Bundesliga - souhrn 12. kola

06.11.2009, 22:26, aktualizováno 08.11.2009, 19:49
Komentáře a souhrny
Brémy pouze remizovaly s Dortmundem a nechaly si odskočit vedoucí Leverkusen. Stejně bodů jako Werder má Hamburk, který v Hannoveru remizoval 2:2. Hertha doma podlehla Kölnu a zůstává poslední. Bayern včera remizoval se Schalke, smírně skončil i zápas Gladbachu se Stuttgartem. Mainz vyhrál a je šestý, venku naplno bodovaly Wolfsburg a Freiburg...

Bayer Leverkusen - Eintracht Frankfurt 4:0

06.11.2009 20:30

Góly: 2. Stefan Kießling, 6. Stefan Reinartz, 11. Toni Kroos, 86. Lars Bender

Raketový vstup do utkání a pak německá fotbalová nuda - to viděli diváci, kteří v pátek večer zavítali do BayAreny. Leverkusen se díky přesvědčivé výhře udržel na čele tabulky, na čemž toto kolo již nic nezmění.

Heynckesova družina měla rychlý vstup do utkání. Kiessling posunul Derdiyoka na lajnu, míč se vrátil k Barnettovi, jehož hlavičku již ve druhé minutě do branky klepl Stefan Kiessling. Kde byli obránci Eintrachtu, to bude pro extrenéra Leverkusenu Michaela Skibbeho asi ještě dlouho záhadou.

Frankfurt musel být v Leverkusenu snad jen na krátkodobé návštěva. Druhý rohový kop od Barnetty v zápase se snesl na hlavu Stefana Reinartze, pro nějž to byl první gól v dresu Werkself. Zajímavostí na všem bylo, že bývalý hráč Leverkusenu Pirmin Schwegler vypadal vedle Reinartze jako strašák do zelí.

Zřejmě nikdo nečekal takový začátek. Běžela jedenáctá minuta, míč se na hranici velkého vápna dostal k Tonimu Kroosovi a mladý záložník pohotovou ránou zvýšil na 3:0. Jediným mužem, kterému asi nebylo co závidět, byl Ralf Fährmann v brance hostí.

Mnohé asi nepřekvapí, že Leverkusen byl i nadále týmem, který dirigoval přísnou taktovkou zápas. Hra se sice na chvíli uklidnila, ale po dvaceti minutách mohlo být pro hosty opět zle. Barnetta z rohu tentokrát našel Hyypiäho, jehož hlavičku na brankové čáře vykopl Spycher.

Hostující trenér Michael Skibbe musel nějak zareagovat a proto po dvaceti dvou minutách poslal na hřiště Korkmaze za Caia. Toto střídání však žádné větší pozitivum nepřineslo, naopak Leverkusen měl v závěru ještě pár menších příležitostí, ty ale naštěstí pro srdce rozbouřených fanoušků od soutoku Mohanu s Rýnem, kteří utkání chvilkově pozdravili hromadným dýmem, domácím tým nevyužil.

Do druhého poločasu vstoupili aktivněji opět hráči z Porýní. Hlavně nejlepší střelec dosavadního průběhu bundesligy Stefan Kiessling hýřil sebevědomím, elegancí, aktivitou a hlavně přehledem. Jedna z jeho nezištných přihrávek našla na začátku 50. minuty Derdiyoka, tomu se ale pod nohy vrhl Spycher a bylo po nadějích na čtvrtý gól.

Derdiyok byl blízko zvýšení i o pět minut později, míč mu však před nohou skočil a basilejská posila na svůj první gól v zápase nedosáhla. Téměř po hodině hry si pořádně zavařil domácí brankář Fabian Giefer, když se mu odkop povedl pouze do širokodaleko jediného stojícího Liberopoulose. Útočník Frankfurtu ale míč nezpracoval, naopak mu uskočil a Giefer mohl své zaváhání napravit.

Utkání bylo podobně jako v druhé polovině prvního poločasu ospalé až do 78. minuty, kdy se Fährmann vytáhl proti Derdiyokovi, neboť byl u míče o pár kroků dříve. Gólový účet ale třetí brankou nekončil. Krásná diagonální přihrávka na Bendera vyšachovala obranu Frankfurtu, mladičký záložník obešel brankáře a přes padajícího brankáře korunoval své střídání.

Leverkusen se tak udržel na čele bundesligovém tabulky, Frankfurt předvedl svůj nejhorší podzimní výkon.

Více informací k zápasu

Borussia Mönchengladbach - VfB Stuttgart 0:0

07.11.2009 15:30

Góly: -

Bez gólů skončilo utkání sousedů v tabulce a Gladbach svým bodovým ziskem tak jen prohloubil krizi hostů ze Stuttgartu, pro které to bylo dnes desáté utkání bez vítězství v řadě. Aktivnější byli ale naopak domácí a vyprodukovali si několik slibných šancí, z nichž se však neujala ani jedna a jelikož za hosty Kuzmanović trefil pouze tyč, skončilo utkání 0:0.

Na hosty měla tíživá situce v tabulce od začátku nezanedbatelný vliv a Švábové tak působili velice nervózně. Naopak Gladbach, po úvodním oťukávání, vypustil svou útočnou vozbu - Reus, ani Friend v deváté minutě však na Lehmanna nevyzráli. Minutu na to trefil v nadějné pozici balon pouze vlasy Bradley, další z Američanů ve službách domácích. Aktivita domácích poté poněkud opadla a ke slovu se tak začínali dostávat i hosté - v 19. minutě to byl Pogrebnyak, tři minuty na to ale na druhé straně trefil břevno Reus.

Následně byla k vidění průměrná hra, v níž byla sice Borussia aktivnější, ne však natolik, aby hostům působila nějaké souvislé potíže. Ve 37. minutě hlavičkoval těsně nad po Hitzlspergerově rohu Delpierre. Na to reagoval Reus, když za využití své rychlosti notně prohnal Celozziho s Niedermeierem, o minutu později právě německý stoper uzavřel to zajímavé z první půle hlavičkou mimo domácí bránu.

Gladbach začal druhou půli opět aktivněji, opět u toho byl dnes výborný Reus - tři minuty po zahájení druhé půle ale střílel mimo. V 50. minutě se vyznamenal Lehmann pohotovým zákrokem proti další hlavičce Reuse. Mönchengladbach byl dále lepší, stejně jako v první půli se ale do hry pomalu začínali dostávat i hosté. V 73. minutě ze střední vzdálenosti napřáhl Kuzmanović a výstavní ranou trefil tyč. I po této šanci však následoval klid, který přerušil až čtyři minuty před koncem Neuville, který si v dobrém pozici s míčem neporadil. Tři minuty na to dnešní střeleckou aktivitu sentimentálním pokusem uzavřel Bastürk. Mönchengladbach tedy nakonec remizoval se Stuttgartem 0:0.

Více informací k zápasu

1. FSV Mainz 05 - 1. FC Norimberk 1:0

07.11.2009 15:30

Góly: 38. Elkin Soto

V souboji dvou nováčků vyhráli domácí a nutno poznamenat, že i zaslouženě. 1.FSV Mainz tato výhra posunula již na pěkné 6. místo v tabulce, poražený Norimberk se nyní nachází o 10 příček níže.

První velkou šanci měli domácí, když se Adreas Ivanschitz krásně položil rybičkou do centru Tima Hooglanda a jen díky reflexivnímu zákroku Raphaela Schäfera byl stav 0:0. Mainz byl i nadále aktivní a po pěkné kolmici Floriana Hellera do vápna střílel kapitán Hoogland z úhlu jen do boční sítě.

Další velká šance domácíh přišla po geniální přihrávce do vápna na mladíčka Schürrleho, avšak Schäfer zavčas vyběhnul a nedal mu žádný prostor pro zakončení. Schürrlemu tak nezbylo, než pokusit se jej propálit, což se mu ale nepoveldo.

První a takdy jediná šance hostů v první půli přišla po chybě stopera Niko Bungerta, který špatně odhadl situaci a hlavou nahrál do běhu Albertu Bunjakovi, ten se však z dobré pozice ani netrefil mezi tři tyče.

Úvodní gól zápasu tak přišel až v 38. minutě a radovali se hráči Mainzu. Po rohovém kopu odvrátil Diekmeier míč pouze před velké vápno a Elkin Soto jej bez rozpaků napálil do brány. Byl to jeho první gól v Bundeslize. Schäfer vzhledem k tomu, že míč byl nadvakrát lehce tečován, neměl šanci lépe zakročit. To byo z první půle vše.

Do druhé půle nastoupili hosté o poznání aktivněji. Eigler uvolnil vtipnou přihrávkou Bunjaka, který ovšem tváří v tvář Müllerovi selhal a Gygax z dorážky trefil pouze boční síť. Bunjaku se snažil i nadále, ale gól chtěl dát tak moc, že se neštítil i nasimulovat pokutový kop poté, co byl Müller dřív u míče. Hlavní rozhodčí mu to ovšem lidově řečeno "nezbaštil" a Bunjaku poprávu uviděl kartičku žluté barvy.

Domácí hrozili přavážně z brejků. Po jednom takovém se Ivanschitz protančil až do vápna, uvolnil se kličkou na střed a svojí slabší pravou nohou branku pouze přestřelil. Blížil se konec zápasu a Norimberk se nechtěl vracet domů bez bodu. Podařilo se mu i skórovat, ale rozhodčí mu neprávem upřeli regulerní gól. Celé se to seběhlo po střele z dálky, která byla nadvakrát tečovaná domácími hráči. K míči se následně dostal Peer Kluge a napálil míč od sítě, ale praporek pomezního byl proti.

V nastavení se pak do samostaného úniku dostal Aristide Bancé, ale nastřelili pouze Schäferovu nohu. Ihned poté byl ukončen zápas, který tak skončil těsnou, ale zaslouženou výhrou domácích.

Více informací k zápasu

VfL Bochum - SC Freiburg 1:2

07.11.2009 15:30

Góly: 65. Diego Klimowicz - 23. Heiko Butscher, 90+2. Stefan Reisinger

V souboji trápících se týmů nakonec přerušil svoji sérii porážek hostující Freiburg, který si veze domů výhru 2:1. Bochumští sice byli doma lepším týmem a vypracovali si i více šancí, ty se jim však s jedinou výjimkou nepodařilo proměňovat a naopak hosté potřebnou efektivitu v zakončení nepostrádali.

Po zhruba deseti minutách vzájemného oťukování se ujala slova Bochum a hlavně Dedić, který hned nadvakrát zaměstnal hostujícího brankáře Pouplina. Ten se musel vytáhnout také o chvíli později proti pokusu Šestáka, pak už ale mohl z povzdálí sledovat úspěšné účinkování hostující ofenzivy na druhé straně. Banovićův průnik nejprve zůstal bez odezvy, ale ve 23. minutě stejný hráč nabil zpětnou přihrávkou Caligiurimu, do jehož rány vložil v poslední chvíli nohu Butscher a poslal hosty do vedení.

VfL bylo šokováno a jeho útoky byly několik minut naprosto neškodné, hosté navíc mohli po půlhodině svůj náskok navýšit, ale své šance neproměnili Krmaš a Schuster. Až v 38. minutě byl freiburský Pouplin znovu v akci, kdy musel předvést povedený skok proti hlavičce Klimowicze. Ten pak měl do poločasu ještě jednu příležitost, do šaten se však šlo za lepšího stavu pro Freiburg.

Krátce po změně stran se naskytla příležitost pro střídajícího Chu, hostující bek ale svoji šanci poslal nad poloprázdnou domácí svatyni. Bochum pak zvýšila obrátky, další příležitost mělo ale znovu SCF, když Reisingerova střela o chlup minula domácí branku. Brzy však udeřilo na druhé straně. V 65. minutě se na levé straně prosadil Dědić a odcentroval na Klimowicze, který hlavičkou do Puplinova protipohybu srovnal krok.

Hra se po vyrovnání otevřela, Klimowicz na jedné a střídající Bechmann na druhé straně toho ale ve svých možnostech využít nedokázali. V 75. minutě zřejmě sudí Brych uzmul Bochumi vedoucí gól, zakončující Klimowicz totiž v době přiťuknutí od Šestáka v ofsajdu těžko mohl být. V 88. minutě ještě zahodil stoprocentní možnost Mavraj a domácí litovali. Ve druhé minutě nastavení uprchl Schuster, přihrál Reisingerovi a ten střelou do pravého horního rohu brány rozhodl o třech bodech pro hosty.

Více informací k zápasu

TSG Hoffenheim - VfL Wolfsburg 1:2

07.11.2009 15:30

Góly: 23. Vedad Ibišević - 52. Zvjezdan Misimović, 57. Grafite

Wolfsburg dokázal otočit ve svůj prospěch souboj s Hoffenheimem díky dvěma slepeným brankám z úvodu druhé půle a uštědřil domácímu celku první domácí porážku v letošním ročníku.

Úvodní minuty patřili TSG, jehož hráči drželi mičudu na svých kopačkách a i díky přesným přihrávkám a kombinacím nepouštěli Vlky do hry. Hostující mužstvo nebralo úvodní náznaky z kopaček aktivnějšího Hoffenheimu vážně a zaslouženě inkasoval.

Josip Šimunič vyrazil středem hrací plochy na branku, přihrál na Maicosuela, jehož parádní centr dokázal elitní kanonýr Vedad Ibiševič umístit hlavičkou do branky i přesto, že byl obtěžován vracejícím se kapitánem Josuém. I po brance působila domácí družina lepším dojmem a mohla se radovat z vedení potvrzující branky, ale Maicosuel zklamal v zakončení.

První třetina utkání patřila výhradně Hoffenheimu, ale po ní již začali kousat i Vlci. První vážnější hrozbu pro brankáře Hildebranda obstaral Edin Džeko, s jehož nerazantní a nepovedenou střelou si skvěle vyběhnuvší brankář s menšími potížemi poradil. Po této příležitosti přišla hluchá desetiminutovka naplněná mnoha nepřesnostmi. Do poločas půlícího hvizdu se mohlo vedení TGS mohlo zvýšit, ale Sejad Salihovič trefil z přímého kopu pouze tyč.

Ještě než si mohli fanoušci užít druhou pětačtyřicetiminutovku, museli pořadatelé upravit síť na brance za Benagliem, která nebyla k břevnu pevně ukotvena. Podobné to bylo z pevností a součinností obrany Hoffenheimu, která se během první čtvrthodiny dopustila několika výrazných hrubek, které nemohli hráči Wolfsburgu nepotrestat.

Poprvé se hosté radovali v dvaapadesáté minutě. Isaac Vorsah neodvrátil míč a pomohl prodloužit míč soupeři, který se i díky dobré přihrávce Saschy Riethera a ještě lepšímu zakončení Zvjezdana Misimoviče mohl radovat z vyrovnávací branky. O pět minut později bylo v táboře ještě veseleji.

Isaac Vorsah špatně nahrál Beckovi, míče se zmocnil Džeko a odcentroval do pokutového území. V šestnácte si zpracoval míč Grafite a i díky lehké směr míče změnivší teči Comppera nasměroval Vlky k vítěznému konci. Po inkasované brance přebrala iniciativu a zvýšila tempo domácí jedenáctka, ale do žádné výraznější šance se dlouhou dobu nedostávala, neboť velmi dobrou práci odváděla obrana Wolfsburgu.

Zvýšit vedení mohl v třiasedmdesáté minutě Grafite, ale velkou šancí pohrdl. O několik minut později si připsal šanci i Hoffenheim. Christian Eichner skvěle zakroutil svůj přímý volný kop a Demba Ba byl velmi blízko teči, která by s největší pravděpodobností znamenala branku. Wolfsburg podržel výborným zákrokem Benaglio, který přímou střelu dobře vyrazil.

V závěru utkání už Hoffenheim otevřel obranu a to mohli hosté potrestat. Na Hildebranda se řítila hned trojice hráčů, jenže Edin Džeko nedokázal do takřka prázdné svatyně nasměrovat brankovou výzvu Saschy Riethera. Hoffenheim se již nedokázal dostat do žádné šance, ačkoli vytvořil v závěru velký tlak na celou defenzívu Wolfsburgu. Ten si připsal důležité vítězství, které znamená posun tabulkou a přiblížení se nejlepším mužstvům.

Více informací k zápasu

Bayern Mnichov - Schalke 04 1:1

07.11.2009 15:30

Góly: 31. Daniel van Buyten - 43. Joël Matip

Felixi Magathovi se návštěva Mnichova vydařila a z Allianz Areny si odváží bod. Pramálo domácím platné, že do hostů bušili a bušili - šanci gól vstřelili pouze jedinný, v 31. minutě se prosadil stoper Van Buyten, a na ten dokázali hosté zareagovat dvě minuty před přestávkou, když se z další standardní situace prosadil mladičký debutant Matip. Druhá půle se nesla v duchu té první, Bayern tlačil, ale gólu se ani po několika velice slibných a velice gólových příležitostech nedočkal, a ztratil tak další dva body.

Van Gaal překvapil již před výkopem a na levý kraj, achilovu to patu bavorské sestavy, postavil dosud ortodoxního stopera Badstubera, jež se rovněž ujal exekuce většiny standardek v prvním poločase. Domácí se dostávali do hry poněkud pomaleji a první tak zahrozili hosté, Kuranyi se prosadil proti Demichelisovi a přinutil vytáhnout Butta exceletní zákrok. Königsbluen byli v první fázi hry celkově lepším týmem, drželi míč ve střeu hřiště a nepouštěli domácí příliš do hry.

První ohrožení hostující branky v podání Kloseho tak vlastně nebylo žádné ohrožení - Neuer si střelu ze střední vzdálenosti pohlídal. Následně už se ale domácí začali dostávat ke slovu - v 15. minutě to byl Müller, tři minuty po něm musel proti Tonimu zasahovat Westermann. Hosté se dále začali soustředit na kompaktní defenzivu, dobře se totiž ví, že s podobnou taktikou mívá Bayern problémy a nejinak tomu bylo i dnes. Trápení ukončil až ve 31. minutě Van Buyten. Na Badstuberův centr ze standardní situace si nakočil Klose, hlavičkoval však pouze do Kuraniyho, od jehož hlavy se míš odrazil přesně na nohu belgického stopera a ten prázdnou bránu úspěšně trefil.

Mnichované tak okamžitě ožili a hostující defenziva naopak znervózněla. Ve 36. minutě hrozil Klose, šest minut na to z volného kopu střílel Schweinsteiger a hosté si mohli jen oddychnout, a za minutu se už radovali - z nevinně vypadající standardní situace blízko půlící čáry odcentroval Schmitz a debutant v bílém dresu Matip, sic nepříliš vědomě, přesto však naprosto nechytatelně, o tyč poslal míč do brány. Ještě do poločasu mohl domácím navrátit vedení znovu Van Buyten, Bordon ve spolupráci s Neuerem si však se situací poradili a prnví poločas tak skončil nerozhodně 1:1.

Do druhé půle přišel domácí rozhýbat Arjen Robben a hned v úvodu si mohl vysloužit jednomístný lístek pod sprchy, jen díky milosrdenství rozhodčího Meyera vydržel po přehnané reakci na Schmitzův faul ještě na hřišti. První čtvrthodinovka byla na fotbalové pokoukání chudá, a to především kvůli stále pouze pasivně bránícím hostům. To zajímavé tak přišlo až s příchodem 60. minuty. Nejprve oslnil obecenstvo výbornou sólovou akcí Robben, posléze po Schweinstegerově ostrém centru v pádu fantastickým způsobem hlavičkoval těsně vedle Klose. Další průnik si Robben schoval na 66. minutu, ani tentokrát ale skóre změnit nestačil.

Poté přišel další Van Gaalův zásah do dění na hřišti, Badstubera vystřídal Altintop a ten se posunul na pravé křídlo - Phillip Lahm tak dostal volnost na levé straně a jeho výkon se rázem rapidně zlepšil. Bayern dále tlačil, hosté poctivě bránili. Po několika dalších náznacích přišla další jasná gólovka - Goméz výborně narazil Tymoschukovi, který ze 14 metrů trestohudně netrefil bránu.

V závěrečné fázi Bayern stále obléhal hostující šestnáctku, nebyl však již tak pozorný jako dříve a tím se Königsblauen otvíral i prostor k brejkům, které však hostující hráči řešili povětšinou špatně. Z domácích byl aktivní především Lahm, který snad dal enormním zlepšením oproti výkonům na pravé straně Van Gaalovi jasně najevo, že se narodil pro levou lajnu. Více už utkání nenabídlo, a Bayern se tak s pouze jednobodovým ziskem propadá až na osmou příčku.

Více informací k zápasu

Hannover 96 - Hamburger SV 2:2

08.11.2009 15:30

Góly: 28. Didier Ya Konan, 88. Jiří Štajner (pen.) - 15. Marcell Jansen, 44. Eljero Elia

Jiří Štajner připravil v 87. minutě proměněnou penaltou Hamburg o vítězství v dobře rozehrané partii. Hosté se ujali vedení, Ya Konan je o ně sice připravil, ještě před přestávkou ho HSV ale znovu vystřelil Elia. Ve druhé půli si jednobrankový náskok Hamburg pečlivě hlídal, ale nepojistil a Štajnerův gól tak uzavřel severské derby za stavu 2:2, jež pro HSV znamená dvoubodovou ztrátu v honbě za prvním Leverkusenem.

Do zápasu vstoupil lépe Hamburg, byl aktivnější, z čehož vyplynula první příležitost po zaváhání Hagguiho v 6. minutě, kterou měl Elia. HSV dále využívalo jisté destrukturizace obrany domácích a v 15. minutě se zadařilo i gólově - Elia opět zvládl Hagguiho, chytrým pasem našel Jansena a ten bez potíží překonal Enkeho.

Hamburg si svého vedení náležitě cenil a poctivě si ho v defenzivě střežil. Hosté bránili kompaktně a důsledně a Hannover se prosazoval velice těžko. Hostům se ale nevyplatila nepozornost při bránění rohového kopu ve 28. minutě a Ya Konan zblízka vyrovnal. Pro HSV to kromě nepříjemného vyrovnání znamenalo i osmý obdržený gól hlavou v této sezoně. Malou satisfakci obdrželi hosté devět minut nato, když právě Ya Konan opustil hřiště pro svalové zranění.

Vstřelený gól ale hernímu projeu obou mužstev spíše ublížil, obě mužstva se náhle vyhýbala rizikům a kromě Zé Robertovy hlavičky ve 33. minutě toho až do doby těsně před poločasem mnoho nenabídla. Minutu před koncem znenadání, stejně jako druhý, přišel i třetí gól utkání a znovu ze standardní situace. Trochowski centroval, Cherundolo se ležérně nechal přeskočit Eliou a ten balon uklidil do sítě - 1:2 pro hosty, a takový stav vydržel až do přestávky.

HSV vstoupilo do druhé půle s jasným cílem utkání třetí brankou rozhodnout, velice blízko byl v 54. minutě Torun, který své výborné sólo zakončil ranou do tyče. Snažili se i domácí, ovšem absence invence ve středu pole jim vše ztěžovala a děravá obrana pro změnu vše zjednodušovala hostům, jako při Zé Robertových šancích z 74. a 78. minuty.

Málokdo s tím počítal a domácí už vůbec ne, ale opět se projevilo ono staré, avšak na věčné časy platné, a kruté nedáš/dostaneš. Půlhodiny hrající Rincon podle názoru rozhodčího Dreese fauloval v šestnáctce Štajnera, sám postižený se postavil k penaltě a bez okolků ji proměnil. Svým pátým letošním zásahem tak rozhodl o nepříliš zasloužené remize s HSV.

Více informací k zápasu

Werder Brémy - Borussia Dortmund 1:1

08.11.2009 17:30

Góly: 36. Mesut Özil - 54. Lucas Barrios

Po nezáživné první polovině utkání se oba soupeři rozešli smírně 1:1, i když hosté měli v závěru více příležitostí. Oba týmy tak natáhly svou sérii bez prohry, zatímco Werder nepoznal hořkost porážky v posledních jedenácti utkáních, Borussia si pokaždé z posledních pěti utkání odnesla alespoň bod.

Nehrálo se ani dvě minuty a skóre mohl otevřít domácí Mesut Özil. Centr mu totiž krásně na nohu sklepl Hugo Almeida, ale Němec s tureckými kořeny z patnácti metrů nechal vyniknout Romana Weidenfellera v brance Dortmundu. Utkání pak ale nenabralo takový spád, jak by asi úvodní dvě minuty naznačovaly. Brémy a Dortmund vycházely ze zabezpečených obran, nicméně v 6. minutě se zjevil v ojedinělé šance Nelson Valdez, ale podobně jako Jakub Błaszczykowski o tři minuty později kvůli ofsajdové pozici neuspěl.

Brémy měly po celý druhý poločas znatelnou převahu ve středu hřiště, ale výpis jejich šancí bude pro dnešek velmi stručný. Jenomže v 36. minutě se skóre měnilo. Aaron Hunt vyhrál hlavičkový souboj s Jeveném Subotićem, přešel přes Dedého a Felipe Santanu, přihrál Özilovi, který se tentokrát z podobné vzdálenosti jako v úvodní šanci zápasu střelou do pravého rohu nemýlil.

Zápas se pak ale vrátil do normy a 34 tisíc diváků na Weserstadionu se nudilo. Rohový kop Marca Marina našel v pokutovém území Almeidu, ten přepustil na Pera Mertesackera, ale stoper Werderu zaplněný brémský stadion podruhé nepotěšil. Naopak velmi rozesmutnit mohl diváky hráčů v zelené kombinaci Mohamed Zidan, ale trefil pouze tyč. Následná poslední šance také patřila Dortmundu, po faulu Nalda na Nuriho Sahina si Turek postavil míč na místo přestupku, přičemž jeho ránu z devatenácti metrů skvěle mimo prostory tří tyčí vytěsnil Tim Wiese.

Po změně stran se začalo zostra. Nejprve Marin utekl všem hráčům Borussie, až jej zastavil na poslední chvíli Santana. O to složitější to bylo, když v 53. minutě vyrovnal Lucas Barrios po pěkné kombinaci Błaszczykowského. Jenomže berlínský sudí Manuel Grafe pro mnohé nepochopitelně vyhodnotil ve spolupráci s pomezním rozhodčím jako ofsajdovou a branku neuznal. Barrios se však nenechal odradit a v 54. minutě konečně vyrovnal po chybě Mertesackera.

Odpověď mohla přijít velmi rychle, ale Özilova fotbalovost byla v porovnání s fyzickými proporcemi Santany o minutu později nic. Začal se hrát otevřenější fotbal než před poločasovou přestávkou. Kloppova jedenáctka byla evidentně na koni, ránu do srdcí domácích fanoušků mohl po Sahinově rohovém kopu v 68. minutě zasadit Subotić, ale nasměroval míč pouze nad branku.

BVB však bylo blízko vyrovnání opět devět minut před koncem. Valdez uháněl na Wieseho, ale domácí brankář dobře situaci vyhodnotil a střelce z Vestfálska vychytal. I díky Wieseho excelentnímu vyběhnutí se tak oba soupeři rozešli smírně, Brémy se udržely na druhém místě o tři body za Bayerem Leverkusen, který díky přesvědčivé výhře 4:0 v pátek nad Frankfurtem svůj náskok na špici tabulky navýšil o tři body.

Více informací k zápasu

Hertha BSC - 1. FC Köln 0:1

08.11.2009 17:30

Góly: 79. Milivoje Novakovič

Pokud byla situace Herthy dosud "jen" kritická, tak nyní Starou dámu zastihla klinická smrt. Proti Kölnu sice měli domácí jasně navrch, přestříleli ho v poměru 17:2, jenže míč do sítě ne a ne dostat. Deset minut před koncem paralizoval Berlín vítěznou trefou Novaković.

První zajímavá situace byla k vidění v domácí šestnáctce, kdy Friedrich zavařil Drobnému a český brankář ho za to patřičně "vyplísnil", k přímému ohrožení branky ale nedošlo a od té chvíle Berlíňané útočili. Jako první ohrozil Mondragóna po čtvrt hodině Raffael, jeho střela ale šla dobrý metr vedle. V 23. minutě se na druhé straně vyhnul Novaković ofsajdu a Manicheho nahrávka mu poskytla zajímavou pozici, následná střela ale pro Drobného neznamenala problém.

Útoky Herthy chodily střídavě středem a přes kraje, dobré příležitosti se ale naskytly po rohových kopech - Piszczek i Friedrich ovšem hlavičkovali nad branku. Nejblíže vedoucí brance byli domácí v 41. minutě. Raffael zpoza vápna napřáhl a trefil pravou tyč, akce však pokračovala a za několik vteřin se dostal míč znovu k brazilskému forvardovi, který z voleje trefil tentokrát tyč levou.

Po změně hry pokračovala Stará dáma v tlaku, v 56. minutě nasadil Domovčijski bránícímu hráči jesličky, jenže následnou střelu poslal vedle. Následně se pár minut pokoušel o ovládnutí zápasu Köln, po chvíli ale znovu převzala iniciativu Hertha, ve finální fázi to jejím hráčům ale nešlo a nešlo. Výjimkou budiž Raffael, který ale odražený míč poslal mimo tři tyče.

Branka tak padla na druhé straně, v 79. minutě dávali hosté lekci efektivity. Nejprve dostali od sudího Rafatiho zadarmo přímý kop, který pěkným centrem zúročil Podolski a ve vzduchu se nejlépe orientoval hlavičkující Novaković - 0:1. Ve zbytku zápasu to od domácích byla spíš křeč, byť v nastavení dostal v pokutovém území za uši Wichniarek od Mondragóna, Rafatiho píšťalka ale zůstala němá a tři body se tak stěhují od Sprévy k Rýnu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Bayer Leverkusen1275025:826
2.Werder Brémy1265123:1023
3.Hamburger SV1265127:1623
4.Schalke 041264219:1222
5.VfL Wolfsburg1263323:2021
6.1. FSV Mainz 051263319:1721
7.TSG Hoffenheim1262420:1120
8.Bayern Mnichov1255218:1020
9.Borussia Dortmund1245313:1517
10.Hannover 961244416:1416
11.Eintracht Frankfurt1244413:1816
12.SC Freiburg1241716:2413
13.1. FC Köln123367:1112
14.Borussia Mönchengladbach1233613:2012
15.VfB Stuttgart1224610:1510
16.1. FC Norimberk122379:189
17.VfL Bochum1222812:258
18.Hertha BSC1211107:264

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (43)

Přidat komentář
$dolar$

Neverkusen jede

Reagovat
frank

Bayer zatím jede, doufám, že jim to vydrží co nejdéle

Reagovat
smazaný uživatel

Tak hnusný fotbal s pěknými góly jsem snad ještě ani neviděl...

Reagovat
smazaný uživatel

Hm, za Bayer gol tři hráči U-20, to je slušné. :)

Reagovat
smazaný uživatel

K tomu ten třetí byl nejhezčí...

Reagovat
fantomas

Ten třetí hráč nebo gól?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Opět jsem Tvůj "vtip" trochu nepochopil... Jasně, že třetí gól zápasu...

Reagovat
fantomas

Ach jo. Tak mi aspoň udělej radost a nepiš "Tvůj" a "Ty"...to si schovej pro dopisy urozeným dámám.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ty příště nepiš tak debilní reakce...

Reagovat
fantomas

V pohodě, když pominu, že zase píšeš z cesty, tak...Getza sem pobavil, a o to mi šlo spíš než o pobavení tebe.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ještě jednou: nebudeš-li psát debilní reakce, nebudu na tebe reagovat ani já...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jsem zase jednou shlédl bundesligu a dojmy:

Kroos hraje v Bayeru? Barnetta je dobrý rohokopač.

A můj tip před zápasem: jasná rémiza...

jinak dobrý souhrn

Reagovat
smazaný uživatel

jasná remíza

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda toho posledního golu v 86. min mel jsem dáno 3:0

Reagovat
smazaný uživatel

Fíha, tak ta výhra druhý poločas jen tak tak.

Reagovat
$dolar$

Schalke

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern osmej

Reagovat
smazaný uživatel

a ztráta na první místo? 6 bodů a stačil by dneska jeden gól a byl by druhej podívej se pořádně, než se začneš tupě smát...

Reagovat
smazaný uživatel

Skoda, ze jsme to dnes nedotahli do vitezneho konce...Nicmene se mi nase hra po dlouhe dobe libila, hraci byli dravejsi, vic se snazili...Sice me ta remiza mrzi, ale s hernim projevem jsem byl spokojen...

Reagovat
smazaný uživatel

já uporozňoval kolikátej je a ne kolik ztrácí bodů.s jejich hráčema bejt osmej,to je vostuda

Reagovat
smazaný uživatel

jaké mají hráče? kdo řiká, že van Buyten je kvalitnější než Manuel Friedrich? Schweinsteiger kvalitnější než Özil či Miro Klose lepší než Vedad Ibisevic... za větší ostudu bych považoval umístění na druhém místě s více jak 9 bodovou ztrátou...

Reagovat
irik

Je to trapné při jakkékoliv ztrátě.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Arne

Nechápu, proč Robbena za to jeho spratkovský chování nevyloučil.

Jinak docela rád bych si přečetl celý rozhovor s Lahmem, včera, předevčírem nebo kdy to vlastně vyšlo jsem to nikde nezaregistroval. Docela zajímavý názory tam měl a docela se s ním dá souhlasit.

Reagovat
smazaný uživatel

no a mě až teď došlo, že jsem propásl sestřihy

Reagovat
Arne

Tak ještě večer ZDF a zítra DSF Já jsem dneska ARD chtěl vidět hlavně kvůli Dynamu Dresden, které úřadovalo v Jeně.

Reagovat
irik
Reagovat
Arne

Díky, hned na to jdu, i když myslím, že vše důležité jsem viděl či slyšel na ARD.

Reagovat
Arne

Wow, tak tomu říkám pořádný rozhovor... S tou kritikou přestupové politiky souhlasím, příklad s Gómezem a Robbenem je dost trefný. Poměry kolem Neuringera a Hoeneße těžko odsud posoudím.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
irik

jojo ..., ta první věta je dost ošklivá .

Reagovat
Arne

Jj, Uli vypadal dost nasoptěně.

Reagovat
smazaný uživatel

Kolik by tak asi v zimě mohl stát? Moc bych si jej přál místo McCartneyho, aby tam furt nebyl Richardson...

Reagovat
Arne

Reagovat
smazaný uživatel

Ne, vážně... S Nosworthym by si výškově i rychlostně rozuměli...

Reagovat
smazaný uživatel

Lahm bude stále neprodejný - maximálně teď zaplatí pokutu...

Reagovat
Arne

Dvě tyčky během pěti sekund, já se z toho zvencnu... Do toho je proti nám ještě ten hannoverskej Bubák.

Reagovat
smazaný uživatel

kks ta hertha ..... newem kedy sa chcu zobudit

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Arne

Hertha za výkon, bojovnost, celkově hru Bohužel štěstí neporučíš, snad se nám to vrátí na jaře. Vše na smůlu ale házet nejde, ve finální fázi prostě chybí kvalita. Čtyři zápasy s 0, to mluví za vše.

Hertha BSC, heißt unser Verein,

Hertha BSC, wird es IMMER sein!!!

Reagovat
herbage

Vypadá to vypadá, že na té psoledné příce přezimujete. Přes zimní přestávku se musíte dát dohromady, posílit a vytáhnout zpátky nahoru. Zachrána by pro vás měla být priorita této sezóny. Ale jestli je hra dobrá a tým bojovně naladěn, tak to je první předpoklad budoucího úspěchu

Reagovat
Liquid

teda ta Hertha Kolín je z těch týmů co by se doma měl porážet, takový zápas o 6 bodů musí tým co se chce udržet zvládnout a zvlášť doma, otázkou času je kdy se zvedle Stuttgart a podle mě začnou body dělat i Bochum a Norimberk, takže Hertha vzchopit se, Berlín do bundesligy patří

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele