Eredivisie - preview 14. kola: Dnes jdou do akce nejlepší týmy

26.11.2021, 10:53, aktualizováno 28.11.2021, 08:36
Previews
Dani de Wit (© AFP)
Ajax po slabším období zase začal pálit ostrými a jeho úderné ofenzívě dnes bude čelit Sparta Rotterdam. PSV Eindhoven se představí v Heerenveenu, Feyenoord cestuje do Enschede a Alkmaar se představí v Arnhemu. Práci mají i fotbalisté Utrechtu a Heraclesu...
Sparta Rotterdam - AFC Ajax  (neděle 12:15)
Vedoucí Ajax byl podroben jakési kritice poté, co v Eredivisie od začátku října až do minulé reprezentační přestávky v pěti zápasech třikrát výsledkově zaváhal. Nicméně po dvoutýdenní odmlce se evidentně vrátil do svého obvyklého rytmu. Opětovně solidní rozpoložení by velmi nerad narušoval v duelu na půdě Sparty, jež se v ligové tabulce nachází ve spodních patrech.

Hosté před týdnem neměli výraznější potíže na půdě Waalwijku, kde zvítězili o pět gólů, pak se v Lize mistrů střetli s Beşiktaşem, a ačkoli nenastoupili v nejsilnějším možném složení, na istanbulské hrací ploše přece slavili vítězství. To pouze potvrdilo, že ve skupině C si prvenství vysloužili už s předstihem zcela po právu. Druhá půle byla v jejich podání vážně moc dobrá.

Je ovšem třeba připomenout, že až s příchodem největší ofenzivní zbraně Sébastiena Hallera se situace na hřišti změnila ve prospěch de Godenzonen. Ten jednoznačně prokazuje, že patří aktuálně mezi nejnebezpečnější útočníky nejen v nizozemské nejvyšší soutěži, ale prakticky i v celé Evropě. Také v Rotterdamu může být jeho úloha zcela zásadní pro konečný rezultát.

Ajax samozřejmě nespoléhá pouze na jeho služby, a i kdyby Haller na plac nevběhl, aby došlo na rotaci v sestavě vlivem náročnějšího programu, na papíře má bezpochyby silnější kádr než jeho nynější soupeř. Ten se letos trápí, a jestliže loni postoupil dokonce do posezónního play-off o evropské poháry, letos se ho týkají boje o záchranu. Za třináct kol už sedmkrát prohrál.

Mimochodem od svého dopingového karambolu se v dresu amsterdamského celku představil v Turecku poprvé brankář André Onana. Ten si naposledy zahrál na konci ledna, svůj návrat tedy hlásil téměř po deseti měsících. "Byl jsem před zápasem nervózní," přiznal. "Spoluhráči mi však pomohli problémy překonat. Sice jsem chtěl udržet čisté konto, ale jsem spokojený."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 18.20 - 8.24 - 1.16
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Twente - Feyenoord Rotterdam  (neděle 14:30)
Feyenoord zatím proplouvá tímto ročníkem jako nůž máslem a až na pár zaváhání jasně ukazuje, že to s bojem o mistrovský titul myslí smrtelně vážně. Na domácí scéně doposud vybojoval solidních osmadvacet bodů a patří mu třetí příčka, za druhým PSV i vedoucím Ajaxem zaostává jen o dva body a k tomu disponuje duelem k dobru. Teď sice má za sebou náročný program, ale s Enschede i přesto bude plnit roli favorita.

Rotterdamský celek ve čtvrtek sehrál náročnou bitvu v Praze se Slavií, dlouhých šedesát minut se musel obejít bez vyloučeného Guuse Tile, ale i tak dvakrát smazal jednogólové manko a díky dvěma trefám Cyrieala Desserse dosáhl na vytoužený bod za remízu 2:2, který mu zajistil přímý postup do osmifinále. Navíc vyrovnávací trefu vsítil Dessers až ve třetí nastavené minutě a jeho tým tak pojede do Enschede v celkem dobrém rozpoložení.

Hosté momentálně vyhráli na ligové scéně čtyřikrát po sobě, po úspěchu nad Alkmaarem (1:0) nedali uplynulý týden příliš šancí poslednímu Zwolle (4:0). "Je potřeba zmobilizovat síly, v Praze jsme svedli opravdu urputnou bitvu a nebude to pro nás vůbec jednoduché, zvlášť v Enschede. Náš soupeř předvádí celkem konstantní výkony a dokáže být nesmírně produktivní, proto musíme být stoprocentně koncentrovaní," řekl hostující kouč Arne Slot.

Ten může využít služeb Tila, ovšem těsně před utkáním se Slavií byl pozitivně testován na koronavirus Bijlow a jeho místo mezi třemi tyčemi pravděpodobně opět zaujme Marciano, jenž však v Praze moc nepřesvědčil. Na marodku navíc přibyl důležitý stavební kámen sestavy Bryan Linssen, jenž ve čtvrtek opustil trávník již po osmnácti minutách a nahradil ho právě hrdina Dessers.

FC patří v Eredivisii skvělé šesté místo s jednadvaceti body, po hluším období dokázalo zvítězit v předchozích dvou zápasech nad Heraclesem i Spartou (v obou případech 1:0). S Feyenoordem se v uplynulé sezóně utkalo tradičně dvakrát a ani jednou neprohrálo (1:1, 2:2). Kouč Ron Jans postrádá Lukokiho, Pierieho a Evernika, naopak český útočník Václav Černý zažil se Spartou obnovenou premiéru po desetiměsíční pauze vynucené komplikovaným zraněním kolene a i teď by měl alespoň usednout na lavici náhradníků.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.48 - 3.77 - 1.81
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FC Utrecht - Heracles Almelo  (neděle 14:30)
Utrecht i v letošním ročníku naznačuje, že se hodlá probojovat do evropských pohárů, avšak v posledních týdnech se přeci jen trochu zasekl a teď se pokusí vrátit na vítěznou vlnu proti nevyzpytatelnému Heraclesu. FC v předchozích dvou duelech prohrálo a lehce se mu tak vzdálila vedoucí trojice. Momentálně se nachází na čtvrtém místě s jednadvaceti body o sedm bodů za vedoucím Ajaxem i druhým PSV, na třetí Feyenoord ztrácí bodů pět.

Po sérii pěti výher z šesti ligových utkání nedokázali svěřenci trenéra Reného Hakeho uspět v Arnhemu s místním Vitesse (1:2), naposledy nenaplnili papírové předpoklady ani v Cambuuru a nováčkovi nakonec podlehli taktéž 1:2. "Je potřeba navázat na předchozí skvělé období. S dílčími neúspěchy se musí počítat, i když minulá ztráta byla nepříjemná. Na Heracles si věříme, ale zároveň je nutné se vyvarovat hrubým chybám," prohlásil optimisticky Hake.

Klub z Almela se dlouhodobě nachází spíše v dolní polovině tabulky a především se snaží pohybovat okolo středu daleko od sestupového pásma. V tuto chvíli má na kontě čtrnáct bodů a patří mu třináctá příčka, v tomto zápase se pokusí svého favorizovaného soupeře překvapit. V loňském vzájemném měření sil se oba kluby podělily po třech bodech, když Heracles nejprve senzačně vyhrálo vysoko 4:1 a pak ve venkovní odvetě podlehlo Utrechtu 1:2.

Ani jeden celek se nemusí vypořádávat s příliš početnou marodkou. Haké určitě nenasadí Van der Hoorna, kvůli lehkým zdravotním potížím nemají jistotu startu ani Gustafson, St. Jago či Mamengi. Naopak po karetním trestu se vrací na trávníky Maher. Hosté postrádají Sonnenberga s Vloetem a k dispozici možná nebudou ani Szöke s Lundingem. Heracles minule zabralo, když si dokázalo poradit s předposlední Fortunou (3:1).
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.73 - 3.97 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Heerenveen - PSV Eindhoven  (neděle 16:45)
PSV také v letošním ročníku patří mezi hlavní adepty na titul a prozatím se mu celkem daří, neboť ve třinácti kolech získalo slušných třicet bodů a patří mu druhá příčka, za vedoucím Ajaxem k tomu zaostává jen vinou horšího skóre. Nyní po dalším duelu v pohárové Evropě zavítá do Heerenveenu a narazí na neoblíbeného soupeře, se kterým sice neprohrává, ale na druhou stranu s ním velmi často remizuje.

Výběr z Eindhovenu momentálně vyhrál na ligové scéně v posledních pěti ze šesti utkání, debakl utrpěl pouze s mistrovským Ajaxem (0:5). Následně ale dokázal bodovat naplno třikrát za sebou, když si poradil s Twente (5:2), Fortunou (4:1) a naposledy i s Vitesse (2:0), díky zaváhání AFC se tak na něj zpět dotáhl. V generálce na tento nedělní zápas slavil v Evropské lize, ve skupině B totiž zdolal rakouský Sturm Graz 2:0 a dostal se na druhou příčku s osmi body.

Za necelých čtrnáct dní svede právě boj o konečné druhé místo na půdě španělského Realu Sociedad a potřebuje získat alespoň bod. "V tuto chvíli se chceme soustředit jen na ligovou scénu. Do konce letošního roku chybí zhruba měsíc a my chceme být co možná nejvíce úspěšní. Heerenveen velice dobře známe a je velmi těžké proti němu pravidelně vítězit. Pevně věřím, že to tentokráte zvládneme," řekl s pokorou hostující kouč Roger Schmidt.

Čtyřiapadesátiletý německý rodák se musí vypořádat s početnou marodku, na ní se například nachází i izraelský kanonýr Eran Zahavi, jenž laboruje s poraněným kolenem. Mimo něj se na trávníku určitě neobjeví Romero, Max, Teze, Gakpo, Thomas, Ledezma a Madueke. Domácí celek prožil obrovskou krizi od konce září až do konce října, kdy v šesti vystoupeních jen jednou vyhrál a hned pětkrát prohrál.

V předchozích dvou případech přeci jen trochu zabral, neboť remizoval v Nijmegenu (1:1) a vzápětí si poradil s Willemem (2:1), proto se v tabulce posunul na desátou příčku se sedmnácti body. V předešlé sezóně remizoval se svým favorizovaným rivalem v obou vzájemných bitvách ve shodném poměru 2:2. Trenér Heerenveenu Johnny Jansen nenasadí vykartovaného Musabu a pak dlouhodobě zraněné duo Van Beek - Bochniewicz, jistotu startu nemají ani Siem de Jong s brankářem Mulderem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.02 - 4.51 - 1.53
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
SBV Vitesse - AZ Alkmaar  (neděle 20:00)
Vitesse dlouhodobě bojuje o postup do pohárové Evropy a letos se mu konečně podařilo proniknout do hlavní fáze jednoho z evropských pohárů, v Konferenční lize je před posledním zápasem stále ve hře o účast v osmifinále. Na ligové scéně to z jeho pohledu také není úplně zlé, jelikož doposud získal dvaadvacet bodů a zatím mu patří páté místo. Jeho nedělním protivníkem bude Alkmaar, jenž je ze svého dosavadního působení určitě zklamán.

AZ taktéž působí v třetí nejprestižnější evropské klubové soutěži a po remíze 1:1 v Jablonci si definitivně zajistil postup mezi šestnáctku nejlepších z prvního místa. Nicméně v Eredivisii se spíše trápí a zaznamenává jeden neúspěch za druhým. V předchozích čtyřech utkáních jen jednou vyhrál a to se Zwolle (3:2), jinak ale nestačil na Groningen (0:2) ani na Feyenoord (0:1) a před týdnem pouze uhrál nerozhodný výsledek 1:1 a Nijmegenem.

Kvůli tomu se v tabulce nachází až na nelichotivé dvanácté pozici se šestnácti body a v dalším průběhu má určitě co napravovat. Domácí ve čtvrtek zavítali do Francie a s Rennes prohrávali 0:2 a 1:3, ovšem díky skvěle zvládnutému závěru nakonec vybojovali remízu 3:3 a ještě se udrželi ve hře o druhou příčku zaručující alespoň dodatečné play-off o KL. S AZ v loňské sezóně získali tři body za porážku 1:3 a výhru 2:1 v odvetě.

Domácí trenér Thomas Letsch opět nenasadí Tannaneho a možná ani Manhoefa s Reizigerem, po čtvrtečním zranění ve Francii se na trávníku pravděpodobně neobjeví ani Darfalou. "Alkmaar má velkou sílu, i když v této sezóně jsou jeho výkon velmi nevyrovnané. I tak se musíme připravit na nesmírně náročné utkání, o jehož osudu budou rozhodovat jen detaily," myslí si třiapadesátiletý rodák Letsch.

Jeho protějšek Pascal Jansen by měl mít k dispozici kompletní výběr a nyní věří, že se jeho svěřencům bude dařit stahovat vzniklé manko. "Samozřejmě bychom se rádi pohybovali mnohem výše a potřebujeme nějaký pozitivní impuls, který by nám k tomu dopomohl. V Arnhemu vidím šance padesát na padesát a bude záležet na tom, kdo bude více produktivní a udělá méně chyb," vyjádřil se Jansen s očekáváním v hlase.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.05 - 3.47 - 2.34
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Fortuna Sittard - FC Groningen  (sobota 18:45)
Fortuna letos zatím neprožívá příliš povedenou první polovinu sezóny a nachází se v sestupovém pásmu, nicméně do konce soutěžního ročníku chybí ještě hodně dlouhá doba a karty se tak mohou výrazně zamíchat. Nyní se pokusí zaznamenat důležitý dílčí úspěch proti konkurenčnímu Groningenu, který se svým letošním vystoupením taktéž musí být poněkud zklamán, oproti svému sobotnímu rivalovi se však poslední dobou hodně zlepšil.

Domácí celek se v tabulce Eredivisie nachází až na předposlední sedmnácté příčce s pouhými devíti body na kontě a ta by znamenala pád o patro níže, na šestnáctou Spartu má momentálně manko jednoho bodu. Celkově ve třinácti duelech zvítězil pouze dvakrát, v tuto chvíli okusil hořkost porážky již třikrát za sebou. Po remíze v Tilburgu s místním Willemem (1:1) postupně nestačil na Go Ahead (3:4), PSV (1:4) a minule ani na Heracles (1:3).

Groningen naopak velmi strádal v úvodu sezóny, nicméně pak přeci jen stabilizoval výkony a v uplynulých šesti utkání prohrál pouze jednou, k tomu dokázal dvakrát zvítězit. Trochu překvapivě si vyšlápl na favorizovaný Alkmaar (2:0) a před týdnem zvládl hodně náročný souboj v Deventeru s místním Go Ahead (1:0). Se svým nadcházejícím soupeřem vybojoval v uplynulé sezóně plný počet šesti bodů po výhrách 3:1 a 1:0.

Trenér klubu ze Sittardu Sjors Ultee nemůže využít služeb Lisandra Semeda, jeho protějšek Danny Buijs nenasadí vykartovaného Suslova ani nemocného Dankerluie a zraněného Postema, jistotu startu k tomu dále nemá Balker. "Výhra nad Go Ahead nám může velmi pomoci a pevně doufám, že z ní budeme těžit. Teď nás čeká Fortuna, které se sice nedaří, ale kvalitní kádr bezpochyby má," myslí si devětatřicetiletý stratég čtrnáctého týmu ligové tabulky.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.63 - 3.32 - 2.76
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
PEC Zwolle - RKC Waalwijk  (sobota 20:00)
Dá se říci, že změna na postu trenéra byla ve Zwolle vlastně logickým a asi zároveň krokem nejočekávanějším. Ne že by vedení klubu vyloženě vyhánělo Arta Langelera, ten se nicméně rozhodl opustit klub proto, aby mužstvo dostávalo nové impulsy. Pod novým velením Dicka Schreudera naposledy padlo s Feyenoordem, teď ho ale čeká přijatelnější sok, a to Waalwijk.

Padesátiletý stratég jednoduše neprožil v Rotterdamu povedenou premiéru. V tomto souboji by ovšem mohl své svěřence nabudit snadněji než před týdnem. Právě RKC je tím celkem, s nímž by se Zwolle mělo daleko vyrovnaněji poměřovat. "Pokud budu chtít něco budovat, musím zůstat sám sebou. Čili je jasné, že budu provádět změny," vzkázal kabině Schreuder.

Svěřenci kouče Josepha Oostinga se nacházejí aktuálně jen těsně nad sestupovým pásmem. I oni by v tomto střetnutí potřebovali zabrat. Z výhry se letos radovali pouze dvakrát. "Prostě ne každý si zde udrží své místo v sestavě," pokračoval Schreuder. "Nejsme na dně tabulky pro nic za nic. Každý nicméně začíná od nuly. Musí má rozhodnutí přijmout, jinak zde skončím."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.04 - 3.45 - 3.82
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Willem II - Go Ahead Eagles  (sobota 21:00)
Hráči Willemu II prožili naprosto fantastický vstup do nového ročníku a nějakou dobu to vypadalo, že by se dokonce mohli poprat i o přímý postup do evropských pohárů, v tuto chvíli ale velmi strádají a propadají se tabulkou stále níže. Na kontě mají osmnáct bodů a patří jim devátá pozice, nyní přivítají solidně hrajícího nováčka z Deventeru a určitě by chtěli konečně uspět. Go Ahead se momentálně nachází na jedenáctém místě se sedmnácti body.

Svěřenci trenéra Freda Grima začali opravdu skvěle a v úvodních sedmi zápasech hned pětkrát zvítězili, k tomu jen jednou prohráli. Od této chvíle se ale totálně zasekli a v následujících šesti zápasech si připsali na konto pouhopouhé dva body, navíc včetně národního poháru prohráli již čtyřikrát za sebou. Po jasné prohře v 1. kole s Waalwijkem (0:3) podlehli na ligové scéně Utrechtu (1:5), Spartě (0:3) i minule Heerenveenu (1:2).

Se svým příštím protivníkem se naposledy utkali v sezóně 2016/2017 a tehdy ho dokázali zdolat v obou případech (2:0 a 1:0). V sobotu je však pravděpodobně čeká obtížná zkouška, neboť Go Ahead až do minulého kola neprohrál pětkrát za sebou, navíc vyhrát dokázal v Arnhemu (2:1) a naprosto senzační bod si přivezl i z půdy suverénního Ajaxu (0:0). Teprve naposledy nezvládl i kvůli nedisciplinovanosti vyrovnanou bitvu s Groningenem (0:1).

Kouč nováčka se bude muset vypořádat s početnou marodkou, na které se dlouhodobě nacházejí Crowrher, Kuipers, Cardona a možná také Tuzlacik, k tomu s Groningenem byli vyloučeni Kramer s Córdobou a teď proto budou svému výběru citelně scházet. Klub z Tilburgu také nedohrál duel s Heerenveenem v kompletním složení a vinou červené karty přišel o Neloma, kromě něho se na trávníku neobjeví Heerkens, Spieringhs a zřejmě ani brankář Ruiter.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.08 - 3.45 - 3.68
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
NEC Nijmegen - Cambuur Leeuwarden  (pátek 20:00)
V bitvě dvou nováčků po více jak třetině tohoto soutěžního ročníku by se dalo čekat, že budou prát pouze o záchranu, nicméně situace je momentálně zcela odlišná. Domácí Nijmegen i hostující Cambuur totiž okupují pozice v horní polovině tabulky a spíše pokukují po dodatečném play-off o předkolo Konferenční ligy, což by byl v obou případech obrovský úspěch. Nyní se tak v předehrávce 14. kola dá očekávat nesmírně napínavý duel.

NEC se nachází na solidní osmé příčce s devatenácti body a nyní se může pyšnit velmi solidní formou, jelikož kromě úspěchu v úvodním kole národního poháru neprohrálo na ligové scéně čtyřikrát za sebou a z toho hned dvakrát zvítězilo. Po výhrách nad Twente (2:1) i Groningenem (3:0) uhrálo dva shodné nerozhodné výsledky 1:1 doma s Heerenveenem a o týden později i na půdě vysoce favorizovaného Alkmaaru.

"V současných výkonech chceme rozhodně pokračovat, v tuto chvíli jsme spokojeni a doufáme, že budeme pravidelně sbírat body až do konce této ligové sezóny. Cambuur velice dobře známe z loňského působení ve druhé lize, i když se jeho kádr změnil. Doposud předvádí fenomenální výkony a sám jsem zvědavý, jak toto pikantní měření sil dopadne," prohlásil natěšeně domácí lodivod Rogier Meijer.

Ten nemůže využít služeb Van Eijdena, De Wolfa a Duelunda, jeho protějšek Henk de Jong by naopak mohl mít k dispozici kompletní výběr. SC zvítězilo dokonce třikrát za sebou, postupně si totiž poradilo s Waalwijkem (1:0), Zwolle i Utrechtem (v obou případech 2:1), a proto mu patří vynikající sedmé místo s jednadvaceti body. V uplynulém druholigovém ročníku bylo ve vzájemných střetnutích s NEC úspěšnější, neboť získalo čtyři body (2:0 a 0:0).
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.52 - 3.36 - 2.87
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax1393142:230
2.PSV Eindhoven13100333:2030
3.Feyenoord Rotterdam1291231:1328
4.FC Utrecht1372428:1623
5.SBV Vitesse1371514:2122
6.FC Twente1363420:1821
7.Cambuur Leeuwarden1370623:2721
8.NEC Nijmegen1354417:1919
9.Willem II1353516:2218
10.SC Heerenveen1352616:2017
11.Go Ahead Eagles1352617:2317
12.AZ Alkmaar1251623:1916
13.Heracles Almelo1242614:1714
14.FC Groningen1335512:1914
15.RKC Waalwijk1325614:2211
16.Sparta Rotterdam1324711:2010
17.Fortuna Sittard1223714:289
18.PEC Zwolle1311117:264

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele