Eredivisie - souhrn 9. kola: Ajax zůstává na čele

16.10.2021, 18:33, aktualizováno 17.10.2021, 18:43
Komentáře a souhrny
Sebastien Haller (© AFP)
PSV Eindhoven otočil se Zwolle a dotáhl se o bod za vedoucí Ajax, jenž vyhrál v Heerenveenu. Feyenoord neudržel vedení nad Waalwijkem a po remíze 2:2 si připsal jenom bod. Alkmaar potvrdil zlepšenou formu výhrou nad Utrechtem, tři body má také Vitesse. Twente se rozešlo smírně s Willemem II...

FC Twente - Willem II 1:1

17.10.2021 16:45

Góly: 6. Dimitris Limnios - 24. Ché Nunnely

Dvě červené karty, dvě branky, finální remíza. Jako by si Twente ani Willem II v tomto měření sil nemohly nic vyčítat. Zatímco domácí celek tak protáhl svou sérii neporazitelnosti na šesté utkání v řadě, hosté alespoň částečně napravili svou minulou porážku na půdě Heraclesu.

Twente si na vstup do duelu nemohlo rozhodně stěžovat, v 6. minutě ho totiž poslal do vedení Limnios, který využil mizerné rozehrávky bránícího Nunnelyho. Ten totiž míč svému soupeři namazal na kopačky, a následná střela skončila u vzdálenější tyčky. Willem II každopádně ve 24. minutě vyrovnal stav, konkrétně Nunnely napravil svou předchozí hrubici a po dlouhém pasu Svenssona a teči od Wriedta překonal gólmana Unnerstalla.

Další změna skóre do konce střetnutí již na řadu nepřišla, zato padly dvě červené karty na obou stranách. Tu první inkasoval v nastavení prvního dějství domácí záložník Zerrouki, jenž neudržel nervy na uzdě, po jednom z verdiktů rozhodčího Kamphuise obdržel druhou žlutou za zahození meruny na znamení protestu, a protože už jednu uviděl ve 33. minutě, pakoval se předčasně ze hřiště.

Ani hosté ovšem zápas nedohráli v jedenácti mužích na hřišti, protože v 76. minutě povalil Köhn útočícího van Wolfswinkela, a jelikož, stejně jako Zerrouki, byl už jednou napomínán ve 33. minutě, druhá žlutá karta vyústila v Němcovo vyloučení.

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - SBV Vitesse 0:1

17.10.2021 14:30

Góly: 16. Nikolai Baden Frederiksen

Vitesse zvládlo gelderlandské derby lépe. Nutno ovšem připomenout, že v něm nebylo natolik lepším týmem a že proti svému lokálnímu rivalovi z Nijmegenu dospělo k jediné vstřelené brance poměrně kontroverzním způsobem. Lépe řečeno hned několik indicií nasvědčovalo spíše tomu rozhodnutí, že přesný zásah Nikolaie Badena Frederiksena zřejmě neměl platit.

Hosté rozhodli o svém vítězství již po šestnácti minutách hry. A domácí možná cítili křivdu opravdu oprávněně. Hned ke dvěma možným přestupkům totiž došlo před trefou Frederiksena, jemuž asistoval Darfalou. Ten nejenže krátce před svou klíčovou nahrávkou zahrál rukou, byť nevědomky, zároveň se pár vteřin na to ocitl s míčem pravděpodobně až za brankovou čárou, když podstupoval souboj s bránícím Barretem, jenž v tu chvíli evidentně přestal hrát. Suma sumárum však ani VAR do celé situace prostě nezasáhl.

A jako by tenhle moment citelně zasáhl do sebevědomí nováčka Eredivisie. Je ale pravda, že Vitesse působilo v obraně kompaktním a sehraným dojmem a svého soupeře do vyloženějších příležitostí moc nepouštělo. Ve 38. minutě hrozil z přímého kopu Schöne, hostujícího brankáře Schuberta ovšem nepřelstil. V 50. minutě se neprosadil ani jeho spoluhráč Okita, který následně v 61. minutě nedotáhl svou kličku do zdárného konce, v 76. minutě likvidoval hlavičku Ivána Márqueze bravurně Schubert. Arnhemský výběr zkrátka přežil některé kritické chvíle a uhájil těsný náskok až do samého závěru.

Více informací k zápasu

Sparta Rotterdam - FC Groningen 1:1

17.10.2021 14:30

Góly: 33. Bryan Smeets - 28. Cyril Ngonge

Po dvou porážkách se zadařilo Spartě alespoň remizovat, doma se jí totiž povedlo odpovědět na úvodní trefu Cyrila Ngongeho, a to zásluhou Bryana Smeetse. Oba celky tak i nadále již delší dobu čekají na své další vítězství v Eredivisie, domácí konkrétně protáhli svou odmlku od tohoto úspěchu na pět kol v řadě a hosté dokonce na osm.

O všem podstatném se rozhodlo již v prvním poločase. Nejprve se radoval ze vstřelené branky Groningen, a to zásluhou Ngongeho, který zužitkoval střelou z první přihrávku z levé strany od El Hankouriho. Brankář Okoye zkrátka reagoval na tohle zakončení o něco později, než by bylo zapotřebí, a tak mu meruna propadla pod rukavicí. Sparta se každopádně nenechala zahanbit a rychle vyrovnávala, Smeets totiž usměrnil míč levačkou přesně na bližší tyčku, přičemž gólman Leeuwenburgh se po něm pouze marně ohlédl.

Po obrátce se již skóre neměnilo, blíže k vítězství nicméně měla zřejmě přece jenom o něco nebezpečnější Sparta, jenomže Heylen v 54. minutě a jeho spoluhráč Emegha v závěru duelu svoje šance prostě nepřetavili v kýžený přesný zásah.

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - FC Utrecht 5:1

17.10.2021 12:15

Góly: 6. Vangelis Pavlidis, 12. Jesper Karlsson, 39. Dani De Wit, 56. Dani De Wit, 86. Albert Gudmundsson (pen.) - 90+1. Quinten Timber

Na dostřel od vedoucí dvojice byl po osmi kolech Utrecht, proti zlepšujícímu se Alkmaaru jej ale čekalo kruté vystřízlivění. Domácí celek vedl už o půli o tři góly díky trefám Pavlidise, Karlssona a de Wita, poslední jmenovaný se prosadil znovu po pauze a skóroval i Gudmundsson. Timber jen korigoval na konečných 5:1.

Hned první zajímavější příležitost utkání přinesla branku. Obrana hostí zaspala při dlouhém nákopu z hloubi pole a rázem dva hráči soupeře šli sami na brankáře. Gudmundsson nezištně přihrál Vangelisovi Pavlidisovi a ten do odkryté klece snadno uklidil.

Další rána pro Utrecht přišla po jedenácti minutách hry. Po Wijndalově pasu dostal na levé straně prostor Jesper Karlsson, který si navedl míč na střed a vypálil. Střela to sice nebyla z těch nejpovedenějších, nicméně gólman Paes předvedl obrovskou hrubku a balón mu mezi rukami proklouznul za brankovou čáru.

Ještě před poločasem se vedení domácích navýšilo na třígólový rozdíl. A opět za to mohlo veliké zaváhání soupeře. Alkmaar totiž vystihnul bídnou rozehrávku, po které se dostal do soupeřova vápna. Karlssonovu střelu nejprve zablokoval obránce tak, že byla reklamována hra rukou, švédský křídelník nicméně v akci pokračoval a odcentroval na malé vápno, odkud Dani de Wit hlavou zatloukl míč do sítě.

A byl to právě Dani de Wit, kdo otevře gólový účet ve druhé půli. Utrecht vsadil vše na útok a po jedné z jeho zblokovaných střel byl Karlsson na půlce úplně sám. Jeho pokus sice Paes vyrazil, nicméně po následné přihrávce na de Wita už musel kapitulovat.

Po dlouhém gólovém půstu v závěru zkoušel individuální akci ve vápně Albert Gudmundsson, jehož soupeřův kapitán Janssen podťal a kopala se tak penalta. Té se ujal sám faulovaný, počkal si na pohyb brankáře a s obrovským přehledem pokutový kop proměnil.

Hosté se dočkali alespoň čestné trefy. Quinten Timber předvedl sebevědomý a povedený průnik do vápna, který zakončil prudkou přízemní střelou na vzdálenější tyč. Ta sice skončila úspěchem, na vysoké porážce jeho týmu ale nic nezměnila. Utrecht si přesto díky zaváháním konkurentů udržel třetí příčku, Alkmaar se vyšvihnul na devátou.

Více informací k zápasu

Fortuna Sittard - Cambuur Leeuwarden 1:0

16.10.2021 21:00

Góly: 86. George Cox

Šestkrát v řadě se Fortuně nezadařilo v Eredivisie naplno bodovat. V nynějším kole přece utnula svou šňůru bez tříbodového výsledku, doma přetlačila nejtěsnějším možným způsobem nováčka ligy z Leeuwardenu, který po minulé porážce s Alkmaarem padl podruhé za sebou. Cambuur zkrátka ani jednou neskóroval, jeho soupeř naopak ano, konkrétně se na střeleckou listinu zapsal George Cox.

Utkání přitom spělo do nerozhodného stavu, až do 86. minutě se žádný z týmů k vedení nepropracoval. Pak ovšem výběr ze Sittardu zasadil rozhodující úder. Tekieův centr z pravé strany doputoval až na hranici brankového území, tam se ocitl Cox, který v pádu umístil svou střelu hlavou tam, kam potřeboval. Stěží mohl hostující gólman Stevens zareagovat. Fortuna prostě zaúřadovala v opravdu pravou chvíli.

První poločas v podstatě žádný zásadní moment, který by mohl pohnout s průběžným bezgólovým skóre, nenabídl, zkraje toho druhého se jako první osmělili hosté, avšak hlavička Schoutena skončila pouze na břevně. V 78. minutě mohl Schouten skórovat znovu, jenže z vyložené pozice na brankáře van Osche nevyzrál. A právě tyhle neproměněné šance muže se čtyřkou na zádech byly zřejmě těmi klíčovými důvody finálního nezdaru Cambuuru.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - PEC Zwolle 3:1

16.10.2021 21:00

Góly: 84. Ramalho, 86. Cody Gakpo, 89. Olivier Boscagli - 3. Daishawn Redan

V minulém kole Eredivisie se PSV na výhru nad Spartou jakožto jednoznačný favorit střetnutí pořádně nadřelo. A i nyní mu v pořadí další soupeř ze Zwolle kladl solidní odpor. Vždyť ten ještě šest minut před koncem držel senzační vedení na své straně, jenomže v závěrečných pasážích zápasu mu domácí třemi brankami během pouhých pěti minut maximálně pokazili možnou radost.

Poslední celek průběžného pořadí nizozemské nejvyšší soutěže zavítal na Philips Stadion v pozici toho, kdo může pouze překvapit. A od úvodních chvil se zdálo, že takovou roli proti eindhovenskému gigantovi opravdu bude plnit. PSV na začátku klání zahrozilo šancí Maduekeho, jenž nakonec nevybídl ke skórování Zahávího, pak ale tvrdě spadlo na zem. Hosté totiž byli těmi, kdo rozsekli nerozhodný stav, to když se za protivníkovu defenzívu propracoval Redan, jemuž merunu přiťukl Nakajama, a po rychlém průniku z vyloženého postavení překonal pouze přihlížejícího gólmana Drommela.

Vyrovnání málem zařizoval Zaháví, a to po chytrém uvolnění od van Ginkela, ovšem kýžený a chtěný prostor brány minul. Později Mweneho počínání dostalo do slibné možnosti Götzeho, avšak ani tahle akce změnu skóre ve prospěch domácích nepřinesla. PSV i nadále odvádělo potřebnou práci k vlastní spokojenosti, Zwolle se zuby nehty bránilo všem nebezpečným atakům. Třeba hodně blízko byl vstřelenému gólu stále aktivní Zaháví, nicméně trefil pouze břevno. Pokusy z dálky od van Ginkela, Maduekeho, Sangarého či Gakpa následně také nepřinesly kýžený výsledek. Zeď, kterou hosté v zadních liniích vybudovali, bylo možné prorážet, dobýt se ji ovšem pořád a pořád nedařilo.

PSV ve finále čelilo opravdu dost těžkému úkolu ve druhém poločase. Jeho minimálním požadavkem byly bezpochyby dva zaznamenané přesné zásahy, cokoli jiného by bylo bráno jako výrazný nezdar. Zwolle vzdorovalo statečně, přesto Boeren jeho obranný val překonali. V 84. minutě zužitkoval hlavou Gakpův centr z rohového čtvrtkruhu André Ramalho, v 86. minutě zacílil sám Gakpo do protipohybu brankáře Lamproua a v 89. minutě dokonal v podstatě perfektní obrat Boscagli, jenž z přímého volného kopu zamířil přesně do šibenice.

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - AFC Ajax 0:2

16.10.2021 18:45

Góly: 24. Sébastien Haller, 75. David Neres

Heerenveen podal určitě sympatický výkon, vysoce favorizovanému Ajaxu dokázal v průběhu zápasu hned několikrát zatopit. Jenže v koncovce byl zkrátka daleko úspěšnější jeho rival, který se nakonec radoval ze dvougólové výhry. O jeho trefy se postarali v první půli Sébastien Haller a v té druhé střídající David Neres.

Hosté se prakticky od startu zabydlovali na soupeřově útočné polovině a okamžitě hodlali zaznamenat přesný zásah, který by je dostal do psychické pohody. Ve 4. minutě ještě ve skluzu cílil do zámezí Haller, i kdyby však přece rozvlnil síť, jeho trefa by neplatila kvůli ofsajdu. V 15. minutě ohrožoval bránu Srdíček rovněž Kudus poté, co si narychlo vyměnil míč s Tadičem, avšak do cesty se mu nešťastně postavil spoluhráč Haller, který jeho pokus vyblokoval mimo nebezpečný prostor brány.

Ve 24. minutě se již amsterdamský výběr ve Frísku ujal průběžného vedení. Tadič si seběhl na levé straně na dlouhou kolmici Blinda, okamžitě na hranici brankového území pobídl Hallera, jenž pak z blízkosti bez obtíží překonal brankáře Mouse. Domácí mohli na tohle inkasování odpovědět ve 38. minutě, a to prostřednictvím Musaby, včas ovšem zareagoval gólman Pasveer, který vyběhl ze své branky a šanci protivníka zneškodnil.

V 52. minutě se pokoušel srovnat pro Heerenveen negativní stav van Beek, jenž se na zadní tyči objevil zcela sám, avšak jeho zakončení z voleje zlikvidoval i nadále pozorný Pasveer. A v 60. minutě van Beek zasmutnil možná ještě více, poněvadž otazítkoval hlavou pouze brankovou konstrukci. Ajax jednoduše přežil některé tutovky svého konkurenta, a když David Neres hlavičkou zužitkoval centr zleva od Tadiče, definitivně bylo o vítězi tohoto klání rozhodnuto.

Více informací k zápasu

Go Ahead Eagles - Heracles Almelo 4:2

16.10.2021 18:45

Góly: 29. Luuk Brouwers, 58. Mats Knoester (vl.), 62. Luuk Brouwers, 90+9. Mats Deijl - 43. Rai Vloet, 64. Marco Rente

Přestože Heracles hrál proti oslabenému Go Ahead Eagles, nedokázal na jeho půdě vyválčit ani jeden bod. Jeho protivník přitom inkasoval dokonce dvě červené karty. Ten v tu chvíli měl utkání výsledkově pod vlastní kontrolou, a protože nástrahy hned dvojnásobného oslabení následně přežil bez újmy, radoval se z konečného vítězství.

Skoro celá úvodní půlhodinka nenabídla žádnou situaci, která by měla mít na průběh tohoto zápasu zásadní vliv. Ve 29. minutě přišla na řadu první změna skóre, postaral se o ni výběr Go Ahead Eagles, to když centr z rohového čtvrtkruhu od Rommense zužitkoval svou hlavičkou Brouwers. Každopádně v závěru prvního dějství se Heraclesu zdařilo vyrovnat stav, ve 43. minutě vyběhl brankář Hahn ze svého prostoru brány, aby mohl rozehrát, namazal však pouze svému protihráči Vloetovi, který přečetl jeho myšlenku, a skóroval lehce do odkrytého prostoru.

V 58. minutě si domácí navrátili těsné vedení na svou stranu. Iňigo Córdoba sice z těžkého úhlu nezamířil přímo za brankovou čáru, ale pouze do tyčky, nicméně bránící Knoester ve snaze odvrátit míč do bezpečí odvedl práci za něj a nasměroval ho nešťastně do vlastní sítě. O pár chvil později celek z Deventeru svůj náskok ještě navýšil, Iňigo Córdoba možná i naznačil, že bude pálit, nakonec zleva vyslal jemný oblouček do šestnáctky, tam si balón zpracoval na prsa Brouwers a pak z otočky zacílil za záda gólmana Blaswiche.

Přestřelka na hrací ploše pokračovala i během okamžiků následujících, mužstvo z Almela se v 64. minutě dočkalo svého druhého přesného zásahu, to když Hahnovi vypadla meruna z rukavic a jeho další chyby využil číhající Rente. V 70. minutě navíc domácí čelili dalšímu nepříjemnému momentu, Botos totiž u lajny přišlápl nevybíravě pronikajícího Fadigu a obdržel přímou červenou kartu. A další vyloučení na straně Go Ahead Eagles se uskutečnilo v 86. minutě, Lidberg totiž loktem udeřil surově do obličeje Kiomourtzogloua.

Ani dvojnásobná přesilovka však Heraclesu nepomohla k finálnímu úspěchu. Jeho soupeř ještě stvrzoval zisk tří bodů v deváté minutě nastavení, po přihrávce Heila neměl problém zacílit z vyloženého postavení nikým nehlídaný Deijl.

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - RKC Waalwijk 2:2

16.10.2021 16:30

Góly: 34. Jens Toornstra, 47. Guus Til - 37. Jens Odgaard, 45+1. Vurnon Anita

Hodně nečekanou ztrátu si na své konto zapsal Feyenoord, jenž výrazně pokazil závěr první půle, a tahle skutečnost ve finále vyústila v kontextu papírových předpokladů v překvapivý výsledek. Waalwijk si na konečnou plichtu rozhodně nemůže stěžovat, bezpochyby můžeme říci, že z minima vytěžil jakožto outsider tohoto zápasu úplné maximum.

Úvodní půlhodinka rozhodně nenaznačovala, že by mohl mít Feyenoord problémy s potvrzováním role jasného favorita. V 5. minutě se ho snažil rozradostnit Senesi, jenže ten svou hlavičkou, i s přispěním zásahu gólmana Vaessena, rozezvonil pouze břevno. V 17. minutě se objevil v tutové pozice taktéž Dessers, jemuž míč nakrátko přihrál do brankového území Džahánbachš, nicméně jakési následné tečované zakončení skončilo těsně vedle vzdálenější tyčky hostující brány. A ve 24. minutě Dessers neuspěl v koncovce znovu, svůj lob totiž nasměroval pouze do zámezí.

Ve 34. minutě se už rotterdamský výběr přece dočkal své zasloužené odměny, bránící Gaari totiž balón nedostal z vlastního pokutového území do bezpečí, ujal se ho jeho protihráč Toornstra, který pak přízemní pokus namířil přesně do spodního rohu branky. Od té doby jako by však domácí polevili v koncentraci. A jejich nedůslednost a podcenění situace se jim opravdu šeredně vymstila, neboť RKC během krátké chvíle ze dvou šancí udeřilo gólově dvakrát.

Vyrovnáno přišlo na řadu ve 37. minutě, to když Bakari z levé strany posunul balón na hranici šestnáctky Odgaardovi, ten se poté umně propracoval do střelecké pozice a zacílil i z těžšího úhlu parádně na zadní tyč. A krátce před obrátkou dokonal Waalwijk poločasový obrat, Gaariho pas zprava protáhl hlavou Odgaard na Anitu, jenž z bezprostřední blízkosti doklepával za brankovou čáru.

Ve 47. minutě bylo průběžné skóre opět nerozhodné, po autovém vhazování Linssena se zdařilo Senesimu nůžkami prostrčit merunu k Tilovi, ten neměl problém překonat Vaessena, a najednou se zdálo, že domácí mají dostatek času na zaznamenání dalšího přesného zásahu, potřebného k zisku vítězství. I když si ovšem vytvořili několik vážně solidních možností, v činnosti jejich proměňování jednoduše selhali, a museli se tedy spokojit jen s remízou.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax971132:222
2.PSV Eindhoven970222:1221
3.FC Utrecht952219:1017
4.Willem II952213:1117
5.Feyenoord Rotterdam851222:1116
6.SBV Vitesse95139:1516
7.FC Twente943215:1115
8.SC Heerenveen941411:1413
9.AZ Alkmaar840419:1312
10.Cambuur Leeuwarden940516:2212
11.NEC Nijmegen932410:1611
12.Heracles Almelo831411:1410
13.Go Ahead Eagles931511:1810
14.Fortuna Sittard82248:168
15.RKC Waalwijk914412:157
16.FC Groningen91448:157
17.Sparta Rotterdam91448:177
18.PEC Zwolle90183:171

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (6)

Přidat komentář
AjaxFans

Škoda,toho zápasu s Utrechtem.Ale skóre máme famózní

Reagovat
ladyboy arsenal

Utrecht na vás umí jak málokdo

Reagovat
AjaxFans

Tak je to derby

Reagovat
afc ajax

O to viac mrzí že tie 2 góly nás stáli 5 bodov

Reagovat
Vopi11

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele