Asijský pohár 2011 - třetí hrací den

10.01.2011, 08:08
Aktuality
Zaujalo nás
Na první šokující výsledky se v Kataru vážně nečekalo příliš dlouho. A zároveň se jimi v první den ani dvakrát nešetřilo. Na remízu Japonska s Jordánskem okamžitě navázala Saúdská Arábie ještě překvapivější prohrou se Sýrií. Jestlipak další favorité, Austrálie a Jižní Korea, v pondělí neodstartují stejně špatně?

Třetí hrací den Asijského poháru skutečně připravil dvě kulinářské lahůdky - jestliže japonskou remízu můžeme považovat za hořkou, Saúdové se po prohře se Syřany tvářili rovnou kysele. Rozdíl mezi výkony obou favoritů přitom není nikterak propastný, vážně ne. Japonci možná oproti svému "přeceňovanému kolegovi" tlačili a přehrávali soupeře doopravdy celý zápas - možná i proto se nakonec dočkali alespoň nějakého bodového ohodnocení. Jinak ale jak Saúdové, tak modří samurajové názorně všem předvedli, jak moc zvolna se můžou favorité rozjíždět. Sterilní tlak, nepatřičný zájem o výsledek, možná určitá bohorovnost spojená vždy s adekvátním potrestáním. To vše včera oba adepty na celkové vítězství charakterizovalo.

Prvních patnáct minut, poměr držení míče - 78 procent na straně Japonska. Zaccheroniho svěřenci začali skutečně skvěle. Respekt si zjednali okamžitě, nic nenasvědčovalo tomu, že by se nakonec s Jordánci měli tak trápit. Ovšem křídelní hra, kterou s italským stratégem samurajové celou přípravu drillovali, ještě zkrátka nestihla být dovedena k dokonalosti. A tak přestože pravá strana byla z pohledu Japonců dost průchozí a Kagawa vlevo rovněž zvládal protivníky celkem slušně vyučovat, ve vápně často na centr nikdo nečekal nebo pro jistotu zklamal donašeč. Výjimek nebylo mnoho, což bylo celkem zklamání. Své dirigentské schopnosti naplno neodhalil ani Keisuke Honda, prim hrál spíš veterán Hasebe nebo již zmíněný Kagawa (z kraje se však celý orchestr těžko usměrňuje). Navíc se akorát potvrdilo, že japonské skvadře zoufale schází výrazná osobnost na hrot útoku - i do té doby z ní nikdy nebude špičková reprezentace. Maeda totiž těžko někdy udělá výraznější díru do světa, a to má být teď tamější jedničkou na tento choulostivý post - choulostivý zvlášť v rozestavení s jedním opravdovým útočníkem, které Japonci už dlouho praktikují. Víc šancí Okazakimu by možná opravdu nebylo na škodu.

Co Jordánci? Co ti předvedli? Z pohledu laika se dá říct, že daleko spíš nic než moc. Zejména v úvodní části se v červeném dresu za půlku vytahovali maximálně dva tři hráči, zpočátku tam dokonce na zoufalý dlouhý nákop čekal snad i fotbalista jediný. Na druhou stranu beton, se kterým se Jordánci prezentovali, nebyl úplně nepropracovaný, a jak jsem předesílal v krátkém preview, skutečně lze po zhlédnutí tohoto utkání trenéru Hamadovi věřit, že fotbal studoval v Evropě a ne v Asii. Jestliže totiž i jinačí asijské celky vyznávají spíše defenzivní pojetí hry, těžko někdo bude hrát dozadu výrazně disciplinovaněji než "Al-Našama". Přinejmenším z těch jakoby outsiderů zřejmě opravdu nikdo. A to je skutečný předpoklad pro to být i na tomto turnaji v rámci možností úspěšní.

Japonsko - Jordánsko 1:1

22. minuta - Kagawa na levé straně pokutového území šikovně zasekl míč, vyšachoval tak dva hráče a jeho centrovaná střela pak musela být vyražena do bezpečí efektně skákajícím Šafim.

29. minuta - Abdel Fattah si snad ne úplně chtěně a zároveň zvláštním způsobem elegantně narazil se spoluhráčem, aby prvně otestoval Kawašimu ranou doprostřed brány.

38. minuta - Po rohu velmi nebezpečně hlavičkuje Fathi Othman, pro jeho pokus by si však nejspíš Kawašima stihl doskočit, kdyby přeci jen mířil mezi tři tyče.

40. minuta - Šafim zase jednou potvrdil svou extratřídu v rámci kontinentu. Kagawa se na hraně šestnáctky dostal k balonu, který za sebe šikovně propustil Hasebe, a dvěma rychlými kroky se proběhl za posledního obránce do ideální palebné pozice. Jenže Šafim záhy předvedl neskutečný reflex, takže se skóre ani teď neměnilo.

45. minuta - GÓL! Jordánci v závěru prvního dějství dokonale elektrizují favorizovaného protivníka. Abdel Fattah se na hraně velkého vápna pohotově vyhnul skluzu Konna a díky výrazné teči nezkušeného Jošidy překonal bezmocného Kawašimu.

53. minuta - Honda se konečně představil ve světle, v jakém ho známe z dřívějška. A hned dvakrát. Nejprve vyprášil Šafiho rukavice z přímého kopu, posléze branku jen těsně minul.

60. minuta - Malé entrée střídajícího Okazakiho. Ten po nějakých dvou minutách strávených na hřišti nabyl Hasebemu na volej, který se však mezi tři tyče nevtěsnal.

90. minuta - GÓL! Jošida prakticky smazal svůj výrazný podíl na inkasované brance. Hlavou se totiž ideálně opřel do Hasebeho centru, takže konečně Japoncům opatřil kýžené a zasloužené vyrovnání.

Japonsko (4-4-1-1): Kawašima - Učida, Jošida, Konno, Nagatomo - Matsui (58. Okazaki), Endo, Hasebe, Kagawa - Honda (90. Fudžimoto) - Maeda (46. Lee)

Jordánsko (4-5-1): Šafi - Al Salman, Ben Yaseen, Aqel (80. Al Dmeiri), Fathi - Amer Deeb, Abdelrahman, Abu Hashhash, Abdel Fattah, Al Saify - Abdallah Deeb (72. Abdelhalim)

Hvězdy zápasu: Hasebe, Kagawa (oba Japonsko) a Šafi (Jordánsko)

Alberto Zaccheroni se nejspíš spolu se svými ovečkami z téhle remízy snadno oklepe. Nebo třeba ne snadno, ale prostě oklepe. To José Peseiro, kouč Saúdů, se už může klepat leda někde v koutě. Po ostudné porážce se Sýrií byl totiž zbaven své funkce. Což koneckonců nelze označovat za tah překvapivý. Arabové mají svého přirozeného nástupce - zároveň Portugalcova předchůdce - ve věrném "lepiči" Al Joharovi. Samo mužstvo tak touto změnou zřejmě nějakým nežádoucím způsobem poznamenané nebude a z herní krize se vyhrabe ven spíš než pod všude možně pomlouvaným Peseirem. I jeho velení dost možná může za to, že Saúdové na soupeře vyrukovali v pozici někoho zcela neohroženého a na rozdíl od Japonců od počátku ani nijak zvlášť outsidera nepřehrávali. Úplně odříznutí pak byli útočníci Al Šamrani s nedoléčeným Al Qahtanim, tedy obzvlášť v úvodních pasážích. Pořádně hrát začali "Synové pouště" až po přestávce, kdy svůj tlak prakticky dokonale odstupňovali. To však přesto nestačilo. Houževnatý soupeř překvapil schopností vytvářet si slibné šance i znemožňovat to samé soupeři.

Saúdská Arábie - Sýrie 1:2

3. minuta - Syřané za mohutné podpory diváctva odstartovali svěže. Ayan prudce vypálil těsně mimo.

26. minuta - Al Šamrani skvěle načasoval náběh na Autefovu přihrávku, zakončení mu pak ovšem příliš nevyšlo.

30. minuta - Sýrie prvně vážněji zaútočila z rychlého protiútoku, po němž Abdullah musel vyrážet Al Zinovu ránu na roh.

38. minuta - GÓL! Nikdo není dokonalý, ani jeden z nejlepších asijských stoperů. Hawsawi tedy odvrátil nebezpečný míč jen k Al Husejnovi, jehož rána škrtla Šuhajlovu hlavu a dokonale zaskočila Abdullaha, v té chvíli již nakročeného k zákroku opačným směrem.

60. minuta - GÓL! Saúdům se vyplatil ostrý start do druhého dějství. Centr od rohového praporku sice Balhous vyboxoval do zdánlivého bezpečí, jenže Al Jassam zvládl i z hranice šestnáctky hlavou (!) rozvlnit síť.

63. minuta - GÓL! "Synové pouště" se vážně neradují dvakrát dlouho. Zprava ihned přiletěl do blízkosti jejich branky centr od Malkiho a Al Husejn udeřil podruhé, opět za vydatné pomoci soupeřovy teče.

68. minuta - Al Husejn málem zkompletoval hattrick. Syřanům se povedl další brejk, z něhož vzešla křídelníkova o chlup nepřesná střela.

72. minuta - Al Qahtani v akrobatické pozici vyzval k vyrovnání Hazaziho, ten se však dosti unáhlil, přestože měl hromadu času na přípravu zakončení.

90. minuta - Hazazi mohl ještě v závěru uloupit pro Saúdy alespoň bod, Balhous se ovšem neváhal vytáhnout s prvotřídním zákrokem.

Saúdská Arábie (4-4-2): Abdullah - Šuhajl, Hawsawi, Kariri, Al Harbi - Ateef, Autef (46. Al Jaseem), Aboshgair (67. Al Abed), Al Saeed - Al Šamrani (56. Hazazi), Al Qahtani

Sýrie (4-2-3-1): Balhous - Abduldaim, Dyab, Deka, Sabag - Al Husejn, Ismajl - Al Hussien (77. Habib), Malki (66. Abdullah), Ayan (84. Aouad) - Al Zino

Hvězdy zápasu: Al Husejn, Balhous (oba Sýrie) a Hazazi (Saúdská Arábie)

Co čekat od zítřka?

Také skupina C má dva jasné favority. Ovšem také od nich nelze očekávat žádné zázraky. Austrálie se stále ještě probírá z kocoviny po Verbeekově vládě, která tu nastolila neobvykle defenzivní pojetí fotbalu, kterého se Aussies drží i nadále pod Němcem Osieckem. Jakýsi tuhý, konzervativní přístup ke hře, nemotorné počínání si v ofenzívě (kde se bude spoléhat hlavně na individuální schopnosti hvězd) a neméně zdatně zvládnuté bránění. To vše se dá očekávat od zklamání minulého Asijského poháru i mistrovství světa. Socceroos navíc, pro leckoho překvapivě, ani nemají pozitivní bilanci proti Indii, s níž se v pondělí střetnou. Zatím ji porazili jen čtyřikrát, zatímco fotbalový trpaslík Austrálii přetlačil hned šestkrát. Na druhou stranu od jejich posledního vzájemného měření uplynulo dlouhých 40 let, takže tyto statistiky patrně nebudou nikterak vypovídající.

A za bernou minci, v případě posuzování momentální kvality Indie, zároveň nelze považovat ani její vítězství na Asijském Challengeru z roku 2008. Pořádné soupeře tam totiž k sobě Indové neměli, navíc loňský ročník už se jim tolik nepovedl. Bob Houghton je nicméně s týmem hodně dlouho, zná ho a stoprocentně ví, jakou taktiku mu naordinovat proti jakémukoliv soupeři. Leč Indie nemá příliš zkušeností se soupeři australského kalibru, vždy bude moci spoléhat na houževnatost a týmový duch. Rovněž sám anglický kouč, který kdysi vedl i Uzbekistán s Čínou, určitě nebude chtít apelovat na nějakou fotbalovost svých svěřenců. Ti pod ním hrají daleko spíš silověji, s centry nevyčkávají, hrají zkrátka hodně jednoduše a přímočaře. To by statičtější australské obraně mohlo dělat potíže. Navíc i s absencí ikonického špílmachra Bhutii má Indie ve svém středu schopného borce - tím by měl být Subruta Paul, rozhodně největší hvězda domácí soutěže a nadmíru schopný brankář i penaltový specialista. O něj se Houghton patrně bude moci stoprocentně opřít.

Ani Jihokorejci nejsou v pohodě. Jejich největší problém pro změnu spočívá v obtížné adaptaci na tréninkové metody nového kouče. Sic je Cho do puntíku respektovaným vůdcem, jeho svěřenci se tak nějak vnitřně vztekají, že při jeho roztěkané filozofii plné bleskurychlých kombinací nemají moc času na mazlení se s balonem, což přitom vždy milovali a praktikovali. Velmi nezvyklá je pak rovněž jeho záliba v rozestavení 3-4-3 a využívání zastaralého postu libera. Přiléhavé je pak Lee Chung-Yongovo přirovnání celé strategie ke "kaleidoskopu". Jde totiž doopravdy o vrtošivý, nevyzpytatelný systém, který s sebou kromě sympatické nečitelnosti může přinášet i mnoho úskalí. Jako třeba relativní chaos v defenzívě. Nicméně přesto přeze všechno zůstává Korejská republika žhavým kandidátem na ty nejvyšší příčky. Minule skončila bronzová, letos s řádně omlazeným kádrem míří ještě výše. Zajímavé bude hlavně sledovat, jak si povedou potencionální sotva dvacetiletí tahouni Ki Sung-Yueng a Lee Chung Yong, nebo jak se mužstvo vypořádá s pozdním příletem do Kataru a absencí jediného zkušeného forvarda Parka Chu-Younga.

Na světový šampionát se nepodíval jen smolně, přesto se od Bahrajnu na Asijském poháru zázraky neočekávají. Důvodů je hned několik. Mančaft poslední dobou nepěkným způsobem srážejí zranění pár hráčů, do admirálského křesla po nečekaně odstoupivším Hickersbergerovi zasedl tuze nezkušený Šerida a o nevalné (reálné) kvalitě bahrajnského výběru svědčí i celkem nedávný krach na Gulf Cupu. Do závorky jsem vepsal reálné proto, že ačkoliv můžeme nepostup červených na MS považovat především za dílo paní štěstěny, měli bychom zároveň střízlivě přistupovat i například ke způsobu vyřazení Saúdské Arábie v předešlém kole baráže. "Al-Ahmar" zkrátka může patřit mezi nejrychleji se vyvíjející asijské nároďáky, může mít solidní perspektivu, ovšem tak jako tak potřebné kvality pro nějaký větší úspěch na tomto turnaji postrádá. Doufat se v malinkém království bude zejména v úspěšnost opatrné taktiky s jedním hrotovým útočníkem, která by obzvlášť proti nesehrané Koreji mohla slavit jakýž takýž úspěch. Pod Šeridou si totiž Bahrajnci docela dobře zvykli vracet se okamžitě za balon, což skutečně lze při dobré vůli považovat za dobrý základ.

Stranou pozornosti

- Záložník KLDR An Yong-hak se rozhodl před vlastním výkopem Asijského poháru upozornit soupeře na "ofenzivnější Severokorejce". Ty ze světového šampionátu známe pomalu coby jakési defenzivní roboty. Jenže od něj se leccos změnilo - především asistent Jo Tong-sop po tomto turnaji povýšil na hlavního kouče a jeho ofenzivní choutky by prý neměli být tak nicotné jako u Kim Jong-huna. Tak snad se opravdu máme na co těšit.

- Indičtí mecenáši zatím zdaleka nejvíc využívají možnosti zasahovat do podoby soupisky ještě šest hodin před výkopem svého zahajovacího klání. Nejprve si pohráli s Bhutiou, když ho po vyřazení z kádru opětovně zapsali na listinu vyvolených, teď v neděli pro změnu Sušilkumara nahradil Rafi.

- Uzbekistánu se v pátek během zahajovacího duelu šampionátu zranili hned dva důležití hráči. Jak Džurajev, tak Kapadze by však měli být už pro další střetnutí v pořádku. Prvně jmenovaný si udělal něco s kotníkem při odvracení gólové pohromy, jeho kolegovi zase lékaři museli ozdobit obočí pěti stehy poté, co se bolestivě střetl se Suriou. Celý tým přitom v sobotu tak jako tak dostal den volna.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (63)

Přidat komentář
13

japonci zkazili mi tiket

Reagovat
smazaný uživatel

pro me teda zadne prekvapeni ta prohra Saudske Arabie.. Syrie zaslouzene vyhrala

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlasim,bojovali a zasloužili si to ale zkazili mi tiket

Reagovat
smazaný uživatel

jj souhlas

Reagovat
Y.N.W.A

Kromě Jošidovy hlavy padly všechny včerejší góly po střele z vápna a teči těsně před gólmanem... trochu hokej... snad dnes budou padat fotbalovější góly

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Y.N.W.A

absolutně nesouhlasím

Reagovat
C-M@ster

Učit se na zkoušku, nebo fandit Australanum.

Reagovat
smazaný uživatel

NIPPON musite vyhrať turnaj !

Reagovat
smazaný uživatel

Na zápas KLDR:SAE je tu i analýza http://www.kurzovesazeni.com/kldr-sae.a1002477.html

Pokud se sem nesmí dávat odkazy tak mě prosím uporozněte.

Reagovat
smazaný uživatel

Nepsal tu vcera autor clanku ze vcerejsi zapasy jsou jasne prohry dvou nejvetsich outsideru Ne vsak v pohode prekvapeni se deji dnes a denne .

Reagovat
fantomas

Nic takovýho sem nepsal. Jen že se to všeobecně očekává. Ale je fakt, že od Sýrie sem čekal nula bodů a čus, ta mě dost překvapila. Na Jordánsko sem naopak i docela upozorňoval, že by mohlo překvapit.

Reagovat
smazaný uživatel

Trénuje ještě Bahrajn Český trenér Máčala???

Reagovat
Kily

ee, na konci dubna skončil a nahradil ho Hickersberger, kterého pak vystřídal Salman Sharida. Máčala dneska trénuje v Kuvajtu a má v úmyslu tam i zakončit kariéru

Reagovat
domingo

Tak se zopakuju i do třetice ...

Výborný výsledky škoda, že se to nepodařilo Jordáncům udržet, ale co už.. každopádně doufám, že aspoň jedno mužstvo postoupí dál, ať mám komu fandit..

Reagovat
domingo

A dneska přeju Indii, tak jedem!

Reagovat
Godwinson

Naprosto nezasloužený ,)) vítězství Jordánska ...

Indie

Reagovat
Godwinson

.. vítězství pro Jordánce, plichta :)

Reagovat
Godwinson

Mrzutý. Přišlo mi to jako malej ofsajd, ale pěkná akce.

Reagovat
fantomas

Jj, mně taky.

Reagovat
Godwinson

Teď to sudí srovnal :))

Reagovat
fantomas

Už i předtim ta šance Emertona, jak ho vychytal Subruta, z ofsajdu fakt nebyla. Jestli něco měl za poslednim obráncem, tak možná nos.

Reagovat
Godwinson

Jj, moc se mu nedaří.

Reagovat
fantomas

Ježiši, ten si tam s tim praporkem mává fakt jak chce.

Reagovat
Godwinson

Reagovat
Godwinson

Subruta

Reagovat
fantomas

Subrata je fakt borec. Nedivim se, že byl spojovanej s Arsenalem, vždyť tohle byl pomalu Seaman.

Reagovat
herbage

Wenger počítá s Walcottem do budoucna jako s hrotovým útočníkem

Reagovat
fantomas

Konečně dostává rozum no.

Reagovat
Yanek

Tyhle rozbory = luxus.

Reagovat
Godwinson

Indickýmu Davidu Beckhamovi to dneska lítá dost mizerně ...

Cahill

Reagovat
Usty

Timmy Cahill

Reagovat
smazaný uživatel

A to jsem si myslel, že si Keisuke konečně pořádně odpočine .

Reagovat
Godwinson

Chtěl jsem napsat, že je to škoda a Indie si to ani nezasloužila, ale zasloužila. :) Prakticky nic nepředvedli, všechny "nadějný přečíslení či brejky" vyřešili nejhůř, jak mohli a v obraně hořeli. Australani hráli s přehledem, dobrej výkon, hlavně Cahill, kterej to pořádně větral, a Kewell.

Subrata Chytal fakt úžasně, parádní zákroky a to jeho sbírání vysokejch balonů, o tom se mi snad bude dneska i zdát, supr.

Reagovat
fantomas

Škoda jen že se v závěru první půle nechal tak rozlítat a ten třetí gól šel z části na jeho vrub. Jinak je ale ve vzduchu fascinující, kdyby takhle svý mrštnosti dokázal využívat i Lloris, byl by to fakt bez debat světovej golman.

Reagovat
Godwinson

Bohužel zrovna třetí gól jsem neviděl, tak to je škoda. No, napadlo mě to samé :) .. i když pro mě osobně už v tý kategorii je, ale to je jedno. Proto doufám, že brzo skončí v Anglii a tam na tom zapracuje :)

Reagovat
fantomas

Tak takhle - světová jednička, nezpochybnitelná.

Reagovat
Godwinson

Reagovat
fantomas

Reagovat
Godwinson

Červená? Neukázali sice normální pohled, ale je to divný.

Reagovat
fantomas

Hloupost. Zaprvý k faulu došlo ještě před vápnem, ten Bahrajnec si jen vychcaně počkal s pádem, a zadruhý to nebyla žádná tutovka, červenou bych nedal ani náhodou.

Reagovat
fantomas

Nesmyslná penalta, hloupý a zbytečný zákrok -> šance pro mýho oblíbence Cho Yong-Hyunga.

Reagovat
Godwinson

KOREAA Vyhrajou celej turnaj ... ,)

Reagovat
fantomas

Vůůůbec bych se nezlobil. Zatim nejfotbalovější tým, co se tady předved.

Reagovat
Lorcan

Reagovat
domingo

Proč tam není ten náš novej útočník? Na toho jsem se chtěl podívat

Reagovat
Godwinson

Reagovat
smazaný uživatel

Dnešní výsledky překvapivé nojsou.

Austrálie - Indie 4 . 0

Jížní Korea - Bahrajn 2 : 1

Reagovat
Godwinson

Dobrej.

Reagovat
fantomas

Je to fakt super kluk. Dneska se mi ještě líbil Cha Doo-Ri jak oslavoval ten druhej gól (začal tleskat a u toho nasadil obličej toho nejpošahanějšího blázna z ústavu) a pak se sám sobě vysmál, když pokoušel štěstí slabší levačkou.

Reagovat
Godwinson

Jj, to bylo výborný. Cahilla jsem nikdy moc nemusel - nesnášim potetovaný ruce.

Reagovat
fantomas

Z mýho pohledu ho nejde nemít rád. Prakticky neznám pracovitějšího borce, sympatičtějšího hráče mimo hřiště a ani nemám radši žádnou z oslav než to jeho boxování.

Reagovat
fantomas

Krom toho ty jeho góly hlavou taky nejde neobdivovat.

Reagovat
Lorcan

jj, Cahill je borec ale přišlo mi že prvníu gólu Austrálie předcházel offside Emertona

Reagovat
Godwinson

Jj, byl to ofsajd.

Reagovat
Shevchenko

Mě se právě zdálo, že nebyl, že se tam zapoměl ten Ind, co byl nejblíž kameře, ale jistý si nejsem.

Reagovat
fantomas

Na toho sem pozor možná podvědomě nedával, ale když sem na to koukal i z opakovačky, tak sem kroutil hlavou, jak to mohl pustit. Dneska to vůbec mával dost divně. Gól pak upřel Cahillovi, předtim šanci Emertonovi. Jako by to furt nák podivně kompenzoval.

Reagovat
herbage

Jsi mě vystrašil, že jde Cahill do Arsenalu

Reagovat
fantomas

Reagovat
Godwinson

O tom se ale píše taky :)

Reagovat
Usty

super gesto

Reagovat
fantomas

Ale i s tim vysvětlenim, jinak by to nejspíš nikdo nepochopil.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele