Eredivisie - souhrn 14. kola: PSV nedotáhlo Ajax

26.11.2021, 21:57, aktualizováno 28.11.2021, 21:55
Komentáře a souhrny
Carlos Vinícius (© AFP)
PSV Eindhoven neudržel vedení na půdě Heerenveenu a po remíze 1:1 se nedotáhl na vedoucí Ajax, jenž zvítězil nad Spartou Rotterdam. Feyenoord pouze remizoval na půdě Twente, takže po výhře nad Heraclesem se k němu přiblížil Utrecht. Ve skvělých výkonech pokračuje Cambuur, který v páteční předehrávce urval tři body v Nijmegenu...

SBV Vitesse - AZ Alkmaar 0:0

28.11.2021 20:00

Góly: -

Alkmaar nadále pokračuje v trápení ligovou scénou, po čtvrteční remíze na půdě Jablonce (1:1) nyní nedokázal najít recept na konkurenční Vitesse a z Arnhemu si nakonec odváží pouze bod za nerozhodný výsledek 0:0. Svěřenci trenéra Pascala Jansena nevyhráli na ligové scéně již potřetí za sebou a v tabulce se proto stále nacházejí až na dvanáctém místě se sedmnácti body. SBV doposud získalo o šest bodů více a je šesté.

Úvodní dvacetiminutovka nedělní dohrávky 14. kola nic zásadního nepřinesla, poté z ničeho nic zahrozil hostující klub. Po přímém volném kopu z pravé strany se dostal ke střele z bezprostřední blízkosti Dani de Wit, nicméně ta mu vůbec nesedla a balón letěl příliš vysoko. Vzápětí se na druhé straně ozvalo také SBV, jelikož se ke standardní situaci z necelých třiceti metrů postavil Wittek a jeho ránu směřující pod břevno odvrátil nad svou branku gólman Schubert.

V samém závěru úvodního dějství dokázal bez potíží rozvlnit sít řecký kanonýr Pavlidis, jenž po hodně špatném výkopu Schuberta neměl problém trefit zcela prázdnou branku, ovšem při odkopu domácího strážce byl smolně zasažen do ruky a jeho gól proto neplatil. Mírně favorizované AZ se si vytvořilo další slibnou příležitost osm minut po změně stran, ale střela kapitána Wijndala z mírného úhlu byla na poslední chvíli sražena do zázemí.

Domácí mohli z ničeho nic přidat rozdílovou trefu zhruba pětadvacet minut před závěrečným hvizdem, avšak kroucená dělovka Oroze z osmnácti metrů minula levou šibenici zhruba o půl metru. V poslední minutě základní hrací doby vysunul Karlsson svou kolmicí rozběhnutého Aboukhlala a toho na poslední chvíli odzbrojil vyběhnuvší Schubert, mezi tři tyče se následně nevešel ani volej z pravé strany.

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - PSV Eindhoven 1:1

28.11.2021 16:45

Góly: 73. Rami Al Hajj - 13. Carlos Vinícius

Favorizované PSV po čtvrtečním úspěchu v Evropské lize se rakouským Sturmem (2:0) nedokázalo ani potřetí za sebou vyzrát na neoblíbený Heerenveen a i přes brzké vedení si z jeho půdy odváží pouze bod za nerozhodný výsledek 1:1. V tabulce sice zůstává na druhé pozici s jednatřiceti body, ovšem vedoucí Ajax se mu vzdálil na rozdíl dvou bodů. Naopak SC neprohrál potřetí v řadě a v tabulce mu patří desátá pozice s osmnácti body.

Eindhovenský gigant vstoupil do tohoto nedělního utkání dle očekávání lépe a do vedení se mohl dostat už po necelých sedmi odehraných minutách. Brazilský forvard Carlos Vinícius převzal balón po geniální patičce od Brumy a pohotově vystřelil po zemi, ale z deseti metrů nakonec minul levou konstrukci o několik decimetrů. Svěřenci trenéra Rogera Schmidta se přeci jen dostali do vedení za dalších šest minut.

A byl to právě Carlos Vinícius , který po pasu do šestnáctky protivníka a prodloužené hlavičce Brumy chladnokrevně ze sedmi metrů rozvlnil síť. Krátce po půl hodině hry chtěl skórovat také nesmírně aktivní Bruma, jenomže svůj oblouček z osmi metrů poslal zhruba o metr vedle pravé tyče.

Po změně stran se hra přeci jen vyrovnala a domácí se stále častěji tlačili na útočnou polovinu, vyrovnávací trefu dokázali vsítit zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem. Přímý volný kop Madsena z levého křídla propadl napříč šestnáctkou až k brankáři Drommelovi, jenž ho vyrazil pouze k dorážejícímu Ramimu Al Hajjovi, jenž už měl před poloprázdnou brankou snadnou úlohu a balón uklidil přímo pod břevno.

V 79. minutě mohl hostům vrátit ztracený náskok Bruma, avšak jeho přízemní střela ze čtrnácti metrů se pouze odrazila od levé tyče do gólmana Mouse a pak do zámezí. A když v nastaveném čase na druhé straně zablokoval dobře postavený Vinícius bombu z bezprostřední blízkosti od nově příchozího Nygrena, tak se skóre utkání již neměnilo.

Více informací k zápasu

FC Twente - Feyenoord Rotterdam 0:0

28.11.2021 14:30

Góly: -

Feyenoord po těžkém pohárovém utkání na půdě pražské Slavie nedokázal potvrdit papírové předpoklady v Enschede a tentokráte remizoval s houževnatým Twente po bezbrankovém výsledku. V tabulce se sice udržel na třetí pozici s devětadvaceti body, avšak jeho manko na vedoucí Ajax nyní činí už čtyři body. Rotterdamský celek navíc přišel o šňůru čtyř ligových výher v řadě, naopak domácí po dvou předchozích úspěších potvrdili zlepšující se formu.

Twente předvedlo v nedělním utkání vynikající defenzivní výkon a v Eredivisii již neprohrálo potřetí v řadě, proto se v tabulce nachází na velmi solidním sedmém místě s dvaadvaceti body. V jeho dresu znovu nastoupil od samého začátku český krajánek Michal Sadílek, po táhlých problémech s kolenem opět usedl na lavici náhradníků forvard Václav Černý a do hry se dostal krátce po hodině hry.

Hosté se kvůli nákaze koronavirem museli obejít bez své brankářské jedničky Bijlowa a nahradit ho musel Marciano, jenž oproti čtvrtečnímu střetnutí v Praze předvedl mnohem koncentrovanější výkon. První větší možnost byla k vidění po necelých osmi odehraných minutách, kdy z hranice pokutového území vypálil Zerrouki a Marciano vynikajícím zákrokem jednoruč odvrátil balón do zámezí.

Poté se až do konce úvodního dějství nic zásadního nestalo, mírný favorit poprvé zahrozil až v 58. minutě. Z necelých třiceti metrů razantně vypálil Aursnes a gólman Unnerstall měl co dělat, aby jeho bombu vyboxoval do bezpečí.

Přesně v polovině druhé půle přišel na trávník hrdina duelu se Slavií Dessers a okamžitě mohl rozhodnout, ale jeho pokus z mírného úhlu odvrátil Unnerstall nadvakrát do zámezí. Vzápětí pálil těsně vedle protější konstrukce Toornstra a pak aktivní Dessers hned dvakrát zblízka nevyzrál na výtečného domácího strážce, výsledek se proto nezměnil.

Více informací k zápasu

FC Utrecht - Heracles Almelo 1:0

28.11.2021 14:30

Góly: 90+2. Mats Knoester (vl.)

Černý kůň Eredivisie Utrecht nedokázal zvítězit v předchozích dvou zápasech a ani proti podceňovanému Heraclesu nepředvedl úplně optimální výkon. Pět minut před přestávkou neproměnil penaltu a vypadalo to, že získá pouze bod, ovšem ve třetí nastavené minutě ho spasila vlastní branka. FC díky vydrženému vítězství zůstalo čtvrté se šestadvaceti body, hosté nenavázali na úspěch s Fortunou (3:1) a jsou čtrnáctí se čtrnácti body.

Celek z Almela se od samého začátku snažil spoléhat na pozornou defenzívu, nicméně i tak si po necelé čtvrthodině hry vytvořil první slibnou příležitost. Dostal se do ní Schoofs, jehož bombu ze střední distance parádně vyrazil připravený brankář Paes. Vzápětí na opačné straně zahrozil Simon Gustafson, nicméně proti jeho bombě směřující doprostřed branky se tentokráte vytáhl gólman Blaswich.

Jeden z důležitých okamžiků tohoto nedělního zápasu se zrodil ve 39. minutě, kdy Rente podrazil ve vlastní šestnáctce unikajícího Balka a vědom si své chyby se okamžitě chytil za hlavu. Na penaltový puntík si vzápětí postavil balón švédský exekutor Gustafson, jenomže jeho přízemní pokus směřující k pravé tyči dokázal Blaswich fenomenálně vyrazit do strany. Domácí měli mírný tlak také po změně stran.

V 55. minutě chtěl převrhnout misky vah na jejich stranu Balk, ovšem po hezké akci na levé straně orazítkoval svou dělovkou z dvanácti metrů jen spodní okraj břevna a následně předvedl skvělý obranný zákrok pozdější smolař Mats Knoester. Ihned na to znovu čaroval Blaswich proti střele z pěti metrů a následné dorážce aktivního Balka, přesně po odehrané hodině minul prostor tří tyčí i unikající Douvikas.

Když už se zdálo, že se výsledek tohoto souboje měnit nebude, tak po centru Mahera a hlavičce střídajícího španělského forvarda Dalmaua tečoval balón taktéž hlavou nešťastně do vlastní sítě stojící Knoester.

Více informací k zápasu

Sparta Rotterdam - AFC Ajax 0:1

28.11.2021 12:15

Góly: 36. Dušan Tadić

Oslnivé vystoupení v žádném případě, účinné každopádně ano. Ajax se na půdě rotterdamské Sparty nenadechl k nějakému na delší dobu zapamatovatelnému výkonu, ve finále ale zahrál, co potřeboval, a uzmul očekávané vítězství. Domácí utrpěli už svou osmou porážku v sezóně, poněvadž žádnými dostupnými prostředky nikterak nezareagovali na trefu Dušane Tadiče.

V úvodní půlhodině působil Ajax mdlým dojmem. Jako by se opět nedokázal vyburcovat ke svému optimálnímu výkonu, když nastoupí do utkání v roli jasného favorita. A v 19. minutě se dokonce jeho protivník mohl ujmout vedení, kdyby van Crooij zamířil z vyložené pozice o něco lépe a neposlal míč těsně vedle vzdálenější tyčky. Hosté poprvé zahrozili ve 34. minutě.

Jestliže však Danilo ještě se svým zakončením neuspěl, protože z otočky branku přepálil, dvě minuty na to de Godenzonen již přece gólově udeřili, to když prostrčení od Danila z blízkosti využil Tadič, jenž protečoval balón do prázdné brány. Od té chvíle jako by hosté trochu ožili, do přestávky ovšem své možnosti nezužitkovali opětovně ani Danilo, ani následně Mazraoui.

Sparta ve druhé půli žádnou odpověď na jediné inkasování nenašla. Amsterdamský celek si svůj náskok bez větších obtíží hlídal a soupeře do nějakého zásadnějšího podnikání nepustil. V 50. minutě se naopak pokoušel stále hladový Danilo o další přesný zásah, Berghuis rovněž v 79. minutě a po něm i v 89. minutě Berghuis, nicméně ani jeden z nich v koncovce neuspěl.

Více informací k zápasu

Willem II - Go Ahead Eagles 0:1

27.11.2021 21:00

Góly: 47. Boyd Lucassen

Willem II stále nemůže zavzpomínat na úspěšné období z úvodu tohoto soutěžního ročníku a po další nečekané porážce se opět tabulkou propadl. Na kontě sice má celkem solidních osmnáct bodů, jenomže v tuto chvíli prohrál na ligové scéně již počtvrté za sebou a celkově z minulých sedmi utkání Eredivisie vybojoval pouhopouhé dva body. V tabulce klesl na desáté místo, naopak nováček z Deventeru odčinil minulou porážku s Groningenem (0:1).

Po dvou zápasech bez výhry ukázal klubu z Tilburgu fungující defenzivní výkon a díky trefě Boyda Lucassena z kraje druhého dějství získal cenný tříbodový zisk, v nejvyšší nizozemské soutěži mu tedy patří vynikající osmá příčka s dvaceti body. Přitom mírný favorit tohoto střetnutí byl od samého začátku aktivnější a první slibnou příležitost si vypracoval již po necelých třech odehraných minutách, ale kroucenou ránu Nunnelyho vyrazil gólman Hahn před sebe.

Krátce po odehrané čtvrthodině napřáhl z více jak pětadvaceti metrů Köhn a jeho pumelice se odrazila od horního okraje břevna do zámezí. Hosté poprvé výrazněji zahrozili ve 31. minutě, nicméně povedenou hlavičku Idzese vykopával z brankové čáry pohotový Köhlert. Jediný gól této vyrovnané bitvy se zrodil ani ne dvě minuty po změně stran, když právě obránce Lucassen převzal nahrávku do volného prostoru od Berdena a z první se trefil přesně do protějšího dolního růžku.

Hosté dokonce mohli zvýšit náskok po necelé hodině hry, jenomže Hahn si přeci jen nadvakrát poradil s přízemní ranou z osmi metrů. Strážce branky Go Ahead poté ještě brilantně zlikvidoval i dalekonosný pokus Köhna, Willem II si pak až do závěrečného hvizdu žádný souvislý tlak nevytvořil a z trávníku proto znovu odcházel zklamaný.

Více informací k zápasu

PEC Zwolle - RKC Waalwijk 0:0

27.11.2021 20:00

Góly: -

Vůbec poprvé se na domácí půdě představil Dick Schreuder, nový trenér i nadále posledního celku Eredivisie, a prožil vlastně jakousi rozpačitou premiéru. Zwolle totiž nebylo daleko od kýženého tříbodového úspěchu, gólové šance si vytvořilo, koncovka mu ovšem srazila vaz. A protože navíc neproměnilo ve druhé půli pokutový kop, s Waalwijkem plichtilo bez branek.

V 9. minutě si vytvořili hosté svou první povedenější možnost tohoto utkání, Bakari prostrčil míč na levé straně na Odgaarda, avšak jeho pokus u tyčky vychytal gólman Lamprou. Ve 44. minutě bylo opravdu dost blízko vstřelenému gólu Zwolle, jenomže Adžiče v tutovce vyčapal hostující brankář Vaessen, a následná Srbova dorážka, smolně pro něj, skončila pouze na tyči.

V 54. minutě se zase ozval Waalwijk, Odgaard však necílil přesně a jeho přízemní dělovka se dostala jen do zámezí. O pět minut později přišel na řadu klíčový moment, který mohl skórem pohnout kupředu, jenže domácí svou příležitost nezužitkovali. Touba ve vlastním vápně srazil pronikajícího Saymaka, kopala se penalta, Redan ale z bílého puntíku jenom bránu přestřelil.

Více informací k zápasu

Fortuna Sittard - FC Groningen 1:4

27.11.2021 18:45

Góly: 24. Mats Seuntjens - 29. Cyril Ngonge, 42. George Cox (vl.), 51. Daleho Irandust, 80. Jørgen Strand Larsen

Fortuna Sittard se v tomto ligovém ročníku nadále trápí, a i když v sobotním duelu začala proti zvedajícímu se Groningenu poměrně nadějně, tak mu nakonec podlehla vysokým poměrem 1:4 a k tomu hrála závěrečnou půlhodinu v oslabení. Kvůli čtvrtému neúspěchu v řadě proto stále zůstává na předposledním sedmnáctém místě s devíti body, naopak hosté zaznamenali druhou výhru po sobě a se sedmnácti body se prozatím vyhoupli na jedenáctou pozici.

Úvodní dvacetiminutovka se nesla v opatrnějších duchu a míč se spíše nacházel ve středu hrací plochy, pak ale z ničeho nic udeřil klub ze Sittardu. Do vedení ho dostal Mats Seuntjens, jenž se opřel do odraženého míče z dobrých pětadvaceti metrů a jeho trochu překvapivý pokus zaplachtil přímo do bližší šibenice. Nutno podotknout, že brankář Leeuwenburgh tuto situaci znatelně podcenil a v případě lepšího odhadu zcela jistě mohl zasáhnout.

Nicméně domácím nevydrželo vedení ani následujících pět minut, neboť se po parádním pasu Dammerse z pravého křídla dostal k prudké hlavičce rozběhnutý Cyril Ngonge a z hranice brankového území bezpečně překonal marně se natahujícího gólmana Van Osche. Svěřenci trenéra Dannyho Buijse otočili vývoj těsně před přestávkou. Do vlastní sítě totiž nešťastně zamířil George Cox, který hodně smolně tečoval balón za záda bezmocného Van Osche po centru z pravé strany.

Hosté definitivně rozhodli o svém úspěchu v 51. minutě. Jejich vedení navýšil třiadvacetiletý švédský záložník Daleho Irandust, když se po střele ze střední distance a nejistém zákroku Van Osche dostal k dorážce a pak už nekompromisně skóroval. Fortuně zhasla naděje na jakýkoli úspěch krátce po odehrané hodině, protože zkušený obránce Roel Janssen naprosto zbytečně zasáhl podrážkou nohu El Hankouriho a rozhodčí Manschot mu po přezkoumání videozáznamu udělil přímou červenou kartu.

Groningen zužitkoval početní výhodu necelou čtvrthodinu před závěrečným hvizdem. Jørgen Strand Larsen po nahrávce od Irandust přelstil ofsajdovou past a svůj přízemní obstřel umístil do pravého spodního růžku. V nastaveném čase chtěl alespoň snížit manko Flemming, ale ten v krkolomné pozici orazítkoval z hodně ostrého úhlu jen bližší konstrukci.

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - Cambuur Leeuwarden 2:3

26.11.2021 20:00

Góly: 31. Édgar Barreto, 36. Ali Akman - 17. Jamie Jacobs, 52. Roberts Uldrikis, 66. Alex Bangura

Cambuur opět prokázal vynikající formu a tentokráte zvítězil v nejvyšší nizozemské soutěži již potřetí za sebou, když v nováčkovském souboji přehrál Nijmegen 3:2. V zápase nejprve vedl 1:0 a vzápětí prohrával 1:2, ovšem druhý poločas mu vyšel na jedničku a tabulkou se tak prozatím posunul na fantastickou čtvrtou příčku se čtyřiadvaceti body. NEC je po neúspěchu v předehrávce 14. kola stálé osmé s devatenácti body.

Domácí výběr nevyhrál v nejvyšší nizozemské soutěži potřetí v řadě a navíc přišel o svou úctyhodnou sérii čtyř střetnutí bez porážky. SC začalo přeci jen o něco aktivněji a krátce po čtvrthodině hry se dostalo do překvapivého vedení z první větší možnosti tohoto pátečního utkání. Po centru z pravé strany vracel míč před branku Doodeman a našel skvěle postaveného Jamieho Jacobse, jenž okamžitě z první rozvlnil síť razantní přízemní střelou.

Svěřenci trenéra Rogiera Meijera se však v žádném případě nehodlali vzdát a krátce po odehrané půlhodině srovnali stav. Díky skvěle zahranému ropovému kopu z levé strany v podání Schöneho se před hranicí brankového území propracoval k hlavičce Édgar Barreto a povedeným obloučkem se trefil přímo k protější konstrukci. Neuběhlo ani dalších pěr minut a Nijmegen dokonce otočil nepříznivý vývoj.

Po dlouhém pasu z poloviny NEC nedokázal odkopnout balón do bezpečí Mac-Intosch a jen ho předložil pro Aliho Akmana, který ho uklidil po zemi do prázdné branky kolem zaskočeného gólmana Stevense. Hosté se vrátili zpět do hry o vítězství sedm minut po změně stran, jelikož přímý volný kop Mauluna vyrazil brankář Branderhorst a dorážející lotyšský útočník Roberts Uldrikis již poté měl snadnou úlohu.

Rozhodující okamžik se zrodil v 66. minutě, kdy o dalším nečekaném úspěchu Cambuuru rozhodl Alex Bangura. Teprve dvaadvacetiletý obránce se dostal k dorážce po bombě z necelých pětadvaceti metrů a vzápětí ze sedmi metrů zavěsil do bližší šibenice. Ve zbývajícím průběhu se už nic zásadního nepřihodilo a výsledek se tedy nezměnil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax14103143:233
2.PSV Eindhoven14101334:2131
3.Feyenoord Rotterdam1392231:1329
4.FC Utrecht1482429:1626
5.Cambuur Leeuwarden1480626:2924
6.SBV Vitesse1472514:2123
7.FC Twente1464420:1822
8.Go Ahead Eagles1462618:2320
9.NEC Nijmegen1454519:2219
10.SC Heerenveen1453617:2118
11.Willem II1453616:2318
12.AZ Alkmaar1352623:1917
13.FC Groningen1445516:2017
14.Heracles Almelo1342714:1814
15.RKC Waalwijk1426614:2212
16.Sparta Rotterdam1424811:2110
17.Fortuna Sittard1323815:329
18.PEC Zwolle1412117:265

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
AjaxFans

Uff

Reagovat
afc ajax

No jeden ukludnujuci gól chýbal

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele