho týmu z pohledu veřejnosti, protihráčů, všech. Na hřišti to má strašně těžký, a v hlavě tim pádem očividně taky.

Reagovat
cristiano.K.

největší hvězda týmu je jejich kapitán

Reagovat
fantomas

Se zeptej Dánů no, co ti na to mám říct. Je na něj vytvářenej nelidskej tlak (vzhledem k věku), to je zkrátka evidentní..

Reagovat
cristiano.K.

já doufal,že to bude bez reakce

Reagovat
Fairplay

Nezapomínejte na všechny skutečnosti, když kritizujete Ronalda. Jak psal autor v článku, některé věci jsou přehlíženy. Co třeba ty dvě geniální kolmice v prvnim poločase? Za celý zápas Portugalsko mimo těhle dvou nedalo ani jednu podobnou (tím nemyslím to vyslání Ronalda 1 na 1 proti brankářovi, protože u této situace byli asi 2 obránci). Stejně tak do kombinace byl Ronaldo velmi dobrý, vždyť několikrát ukázal, že zatímco několik hráčů ho brání z jedné strany, tak on dokáže nahrát nečekaně nabíhajícímu spoluhráčovi a vyšachovat tím všechny obránce.

Reagovat
Fairplay

Jo a ještě autorovi jako vždy , skvěle se to čte, jsem rád, že jsou tam například ty statistiky jak vedly které přihrávky, jestli se povedly nebo ne.. Navíc si myslím, že je to dost objektivní jen tak dále

Reagovat
fantomas

...nikdo nehádá?

Reagovat
fantomas

Jo, už vidim.

Reagovat
johan14

Šmicer a Nuno Gomes to je odpoveď na otázniky

Reagovat
fantomas
Reagovat
Losinho

Ten Cristiano byl včera úplně vyšťavenej, už je čas na dovolenou.

Reagovat
fantomas

Pořád jak se rozeběh, nebyl k zastavení ale.

Reagovat
Losinho

To jo, ale ta chuť do hry tam hodně chyběla. A to u něj dělá hrozně moc...

Reagovat
fantomas

Tak byl svázanej, ale neřek bych, že hrál bez chuti. Takovej Robben třeba jo - a když je dva porovnáš, uvidíš kopu rozdílů.

Reagovat
jv

Reagovat
Miguel19

Já bych spíš řekl, že až moc chce a to mu škodí

Reagovat
smazaný uživatel

To ale pro něho není žádná omluva...

Reagovat
Losinho

Já ho neomlouvám...

Reagovat
Shevchenko

Šmicer a Nuno Gomes

Reagovat
smazaný uživatel

Nejlepší hrotový útočník na světě - Mario Goméz!

Reagovat
smazaný uživatel

Srovnávat Goméze a Ronalda, co to je kurva za nadpis?

Reagovat
fantomas

Nadsázka..

Reagovat
fantomas

..navíc zcela jasně rozvedená v prvnim odstavci.

Reagovat
smazaný uživatel

Ach tak

Reagovat
fantomas

100. pro Ronalda.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele