Bundesliga - souhrn 33. kola

01.05.2010, 17:24
Komentáře a souhrny
V Německu je prakticky jasno, Bayern porazil Bochum, zatímco Schalke doma nestačilo na Werder, titul tak mnichovskému klubu na 99,9% neunikne. Po remíze v Leverkusenu se s bundesligou loučí Hertha, zachráněn je naopak Freiburg a blízko k záchraně má Hannover...

Hamburger SV - 1. FC Norimberk 4:0

01.05.2010 15:30

Góly: 10. Jonathan Pitroipa, 19. Mladen Petrić, 25. Mladen Petrić, 73. Ruud van Nistelrooy

HSV se konečně probudilo a proti Norimberku předvedlo výborný výkon, načež stejně jako na podzim tohoto soupeře přehrálo 4:0. Severoněmecký tým tak má i nadále teoretickou naději na pohárové šesté místo, zatímco FCN bude v posledním kole muset zabrat, aby ho nepostihl sestup.

Domácí tým hodlal dát zapomenout na čtvrteční neúspěch v Evropské lize a od prvních minut se mu to dařilo velmi dobře. Pokusy Trochowského a Berga ještě stačil zneškodnit Schäfer, v deváté minutě ale již šlo HSV do vedení. Trochowski posunul míč do pokutového území Pitroipovi, který z úhlu vypálil a procedil míč pod Schäferovým tělem - 1:0. Vzápětí mohlo být vyrovnáno, když Pinola oslovil centrem Bunjaka, ten ale z voleje branku netrefil.

Místo toho se dále prosazovalo HSV, v 19. minutě našel Demel zpětnou přihrávkou Petriće, který se trefil do levého horního rohu branky - 2:0. Šest minut nato už byli hosté zralí na ručník, Petriće tentokrát oslovil centrem Trochowski a chorvatský reprezentant se hlavou zblízka nemýlil. Za další dvě minuty už mohl Petrić slavit hattrick, jenže na Schäfera si tentokrát nepřišel a díky následnému polevení Hamburgu už další góly do pauzy nepadly.

Po změně stran dlouho nebylo nic k vidění, až v 60. minutě vypálil Pitroipa a řádně protáhl Schäfera, který si ovšem poradil. Hostující brankář musel být v pozoru i nadále, zvlášť když na hřiště přišel van Nistelrooy. Zkušený Nizozemec krátce po svém příchodu Schäfera zaměstnal a v 73. minutě už skóroval, když si počkal na míč, který minulo hned několik hráčů, a zkušeně zavěsil - 4:0.

Následně už měli šance i hosté a poté, co velmi dobře zahrál přímý kop Diekmeier, se mohl zaskvět domácí matador mezi tyčemi Frank Rost. Ten potom vážněji zasahoval ještě jednou, kdy nad břevno vyrážel Risseho ránu. Za domácí mohli ještě skóre navýšit Zé Roberto a Pitroipa, zůstalo už však u čtyřgólového vítězství.

Více informací k zápasu

1. FC Köln - SC Freiburg 2:2

01.05.2010 15:30

Góly: 9. Zoran Tošić, 84. Sebastien Freis - 31. Mohammadou Idrissou, 57. Mohammadou Idrissou

Freiburg jej v rozhodujících momentech potřeboval loni ve druhé lize, Freiburg jej v rozhodujících momentech potřeboval i letos v nejvyšší soutěži. Řeč je o Mohamadou Idrissou, který svými dvěma góly na hřišti Kölnu zajistil týmu z Breisgau statut týmu 1. bundesligy i pro příští sezonu.

Přitom pro hosty se zápas nevyvíjel vůbec dobře. Již v desáté minutě našel Manichej vhodně Tosiće, jehož rána ze čtrnácti metrů skončila v levém horním rohu Pouplinovy branky. Na Freiburg tak padl ještě větší tlak než před utkáním a musel začít tvořit hru. To se mu však moc nedařilo, neboť domácí Kozli svému soupeři míč příliš nepůjčovali.

Právě díky tomu se gól ze třicáté minuty jeví jako blesk z čistého nebe. Mondragon vyrazil Barthovu hlavičku z pěti metrů pouze k Idrissouovi, který měl už práci velmi ulehčenou. To bylo překvapivě z prvního poločasu vše.

Zvonimir Soldo se rozhodl do druhého poločasu udělat jednu změnu, když Cullmann na hřišti nahradil McKennu. Chorvatský lodivod domácího celku si ale musel rvát vlasy v 57. minutě, když 34letý obránce školáckou chybou dovedl míč přímo k nohám kamerunského útočníka Idrissoua, jenž mu mohl jedině poděkovat a z osmnácti metrů zavěsit.

Hosté své vedení mohli ještě navýšit v 65 minutě, jenomže Jäger si v bezprostřední blízkosti Mondragona počínal spíše amatérsky. Köln vyrovnal typickým gólem reflektujícím toto utkání. V 70. minutě sice Pouplin dokázal vychytat Mohamada, nicméně v 84. minutě byl na Freise po Tosićově přihrávce krátký. To však nic nezměnilo na tom, že Freiburg svou první sezonu po návratu do bundesligy zvládl a zahraje si ji i příští rok.

Více informací k zápasu

VfB Stuttgart - 1. FSV Mainz 05 2:2

01.05.2010 15:30

Góly: 73. Ciprian Marica, 75. Ciprian Marica - 52. Malik Fathi, 63. André Schürrle

Už jen velké selhání připraví VfB Stuttgart o start v evropských pohárech v příštím roce. Svěřenci Christiana Grosse sice suverénně na domácím hřišti nepotvrdili formu nejlepšího týmu jara, přesto v posledním kole potřebují remízu na to, aby měli definitivu v postupu do Evropy.

Mainz přijel do Stuttgartu zjevně dobře naladěn a hrál svou chytrou poziční hru. Tuchelova jedenáctka by se v rozmezí 19. až 24. minuty dala nazvat jako bumerang, neboť hráči stíhali střílet a ještě se rychle vracet. Na Lehmannovi v domácí brance si ale postupně vylámali zuby Zabavník, Schürrle, Polanski a Bancé.

Přestože první polovina po této salvě šancí slibovala nadějnou druhou polovinu prvního poločasu, do konce první půle se již nic zajímavého nestalo a týmy tak do kabin odešly za bezbrankového stavu.

V druhém poločase se už ale tichý útočný arsenál hostí projevil naplno. Šimák byl na křídle nezastavitelný, před bránou našel Fathiho, jemuž se brilantně patičkou podařilo oklamat Lehmanna a poslat hosty v 52. minutě do vedení.

To však nebylo vše. Studená sprcha pro VfB nebrala konce. Opět zazářil Jan Šimák, který předložil míč Schürrlemu, jenž si z hranice ofsajdu obhodil Lehmanna a pak uspěl i v tvrdém souboji s Träschem. Christian Gross pak sáhl ke dvojímu střídání a vyplatilo se.

Rumun Marica totiž v rozmezí několika sekund vyrovnal. Kontaktní branku vstřelil po neuvěřitelném nedorozumění Bungerta s Wetklem. Druhou po Cacauově přihrávce z bezprostřední vzdálenosti.

Závěr pak přinesl vzrušující a hektické momenty. Marica s Träschem ale v 80. minutě měli mušky o pár centimetrů vychýlené, zatímco o pět minut později předvedl velkolepou jízdu Amri z Mainzu. Své sólo začal na vlastní polovině, pak ale nedokázal obejít Lehmanna a z malého úhlu zahodil svou šanci na to, stát se hvězdou utkání.

Přesto se dalo po devadesáti minutách hry v Mercedes-Benz Areně konstatovat, že ona týmy si své splnily.

Více informací k zápasu

Bayern Mnichov - VfL Bochum 3:1

01.05.2010 15:30

Góly: 18. Thomas Müller, 20. Thomas Müller, 69. Thomas Müller - 85. Christian Fuchs

V Mnichově zní písně, Bayern se v praktické rovině po výhře nad Bochumí a prohře Schalke04 stal mistrem Německa. Už podvaadvacáté.

Před posledním zápasem sezony v Berlíně má na Königsblauen k dobru tři body, 17 gólů a lepší vzájemné zápasy k tomu. O dnešní, definitivní rozhodnutí se postaral mladý Thomas Müller, nejprve zajistil dvěma slepenými góly v první půli Bayernu vedení, které potvrdil ještě v druhé půli fantastickým gólem na 3:0. Za VfL Bochum skóroval Fuchs.

Bayern, nastoupivší ve vydařených retrodresech se svislými pruhy, symbolizujícími zatím nejslavnější éru mnichovského klubu, od začátku jasně dominoval. Bochum působila zoufalým dojmem a domácí absolutně nestíhala. To se mohlo zračit již v brzkém vedení, Olić se ale o sekundu opozdil. Stejně tak se první minuta zápasu nevydařila Demichelisovi, jeho první ostrý zákrok rozhodčí ještě toleroval jen s nakrčeným obočím, za druhý už si však argentinský stoper vysloužil žlutou kartu a sám se tak připravil o poslední zápas sezony v Berlíně.

Bayern dále tlačil, Bochum však sobě přidělené prostory uzavřela a domácí skrz ně hledali cestu dlouhých 18 minut - po kombinaci napříč celým hřištěm se do vápna přiřítil Lahm, perfektním centrem našel nabíhajícího Müllera a ten uklidil míč do sítě hrudí - 1:0.

Druhá trefa na sebe nenechala dlouho čekat, minutu a vteřinky k tomu se u brankové čáry opět ocitl Lahm, tentrokráte centr přetáhl, na zadní tyči ho přímo z voleje Ribéry vrátil přesně na hlavu Müllera a ten se nemýlil ani napodruhé. Domácí po zdvojnásobení svého vedení poněkud zvolnili, přesto však drželi balon a jasně zápasu dominovali. Bochum se k čemukoliv odhodlala až šest minut před přestávkou, Šesták však nebyl příliš nebezpečný.

Druhý poločas pokračoval v podobném duchu, devět minut po jeho začátku se ke slovu znovu dostal Müller a trefil tyč. Mladý reprezentant se ale svého hattricku přeci jen dočkal, patnáct minut po tyčkové situaci Robben rozhýbal pravou stranu, tváří v tvář trojčlenné hlídce posunul Van Bommelovi, ten posunul Müllerovi a ten obešel tři hráče a zavěsil - jednoduché, účinné - 3:0.

To už ale dávno stadionem probíhala mexická vlna za mohutného zvuku oslavných chorálů. Svého potlesku se dočkal i Werder, což se příliš často v Allianz Areně neděje.

Krátce po svém třetím zásahu byl Müller za ohromného potlesku vystřídán a byl nahrazen Klosem. Krátce na to se na hřišti za nepříliš vyčnívajícího Oliće dostal i Goméz a hned vzápětí spálil gólovou šanci a trefil pouze břevno. Více už se toho, kromě snížení Bochumi, nestalo, Bayern utkání dokontroloval až do konce a v Mnichově propukly neoficiální oslavy 22. mistrovského titulu.

Více informací k zápasu

Hannover 96 - Borussia Mönchengladbach 6:1

01.05.2010 15:30

Góly: 16. Karim Haggui, 23. Sérgio da Silva Pinto, 27. Didier Ya Konan, 39. Mike Hanke, 53. Sofian Chahed, 74. Arnold Bruggink - 69. Patrick Herrmann

Hannover na sobě od minulého kola, kdy prohrál o tři góly v Leverkusenu, evidentně zapracoval a špatně hrající Mönchengladbach sestřelil v poměru 6:1. Čtyři ze svých gólů vstřelili domácí v první půli, v 53. minutě to bylo už 5:0 a na snižující branku Herrmanna reagoval patnáct minut před koncem Bruggink.

Už od první minuty směřoval Hannover jedinným směrem - na branku Gladbachu. Hosté měli štěstí už ve třetí minutě, kdy zůstaly nevyslyšeny protesty domácích proti zjevné ruce Brouwerse v pokutovém území. Minutu na to hlavičkoval po volném kopu nebezpečně Ya Konan. Další minutu na to střílel nad Balitsch.

O pět minut později už musel zasahovat Bailly, na krátkou vzdálenost ale Hankeho vychytal. Vedení domácích už ale viselo ve vyduchu a v 16. minutě s ním Bailly už nic nenadělal - Haggui inteligentně prodloužil volný kop přesně do pravého růžku - 1:0. Sedm minut poté zvyšoval Pinto, jehož střela z osmadvaceti metrů belgickému gólmanovi hostů proklouzla mezi prsty.

Hannover k aktivitě přidával produktivitu, a tak to větinou vycházelo co šance, to gól - v 27. minutě si na Schulzův centr naběhl Konan a zase o gól zvýšil vedení domácích. Osm minut na to střílel Hanke, o další tři minuty později to zkoušel znovu Konan a až ve 39. minutě konečně přišel další gól - Ya Konan přihrál Hankemu a proti němu byl Bailly bezmocný. Do poločasu se tak šlo po poměrně jednoznačném průběhu za stavu 4:0.

Ani ve druhé půli na sebe nenechal první gól dlouho čekat, osm minut po začátku nový hráč na hřišti Sofian Chahed, jenž nahradil svalovými potížemi zastiženého Konana, úspěšně zakončil domácí kombinaci - 5:0. Po pátém gólu už tempo obou družstev, zejména však toho domácího, začínalo pomalu upadat, přesto se však diváci ještě dvou branek dočali. Nejprve v 69. minutě snížil Herrmann. Na to o pět minut později zareagoval šestým gólem domácích Bruggink a stanovil tak konečný stav 6:1.

Více informací k zápasu

Eintracht Frankfurt - TSG Hoffenheim 1:2

01.05.2010 15:30

Góly: 20. Pirmin Schwegler - 80. Prince Tagoe, 88. Prince Tagoe

Eintracht v posledním domácím zápase sezóny své fanoušky příliš nepotěšil, ačkoliv dlouho nad Hoffenheimem vedl. Hosté ale potvrdili vzestup z posledních zápasů a zásluhou autora dvou branek Tagoeho si odvážejí do Kraichgau všechny body.

Oba týmy začaly tak trochu ospale a zaplněná Commerzbank-Arena se spíš nudila. Až v sedmnácté minutě se hostům povedla akce, po Salihovićově centru ale hlavičkoval Ibišević těsně vedle. Tři minuty nato padla jako z čistého nebe branka a to na druhé straně. Altintop nahrál Schweglerovi, který udělal kličku jednomu obránci a z dobrých 25 metrů se trefil přesně - 1:0. Hoffenheim byl ovšem i nadále aktivnější, Gustavo ale hlavičkoval velde a na druhé straně Haase tentokrát nepřekvapil Korkmaz.

Po výměně stran stáhl domácí kouč Skibbe střelce Schweglera, nad kterým visela hrozba červené karty, a poslal do hry Tebera, na nemastné - neslané hře jeho týmu se ale nic nezměnilo. To hosté furt byli poměrně aktivní směrem dopředu, jen koncovka vázla - tak jako u Obasiho, jenž si vylámal zuby na Fährmannovi.

Hostující kouč Rangnick v 77. minutě posílil útočnou vazbu o Tagoeho s Maicosuelem a měl šťastnou ruku. Tři minuty nato vychytal Haas Altintopa, oba střídající na druhé straně předvedl rychlý kontr a prve jmenovaný srovnal na 1:1. Vrátit vedení Eintrachtu mohl Meier, jenže přestřelil a v 89. minutě padla vítězná trefa na druhé straně. Dlouhý míč nevyřešili ideálně Chris s vybíhajícím Fährmannem a Tagoe bez problémů rozhodl o výhře svého týmu.

Více informací k zápasu

Schalke 04 - Werder Brémy 0:2

01.05.2010 15:30

Góly: 55. Mesut Özil, 64. Hugo Almeida

Schalke 04 doma podlehlo Werderu Brémy a defakto ztratilo reálnou šanci na zisk mistrovského titulu. Felix Magath tak ligové prvenství ve svém novém působišti obhájit nedokázal. Schalke sice bylo v průběhu zápasu lepším týmem, drželo častěji míč na svých kopačkách, ale hráčům v modrých dresech chybělo to hlavní - zakončení.

Zápas začal ve velmi pozvolném tempu a hra se odehrával hlavně ve středu pole. První vážnější příležitost přišla v 6. minutě po standardní situaci, kdy Lukas Schmitz svojí levačkou hledal šikovně na zadní tyči číhajícího Jeffersona Farfána, jehož hlavička ale mířila těsně nad. Hosté z Brém pak kontrovali o dvě minuty později nástřelem Hugo Almeidy do vápna a následným napálením vyraženého balónu Philliphem Bargfredem vysoko do hlediště.

Zatímco domácí spoléhali hlavně na postupný útok a precizní kombinaci, hosté se uchylovali převážně k nákopům za obranu. V 22. minutě zaskočil defenzívu Werderu přetažený centr Rafinhy až od rohového praporku, který našel na zadní tyč nabíhajícího Kevina Kuranyiho. Ten ač byl v těžkém úhlu, stihnul ještě svojí hlavičku usměrnit směrem na bránu, ale ta k jeho smůle pouze olízla brankovou konstrukci a po návratu zpět do hřiště byl míč odpálen obranou Werderu do bezpečí. Schalke i nadále svého soupeře tlačilo, ale k ničemu kloudnému to stále nevedlo.

Hráči Werderu naopak dvakrát nebezpečně zahrozili z breaků, ale pokaždé Claudia Pizarra zastavil praporek pomezního a nutno poznamenat, že v obou případech nesprávně. Rušno bylo před brankou Werderu v poslední pětiminutovce. Nejdříve se pokoušel o zakončení hlavou opět Kevin Kuranyi, ale tentokrát nenasměroval svůj pokus mezi tři tyče. Gól se však málem podařilo vsítit stoperu Benediktu Höwedesovi a to atypicky ze hry. Höwedes se totiž zmocnil nepovedeného odkopu, obhodil si obranu Werderu a již se řítil sám na Tima Wieseho. V poslení možný okamžik ale přispěchal Per Mertesacker a svého mladšího reprezentačního kolegu sestřelil. Hlavní rozhodčí však pokynul "hrajte dál" a pokutový kop se tedy nekonal. Z následujícího protiútoku zahrozil Claudio Pizarro útěkem po pravém křídle, jenže jeho střela z prakticky nulového úhlu nenadělala Manuelu Neuerovi žádné větší problémy.

O poločasové přestávce jistě promluvil svým hráčům do duše Thomas Schaaf a po pauze vyběhly na trávník úplně jiné Brémy. Hráči Werderu aktivně napadali, snažili se kombinovat a několikrát nebezpečně zahrozili. V 54. minutě se ocitl ve velké příležitosti Mesut Özil, avšak poté co si posunul míč na svojí silnější levou nohu, vypálil jen těsně mimo Neuerovy levé tyče. To se ale pouze zastřeloval, protože na konci 55. minuty již mířil do černého. Özil si tentokrát vypracoval celou akci sám. Převzal míč ve středu pole, efektně se přitom zbavil svého strážce a namířil si to středem hřiště přímo na bránu. Před vápnem se pak kličkou na střed zbavil Marcelo Bordona a přízemní ranou na vzdálenější tyč nedal Neuerovi sebemenší šanci - 0:1.

To byla pro domácí velká rána a ti najednou nevěděli, co mají hrát. Trenér Magath sice zareagoval brzkým střídáním, ale ani to domácím nepomohlo, naopak. V 64. minutě byl totiž stav zápasu již 0:2. Prsty v tom měl znovu Mesut Özil, jenž našel ve vápně zcela neobsazeného Hugo Almeidu a obří Portugalec pohotově zavěsil pod víko.

Od té doby se zápas prakticky jen dohrával. Brémy se zatáhly před vlastní poloviny a čekaly na breakové příležitosti, Schalke zase vsadilo na totální ofenzívu a uzavřelo hosty neprodyšně před jejich pokutovým územím. Nicméně vedlo to jen ke dvoum vážnějším příležitostem, kdy v 75. minutě po přihráve Edua pálil mimo Ivan Rakitić a stejný hráč pak v 82. minutě střílel z volného přímého kopu na zadní tyč, kterou si ovšem hlídal Tim Wiese a míč spolehivě ukryl ve své náruči. Napínavý zápas tak skončil výhrou hostů a definitivně ukončil naděje Schalke na zisk mistrovského titulu.

Více informací k zápasu

Borussia Dortmund - VfL Wolfsburg 1:1

01.05.2010 15:30

Góly: 81. Marco Stiepermann - 69. Edin Džeko

Dortmund doma nedokázal porazit o nic nehrající Wolfsburg a po vítězství Werderu už je jasné, že si příští sezónu zahraje "jen" Evropskou ligu. BVB před přestávkou neproměnilo hned několik šancí a poté, co Vlci šli do vedení, dokázalo vsítit už jen vyrovnávací gól.

Od samého úvodu bylo hodně znát, komu o něco jde a kdo naopak hraje už jen o čest. Už v osmé minutě se ke Großkreutzově centru probíjel Barrios, ale Benaglio situaci i se štěstím vyřešil. Po následném rohu musel švýcarský brankář hostí ještě zasáhnout proti povedené střele Hajnala, na druhé straně málem stadion zmrazil Hummels, který si při odvracení Schäferova centru skoro dal vlastní branku.

Po dvaceti minutách Wolfsburg na chvíli ovládl hru a mohl jít i do vedení, když se Barzagli vydal na výlet a narazil si s Grafitem a Gentnerem, jenže z vynikající pozice přestřelil. Pak ale znovu začali topit pod kotlem hráči Dortmundu a v 35. minutě byli velmi blízko vedoucí brance. Großkreutz se vřítil do šestnáctky a byl zezadu přistrčen Pekaríkem, následnou penaltu ale Sahin neumístil dobře a Benaglio jí vyrazil.

Na hře Borussie to ale nenechalo žádné stopy a brzy mohlo být zaváhání napraveno. Po Blaszczykowského tvrdém a přesném centru hlavičkoval těsně vedle Barrios, který se v další akci pomazlil s míčem a z otočky vypálil, jenže mu opět chybělo trochu přesnosti. Další příležitost se naskytla ještě do poločasu Hajnalovi, který skrz Benaglia nabízel míč do malého vápna, tam na něj ale nikdo z jeho spoluhráčů nedosáhl.

Po změně stran se obraz hry otočil a nyní to byli Vlci, kdo působil mnohem nebezpečněji. V 57. minutě se ocitl v šanci Grafite, Weidenfeller ale jeho zakončení z úhlu zneškodnil. Nejlepší kanonýr loňské sezóny mohl složil reparát o pěti minut později, kdy vybíhajícího Weidenfellera obešel, jenže z úhlu prázdnou branku netrefil. Wolfsburg se nakonec dočkal v 69. minutě, kdy Hasebe našel před brankou zcela volného Džeka, který byl zády k brance, a tak patičkou procedil míč mezi Weidenfellerovýma nohama - 0:1.

Od té chvíle muselo BVB hrát vše na jednu kartu a také tomu tak bylo. Velkou příležitost měl Hajnal, jenže jeho ránu zblokoval Madlung a vyrovnáno tak bylo až v 81. minutě. Po dlouhém obléhání wolfsburské svatyně našel Valdéz na zadní tyči mladíka Stiepermanna, který střelou pozemi prostřelil Benaglia - 1:1. Otočit skóre mohl hned vzápětí Barrios, jenže Benaglio byl na místě, a když pak na druhé straně nevyužil velkou šanci Džeko, skončilo utkání smírně.

Více informací k zápasu

Bayer Leverkusen - Hertha BSC 1:1

01.05.2010 15:30

Góly: 59. Manuel Friedrich - 13. Raffael

Hertha BSC se po třináctiletém účinkování loučí s německou nejvyšší soutěží. Bundesliga tak v ročníku 10/11 bude ochuzena o tým z hlavního města. Svěřencům Friedhelma Funkela zlomila vaz remíza 1:1 v krásném utkání na hřišti Leverkusenu.

Leverkusen vstoupil podle očekávání do zápasu aktivněji. První střelu zápasu měl na svědomí v druhé minutě švýcarský záložník Barnetta, jehož technický pokus z hranice velkého vápna ale skončil vysoko nad bránou. Hertha na to reagovala ve čtvrté minutě, Raffaeolovo přenesení hry na Gekase skončilo střelou řeckého útočníka do tyče navrátilce Reného Adlera. Za Gekasovu volnost zodpovídali na pravé straně Manuel Friedrich s Castrem, kteří by se zřejmě při skórování kmenového hráče Bayeru nemohli divit.

Jaroslava Drobného v berlínské brance ohrožoval zpočátku pouze Tranquilla Barnetta. V deváté minutě mohl jeho únik a následný centr skončit v brance, český brankář však záludný centr porýnského křídelníka kontroloval.

Hertha se dostala do brzkého vedení po dvanácti minutách hry. Opět hořela pravá strana obrany, Gekas dostal ideální míč za obranu, pak sice trochu zbrzdil, ale nakonec poslal přesný centr napříč pokutovým územím na Raffaela, jenž po krásném položení se do střely nedal Adlerovi šanci.

Druhý zářez na hostující pažbu mohl přidat ve dvacáté minutě Ramos, dostal ideální míč mezi stopery Leverkusenu, obešel Adlera, ale míč si dal daleko od nohy a dokázal tak zakončit už jen do vnější sítě. Hertha však na dokonání šokující prvního poločasu dostala ještě jednu možnost. Ramos opět skvěle uvolnil v 33. minutě Gekase, ten v šestnáctce potáhl míč a předložil jej na zadní tyč Cícerovi, před ním se ale do skluzu položil ještě Hyypiä a nebezpečí uhasil.

Trenér Jupp Heynckes se v domácí sestavě odhodlal po 34. minutách k první změně. Chybujícího a často vzadu chybějícího Castra nahradil Lars Bender. Hned po jeho střídání mohl Leverkusen vyrovnat, Derdiyokovy nůžky však skončily vedle Drobného branky. Švýcarský útočník byl i nadále nejaktivnějším hráčem domácího celku, jen o dvě minuty později po jeho zastřelovací šanci vyzval Drobného k vytlačení jeho rány na roh.

Lars Bender se první šancí po svém střídání uvedl v 38. minutě, avšak dorážku po rohovém kopu z dvaceti metrů nasměroval nártem příliš vysoko. O poznání lepší pak byla těsně před koncem první půle dorážka Toniho Kroose, kterou musel vyboxovat na rohový kop Drobný v brance hostí. Hertha ale i přesto první poločas ovládla.

Do druhého poločasu Jupp Heycnkes kompletně vyčerpal všechny příležitosti ke střídání. Derdiyoka nahradil Helmes a Barnettu Kaplan. Přesto si úvodní příležitost ke skórování v druhé části zápasu připravila Hertha, Kačarův centr na volného Gekase sice byl přesný, nicméně řecký útočník míč ve skluzu netrefil.

Ještě větší šanci ale hosté zahodili v 53. minutě, kdy Hyypiä neuvěřitelně chyboval, čehož mohl využít Kaćar, ale jeho pokus zastavil Friedrich, na což Gekas mohl míč dorazit do brány, ale s jeho ránou si Adler poradil. Brankář domácích si brilantně počínal i o minutu později, kdy Gekas opět jako černá ruka vtrhl do pokutového území a tváří v tvář německé reprezentační jedničce zahodil další šanci na zvýšení.

Další z řady šancí měl na svědomí Ramos, když mohl zakončit do prázdné branky, místo toho míč zasekl a přes Kadlece jej nasměroval jen do rukou vyběhnutého Adlera. Začal se hrát fotbal nahoru dolů a Leverkusen odpověděl další velkou příležitostí. Kroosovu ránu vyrazil Drobný jen před sebe na dobíhajícího Helmese, jenomže i s jeho dorážkou si český brankář brilantně poradil a držel akcie Herthy v tomto utkání vysoko.

Stejně tak si česká stálice v berlínské brance počínala i v 59. minutě, když vyrazil nebezpečnou hlavičku Vidala na roh. Ale právě z něj padla jediná branka Leverkusenu v utkání. Hyypiä sice míč podskočil, nicméně Manuel Friedrich už naprázdno neskákal a korunoval tak drtivý tlak. Bayeru to vlilo čerstvou krev do žil, krátce po rozehrání Drobného bdělost prověřil Stefan Kiessling.

Leverkusen ale i po vstřelení pokračoval ve velkém tlaku, v 74. minutě Kroosova nádherná rána nártem skončila pouze díky nepatrné teči vedle Drobného branky. S trochou nadsázky se dá říct, že nad Herthou dnes stál fotbalový bůh. Kroosův centr nejprve měla v 79. minutě pohltit obrana Herthy ve svém vlastním vápně, místo toho Manuel Friedrich hlavou orazítkoval břevno tak, že míč se odrazil na brankovou čáru a ven z branky. Následnou dorážku Hyypiäi pak brilantním reflexem vyrazil na roh Drobný.

Leverkusen ve svém náporu pokračoval. Na začátku 81. minuty krásně vystřelil Stefan Kiessling, ale pouze vyprášil rukavice vprostřed brány stojícího Drobného. Ovšem ani Hertha neskládala zbraně. Běžela 86. minuta a na zadní tyč si naběhl obránce Piszczek, ke kterému propadl centr od postranní čáry, jenomže polský obránce dokázal trefit jen skvěle zasahujícího Adlera.

Hyypiä uklouzl, Ramos viděl na zadní tyči nabíhajícího Gekase, jenž ale míč jako již předtím na začátku druhé půle netrefil a definitivně Herthu odsoudil k sestupu do druhé ligy. Stará dáma tak své letošní trápení ukončila kolo před koncem.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Bayern Mnichov331910469:3067
2.Schalke 0433197753:3164
3.Werder Brémy33179770:3960
4.Bayer Leverkusen331513564:3758
5.Borussia Dortmund33169853:3957
6.VfB Stuttgart33159950:4054
7.Hamburger SV331312855:4051
8.VfL Wolfsburg331381261:5747
9.Eintracht Frankfurt3312101146:5146
10.1. FSV Mainz 053312101136:4246
11.TSG Hoffenheim331181443:4141
12.1. FC Köln339111333:4138
13.Borussia Mönchengladbach331081542:5938
14.SC Freiburg33881732:5832
15.Hannover 9633861940:6730
16.1. FC Norimberk33771931:5828
17.VfL Bochum336101733:6128
18.Hertha BSC33591933:5324

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (109)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Müller ta Hertha mě mrzí,ale letos byly opravdu tragičtí.Ale dneska mě Hannover šokoval

Reagovat
smazaný uživatel

letos celkově byla Hertha špatná, ale škoda, že rozhodl takovej zápas, těch šancí co měli...

Reagovat
Džeko55

gladbach to hannoveru prodal

Reagovat
smazaný uživatel

Bayeeeeeeeeeeeeeeeern !! 22. titul je doma

Reagovat
herbage

Ještě ne

Reagovat
smazaný uživatel

Supr Dortmund a Frankfurt dik za listek

Reagovat
smazaný uživatel

I kdyz Bayern k smrti nesnasim, tak nutno uznat, ze titul ma pravem.

Reagovat
smazaný uživatel

Gratuluji Bayernu k titulu a je mi blivno z Magatha, přál jsem úspěch S04 kvůli Honzovi Morávků - snad Honzu ten brejlatej vzteklounskej trpaslík pustí alespoň na hostování. Felixi, bez zálohy se hrát nedá!

Reagovat
Bakary3

A Moris by to spasil, viď ?..

Reagovat
herbage

Reagovat
Tomanatura

Já myslím, že Felix do toho asi vidí víc, než ty...

Reagovat
Arne

Přesně.

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím, že každý kdo viděl Morávka hrát, ví proč se nedostává do základu. Ale těžko to vysvětlovat někomu, kdo pravděpodobně ten tým ani neviděl hrát. Natož hráče

Reagovat
jv

Reagovat
Arne

Snad nechceš, aby ho Magath upřednostňoval před hráči jako Rakitić nebo Baumjohann...

Reagovat
Bakary3

On by byl rád, i kdyby hrál místo Rafinhy, to by mu na beku nevadil

Reagovat
smazaný uživatel

2Bakary11: Mnohem raději bych ho viděl v jiném týmu, uvidíme

Reagovat
smazaný uživatel

Lol, Ivan sice v záloze jasně nej, byť několikrát zahrál velkou tužku, ale Baumi? To je fakt dobrej vtip

Reagovat
Arne

Dobrej vtip seš ty s tím jeho prosazováním... Baumjohann je lepší o třídu.

Reagovat
smazaný uživatel

To bych teda rád věděl v čem je Morávek lepší než Baumjohann. Má lepší kontrolu míče, kličkování, přihrávky, centry, střelu z dálky,rychlost, větší herní přehled. Morávek dal 2 šťastné goly, jinak spíš kazil

Reagovat
jv

Reagovat
fantomas

To mi silně připomíná Slováky a Weissovu situaci v ManCity...

Reagovat
smazaný uživatel

Spasil by to těžko, když se z něj Felda snažil udělat beka...

Reagovat
Bakary3

Ach jo, Hrál tam pár minut v přáteláku, ale co, nemá cenu ti cokoliv vysvětlovat. Tohle je moje poslední reakce na tebe.

Reagovat
smazaný uživatel

Huh, troufám si tvrdit, že jsem loni i letos navštívil více tréninků i zápasů Schalke než kdokoliv jiný z tohoto fóra, tak malinko vím, o čem píšu! Ale faktem je, že jakákoliv další debata je zbytečná, titul má Bayern a s Morim se uvidí po sezoně, každopádně hostování či přestup mu jen prospěje

Reagovat
Bakary3

Řikal jsem, že poslední, ale.. A co jsi na tom tréninku jako viděl ? Že se učili bránit ? A pak v zápasech nastupoval do zálohy, tak o čem se bavíme ?

Reagovat
Shevchenko

To se letos řídí podle skóre? To tak bylo i minulý rok?

Reagovat
Arne

Jj

Reagovat
domingo

Jaká je šance, že Schalke vyhraje 17:0?

Reagovat
irik

Nemusí vyhrát 17:0 ...

Reagovat
smazaný uživatel

Mala.

Reagovat
Ligter

Menší, než že Irsko ještě bude 33.účastníkem MS.

Reagovat
domingo

Sakra.

Reagovat
Ligter

Reagovat
smazaný uživatel

No to su zvědavej, kdo si z herty veme Drobyho...předpokládám, že tam nezůstane...

Reagovat
smazaný uživatel

Stuttgart. Tam by mel vsechno, pohary, prakticky stejne misto jako v Herthe, navic dnes se zase skvele predvedl a byl by vysmech, kdyby zhnil v Herthe.

Reagovat
Arne

Stuttgart prej ztratil zájem a dá důvěru Ulreichovi.

"Zhnil v Hertě", co to má znamenat? Asi to, že ti hnije mozek...

Reagovat
Shevchenko

A jak to teda s ním vidíš? Předpokládám, že odejde.

Reagovat
Arne

Já s tím počítám najisto... Ale kam, to nevím... Ten Stuttgart prakticky vypadl ze hry, Hoffenheim už také přivedl Starkeho za Hildebranda. Salzburger Nachtrichten přišly s tím, že ho chtěji plechovkáři, ale to by byl výsměch, do horší ligy, než je 2. BL, nepůjde.

Reagovat
Bakary3

A co myslíš s tim Bayernem ? Rensing asi půjde a kdyby chytal Drobný a Butt dělal dvojku.. Mně by se to líbilo, i když by to možná bylo trochu překvapení.. A nakonec by to byl výbornej marketingovej tah- v ČR by získali mnoho novejch fanoušků

Reagovat
irik

To je blbost .

Reagovat
Bakary3

OK, já se ptám A ty bys byl proti ?

Reagovat
irik

Rozhodně, Drobný je přinejlepším nadprůměr.

Reagovat
Arne

Drobňák na Bayern nemá, si myslím... Ale takovej Rensing by mohl restartovat kariéru hezky u nás, tomu bych se nebránil. V Mnichově to měl extrémně těžký, kvality má.

Reagovat
jv

Tak příchod Rensinga k Vám by byl výbornej pro všechny strany, jen jestli by neměl velký finanční nároky na 2.BL.

Reagovat
Tomanatura

Ony s tím ale přišly Kronen Zeitung a to je něco jako český Blesk...

Reagovat
Arne

Jj, nepřekvapuje mě to...

Reagovat
smazaný uživatel

Klid, tim jsem te nechtel nijak urazit. Ale Drobnemu bude v rijnu 31 a v soucasne forme by byla blbost chytat 2. BL, kdyz muzes prvni.

Reagovat
Arne

Sorry, trochu jsem vypěnil.

Reagovat
smazaný uživatel

Nevadi, stane se. Ja jsem se take nevyjadril zrovna stastne.

Reagovat
Bakary3

Stuttgart se přímo nabízí.. Bayern možná ? Ale to bych byl překvapenej.. A nebo HSV ? Ale Rost ještě asi chvilku chytat bude..

Reagovat
smazaný uživatel

co bude s Hubníkem a Drobným?

Reagovat
jv

Tak Drobný nejspíš odejde, u Hubníka se uvidí, Hertha tam má opci, vše asi bude záležet na tom, jak se kluby domluví mezi sebou a na tom, jestli Hertha bude chtít uplatnit opci pro 2.BL.

Reagovat
smazaný uživatel

Jooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo FC Bayern ,věřil jsem vám ,dokázali jste to !!Jdeme pro tripple zvládneme to máme na to

Reagovat
fabec1222

Drobny by mohl do Hoffenheimu miso Hildebranta

Reagovat
fabec1222

misto

Reagovat
smazaný uživatel

Tam uz za nej nahradu maji.

Reagovat
jv

Tam už přišel jako náhrada Starke z Duisburgu.

Reagovat
smazaný uživatel

Nádhera.. človek príde domov a môže ísť zase von oslavovať .. Bayern 3:1, Schalke 0:2 no jednoducho jedna balada Výborne Bavori, jedna trofej doma, ďalšie dve na ceste, čo viac si priať... FC Bayern, deutsche Meister!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Drobný bude za rok 100% ve Stuttgartu podle mě

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern je letos mistr ,ale on si to zaslouží má nejnáročnější sezonu ze všech Klubů BL hraje LM DP a BL a navíc golů kterých letos nastřílel je hafo jen Werder se sním může rovnat,opravdu světovej manschaft tripple je náš veřííííím!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Tento tym je fakt fakt silny..Ked si zoberem obdobie oktober-november kde sme dvakrat z Bordo prehrali na Leverkusen sme stracali 8 bodov...a teraz čo sme dosiahli je neskutočne...V niektorych zapasoch sme už boli doslova v pekle...Ale z každej situacie sme sa dokazali dostat..Ked trebalo vyhrali sme v Schalke aj bez Robbena,v Mu sme prehravali 3-0 ine tymy by sa položili..my sme nakoniec postupili..Krasna sezona ktora ešte nekonči..CHLAPCI DANKE DEUTSCHER MEISTER IST NUR FCB

Reagovat
Bakary3

No nevim.. Třeba golman, Butt, je průměrnej, chybám se nevyhne.. Stopeři průměrný, Badstuber je na BL jako levej bek spíš slabší průměr, Lahm, to je špička.. Hodně dělá ta skvělá záloha a pracovitej útok, nakonec asi i Van Gaal, to, jak Bayern často přehrával svýho soupeře, bylo parádní

Reagovat
Bakary3

*A jsou dobrý jako tým, to je důležitý.

Reagovat
smazaný uživatel

Bolo krasne počuvat ked dali Bremy gol. Cela Allianz Arena v otrasoch bola

Reagovat
smazaný uživatel

bayern je majstar!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Tak v Gelsenkirchenu se před sezonou titul neočekával, možná ani LM, takže úspěch a spokojenost. Jsem zvědavý jak poskládá Magath tým na příští sezonu, to už budou ambice vyšší

Reagovat
jv

Reagovat
smazaný uživatel

škoda hertha...bayern supe....jeste lm a dokonaly

Reagovat
smazaný uživatel

Zaloha v zloženi Robben-Van Bommel-Schweinsteiger-Ribery je najsilnejšia v historii Bayernu..a určite jedna z najlepšich na svete..po bokoch megahviezdy ktory si robia zo superov dobry den na čiare...V defenzive fantasticky Van Bommel,hraje aj v zakalde holandskej repre kde je bez tak pretlak skvelych založnikov..Van Bommel to je stelesnenie bojovnosti,maximalneho nasadenia v každom zapase..Burcuje ako sa patri atd..a Schweinsteiger?hrač ktory ma len 24 rokov a za nemecku repre už 80 zapasov??tu slova ani netreba.kraždy zapas cez 12km nabehanych....

Reagovat
smazaný uživatel

Müller Bayern

Reagovat
smazaný uživatel

jinak Pinola hodně zklamal (doufám, že už ho příští sezonu v BL neuvidím) a Šimák dvě asistence

Reagovat
smazaný uživatel

Ja dúfam, že sa FCN zachráni na úkor kohokoľvek.

Reagovat
smazaný uživatel

to sice ano, ale měli by se zbavit Pinoly

Reagovat
Arne

Nemůžeš takhle soudit podle jednoho, dvou zápasů... Podle mě kvalitou převyšuje celý zbytek jejich obrany, pokud má Bader jen trochu rozumu, tak se ho bude snažit udržet.

Reagovat
smazaný uživatel

ten pocit už mám celou sezonu - možná mi je ale taky jen hluboce nesympatický

Reagovat
Arne

Mně je tak nějak ukradenej.. Žádnej sympaťák a svatoušek to každopádně není, ačkoliv fans FCN ho prej zbožňujou.

Reagovat
smazaný uživatel

toho neriešim, strašne ma však trápi Breno novú sezónu mohol začať v základe no takto..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jak to bude s A.Friedrichem zůstane nebo odejde?Kam?

Reagovat
Arne

HSV a Wolfsburg největšími zájemci... Peníze na jeho plat asi nebudou, pravděpodobně tedy odejde.

Reagovat
smazaný uživatel

Dík.Je to můj oblíbený hráč a v HSV by se mi celkem líbil.

Reagovat
Arne

Můj tak trochu taky (viz nick ), ale bylo by extrémně skvělý, kdyby zůstal. Je to náš symbol a tímhle by to jen stvrdil a ne to zahodil.

Každopádně pokud odejde, tak raději to HSV než zpropadený VfL.

Reagovat
jv

Tak nejlepší by bylo, kdyby zůstal, to je jasný, když už ale bude chtít odejít, tak ať hlavně nechodí k Vlkům, jinak je mi to jedno.

Reagovat
Arne

Jestli půjde Subotić do PL, tak ať jde klidně k vám. Nevadilo by mi to, i když nick bych měnil stejně tak - na něco, co mi nebudou moct vzít.

Reagovat
smazaný uživatel

tak to ať neodchází... než bych si zvykl na nový nick

Reagovat
Arne

Ale určitě by to bylo něco snadnýho, rozhodně ně Hauptstädter nebo tak.

Reagovat
jv

Tak já si chci taky změnit nick na něco, co by souviselo s klubem, jen ještě nevím na co.

Reagovat
Arne

Reagovat
jv

Tak odchod Subotiče do PL by pro nás byl velkým oslabením, on v podstatě držel celou naši obranu, i když Santana je celkem spolehlivej i gólovej, tak furt je to takovej dobrej náhradník, co zaskočí v případě potřeby a navíc, když hrál, tak hrál se Subotičem ne s Hummelsem, ten hrál v tu dobu DZ.

Tak, když bych od Vás někoho chtěl, tak by to byl právě Arne, kterej by u nás mohl hrát, kromě stopera i pravýho beka.

Reagovat
smazaný uživatel

Subotić snad neodejde, pro BL by byla velká škoda, kdyby ji opustili hned dva tak talentovaní obránci

Reagovat
jv

No tak on asi odejde, co si budeme povídat, jen by tu mohl jeětě alespoň rok, dva vydržet.

Reagovat
smazaný uživatel

...kdyby z toho v příštím roce už byla LM, tak si mylsím, že by mohl zůstat

Reagovat
jv

Tak ta LM mohla být už letos, škoda no, byli jsme hodně blízko.Nejhorší je, že Subotič je na PL i vhodnej typ stopera, uvidíme podle mě stejně do 2 let odejde, dlouhodobě ho asi neudržíme i kdyby jsme pravidelně hráli LM.

Reagovat
smazaný uživatel

uvidíme... Klopp by mohl sehrát taky důležitou roli

Reagovat
jv

Jo, tak on si ho vlastně přivedl do Mainzu ještě v dorosteneckým věku, potom si ho vytáhl do áčka a následně i k nám.

Reagovat
Arne

Jak říkáš, dobrej náhradník, ale do základu bych ho moc nedával, pokud chcete hrát o poháry. Dokáže udělat šílený hrubky, mě se nějak zvlášť nelíbí.

Reagovat
jv

Tak on je schopnej sám ovlivnit zápas, bohužel je to jak v pozitivním, tak spíš víc v tom negativním no.Ale zase kdyby Subotič odešel, tak by jsme za něj měli celkem slušnou sumu, protože smlouvu má do roku 2014, na TM má hodnotu asi 14 mil. eur, škoda, že jsme se nedostali do tý LM, tam by ta jeho cena ještě stoupla.

Reagovat
smazaný uživatel

BvB prý požaduje 20 mil. (asi euro)

Reagovat
Arne

Tj, ale už takhle je to dobrej výdělek... Z tří milionů (pokud se nemýlím) plus mínus 15, to je hodně dobrý. Škoda, že jste neulovili Mezteho, to by byla ideální náhrada.

Reagovat
jv

Jo je, jinak Metze mě hodně zklamal, čekal jsem, že když se vrátí, tak půjde zpátky k nám a nebo kamkoliv jinam, jen ne do S04, tímto rozhodnutím si to asi u většiny fanoušků (ne jen BVB) pokazil.

Reagovat
smazaný uživatel

škoda, že Schalke nemá tkaové fanoušky jako BvB, když pískali na Lehmanna

Reagovat
jv

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

100. für das Bayern triple

Reagovat
Arne

Vedle Se mnou jsi nepočítal, co?

Reagovat
smazaný uživatel

no, trochu počítal, ale spíše tak, že napíšeš "Wiederaufstieg"

Reagovat
Arne

Nj, hold to vyšlo takhle... Počkám si na dvoustovku.

Reagovat
smazaný uživatel

tak snad bude

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele