Eredivisie - souhrn 13. kola: Ajax zpět na prvním místě

20.11.2021, 18:26, aktualizováno 21.11.2021, 21:58
Komentáře a souhrny
Sebastien Haller (© AFP)
Ajax vysoko zvítězil ve Waalwijku a vrátil se na první místo před PSV Eindhoven, jenž si poradil s Vitesse. Feyenoord porazil hladce 4:0 Zwolle. Utrecht nebodoval na půdě Cambuuru, kdežto Twente si odvezlo všechny body ze hřiště Sparty Rotterdam. Alkmaar remizoval s Nijmegenem, proti němuž srovnával na 1:1 až v nastaveném čase...

Cambuur Leeuwarden - FC Utrecht 2:1

21.11.2021 20:00

Góly: 21. Roberts Uldrikis, 54. Jamie Jacobs - 32. Moussa Sylla

Cambuur v tomto ročníku překvapuje téměř veškerou nizozemskou veřejnost a nyní jasně ukázal, že to minimálně s umístěném ve středu tabulky myslí smrtelně vážně. Teď si totiž v domácím prostředí vyšlápl na Utrecht, svého favorizovaného soupeře porazil 2:1 a tabulkou se posunul na skvělé sedmé místo s jednadvaceti body. FC naopak prohrálo podruhé za sebou a vedoucí trio mu uniká, s třiadvaceti body prozatím udrželo čtvrtou pozici v Eredivisii.

Úvodní dvacetiminutovka nedělní dohrávky 13. kola nic zajímavého nepřinesla, poté se z ničeho nic dostal do vedení klub z Leeuwardenu. Po akci na levé straně a zpětné přihrávce od brankové čáry posunul Jamie Jacobs míč k dobře postavenému lotyšskému útočníkovi Robertsu Uldrikisovi, jenž odkrytou branku neminul. Hosté se pak snažili vyrovnat, ale nejprve ještě neměl štěstí Boussaid, který pálil o kousek vedle.

Krátce po odehrané půlhodině bylo přeci jen srovnáno. Aktivního Boussaida sice vychytal skvělý gólman Stevens, nicméně po následném přenesení hry vypálil z dvaadvaceti metrů Moussa Sylla a jeho úchvatná tečovaná rána zaplachtila přímo ke vzdálenější konstrukci. Cambuur však v žádném případě nepolevoval a necelých deset minut po změně stran si vzal zpět ztracený náskok díky rozhodující trefě Jacobse.

Třiadvacetiletý forvard se po rychlé rozehrávce přímého volného kopu a následném centru Sambissy opřel do balónu svým volejem a z deseti metrů ho uklidil přesně do levého dolního růžku. Zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem nejprve pálil těsně vedle hostující Sambissa a poté se na opačné straně vytáhl Stevens proti dělovce Douvikase. Utrecht si žádný závěrečný tlak nevypracoval a domů tak odjíždí velmi zklamný.

Více informací k zápasu

RKC Waalwijk - AFC Ajax 0:5

21.11.2021 16:45

Góly: 17. Sébastien Haller, 42. Steven Berghuis, 57. Steven Berghuis, 74. Jurriën Timber, 83. Sébastien Haller

Ajax se po reprezentační pauze vzchopil, po dvou výsledkových ztrátách v duelech na půdě Heraclesu a doma s Go Ahead Eagles tentokráte potvrdil roli favorita, Waalwijk venku skolil o pět branek a vrátil se zpátky na čelo tabulky Eredivisie. O dvě branky se shodně postarali Sébastien Haller a Steven Berghuis, oba dva ještě doplnil na listině střelců Jurriën Timber.

Hosté byli už od úvodu aktivnějším týmem, v 10. minutě se zjevil ve velmi dobrém postavení Haller, nicméně úspěšný zákrok proti němu vytasil brankář Vaessen, Ve 13. minutě pálil z tutové pozice taktéž jeho spoluhráč Tadič, avšak svou střelu namířil jen vedle brány. O pár chvil později už každopádně přece Ajax gólově zaúřadoval a ujal se očekávaného vedení.

Blind u brankové čáry, a to v blízkosti rohového praporku, nakonec ustál souboj s bránícím Gaarim, následně přenechal míč Tadičovi, který poslal centr na hranici brankového území, a odtud Haller zacílil hlavou ke vzdálenější tyčce. Ve 25. minutě chtěl Waalwijk srovnat účet, nebezpečně hlavičkoval Kramer, ovšem gólman Pasveer stačil reflexivně jednoruč zasáhnout.

Ve 42. minutě de Godenzonen svůj náskok navýšili. Předvedli na levé straně moc povedenou kombinaci, Tadič v šestnáctce elegantní patičkou uvolnil Blinda, ten ještě našel před prázdnou bránou Berghuise, jenž bez větších obtíží vsunul balón za brankovou čáru. Po obrátce si hosté průběžný odstup od svého soka pohodově hlídali. A ve finále se jim ho zdařilo ještě vylepšit.

V 52. minutě rozvlnil síť Antony, nacházel se ale v těsném ofsajdu, z něhož ho usvědčil VAR, čili jeho trefa nebyla uznána. Pět minut na to již však bylo vše v pořádku, a poté, co Vaessen vyrážel střelu Hallera, tak jen k nohám volného Berghuise, jemuž nedělalo problém, podruhé v rámci tohoto utkání, nasměrovat merunu do odkrytého prostoru. Další gól padl v 74. minutě.

Timberovi sklepával míč v pokutovém území střídající Daramy, hostující stoper se se svým zakončením neunáhlil, počkal si zkrátka na vhodný okamžik a poslal balón z otočky přesně tam, kam potřeboval. Závěrečná změna skóre přišla na řadu v 83. minutě, svůj druhý přesný zásah zaznamenal Haller, jenž překonal Vaessena u bližší tyčky po přihrávce Davida Nerese.

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - PEC Zwolle 4:0

21.11.2021 14:30

Góly: 6. Bryan Linssen, 9. Luis Sinisterra, 31. Bryan Linssen, 35. Guus Til

Rotterdamský Feyenoord se dobře naladil na důležité čtvrteční utkání Konferenční ligy na půdě pražské Slavie a teď bez větších potíží přehrál beznadějně poslední Zwolle po výsledku 4:0, všechny své góly navíc vsítil během úvodních pětatřiceti minut. Domácí tak vyhráli na ligové scéně již počtvrté za sebou a jsou stále třetí se ziskem osmadvaceti bodů jen dva body za vedoucím Ajaxem i druhým PSV.

Naopak PEC ani pod novým trenérem Dickem Schreuderem nezabralo, s pouhými čtyřmi body je stále poslední a boj o záchranu pro něj vskutku bude nesmírně náročný. Jasný outsider tohoto nedělního utkání úplně zaspal začátek a během deseti minut dokonce prohrával o dvě trefy. Před prázdnými tribunami otevřel v 6. minutě skóre Bryan Linssen, jenž obdržel přesnou kolmici do volného prostoru od Kökçüa a z mírného úhlu překonal brankáře Lamproua.

Neuběhly ani další tři minuty a jasný favorit skóroval podruhé. Tentokráte si po rychlé akci středem hřiště navedl balón až do pokutového území Luis Sinisterra a i přes mírně škobrtnutí se ocitl až před Lamprouem, kterého nekompromisně propálil přízemní střelou. Feyenoord od této chvíle s přehledem kontroloval průběh a definitivní třetí pojistku přidal krátce po odehrané půlhodině, neboť se podruhé prosadil Linssen.

Zkušený jednatřicetiletý záložník obdržel zpětnou přihrávku v podání Sinisterry téměř od brankové čáry a z hranice brankového území nemohl minout poloprázdnou branku. Ve 35. minutě přidal další trefu Guus Til, ten se po zmatku v šestnáctce Zwolle propracoval k odraženému míči a ze šesti metrů ho uklidil po zemi doprostřed branky. V následujících minutách tempo hry výrazně opadlo a rotterdamský gigant vůbec nikam nespěchal.

Hra se opět rozhýbala až v závěrečné půlhodině. Lamprou se nejprve blýskl proti nebezpečným ranám Malacii s Kökçüem, pak v 84. minutě bleskově vystřelil šajtlí střídající Teixeira a orazítkoval přední tyč. V samém závěru nenavýšil náskok Feyenoordu ani Dessers, jehož perfektním zákrokem dokázal vychytat Lamprou.

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - Willem II 2:1

21.11.2021 14:30

Góly: 70. Filip Stevanović, 76. Nick Bakker - 69. Ché Nunnely

V souboji dvou trápících se celků byl nakonec úspěšnější domácí výběr, který sice hrál od 21. minuty bez vyloučeného Anthonyho Musaby a také jako první inkasoval, jenže v závěrečné dvacetiminutovce předvedl i v oslabení nevídaný obrat a nakonec zvítězil po výsledku 2:1, hosté navíc také dohrávali tento nedělní duel o deseti. SC proto přerušilo svou šňůru čtyř utkání bez ligové výhry a se sedmnácti body se posunulo na desáté místo.

Výběr z Tilburgu naopak nevyhrál pošesté za sebou a včetně selhání v národním poháru prohrál počtvrté v řadě, jen díky výbornému vstupu do sezóny se stále nachází na slušné deváté pozici s osmnácti body. Úvodní větší možnost byla k vidění přesně po odehrané čtvrthodině a dostal se do ní Willem, jelikož se po přímém volném kopu Svenssona a hlavičce do břevna dostal k dorážce Saddiki a z bezprostřední blízkosti zakončil svým kolenem trestuhodně jen do bližší tyče.

Svěřenci trenéra Johnnyho Jansena si výrazně zkomplikovali svou situaci krátce po dvaceti minutách hry, protože Musaba obdržel dvě žluté karty během pouhých osmi minut, napodruhé zcela zbytečně přišlápl kotník Köhna a velmi předčasně tak odešel do útrob stadionu. Domácí se přesto mohli dostat do vedení krátce po odehrané půlhodině, ale dělovku Henka Veermana brilantně zlikvidoval pozorný gólman Wellenreuther.

Hosté otevřeli gólový účet v 69. minutě. Po jejich mírném tlaku se prosadil Ché Nunnely, ten po úchvatném centru střídajícího Meervelda z levého rohu pokutového území stanul sám za defenzívou protivníka a s pomocí protější tyče snadno rozvlnil síť. Nicméně neuběhlo ani šedesát sekund a bylo překvapivě srovnáno, jelikož po chybě Willemu ve středu hřiště převzal balón Filip Stevanović, navedl si ho až do šestnáctky rivala a pak ho zakroutil do vzdálenějšího spodního růžku.

Domácí za dalších šest minut senzačně otočili vývoj i v deseti. Rozhodující trefu vsítil Nick Bakker, jenž po rohovém kopu z levé strany v podání Joeyho Veermana vyskočil nejvýše do vzduchu a z hranice brankového území se trefil přímo do levé šibenice. Poté neudržel nervy na uzdě nově příchozí Miquel Nelom, který během tří minut uviděl od rozhodčího Gözübüyüka dvě žluté karty, hosté se pak ve zbývajícím průběhu vůbec na nic nezmohli.

Více informací k zápasu

Go Ahead Eagles - FC Groningen 0:1

21.11.2021 12:15

Góly: 50. Jørgen Strand Larsen

Fotbalisté Groningenu po delší době zabrali a nyní si přivážejí všechny tři body z půdy nováčka Go Ahead Eagles, který až do tohoto nedělního duelu neprohrál na ligové scéně pětkrát po sobě a minule navíc vybojoval senzační remízu 0:0 v Amsterdamu s Ajaxem. Nyní ale podruhé za sebou neskóroval a v závěrečných dvaceti minutách navíc přišel o dva vyloučené hráče, v tabulce mu patří jedenáctá pozice se sedmnácti body.

Hosté po mizerném začátku očekávaně stoupají vzhůru a v tuto chvíli se posunuli na čtrnáctou příčku se čtrnácti body. První poločas nebyl z diváckého pohledu příliš atraktivní a za zmínku stojí jen dva momenty po necelé půlhodině hry. Nejprve se po centru z levého křídla dostal k hlavičce v bankovém území Michael de Leeuw, avšak jeho prudký pokus dokázal brankář Hahn reflexivně odvrátit nad svou branku.

Ihned na to vypálil z více jak třiceti metrů Duarte, jenže domácí strážce byl pozorný a jeho ránu odvrátil do strany. Celek z Deventeru se snažil hrozit hlavně z rychlých brejků, ovšem do zakončení se dostával spíše sporadicky. Rozhodující moment byl k vidění pět minut po změně stran. Po přímém volném kopu Duarteho posunul Dammers míč hlavou k osamocenému Jørgenu Strandu Larsenovi, jenž zblízka propálil naprosto bezmocného Hahna.

Stejný hráč mohl pojistit vedení svého celku přesně v polovině druhého dějství, ale tentokráte mířil jen doprostřed branky a Hahn vytáhl skvělý zákrok. Domácí si výrazně zkomplikovali situaci v 75. minutě, to totiž Iňigo Córdoba podrazil unikajícího Kasanwirja, uviděl druhou žlutou kartu a po zásluze odešel předčasně do útrob stadionu. Oslabené Go Ahead se pak již k ničemu nebezpečnému nedostalo a ve čtvrté nastavené minutě obdrželo druhou červenou kartu, jelikož Joris Kramer doslova obejmul Joostena a po druhé žluté byl taktéž vyloučen.

Více informací k zápasu

Heracles Almelo - Fortuna Sittard 3:1

20.11.2021 21:00

Góly: 6. Ismail Azzaoui, 30. Ismail Azzaoui, 67. Kaj Sierhuis - 9. Zian Flemming

I bez svého nejlepšího střelce Raie Vloeta, který nedávno utrpěl vážnou dopravní nehodu, při níž údajně zemřel čtyřletý chlapec, si Heracles poradil v duelu s Fortunou a odpoutal se přece o něco dále od sestupového pásma. Hosté v Eredivisie padli potřetí za sebou, nynější výsledek je jednoduše nemohl vymanit z předposlední příčky, kterou okupují s devíti získanými body.

Celek ze Sittardu vstoupil do tohoto střetnutí poměrně zostra, už ve 2. minutě se ocitl v tutové pozici Seuntjens, jenže pravačkou trestuhodně bránu přestřelil. Naopak v 6. minutě jeho soupeř zužitkoval hned první příležitost. Sierra zleva přihrál míč do středu pole, odtud se povedlo vypálit po zemi jeho spoluhráči Azzaouimu, jenž svůj pokus cílil přesně na bližší tyč.

Nicméně Fortuna zareagovala na inkasování velmi záhy. V 9. minutě Rienstra poslal dlouhou přihrávku podél levé strany, domácí brankář Blaswich se rozhodl vyběhnout daleko ze svého prostoru branky a tohoto faktu využil Flemming, který balón nasměroval za brankovou čáru. Ten se sice několik vteřin jaksi šoural, ani vracející se obránce Roosken ho ale pryč neodkopl.

I když Fortunezen mohli v první půli skórovat zásluhou Noslina, a to hned ve dvou případech, efektivně si počínal klub z Almela. Ten ve 30. minutě opětovně udeřil Azzaouim, jenž zamířil nekompromisně pod břevno. Výhru pak Heracles pečetil v 67. minutě, Sierhuis se jal exekuce přímého volného kopu, obstřelil zeď a gólmana Van Osche parádním zakončením překonal.

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - NEC Nijmegen 1:1

20.11.2021 20:00

Góly: 90+3. Zakaria Aboukhlal - 9. Jordy Bruijn

Jednomu z hlavních adeptů na zisk mistrovského titulu se v tomto ročníku jednoduše nedaří. Po minulé těsné porážce v Rotterdamu s konkurenčním Feyenoordem (0:1) nyní nedokázal najít recept ani na houževnatě hrajícího nováčka z Nijmegenu, téměř celý zápas s ním prohrával a až ve třetí minutě nastavení mu přisoudil alespoň bod střídající Zakaria Aboukhlal. AZ je proto v tabulce stále až jedenácté se ziskem šesti bodů.

Naopak hráči NEC znovu prokázali výtečnou formu a po návratu do Eredivisie zásadně naznačují, že chtějí hrát mezi elitou i v následujícím ročníku. Momentálně jim patří skvělé sedmé místo s devatenácti body a nebýt momentu z konce utkání, tak by si domů odváželi nesmírně cenný skalp a ne jen remízu 1:1. Svěřenci trenéra Rogiera Meijera vstoupili do tohoto střetnutí famózně a už po necelých deseti minutách hry senzačně vedli.

Po tečované přihrávce z křídla se před brankářem Jensenem ocitl zcela volný Jordy Bruijn, který stoprocentní možností nepohrdl a zblízka nekompromisně rozvlnil síť. Jasný favorit se mohl dočkat kýženého vyrovnání přesně v polovině úvodního dějství, avšak Pavlidis svou ranou z deseti metrů pouze orazítkoval bližší tyč. Domácí nemohli najít recept na skvěle organizovanou defenzívu NEC ani po změně stran.

Naopak krátce po odehrané hodině inkasovali podruhé, ale k jejich štěstí neplatil zásah Okity kvůli těsnému ofsajdu. Konžský útočník opět zahrozil necelých dvacet minut před závěrečným hvizdem, jenže tentokráte minul levou konstrukci o několik decimetrů. AZ udeřilo v poslední možnou chvíli a navíc z ničeho nic, když jednadvacetiletý forvard s marockými kořeny Aboukhlal po deseti minutách strávených na trávníku zužitkoval skvělého pasu Evjena a prudkou hlavičkou pokořil bezmocného gólmana Branderhorsta.

Více informací k zápasu

Sparta Rotterdam - FC Twente 0:1

20.11.2021 18:45

Góly: 83. Ricky van Wolfswinkel

Twente dokázalo potvrdit úlohu mírného favorita na půdě rotterdamské Sparty a díky proměněné penaltě Rickyho van Wolfswinkela necelých deset minut před závěrečným hvizdem zvítězilo nejtěsnějším poměrem 1:0. V Eredivisii tak vyhrálo tímto poměrem podruhé za sebou a posunulo na šestou pozici s jednadvaceti body. Domácí výběr naopak nenavázal na úspěch v Tilburgu (3:0) a s pouhými deseti body mu patří až šestnácté místo.

V hostujícím dresu znovu odehrál celé utkání Michal Sadílek a i tentokráte byl jedním ze základních stavebních kamenů sobotního úspěchu. Vytouženou obnovenou premiéru na ligových trávnících navíc prožil jiný český krajánek Václav Černý, jenž nastoupil v 84. minutě jako střídající hráč a na scénu se vrátil po necelé roční pauze vynucené komplikovaným zraněním kolene.

První poločas tohoto duelu nic zajímavého nepřinesl, k vidění byly jen tři střely směřující do branky a navíc ani jedna z nich neměla gólové parametry. Obrázek hry se příliš neměnil ani ve druhém dějství. Hosté sice častěji drželi míč, ovšem vůbec k ničemu se nemohli dostat a naopak Spartě nevycházely pokusy o rychlé brejky. Rozhodující okamžik se zrodil v rozmezí 79. - 83. minuty.

Giannis Masouras totiž poslal ve vlastní šestnáctce k zemi střídajícího Vlapa, čehož si rozhodčí Van de Graaf zprvu nevšiml a penaltu nařídil až po ověření situace u videa, navíc řeckému obránci dodatečně udělil žlutou kartu. Balón si vzápětí postavil právě Van Wolfswinkel a nezaváhal, jelikož zkušeně zamířil do levé dolního růžku. Domácí se ve zbývajících minutách k žádnému souvislému tlaku nedostali a na konto si proto připsali další nepříjemnou prohru.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - SBV Vitesse 2:0

20.11.2021 16:30

Góly: 19. Ibrahim Sangaré, 30. Bruma

Favorizované PSV zvládlo šlágr 13. kola proti konkurenčnímu Vitesse a díky dvěma brankám během první půlhodiny uspělo v poměru 2:0. V Eredivisii tak zvítězilo potřetí za sebou a se ziskem třiceti bodů se vyhouplo na vedoucí příčku o tři body před Ajax, jehož však utkání tohoto kola ještě čeká. Hosté po špatném začátku nedokázali vymyslet v ofenzivní fázi vůbec nic a dokonce mohou být rádi, že rozdíl ve skóre nebyl mnohem vyšší.

Výběr z Arnhemu se prozatím udržel na pátém místě s dvaadvaceti body, nicméně v nizozemské nejvyšší soutěži přišel o sérii dvou výher v řadě a před důležitým vystoupením v Konferenční lize nebude dobře naladěn. Naopak eindhovenský gigant si zvedl náladu před důležitým čtvrtečním kláním Evropské ligy. Sobotní duel se přitom mohl vyvíjet zcela jinak, neboť hosté si vytvořili první gólovou možnost již po necelých čtyřech minutách hry.

Po krásné kombinaci spoluhráčů si udělal dostatek prostoru Frederiksen a poté i nebezpečně vypálil, jenomže jeho tvrdou ránu z hranice pokutového území bravurně zlikvidoval gólman Drommel. Svěřenci německého kouče Rogera Schmidta šli z ničeho nic do vedení krátce po odehrané čtvrthodině. Odražený míč se totiž dostal na kopačku volného Ibrahima Sangarého, jenž ze čtrnácti metrů chladnokrevně zavěsil do pravé šibenice.

Neuběhlo ani dalších jedenáct minut a PSV si pojistilo náskok. Po dobré práci Carlose Viníciuse napřáhl z dobrých dvaadvaceti metrů Bruma a přesnou bombou nedal brankáři Schubertovi žádnou naději na úspěšný zákrok. Tempo hry vzápětí přeci jen opadlo, domácí chtěli definitivně rozhodnout v 59. minutě.

Perfektní zpracování předvedl špílmachr Götze a ranou z dvanácti metrů měl velmi blízko ke skórování, avšak nakonec jen orazítkoval pravou konstrukci. V samém závěru dokázal přeci jen rozvlnit síť střídající Maximiliano Romero, ale jeho trefa do hostující branky neplatila kvůli těsnému ofsajdovému postavení.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax1393142:230
2.PSV Eindhoven13100333:2030
3.Feyenoord Rotterdam1291231:1328
4.FC Utrecht1372428:1623
5.SBV Vitesse1371514:2122
6.FC Twente1363420:1821
7.Cambuur Leeuwarden1370623:2721
8.NEC Nijmegen1354417:1919
9.Willem II1353516:2218
10.SC Heerenveen1352616:2017
11.Go Ahead Eagles1352617:2317
12.AZ Alkmaar1251623:1916
13.Heracles Almelo1242614:1714
14.FC Groningen1335512:1914
15.RKC Waalwijk1325614:2211
16.Sparta Rotterdam1324711:2010
17.Fortuna Sittard1223714:289
18.PEC Zwolle1311117:264

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

pískej konec

Reagovat
smazaný uživatel

pozdě

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele