Bundesliga - preview 29. kola

08.04.2011, 09:01, aktualizováno 10.04.2011, 08:21
Previews
Borussia Mönchengladbach už nemá moc kam couvnout, její situace je kritická a potřebuje začít vyhrávat - první z posledních šesti pokusů na to má proti 1. FC Köln. Leverkusenu ještě svítá naděje na titul, pokud porazí St. Pauli, bude jeho manko na Dortmund už jenom pětibodové...
Borussia Mönchengladbach - 1. FC Köln  (neděle 15:30)
Jednu z posledních možností, ne-li tu úplně poslední, jak vykřesat naději na záchranu mezi německou elitou, má Borussia Mönchengladbach. V prvním nedělním utkání tohoto kola však kromě bodů půjde i o prestiž, soupeřem jí totiž v porýnském derby bude 1. FC Köln.

Gladbachští sice od únorové změny trenéra již předvádějí výkony na bundesligové úrovni, jejich vyhlídky i tak ale příliš růžové nejsou. Nový kouč Lucien Favre dal dohromady obranu a během šesti utkání jeho tým inkasoval stejný počet branek, což do té doby bylo něco nemyslitelného, nyní ale pro změnu vázne ofenziva, což potvrzují poslední dvě prohry 0:1 s Kaiserslauternem a na Bayernu.

Šest kol do konce tak ztrácí Hříbata na přímou záchranu sedm bodů, flintu do žita ale neházejí. "Můžu vás jenom varovat před tím, abyste nás odepisovali. V neděli uděláme vše pro to, abychom si uchovali šanci na záchranu. Proti Kölnu to bude klíčové utkání a my jsme nažhaveni," hlásí Mike Hanke. Ten pravděpodobně nastoupí v útoku po boku Reuse, zvlášť když de Camargo je stále mimo hru, což platí také o Jaurésovi a Wissingovi.

Zatímco Gladbach je i přes dvě výhry pod Favrem stále nejhorším týmem před vlastním publikem, tak 1. FC Köln je tím celkem, který nasbíral nejméně bodů na soupeřových hřištích. Kozlové si ale momentálně udělali nedobytnou tvrz z RheinEnergieStadionu, kde na jaře vyhráli všech šest utkání. Pár bodů zvenku ale stále chybí k tomu, aby byla záchrana zkompletována.

Nic by pro Köln ovšem nebylo hezčí než ukončit venkovní trápení právě v derby. ”Zabývám se tímto zápasem od rána do večera. Je to utkání, před nímž se již dlouho dopředu vaří krev," je si vědom trenér Frank Schaefer. "Soupeř má každopádně velký potenciál a pod Lucienem Favrem je mnohem kompaktnější," chválí protivníka rodilý Domstadter, jehož může těšit, že má mimo hru pouze náhradníky do defenzivy Schorcha a Giannoulise.
M'gladbach - pravděpodobná sestava:
Bailly - Jantschke, Stranzl, Dante, Daems - Nordtveit, Neustädter - Herrmann, Arango - Reus, Hanke
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Rensing - Brečko, Geromel, Mohamad, Eichner - Lanig, Jajalo - Peszko, Podolski, Chihi - Novaković
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.40 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Bayer Leverkusen - FC St. Pauli  (neděle 17:30)
Leverkusen bude mít v nedělním utkání se St. Pauli možnost využít zaváhání vedoucí Dorussie Dortmund a zmenšit tak vzájemný rozestup na pět bodů. Svěřence Holgera Stanislawskiho ale rozhodně nedají svou kůži lacino, sami totiž potřebují každý bod.

Leverkusen se od začátku sezóny pohybuje v samém popředí tabulky a v podstatě neustále stíhá vedoucí Borussii Dortmund. Ještě na začátku jarní části ztráceli svěřenci Juppa Heynckese na čelo deset bodů a po domácí poráže s BVB se zdálo být vysněné prvenství v nedohlednu, jenže zatímco Dortmund se postupem času nevyvaroval mírných zaváhání, tak forma Bayeru měla vzestupnou tendenci a v případě nedělního úspěchu by dostal lídra pod psychický tlak. "Čím více se blíží závěr sezóny, tak tím je důležitější motivace. A já vím, že můj tým je hladový po úspěchu," řekl Heynckes.

I přes velmi nepříjemnou situaci v tabulce považuje Heynckes St. Pauli za nepříjemného soupeře. "Střetneme se s vysoce namotivovaným týmem plným vůle a odhodlání zlomit nepříznivou situaci. Budeme potřebovat hodně trpělivosti, ale to je vlastnost, která je nám v této sezóně běžná," prohlásil domácí kormidelník. Ten musí před utkáním řešit absenci několika klíčových hráčů, Adlera nepustí na trávník žaludeční potíže, Augusta prozměnu poraněný stehenní sval, k dispozici nebude rovněž tréninkové manko dohánějící Friedrich. Dobrou zprávou je naopak návrat Gonzala Castra.

V St. Pauli si před necelými dvěma měsíci po výhře v městském derby jistě nikdo ani v tom nejhorším snu nepředstavoval že jejich tým se bude od té doby potácet od porážky k porážce a z poklidného pobytu ve středu tabulky se rázem stane krutý boj o holý život. Do konce sezóny zbývá odehrát ještě šest kol a St. Pauli potřebuje co nejčastěji bodovat, protože v současné době se nachází na sedmnácté, tedy sestupové příčce, nicméně na místa zaručující záchranu ztrácí ještě hratelné dva body. "Já se snažím být za jakékoliv situace optimistou, ale v současné době to máme opravdu hodně složité ," je si vědom Stanislawski.

"Leverkusen má podle mě největší kvalitu co se týče šíře kádru, když si vezmete, že někdy sedí hráči jako Derdiyok, Kießling nebo dokonce Ballack jen na lavičce náhradníků, tak to o tom jednoznačně vypovídá. Víme že nás čeká těžký úkol, a že nebude vůbec snadné získat v Leverkusenu body, ale pokusíme se překvapit," dodal hostující lodivod. Toho stejně jako jeho trenérského kolegu trápí velké množství absentujících hráčů, kvůli zranění jsou mimo hru Zambrano, Oczipka, Volz a Hain, tréninkový výpadek dohání dvojice Morena - Kruse a aby toho nebylo málo, tak kvůli disciplinárním trestům nemůžou nastoupit ani Kalla s Bartelsem.
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Giefer - Balitsch, Schwaab, Reinartz, Kadlec - Vidal, Rolfes - Sam, Ballack, Barnetta - Derdiyok
FC St. Pauli - pravděpodobná sestava:
Pliquett - Lechner, Thorandt, Eger, Gunesch - Boll, M. Lehmann - Bruns, Takyi, M. Kruse - Asamoah
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.20 - 6.30 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hannover 96 - 1. FSV Mainz 05  (sobota 15:30)
AWD-Arena uvidí v sobotu odpoledne souboj dvou nejpříjemnějších překvapení letošního ročníku bundesligy, Hannover bude chtít zapomenout na porážku z Westfalenstadionu a znovu naplno bodovat, stejné cíle mají ovšem i hosté z Mainzu.

Hannover zažívá mimořádně povedenou sezónu, svěřenci Mirka Slomky se od samého začátku pohybují v popředí bundesligové tabulky a mají velkou šanci se v příští sezóně podívat do evropských pohárů. 96ky nějakou dobu dokonce okupovali třetí příčku zaručující start v předkole Ligy mistrů, ale po zaváhání v posledním kole je přeskočil slavný Bayern. "Nemá smysl spekulovat, zda bychom chtěli do Ligy mistrů, je to sice reálné, ale pro mě by to bylo asi trochu moc," uvedl Slomka.

Pozornost celého Hannoveru se tak nyní upírá pouze k nejbližšímu utkání. "Mainz je velmi silný a má výborné rychlé protiútoky, na které má vhodné typy hráčů. Vůbec nesmíme brát ohled na to, že na jaře získal pouze dvanáct bodů, pořád jde o ten samý tým, který na podzim udivoval celou Bundesligu. Klíčem k úspěchu bude rychlý přechod do útoku a bezchybná práce v defenzivě," zhodnotil domácí kormidelník. Toho může těšit také fakt, že má k dispozici téměř kompletní tým, chybět bude pouze rehabilitující dvojice Andreasen - Avevor.

Co se týče Mainzu, tak ten zažívá po neuvěřitelné podzimní jízdě, kdy porážel jednoho soupeře za druhým mírné vystřízlivění, na jaře získal pouhých dvanáct bodů a co je horší, tak se mu nedaří vůbec zvládat domácí zápasy. Trenér Thomas Tuchel tak nyní plánuje udržet alespoň pátou příčku a zajistit si tak start v Evropské lize. "Nemáme určený žádný konkrétní cíl a protože nás do konce nečeká žádný vyloženě snadný duel, tak půjdeme zápas od zápasu a potom uvidíme, na jakém místě se budeme nacházet," řekl Tuchel.

"Hannover je extrémně nebezpečný soupeř, oni mají velkou zbraň v rychlém přechodu do protiútoku, kde navíc dokážou každou akci také zakončit. Díky tomu dokáží vytěžit z minima maximum a vyhrávají i zápasy, kde se jim třeba nedaří a nejsou tolik ve hře. Nicméně my se musíme soustředit sami na sebe, nic jiného nás nezajímá," zakončil hostující kouč. Mainz cestuje do Hannoveru bez zraněných Szalaie, Sota a Karhana, kvůli disciplinárnímu trestu bude chybět také Fuchs.
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Zieler - Cherundolo, Haggui, Pogatetz, C. Schulz - Schmiedebach, Pinto - Stindl, Rausch - Ya Konan, Abdellaoue.
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
H. Müller - Bungert, Svensson, Noveski, Fathi - Caligiuri, Polanski, Ivanschitz - Holtby - Schürrle, Allagui.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.30 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SC Freiburg - TSG Hoffenheim  (sobota 15:30)
Přímý souboj o 8. místo v tabulce svedou v baden-württembergském derby SC Freiburg a TSG 1899 Hoffenheim. Freiburg nedokázal vyhrát již 5 zápasů v řadě a jistě bude chtít tuto nepříznivou bilanci prolomit. Lokální derby bude pro ně skvělou příležitostí, protože jak proti Hoffenheimu, tak proti Stuttgartu se mu letos neobyčejně daří.

V Hoffenheimu chtějí hlavně v poklidu dokončit sezónu a momentálně řeší, jestli bosenské opory týmu Sejad Salihović a Vedad Ibišević prodlouží své smlouvy. Právě Sejad Salihović si nedávno do médií otevřeně postěžoval, že nemá v týmu dostatečné slovo, přesto nejspíše podepíše nový, vylepšený kontrakt. "O můj názor zde nikdo nestojí. Postrádám respekt ke své osobě, když jsem týmu tolik dal a kolik bych za 5 let působení v klubu zasluhoval," zmínil jeden z nejdéle působících hráčů v klubu.

Trenér Marco Pezzaiuoli se snažil celou situaci uklidnit slovy: "Očekávám, že Sejad prodlouží své působení v klubu. Chápu jeho rozhořčení, ale nemohl myslet moji osobu, když si stěžoval na nedostatek pozornosti." Tento mladý kouč se vyjádřil i k plánům klubu do konce sezóny. "Chceme sezónu zakončit na nejlepším místě, jaké se tomuto týmu povedlo v historii." To by ale museli hráči Hoffenheimu máknout a dohnat pětibodovou ztrátu na šestý Norimberk.

Freiburg skončil v Bundeslize nejlépe třetí, ale tento cíl leží letos již pouze v teoretické rovině. Přesto jde o velmi povedený ročník pro tento malý klub a Robin Dutt může být se svojí prací spokojen. Freiburg se dokonce dlouhou dobu pohyboval kolem pátého místa, ale série 4 porážek a jedné remízy rozlet klubu poněkud zbrzdila. Dutt ale věří, že čekání na výhru jeho svěřenci právě v dnešním utkání ukončí.

"Pokud budeme hrát jako proti Bayernu či Mainzu, úspěch se jistě dostaví. Jsme na správné cestě a chceme to před domácím publikem i potvrdit," míní Dutt. Velý otazník visí nad startem nejlepšího střelce domácích Papisse Demby Cissé, který se vrací po svalovém zranění. "Rád by hrál, ale náš fyzioterapeut si není jist, že je zdravotně zcela v pořádku. Myslí, že je ještě příliš brzy na jeho návrat na trávníky," uvedl trenér domácích. Přesto podle všeho by tento senegalský postrach obran měl do utkání zasáhnout alespoň z lavičky. Naopak start Simona Pouplina a Tommy Bechmanna je vyloučen. Za hosty pak nenastoupí kvartet Matthias Jaissle, Sejad Salihović, Boris Vukčević a Chinedu Obasi.
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Baumann - Mujdža, Krmaš, Toprak, Bastians - Schuster - Caligiuri, Flum, Rosenthal, Abdessadki - Cissé
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Starke - Beck, Vorsah, Compper, Braafheid - Rudy, Alaba - Babel, Sigurdsson, Ibertsberger - Ibišević
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 3.35 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Hamburger SV - Borussia Dortmund  (sobota 15:30)
Imtech Arena bude svědkem šlágru 29. bundesligového kola, v kolísavé formě hrající HSV zde přivítá neohroženého lídra letošního ročníku bundesligy z Dortmundu. Svěřenci Michaela Oenninga budou chtít navázat na poslední domácí duel, ve kterém hokejovým výsledkem vyprovodili Köln, zatímco BVB se pokusí zopakovat druhý poločas z duelu s Hannoverem.

Michael Oenning zažil na lavičce HSV neobyčejnou premiéru, jeho svěřenci přibalili Kozlům na zpáteční cestu šest branek a výrazným způsobem se tak znovu zapojili do pro někoho již ztraceného boje o účast v evropských pohárech, konkrétně v Evropské lize. Ale další utkání v Sinsheimu přineslo kruté vystřízlivění, domácí byli po celý zápas jasně lepší a jen díky své neschopnosti v zakončení nedokázali získat tři body. "V Hoffenheimu jsme měli velké problémy ve středu hřiště, kde nás domácí přehrávali, zlepšio se to až s příchodem Jarolíma, který nám pomohl," vrátil se k poslednímu utkání Oenning.

Nové vedení HSV v čele s předsedou Carlem Jarchowem začalo tento týden řešit také otázky týkající se hráčského kádru, jistý je prozatím odchod reprezentanta Piotra Trochowskiho do FC Sevilla, kde by měl podepsat čtyřletý kontrakt. Své působení si v přístavním městě neprodlouží ani Frank Rost, který s největší pravděpodobností pověsí v létě kopačky na hřebík. "To, že je tohle moje poslední sezóna v Hamburku a v Bundeslize bylo dlouho dopředu jasné. Těším se na své poslední zápasy v dresu HSV a pomalu přemýšlím s čím spojím svojí budoucnost. Jisté je, že chci zůstat u fotbalu," řekl Rost.

"Zahrát si proti lídrovi je vždycky velmi zvláštní, ještě o to víc, že má Dortmund tak blízko k mistrovskému titulu," vyjádřil svůj obdiv domácí kormidelník a znovu také potvrdil, že atmosféra v týmu je pozitivní. "Kluci pracují velmi soustředěně a proti BVB chceme spolu realizovat to, co jsme si v posledních dnech nacvičili," dodal Oenning. Ten se bude muset obejít bez zraněněného Jaroslava Drobného a rehabilitující dvojice Castelen - Štěpánek. Nejistý je rovněž start Mathijsena, kterého trápí potíže s kotníkem a v týdnu pořádně netrénoval, naopak po disciplinárním trestu by se mohl v základní sestavě objevit van Nistelrooy.

Co se týče Dortmundu, tak ten si minulý týden po výsledkově nepříliš povedených zápasech v Sinsheimu a s Mainzem zlepšil náladu a vyprovodil Hannover čtyřmi brankami. Výsledek je o to cennější, že BVB po gólu Abdellaoueho prohrávalo, ale Götze s výrazným přispěním Hagguie vzápětí vyrovnal a dodal domácím tolik potřebný klid, další branky potom přidal Barrios a konečnou podobu dal výsledku Großkreutz. Svěřenci Jürgena Kloppa tak důležitý zápas zvládli a získali tím klid do závěrečné fáze sezóny.

Pro hostujícího lodivoda je aktuální pozice HSV zklamáním. "Hamburk byl můj tajný favorit," uvedl Klopp. Nicméně zisk čtyř bodů v posledních dvou zápasech je náznakem mírného zlepšení. "Působivé domácí vítězství nad Kölnem vystřídal už méně ohromující zápas v Sinsheimu, ale o kvalitě týmu tady není sporu. Když máte třeba vybírat mezi Petričem, van Nistelrooyem, Guerrerem a Sonem, tak je to naprosté šílenství, protože všichni tihle hráči mají jednoznačně na to hrát v základu," prohlásil hostující kouč.

"HSV je dobrý tým, který bude chtít hrát fotbal, a to by nám mohlo na rozdíl od posledních utkání vyhovovat," zakončil Klopp. Dortmund přijede do Hamburku bez dlouhodobě zraněného Shinjiho Kagawy a rehabilitujícího Floriana Kringeho. V týdnu byl také nejistý start Lucase Barriose, ale ten by měl být podle posledních zpráv do sobotního utkání připravený nastoupit. "Ještě se poradíme s doktory, ale myslím si, že by tu neměl být žádný problém a v sobotu bych měl normálně nastoupit," vysvětlil Barrios.
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
Rost - Diekmeier, Kačar, Westermann, Aogo - Jarolím - Ben-Hatira, Zé Roberto, Elia - van Nistelrooy, Petrić
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Weidenfeller - Piszczek, Subotić, Hummels, Schmelzer - S. Bender, Sahin - Blaszczykowski, M. Götze, Großkreutz - Barrios
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.30 - 3.45 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Schalke 04 - VfL Wolfsburg  (sobota 15:30)
Ohromný náboj bude mít utkání v Gelsenkirchenu, kam se tři týdny po svém vyhazovu vrací Felix Magath. Tentokrát po dvou letech znovu coby trenér Wolfsburgu, který momentálně balancuje nad propastí, zatímco Schalke se utápí v euforii.

Königsblauen pod staronovým koučem Rangnickem očividně ožili a po relativně přesvědčivém vítězství na St. Pauli, o němž tedy musela dodatečně rozhodnout až disciplinární komise, deklasovalo v Lize mistrů obhájce prvenství Inter 5:2 na jeho hřišti a důrazně klepe na semifinálová vrátka. Při účasti i ve finále DFB-Pokalu už zbývá ke spokojenosti jen zajištění prvoligové příslušnosti i pro příští rok.

"Chceme zvítězit, abychom mohli téma ‚záchrana’ definitivně uzavřít. Hrát na hranici možností ale bude také Wolfsburg, protože ten se potřebuje dostat ze šlamastiky," poznamenal Ralf Rangnick. "Při pohledu na hráčskou kvalitu nemusím zdůrazňovat, že Wolfsburg nepatří do té části tabulky, v níž momentálně je," dodal kouč Schalke, jenž nemá žádné čerstvé přírůstky na marodce, ba naopak se vrací Metzelder, přesto je ale na ní stále plno - k dispozici nejsou Hoogland, Pander, Kenia, Moritz, Gavranović, Kluge a Huntelaar.

Pokud se Schalke v posledních týdnech zvedá, tak to samé se nedá říci o Vlcích, kteří sice ve dvou zápasech pod navrátilcem Magathem herně celkem i přesvědčili, hlavně kvůli špatné koncovce ale ve Stuttgartu i proti Frankfurtu uhráli jen remízy 1:1. Nyní navíc VfL čeká rozjetý soupeř. "Samozřejmě, že jsem se na zápas v Miláně díval a měl jsem obrovskou radost. Už před zápasem jsem Schalke na postup věřil, ale že si ho takřka zajistí již v prvním zápase, to by mě nikdy nenapadlo," poznamenal Magath.

Velezkušeného kouče ve Veltins-Areně zřejmě nečeká úplně vroucné přijetí, to je ale momentálně to poslední, co Wolfsburg zajímá - s pouhými 28 body totiž momentálně stojí na barážové pozici. "Zápas není pro Felixe Magatha o nic důležitější než pro nás, všichni potřebujeme tři body. Že je Schalke dobrým mužstvem, to jsme věděli už před jejich zápasem v Miláně," nechal se slyšet Simon Kjaer. Tomu bude chybět parťák ze stoperské dvojice Friedrich, který pyká za červenou kartu, pět žlutých poslalo na tribunu Mandžukiće a mimo hru je také zraněný Cigerci.
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Neuer - Uchida, Höwedes, Metzelder, Sarpei - Papadopoulos, Jurado - Farfán, Baumjohann - Edu, Raúl
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Benaglio - Pekarík, Kjaer, Madlung, M. Schäfer - Josué - Riether, Cicero - Diego - Helmes, Grafite
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 3.40 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FC Norimberk - Bayern Mnichov  (sobota 15:30)
Velký šlágrem 29. kola Bundesligy bude zajisté 182. bavorské derby. 1.FC Norimberk doma přivítá Bayern Mnichov v přímém souboji o krále Bavorska. Lepší výchozí postavení v tabulce má pochopitelně Bayern, ale ještě dvě kola zpátky dělily tyto dva kluby v tabulce pouhé tři body.

Norimberk však poslední dvě kola vyšel bodově naprázdno, zatímco sousedi z Mnichova bodovali dvakrát naplno a Norimberku v tabulce odskočili. I tak panuje v klubu pohoda a spokojenost, přestože se páté místo zajišťující účast v Evropské lize pomalu vzdaluje. Trenér Dieter Hecking ale na své svěřence nevyvíjí žádný tlak a chce předvést domácímu publiku hlavně kvalitní fotbal.

"Na podzim jsme u nich prohráli, ale příliš jsme se jich zalekli, aniž bychom k tomu měli důvod. Pochopitelně mají lepší hráče, ale často jsme letos viděli, že celek s týmovým pojetím hry může favorita zaskočit. A o to se chceme zítra pokusit." Hecking se také krátce zmínil o ambicích svého týmu: "Chceme skončit do pátého místa, ale čeká nás nesmírně složitý los. Mnohem těžší, než mají Mainz nebo HSV," míní trenér domácího celku.

Bayern se nachází ve velmi dobrém rozpoložení. Vypadl již z poháru DFB i Ligy mistrů, a tak se může soustředit jen na Bundesligu, kde nutně potřebuje skončit do třetího místa, aby zachránil zpackanou sezónu. Poslední tři utkání vyhrál a pro tři body si jede i do Norimberka. Tam nedokázal vyhrát od roku 2005, ale to je dáno i tím, že se po sestupu vrátil tento tým do Bundesligy zpátky až loni.

Domácím bude chybět kvarteto hráčů Timo Ochs, Pascal Bieler, Mike Frantz a Albert Bunjaku. Naopak dobrou zprávou je, že se po zranění vrací nejlepší střelec týmu Julian Schieber, který ovšem začne na lavičce náhradníků. Hostům bude scházet jen dvojice Daniel van Buyten - Ivica Olić, která má zdravotní problémy.
1. FC Norimberk - pravděpodobná sestava:
R. Schäfer - Chandler, Wollscheid, Wolf, Pinola - Simons - Hegeler, Cohen, Gündogan, Ekici - Eigler
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Kraft - Lahm, Luiz Gustavo, Badstuber, Pranjić - Kroos, Schweinsteiger - Robben, T. Müller, Ribéry - Gómez
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.70 - 3.80 - 1.65
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
VfB Stuttgart - 1. FC Kaiserslautern  (sobota 18:30)
Další veledůležitý záchranářský duel čeká v sobotním podvečeru Stuttgart, do Mercedes-Benz Areny přijede taktéž sestupem ohrožený Kaiserslautern. VfB neprohrálo v posledních pěti zápasech, Lautern naopak po dvou výhrách nestačil minulý týden na Leverkusen.

Stuttgart nezvládl podzimní část bundesligy, po příchodu nového trenéra Bruna Labbadii sice nastalo mírné zlepšení, ale i tak byl zisk pouhých dvanácti bodů velkým zklamáním a VfB tak zažilo hodně krušnou zimu. Druhá polovina sezóny se pro Šváby vyvíjí podstatně lépe, daří se jim zvládat hlavně duely se stejně ohroženými celky, což může být ten rozhodující moment v cestě za záchranou. "Musíme být v souvislosti s pěti zápasy bez porážky spokojeni. To byl skutečně obdivuhodný počin, když si vezmete, že jsme měli v zimní přestávce pouhých dvanáct bodů. V sobotu přichází další překážka, která bude pro další vývoj sezóny hodně důležitá," řekl Labbadia.

Domácí kormidelník požaduje od svých hráčů v sobotním utkání odhodlání a vítězný postoj. "Musíme hodit všechny starosti za hlavu a hrát jako tým. Potřebujeme, aby za námi v sobotu stál celý stadion, věřím že se fanouškům odvděčíme dobrým výkonem," je si vědom domácí kouč. Ten se bude muset obejít bez zraněných Bičakčiče, Degena, Audela a nakonec také Hajnala, vyřazen z kádru je navíc Marica a nejistý je start Gebharta.

Na druhé straně stojí Kaiserslautern, který sice poslední zápas s Leverkusenem nezvládl, ale z předešlých dvou utkání získal plný počet bodů. "V sobotu nás čeká úplně jiný zápas, což vyžaduje velkou koncentraci. Sestupová bitva se neustále vyvíjí a s blížícím se koncem sezóny už to bude jen a jen horší. Pro nás je to situace, jak si zajistit bundesligovou příslušnost i pro příští sezónu," prohlásil trenér Marko Kurz. "Těším se na zápas, který má všechny vlastnosti, které bych jako hráč mohl chtít," uvedl Srdjan Lakić. "Jde o střet s přímým konkurentem, takže jde o hodně, ale my jsme dobře připraveni a do každého utkání jdeme z cílem ho vyhrát," dodal.

"Chtěli jsme si až do konce sezóny udržet karty ve svých vlastních rukou, což se nám zatím daří," zakončil Kurz. Lautern trápí před utkáním velká marodka, na které se nachází hned několik důležitých hráčů. Adama Nemece nepustí do hry poraněné kolenní vazy, zatímco Iličeviće trápí potíže s břišním svalstvem. K dispozici nebude taktéž Šimůnek, ten už se sice po operaci třísel začínal pomalu připravovat na návrat, ale na ten si bude muset ještě chvíli počkat, protože má problémy s přitahovačem. A aby toho nebylo málo, tak nejistý je start další opory Jana Morávka, u něho je ale ještě šance, že zápas stihne.
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Ulreich - Boulahrouz, Tasci, Niedermeier, Molinaro - Träsch, Kuzmanović - Harnik, Gentner, Okazaki - Pogrebňak
1. FC Kaiserslautern - pravděpodobná sestava:
Trapp - Dick, Abel, Rodnei, Jessen - Tiffert, Bílek - Kirch, Morávek, Hloušek - Lakić
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.60 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Eintracht Frankfurt - Werder Brémy  (pátek 20:30)
Souboj dvou sousedů z dolní poloviny tabulky a týmů snažících se utéci sestupové hrozbě, toť hlavní nádech předehrávky devětadvacátého kola. Frankfurt bude chtít využít impuls nového trenéra, na druhé straně ale Werder přijede s pěti zápasy bez porážky na kontě.

První domácí utkání v novém působišti čeká na Christopha Dauma, jenž paradoxně po výhře 2:1 nad St. Pauli vystřídal Michaela Skibbeho a při své premiéře na lavičce frankfurtského celku se mu podařilo vydoloval bod z Wolfsburgu. Právě před posledním soupeřem drží Orli čtyřbodový náskok, do závěru sezóny by ale rádi větší klid a tomu se musí podřídit všechno - Daum například natrvalo uzavřel tréninky mužstva před veřejností.

"Na tréninku nyní máme zcela jinou atmosféru, tohle dělají takřka všechna velká evropská mužstva," uvedl sedmapadesátiletý stratég, jenž kromě vlasti okusil i angažmá v Rakousku a především Turecku. "Očekávám soupeře, který má velice dobré hráčské obsazení. Bude to tanec na žiletce, půjde o trpělivost," řekl Daum, jemuž bude kromě dlouhodobě zraněných Chrise a Bajramoviće chybět také vykartovaný kapitán Ochs: "Jeho absence samozřejmě bolí, ale musíme to nějak vykompenzovat."

Na druhé straně barikády ani při letošní krizi ke změně trenéra pochopitelně nesáhli a Werder se v posledních týdnech začíná vyhrabávat z nejhoršího. Poslední tři zápasy na svém Weserstadionu dokázal sice jen zremizovat, mezitím si ale odvezl tři body jak z Freiburgu, tak Norimberku. Nyní tak má na barážovou pozici již pětibodový náskok a ohrožení pádu do druhé ligy už není tak akutní.

Vyhráno přesto však brémští ještě nemají, kouč Thomas Schaaf se každopádně těší na dlouholetého kolegu Dauma. "To nemusím dlouho vysvětlovat. Christoph má za sebou výsledky a emocionálně dokáže mnoha věcmi pohnout," říká kouč zelenobílého celku, který se musí obejít bez Boenische, Nalda, Prödla, Jensena a pravděpodobně také Pizarra. "Claudio by to měl ještě v pátek jednou zkusit a uvidíme, zda to půjde. Eventuálně za námi může dodatečně přicestovat, letů je k dispozici dostatek,” uvedl Schaaf, jehož může těšit uzdravený pilíř obrany Mertesacker.
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Fährmann - S. Jung, Franz, Russ, Tzavellas - Schwegler, Rode - M. Heller, Halil Altintop, Köhler - Gekas
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Wiese - Fritz, Mertesacker, Pasanen, Silvestre - Frings - Wesley, Borowski - Marin - Avdić, Wagner
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.70 - 3.30 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Borussia Dortmund28205358:1765
2.Bayer Leverkusen28177457:3458
3.Bayern Mnichov28156760:3451
4.Hannover 96281621040:4050
5.1. FSV Mainz 05281431143:3545
6.1. FC Norimberk281261042:3742
7.Hamburger SV281251143:4441
8.SC Freiburg281151235:3938
9.TSG Hoffenheim28910942:3937
10.Schalke 04281061233:3336
11.1. FC Köln281051338:4935
12.Werder Brémy28891138:5433
13.Eintracht Frankfurt28951428:3832
14.1. FC Kaiserslautern28871336:4431
15.VfB Stuttgart28861447:5030
16.VfL Wolfsburg286101232:4128
17.FC St. Pauli28841629:4928
18.Borussia Mönchengladbach28651738:6223

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (121)

Přidat komentář
slovaňáák

Reagovat
Kenneth

Neskutečné na to že je to 3. liga.

Reagovat
jv

Paráda, když si vezmu, že jde až o třetí ligu, tak je to neuvěřitelný. Co by za to jinde dali...

Reagovat
smazaný uživatel

Kluci od nás jedou na zápas, co se hraje toho třiadvacátého. Já sem bohužel v práci

Reagovat
Slejdy

peklo

Reagovat
slovaňáák

Dneska by mohl Werder uhrát tři body.

Reagovat
stas87

takze dnes konecne sanca pre avdica?tip 0:1 frankfurt je doma na jar velmi zly a trapi sa...

Reagovat
smazaný uživatel

Avdič už hrál v základu minule, něco myslim zahodil

Reagovat
jv

Reagovat
smazaný uživatel

že by to dneska nebyla klasická páteční nuda? Ale vím jedno, dneska se fandí Frankfurtu

Reagovat
stas87

dufam ze len kvoli atmosfere,frankfurt by si zasluzil vypadnutie,hraju strasne

Reagovat
smazaný uživatel

nesnáším Werder. A ano, je to i kvůli tomu, že Eintracht má jedny z nej fans

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ti nevím, ale v Německu je dost těžký určit kdo má nejlepší fans. Tam maj dobrý ultras skoro všechny kluby .

Reagovat
smazaný uživatel

duvod nesnaseni werderu by me teda zajimal! letos je to bida vzhledem ke chybejicimu spilmachrovi jako byval ozil diego atd a hrozne hrajici obrana (absence nalda je videt a uz by meli nekoho poridit - silvestre vysmech) ale vzdy patril k tymum ktere hrali nejkrasnejsi fotbal, myslim ze pred 3 roky byl i v casopise pro football mezi top10 tymy ktere hraji nejkrasnejsi fotbal... weder navzdy! tenhle tym je u me v nemecku na prvnim miste a po nem az dalsi!

Reagovat
smazaný uživatel

Werder nemám rád asi deset let ale proč, to ti neřeknu, prostě totální nesympatie

Reagovat
JozkokozleJ

Presne tak, tu baraz by som im aj zelal.

Reagovat
kubys

V tom případě jdi na Arbes sám!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych řekl, že minulý zápas to vybral na dlouho Výsledek je mi docela ukradený, ale remíza by byla asi ideální

Reagovat
smazaný uživatel

Daum rozhodl, že Fährmann zůstane v pozici jedničky

Reagovat
jv

Reagovat
smazaný uživatel

BREMY MUSI VYHRAT!!!

Reagovat
jv

Werder by měl dneska potvrdit, že se už dál nechce tý sestupový bitvy účastnit a naopak to výrazně ztížit Eintrachtu.

Reagovat
Arne

Co na jedné straně předvedli Marin s Pizou a na druhé nedal Gekas, to je prostě neuvěřitelný.

Reagovat
Tomanatura

Ale Timo je dneska taky neuvěřitelný

Reagovat
Arne

To jo, zvlášť jak mu to vyhrábl z hlavy při tom prvním, to byla fantazie...

Reagovat
jv

Jj, Wiese s Fährmannem se předháněli kdo předvede efektnější zákrok, Timo byl dneska fantastickej.

Reagovat
stas87

tak pokazil som si dnesny vecer Lechom,tak dufam ze Werder mi to vynahradi inak tip mi zatial vychadza

Reagovat
stas87

ty vole,dnesok stoji fakt za hovno fenin zrovna fenin

Reagovat
smazaný uživatel

vadi ti to co? český hráč dal gol. musíš trpět jako zvíře.

Reagovat
smazaný uživatel

a co jako?

Reagovat
stas87

nie nevadi mi ze cesky hrac dal gol to potom by som musel neznasat radka sirla,keby on nedal gol na saturne,moj oblubeny klub by nevyhral ligu,vadi mi fenin ako hrac a ako aj clovek,vacsie vemeno v bl snad neexistuje

Reagovat
smazaný uživatel

Mikael

Reagovat
slovaňáák

Na něj nemá nikdo.

Reagovat
smazaný uživatel

Fenin Je to skvělý hráč.

Reagovat
jv

No tak jestli to hodnotíš podle dnešní branky, tak to potom jo... Jinak měl v sezóně dva světlejší momenty, ten dnešní gól a asistenci na branku Gekase v závěrečným podzimním utkání s BVB, tam mu to dával tehdy tuším že patičkou.

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska věřím v plnohodnotný zisk, výhra proti H96 pomůže na sebevědomí a uklidnění a dneska 2:0.

Reagovat
smazaný uživatel

ta obrana zas vypadá

Reagovat
smazaný uživatel

chm a DD prohrávájí v dalším velkém zápase

Reagovat
Xavi8

Mak v zaklade. Pome Robo

Reagovat
smazaný uživatel

zapnu přenos - ten se po chvilce sekne a slyšim "Toooooooooooooooooooor"

ten firefox zamrzá až moc často

jinak Müller

Reagovat
Bayern +

Já jsem měl naopak štěstí, mám pouze přenos kde přehazují všechny zápasy, ale při gólu byli v Norimberku. Jinak hoď prosím link na zápas. Díky.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

sakra, ten Ekici šel hodně nahoru - doufám, že si ho nenecháme utéct, nevím, jestli by mohl hrát vedle Bastiana, ale pokud ano, tak by to byla paráda

Reagovat
smazaný uživatel

a Ribéry by si měl dávat pozor - tady to naštěstí pro nás viděl sudí úplně jinak

Reagovat
slovaňáák

Jaj

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska je to docela boj. Nejde se pořádně dostat do šance a když, tak jsou to centry ze strany a to ještě poměrně nepřesné. Edu pokazil na co sáhl, toho by chtělo asi stáhnout. Schmitz v podstatě neviditelný, přišlo mi, jakby na té levé straně hrál jen Sarpei. Jinak spokojenost s obranou, která drží poměrně dobře

Reagovat
smazaný uživatel

hele, Matip je záložník nebo obránce?

Reagovat
smazaný uživatel

Záložník, ale zaskakuje za Metzeho. Naopak Papadopoulos je obránce a zaskakuje na DM. Docela pro mě nepochopitelný krok Ralfa

Reagovat
smazaný uživatel

mne to taky zarazilo - proto jsem se raději zeptal...

Reagovat
slovaňáák

Mario co to bylo

Reagovat
smazaný uživatel

Krmaš teda ukázal, že si tu novou smlouvu zasloužil

jinak těch penalt je dneska nějak hodně už 3 z toho 2 doprovázela červená karta...

...a trefil se i Babel, na kterého jsem už úplně zapomněl...

Reagovat
slovaňáák

Opět špatná první půle, žádnou větší šanci jsme si v podstatě nevytvořili, ta největší na konci půle byla pořádná náhoda, nevím jestli Mariovi vyčítat trochu laxnost při tom "zametení" míče do branky, asi nečekal, že by to Gojko odvrátil nebo ho neviděl a tak ten míč jen posunul. Škoda, za stavu 1:1 by se šlo do druhý půle líp. HSV zatím zaslouženě, ale taky to není z jejich strany žádná hitparáda. Nejlepší zatím asi zase Schmelzer, je nejvíc vidět, Mats taky spolehlivě, s tím faulem asi nemohl nic dělat. Chce to zopakovat druhou půli jako proti H96..

Reagovat
smazaný uživatel

Contento na place

Reagovat
jv

Nuri mu tam dá takovej balon a Mario to zazdí, ach jo...

Reagovat
slovaňáák

Jojo, sice byl Mario v offsidu, ale když to rozhodčí pustil.. To by nás mohlo mrzet..

Reagovat
smazaný uživatel

Badstuber žlutá - tzn. že bude chybět proti Bayeru - a tzn. že stoperská dvojice bude Luiz Gustavo a Timo

Reagovat
smazaný uživatel

Vlci to docela přeháněějí s důrazem. Teď měl Pekarík rozhodně dostat žlutou. Trochu se bojím, aby všichni odešli v pořádku

Reagovat
jv

Magath je asi řádně namotivoval...

Reagovat
smazaný uživatel

Spíš bych řekl, že nestíhají ty technické hráče. Na Farfána bylo v posledních 3 zápasech spáchány minimálně 4 žluté fauly (se St. Pauli si to moc nepamatuju, ale 2 byly určitě).

Reagovat
smazaný uživatel

tohodle teď budou jistě plné noviny - Neuer dostane 2x gól z půlky a nic... snad se pletu...

Reagovat
jv

Co udělal Kraft? Na tickeru píšou že chyboval...

Reagovat
jv

Hm, tak už to čtu na kickeru, špatnej výkop a Eigler mu to tam vrátil.

Reagovat
smazaný uživatel

vyběhl ke kraji hřiště pro balon a chtěl ho nakopnout dopředu, místo toho předal míč Chandlerovi...

...narozdíl od Neuera to sice přímá chyba je, ale když vypadne Lahm dopředu, tak to musí vzadu pokrýt def. záložník - který byl vlastně taky vepředu, takže vlastně stoper Gustavo

Reagovat
jv

Dík.

Reagovat
smazaný uživatel

Nikdo nic krejt neměl... On to měl totiž Kraft napálit... byl to pokaženej nebo snad odraženej míč a kraft nebyl pod tlakem... navíc jak sám řikáš narozdíl od Neuera tohle přímá chyba byla...

Reagovat
smazaný uživatel

od toho ale ten tým je ne? aby se gólman do takových situací nemusel pouštět - to by tam ale musel být hráč na své pozici a ne někdo, kdo hraje kvůli tomu, že máme kádr v dezolátnim stavu

Reagovat
smazaný uživatel

To nemluvim i tom jeho nepochopitelnym výběhu v první půlce a taky několik špatnejch výkopů... nezvbládá prostě tlak a je z něj druhej Rensing...

Reagovat
smazaný uživatel

prosimtě, kdyby nezvládal tlak, tak tyhle chyby udělá proti AS Řím, nebo proti Interu - tyhle zápasy ale zvládnul na jedničku - a v obyčejném zápase s Nürnbergem si holt vybral špatný den, který má občas i Neuer...

...a pod tlak dostali Rensinga až média - u ostatních gólmanů to byl skvělý zákrok doprovázený smůlou, ale u Michaela to byla chyba (nemluvim o sbírání centrů, to absolutně nezvládal)

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ze začátku na něj nikdo netlačil... LVG se ho sanžil vést mimo média. Řekl kraft hraje a hotovo... pod tlak se začal vystavovat postupně spekulacema + přišla chyba a bylo to... jinak sám kraft dobrovolně z tý brány velzl. Nemusel vylízat protože druhej hráč nejblíž k balónu byl taky náš. Když už chce ale dokázat, že je formát a dokáže tomu týmu pomcot ne jen rukama, ale i nohama, tak to nemůže posrat...

Reagovat
jv

Ale prosimtě... Jestli tu chceš jenom rozesrat diskuzi, tak sem ani nemusíš chodit.

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli tam dneska něco nespadne, tak to bude fakt smůla.

Reagovat
slovaňáák

Škoda..

Reagovat
jv

Teď máme neskutečný šance, ale dneska to vypadá že gól nedáme, bohužel...

Reagovat
smazaný uživatel

Polák na hřiště, cítím šanci

Reagovat
slovaňáák

Chce to vytvořit si souvislejší tlak a pořádně HSV přitlačit k brance, to se nám ale za celej zápas ještě nepovedlo. Ale je vidět, že druhá půle je lepší, už tam máme šance, Mario dneska nějak spaluje

Reagovat
smazaný uživatel

Juradooooo. Paráda, naprasto zaslouženě

Reagovat
slovaňáák

To snad není pravda..

Reagovat
slovaňáák

HSV o desíti, snad tam aspoň ten jeden dotlačíme.

Reagovat
jv

A Klopp stáhne Lucase a pošle tam Zidana, tomu bych rozuměl kdyby tam ještě byl Lewa, ale takhle to podle mě postrádá smysl...

Reagovat
slovaňáák

Taky nechápu, jesi chtěl někoho dolů, tak měl stáhnout Kevina... Aspoň, že Patrick zase na hřišti, hurá.

Reagovat
smazaný uživatel

mne sa zdalo ze je zraneny...

Reagovat
Godwinson

VEDAD!

Otočit ... ,)

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to nevím co rozhodčí zkouší. Jasný faul na Baumjohanna před vápnem a on to posoudí jako simulaci na žlutou i když je od toho asi 5 metrů....

Reagovat
Ondraa24

nevíte prosím někdo, kolikrát už Barrios letos trefil tyčku nebo břevno?

Reagovat
slovaňáák

Kubaaaaaaaaaaa

Reagovat
Bayern +

To, že po inkasovaní branky jsme horším soupeřem se nám s MvB uprostřed pole nestávalo.

Dnes nejdu hodnotit, protože mi sekal přenos, ale opět zbytečná ztráta, střídání, Luiz Gustavo a hra bez dirigenta, není hra.

Reagovat
Tomanatura

Tak co ten Gustavo?

Reagovat
Bayern +

Ale já si přece pořád stojím za tím, že na San Siru to byl jeho nejlepší zápas na Bayern daleko před ostatními. Jen ty jsi mi řekl, že proč to porovnávám s BL, kde je fakt špatný, to jsi měl pravdu, jenže já jsem souhlasil. Jen jsem oponoval tomu tvému​​: "Gustavo hraje (na San Siru) špatně.

Reagovat
Rssa

Dortumund zkušeně

Reagovat
slovaňáák

Reagovat
slovaňáák

Srdjan pěkná hlavička.

Reagovat
slovaňáák

To snad ne, tohle. Ale Kirch do toho šel pěkně blbě tou nohou..

Reagovat
slovaňáák

To není dobrý.

Reagovat
jv

No a je to v pytli, Lautern byl po vedoucím gólu až zbytečně moc pasivní a odpověď přišla brzo...

Reagovat
slovaňáák

Hlavně ta penalta byla úplně zbytečná :(

Reagovat
jv

Tak Kirch se to snažil odkopnou, Molinara prostě neviděl, to se holt stane...

Reagovat
slovaňáák

Já vím, že jo, on si do toho taky v podstatě naběhl... Ale je to škoda, vypadalo to dobře do tý 25. minuty.

Reagovat
jv

Jj, to jo, snad ještě aspoň zvládnou vyrovnat.

Reagovat
slovaňáák

Tohle Lakić pořádně zazdil.

Reagovat
slovaňáák

Hoffeeeer, to byla skvostná přihrávka a i to zakončení.

Reagovat
slovaňáák

Srdjaaan to je paráda

Reagovat
slovaňáák

Srdjaaan to je paráda

Reagovat
slovaňáák

Teď už je hotovoo!!

Reagovat
smazaný uživatel

tak v základu je nakonec místo Baillyho mladý ter Stegen, tak jsem na něj docela zvědavej... proti Poldimu, Novakovićovi a dalším to lehký mít nebude...

Reagovat
jv

Je to velkej talent, tak uvidíme jak se předvede.

Reagovat
smazaný uživatel

Arango

Reagovat
slovaňáák

Rensing opět skvěle chytá, ale s tímhle nemohl nic dělat. Výhra Gladbachu by jim dala ještě naději aspoň na baráž.

Reagovat
smazaný uživatel

a Reus! udržet + výhra Leverkusenu a mohlo by to pak dopadnout tak, že Gladbach by hrál aspoň tu baráž

Reagovat
slovaňáák

Vyvedená akcička.

Reagovat
slovaňáák

Reuuuuus druhej!! Ta byla parádní!

Reagovat
smazaný uživatel

Reus!!! taková nádherná střela

Reagovat
slovaňáák

Nova gól? To asi nezůstane jen u jednoho.

Reagovat
smazaný uživatel

neuvěřitelný, co jeden gól udělá s obranou Borussie

Reagovat
slovaňáák

Bohužel.

Reagovat
smazaný uživatel

teď se naopak sesypala hra Kölnu a Nordveidt toho skvěle využil...

Reagovat
slovaňáák

Tohle snad Gladbachu pomůže.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
jv

Podle mě určitě, důležitej ale bude hned příští zápas na Bruchwegu, tam by to chtělo ty dnešní body potvrdit.

Reagovat
slovaňáák

Nordtveit

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele