Bundesliga - souhrn 29. kola

08.04.2011, 22:26, aktualizováno 10.04.2011, 19:29
Komentáře a souhrny
Dortmund v poslední minutě vydřel bod na hřišti HSV a Leverkusen díky výhře nad St. Pauli stáhl jeho náskok na pět bodů. Bayern jen remizoval v Norimberku a na třetí příčce ho opět nahradit Hannover, který porazil Mainz. Schalke zdolalo Wolfsburg, Freiburg porazil Hoffenheim. Gladbach rozdrtil v derby Köln a vrací se do boje o záchranu.

Bayer Leverkusen - FC St. Pauli 2:1

10.04.2011 17:30

Góly: 66. Stefan Kießling, 77. Lars Bender - 58. Charles Takyi

Leverkusen si připisuje povinné tři body a dostává se tak na dostřel vedoucí Borussie Dortmund, výhra je o to cennější, že Bayer musel zápas za nepříznivého stavu otáčet.

Domácí vědomi si včerejšího zaváhání Dortmundu začali lépe, už ve třetí minutě zkoušel z velké dálky štěstí Reinartz, ale mezi tři tyče zamířit nedokázal. Další zajímavá možnost přišla ve dvanácté minutě, Barnetta rozehrál standardní situaci z levé strany, Ballack nejprve na balón nedoskočil, Kießlinga nepustil k balónu prozměnu Thorandt, celou akci nakonec přecejen zakončil Ballack, ale trefil pouze dobře pozičně postaveného Pliquetta.

Po půlhodině hry se dostali do první slibné příležitosti i hosté, ale střela Lehmanna byla nepřesná. Další možnost na otevření skóre si Leverkusen vybojoval ve 38. minutě, Rolfes posunul do strany Barnettovi, ten přízemním centrem našel na opačné straně volného Vidala, který ovšem z nadějné pozice nedokázal ohrozit Pliquetta. O tři minuty později pálil Barnetta po spolupráci s Rolfesem nad branku.

Po změně stran už se na trávníku neobjevil Balitsch, na jehož místo přišel uzdravený Gonzalo Castro. V 53. minutě zakončoval po autovém vhazování Lechnera a prodloužení Brunse Naki, ale trefil pouze dobře postaveného Rolfese. Domácí se však z této situace nepoučili a vzápětí přišel trest, centr Brunse dopravil za Gieferova záda Takyi - 0:1.Vzápětí vystřídal nevýrazného Kadlece Eren Derdiyok.

V 63. minutě se musel Pliquett činit proti dalekonosnému pokusu Barnetty. Za tři minuty už bylo vyrovnáno, Derdiyok si narazil s Castrem, vylákal Pliquetta a potom přistrčil do strany Kießlingovi, který střílel do prázdné branky - 1:1. V 75. minutě rozehrával standardní situaci ze zajímavé pozice Ballack, Pliquett byl ale u tyče včas a míč vyrazil. Za další dvě minuty našel Sam střídajícího Bendera, a ten s notnou dávkou štěstí prostřelil Pliquetta podruhé.

Více informací k zápasu

Borussia Mönchengladbach - 1. FC Köln 5:1

10.04.2011 15:30

Góly: 29. Juan Arango, 34. Marco Reus, 39. Marco Reus, 65. Filip Daems (pen.), 67. Håvard Nordtveit - 50. Milivoje Novakovič

V oboustranně ofenzivním představení se nakonec zcela po zásluze radoval Mönchengladbach a využil tak zřejmě poslední šanci, která by mohla vést k záchraně.

Gladbach dával od samého začátku jasně najevo, kdo bude diktovat tempo hry, domácí měli v poli jednoznačně navrch, u každého míče byli první, ale to hlavní tomu pořád chybělo, totiž důraz a větší efektivita v soupeřově šestnáctce. První vážnější šance na ohrožení branky tak přišla až po dvaceti minutách hry, Reus rozehrál rohový kop a Hanke poslal Rensingovi první důraznější varování.

Vzápětí přišla velká příležitost i na druhé straně, ale Podolski nedokázal po Jajalově přihrávce z dobré pozice zamířit mezi tři tyče. Ve 28. minutě se ocitl v další nadějné šanci Hanke, ale z blízkosti nedokázal Rensinga překonat. Po půlhodině hry mohl poprvé vybuchnout celý stadion nadšením, Reusův rohový kop prodloužil na přední tyči Hanke a nikým nehlídaný Arango zavěsil - 1:0.

Neuběhly ani čtyři minuty a udeřilo podruhé, Stranzl našel přesnou přihrávkou Hankeho, ten z první přitukl Reusovi, jenž se rázem ocitl sám před Rensingem a střelou na vzdálenější tyč upravil na 2:0. To však stále nebylo všechno, za dalších pět minut centroval do vápna Daems, Hanke vyhrál hlavičku pro Reuse, a ten z kroku napálil balón parádní křižnou ranou ke vzdálenější tyči - 3:0.

Po změně stran se na trávníku objevil také Adil Chihi, který měl za úkol pozvednout matnou ofenzivu Kozlů a nutno dodat, že se mu to částečně podařilo. Ve 49. minutě rozehrával Podolski roh a Mohamad donutil debutanta ter Stegena v domácí svatyni předvést první ostřejší zákrok. Domácí se však evidentně nepoučili, od předešlé situace totiž neuběhla ani minuta a Köln měl další stoprocentní šanci, ale Podolski nedokázal z úhlu prostřelit ter Stegena.

Do třetice to ale Kozlům přecejen vyšlo, po kombinaci Podolského s Peszkem přihrával druhý jmenovaný před branku, kde míč dopravil do sítě Novaković - 3:1. Domácí na tom byli v té době hodně špatně, využít se toho snažil Peszko, ale z obtížné pozice pálil nepřesně. V 65. minutě si celý Gladbach řádně oddechl, Reus vnikl do pokutového území, Eichner zasáhl ve vzájemném souboji míč rukou a sudí Weiner nařídil pokutový kop, který nekompromisně proměnil Daems - 4:1.

Neuběhly ani dvě minuty a domácí opět udeřili, Nordtveit si vyměnil míč s aktivním Reusem, prošel obranou Kölnu a zvýšil na 5:1. Hosté se ve zbývajícím čase už na nic nezmohli, navýšit své vedení naopak mohl ještě Gladbach, ale Idrissou nedokázal po Jantschkeho přihrávce naprosto nepochopitelně trefit prázdnou bránu.

Více informací k zápasu

VfB Stuttgart - 1. FC Kaiserslautern 2:4

09.04.2011 18:30

Góly: 26. Zdravko Kuzmanović (pen.), 39. Pavel Pogrebnjak - 17. Srđan Lakić, 68. Erwin Hoffer, 79. Srđan Lakić, 86. Stiven Rivić

V oboustranně zajímavém ofenzivním utkání se nakonec radoval hostující Kaiserslautern a připisuje si tak mimořádně důležité tři body díky kterým se vyšplhal již na průběžnou dvanáctou příčku. Stuttgart naopak zůstává i nadále v bezprostředním ohrožení.

V úvodu se oba týmy soustředily především na obranu, dodržovaly předem stanovené taktické pokyny a hra tak příliš zajímavých akcí nenabídla. První možnost na ohrožení branky si vytvořili v sedmé minutě domácí, Kuzmanović přihrál Harnikovi, ten si poradil s Rodneiem a prověřil připravenost Trappa.

O dvě minuty později rozehrával Tiffert rohový kop, ale Dick hlavičkoval nepřesně. Ve 12. minutě musel být po souboji s Pogrebňakem ošetřován Abel, který utrpěl tržnou ránu nad levým okem. Za dalších šest minut předvedl Lautern ukázkový rychlý protiútok, Dick prostrčil míč na Kircha, ten poslal do pokutového území pěkný centr, Lakić na zadní tyči přeskočil Boulahrouze a poslal balón do sítě - 0:1.

Ve 26. minutě byl v hlavní roli opět hrdina z předchozího okamžiku Kirch, který ve snaze o odkop trefil v pokutovém území Molinara a sudí Deniz Aytekin nařídil pokutový kop, který se štěstím proměnil Kuzmanović - 1:1. Ve 39. minutě navíc našel Kuzmanović parádní přihrávkou šajtlí rozběhnutého Molinara, ten od brankové čáry vracel míč do ohně kde ho branky usměrnil důrazný Pogrebňak - 2:1. Abel musel nakonec minutu před koncem prvního poločasu přecejen odejít, na trávníku ho tak nahradil Martin Amedick.

Do druhé půle už nenastoupil hostující hrdina Kirch, kterého vystřídal Slaven Rivić. Ve 48. minutě pálil z dobré pozice Okazaki, ale Trapp si s jeho zakončením bezproblémů poradil. O sedm minut později přihrál Hloušek Lakičovi, ten ještě posunul do strany na Riviče, který však pálil vysoko nad branku. VfB bylo hodně pasivní a bylo jen otázkou času, kdy toho Lautern využije a vstřelí vyrovnávací branku.

V 64. minutě provedl hostující trenér Marko Kurz poslední střídání, Petsose nahradil Erwin Hoffer. Vzápětí zakombinoval Morávek s Rivičem, druhý jmenovaný potom odcentroval do pokutového území kde nepřesně zakončoval Lakić. Za čtyři minuty vyslal Tiffert z hloubi pole geniální pas za obranu na rozběhnutého Hoffera, a ten špičkou kopačky poslal míč přes vyběhnuvšího Ulreicha do sítě - 2:2.

V 78. minutě znovu střílel Hoffer, Ulreich musel vyrážet na roh. Z další akce už ale udeřilo, Tiffert rozehrál z levé strany rohový kop, na centr si na malém vápně naběhl Lakić a poslal Lautern znovu do vedení - 2:3. Stuttgart se potom ve snaze o vyrovnání pustil s velkou vervou do útoku, střela Träsche si ovšem cestu do branky nenašla. Naopak z následného rychlého protiútoku udeřilo znovu na druhé straně, Tiffert obral o míč Träsche, přihrál Rivičovi a ten upravil na konečných 2:4.

Více informací k zápasu

Hannover 96 - 1. FSV Mainz 05 2:0

09.04.2011 15:30

Góly: 45. Didier Ya Konan (pen.), 59. Sérgio da Silva Pinto

Souboj překvapivých aspirantů na pohárové pozice zvádl lépe Hannover a při zaváhání konkurenčního Bayernu se vrátil před mnichovský celek zpět na třetí příčku. Mainz, jemuž dnes zlomil vaz penaltový a k tomu červený zákrok Noveskiho ze závěru prvního poločasu, stále drží pátý flek.

Zpočátku se ale v lepším světle prezentovali právě hosté a hned v první minutě zahrozili, když Holtby uvolnil Allaguiho, ten ale prováhal vhodný okamžik k zakončení a navrátilec do hannoverské branky Zieler tak nakonec ani nemusel zakročit. Domácí se zhruba po čtvrthodině dostali do zápasu a začínali mít především ve středu pole znatelně navrch, pokusy Rausche a Ya Konana ovšem prozatím příliš nebezpečí pro 1. FSV neznamenaly.

Pořádně horko však již bylo před hostující brankou v 27. minutě, kdy si Ya Konan udělal sparingpartnera ze Svenssona a z úhlu se tlačil do zakončení, strážce tří tyčí Mainzu Müller ale byl za místě. Na druhé straně mohli hosté překvapivě vést, to Zieler podcenil centr Holtbyho a následná hlavička Fathiho již směřovala do sítě, na čáře jí ale odvrátil Cherundolo.

Gól nakonec v první půli přece jen padl, v její poslední minutě našel Pinto Stindla a toho ve vápně poslal k zemi Noveski, za což od sudího Kinhöfera uviděl po právu červenou kartu a následnou penaltu navíc chladnokrevně proměnil Ya Konan - 1:0.

Po obrátce se již Hannoveru proti oslabenému soupeři hrálo dobře a šance Mainzu na bodový zisk musel proti Rauschovi a Allaguimu uchraňovat Müller. V 59. minutě ale už bylo rozhodnuto, když po rohovém kopu nabil Stindl Pintovi a motor domácí středové řady napálil balon k bližší tyči - 2:0. Dolnosaský tým poté neměl žádné problémy s tím kontrolovat hru a párkrát naopak mohl přidat třetí branku, k níž byl nejblíže asi Abdellaoue, jehož hlavičku z brankové čáry odkopl Soto. Na třech bodech pro Hannover tím ale nic nezměnil.

Více informací k zápasu

SC Freiburg - TSG Hoffenheim 3:2

09.04.2011 15:30

Góly: 24. Julian Schuster, 60. Papiss Cissé (pen.), 78. Heiko Butscher - 34. Vedad Ibišević (pen.), 42. Ryan Babel

Nejvíce branek v dosavadním průběhu kola viděli diváci ve Freiburgu, kde domácí SC i v oslabení dokázalo otočit skóre a po výhře 3:2 má stále šanci na pátou pohárovou příčku, zatímco Hoffenheim zřejmě již zůstane trčet v šedivém středu tabulky.

Z utkání neuběhlo ani šedesát vteřin a už musel Starke v hostujcí svatyni předvést veškeré svě umění, aby po standardce Schustera zneškodnil Butscherovu hlavičku. Na druhé straně hřiště kontrovali Mlapa s Babelem a druhý jmenovaný přinutil také Baumanna k vynikajícímu zákroku. Šancí bylo skutečně dost, freiburský střelec Cissé těsně přestřelil a hoffenheimský Mlapa ztroskotal na Baumannovi.

Ve 23. minutě se ale už síť třepala a bylo to v brance hostů, Schuster totiž zakroutil míč z rohového kopu tak šikovně, že ten bez cizího přičinění zaplul až na místo určení - 1:0. Vedení Freiburgu ale vydrželo jen deset minut, pak se pokusil Krmaš napravit Toprakovu hrubici a v šestnáctce fauloval Mlapu, za což byl vyloučen a pokutový kop navíc zužitkoval Ibišević - 1:1. TSG převzalo iniciativu a ve 42. minutě otočilo skóre, Ibišević tentokrát nahrával a k pravé tyči zakončoval Babel - 1:2.

Ještě před koncem první půle mohl přidat dokonce třetí branku Rudy, jeho střela ale cíl o chloupek minula. Po obrátce Rudy tentokrát centroval a Compper dotlačil míč do branky, jenže si při tom pomohl rukou, což sudímu Starkovi neuniklo. Chvíli nato se předčasně radovali i domácí, Cissého úspěšnou hlavičku znehodnotilo ofsajdové postavení Makiadiho. Freiburg se každopádně i o deseti lidech zvedl a v 60. minutě se dočkal vyrovnání, když Braafheid v pokutovém území fauloval Caligiuriho a šanci na osamostatnění se v čele tabulky střelců si nenechal ujít Cissé - 2:2.

Vrátit vedení mohl Hoffenheimu Sigurdsson, jinak ale nadále pokračovali v útočení freiburští a v 78. minutě se po zásluze dočkali. Znovu u toho byl Schuster, po jehož standardní situaci nastal v hostující defenzivě totální chaos a toho se štěstím využil domácí kapitán Butscher - 3:2. Ve zbývajících deseti minutách již Hoffenheim nic převratného nepředvedl a z Breisgau odjíždí s prázdnýma rukama.

Více informací k zápasu

Hamburger SV - Borussia Dortmund 1:1

09.04.2011 15:30

Góly: 39. Ruud van Nistelrooy - 90. Jakub Błaszczykowski

Zajímavý zápas plný zvratů nakonec skončil dělbou bodů, HSV dlouho drželo i přes enormní tlak Dortmundu hubený náskok, ale v nastaveném čase zajistil BVB zaslouženou remízu Kuba.

V Imtech Aréně se hrál od začátku svižný fotbal se zajímavými situacemi na obou stranách. První možnost k otevření skóre měli hosté, ale tečovaná střela Sahina nemohla Rosta ohrozit. Odpověď HSV na sebe nenechala dlouho čekat, ale Elia střílel nepřesně, o chvíli později napřáhl van Nistelrooy, ale jeho rána skončila jen v obranné hrázi BVB.

V 11. minutě napálil z velké dálky skákavý míč Lewandowski, ale prostor branky trefit nedokázal. Hned vzápětí přišla příležitost na druhé straně, Elia přistrčil do středu Petričovi, jeho střelu ale zablokoval obětavý Schmelzer. Postupem času začali být mírně aktivnějším týmem domácí, do pokutového území BVB létaly centry, ale pozorná obrana v čele s Weidenfellerem si dokázala poradit.

To už ale neplatilo ve 38. minutě, Petrić se hnal do pokutového území, Hummels ho zezadu ve snaze o odebrání míče fauloval a sudí Peter Gagelmann neváhal a nařídil pokutový kop, k němu se postavil van Nistelrooy a nekompromisní přízemní ranou k levé tyči překonal Weidenfellera - 1:0. HSV bylo i nadále při chuti, z uctivé vzdálenosti napálil skákavý míč Ben-Hatira a Weidenfeller měl opět plné ruce práce. Těsně před koncem prvního poločasu mohlo být vyrovnáno, ale Götze nejprve nepochopitelně místo střely vracel míč pod sebe a následnou dorážku zastavil na brankové čáře Kačar.

Po změně stran přišla další stoprocentní šance BVB, Sahin našel pěkným obloučkem za obranou rozběhnutého Götzeho, ale ten z malého vápna vysoko přestřelil. O chíli později rozehrával standardní situaci Sahin a Barrios zakončoval jen těsně vedle. V 58. minutě využil Elia chyby Piszczeka, ale Weidenfeller za svá záda jeho střelu nepustil.

Po hodině hry centroval do pokutového území Schmelzer, Barrios hlavičkoval nepřesně, k míči se ještě dostal Piszczek, povedenou ranou ale trefil dobře postaveného Aoga. Vzápětí jen těsně nedosáhl na Schmelzerův centr Barrios. V 68. minutě mělo BVB další velkou možnost na vyrovnání, Götze se neuvěřitelně prokličkoval až před Rosta, ten ale jeho střelu vykopl. Za další dvě minuty centroval Sahin, ale nikým nehlídaný Götze nedokázal trefit odkrytou branku.

V 74. minutě našel Sahin rozběhnutého Piszczeka, ten přistrčil pod sebe na Barriose, který z dobré pozice napálil břevno a dorážející Hummels byl překvapený, že se k němu balón odrazil, a tak ho nedokázal usměrnit do branky. O čtyři minuty později viděl za faul na Schmelzera druhou žlutou kartu Ben-Hatira a musel tak předčasně ze hřiště. BVB se nakonec přeceněn dočkalo zaslouženého vyrovnání, v nastaveném čase centroval do pokutového území Schmelzer, střídající Owomoyela prodloužil na Kubu a ten nekompromisní ranou překonal Rosta - 1:1.

Více informací k zápasu

Schalke 04 - VfL Wolfsburg 1:0

09.04.2011 15:30

Góly: 76. José Manuel Jurado

I ve svém třetím utkání po nástupu na lavičku Schalke dokázal Ralf Rangnick zvítězit, nyní navíc "osladil" návrat do Gelsenkirchenu Felixu Magathovi, jehož Wolfsburg se tak ani v tomto kole ze sestupových příček nevymaní. Na druhé straně S04 má po jednogólové výhře záchranu takřka jistou.

Domácí, povzbuzení pětigólovou kanonádu z Milána, začali lépe a po dvou minutách dokonce dostali míč na místo určení, úspěšný zakončovatel Farfán ale stál v době Raúlovy přihrávky v těsném ofsajdu. Tito dva hráči nadále zlobili hostující obranu, zatímco na druhé straně Vlci sice vykazovali poměrně slušný pořádek v zadních řadách, směrem dopředu ale byli dlouho naprosto bezzubí.

První poločas celkově příliš zajímavých momentů nenabídl, pokud tedy za ně nepovažujeme dva marné pokusy hostujícího Riethera, kterého napodobil příliš vysokou ranou z dálky i jeho spoluhráč Grafite. Za Königsblauen si vedl dobře Jurado, který hrál stejně jako na Interu v trochu defenzivnější roli a před přestávkou připravil střelecké pozice pro Raúla a Edua, oba hrotoví útočníci ale balon minuli.

Po změně stran vyběhl v modrém dresu Schalke také Baumjohann a hru svého týmu znatelně oživil. Po hodině hry dokonce mohl otevřít skóre, když do vápna nasměroval míč Farfán, jenže hostující obrana zablokovala střely jak Jurada, tak právě Baumjohanna. Chvíli nato si ale ten samý hráč znovu vzal míč do své správy a tentokrát mu v radosti ze vstřeleného gólu zabránila branková konstrukce za zády ohromeného Benaglia.

Švýcarský brankář se poté také předvedl ve vynikajícím světle a skvělým zákrokem vyrazil ránu směřující přesně k tyči. Jejím autorem byl mimochodem Baumjohann, kdo jiný. V 76. minutě se ale již wolfsburská hráz protrhla, když Uchidovo autové vhazování zpracoval Edu pro Farfána, který našel Jurada a ten střelou k pravé tyči rozhodl - 1:0. VfL se již na nic nezmohlo a poprvé po devíti vzájemných utkáních vyšlo proti Schalke naprázdno.

Více informací k zápasu

1. FC Norimberk - Bayern Mnichov 1:1

09.04.2011 15:30

Góly: 60. Christian Eigler - 4. Thomas Müller

Bayern po trefě Thomase Müllera v Norimberku dlouho vedl, ale nakonec se i díky nedorozumění v obraně, které využil Eigler musí spokojit pouze s bodem.

Bayern vstoupil do utkání nejlépe jak mohl, psala se pátá minuta, Robben si na pravé straně poradil s Pinolou a potom pěknou křižnou přihrávkou našel v pokutovém území Müllera, ten si balón dobře zpracoval, obhodil si vracejícího Cohena a prostřelil bezmocného Schäfera - 0:1.

Domácím chvíli trvalo, než se z inkasované branky oklepali, ale postupem času se začali dostávat opět do hry, v jedenácté minutě to z velké dálky zkoušel Mak, ale mířil hodně nepřesně. Norimberk byl aktivnější, další střelu vyslal Ekici, ale obrana Bayernu si tentokrát poradila. Ve 24. minutě zkoušel štěstí znovu Ekici, ale jeho rána byla zablokovaná, do odraženého balónu se opřel Cohen, ale ani on nedokázal zamířit přesně.

Po půlhodině hry musel ze hřiště odstoupit zraněný Gündogan, na trávníku ho nahradil Jens Hegeler. Hra obou týmů byla v této chvíli plná nepřesností, výjimkou byla situace z 39. minuty, Kraft podcenil jednoduchý odkop, ale měl velké štěstí, protože Eigler byl od míče poměrně daleko, a tak ho nedokázal usměrnit do opuštěné branky.

Po změně stran udělal hostující trenér Louis van Gaal dvě změny, zraněného Pranjiče nahradil Contento a druhou žlutou kartou ohroženého Kroose vystřídal Tymoshchuk. Ve 49. minutě pálil hodně nebezpečně Hegeler, ale Kraft mohl nakonec zůstat v klidu, protože střela mířila nad branku. V 57. minutě našel Wolf pěkným pasem Maka, ale ani ten nedokázal zamířit mezi tři tyče.

Bayern se ovšem nepoučil, a tak přišel po hodině hry zasloužený trest, Kraft vykopl míč přímo k nohám Eiglera, který se nerozpakoval a z 26 metrů ho napálil do opuštěné branky - 1:1. Hostující kouč vzápětí provedl další změnu, místo Müllera poslal na trávník Miroslava Kloseho. Zkušený útočník mohl krátce po svém příchodu ihned skórovat, Robben rozehrál rohový kop z pravé strany přímo na hlavu Kloseho, ale jeho hlavičku zastavil na brankové čáře dobře postavený Cohen.

V 77. minutě mohl rozhodnout Gómez, ale Wollscheid ho tak důsledně obtěžoval, že hostující kanonýr nedokázal zakončit podle svých představ. A když nedokázal tři minuty před koncem využít svou příležitost ani Hegeler, tak se oba týmy rozešly zaslouženou remízou.

Více informací k zápasu

Eintracht Frankfurt - Werder Brémy 1:1

08.04.2011 20:30

Góly: 83. Martin Fenin - 58. Halil Altintop (vl.)

Zajímavý zápas plný šancí na obou stranách nakonec skončil zaslouženou remízou, Werder si tak i nadále drží před svým soupeřem nejtěsnější možný náskok.

Hosté se snažili být od úvodních minut aktivní a chtěli tak dát jasně najevo, kdo bude diktovat tempo hry. První možnost na otevření skóre přišla v deváté minutě, po spolupráci s Avdičem napálil Wagner povedenou ranou z hranice pokutového území pouze levou tyč domácí branky. O pět minut později přistrčil Meier do strany na Junga, ale ten svým centrem našel jen hlavu Pasanena.

V 18. minutě našel Meier pěknou přihrávkou v pokutovém území Gekase, ale ten nedokázal z osmi metrů překonat výborně reagujícího Wieseho. Za další tři minuty centroval z pravé strany Wagner, na zadní tyči se hlavou do centru položil Marin, ale Fährmann předvedl parádní zákrok a zakončení na zadní tyč dokázal vyrazit. Ve 26. minutě utrpěl zranění v souboji s Jungem Avdić a musel tak předčasně přepustit své místo Claudiu Pizarrovi.

O dvě minutu později přihrál Pizarro Wagnerovi, jeho střelu ale obrana Eintrachtu zablokovala. Po půlhodině hry přihrával Borowski z pravé strany Pizarrovi, ten ale nedokázal procpat balón přes bránicího Franze. V nastaveném čase prvního poločasu rozehrál další standardní situaci Frings, přízemním centrem našel v dobré pozici Pizarra, jeho střelu na zadní tyč Fährmann skvělým zákrokem vyrazil, následná dorážka Wagnera trefila prozměnu boční sít.

Po změně stran se musel proti nečekaně se zatočenému centru Wesleyho činit znovu Fährmann. V 56. minutě předvedl Werder další pěknou akci, Marin vyšachoval obranu Eintrachtu, přihrál Pizarrovi, ale ten nedokázal trefit opuštěnou branku. O dvě minuty později rozehrával standardní situaci Wesley a v souboji s Wagnerem si dal neštastný vlastní gól Altintop - 0:1.

Po hodině hry našel Tzavellas přesným pasem za obranou rozběhnutého Gekase, ten si dobře zpracoval a vzápětí zakončoval do protipohybu Wieseho, ten ale předvedl další parádní reflex a míč vyrazil, následná dorážka Gekase skončila nad brankou. O chvíli později rozehrál standardní situaci Kittel a Gekas stál znovu proti Wiesemu, ale ani tentokrát ho překonat nedokázal. Vzápětí nepustil Fährmann na druhé straně do sítě zakončení Wesleyho.

V 70. minutě provedl domácí trenér Christoph Daum hned dvě změny, místo Meiera poslal na trávník Fenina a Tzavellase nahradil Köhlerem. Sedm minut před koncem zabojoval ve středu hřiště Russ, přihrál do strany na Junga, jehož centr dopravil do branky střídající Fenin - 1:1. Domácí mohli nakonec ještě slavit zisk tří bodů, ale Gekas nedokázal svou šanci znovu využít.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Borussia Dortmund29206359:1866
2.Bayer Leverkusen29187459:3561
3.Hannover 96291721042:4053
4.Bayern Mnichov29157761:3552
5.1. FSV Mainz 05291431243:3745
6.1. FC Norimberk291271043:3843
7.Hamburger SV291261144:4542
8.SC Freiburg291251238:4141
9.Schalke 04291161234:3339
10.TSG Hoffenheim299101044:4237
11.1. FC Köln291051439:5435
12.1. FC Kaiserslautern29971340:4634
13.Werder Brémy298101139:5534
14.Eintracht Frankfurt29961429:3933
15.VfB Stuttgart29861549:5430
16.VfL Wolfsburg296101332:4228
17.FC St. Pauli29841730:5128
18.Borussia Mönchengladbach29751743:6326

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (122)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Fenin

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
One-Real

Já už si řikal, že ten góla už snad nedá.

Reagovat
smazaný uživatel

Fenin je velký talent a neprávem sedí na lávce.

Reagovat
smazaný uživatel

Pane jo. Expert se objevil.

Reagovat
smazaný uživatel

Ve vápně je zabiják.

Reagovat
jv

Pod tím slovem si představuju někoho jiného a nemusíme chodit vůbec daleko, třeba Gekas je přesně ten typ, ale rozhodně ne Fenin...

Reagovat
smazaný uživatel

škoda, že do vápna neleze

Reagovat
jv

Reagovat
jv

Tak znovu... No tak jestli to hodnotíš podle dnešní branky, tak to potom jo... Jinak měl v sezóně dva světlejší momenty, ten dnešní gól a asistenci na branku Gekase v závěrečným podzimním utkání s BVB, tam mu to dával tehdy tuším že patičkou.

Reagovat
smazaný uživatel

Fenin je ve vápně hodně nebezpečný. Střílí ze všech pozic a umí se uvolnit udělat kličku... Ale mimo vápno je nevýrazný.

Reagovat
jv

Když myslíš, podle mě je naopak Fenin spíš hráč na křídlo... Jinak už druhou sezónu pravidelně nenastupuje ani když je zdravej, takže to zas tak horký nebude. Jinak to že se mu po příchodu do Eintrachtu podařilo dát hattrick Herthě a další sezónu se mu trochu dařilo z něj ještě nedělá super střelce...

Reagovat
smazaný uživatel

to je dokazuje jak fotbalu málo rozumíš. Protože Fenin a křídlo to je fakt úlet.

Reagovat
Arne

Ty jsi celej takovej úlet... Na křídle odehrál to nejlepší za ty tři roky v Německu.

Reagovat
smazaný uživatel

On hraje dobře jen ve vápně. Když je blízko k bráně.

Reagovat
jv

Tak po dlouhý době se hrál v pátek pěknej útočnej fotbal s šancemi na obou stranách, takhle jsem si snad naposledy užíval derby...

Dneska jsem konečně viděl ten starej dobrej Werder, Wiese fantastickej, dneska přiváděl Gekase k šílenství. Dalším kdo se mi líbil byl Wagner, to je hodně zajímavej hráč, v poslední době začíná dávat konečně i branky, tohle může být pro Werder neskutečněj kauf, navíc ještě přišel za naprosto směšnou částku, takže. Nejvíc se mi líbilo, jak "nakopal Franzovi, to jen tak někdo nesvede... Wesley měl výborný centry, hodně cítit byl po svým příchodu i Pizarro.

Ze strany Eintrachtu byl jednoznačně nejvýraznější Gekas, ze začátku ho doplnoval ještě Meier, ale jinak to byla zase slabota. Tzavellas opět potvrdil, že kromě výborných centrů je v podstatě nepoužitelnej...

Reagovat
smazaný uživatel

A dokážeš zhodnotit Fenina?

Reagovat
jv

Jak píšu výše, dneska zajistil Eintrachtu bod, ale jinak hraje letos špatně, ale to je způsobené taky tím že nastupuje převážně jako střídající a na podzim měl nepřekonatelnou konkurenci v Gekasovi a na jaře se naopak svezl s bídnou formou celýho týmu...

Reagovat
smazaný uživatel

útočnej jen z jedné strany, jedinak klasika ale co, aspoň sem se najebal jak cyp Každopádně, co to má Fenin na trikotu, svoje jméno určitě ne...

Reagovat
jv

Snad z obou stran ne? Na jedný straně Pizarro s Wagnerem a spol. a na druhý Gekas...

Reagovat
smazaný uživatel

no, Werder měl nějaké šance ale jinak to bylo takové to klasické páteční "nemastné-neslané"

Reagovat
jv

Tak já osobně jsem byl z hry celkem spokojen, ale chápu, že to každej vidí trochu jinak...

Reagovat
smazaný uživatel

nejspíš sem zaujatej, tím bych to završil Ale jinak, co to měl fakt ten Fenin na dresu za jmenovku? Jeho příjmení to určo nebylo

Reagovat
jv

Souhlas, jinak co měl na dresu to fakt netuším, pořádně jsem to neviděl...

Reagovat
kubys

Vole, však ses na to ani pořádně nekoukal.

Reagovat
smazaný uživatel

Něco málo sem viděl, hlavně vyrovnávající gól Fenina

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Paradni gol

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkná rybička Marťo.

Reagovat
smazaný uživatel

Louka chytal parádně

Reagovat
smazaný uživatel

nuda, nuda, nuda ale Fenin dal góla a Frankfurt má remízu . Ať žijou páteční zápasy

Reagovat
jv

Nuda... Vždyť Werder měl plno šancí, Fährmann tam měl pár dobrejch zákroků, na druhý straně měl několik gólovek Gekas, ale Wiese čaroval, podle mě to byl po dlouhý době pěknej, útočnej fotbal z obou stran, i když teda z Eintrachtu snesli přísnější měřítko snad jen Gekas s Meierem...

Reagovat
smazaný uživatel

Když píše třikrát nuda tak to musela být NUDA.

Reagovat
smazaný uživatel

No ty vole, konečně Fenine! Každou sezonu dává mín gólů, první sezona 6, potom 5, 2 a tuto sezonu 1 A já jsem si myslel, že po prvním povedeném roku bude dávat dvacet za sezonu

Reagovat
smazaný uživatel

Tak dneska spokojenost. 3 body důležité pro pohodu. První poločas Vlci občas zatopili, druhý už se prakticky na nic nezmohli, naopak Schalke hrozilo o dost víc. Baumjohann tu levou stranu rozproudil a měl 2 velké šance. Pochválil bych tradičně Farfána, Jurada a Höwiho (Manu moc práce neměl) a vůbec obranu celkově. Překvapivě nebyl dneska v defenzivní části nejhorší Sarpei, ale Uchida (což neplatí pro tu útočnou). Takové mezery budou proti Interu nepřípustné. Ještě by se měl vzpamatovat Edu, který se už sice v druhé půli snažil víc a neměl moc šancí se prosadit proti té úporné obraně, ale stejně to nebylo úplně ono

Reagovat
Godwinson

Dortmund škoda, mohli to trochu zdramatizovat :)

Reagovat
smazaný uživatel

Tak koukam, že Dortmund už pomalu zapadá do průměru...

Reagovat
slovaňáák

Reagovat
smazaný uživatel

napsal sem to schválně přehnaně :)... Ovšem byl jsem si skoro jistej, že to dopadne jako případ Bayer. Raketovej podzim a průměrný jaro... Někdo už tu dokonce psal o BVB jako o týmu budoucnosti.

Reagovat
smazaný uživatel

tak kdyby náhodou spadli až tolik, tak ten titul dostane právě Bayer - což by pro BvB bylo další motivací do budoucích let...

Reagovat
smazaný uživatel

tak kdyby náhodou spadli až tolik, tak ten titul dostane právě Bayer - což by pro BvB bylo další motivací do budoucích let...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Bayer zase podává takový neopřesvědčivý výkony. Jen díky špatný konkurenci je na tom tak jak je... jen kvůli nadprůměrnýmu jaru si ten titul nezaslouží...

Reagovat
slovaňáák

Jenže to ovlivňuje spousty faktorů, že jaro není takový jako podzim, rozhodně bych ho ale neoznačoval za průměrný... Nevím jestli je to tým budoucnosti, ale rozhodně je to tým, který má před sebou velkou budoucnost.

Reagovat
Tomanatura

Chybí Kagawovi góly...

Reagovat
Tomanatura

*ovy

Reagovat
slovaňáák

To je právě jeden z těch faktorů.

Reagovat
smazaný uživatel

viz výše, trochu sem ten výraz nadsadil protože si rád do nesympatického dortmundu rejpnu... samozřejmě. Příští sezonu si myslim vytvoří s Bayerem, Bayrnem silný trio. Kdo dál se do toho zaplete si netroufnu odhadnout protože jako adepti an titul před sezónou se tipovali i VFL nebo Shalke a jako černej kůň werder... ale právě, že si nemyslim, že je čkeá velká budoucnost. slušná určitě, ale nic víc z toho podle mě nebude...

Reagovat
slovaňáák

Ok. To se těžko odhaduje, u Bayeru bude záležet, jak to zvládne Dutt, S04 se určitě taky zapojí do bojů o poháry, uvidíme co Hamburg, Brémy, možná VfL. Je to našlapaný a může se stát v příští sezoně cokoliv.

Ten tým má ohromnou sílu už teď, příští sezona bude mnohem těžší, budeme hrát LM, každej bude čekat výsledky, budeme pod větším tlakem. Musíme vhodně doplnit a současný kádr udržet pohromadě. Většina hráčů má ještě všechno teprve před sebou a při dobrém vedení, se ti hráči budou jen zlepšovat. Už teď jich pár patří ke špičce. Hlavně ti hráči potřebují správné vedení a Klopp je ten pravý.

Reagovat
jv

Tak tady je jasně vidět, že jsi ten dnešní zápas neviděl, protože jinak bys takovouhle kravinu napsat nemohl.

Reagovat
smazaný uživatel

Ovšem na tohle se dortmundští (jen někteří samozřejmě) vymlouvaj po každym prohranym nebo remizovanym zápase... jednou to beru, ale polovinu z jarních zápasů byli lepší a přesto jen remizovali nebo prohráli?? Ale prosimtě :)

Reagovat
Riijkark

a ne snad ?

Reagovat
smazaný uživatel

štěstí ve fotbalo dělá hodně - Franfkurt ho chvíli neměl a nemohl x-zápasů vstřelit gól

Reagovat
jv

Reagovat
smazaný uživatel

štěstí ve fotbalo dělá hodně - Franfkurt ho chvíli neměl a nemohl x-zápasů vstřelit gól

Reagovat
jv

Tak to pozor, já se tady nikde nevymlouval, to je velkej rozdíl... To co jsem napsal, tak za tím stojím a pokud bys koukal na zápas, tak bys napsal to samý. A ty ostatní zápasy, tak když to vezmu popořádku, tak se Stuttgartem jsme byli lepší, vedli jsme, ale na konci se nám to vymstilo a VfB vyrovnalo. Derby bylo podobný, ale tam jsme gól nedali... Na Betzenbergu to byla spravedlivá remíza, porhra v Sinsheimu byla zasloužená, remíza s Mainzem, tam je to to samý jako s VfB, no a k dnešnímu zápasu jsem se už vyjádřil...

Na druhou stranu kdyby jsme na tom byli tak špatně, tak špatně jak říkáš, tak asi nemáme jasný a zasloužený výhry z Leverkusenu a z Mnichova, stejně tak z domácího utkání z Hannoverem...

Reagovat
Arne

Reagovat
smazaný uživatel

Používáš jako prohlížeč Chrome?

Reagovat
Arne

Jo, ale co s tím má ten co společnýho?

Reagovat
smazaný uživatel

Dík. To je úplný OT. Jen mě zajímalo, jestli to jsi ty, kdo chodí na SF.

Reagovat
Arne

Jo takhle, v pohodě... Jsem to já, ale chodím tam jen hodně zřídka.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak co Lewa, zase tragédie?

Reagovat
slovaňáák

V první půli šikovně přiťukl hlavou Lucasovi, na začátku druhý střílel někde u malýho vápna, kolem 60. minuty šel dolu. Skoro jakoby ani vůbec nebyl na hřišti..

Reagovat
smazaný uživatel

díky Ale zajímalo by mě, co se s ním děje, na podzim hrál super

Reagovat
slovaňáák

Těžko říct, podle mě mu to moc na podhrotu nesedí. Navíc většinou na podzim přicházel do hry v druhý půli, kdy nahrazoval Lucase. Uvidíme co dál, Klopp mu pořád dává šanci, takže snad se zase zvedne.

Reagovat
jv

Všichni, kdo pochybujete o tom jestli BVB upadá do průměru nebo jestli jí začíná docházet dech se nejprve koukněte na zápas a až pak něco pište, protože tohle je jenom plácání nesmyslů...

Reagovat
smazaný uživatel

už sem ti na to reagoval :)

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud hrajou stejně suverénně jako na podzim tak teda bud měli na podzim štěstí a nebo tak dobře už nehrajou a jejich spanilá jízda se proměnuje pouze v jizdu

Reagovat
smazaný uživatel

ale vynechal si třetí možnost že ted na jaře maj smulu

Reagovat
jv

Tak vidím že to s tebou nemá cenu, kdo si chce rýpat, tak si důvod vždycky najde.

Reagovat
smazaný uživatel

a ted všichni poctivě fandit Kaiseslauternu. Běda jak se tu objeví někdo ze Stuttgardu.

Reagovat
smazaný uživatel

kdyby ses aspoň naučil psát správně jméno toho města ty StuttgarDe

Reagovat
slovaňáák

Stejně tak i Lauternu.

Reagovat
smazaný uživatel

to máš jedno. Hamburk hamburg nebo Hamburger kašli na to.

Reagovat
smazaný uživatel

Neee prosím už nee. Fakt utrpení číst tvoje příspěvky

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Nevite prosim, proc dostal Robben cervenou kartu? Pred zapasem proti Bayeru se to moc nehodi...

Reagovat
smazaný uživatel

osobně mi více vadí ten Badstuber...

...a červenou dostal údajně za nadávky na sudího

Reagovat
smazaný uživatel

Čo ten Stuttgart...?!

Reagovat
slovaňáák

Veledůležité vítězství Lauternu! Skvěle, skvěle a ještě jednou skvěle!

Reagovat
smazaný uživatel

je to fajn ale i tak si nepřeju sestup Stuttgartu. To raději, ať spadne Werder

Reagovat
smazaný uživatel

ty boze co mas proti tomu werderu porad tahni si na polskou ligu...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
jv

To si snad psát nemusel ne?

Reagovat
herbage

Třetí hraje baráž

Reagovat
smazaný uživatel

nj ale ta je nevyzpytatelná.

Reagovat
jv

To je, ale troufám si říct, že týmy kvality Werderu nebo Stuttgartu by neměly problém, Bochum nebo třeba Führt jsou kvalitativně někde jinde...

Reagovat
smazaný uživatel

Nj, ale padá zatím Wolfsburg.

Reagovat
jv

Jj, ale to je ta samá kategorie.

Reagovat
smazaný uživatel

Ani bych neřekl, sám Magath prohlásil jak jsou na tom blbě a on jako trenér potřebuje vždycky dost času a ten nemá. Z těch tří jsou na tom zdaleka nejhůře. Mají největší šanci tu baráž projet.

Reagovat
Arne

Podle mě jestli se do baráže nedostane St. Pauli, tak bude mít BL zase jen dva nováčky...

Reagovat
slovaňáák

Reagovat
jv

Reagovat
smazaný uživatel

Co máš proti St. Pauli, aspoň hrají jako tým.

Reagovat
Arne

To je tak jediný, jinak ale je to kvalitou druholigovej mančaft... Proti němu by Bochum/Augsburg (snad ne my) měli šanci, s ostatníma prakticky žádnou.

Reagovat
smazaný uživatel

Já to zas vidím spíše na Wolfsburg, sice kvalita kádru může hrát o poháry, ale ten tým je dost rozklíženej a Magath není záchranář. Nevěřím jim a docela jim to i přeju. No a St. Pauli půjde bohužel rovnou...

Reagovat
Arne

Já to taky vidím na Wolfsburg, že půjde do baráže, ale v ní si už poradí... Magath právě záchranář je, on zachraňoval tuším Werder před nástupem Schaafa a Frankfurt, pričemž nikdy nespadl. Na ty dvě utkání by je neskutečně připravil a v pohodě by to uhrál.

Reagovat
jv

Werder určitě, jinak souhlasím s tím, že Magath je zachrání, třeba přes baráž, ale určitě je zachrání a v létě to postaví do latě.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo máš pravdu i s tím Frankfurtem, v sezóně 99/00.

Reagovat
smazaný uživatel

A hned se pak v zimě poroučel a Frankfurt spadnul.

Reagovat
jv

Reagovat
slovaňáák

Tak Werderu ani náhodou, to když už, tak raděj VfB. Ale nespadne ani jeden z nich podle mě. St. Pauli je jasný (hurá), Gladbach už asi taky (bohužel), i když uvidíme jestli nevyhrajou dneska ještě.

Reagovat
Godwinson

Lautern, paráda.

Reagovat
smazaný uživatel

ruud je kral

Reagovat
smazaný uživatel

Snad Bayer stihne ten titul dokopat, radši oni než Dortmund.

Reagovat
smazaný uživatel

Stuttgart. Vypadá to teda celkem blbě. Ale záchranu jednoznačně přeju i Lauternu, tak snad se zachrání nakonec oba mančafty.

Reagovat
smazaný uživatel

BAYERN propustil van Gaala, do konce sezony jeho práci převezme Jonker, asistovat mu bude Gerland

Reagovat
smazaný uživatel

jo, tak zrovna v odeslání komentu se tu objeví i článek

Reagovat
smazaný uživatel

V Dortmundu muzou bejt v klidu, ze je druhej zrovna Neverkusen, od nej atak na prvni misto fakt nehrozi

Reagovat
smazaný uživatel

Marco Reus a Gladbach se snad aspoň zachrání do baráže - pokud je dnešní výsledek nakopne...

Reagovat
jv

Tak los nemají nejlehčí, ale při troše štěstí by to mohlo vyjít.

Reagovat
smazaný uživatel

doufám, že proti Mainzu, Freiburgu a HSV nějaké body vemou - půjde ale o to, jestli to bude stačit nebo ještě můžou překvapit proti H96

Reagovat
jv

Tak oni můžou vzít body každýmu, kvalitou na to mají, ale otázkou je, jak jim to jednotlivý utkání sedne, protože mají strašně nevyrovnaný výkony.

Reagovat
Godwinson

Nordtveit

Reagovat
jv

Tak ono to ještě bude nakonec zajímavý na obou koncích tabulky, což je pro BL jako takovou jedině dobře.

Jinak doufám že my to zvládnem a dotáhnem do konce, což je i vzhledem k losu povinnost, podle mě by se mohlo rozhodnout v domácím utkání s Norimberkem a poslední duel s Frankfurtem by se mohlo slavit, to by byl ideální scénář...

Včera jsem si neskutečně užil jednoznačnou výhru Lauternu, hlavně v druhý půli to byla z jejich strany neskutečná jízda a Tiffert znovu ukázal, že je to Pan fotbalista. Jinak Lakić si to těma brankama aspoň částečně u fanoušků udobřil a třeba mu po úspěšně zvládnutý záchraně ten přestup i odpustí...

Dneska mě potěšil Gladbach, Favre to tam neskutečně zvednul, udělal pár změn a zdá se že by to mohlo fungovat, škoda jen, že už není tolik času, ale snad aspoň tu baráž ukopou, přeju ji to. Reus byl dneska u všech branek a potvrdil tak, jak se pro tým jeho forma důležitá. Kdyby náhodou Gladbach skutečně spadnul a Reus by chtěl odejít, tak ho chci vidět u nás, kde by určitě zapadl...

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlas, taky doufám že to pro nás dopadne příznivě Hodně napoví příští týden, kdy Leverkusen jede na Bayern a my doma s Freiburgem..Jinak Lautern paráda

Reagovat
Arne

Taky jsem se na to los podíval a papírově byste to fakt zvládnout měli... Ztráta se dá počítat dejme tomu na Weseru, kdežto Leverkusen tam má takový zápasy dva a k tomu ztrátu.

Tiffert se probudil stejně jako Lakić, on někdy v lednu byl nejlepším nahrávačem ligy z jedenácti asistencema a na tomhle čísle zamrznul až do včerejška. Hlavní ale ta výhra, moc jsem s ní nepočítal.

Reagovat
jv

Přesně no.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak aspoň někdo to nešolíchá. Bayer 04

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
jv

Ale dneska to bylo hlavně v úvodu druhý půle hodně ospalý, ale Jupp předvedl geniální střídání, díky kterým to nakonec otočili.

Reagovat
smazaný uživatel

cawte , ak mate zaujem hrat fifu 10 alebo nhl 09 pridte na tuto stranku:) este ju len vytvarame ale posnazime sa ju dokoncit co najskor http://slovakiacup.webnode.sk/hamachi-siete/ STRANKA

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele