Bundesliga - preview 33. kola: Dortmund a Wolfsburg potvrzují LM

15.05.2021, 09:19, aktualizováno 16.05.2021, 09:12
Previews
Red Bull Arena (© AFP)
Předposlední kolo německé ligy dnes dohrají dva finalisté DFB-Pokalu. Dortmund cestuje do Mainzu a díky sobotnímu selhání Frankfurtu ví, že mu výhra zajistí účast v příštím ročníku Ligy mistrů. Milionářskou soutěž má na dosah i Wolfsburg, tomu stačí bod z Lipska...
1. FSV Mainz 05 - Borussia Dortmund  (neděle 18:00)
Mohuč v této sezóně srdnatě bojovala o záchranu a v jednu chvíli to s ní vůbec nevypadlo dobře, nicméně od začátku března se přeci jen zvedla a nyní neprohrála v Bundeslize již devětkrát za sebou. Díky tomu si s předstihem zajistila prvoligovou licenci, neboť její největší konkurenti Bielefeld a Brémy nevyhráli. V tabulce ji patří třináctá pozice se šestatřiceti body a právě před šestnáctou barážovou příčkou Brém drží nedostižný pětibodový náskok.

FSV si tak tento zápas s Dortmundem může užít, nicméně vzhledem k situaci je považováno za obrovského outsidera. Borussia momentálně taktéž disponuje vynikající formou a vypadá to, že se ji nepříliš povedený ročník podaří zachránit. Ve čtvrtek zvládla finále německého poháru s Lipskem a po fantastickém výkonu ho porazila vysoko v poměru 4:1, letos tak bez cenné trofeje neskončí.

Nyní si navíc může zajistit skupinovou fázi Ligy mistrů, což se ještě před několika týdny nezdálo být příliš reálné. Avšak do hluboké krize se dostal Frankfurt, který v sobotním utkání senzačně nestačil na suverénně sestupující Schalke (3:4), a pokud tedy svěřenci prozatímního trenéra Edina Terziče Mohuči zvítězí, tak je o nejprestižnější evropskou klubovou soutěž už nikdo nepřipraví. V tabulce se teď nacházejí na čtvrtém místě se ziskem osmapadesáti bodů.

Dortmund doposud zvítězil šestkrát za sebou, uplynulý víkend se střetl s Lipskem a po obrovském dramatu ho zdolal 3:2. "Ještě před měsícem jsme na tom nebyli příliš dobře a vytyčili jsme si dva hlavní cíle. Ten první jsme již splnili a za vítězství v poháru musím všem hráčům poděkovat, proti Lipsku hráli opravdu skvěle. Teď jsme blízko k tomu, abychom se znovu probojovali do Ligy mistrů, proto v Mohuči hodláme zvítězit," uvedl Terzič s úsměvem.

Teprve osmatřicetiletý trenér se stále musí vypořádat s početnější marodkou, na které se nacházejí Hitz, Moukoko, Schmelzer, Witsel a Zagadou, naopak po absenci v ligovém duelu s RB se vrátí na trávník hvězdný norský ostrostřelec Haaland, jenž se ve finále poháru blýskl dvěma vstřelenými trefami. Domácí celek by měl mít k dispozici kompletní kádr a určitě se pokusí navázat na lednový vzájemný duel, kdy v Dortmundu uhrál překvapivou remízu 1:1.
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Zentner - St. Juste, Bell, Niakhaté - da Costa, Mwene - Barreiro, Kohr - Burkardt, Quaison - Onisiwo
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Bürki - Piszczek, Akanji, Hummels, Guerreiro - Dahoud - Reus, Bellingham - Reyna, Sancho - Haaland
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.47 - 5.51 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
RB Lipsko - VfL Wolfsburg  (neděle 20:30)
Po nevydařeném finále Německého poháru půjde Lipsku ve zbývajících dvou kolech o udržení své pozice vicemistra. A právě nynější souboj s Wolfsburgem pro něj představuje v tomto ohledu klíčovou záležitost. Pakliže se mu podaří uhrát alespoň bod, o tenhle cíl ho již nikdo nepřipraví. I hosté by každopádně potřebovali zaznamenat finální pozitivní výsledek.

Vlci se nacházejí na třetí příčce a zatím chovají postupové šance do toužebné Ligy mistrů oni. Zezadu je ale pořád může předskočit Frankfurt, který však po sobotní velmi nečekané porážce na půdě Schalke možná definitivně ztratil možnost na vecpání se do první čtyřky. Jedině umístění v ní je pro milionářskou soutěž zásadní, jinak se do ní proklouznout zkrátka nedá.

A tak i svěřenci trenéra Olivera Glasnera mají nyní stejné ambice jako Lipsko, potřebují totiž uhrát aspoň remízu, aby je nakonec plnili. "Pokud se v tak velkém utkání, jako je toto, spojí všechny aspekty dohromady, jsme schopni v Lipsku zvítězit," říkal hostující stratég. "Malé detaily budou zřejmě rozhodovat. Potřebujeme podat hlavně v defenzívě velmi dobrý výkon."

V Sasku bude moci Wolfsburg využít prakticky kompletní kádr, zdravotní potíže sužují pouze Renata Steffena a Bartosze Bialeka. "V každém duelu s Lipskem jsme si dokázali vytvořit své možnosti. Zatím se nám ho ale nepodařilo skolit," připomínal Glasner špatnou bilanci s tímto sokem, jehož VfL neporazilo sedmkrát v řadě, včetně třech střetnutí v rámci DFB-Pokalu.

Bezpochyby by teď mohlo jeho mužstvo využít nedobrého rozpoložení svého protivníka, jenž ve čtvrtek odmítl získat historicky první cennou klubovou trofej. "Opravdu nevím, jak bude Lipsko na svůj neúspěch reagovat," povídal Glasner. "Já nicméně očekávám silného soupeře, takže musíme podat další povedené vystoupení, je potřeba být efektivní. Chceme zvítězit."

Lipský lodivod Julian Nagelsmann byl samozřejmě zklamaný po velkém nezdaru v souboji o prvenství v domácím poháru. "Pokud se dostanete do finále a nevyhrajete, je to vždy velmi frustrující pocit," hlesl. "Tím, že jsme teď na konci sezóny v nařízené bublině, mohli hráči o konečné porážce hodně diskutovat. Celkově si ovšem myslím, že nálada v týmu je dobrá."

Lazar Samardzic a Dominik Szoboszlai zůstávají Die Roten Bullen mimo hru, připravený hrát i nadále nebude ani Tyler Adams. Jisté lehčí šrámy trápí trojici ve složení Dani Olmo, Marcel Halstenberg a Lukas Klostermann, jejichž start je v ohrožení. "Wolfsburg je asi ve srovnání s námi pod větším tlakem. Očekávám vzrušující bitvu jako v minulosti," dodal Nagelsmann.
RB Lipsko - pravděpodobná sestava:
Gulácsi - Klostermann, Upamecano, Orbán - Henrichs, Kampl, Sabitzer, Angeliňo - Nkunku, Forsberg - Poulsen
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Casteels - Mbabu, Lacroix, Brooks, Paulo Otávio - Schlager, Arnold - Baku, Philipp, Brekalo - Weghorst
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.10 - 3.69 - 3.58
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Borussia Mönchengladbach - VfB Stuttgart  (sobota 15:30)
Do nově vytvořené Evropské konferenční ligy se z Bundesligy bude postupovat i ze sedmého místa. Tuhle skutečnost určilo dění v DFB-Pokalu, v němž nakonec triumfoval Dortmund. A právě tohle postavení patří v tabulce dvě kola před koncem Mönchengladbachu, jenž by se rád do konce sezóny na této příčce udržel. I jeho nynější sok ale může ještě o tuhle metu usilovat.

Domácí se ještě určitě porvou o pozici šestou, která by jim zaručila kvalifikaci do slovutnější Evropské ligy, jenže k ní mají opravdu poměrně daleko, konkrétně mluvíme o celkovém pětibodovém odstupu od Leverkusenu. Reálněji jim půjde vážně především hlavně o odražení odporu Uninou, který má mimochodem shodný počet bodů, dále Freiburgu a taktéž Stuttgartu.

Tomu se v uplynulých týdnech začalo nedařit a až v minulém klání s Augsburgem utnul sérii čtyř ligových porážek za sebou. Pro něj aktuální střetnutí představuje poslední naději na možný postup do evropských pohárů, byť tenhle cíl nebyl pro navrátivšího se nováčka zajisté tím prvořadým. Pro něj bylo hlavně klíčové, že si s dostatečným předstihem zaručil záchranu.

Pokud hosté v Borussia-Parku nezvítězí, odbourá Mönchengladbach svou první potenciální hrozbu. Nicméně pro odpálkování dalších dvou protivníků jsou rozhodně zapotřebí tří body. Remíza by Die Fohlen mohla zbytečně šoupnout průběžným pořadím dolů. "Máme jen jednu jedinou ambici. Hodláme hrát v příští sezóně evropské poháry," povídal Rami Bensebaini.

Obránce Gladbachu si moc dobře uvědomuje, že ke splnění úkolů nemůžou Die Borussen působit tak mizerně jako před týdnem na půdě Bayernu. "Prožili jsme těžké a hořké chvíle," uvedl. "Teď nás čeká jiný zápas. Letos jsme působili v Lize mistrů, tu už sice nevybojujeme, ale o to větší motivaci nyní máme. Chceme ukázat, že do pohárové Evropy patříme." dodával.

Domácí trenér Marco Rose asi podnikne po posledním debaklu změny v sestavě, chybět mu však budou Mamadou Doucouré a Torben Müsel. Pellegrino Matarazzo, kouč VfB, postrádá Naouiroua Ahamadu, Momu Cissého, Tanguye Coulibalyho, Liliana Egloffa, Orela Mangalu, Nicoláse Gonzáleze, Marcina Kamiňského, Matea Klimowicze i Silase Wamangituku.
Mönchengladbach - pravděpodobná sestava:
Sommer - Lainer, Ginter, Elvedi, Bensebaini - Kramer, Neuhaus - Hofmann, Stindl, Thuram - Plea
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Kobel - Mavropanos, Anton, Kempf - Endo, Sosa - Massimo, Castro - Förster, Didavi - Kalajdzic
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.54 - 4.96 - 5.67
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bayer Leverkusen - Union Berlín  (sobota 15:30)
Zatímco Bayer by si už účast neměl nechat vzít, berlínský klub se ještě s Gladbachem a zřejmě taky Freiburgem porve o sedmou příčku, která zaručuje účast v pohárové Evropě díky tomu, že se ve finále DFB-Pokalu střetly Lipsko a Dortmund. Rozhodně by tedy mělo jít o zajímavou podívanou.

Die Eisernen byli v aktuálním ročníku hrozbou pro soupeře, ale zároveň se nevyvarovali zbytečným ztrátám. Vedle toho také většinou padli proti celkům z pozici zaručujících účast v Champions League. Ačkoli výjimky by se našly - viz dubnová remíza s Bayernem v Allianz Areně. Naposledy si ovšem dovezli z Wolfsburgu porážku 0:3.

"Jsem samozřejmě zklamaný. A myslím si, že tenhle výsledek neodpovídá průběhu utkání. V Bundeslize zkrátka není snadné bodovat. Dneska se nám to bohužel nepodařilo. Ale z takovýchto porážek se můžeme poučit. Nepočínali jsme si dobře v osobních soubojích, soupeři jsme nechávali příliš mnoho prostoru a rychle jsme ztráceli míče," prohlásil Urs Fischer, jenž v útoku bude opět sázet na obávané duo Kruse/Pohjanpalo.

Finský útočník zvládnul proti Brémám zaznamenat hattrick, přičemž tři góly v jednom mači si na konto připsal ještě v dresu Leverkusenu. O motivaci by tedy měl mít postaráno. Tím spíše, že Hannes Wolf také nemůže nasadit všechny hráče. Do hry nebudou moct naskočit Fosu-Mensah, Sinkgraven nebo Lucas Alario, jehož by v útoku měli opět zastoupit především Leon Bailey a Patrick Schick.

Český forvard se naposledy střelecky prosadil na začátku dubna proti Schalke, přestože do šancí se dostává vcelku pravidelně, což platilo i před týdnem proti Werderu. Die Werkself tedy opět zaváhali a do tabulky si připsali pouhý bod. Velká škoda pro celek z BayAreny, který tak bude druhý rok bez Ligy mistrů.

"V prvním poločase jsme byli lepším týmem a měli jsme na to, abychom tento zápas rozhodli ve svůj prospěch. Po změně stran byla hra už otevřenější. Chyběla nám kreativita a fotbalovější řešení daných situací. S bodem tedy nakonec můžeme být spokojení," prohlásil nástupce Petera Bosze, pod jehož vedením nastal po skvělém podzimu na jaře výkonnostní propad.
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Hradecky - Tah, S. Bender, Tapsoba, Wendell - Aranguiz - Bellarabi, Wirtz, Diaby - Schick, Bailey
Union Berlín - pravděpodobná sestava:
Luthe - Friedrich, Knoche, Schlotterbeck - Trimmel, Gentner, Andrich, Lenz - Kruse - Pohjanpalo, Musa
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.03 - 3.65 - 3.85
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
SC Freiburg - Bayern Mnichov  (sobota 15:30)
Ke dvěma ambicím bude směřovat Bayern v předpoledním kole na půdě Freiburgu, jenž stále může usilovat o postup do evropských pohárů. Jednak by chtěl zakulatit své číslo získaných bodů v letošním ročníku na číslo osmdesát a k tomu bude potřebovat určitě vítězství, a jednak by se forvard Robert Lewandowski rád aspoň přiblížil k překonání ostře sledovaného rekordu.

Připomeňme ještě jednou, o jaký milník se polský rodák může pokusit. Gerd Müller na konci roku 1972 zaznamenal více než úctyhodných čtyřicet přesných zásahů během jedné sezóny, přičemž Lewandowski jich posbíral dosud devětatřicet. Jeden mu tedy chybí k dorovnání této mety, dva pak k definitivnímu se vepsání do historických statistických záznamů Bundesligy.

Několik týdnů chyběl Bayernu kvůli zranění, zpátky do akce se vrátil teprve v předminulém kole proti Mainzu. Evidentně však neztratil nic ze svého elánu. Trefil se nejen během svého opětovného zásahu do soutěžního koloritu, ale především hned třikrát před týdnem v souboji s Mönchengladbachem. Byla by pro něj opravdu velká škoda, kdyby ve střílení gólů přestal.

Ačkoli ve čtvrtek Lewandowski absolvoval během přípravy na duel s Freiburgem pouze lehčí trénink, ten závěrečný podstoupil naplno, a hostující trenér Hans-Dieter Flick tak mohl vesele hlásat, že bude plně k dispozici. Na marodce se nicméně stále nacházejí Douglas Costa i Leon Goretzka, vykartovaný je Tanguy Kouassi, do hry by ale již mohl zasáhnout Corentin Tolisso.

Meisterschale už hosté zvedli nad hlavou, prožijí tak bezstarostný závěr. A i proto se rozhodl Flick předem dát šanci brankářské dvojce Alexanderovi Nübelovi místo Manuelovi Neuerovi. "Abychom dosáhli na rekord Lewy i uzmutí osmdesáti bodů, musíme podat dva špičkové výkony. Kdyby se podařilo urvat oba cíle, byl by to skvělý počin," přál si hostující lodivod.

Domácí naposledy setnuli venku 1. FC Köln a výrazně oživili naděje na proklouznutí na sedmou pozici, která nově zaručuje účast v Evropské konferenční lize. Nejsou této příčce nijak daleko, ztrácejí na ni dva body. Freiburgský stratég Christian Streich aktuálně nemá na marodce vůbec nikoho, změny v jeho sestavě zřejmě nebudou žádné, nebo zcela minimální.
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Flekken - Kübler, Lienhart, Gulde, Günter - Keitel, Höfler - Sallai, Grifo - Petersen, Demirovič
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Nübel - Pavard, Boateng, Hernández, Davies - Kimmich, Alaba - Gnabry, Müller, Coman - Lewandowski
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 9.92 - 7.00 - 1.27
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Hertha BSC - 1. FC Köln  (sobota 15:30)
Pro Starou dámu půjde o pátý zápas ve dvanácti dnech, což určitě může sehrát roli. Nicméně pokud by hráči klubu z hlavního města Německa prohráli, pořád budou mít na Kozly, kteří po dvaatřiceti kolech okupují předposlední příčku, dvoubodový náskok.

Skvadra Friedhelma Funkela dokázala vyzrát jak na Lipsko, tak na Augsburg, nicméně o uplynulém víkendu nezvládla domácí střetnutí s Freiburgem, přičemž inkasovala čtyři branky. Přesto hledí sedmašedesátiletý trenér k duelu na Olympijském stadionu s optimismem. "Chceme hrát od začátku aktivně a chceme vyhrát. Je jasné, že tlak je velký, ale hráči jsou zvyklí pod ním hrát."

Dvě kola před koncem nemusí v městě nad řekou Rýn řešit žádné výrazné absence. Dokonce i Sebastian Andersson by měl být připraven, tak jako Bornauw, Hector nebo Kainz. Zároveň je jasné, že kouč Funkel po sezoně skončí a že jej nahradí Steffen Baumgart, jenž od roku 2017 působí v Paderbornu.

Oproti tomu Pál Dárdai odváděl na trenérské lavičce Herthy téměř vždycky dobrou práci. V sezoně 2015/2016 s ní dokonce po polovině odehraných střetnutí držel senzační třetí příčku. Nakonec z toho byla sedmá pozice a s ní účast v předkole Evropské ligy. Tentokrát má před sebou složitý úkol. A sice zabránit tomu, aby Stará dáma po osmi rokách spadla do 2. Bundesligy.

"Bylo to zasloužené vítězství, během kterého jsme si vytvořili dost šancí. Sice jsme inkasovali laciný gól, ale hráči zůstali v klidu. Z předvedené hry mám dobrý pocit a věřím, že zvládneme i závěrečné dva matchbally," nechal se slyšet maďarský kouč, jenž se musí dál vypořádávat s tím, že nemůže nasadit některé důležité borce, včetně Daridy nebo Lukebakia. Velký otazník zatím visí nad pěticí Jarstein-Matheus Cunha-Sami Khedira-Mittelstädt-Piatek.
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Schwolow - Pekarik, Boyata, Alderete, Plattenhardt - Ascacibar, Tousart - Leckie, Dilrosun, Radonjic - Ngankam
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
T. Horn - Ehizibue, Bornauw, Czichos, J. Horn - Skhiri, Rexhbecaj - Wolf, Duda, Jakobs - Andersson
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.14 - 3.14 - 2.59
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Schalke 04 - Eintracht Frankfurt  (sobota 15:30)
Frankfurt si v posledních čtyřech kolech pokazil své postavení v tabulce, po poslední remíze s Mainzem vypadl ze strategické první čtyřky, a aby se o ni porval ještě v závěrečných dvou kolech, nesmí si jednoduše dovolit další zaváhání. Obzvláště ne se Schalke, které se nachází na posledním místě, je smířené se sestupem a zůstane po konci tohoto ročníku na samém dně.

Toužebná Liga mistrů je pro Eintracht cílem číslo jedna. Jenže před posledními dvěma duely nemá situaci ve svých rukou. Musí zkrátka věřit v zaváhání Dortmundu, od něhož ho dělí bod, či Wolfsburgu, na nějž disponuje tříbodovým deficitem, aby se ještě kvalifikoval pro příští sezónu do nejprestižnější klubové soutěže světa. Matematicky je stále všechno proveditelné.

Od půlky dubna získali hosté z možných dvanácti bodů pouhé čtyři. A i proto nabídli doslova na zlatém podnosu hlavně Borussii umístění v top čtyřce. "Všichni věříme, že můžeme svoje ambice naplnit," povídal Adi Hütter, kouč Eintrachtu. "Nejprve si musíme plnit svoje domácí úkoly, až teprve poté se dívat, jak si vede například Dortmund. Sám jsem pořád nažhavený."

Pokud se Die Adler podaří uhrát alespoň bod, s definitivou zlomí odpor šestého Leverkusenu a o minimálně pátou pozici nepřijdou. Samozřejmě že s něčím takovým však zrovna na půdě Schalke vůbec nepočítají. Vítězství berou vlastně za povinnost. "Do pohárové Evropy jsme už proklouzli. Ale samozřejmě chceme, aby fandové slyšeli hymnu Ligy mistrů," vzkázal Hütter.

Svého protivníka by Frankfurt každopádně neměl úplně podceňovat. I když utrpěl už čtyři prohry v řadě, v minulých dvou utkáních v Hoffenheimu a s Herthou neodvedl vůbec špatnou práci. Otázkou je, jestli se dostatečně vypořádá s možnou únavou, poněvadž druhý jmenovaný zápas sehrál ve středu. Domácí mimochodem zaznamenali již třiadvacet ligových nezdarů.

Dimitriosovi Grammozisovi, trenérovi Die Königsblauen, budou nyní chybět i nadále Nassim Boujellab, Hamza Mendyl, Omar Mascarell, Matija Nastasić a William, nově je vykartovaný Sead Kolašinac. Ačkoli se už někteří hráči Schalke již vrátili z marodky, nominováni zkrátka nebyli. Hosté by naopak měli být zcela kompletní, po suspendaci se totiž vrací Evan N'Dicka.
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Fährmann - Mustafi, Sané, Oczipka - Becker, Idrizi, Flick, Raman - Harit - Goncalo Paciencia, Huntelaar
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - Tuta, Hinteregger, N'Dicka - Sow, Hasebe - Durm, Kamada, Younes, Kostič - André Silva
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 12.40 - 6.84 - 1.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Augsburg - Werder Brémy  (sobota 15:30)
Vzhledem k tomu, že o udržení bojuje v podstatě pět klubů, se nedá tvrdit, že by zrovna tento duel měl rozhodnout o tom, kdo doplní Schalke na cestě o patro níž. Zároveň také těžko hledat favorita, protože oba celky zažívají velmi nedobré období.

Die Fuggerstädter z posledních pěti zápasů uhráli jediný bod, když doma remizovali s Bielefeldem, tedy s dalším přímým konkurentem. A před týdnem si přes bojovný výkon připsali na konto celkově sedmnáctou porážku, když těsně nestačili na Stuttgart. První utkání staronovému kouči Markusi Weinzierlovi tedy nevyšlo.

"Všichni hráči si dobře uvědomují závažnost situace. Ve Stuttagartu jsme rozhodně neodehráli špatný zápas, takže věříme, že střetnutí s Brémami zvládneme. Jsme si vědomí toho, že nás nečeká žádný jednoduchý soupeř. Werder v posledních týdnech ukazuje, že jím předváděná hra má vzestupnou tendenci. Doufám, že budeme lepší a že si po celou dobu zachováme chladnou hlavu," prohlásil šestačtyřicetiletý lodivod, který při své minulé, čtyři roky trvající štaci, dokázal FCA dostat do pohárové Evropy.

Jediným zraněným borcem v kádru zůstává Felix Uduokhai, resp. o startu Carla Grueza, Madse Pedersena a Jana Morávka se rozhodne teprve v den utkání. Kdyby v něm náhodou domácí kopali penaltu a na hřišti byl v ten moment Alfred Finnbogason, zahrávat ji nebude, neboť při posledních dou exekucích zaváhal.

Na druhé straně barikády visí otazník na Füllkrugem, Augustinssonem, Friedlem, Toprakem a Wolemadem. Eren Dinkci dostal za vyloučení v partii s Leverkusenem třízápasový trest, takže bude k dispozici až v dalším ročníku. Svůj tým před týdnem oslabil až v závěrečné minutě, takže na remíze 0:0 se už nic nezměnilo. Werder by ovšem potřeboval ukořistit z posledních dvou kol plný bodový zisk, aby se vyhnul sestupu či aby po roce opět nemusel hrát ošemetnou baráž. Nebylo by překvapením, kdyby zápas s Augsburgem rozhodnul jeden jediný gól.
FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Gikiewicz - Gumny, Gouweleeuw, Oxford, Pedersen - Khedira, Benes - Caligiuri, Richter, Vargas - Niederlechner
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Gebre Selassie, Toprak, Moisander, Augustinsson - Eggestein, Groß, Bittencourt - Sargent, Selke, Rashica
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.57 - 3.23 - 3.07
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Arminia Bielefeld - TSG Hoffenheim  (sobota 15:30)
Tuhle sezónu nemůže hodnotit Hoffenheim úplně pozitivně, rozhodně během ní neprožíval žádná plodná období, přesto však díky poslednímu vítězství nad Schalke naplnil základní cíl, a to udržení se v Bundeslize. Právě o to mimochodem bojuje jeho nynější sok, Bielefeld se dvě kola před koncem nacházel na barážové příčce. A tuze rád by se z ní ještě vymanil výše.

Arminia disponuje horším skóre než patnácté Brémy, a i proto je v průběžném pořadí níže než právě tento protivník. Ohlížet se každopádně musí i dozadu, předposlední 1. FC Köln je jí vzdálený na rozdíl pouhých dvou bodů. "My si nemůžeme dovolit vypustit jedinou vteřinu. Tohle je Bundesliga, nesmíme ani na kousek otevřít dveře," řekl domácí kouč Frank Kramer.

Nováček soutěže má rozhodně reálnou možnost vyhnout se jakýmkoli sestupovým starostem. Los mu na závěr přisoudil kromě tohoto, papírově přijatelného soupeře, také Stuttgart, který zřejmě bude usilovat jen o co nejlepší umístění v tabulce. "Jsme na konci ročníku a je cítit napětí. Nemyslím si však, že má někdo problémy se vstáváním z postele," prozradil Kramer.

Jeho svěřenci aktuálně nemají úplně špatnou formu, v uplynulých šesti duelech padli pouze v jednom případě, před týdnem uhráli v klíčovém souboji s Herthou plichtu. A výtečné zprávy hlásá Bielefeld z pohledu možných absencí, k dispozici má totiž zcela kompletní kádr. Příliš se neočekává, že by domácí stratég nějak zásadněji zasahoval do slušně zavedené sestavy.

Sebastianovi Hoenessovi, trenérovi hostů, budou chybět až do konce května Ermin Bičakčić, Dennis Geiger, Benjamin Hübner, Kostas Stafylidis, Håvard Nordtveit a Munas Dabbur, nově k nim přibyli Christoph Baumgartner a brankářská jednička Oliver Baumann, fit stále není ani Chris Richards. "Máme daleko od nějakého podceňování soupeře," ujišťoval Kramer.
Arminia Bielefeld - pravděpodobná sestava:
Ortega Moreno - Brunner, Pieper, Nilsson, Anderson Lucoqui - Prietl, Maier - Okugawa - Doan, Voglsammer - Klos
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Pentke - Kadeřábek, Posch, Akpoguma, Sessegnon - Samassékou, Grillitsch - Skov, Kramarič, Adamyan - Bebou
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.63 - 3.82 - 2.62
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Bayern Mnichov32235492:4074
2.RB Lipsko32197657:2864
3.VfL Wolfsburg32179657:3260
4.Borussia Dortmund321841069:4458
5.Eintracht Frankfurt321512563:4857
6.Bayer Leverkusen32149951:3551
7.Borussia Mönchengladbach3212101059:5246
8.Union Berlín321113847:4146
9.SC Freiburg321281249:4744
10.VfB Stuttgart321191254:5242
11.TSG Hoffenheim321091349:5239
12.1. FSV Mainz 0532991435:5136
13.Hertha BSC328101440:5034
14.FC Augsburg32961732:4933
15.Werder Brémy327101534:5131
16.Arminia Bielefeld32871723:5131
17.1. FC Köln32781733:6029
18.Schalke 0432272321:8213

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (38)

Přidat komentář
andrew96

Konferenz / BSC-Effzeh / FCA-SVW?

Reagovat
JozkokozleJ

Pri absenciach Herthy (Darida, Guendouzi, Cunha, Cordoba, Piatek a Lukebakio) ocakavam od Pala jednoznacnu taktiku. A pekny pohlad to nebude

I ten Bielefeld este stoji za zvazenie. Maju to v rukach, vyhra ich posuva nad 16. miesto. A celkom by som im aj veril. Citim u nich Teamgeista.

Reagovat
andrew96

Každopádně těch lákadel je víc, takže asi zvolím Konferenz.

Reagovat
db18

Freiburg, než Lewa překoná rekord.

Reagovat
bayern987

LEWYYYY

Reagovat
db18

Lewa to mu snad zajistí ten zlatý míč, který měl mít už minulý rok.

Reagovat
Nickname 9

Reagovat
Kixi Syhimour

Nevidím to moc reálně

Reagovat
Ranoth

a kto by to akoze mal vyhrat ? Kante ?

Reagovat
Salfovic

Když dojde Francie na ME do finále, tak to žabožrouti procpou Mbappému.

Reagovat
Bayern +

Kto iný by to mohol reálne vyhrať? Z Manchesteru City tento rok zrovna nikto okrem Gűndogana, ktorý je ale nereálny, individuálne nevynikol nikto, tam to bolo tímové. Chelsea to isté a ak to dajú fakt niekomu z PSG, ktoré zasa raz v LM uhralo hovno, tak sú jebnutí a tá trofej už fakt nebude mať žiadnu cenu.

Reagovat
Kixi Syhimour

Přičetl bych EURO.

Polsko by muselo zazářit, jinak má prostě Lewandowski jednu trofej (kterou navíc Bayern vyhrává pořád), s čímž se u Zlatého míče musí počítat, i když by to mělo spíš individuální ocenění (leč to má samozřejmě nějakou souvislost). Souhlas, že ze City letos tolik hráčů úplně nevyniká, nicméně pokud budou mít i LM, tak to může dostat de Bruyne už jen kvůli "jménu" (ne že by byl nijak špatný) + Belgie může dojít daleko. Stejné to může teoreticky být i u Diase, ale ten má nevýhodu, že je stoper. Gundogana moc reálně nevidím, i když má super ročník.

Vyhraje-li Chelsea LM a největší favorit vyhraje EURO, tak to může jít Kantému, hráči z PSG mají smůlu, když vyhrají maximálně pohár.

Plus sice podzim takovou roli nehraje, nicméně kdyby se náhodou někdo z výše jmenovaných utrhl, tak by to přeci jen mohli započítat (totéž samozřejmě platí i u Poláka, ale ten má ten práh výš, jelikož v Bundeslize toho tolik předvést za půl roku nejde - musel by pokračovat v těchto neuvěřitelných statistikách, což ale nevylučuju)

Nakonec máš pravdu, že Lewandowski je individuálně asi nejvíce vyčnívající, nicméně je to Zlatý míč a tam si jedou podle vlastních pravidel, na druhou stranu je možné, že by mohli projevit soucit nad Polákem kvůli minulému ročníku.

Reagovat
fenixLFC

Kante vy daval este mensi zmysel ako gundogan

Reagovat
fenixLFC

Ale ako vravis fakt bude zavisiet na euru. Ked kane vyhra zlatu kopacju a anglicko sa dostane velmi daleko (dalej ako beligcania) tak to moze furt dostat aj on

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Heresy

Neni kam

Reagovat
Bayern +

Reagovat
Liquid

Augšpurk goooool

Reagovat
JozkokozleJ

Kicktipp krasny suboj

Reagovat
Rudnevs

No ja som tomu toto kolo moc nedal Bedňu si snáď udržím

Reagovat
JozkokozleJ

Rostock

Snad im v poslednom kole geograficky sused (Lübeck) s istotou zostupu nenarobi probleny.

Reagovat
Rudnevs

Hansa

V poslednom kole priamy súboj o postup Ingolstadt - 1860. Snáď so šťastným koncom pre Sechziger.

Reagovat
Kixi Syhimour

Frankfurt

Reagovat
bayern987

Günther Sarr je doopravdy zjevení, to až není důstojné

Reagovat
andrew96

Günter do repre.

Reagovat
Heresy

Reagovat
Nickname 9

Reagovat
db18

Reagovat
Bayern +

Reagovat
Müllered

Sarr nepatří kvalitou ani do BL, to bude problém se ho ještě zbavit. Nejlepší bude rozvázat mu smlouvu a vyhodit ho někde z autobusu...

Reagovat
Kluivert9

Schalke

Reagovat
Rudnevs

Aspoň trochu nejaky fundament do druhej ligy

Reagovat
Nickname 9

LewanREKORDski zlatou kopačku už má jistou, teď ještě ten zlatý míč. Nejlepší útočník v historii Bundesligy

Reagovat
Müllered

Za tu poslední větu .

Reagovat
Nickname 9

No tak se mu rovná právě Gerd Müller, ale jinak nikdo

Reagovat
manuelo neuero

Reagovat
smazaný uživatel

Snad to Bochum zvladne bez baraze.

Reagovat
Rudnevs

Ked uz nie HSV, tak z tej trojice rozhodne Bochum a Kiel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele