Eredivisie - preview 21. kola

05.02.2021, 09:36, aktualizováno 06.02.2021, 08:54
Previews
PSV Eindhoven hraje doma s Twente a potřebuje vyhrát, jinak se jeho manko na Ajax může navýšit už na deset bodů. Vitesse čeká cesta do Heerenveenu a ven jede i Alkmaar, ten se představí v Emmenu. Zwolle nastoupí proti Waalwijku...
AFC Ajax - FC Utrecht  (neděle 12:15)
Kardinální průšvih, pokud budeme hovořit slušnou mluvou jazyka českého, řeší aktuálně v Ajaxu. Zkraje ledna dorazil do klubu za několik miliónů eur Sébastien Haller, který nebyl vlivem administrativního pochybení zapsán na soupisku pro jarní část Evropské ligy. A navíc se řeší i dopingové potíže Andrého Onany. Domácí ve zvláštním rozpoložení vyzvou Utrecht.

Sotva svět obletěla zpráva ohledně Hallerovy nevábivé situace, okamžitě vyplula na povrch další nepříjemná fakta. Dlouholetá brankářská jednička Onana byl totiž usvědčen z dopingu a UEFA mu vyměřila zákaz činnosti na celých dvanáct měsíců. Kamerunec se brání, celý klub za ním stojí. Prý šlo o nešťastnou shodu okolností. A proti trestu tak padne odvolání k CAS.

Sportovní arbitrážní soud nečeká zřejmě jednoduché posouzení celé kauzy. "Omylem jsem si vzal manželčin lék místo aspirinu, ty pilulky měly stejné balení," hlesl Onana. "Odmítáme, že by tu docházelo k dopingu. Stojíme si za čistým sportem. To rozhodnutí je příšerné. André je nesmírně zklamaný," vydal prohlášení Edwin van der Sar, generální ředitel de Godenzonen.

Domácí zatím prožívají velmi slušnou sezónu. Ačkoli na podzim vypadli z Ligy mistrů, v Eredivisie jsou na prvním místě se zatím dostatečným náskokem na ostatní protivníky, trofej můžou uzmout i v KNVB Bekeru. S Hallerem by se určitě zvýšila šance na úspěchy v Evropské lize. Jenže oficiálně útočník Pobřeží slonoviny hrát tuhle soutěž prostě nemůže.

Amsterdamský kouč Erik ten Hag se snažil šlamastiku odlehčit, ví ale, že jde o dost vážnou záležitost. "Pěkná lidová práce," povídal ironicky. "Samozřejmě se všemi tvrdými následky. Vůbec se nesměji. Nepříjemné je vše pro celý klub i samotného hráče, který už teď ukázal, jak platný je. Nakonec jsme za tu chybu zodpovědní já a technický šéf týmu Marc Overmars."

Zatímco Onana zřejmě až do vyřešení svého případu nebude moci nastoupit, takže ho na delší dobu nahradí buď velezkušený Maarten Stekelenburg či mladý Kjell Scherpen, Haller by měl být využívaný přednostně právě na ligové dění. Chybět každopádně budou ten Hagovi zranění Nicolás Tagliafico a Noussair Mazraoui, pokud se tedy ještě náhodou nestihnou dát do kupy.

Hostující stratég René Hake bude postrádat možná až pětici zdravotně indisponovaných hráčů, a to ve složení Fabian de Keijzer, Simon Gustafson, Mimoun Mahi, Eljero Elia a Emil Bergström. Utrecht je v docela solidní formě, v posledních čtyřech kláních hned třikrát vyhrál a jednou remizoval, ona plichta se přitom urodila před týdnem při přestřelce se Zwolle.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.37 - 5.18 - 7.12
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
PEC Zwolle - RKC Waalwijk  (sobota 14:00)
Předpověď počasí na víkend nevypadá pro Eredivisie nijak slibně. Má údajně hustě sněžit, tvořit se led, a tak byl i souboj mezi Zwolle a Waalwijkem přesunut už na druhou hodinu odpolední. Pro oba celky ze spodku průběžného pořadí by mohl tento duel představovat důležitý artikl, oba jsou totiž aktuálně namočeny do strastiplných soubojů o holé přežití.

Nutno podotknout, že daleko více se nyní sestupové problémy týkají hostujícího výběru, který na své konto získal v uplynulých devíti kolech pouhé tři body. Naposledy každopádně uhrál cennou plichtu na půdě Vitesse, která by ho mohla jistě povzbudit do týdnů následujících. Na šestnáctý Willem II disponuje dvoubodovým náskokem, na sedmnáctý Den Haag tříbodovým.

Zwolle je přece jenom dál od červených příček, přesto by nemělo usínat na vavřínech. V minulých třech zápasech výrazně zapracovalo na zajištění pohotové odstupu od nich, neprohrálo již třikrát za sebou, přičemž na konci ledna remizovalo s Utrechtem. A tohle měření sil vyvolalo poměrně slušný humbuk, nasupený byl hlavně pořádně John Stegeman.

Jeho mužstvo totiž přišlo o vítězství v šesté minutě nastavení, a to i díky zbytečné červené kartě Brama van Polena. Legenda Zwolle mimochodem odehrála již svůj 400. zápas ve své kariéře. "Byl jsem zklamaný. On měl takové skvělé jubileum, vedli jsme o gól," čertil se domácí stratég. "Neměl se nechat vyprovokovat. Musí se prostě v tu chvíli držet zpátky."

Kromě van Polena, který logicky vyfasoval disciplinární trest, se v PEC nebudou moci proti Waalwijku spolehnout na služby trojice zraněných hráčů ve složení Kenneth Paal, Mike van Duinen a Slobodan Tedič. Fred Grim, hostující šéf lavičky, rovněž nebude mít k dispozici tři zdravotně indisponované, a to Morada El Haddoutiho, Cyrila Ngongeho a Olu Johna.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.98 - 3.74 - 3.73
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Emmen - AZ Alkmaar  (sobota 14:00)
Emmen se momentálně nachází v kritické situaci a zatím to vypadá, že se mu sestup do druhé nejvyšší soutěže nevyhne. V dosavadních dvaceti střetnutích ani jednou nezvítězil a na kontě má pouhopouhých šest bodů, proto se v tabulce nachází na beznadějně posledním osmnáctém místě a za sedmnáctým Den Haagem zaostává o bodů šest. Nyní přivítá vysoce favorizovaný Alkmaar a vzhledem k situaci se mu nedává příliš šancí na úspěch.

Emmen naposledy vyhrál v Eredivisii na konci minulého nedokončeného ročníku, kdy si poradil s Venlem (3:0), na tříbodový zisk mezi nizozemskou smetánkou tedy čeká necelých jedenáct měsíců. Na patnáctou pozici Waalwijku znamenající udržení prvoligové licence ztrácí devět bodů, což ve zbývajících čtrnácti duelech vůbec nebude jednoduché stáhnout. Naposledy navíc nezvládl hodně důležitou bitvu s Willemem (0:2).

Od začátku sezóny sedí na lavičce trenér Dick Lukkien, který i přes hodně špatnou sérii stále má důvěru vedení. Ten se na konci přestupového období musí vypořádat s jednou ztrátou, do kyperského AEL Limassol totiž zamířil Donis Avdijaj. Naopak Emmen získal posilu mezi tři tyče, na hostování z prvoligového anglického Sheffieldu United přišel brankář Michael Verrips. Emmenu se na sobotního soupeře vůbec nedaří.

Ve všech pěti vzájemných utkáních od roku 2016 s ním totiž prohrál a to většinou minimálně o tři branky, teprve v tomto ročníku mu podlehl nejtěsnějším poměrem 0:1. Hosté letos předvádějí nevyrovnané výkony a již několikrát zaznamenali zbytečné ztráty. V posledních dvou případech ani jednou nebodovali. Nejprve selhali s Utrechtem (0:1) a minule v důležitém šlágru neměli šanci s Ajaxem (0:3).

V tabulce jim proto patří pátá pozice se sedmatřiceti body a na vedoucí Ajax ztrácejí hrozivých třináct bodů. "Emmen určitě nepodceníme, momentálně nedáváme góly a to teď chceme napravit. Jednoduché to určitě nebude, každý celek Eredivisie má své kvality," řekl s respektem kouč AZ Pascal Jansen. Ten nemůže využít služeb Vlaara, De Wita, Helmera a Svenssona, jeho protějšek Lukkien postrádá Cartyho, Payneho, Bijla i Kolara.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.39 - 4.98 - 1.42
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
PSV Eindhoven - FC Twente  (sobota 16:30)
PSV nepředvádí v poslední době špatné výkony a celkem se mu daří, ovšem proti dvěma konkurentům v boji o titul selhalo a vedoucí Ajax se mu tak lehce vzdaluje. Domácí výběr se sice nachází na druhé pozici se třiačtyřiceti body, ale za amsterdamským gigantem zaostává již o propastných sedm bodů a toto manko se mu rozhodně nebude stahovat lehce. Nyní bude plnit úlohu jasného favorita proti trápícímu se Twente.

Eindhovenský celek nestačil v polovině ledna na rivala z Alkmaaru (1:3) a podlehl mu v poměru 1:3. V následujících třech ligových duelech zvítězil nad Spartou (5:3), Waalwijkem i Emmenem (v obou případech 2:0) a postoupil také do čtvrtfinále národního poháru, jenže minule naprosto selhal v Rotterdamu. S místním Feyenoordem prohrával v poločasové přestávky už o tři branky a ve druhém dějství vzniklou ztrátu nesmazal (1:3).

"Možná se na nás podepsal náročný program, nicméně na to se v žádném případě nebudeme vymlouvat. Pokud chceme usilovat o nejvyšší příčku, tak potřebujeme právě v těchto zápasech vítězit a to se tentokráte nepovedlo. Na druhou stranu je před nám ještě necelá polovina soutěže a Ajaxu nic nedarujeme. Teď se plně koncentrujeme jen na Twente a musíme počítat s tím, že to opět nebude jednoduché," uvedl trenér PSV Roger Schmidt.

Hosté se naposledy radovali z vítězství ještě v sestavě s českým krajánkem Václavem Černým, jenž sestřelil dvěma brankami poslední Emmen (4:1), v následujícím střetnutí si však vážně poranil koleno a jeho spoluhráči nevyhráli na ligové scéně pětkrát za sebou. Po neúspěchu s Ajaxem (1:3) remizovali s Groningenem (2:2) a pak se po nečekané prohře s Venlem (0:1) rozešli smírně v bezbrankovém poměru se Spartou i Heerenveenem.

Celkově tedy neskórovali dlouhých 338 minut, což se podle kouče Rona Janse musí ihned změnit. "Jestliže chceme myslet na evropské poháry, tak je nutné proměňovat naše šance. V Eindhovenu nás čeká nesmírně tvrdý oříšek, i přesto věřím, že domů neodjedeme s prázdnou," prohlásil Jans s mírnou dávkou optimismu. Twente je v tuto chvíli sedmé s třiceti body, kromě Černého postrádá Oosterwoldeho a kapitána Bramu. Schmidt nenasadí Götzeho, Maduekeho, Gakpa, Viergevera, Ledezmu, Romera ani Obispa.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.44 - 4.84 - 7.12
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Heerenveen - SBV Vitesse  (sobota 16:30)
Oba dva sobotní protivníci se i v tomto ročníku chtěli poprat o evropské poháry a ani jeden z nich na tom není úplně špatně, nicméně do této chvíle získal mnohem více bodů celek z Arnhemu. Vitesse má na kontě úctyhodných dvaačtyřicet bodů a patří mu velmi solidní třetí pozice, za druhým PSV navíc zaostává pouze o bod. Jeho následující protivník vstoupil do této sezóny naprosto skvěle, ale poté upadl do hluboké krize.

Vitesse sbíralo jeden úspěch za druhým až do 18. kola, kdy se dokonce vyhřívalo i na druhém místě a za vedoucím Ajaxem zaostávalo o pouhé tři body. Jenomže poté naprosto vyhořelo ve Venlu, kvůli čtyřem brankám fenomenálního Georgiose Giakoumakise totiž prohrálo vysoko v poměru 1:4. Naposledy nenaplnilo papírové předpoklady ani s podceňovaným Waalwijkem a pouze s ním remizovalos výsledku 1:1.

"Teď je ten pravý čas, abychom se vrátili na vítěznou vlnu, krize se nevyhne téměř nikomu. Důležité bude, abychom na poslední dva zápasy zapomněli a nepropadali panice, stále máme situaci ve svých rukách. Hráči opět potřebují získat sebevědomí a pevně věřím, že jeden úspěšný zápas může vše změnit. S Heerenveenem očekávám vyrovnaný souboj, musíme být opravdu trpěliví," myslí si domácí trenér Thomas Letsch.

Hosté přerušili svou hodně černou sérii koncem ledna, kdy po jedenácti ligových zápasech bez vítězství zaskočili silný Feyenoord a celkem hladce ho porazili v poměru 3:0. Před týdnem zavítali do Enschede a tentokráte skórovat nedokázali, domů si odvezli bod za bezbrankovou remízou. V Eredivisii se momentálně nacházejí na devátém místě se šestadvaceti body, za osmým Utrechtem zaostávají o body dva.

Letsch by měl mít k dispozici téměř kompletní výběr, na marodce se nachází jen Hernández. Jeho protějšek Johnny Jansen nenasadí Američana Llaneza. "Na toto utkání se nesmírně těšíme, neboť Vitesse se prezentuje atraktivní přímočarou hrou a má opravdu skvělý tým. V defenzívě bychom rádi pracovali jako v minulých dvou střetnutích a celkově chceme odvést naše maximum," pronesl Jansen s odhodláním v hlase.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.68 - 3.86 - 1.96
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Fortuna Sittard - Heracles Almelo  (pátek 20:00)
Páteční předehrávku 21. kola nizozemské nejvyšší soutěže obstarají dva celky, které se sice ještě před pár týdny nacházely v blízkosti sestupového pásma, ovšem nyní pokukují po klidném středu tabulky a rády by se posunuly do její horní poloviny. Domácí Fortuna momentálně zvítězila dvakrát za sebou a patří jí jedenácté místo s pětadvaceti body, Heracles neprohrál třikrát v řadě a se stejným počtem bodů je desátý.

Sittard se výrazně trápil až do začátku listopadu a vypadalo to, že bude bojovat o udržení prvoligové licence hodně dlouhou dobu. Nicméně v předchozích deseti ligových duelech dosáhl na famózních sedm výher a jednu remízu, porážky utrpěl pouze od rotterdamské Sparty (0:1) a mistrovského Ajaxu (1:2). Naposledy dokázal přehrát konkurenční Venlo (3:2), předtím otočil vývoj na půdě nevyzpytatelného Waalwijku (2:1).

"Stabilizovali jsme naše výkony a konečně proměňujeme vytvořené příležitosti, po psychické stránce jsme na tom dobře. Hráči si začali více věřit a sami vidí, že pokud chceme, tak můžeme držet krok s kýmkoliv. Na druhou stranu ještě rozhodně nemáme vyhráno, minimálně chceme udržet stávající postavení. Utkání s Heraclesem bude vyrovnané a podle mě mohou rozhodovat detaily," řekl s opatrností v hlase domácí trenér Sjors Ultee.

Hosté také nezažili bůhvíjak skvělý start do nové sezóny a dlouho se nemohli dostat do optimální formy. Zlom nastal ke konci uplynulého roku, kdy svěřenci kouče Franka Wormutha porazili Heerenveen (2:1), od té doby zvítězili v následujících případech dokonce čtyřikrát. Uplynulý víkend si vyšlápli podruhé v sezóně na Groningen (1:0), předtím remizovali ve Zwolle a poradili si také s Heerenveenem (1:0).

"V defenzívě jsme přestali dělat zbytečné chyby, což je v této velké konkurenci nezbytné. Do Sittardu jedeme s jasným cílem, ale musíme si dát velký pozor, neboť náš soupeř předvádí vynikající výkony. Pokud ho chceme porazit, tak musíme zachovat klid po celých devadesát minut," myslí si šedesátiletý německý rodák Wormuth. Ten postrádá Bakboorda s Jakobsenem, domácí budou mít k dispozici kompletní výběr včetně druhého nejlepšího střelce Poltera, jenž si odpykal trest za vyloučení s Ajaxem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.72 - 3.41 - 2.61
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax20162266:1550
2.PSV Eindhoven20134346:2243
3.SBV Vitesse20133434:1842
4.Feyenoord Rotterdam20115437:2038
5.AZ Alkmaar20107344:3137
6.FC Groningen20104628:2334
7.FC Twente2086633:2530
8.FC Utrecht20610427:2728
9.SC Heerenveen2068628:2726
10.Heracles Almelo2074923:3025
11.Fortuna Sittard2074931:3925
12.Sparta Rotterdam2065929:3223
13.PEC Zwolle20410625:3222
14.VVV Venlo20641034:4922
15.RKC Waalwijk20361117:3415
16.Willem II20341324:4213
17.ADO Den Haag20261217:4512
18.FC Emmen20061417:496
Zbývající zápasy
07.02. 14:30FC Groningen - Feyenoord Rotterdam
07.02. 14:30Willem II - ADO Den Haag
07.02. 16:45VVV Venlo - Sparta Rotterdam

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Onana zákaz hrania na 12 mesiacov, kvôli užitiu zakázanej látky.

Reagovat
AjaxFans

Waarschijnlijk wiet

Reagovat
smazaný uživatel

tak kto do klece? Kotarski alebo Scherpen

dúfam, že to nebudú siliť s Maartenom

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele