Eredivisie - souhrn 21. kola

05.02.2021, 21:56, aktualizováno 06.02.2021, 18:26
Komentáře a souhrny
PSV Eindhoven si poradil s Twente a upevnil si pozici na druhém místě před Vitesse, které prohrálo v Heerenveenu. Tři body oslavil Alkmaar, jenž naplnil roli favorita na hřišti posledního Emmenu. Heracles v souboji týmů ze středu tabulky přetlačil Sittard...

PSV Eindhoven - FC Twente 3:0

06.02.2021 16:30

Góly: 30. Donyell Malen, 36. Eran Zahavi, 53. Donyell Malen

PSV dokázalo odčinit nedávnou prohru v Rotterdamu s místním Feyenoordem (1:3) a tentokráte si bez větších potíží poradilo s trápícím se Twente po výsledku 3:0. O svém úspěchu rozhodlo již v prvním poločase, kdy skórovalo hned dvakrát, svůj náskok definitivně pojistilo krátce po změně stran. V Eredivisii mu proto stále patří druhá pozice s šestačtyřiceti body a za vedoucím Ajaxem momentálně zaostává o body čtyři.

Výběr z Enschede naopak prohlubuje svou krizi, celkově totiž nevyhrál na ligové scéně již šestkrát za sebou. V tabulce sice zůstává na sedmé příčce s třiceti body, ale jeho náskok na ostatní konkurenty se výrazně ztenčil. Domácí svého protivníka výrazně přestříleli a vzhledem k průběhu mohli zvítězit i mnohem vyšším rozdílem, neboť Twente dohrávalo závěrečnou čtvrthodinu bez vyloučeného Luky Iliče.

Domácí se prezentovali trpělivým výkonem a vedoucí branky se dočkali přesně po odehrané půlhodině. Eran Zahavi předvedl krásný průnik na levé straně a pak nezištně vystřelil k protější tyči. Brankář Drommel sice jeho pokus vyrazil, ovšem jen před sebe k dotírajícímu Donyellu Malenovi, jenž zblízka rozvlnil síť bez jakýchkoli problémů. Neuběhlo ani dalších šest minut a náskok favorita zvýšil právě zkušený třiatřicetiletý izraelský kanonýr.

Dumfries přelstil ofsajdovou past a unikal sám po pravém křídle, vzápětí oslovil právě Zahaviho pěknou nahrávkou a ten geniální šajtlí překonal naprosto bezmocného Dromela. Svěřenci trenéra Rogera Schmidta hráli ve velké pohodě také ve druhém poločase a v 53. minutě skóroval podruhé v tomto zápase Malen.

Ten vsítil svou jedenáctou ligovou trefu této sezóny díky zpětné přihrávce Ihattarena, následně se skvělým pohybem zbavil bránícího protihráče a nakonec nechytatelně zavěsil do vzdálenější šibenice. O dvaadvacet minut později neudržel nervy na uzdě srbský záložník Ilič, když hodně nevybíravým způsobem atakoval Sangarého a od rozhodčího Muldera po zásluze uviděl přímou červenou kartu, pak se utkání už pouze dohrávalo.

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - SBV Vitesse 1:0

06.02.2021 16:30

Góly: 83. Henk Veerman

Heerenveen potvrdil dobrou formu z poslední doby a díky zodpovědnému výkonu přehrál favorizované Vitesse nejtěsnějším poměrem 1:0. Na ligové scéně tak podruhé zvítězil v domácím prostředí a posunul se na osmé místo tabulky s devětadvaceti body, za sedmým Twente navíc zastává jen o bod. Vitesse naopak po předchozích neúspěších s Venlem (1:4) i Waalwijkem (1:1) dále strádá a patří mu třetí pozice s dvaačtyřiceti body.

Vitesse v první polovině sezóny senzačně drželo krok s vedoucím Ajaxem, ale nyní upadlo do hluboké krizi a přímou účast v příštím ročníku evropských pohárů rozhodně nemá jistou. S Heerenveenem sehrálo velmi vyrovnaný duel, ovšem prosadit se nedokázalo. Úvodní poločas toho příliš zajímavého nepřinesl a za zmínku stojí jen moment z 30. minuty, kdy svěřenci trenéra Johnnyho Jansena zahrávali pokutový kop.

Rozhodčí Nijhuis ho nařídil za nešťastnou ruku Doekhiho ve vlastní šestnáctce, míč na penaltový puntík si vzápětí postavil Joey Veerman. Dvaadvacetiletý záložník však nabídnutou možností pohrdl, famózní brankář Pasveer totiž jeho střelu směřující k pravé tyči nadvakrát zneškodnil. Nicméně domácí tento moment rozhodně nepoložil a po změně stran se neustále tlačili do zakončení.

V 52. minutě se po rohovém kopu dostal k nebezpečné hlavičce obránce Van Hecke, avšak z nadějné pozice hlavičkoval příliš vysoko. Neuběhlo ani dalších patnáct minut a k zajímavé střele z hranice pokutového území se propracoval Halilović, jehož pokus směřující k pravé konstrukci brilantně odvrátil Pasveer do zámezí. Heerenveen se dočkal rozdílového gólu zhruba deset minut před závěrečným hvizdem.

Defenzíva Vitesse naprosto zapomněla na Henka Veermana, který obdržel přesný centr z pravého křídla od střídajícího švédského mladíka Nygrena a z hranice brankového území hlavičkoval přímo k bližší konstrukci mimo dosah bezmocného Pasveera. Vitesse sice mohlo srovnat krok v nastaveném čase, jenomže když projektil Bazoera z deseti metrů parádně zneškodnil gólman Mulder, tak se výsledek již nezměnil.

Více informací k zápasu

PEC Zwolle - RKC Waalwijk 1:1

06.02.2021 14:00

Góly: 73. Mustafa Saymak - 4. Ahmed Touba

Zwolle potvrdilo, že aktuálně nedisponuje vůbec špatnou formou, a bodovalo už počtvrté za sebou. Waalwijk pro něj každopádně nepředstavoval vyloženě snadného protivníka, byť proti němu plnilo roli mírného favorita. I když statisticky vykazoval lepší čísla výběr trenéra Johna Stegemana, na úvodní gól Ahmeda Touby stačil zareagovat jen vyrovnáním Mustafa Saymak.

Svěřenci kouče Freda Grima od půlky prosince nevykazovali dobré výsledky, v uplynulých devíti kolech zaznamenali jen tři získané body, přesto před týdnem uhráli velmi cennou remízu na půdě Vitesse, a na tu nyní také navázali. Pořád se však musejí strachovat o ligové přežití, od sestupového pásma, potažmo barážové příčky, nejsou vzdáleni na míle daleko.

RKC vstoupilo do utkání fantasticky a už ve 4. minutě se ujalo průběžného vedení. Touba si ve vápně počínal opravdu na hraně pravidel, odstrčil od míče bránícího Kerstena a z blízkosti pohotově překonal brankáře Mouse. Hosté dokonce mohli ve 43. minutě svůj náskok navýšit, ve slušné příležitosti se objevil van der Venne, Mous ovšem tentokráte situaci úspěšně vyřešil.

Po obrátce se dařilo Waalwijku hlídat nejtěsnější možný odstup od svého soupeře, Zwolle ovšem přece našlo cestu za vstřelenou brankou. V 72. minutě ještě nestačil zacílit z šestnáctky Benson, avšak následně napřáhl střídající Saymak, jenž zamířil za zkoprnělého gólmana Lamproua. Ten se pouze ohlédl za touto dělovkou, která ukázkově zaplula do jeho šibenice.

Více informací k zápasu

FC Emmen - AZ Alkmaar 0:1

06.02.2021 14:00

Góly: 71. Yukinari Sugawara

Emmenu se v tomto ročníku Eredivisie stále vzdaluje vytoužená záchrana, v dosavadních jedenadvaceti kolech ani jednou nevyhrál a je beznadějně poslední osmnáctý se šestibodovým mankem na sedmnáctý Den Haag. Nyní opět nepředvedl vůbec špatný výkon proti vysoce favorizovanému Alkmaaru, ale ani počtvrté za sebou nedokázal na ligové scéně skórovat, a proto prohrál nejtěsnějším poměrem 0:1.

AZ se v tomto sobotním střetnutí dlouhou dobu trápilo, rozdílovou trefu vstřelilo až zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem. Alespoň částečně tak napravilo minulou jasnou prohru s vedoucím Ajaxem (0:3) a v tabulce prozatím poskočilo na čtvrtou pozici se čtyřiceti body. Hosté byli od samého začátku mírně aktivnějším celkem, své první vyložené možnosti si vypracovali krátce po dvaceti odehraných minutách.

V prvním poločase nejvíce hrozil islandský záložník Gudmundsson, jenž se nejprve ve 22. minutě ocitl zcela sám v pokutovém území protivníka a okamžitě vystřelil, avšak ve vyložené pozici napálil pravou tyč. Stejný hráč byl znovu vidět zhruba deset minut před přestávkou, jelikož se ve středu šestnáctky FC propracoval k nebezpečné hlavičce a nad horní tyčku vskutku mířil jen o několik decimetrů.

Svěřenci trenéra Pascala Jansena v žádném případě nepolevovali ani ve druhém poločase a po pěti minutách hry měl blízko ke skórování Stengs, jehož pokus ze střední vzdálenosti brilantně zneškodnil pozorný brankář Verrips. Ihned na to chtěl skórovat pozdější hrdina Alkmaaru Jukinari Sugawara, jehož dělovku z dvanácti metrů parádně odvrátil nad svou branku připravený hostující strážce.

Teprve dvacetiletý japonský obránce rozhodl o osudu tohoto duelu v 71. minutě, když k němu propadla křižná nahrávka z levého křídla a po teči od Boadua zamířil po zemi z deseti metrů přímo do protějšího spodního rohu. Za dalších pět minut hlavičkoval těsně mimo prostor tří tyčí Gudmundsson, hosté si však ve zbývajícím průběhu těsný náskok pohlídali a Emmen vůbec k ničemu nepustili.

Více informací k zápasu

Fortuna Sittard - Heracles Almelo 0:1

05.02.2021 20:00

Góly: 38. Rai Vloet

Hráči Heraclesu neprohráli na ligové scéně již počtvrté za sebou a k tomu třikrát zvítězili, díky tomu se definitivně oddálili sestupovému pásmu a se ziskem osmadvaceti bodů se posunuli na solidní deváté místo. Během posledního měsíce vyhráli potřetí v nejtěsnějším poměru 1:0, jedinou trefu vsítil zhruba deset minut před závěrečným hvizdem Rai Vloet. Naopak celek ze Sittardu nenavázal na předchozí dvě výhry a je jedenáctý s pětadvaceti body.

Domácí výběr přitom začal odvážněji a první nebezpečnější možnost si vypracoval krátce po deseti odehraných minutách, kdy se postavil k přímému kopu z osmnácti metrů George Cox a zamířil asi metr nad horní tyčku. Nicméně v následujícím průběhu se svěřenci trenéra Franka Wormutha stále více osmělovali a svou převahu zužitkovali ve 38. minutě, to se totiž Vloet prosadil podeváté v tomto ligovém ročníku.

Pětadvacetiletý záložník si seběhl k bližší tyči po hezké akci na pravém křídle od Američana De la Torreho a z bezprostřední blízkosti snadno rozvlnil síť. Hosté od tohoto okamžiku ožili a svého protivníka sevřeli na vlastní polovině. Vzápětí mohl navýšit jejich náskok Burgzorg, který se ocitl ve stoprocentní šanci po krásném úniku a následně zamířil do levého spodního rohu, ovšem vynikající zákrok předvedl brankář Yanick van Osch.

Do druhého dějství lépe vstoupili domácí a snažili se vyrovnat. Přesně po pěti odehraných minutách napřáhl ze střední vzdálenosti Seuntjens, nicméně tentokráte se blýskl brankář Blaswich a balón vyrazil na rohový kop. Ihned na to mířil Flemming z deseti metrů o kousek vedle levé tyče, v 54. minutě se hostující strážce blýskl i proti tvrdé ráně Rienstry.

V 66. minutě mohl pojistit náskok Heraclesu Burgzorg, jenž přelstil ofsajdovou past a řítil se sám směrem k van Oschovi, avšak ve vyložené příležitosti vyhořel a zblízka na něj nevyzrál. Za dalších devět minut zahrozil na opačné straně Polter, jehož volej po rohovém kopu orazítkoval břevno a odrazil se pár decimetrů před brankovou čáru. Fortuna si v vytvořila v závěrečných minutách enormní tlak, ale na Blaswiche už vyzrát nedokázala.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax20162266:1550
2.PSV Eindhoven21144349:2246
3.SBV Vitesse21133534:1942
4.AZ Alkmaar21117345:3140
5.Feyenoord Rotterdam20115437:2038
6.FC Groningen20104628:2334
7.FC Twente2186733:2830
8.SC Heerenveen2178629:2729
9.FC Utrecht20610427:2728
10.Heracles Almelo2184924:3028
11.Fortuna Sittard21741031:4025
12.Sparta Rotterdam2065929:3223
13.PEC Zwolle21411626:3323
14.VVV Venlo20641034:4922
15.RKC Waalwijk21371118:3516
16.Willem II20341324:4213
17.ADO Den Haag20261217:4512
18.FC Emmen21061517:506
Zbývající zápasy
07.02. 12:15AFC Ajax - FC Utrecht
07.02. 14:30FC Groningen - Feyenoord Rotterdam
07.02. 14:30Willem II - ADO Den Haag
07.02. 16:45VVV Venlo - Sparta Rotterdam

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele