Eredivisie - preview 9. kola: Utrecht potvrzuje bronzovou příčku

16.10.2021, 09:43, aktualizováno 17.10.2021, 12:06
Previews
Utrechtu patří vynikající třetí příčka a dobrou formu nyní hodlá potvrdit proti rozjíždějícímu se Alkmaaru. Vitesse cestuje do Nijmegenu, Sparta Rotterdam poměří síly s Groningenem a celé kolo zakončí utkání Twente - Willem II...
AZ Alkmaar - FC Utrecht  (neděle 12:15)
Utrecht je v opravdu moc dobrém rozpoložení. Vyhrál už třikrát za sebou, přitom před dvěma týdny šokoval celou Eredivisie a vyhrál na půdě Ajaxu. Je otázkou, jestli něco ze svého laufu neztratil po reprezentační přestávce, každopádně napevno může jeho formu prověřit střetnutí v Alkmaaru. Ten zatím v nizozemské nejvyšší soutěži hraje rozhodně pod svoje očekávání.

Na druhou stranu i svěřenci trenéra Pascala Jansena vykázali určité zlepšení, od konce září si připsali na své konto tři výhry, pokud do statistik započítáme i skalp Jablonce v Konferenční lize. "Začalo se nám dařit, takže hodláme v našem trendu pokračovat," povídal domácí kouč. "Jsme opravdu zpátky ve hře. Musíme být i nadále efektivní v koncovce a moc neinkasovat."

Když hosté zavítali na AFAS Stadion naposledy, urvali nejtěsnější možné vítězství. AZ má tedy svému protivníkovi co oplácet. "Nebudu překvapený, když Utrecht bude chtít vyrukovat se stejným receptem," uvedl Jansen. "Je momentálně neuvěřitelně stabilní. Moc gólů nepouští a často střílí branky. Má tým, který je vyvážený. Ale až neděle ukáže, jak tomu skutečně je."

Hostující stratég René Hake má na rozdíl od svého protikolegy výhodu díky méně náročnému programu, neboť se neúčastní evropských pohárů, a může se tedy naplno soustředit na domácí dění. Právě účast v pohárové Evropě na příští sezónu je pro Utrecht hlavním cílem. Doposud k němu směřuje správným směrem, vždyť lepší jsou v tabulce už jenom vedoucí Ajax a PSV.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.02 - 3.72 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
NEC Nijmegen - SBV Vitesse  (neděle 14:30)
Vitesse v úvodních pěti kolech uzmulo pouze šest bodů, v posledních třech ovšem celkem sedm, které tak trochu naznačují, že by se mohlo dostávat do své optimální pohody. Na půdě Nijmegenu bude chtít především navázat na svůj výkon zpřed dvou týdnů, zdařilo se mu totiž skolit Feyenoord. Domácí doposud získali o dva body méně a jsou jen dvě příčky pozadu.

Už příští čtvrtek čeká na arnhemský výběr prestižní souboj v Evropské konferenční lize proti Tottenhamu, a tak by bylo třeba se na tohle měření sil co nejlépe navnadit. Tohle utkání by ho přitom nakopnout správným směrem, bitva o Gelderland se naposledy konala v roce 2017, a tak fanoušci obou klubů budou ve velkém očekávání. Úspěch by znamenal velkou vzpruhu.

Domácí stratég Rogier Meijer na lavičce nováčka této soutěže má za úkol zachránit mužstvo v Eredivisie. Jeho svěřenci vstoupili do sezóny parádně, vyhráli v prvních dvou případech, pak se poněkud odmlčeli, aby před reprezentační pauzou vyhráli na půdě Fortuny. Nijmegen by také neměl být v nějakém špatném rozpoložení, a i proto si v tomhle derby může věřit.

Suma sumárum je tenhle duel aktuálně ten mezi dvěma celky pohybující se spíše ve středu průběžného pořadí. "Samozřejmě chceme být my vítězem našeho regionu," burcoval Thomas Letsch, trenér Vitesse. "Pro fandy je tohle derby nesmírně důležité. Každý si tuto skutečnost moc dobře uvědomuje. Víme, co máme dělat. Mí hráči se opravdu nesmírně těší," zakončil.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.88 - 3.41 - 2.48
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sparta Rotterdam - FC Groningen  (neděle 14:30)
Oba celky nemůžou hodnotit dosavadní průběh sezóny nikterak pozitivně. Nacházejí se totiž na chvostu průběžného pořadí, dosud urvaly shodných šest bodů a velmi rády by se vymanily z červených příček co nejdříve směrem nahoru. Sparta je na tom hůře než Groningen, který teď přivítá v tomto kole na vlastním stadionu, jenom vlivem dvou inkasovaných branek navíc.

K herním ideálům mají oba výběry opravdu daleko. Domácí si přitom výrazně pokazili svou reputaci především v uplynulých dvou případech, nezískali totiž ani bod, do té chvíle přitom měli na svém kontě pouze dvě porážky. Hosté sice na úvod nového ročníku zaznamenali své první vítězství, od té doby však žádné na řadu nepřišlo. Není divu, že jsou oba týmy v pozadí.

Domácí stratég Henk Fraser drží jakžtakž slušnou bilanci na Het Kasteelu, jeho svěřenci padli ze čtyř zápasů jen jednou. A nutno podotknout, že Sparta si bude chtít udobřit své fanoušky hlavně po debaklu z konce září proti Cambuuru. "Jednoduše řečeno musíme správně působit ve dvou fotbalových dovednostech, slušně bránit i útočit," říkal hostující kouč Danny Buijs.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.54 - 3.24 - 2.93
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Twente - Willem II  (neděle 16:45)
Twente i Willem II si na úvodní kola Eredivisie bezpochyby nemůžou stěžovat. Podávají totiž solidní výkony, které je zatím zařadily minimálně do bojů o posezonní play-off o evropské poháry. Rozdíl byl mezi nimi po osmi odehraných kolech pouze dvoubodový a podobně jako jejich vyrovnaný odstup v tabulce se očekává těsné měření sil taktéž ve vzájemném střetnutí.

Před týdnem tilburgský celek přišel o svou sérii šesti zápasů bez porážky, za tohle období mimochodem urval z možných osmnácti bodů hned šestnáct. Klání v Almelu se mu nicméně nijak nezdařilo. "Udělali jsme některá špatná rozhodnutí," povídal hostující kouč Fred Grim. "Pokud se nedržíte plánů, vytváříte mezery. A tenhle zápas byl toho evidentním důkazem."

Výběr trenéra Rona Janse také před reprezentační přestávkou přišel o svou šňůru, akorát že před remízou v Groningenu hned čtyřikrát zvítězil, čili už pětkrát v řadě vždy nějak bodoval. "Musíme se vyvarovat inkasování v samotném závěru," vracel se ještě Grim k minulému duelu. "Myslím si, že Twente má srovnatelný tým s námi. Může se jednat o zajímavý mač."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.64 - 4.04 - 5.42
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Feyenoord Rotterdam - RKC Waalwijk  (sobota 16:30)
Fotbalisté Feyenoordu si před reprezentační pauzou trochu pošramotili svou reputaci a po čtyřech vítězstvích v řadě, včetně toho jednoho v rámci Konferenční ligy, nestačili venku na Vitesse. I tak se stále drží v popředí tabulky, jak by si sami rozhodně představovali, případná další ztráta by ale jejich pozici zase zbytečně oslabila. A tu nemíní připustit s Waalwijkem.

Mezinárodní přestávka se dotkla všech evropských klubů do jednoho. A výjimkou nebyl ani výběr z Rotterdamu, který určitě nemůže počítat s Luisem Sinisterrou, jenž se teprve v sobotu odpoledne navrátí z Jižní Ameriky. Dřívější let jednoduše nebyl možný. "Tahle situace mně vážně nepřijde normální. On je pro nás důležitým hráčem," čertil se domácí trenér Arne Slot.

I bez něj budou domácí pasováni do role jednoznačného favorita. Hosté se, v podstatě podle očekávání, nacházejí v dolní polovině tabulky a evidentně budou usilovat hlavně o udržení se v Eredivisie. Zatím mají na svém kontě po osmi odehraných kolech jenom jedno vítězství, to se přitom datuje na samý start sezóny, doma tehdy nečekaně skolili těsně o branku Alkmaar.

Od té doby svěřenci kouče Josepha Oostinga uzmuli pouze tři body za tři remízy. "Už ovšem třeba plichtili také v Utrechtu," varoval před podceněním Slot. "Mužstva tohoto kalibru vám můžou utkání hodně zkomplikovat. Jsme si každopádně jisti sami sebou. Zatím zápasy určitě nevyhráváme nijak snadno. Především před vlastními fanoušky jsme se pokaždé nadřeli."

V pátek mimochodem došlo též na příjemnější starosti na straně Feyenoordu. Klub si pojistil mladého osmnáctiletého brankáře Devina Remieho, a to smlouvou do konce tohoto ročníku. Tenhle odchovanec zatím na debut v dresu De club aan de Maas čeká. "Jsem tu už dvanáct let. Prošel jsem zde všemi kategoriemi. A na tenhle den jsem se dlouho těšil," rozplýval se.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.14 - 8.69 - 20.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Heerenveen - AFC Ajax  (sobota 18:45)
Ajax si před reprezentační pauzou připsal na své konto svou první porážku v rámci Eredivisie, nestačil doma překvapivě na Utrecht, a protože ostatní protivníci jsou za ním aktuálně v těsném závěsu, další zaváhání nepřipadá v úvahu, pokud se i nadále hodlá slunit na samém čele. O udržení první příčky bude usilovat na půdě doposud slušně se prezentujícího Heerenveenu.

Amsterdamský neúspěch přišel na řadu opravdu zčista jasna. V týdnech minulých drtil své soky na potkání, a to nejen zásluhou ofenzivních bouří, ale zároveň i pevnou defenzívou. Jenže před dvěma týdny nejenže přišel o svou sérii sedmi výher v řadě, a to napříč všemi soutěžemi, najednou nevsítil jedinou branku a po čtyřech duelech inkasoval. Jediný gól nakonec rozhodl.

Ve Frísku tak bude znovu hledat optimální pohodu. I s ohledem na fakt, že už příští týden vyzve v boji o první místo v tabulce v Lize mistrů Dortmund. A na tenhle šlágr skupiny C je rozhodně potřeba se co nejlépe navnadit. Přestože Heerenveen nevykazuje nijak špatnou formu a je v kontaktu s popředím, výhra hostů je papírově očekávanou záležitostí.

Na nynějšího soupeře má hostující obránce Jurriën Timber dobré vzpomínky. V březnu roku 2019 právě proti němu debutoval v dresu de Godenzonen a pomohl k finálnímu vítězství. Pak se však vlivem pandemie koronaviru soutěž na nějakou dobu odmlčela. Timber každopádně v sezóně následující zůstal v mužstvu a postupně se stával více a více jeho stabilní součástí.

Na tenhle milník sám teprve dvacetiletý zadák opravdu rád vzpomíná. "Pro mě se jednalo o jeden z nejkrásnějších zápasů," povídal. "Za rok a půl se toho v mé kariéře stalo opravdu dost. Teď jsem třeba vracel z mezinárodního srazu. Vůbec by mě tehdy nenapadlo, že bych se do nároďáku měl vůbec dostat. Konkurence tam je obrovská. Ale ta k němu nepochybně patří."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 12.30 - 7.11 - 1.22
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Go Ahead Eagles - Heracles Almelo  (sobota 18:45)
Oba celky se před reprezentační přestávkou nacházely v dolní polovině průběžného pořadí. A pro oba platí, že především výsledky z domácího prostředí jsou pro úspěšnou budoucnost dost důležitými faktory. Go Ahead Eagles, nováček Eredivisie, se tak rozhodně pokusí o další zdar před vlastními fanoušky, nicméně nyní vyzve ostřílený a nejvyšší soutěží protřelý Heracles.

Domácí přes nucenou pauzu zápasově úplně nezaháleli, střihli si totiž alespoň přátelský mač s belgickým Lommelem. A měření sil nakonec dopadlo remízou. "Pro nás se jednalo o vážně skvělý tréninkový duel," pochvaloval si trenér Kees van Wonderen. "Bylo pro mě dobré vidět hráče, kteří nejsou až v takovém zápřahu. A super bylo i to, že klání bylo vyrovnané," dodával.

Hostující kouč Frank Wormuth nemohl být se startem do nového ročníku nikterak spokojený, avšak od půlky září jeho tým začal vykazovat zlepšení. Vždyť v posledních čtyřech případech celek z Almela vyhrál hned třikrát, pokaždé doma. "Soupeř má skvělého trenéra, který nikdy nepanikaří, i když se situace nevyvíjí dobře. Je velmi organizovaný," povídal van Wonderen.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.05 - 3.40 - 2.38
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fortuna Sittard - Cambuur Leeuwarden  (sobota 21:00)
Náročnou, tři sta kilometrů dalekou cestu musí podstoupit Cambuur po reprezentační pauze ze severu na samý jih Nizozemska, kde vyzve Fortunu. A byť před sezónou by se spíše nečekalo, že by hosté mohli být po skoro první čtvrtině odehraných zápasů výše než jejich soupeř, fakta hovoří právě přesně takto. Nováček nejvyšší soutěže si tak může v Sittardu bezpochyby věřit.

Zatímco jiných velkoklubů z Evropy se jako obvykle dotkla mezinárodní přestávka, nebylo tomu tak vyloženě na straně hostů. Tým dostal o minulém víkendu povinné volno. "Někdy nedělat nic je určitě dobré," připouštěl Henk de Jong, kouč SCC. "Už se ovšem soustředíme pouze na míč. Atmosféra v kabině je mimořádně pozitivní. Jsme si jisti, že jsme připraveni."

I domácí lodivod Sjors Ultee zřejmě vítal nucené zápasové volno. Přece jenom jeho hlavním úkolem bylo dostat mužstvo, jenž je na předposledním místě tabulky, do optimálnější pohody. "Nečeká nás snadný večer," uvědomoval si de Jong. "Fortuně se vrací pár hráčů po zranění. Bude se chtít dostat do správného rytmu. Musíme pořád hrát naplno. Pak máme šanci uspět."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.76 - 3.55 - 2.51
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
PSV Eindhoven - PEC Zwolle  (sobota 21:00)
PSV se v dosavadním průběhu tohoto ročníku celkem daří, na ligové scéně zaostává jen velmi těsně za mistrovským Ajaxem a v Evropské lize doposud ještě neprohrálo. Nyní je před ním duel se Zwolle a bude považováno za obrovského favorita, jelikož jeho sobotní protivník získal v osmi kolech jediný bod a je beznadějně poslední osmnáctý. Eindhovenský gigant se navíc určitě chce dobře naladit na následující pohárový duel s francouzským Monakem.

Svěřenci trenéra Rogera Schmidta získali v osmi zápasech solidních osmnáct bodů, překvapivou porážku utrpěli jen v Tilburgu s místním Willemem (1:2) a předtím nestačili na konkurenční Feyenoord ve vysokém poměru 0:4. V tabulce jsou druzí a na vedoucí Ajax ztrácejí jediný bod. Hosté dokázali bodovat jen v 6. kole proti rotterdamské Spartě (1:1), v celém průběhu sezony mají obrovské potíže hlavně v ofenzivní fázi.

Skórovat totiž dokázali jen dvakrát, kromě branky se Spartou korigovali debakl v Utrechtu (1:5). "Soupeř se momentálně nenachází v dobrém rozpoložení, v koncovce si nevěří a hledá jakoukoli cestu ven z krize. Nyní se nás rozhodně pokusí zaskočit, neboť nemá co ztratit a bude bojovat o první klíčovou výhru. Jsem si jistý, že se postupně jeho výkony zlepší, jeho kádr totiž má kvality," řekl s pokorou čtyřiapadesátiletý německý rodák Schmidt.

Ve vzájemných duelech jednoznačně dominuje PSV, protože dokázalo porazit Zwolle již třináctkrát za sebou, naposledy s ním ztratilo body před více než sedmi lety. Schmidt stále nemůže využít služeb Doana, Maduekeho a Ledezmy, naopak do hry bude moci zasáhnout Gakpo, jenž po reprezentačním srazu utrpěl otřes mozku, ale teď by už měl být v pořádku. Hosté dlouhodobě postrádají Van Wermeskerkena, De Wita a Clementa.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.13 - 9.24 - 23.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax861130:219
2.PSV Eindhoven860219:1118
3.FC Utrecht852118:517
4.Willem II851212:1016
5.Feyenoord Rotterdam750220:915
6.FC Twente842214:1014
7.SC Heerenveen841311:1213
8.SBV Vitesse84138:1513
9.Cambuur Leeuwarden840416:2112
10.NEC Nijmegen832310:1511
11.Heracles Almelo73139:1010
12.AZ Alkmaar730414:129
13.Go Ahead Eagles82157:167
14.RKC Waalwijk813410:136
15.FC Groningen81347:146
16.Sparta Rotterdam81347:166
17.Fortuna Sittard71247:165
18.PEC Zwolle80172:141

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele