Eredivisie - souhrn 20. kola: Ajax zdolal PSV a je první

22.01.2022, 20:47, aktualizováno 23.01.2022, 18:36
Komentáře a souhrny
Brian Brobbey (© AFP)
V přímém souboji o první místo byl v Eindhovenu úspěšnější Ajax, který tak jde do čela. Feyenoord napravil předchozí zaváhání a v Nijmegenu vysoko zvítězil. Twente zásluhou Michala Sadílka vyhrálo na půdě Willemu II a posunulo se na čtvrtou příčku před Alkmaar, jenž se rozešel bez gólu s Cambuurem. Zaváhalo také Vitesse, naopak Zwolle se druhou po sobě jdoucí výhrou vrátilo do boje o záchranu...

Sparta Rotterdam - FC Utrecht 0:3

23.01.2022 16:45

Góly: 12. Anastasios Douvikas, 47. Mimoun Mahi, 75. Sander van de Streek

Spartě se letošní ročník zatím hrubě nedaří a osidluje příčky související se sestupem. K tomu má ještě blíž poté, co v tomto kole naprosto nezvládla utkání s Utrechtem. Hosté totiž Rotterdam vyloupili a nasázeli soupeři tři branky.

Sparta bojuje o záchranu, ale dnes to na boj jako takový opravdu nevypadalo. Utrecht od začátku ovládal tempo hry i směr, jakým se bude ubírat. Hrálo se na jednu bránu, na tu domácí. Nejprve ve velké šanci neuspěl Douvikas, který hlavou poslal míč těsně vedle tyče. Stejný hráč si ale o chvíli později přeci jen napravil reputaci i chuť. Po skvělé přihrávce do vápna se ocitl sám před brankářem a to už si dokázal poradit.

Jinak toho první půle zas tam moc nenabídla. Šancí i vzruchu pomálu. Druhý poločas už byl ale o poznání lepší. A Utrechtu se povedl především start do něj. Po pouhých dvou minutách vymyslel Boussaid skvělou nahrávku do běhu na Mimouna Mahiho a ten přesnou ranou zvýšil vedení hostí na 2:0 - brankář Tim Coremans byl bez šance.

Domácí se sice nevzdali a třeba hned následující šance Younese Namliho neměl daleko k tomu, aby překonal brankáře De Keijzera.

Dát gól se ale naopak povedlo znovu Utrechtu. Patnáct minut před koncem hosté roztavili jakékoli domácí vyhlídky na body, když perfektní centr nasměroval hlavou do sítě Sander van de Streek. V závěru samém mohl ještě Ramselaar zvýšit na 4:0, jenže nestřílel úplně přesně.

Více informací k zápasu

Heracles Almelo - Go Ahead Eagles 1:1

23.01.2022 14:30

Góly: 32. Kaj Sierhuis - 73. Isac Lidberg

Nepříliš zajímavé a atraktivní utkání dvou sousedů v tabulce nabídlo jen dvě uznané branky a vlastně moc nepomohlo ani jednomu z nich. Heracles šel sice poměrně brzy do vedení, ale o něj patnáct minut před koncem přišel.

Eagles vstoupili do utkání trochu aktivněji a jako první musel do práce domácí brankář Janis Blaswich. Rychlou kombinační hru zakončil tvrdou přízemní střelou Isac Lidberg a Blaswich se pořádně zapotil, když ukazoval parádní zákrok. První gól ale padl na opačné straně. Ve 32. minutě si mladý útočník Kaj Sierhuis naběhl na přihrávku a tvrdou ranou zamířil do levé šibenice!

V jinak posmutnělém a pomalém tempu byla jedinou radostí hostí rychlá akce ze 73. minuty. Tehdy se Isac Lidberg odvázal od obránce a poradil si kličkou i s brankářem Janisem Blaswichem v situaci jeden na jednoho. Na chvíli pak zkoprněl, protože sudí nejprve pískal ofsajd. Poté, co si situaci přehrál na videu, ale názor změnil a gól uznal. Do konce utkání jsme se už zajímavější šance nedočkali.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - AFC Ajax 1:2

23.01.2022 14:30

Góly: 53. Mario Götze - 34. Brian Brobbey, 74. Noussair Mazraoui

Jasný šlágr 20. kola základní části nabídl souboj nesmrtelných rivalů. PSV Eindhoven hostilo na domácí půdě Ajax a hrálo se o hodně. Oba týmy totiž dělil jen jeden jediný bod a Ajax si hodně přál změnit pořadí. Nakonec se mu to po velké bitvě povedlo.

PSV versus Ajax. Ultimátní souboj dvou soupeřů, kteří se dlouhodobě škádlí a přetahují o mistrovský titul. Tentokrát šlo do utkání v lepší pozici domácí PSV, které mělo na svého soka k dobru jeden bod. Na míči byl od prvních momentů častěji Ajax, jenže jeho snahy se dlouho nemohly setkat s úspěchem. PSV hrálo velmi zodpovědně a ač se vpřed moc nehnalo, když už se tak rozhodlo, vždycky to zavánělo nebezpečenstvím.

Jako po dvaceti minutách, kdy Van Gingel vymyslel krásnou průnikovou nahrávku do vápna. Tu obrana Ajaxu zastavovala na poslední chvíli a jen s vypětím všech sil. Po sedmadvaceti minutách se do šance prodral Steven Berghuis, jehož dělovka se zastavila o dosud klepající se břevno. A z další akce už Ajax trestal. Dušan Tadić vymyslel lahůdkový pas do vápna a naskakující mladík Brian Brobbey mohl jen nastavit hlavu, aby se potkal s tak dokonalým centrem - 1:0.

PSV mohlo kontrovat ještě do konce první půle, když se balon po rohovém kopu dostal k obránci Boscaglimu. Jeho pohotovou ránu ale ještě bravurnějším zákrokem zmařil brankář Remko Pasveer. Start do druhé půle ale vyšel lépe domácímu týmu. Trvalo mu jen osm minut, než rozjel rychlou akci. Finální přihrávku do vápna vymyslel Joey Veerman, který našel rozeběhnutého Maria Götzeho a ten už si se zbytkem poradil.

Ajaxu mohl vedení navrátit někdejší hráč Feyenoordu Berghuis, který po hodině hry vypálil. Mířil ale ke své smůle jen těsně vedle tyče. Ajaxu vyšla až další šance. Dvacet minut před koncem utkání hosté předvedli další rychlou akci, míč se dostal k nabíhajícímu Noussairovi Mazraouimu a ten s přispěním tyče vstřelil gól.

Sudí Makkelie ještě celou situaci posuzoval u videa, ale došel k názoru, že se vše stalo v souladu s pravidly. Pět minut před koncem atraktivního utkání mohl Ajax zvýšit své vedení, jenže to by musel Danilo mířit jinam než doprostřed brány, kde číhal pohotový Joël Drommel. Přesto si Ajax málem tři body neodvezl. V desáté (!) nastavené minutě totiž v obrovské šanci pálil útočník Bruma vedle!

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - Feyenoord Rotterdam 1:4

23.01.2022 12:15

Góly: 17. Lasse Schöne - 32. Orkun Kökçü (pen.), 53. Orkun Kökçü, 64. Alireza Jahanbakhsh, 90+1. Guus Til

Feyenoord dokázal porazit domácí Nijmegen, nasázel mu čtyři branky a dál udržuje relativně hratelnou vzdálenost od první dvojice. O vítězství rozhodla až druhá půle, neboť do kabin šli oba soupeři za stavu 1:1.

Zatímco první poločas se favoritovi utkání příliš nepovedl, druhý už probíhal zcela podle jeho představ a not. Feyenoord za hladkou výhru vděčí především mladému tureckému záložníkovi Orkunovi Kökçümu, který se prosadil hned dvakrát. Úvod utkání se ale povedl mnohem lépe domácímu Nijmegenu.

Domácí nejprve přežili šanci Bryana Linssena, z níž rezultoval nebezpečný rohový kop. V sedmnácté minutě už se ale ujali vedení. Zkušený dánský záložník Lasse Schöne se v pokutovém území dostal do výhodné střelecké pozice a následně mu byla umožněna i dorážka. Z ní už se mýlit snad ani nešlo a hostující brankář Justin Bijlow kapituloval jako první.

Váhy se ve prospěch favorizovaného Feyenoordu začaly naklánět až po půl hodině hry. To sudí Van Boekel pískal faul v šestnáctce, kterého se dopustil faulující Magnus Mattsson. Sudí neměl na výběr a jeho počínání ohodnotil pokutovým kopem. K němu se postavil mladík Orkun Kökçü a nemýlil se - 1:1.

Posléze se mohl dočkat obratu a vedoucího gólu hostující celek po rohovém kopu, jenže hlavičkující Lutsharel Geertruida poslal míč hlavou jen těsně vedle tyče. To bylo z první půle vše a minimálně hosté museli mít pocit, že šla odehrát mnohem lépe. Tenhle pocit si ale uchovali i po přestávce, neboť po změně stran už to byla jednostranná záležitost.

Nejprve se jim osm minut po rozehrání druhého poločasu povedlo otočit výsledek. A opět u toho byl šikovný středopolař Orkun Kökçü. Tentokrát předvedl trochu víc ze svého repertoáru. Asi třicet metrů od brány se dostal k míči, udělal s ním pár kroků a když viděl, že ho nikdo neatakuje, vypálil. A bylo to správné rozhodnutí, protože jeho přesně umístěná dělovka poslala míč do sítě a brankář Mattijs Branderhorst plachtil vzduchem zbytečně - 2:1.

Touto brankou byl jakýkoli odpor domácích zlomen. Po hodině hry přidal další branku zkušený útočník Alireza Jahanbakhsh, který se ve vápně probojoval k míči a propálil všechno před sebou. Dal svou šestou soutěžní branku v sezoně. Závěr taky patřil Feyenoordu, protože v nastavení, kdy domácí už hráli bez vyloučeného Márqueze, se přesnou hlavičkou postaral o čtvrtou branku Guus Til.

Více informací k zápasu

Willem II - FC Twente 0:1

22.01.2022 21:00

Góly: 39. Michal Sadílek

Twente pokračovalo ve své krasojízdě i na půdě mizerně hrajícího Willemu a díky brance českého krajánka Michala Sadílka zhruba pět minut před poločasovou přestávkou zvítězilo na půdě Tilburgu nejtěsnějším poměrem 1:0. V Eredivisii tak neprohrálo už podeváté za sebou a z toho si na konto připsalo sedmé vítězství, v tabulce proto poskočilo na vynikající čtvrté místo s osmatřiceti body a za třetím Feyenoordem zaostává o pouhý jeden bod.

Naopak domácí stále prohlubují svou krizi, v Eredivisii totiž prohráli dokonce podesáté v řadě a s osmnácti body na kontě jsou až patnáctí jen čtyři body před šestnáctou barážovou příčkou Sparty. Sadílek se po karetním trestu vrátil do hry v neúspěšném osmifinále národního poháru proti Alkmaaru (1:2) a nyní zaznamenal svou vůbec první trefu v novém ročníku. Kromě něho se na trávníku objevil i český útočník Václav Černý, jenž nastoupil v 83. minutě.

Hosté byli podle předpokladů aktivnějším výběrem a poprvé se jim podařilo rozvlnit síť přesně v polovině úvodního dějství, avšak zásah Smala nakonec nebyl uznán kvůli těsnému ofsajdovému postavení. Klub z Enschede znovu rozvlnil síť zhruba deset minut před výměnou stran, jenomže ani gól po dorážce Ugaldeho z bezprostřední blízkosti neplatil, neboť video odhalilo útočný faul při předchozí akci.

Ve 39. minutě přišla Sadílkova chvíle. Ten rozhodl o osudu tohoto duelu po odvráceném rohovém kopu z levé strany, několika následných odrazech v pokutovém území a finálnímu přistrčení v podání Pröppera. Vzápětí stanul zcela osamocen před brankářem Wellenreutherem a levačkou usměrnil balón do vzdálenějšího spodního rohu. Domácí se ve druhé půli snažili přidat a častěji se nacházeli na útočné polovině, nicméně ani potřetí za sebou neskórovali a již tři měsíce nezískali jediný bod.

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - Cambuur Leeuwarden 0:0

22.01.2022 20:00

Góly: -

Alkmaar desátou výhru v řadě napříč všemi soutěžemi nezískal. Doma totiž nenašel recept na urputně bránící Cambuur, a tak se konala finální plichta. Hosté si evidentně byli vědomi, že jsou pasováni v tomto klání do role outsidera, zvolili tak defenzivnější pojetí hry a pro kýžený bodovaný výsledek si nakonec opravdu dokráčeli. Určitě jim remíza voněla více než soupeři.

Domácí poprvé výrazněji zahrozili v 16. minutě, to když středem pole šikovně proběhl Evjen a svou dělovkou pořádně protáhl gólmana Stevense. Ve 39. minutě se v tutové pozici objevil Pavlidis, ocitl se ovšem možná v přílišné blízkosti Stevense, a tak ani on se skóre bez gólů nehnul směrem kupředu. I ve druhé půli bylo AZ aktivnější v útoku, koncovka jej ale zradila.

V 55. minutě si seběhl na hranici brankového území Pavlidis, jenže ani v tomto případě nebyl úspěšný během zakončení, jelikož tečoval míč do zámezí. V 62. minutě mohl skórovat taktéž Cambuur, avšak Breij přízemní střelou na brankáře Vindahla nevyzrál, a v 81. minutě znovu smutnil Alkmaar, jelikož hlavičku de Wita dokázal polapit pohotový a včas reagující Stevens.

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - PEC Zwolle 0:1

22.01.2022 20:00

Góly: 11. Bram van Polen (pen.)

Zwolle získalo v podzimní části sezóny jen šest bodů a vypadalo to, že sestup o patro níže bude odvracet jen velmi obtížně. Navíc ho začátkem letošního roku postihla rozsáhlá nákaza koronavirem a zdálo se, že ho čeká velmi obtížné období, ovšem nyní dokázalo zvítězit již podruhé v řadě a ani tentokráte neinkasovalo, když překvapivě uspělo na půdě trápícího se Heerenveenu díky proměněné penaltě Brama van Polena krátce po deseti minutách hry.

Heerenveen se naopak výrazně trápí a jen těžko se vyrovnává s odchodem záložníka Joeyho Veermana, jenž v zimním přestupovém období zamířil do konkurenčního PSV. Po minulé prohře na půdě Twente (0:2) a nezvládnutém osmifinále národního poháru s Go Ahead (0:1) nedokázal skórovat ani potřetí za sebou a v tabulce je desátý s pětadvaceti body. PEC má na kontě dvanáct bodů a stále se nachází na poslední osmnácté příčce, ale za sedmnáctou Fortunou zaostává už jen o bod.

Toto sobotní utkání bylo v mnoha směrech vyrovnané a příliš gólových možností se v něm neurodilo. Přesně po deseti odehraných minutách zahrál nešťastně rukou ve vlastní šestnáctce Rami Kaib a rozhodčí Van den Kerkhof bez váhání nařídil pokutový kop. K němu se postavil zkušený šestatřicetiletý obránce Van Polen, a i když brankář Mous vystihl jeho směr střely a na balón si dokonce sáhl, tak mu v cestě do vlastní sítě zabránit nedokázal.

Hosté si od tohoto okamžiku hlídali těsný náskok a protivníka téměř k ničemu nepouštěli, domácí celek se v ofenzivě víceméně trápil až do závěrečného hvizdu. Mírný outsider skóroval ještě jednou a to po necelých dvaceti odehraných minutách druhého dějství zásluhou Kastaneera, nicméně jeho trefa nakonec neplatila vinou těsného ofsajdu.

Více informací k zápasu

SBV Vitesse - FC Groningen 1:3

22.01.2022 18:45

Góly: 76. Dominik Oroz - 39. Jørgen Strand Larsen, 67. Eli Dasa (vl.), 71. Daniël Van Kaam

Desetizápasová šňůra bez porážky je u konce. Vitesse neodvedlo vůbec dobrou práci v duelu s Groningenem, ten naopak zužitkoval všechny vlastní přednosti a utnul umným způsobem sérii čtyř proher v řadě napříč všemi soutěžemi. Oním osudným momentem, který misky vah začal převažovat na stranu Trots van het Noorden, se zřejmě stalo vyloučení Loïse Opendy.

Domácí byli i díky daleko lepšímu rozpoložení, než v jakém se nacházel jejich sok, pasováni do role mírného favorita, nicméně první půle jako by vůbec nenaznačovala, že by této výhody hodlali náležitě využít. Sporadicky se dostávali do nějakých šancí, přičemž ve 35. minutě se jim situace vážně notně zkomplikovala. Museli totiž skousávat hru bez jednoho hráče v poli.

Openda se ve středu pole v lítém souboji zbytečně ohnal po bránícím te Wierikovi, rozhodčí Higler se jal podívat na video a po shlédnutí záběrů mu ukázal červenou kartu. Přesilovku se Groningenu podařilo upotřebit velmi brzy, konkrétně ve 39. minutě, centr ze standardky od Suslova z levé strany doputoval na hlavu nikým nehlídaného Larsena, jenž pohotově zacílil.

V 65. minutě mohl náskok hostů navýšit z dobré pozice de Leeuw, jeho zakončení ale přesné nebylo, o pár chvil později se už však přece skóre měnilo, to když se Suslov hnal do brejku, uvolnil v šestnáctce Larsena, jehož pokus zastavil brankář Houwen, ovšem norský útočník se každopádně ještě dostal k přihrávce, a tu i díky tlaku de Leeuwa tečoval do vlastní sítě Dasa.

Definitivně pak Vitesse poslala na kolena 71. minuta, mužstvo ze severu Nizozemska si na své konto připsalo již svou třetí trefu, poněvadž Abraham zachytil mizernou rozehrávku Dasy a následně van Kaam zamířil do spodního rohu brány. Arnhemský výběr dokázal v 76. minutě pouze snížit stav, gólman Leeuwenburgh svým velkým zaváháním nabídl skórování Orozovi.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax20153261:548
2.PSV Eindhoven20151448:2646
3.Feyenoord Rotterdam20133446:1942
4.FC Twente20115431:2238
5.AZ Alkmaar20113637:2436
6.SBV Vitesse20113627:2836
7.FC Utrecht2095636:2632
8.Cambuur Leeuwarden2093833:4030
9.NEC Nijmegen2075825:3026
10.SC Heerenveen2074920:2825
11.FC Groningen2057823:2922
12.Go Ahead Eagles20641020:3222
13.Heracles Almelo20551022:2720
14.RKC Waalwijk1947821:3019
15.Willem II20531218:3918
16.Sparta Rotterdam20281016:3114
17.Fortuna Sittard19341220:4813
18.PEC Zwolle20331412:3212
Zbývající zápasy
23.01. 20:00RKC Waalwijk - Fortuna Sittard

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (9)

Přidat komentář
oli9

Sadilek

Reagovat
smazaný uživatel

Dnes se na 99% rozhodlo o titulu. Gratulace Ajaxu.

Ale je potřeba se okamžitě zbavit Blinda. To je ohromná slabina. Nechápu, jak takový nekonstruktivní šnek může hrát základ. Každý útok přes jeho stranu hořel.

Reagovat
AjaxFans

Ještě je brzo na nějaké závěry.Zápas spíš boj,než pohledný fotbal.Gefeciliteerd heren.Wie is de eerste?

Reagovat
smazaný uživatel

však v polovici zpasoch nemá ani robotu dnes doan nemal ani protihráča, blind LB hrať nemôže ešte CB no môžme sa naviť ale v LM si z neho spravia trhací kalendár.

Reagovat
Stiksxx

Dle ocekavani. Jeste by nas mohl pristi kolo vykrast AZ.

Reagovat
AjaxFans

Jinak Brobbey je fakt tank, zraněný a ještě dá gól

Reagovat
smazaný uživatel

vy diskutujete tu

moje postrehy:

Blind by to mal v základe na LB zabaliť

Danilo úplne bez pohybu,

Timber orgazmus

Bergwain dosť bieda

dúfam, že sa v lete prečistíme a pôjdeme zas bomby.

Reagovat
AjaxFans

Nikdo nejede bomby celou sezónu

Reagovat
2miguel1

Prečo nieje Mazraoui na ACN?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele