Eredivisie - preview 13. kola: Ajax chce zpět před PSV

20.11.2021, 09:01, aktualizováno 21.11.2021, 08:56
Previews
Ajax v sobotu přišel o první místo a dnes se na něj může vrátit, potřebuje k tomu ukončit čekání na gól a vyhrát ve Waalwijku. Feyenoord hraje doma s Zwolle, Utrecht cestuje do Leeuwardenu, Heerenveen se střetne s Willemem II a Go Ahead Eagles hostí Groningen...
Go Ahead Eagles - FC Groningen  (neděle 12:15)
Nováček Go Ahead Eagles si po třetině soutěže vede poměrně slušně a rozhodně se pokusí udržet prvoligovou licenci i pro příští ročník. V tuto chvíli má na kontě úctyhodných sedmnáct bodů, a proto mu patří velmi solidní desáté místo. Nyní se pokusí uspět proti tradičnímu účastníkovi Eredivisie Groningenu, jenž se naopak výrazně trápí a se ziskem pouhých jedenácti bodů mu náleží až nepopulární patnáctá příčka.

Výběr z Deventeru se vrátil mezi elitu po více jak čtyřech letech a prozatím ukázal, že dokáže držet krok i s těmi největšími favority. Momentálně se nachází v neuvěřitelné formě, jelikož kromě úspěchu v úvodním kole národního poháru neprohrál na domácí scéně pětkrát po sobě, z toho dokonce hned třikrát zvítězil. Naposledy se navíc postaral o senzaci v Amsterdamu a s místním Ajaxem vybojoval nesmírně cennou bezbrankovou remízu.

FC se naopak nemůže dostat do optimálního rozpoložení, ve dvanácti utkáních si připsalo na konto jen dvě výhry. O velké překvapení se postaralo proti Alkmaaru (2:0), pak ale znovu upadlo do šedého průměru, když jasně prohrálo v Nijmegenu (0:3) a vzápětí remizovalo s Waalwijkem. Těsně před reprezentační pauzou právě s RKC určitě chtělo bodovat naplno, jelikož se s bohatou profesionální kariérou definitivně rozloučil odchovanec Arjen Robben.

Oba dva kluby na sebe naposledy narazily v sezóně 2016/2017 a spokojenější byl Groningen (3:2 a 1:1). "Go Ahead je úspěšné díky zvládání taktického plánu, k tomu dokáže proměňovat nabídnuté příležitosti a věří si. Sám jsem zvědavý, jestli dlouhodobě udrží konstantní výkonnost, avšak před čtrnáctidenní přestávkou hrálo skvěle," prohlásil stratég FC Danny Buijs. Ten postrádá Te Wierika s Balkerem a Duartem, domácí nenasadí Tuzlacika, Crowthera a kapitána Kuiperse.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.60 - 3.29 - 2.81
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Feyenoord Rotterdam - PEC Zwolle  (neděle 14:30)
Rotterdamský Feyenoord zatím ukazuje, že by se po delší době mohl poprat o mistrovský titul a záleží jen na tom, jestli nastavenou výkonnost udrží až do konce tohoto soutěžního ročníku. Momentálně je třetí se ziskem pětadvaceti bodů a na vedoucí Ajax i druhé PSV ztrácí už jen dva body, k tomu oproti dvěma hlavním adeptům na ligový primát disponuje jedním utkáním k dobru. Nyní přivítá Zwolle, které je v obrovské krizi a se záchranou to bude mít složité.

Jeden z tradičních účastníků evropských pohárů prokazuje dobré rozpoložení také v nově vzniklé Konferenční lize. Po úvodní bezbrankové remíze s izraelským týmem Maccabi Haifa dokázal zdolat pražskou Slavii (2:1) a dvakrát také německý Union (3:1, 2:1), se ziskem deseti bodů je proto ve vedení a k jistotě přímého postupu do osmifinálové fáze mu ve čtvrtek stačí v Praze získat bod právě proti Slavii. Na ligové scéně vyhrál třikrát po sobě, minule navíc zvládl klíčové střetnutí s Alkmaarem a díky brance v samém závěru vyhrál 1:0.

PEC je na tom velmi bídně a patří mu beznadějně poslední osmnáctá pozice se čtyřmi body. Své vůbec první vítězství vybojovalo v 10. kole proti Heraclesu a po úspěchu v národním poháru to vypadalo, že se blýská na lepší časy. Jenže pak neudrželo dvoubrankové vedení v Alkmaaru a nakonec mu podlehlo 2:3, před čtrnácti dny nedokázalo vzdorovat ani nováčkovi z Cambuuru (1:2). Navíc se mu na Feyenoord dlouhodobě nedaří, jelikož s ním prohrálo čtyřikrát za sebou.

Hodně bídnou bilanci Zwolle neustál trenér Art Langeler, jenž v reprezentační pauze na svou funkci rezignoval a místo něho převezme kormidlo Dick Schreuder, jenž naposledy působil jako asistent Thomase Letsche ve Vitesse Arnhem. "Máme určitý směr, kterým se chceme vydat, a pevně věřím, že se brzy dotáhneme na soupeře před námi. V Rotterdamu bude nesmírně složité uspět, my se o to přesto pokusíme," prohlásil Schreuder optimisticky.

Hosté se dlouhodobě musejí obejít bez Clementa s Van Wermeskerkenem, domácí kouč Arne Slot zřejmě nebude moci nasadit brankáře Bijlowa. "Nový trenér většinou znamená nový impuls, nicméně hráči Zwolle to budou muset dokázat na trávníku. My jim určitě nic nedarujeme, protože se chceme dostat do čela tabulky. Očekávám trochu zvláštní zápas, ve kterém hodláme mít navrch," vyjádřil se pro klubové stránky třiačtyřicetiletý Slot.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.19 - 7.34 - 16.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Heerenveen - Willem II  (neděle 14:30)
Heerenveenu ani Willemu se v dosavadním průběhu tohoto ročníku nedaří zrovna podle představ a uplynulou reprezentační přestávku jistě využili k tomu, aby něco změnili. Oba dva týmy měly celkem nadějný vstup do nové sezóny, jenomže pak se zasekly a začaly se tabulkou propadat stále níže. V malinko lepší formě se nachází domácí SC, neboť klub z Tilburgu nevyhrál v nejvyšší nizozemské soutěži již pětkrát za sebou a z toho třikrát prohrál.

Domácí výběr by se po letech rád vrátil do evropských pohárů, nicméně zatím to vypadá, že ani teď to nebude. Naposledy uhrál jen nerozhodný výsledek 1:1 s nováčkem z Nijmegenu, předtím navíc utrpěl tři porážky v řadě s Vitesse, Utrechtem (v obou případech 1:2) i Ajaxem (0:2). V tabulce mu proto patří až dvanáctá pozice se čtrnácti body, v uplynulém ročníku získal s Willemem tři body po úvodní výhře 2:0 a následné porážce v odvetě po výsledku 1:3.

"Nechceme se v žádném případě vymlouvat na těžké protivníky, i když Vitesse, Ajax i Utrecht mají obrovské kvality a porážet je se nepoštěstí každý den. Na druhou stranu jsme měli získat alespoň nějaký bod, navíc na Nijmegen jsme si věřili a ani jeho jsme porazit nedokázali. Teď po přestávce chceme začít novou kapitolu a hodláme se vrátit do formy z úvodu sezóny, i když Willem podceňovat nemůžeme," pronesl lodivod SC Johnny Jansen.

Hosté po vypadnutí z národního poháru s Waalwijkem (0:3) utrpěli debakl 1:5 v Utrechtu a pak naprosto selhali proti trápící se Spartě (0:3). Díky skvělým zářijovým výkonům však na tom stále nejsou úplně špatně, s osmnácti body jim patří deváté místo. Jejich kouč Fred Grim postrádá zkušeného gólmana Ruitera a dále pak Spieringhse s Heerkensem, Jansen dlouhodobě nenasadí brankářskou jedničku Muldera a ani polského obránce Bochniewicze.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.93 - 3.72 - 3.94
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
RKC Waalwijk - AFC Ajax  (neděle 16:45)
Ajax není neomylný. Není nepřekonatelný. A nemůže neustále vyhrávat. Asi takové hlavní resumé nabídla hned dvě poslední kola Eredivisie, během nichž amsterdamský gigant ztratil nečekaně body jak na půdě Heraclesu, tak následně doma s Go Ahead Eagles. Jestli takovéto poselství přijme za své i další soupeř z Waalwijku, přijdou hosté po delší době o čelo tabulky.

V Lize mistrů svěřenci trenéra Erika ten Haga prakticky vzkazují celé Evropě, že můžou patřit ke žhavým kandidátům na úspěchy největší. Na této frontě zatím nezaváhali, třeba dvakrát se jim povedlo porazit ostřílený Dortmund. Na domácí scéně ale oslavné básně netvoří s takovou pravidelností. A protože PSV v sobotu skolilo Vitesse, aktuálně jsou v pořadí na druhé pozici.

V uplynulých pěti ligových utkáních de Godenzonen vyhráli ve dvou případech. Pro někoho by tato bilance nebyla vyloženě velkou tragédií, pro ně ovšem představuje nezvyklou událost. Nejsou zkrátka zvyklí váhat tak často. Na vině bezpochyby může být problém s motivací. A čím dál více vyplouvají na povrch názory, že mnohdy působí laxně, nezaujatě nebo bez chuti.

Pokud by takové potíže přetrvávaly, mohl by si Ajax cestu za obhajobou titulu zkomplikovat zásadním způsobem. "Pouze čistá lenost ho dostala do téhle situace," uvedl například v Pak Schaal Podcastu expert na klub z hlavní nizozemské metropole Freek Jansen. "Má možná na papíře nejsilnější kádr, pouze ten však dobré výsledky nezaručí. Ajax se musí poučit," dodal.

Mužstvo kouče Josepha Oostinga se pokusí překvapit, podobně jako jiní. Nebude pod tlakem, zázračný rezultát se od něj bez příkras nečeká. "Všimněte si, že zaváhání Ajax připouští právě ve chvíli, kdy absolvuje zápas na evropském poli. Tak tomu v minulosti nebylo," řekl Jansen. "Jaksi se do jeho kabiny přenese nonšalance, že všechno bude i nadále v naprostém pořádku."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 22.50 - 9.86 - 1.12
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Cambuur Leeuwarden - FC Utrecht  (neděle 20:00)
Utrecht dlouhodobě patří mezi černé koně Eredivisie a i v tomto ročníku by se rád popral o pohárové příčky. Před čtrnáctidenní pauzou se mu nevedlo až zase tak špatně a se ziskem třiadvaceti bodů mu patří velmi slušná čtvrtá pozice, na vedoucí Ajax k tomu ztrácí pouhé čtyři body. Nyní zavítá na půdu nevyzpytatelného nováčka z Cambuuru, který prozatím taktéž musí být spokojen a rozhodně to nevypadá, že by bojoval jen o záchranu.

Všichni tři nováčci této sezóny se momentálně nacházejí ve středu tabulky a jasně ukazují, že udržení prvoligové licence nemusí být v jejich podání až tak těžkým úkolem. SC má na kontě úctyhodných osmnáct bodů a nachází se na osmém místě, za svým nedělním rivalem zaostává jen o pět bodů. Před vynucenou přestávkou dokázal zvítězit dvakrát po sobě, když nejprve uspěl ve Waalwijku (1:0) a poté si přivezl všechny body také ze Zwolle (2:1).

FC prohrálo ve dvanácti odehraných utkáních jen třikrát a naopak sedmkrát bodovalo naplno. Od poloviny září jednou remizovalo (s Waalwijkem 2:2) a utrpělo dvě porážky (s Alkmaarem 1:5 a s Vitesse 1:2). "Před další etapou této sezóny jsme chtěli v Arnhemu vyhrát, jenže se nám nepovedl první poločas a pak už bylo obtížné stahovat ztrátu. Na Cambuur jsme připraveni, ale o jeho kvalitách dobře víme a nesmíme ho za žádnou cenu podcenit," vyjádřil se s jasným plánem kouč FC René Hake.

Hosté se naposledy utkali se svým favorizovaným protivníkem v roce 2017 ve čtvrtfinále národního poháru a po nervy drásajícím penaltovém rozstřelu senzačně postoupili do semifinálové fáze. Hake nemůže využít služeb Mamengiho, St. Jaga, van der Hoorna a Gustafsona, trest za žluté karty navíc bude odpykávat Maher. Cambuur by naopak měl mít k dispozici kompletní kádr.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.00 - 3.86 - 1.88
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
PSV Eindhoven - SBV Vitesse  (sobota 16:30)
Nizozemská nejvyšší soutěž měla kvůli reprezentační přestávce čtrnáctidenní pauzu a hned úvodní duel 13. kola slibuje nesmírně napínavou podívanou. Jeden z hlavních adeptů na zisk mistrovského titulu totiž přivítá konkurenční Vitesse, které se poslední dobou pravidelně pere o pohárové příčky a ani v tomto ročníku tomu není jinak. Eindhovenský gigant doposud získal sedmadvacet bodů a je druhý jen o skóre za vedoucím Ajaxem.

Nyní ho ale v žádném případě nečeká jednoduchý úkol, jelikož konkurent z Arnhemu posbíral pouze o pět bodů méně a nachází se na velmi solidním pátém místě. Svěřenci německého trenéra Rogera Schmidta prohráli v letošním ligovém ročníku třikrát, když utrpěli debakly s Feyenoordem (0:4) a právě s Ajaxem (0:5), kromě toho si překvapivě nepřivezli ani bod z Tilburgu (1:2). Jinak ovšem zaznamenali hned devět výher.

V předchozích dvou případech neměli problém s Twente (5:2) ani v Sittardu s místní Fortunou (4:1), svého nadcházejícího rivala zdolali v uplynulé sezóně na stadionu Philips v poměru 3:1. Nyní se musí připravit na náročný program, jelikož už ve čtvrtek je čeká důležitý souboj o postup do osmifinále Evropské ligy s rakouským Sturmem Graz. Také SBV se probojovalo do evropských pohárů a v Konferenční lize se mu nevede až tak špatně.

Ve velké konkurenci anglického Tottenhamu a francouzského Rennes je třetí se ziskem šesti bodů a ve čtvrtek se představí právě na francouzské půdě, kde nesmí prohrát. "V tuto chvíli se chceme soustředit jen na zápas v Eindhovenu, evropské poháry vůbec neřešíme. PSV se před přestávkou nacházelo v solidní formě a jeho ofenzivní kvality jsou obrovské. Rádi bychom vyhráli, ale i zisk bodu by nemusel být k zahození," řekl realisticky německý lodivod Vitese Thomas Letsch.

Hosté vyhráli na domácí scéně dvakrát za sebou, po senzační porážce s Go Ahead (1:2) si poradili stejným poměrem s Heerenveenem i Utrechtem. Letsch nemůže nasadit Manhoefa s Tannanem, domácí postrádají důležitého izraelského kanonýra Zahaviho, dále pak Tezeho, Thomase a Ledezmu. "Očekávám atraktivní ofenzivní fotbal s mnoha vyloženými šancemi a pevně věřím, že budeme hrát podobně jako před reprezentační pauzou" řekl Schmidt krátce pro klubové stránky.
PSV Eindhoven - pravděpodobná sestava:
Mvogo - Max, Boscagli, Ramalho, Mwene - Sangaré, Van Ginkel, Gutierrez - Vinicius, Doan, Bruma
SBV Vitesse - pravděpodobná sestava:
Schubert - Doekhi, Bazoer, Rasmussen - Yapi, Tronstad, Gboho, Bero, Dasa - Openda, Darfalou
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.51 - 4.45 - 6.46
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Rotterdam - FC Twente  (sobota 18:45)
Rotterdamská Sparta nemůže být se svým vystoupením v letošním ročníku Eredivisie příliš spokojena, neboť svou druhou výhru v nové sezóně zaznamenala až těsně před reprezentační přestávkou a v tabulce se nachází až na šestnácté barážové pozici se ziskem deseti bodů. Nyní přivítá nevyzpytatelné Twente, které se přeci jen potkala krize, ale před vynucenou pauzou taktéž zabralo a s osmnácti body mu náleží velmi solidní šestá příčka.

Domácí celek si určitě představoval lepší vstup do této sezóny, jenomže hlavně kvůli špatné produktivitě se mu nedařilo dostat z problémů. Ve dvanácti odehraných utkáních vsítil jen jedenáct branek, což rozhodně není velká sláva. Naposledy si zvedl náladu a přerušil svou sérii sedmi neprohraných utkání v řadě za sebou, protože překvapil Willem a z Tilburgu si přivezl všechny tři body za vítězství 3:0.

Celek z Enschede nevyhrál až do minulého souboje čtyřikrát po sobě, teprve začátkem listopadu se zvedl a poradil si s Heraclesem nejtěsnějším poměrem 1:0. "Rádi bychom se vrátili do dobry, kdy jsme sbírali jedno vítězství za druhým, ale je nám jasné, že konkurence v Eredivisii je obrovská a vítězné šňůry se nemusí opakovat. I tentokráte se chceme soustředit na každé jednotlivé utkání zvlášť, to se Spartou znovu nebude jednoduché," prohlásil kouč Twente Ron Jans.

Ten nebude mít k dispozici Troupéeho, Lukokiho a Pierieho, naopak po komplikovaném zranění kolene by se mohl na trávníky vrátit český útočník Václav Černý, jenž před necelými deseti dny nastoupil v přátelském utkání proti belgickému Waaslandu-Beveren. Od samého začátku by se mel objevit v základní sestavě i další český krajánek Michal Sadílek. Domácí výběr nemusí řešit žádné potíže s marodkou a má tedy k dispozici kompletní výběr.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.65 - 3.12 - 2.88
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AZ Alkmaar - NEC Nijmegen  (sobota 20:00)
Alkmaaru se v tomto ligovém ročníku stále příliš nedaří a se ziskem pouhých patnácti bodů se nachází až na jedenáctém místě, proto se v následujícím průběhu hodlá co nejvíce přiblížit k čelu tabulky. Na vedoucí Ajax i druhé PSV ztrácí propastných dvanáct bodů, i když oproti nim disponuje jedním utkáním k dobru. Nyní bude plnit úlohu favorita proti jednomu z největších dosavadních překvapení, nováček z Nijmegenu je totiž sedmý s osmnácti body.

AZ mělo hodně špatný vstup do sezóny, a i když teď přeci jen stabilizovalo své výkony, tak zaznamenalo i některé bolestné ztráty. Po třech ligových výhrách v řadě totiž prohrálo na půdě trápícího se Groningenu (0:2). Následně sice dokázalo zdolat poslední Zwolle (3:2), ovšem těsně před reprezentační přestávkou nezvládlo důležitou bitvu v Rotterdamu s Feyenoordem a kvůli inkasované brance v samém závěru prohrálo těsně 0:1.

Svěřenci trenéra Pascala Jansena si vedou mnohem lépe v evropských pohárech, v základní skupině Konferenční ligy jim patří vedoucí příčka s deseti body a je téměř jasné, že proklouznou do osmifinálové fáze této soutěže. "Nijmegen hraje nesmírně chytře a jeho pokrok v posledních letech je naprosto zřejmý. Velice těžko se překonává jeho dobře organizovaná defenzíva, proto musíme být důslední po celou dobu," řekl Jansen s respektem.

NEC v předchozích pěti ligových zápasech prohrálo pouze jednou a to s Vitesse (0:1), před čtrnácti dny se rozešlo smírně s Heerenveenem (1:1). Se svým sobotním soupeřem se naposledy utkalo v sestupové sezóně 2016/2017 a po venkovní porážce 0:2 ho doma dokázalo překvapivě zdolat poměrem 2:1. Jansen postrádá Helmera a možná také Oostinga, hosté přijedou bez dlouhodobých marodů Duelunda, Van Eijdena a De Wolfa.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.40 - 4.91 - 8.11
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Heracles Almelo - Fortuna Sittard  (sobota 21:00)
Oba celky jsou zatím přímo namočeny do sestupových starostí a právě takové chtěly řešit po celou dobu sezony co nejméně. V Eredivisie se oběma družstvům před reprezentační pauzou nijak nedařilo, Heracles padl třikrát z posledních čtyř kol, Fortuna dvakrát z minulých tří. Vzájemný zápas by pro ně mohl být dobrou šancí, jak se odpíchnout k lepší budoucnosti.

Zatím si přece trochu lépe vedli svěřeni kouče Franka Wormutha, kteří urvali o dva body navíc, a nacházejí se tak o kousek mimo červené příčky. Jeho mužstvo se možná daleko více než se současnou sportovní situací bude muset vypořádat s jinou horší záležitostí. Nejlepší střelec týmu Rai Vloet byl účastníkem těžké dopravní nehody, při níž údajně zemřel čtyřletý chlapec.

Zahodit rychle za hlavu tuhle příhodu a připravit se co nejdůstojněji na střetnutí proti výběru trenéra Sjorse Ultee nebude pro domácí zajisté vůbec jednoduché. "Všichni jsme byli v šoku," povídal Wormuth. "Já sám se pořád cítím stísněně tou událostí. Velmi stěží se mi o ní mluví. Máme však své úkoly, ten aktuální proti Fortuně. Musíme jít dál, i když je pro nás vše těžší."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.73 - 3.82 - 5.02
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax1283137:227
2.PSV Eindhoven1290331:2027
3.Feyenoord Rotterdam1181227:1325
4.FC Utrecht1272327:1423
5.SBV Vitesse1271414:1922
6.FC Twente1253419:1818
7.NEC Nijmegen1253416:1818
8.Cambuur Leeuwarden1260621:2618
9.Willem II1253415:2018
10.Go Ahead Eagles1252517:2217
11.AZ Alkmaar1150622:1815
12.SC Heerenveen1242614:1914
13.RKC Waalwijk1225514:1711
14.Heracles Almelo1132611:1611
15.FC Groningen1225511:1911
16.Sparta Rotterdam1224611:1910
17.Fortuna Sittard1123613:259
18.PEC Zwolle1211107:224

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele