Asijský pohár 2011 - devátý hrací den

16.01.2011, 01:48
Aktuality
Zaujalo nás
To nám to utíká! Dnešek sice další rozuzlení dle očekávání nepřinesl, již zítra ovšem budeme znát první dvojici, která postoupí do čtvrtfinále. K němu má zatím ve skupině A nejblíže Uzbekistán, ve skutečnosti se však klidně ještě může předčasně pakovat. Postoupit totiž stále mohou všechny čtyři týmy.

Úporná taktická bitva, jejímž nejvýraznějším aspektem byly četné zákeřnosti na obou stranách, diváky těžko mohla nějakým pozitivním způsobem nadchnout. Na druhou stranu o to víc jsme si mohli vážit každé sebe míň kloudné akce, k jejímuž vyprodukování se aspoň občas měla reprezentace KLDR. To Írán nepředvedl zhola nic, chtělo by se říct. Sázení na standardky hrozivým způsobem neneslo ovoce, minule aktivní Teymourian s Rezaeiem z neznámých důvodů chyběli v základu (prvně jmenovaný dokonce i na lavičce) a jejich klíčových funkcí jako by se každý štítil ujmout. K dobru lze Ghotbiho svěřencům přičíst snad jen opravdu pozorné počínání si v defenzívě, obranný val se Severokorejcům povedlo prolomit jen sporadicky (hlavně po pravé straně). Zato ale dost možná mohla spíš vlastní neschopnost červených - jejich nepropracovaný přechod do útoku a prakticky nijaká ofenzivní tvář. Na pravdivosti těchto slov jen stěží něco mění i občasné záblesky skoro až geniality pozorovatelné například u Pak Nam-chola nebo Mun In-guka.

Hůře se mi dosud výrazné osobnosti zápasu nevybíraly, to zkrátka na úvod musím říct, než se začnu tradičně věnovat silným a slabším článkům té a té sestavy. Nakonec jsem vsadil na ofenzivní duo Nouri-Ansari Fard, na jejichž vzájemném porozumění dnes stála prakticky celá íránská ofenzivní vizitka. Naštěstí pro Ghotbiho a fanoušky jednou spolupráce těchto dvou vyšla na jedničku podtrženou a výsledkem je pro ně tedy další upracované vítězství. Ze Severokorejců ukazuji na Pak Nam-chola, zdaleka nejtechničtějšího borce z Jo Tong-sopovy družiny, jemuž akorát prospěl přesun od levé postranní čáry více do středu hřiště. Naopak veskrze na celé čáře zklamal Jong Tae-se. Ten nejspíš ještě po zranění není v ideální kondici, jinak si nedovedu vysvětlit jeho časté a mnohdy opravdu zbytečné pády při jakkoliv intenzivním kontaktu s protivníkem. Oproti kolegovi Hong Yong-jovi dnes vypadal tak trochu jako opilý chasník. To samé lze ale koneckonců říci i o Mobalim na opačné straně. Oba dva v předešlém utkání symbolizovali docela výrazné postavy svého mužstva, dnes však předvedli tuze málo.

Írán - KLDR 1:0

16. minuta - Jong Tae-se prvně prudkou ranou z přímého kopu prověřil Rahmatiho, Pak Nam-cholova dorážka už pak mezi tři tyče nemířila.

28. minuta - Ansari Fard nepříjemně dotíral na severokorejského obránce, který také nakonec přišel o míč a dovolil protivníkovi tváří v tvář Ri Myong-gukovi skórovat. KLDR však zachránil sudí, který si všiml nenápadné Írancovy hry rukou.

40. minuta - Jong Tae-se startoval z ofsajdové hranice na jemně podebranou přihrávku Pak Nam-chola, vystřelit se mu ovšem povedlo tak akorát do Rahmatiho, jenž s potěšením kryl.

42. minuta - Nouri na ose hřiště ze vzduchu netrefil balon ani zdaleka ideálně, což byla z pohledu Íránců docela škoda. Vážně ideální pozice na palbu z voleje. Vlasatý záložník také hodně litoval, okamžitě se s rukami na obličeji sesul k zemi.

50. minuta - Tohle Jong Tae-se určitě mohl ustát. Výměnou za brilantní zpracování dlouhého nákopu se ve vápně skácel následkem slabého odstrčení soupeřem místo toho, aby se za každou cenu pokusil zakončit.

62. minuta - GÓL! Obdivuhodný cit pro balon prokázal Ansari Fard. To když z výskoku naprosto dokonale ztečoval do sítě polovysoký centr Nouriho a konečně tak otevřel skóre.

69. minuta - Nenápadný dalekonosný pokus Cha Jong-hyoka po delší době notně vylekal Rahmatiho. Ten rozpačitě zasahoval u své pravé tyčky.

90. minuta (+1) - Ohromná smůla teď definitivně sráží Severokorejce na kolena! Kapitán Hong Yong-jo obdržel pas na okraj velkého vápna, prvním dotykem se dostal do ideální palebné pozice a odtud bohužel pro KLDR jen ostrou ranou orazítkoval břevno íránské svatyně.

KLDR (4-4-2): Ri Myong-guk - Cha Jong-hyok, Ri Jung-il, Ri Kwang-chon, Jon Kwang-ik - Mun In-guk (62. Ryang Yong-gi), An Yong-hak, Pak Nam-chol, Kim Kuk-jin - Hong Jong-jo, Jong Tae-se (65. Pak Chol-min)

Írán (4-5-1): Rahmati - Nosrati (61. Rezaei), Aghili, Hosseini, Haji Safi - Heidari, Nekounam, Nouri, Mobali (46. Nori), Chalatbari - Ansari Fard

Hvězdy zápasu: Nouri, Ansari Fard (Írán) a Pak Nam-chol (KLDR)

Jestliže Íránci se Severokorejci málem nudili k smrti, pečlivý divák, který si nenechá ujít žádné střetnutí Asijského poháru, si alespoň vše vynahradil během utkání nadcházejícího. To fakticky bylo i nebylo vyrovnané a právě tahle nevyzpytatelnost na něm byla zřejmě nejlepší. Dlouhou dobu byli na ručník zralí obhájci prvenství, ke konci prvního poločasu například zase Iráčané hned dvakrát otestovali pevnost ukotvení branky za Nasserovými zády. Bezbrankový stav byl celých těch vlastně 90 minut opravdu podivuhodným úkazem a mohli za to z valné většiny i brankáři, nejen ne úplně vždy přesní střelci. Nasser i Kassid dokázali, že jsou talentovanými jedinci, a akorát potvrdili, že úroveň golmanů v Asii je zpravidla na výborné úrovni (oproti těm africkým například).

Pochopitelně, zatímco publikum zářilo nadšením, trenéři byli jako na trní. Hlavně Arabové zvládli schopně navázat na sympatický týmový výkon z předešlého klání, hodně rádi se drali dopředu, kde zároveň málokdy narazili na pevnou hráz. To soupeř ze Středního východu se tuze dlouho rozkoukával, ale i skulinky v defenzívě SAE nebyly nikterak zanedbatelné a neviditelné. Koneckonců místy se taky hrálo ve skutečně zběsilém tempu, takticky minimálně vyspělí aktéři se vzadu nijak zvlášť nezdržovali a i proto (spíš hlavně proto) se navzájem neustále nachytávali v nedbalkách.

Spojené arabské emiráty - Irák 0:1

23. minuta - Rohový kop se pěkně kroutil směrem k bráně, kde ho těsně před čarou ještě ztečoval do tyče stoper Al Kamali. Jeden z reprezentantů SAE se pak ještě slabě pokoušel dorážet, ani tak se však Arabové neprotlačili k první brance.

26. minuta - Chalil vůbec neustál další velkou šanci svého týmu. Předcházel ji sice těsný ofsajd, nicméně talentovaný útočník svůj hlavičkovaný pokus stejně nedokázal sklopit a zblízka tedy odpálil míč vysoko nad břevno.

33. minuta - Chater překrásně cpal svůj projektil z přímého kopu takříkajíc pod víko, tam si ale pro míč spektakulárně doletěl brankář Kassid. Oba muži činu odvedli opravdu prvotřídní robotu.

38. minuta - Karta se obrací! Akram se dostal dva metry od brankové čáry k hlavičce, kterou poslal do břevna, jeho dorážejícímu spoluhráči pak už do "kuchtění" úvodní branky sáhl šikovný brankář Nasser.

42. minuta - A branková konstrukce za Nasserem zvoní podruhé! K úchvatné "uhýbavé" pumelici se ve vzdálenosti nějakých 30 metrů odhodlal Qusay a divže neproděravěl levou tyč Nasserovy klece.

55. minuta - Saeed měl záviděníhodný klid na zakončení hlavou, to však dost dobře zpackal a v záklonu zacílil hodně vysoko.

63. minuta - Chalil se ze strany řítil sám na Kassida, s koncovkou ovšem otálel až do té doby, než se mu pod nohy vrhnul obětavý Kassid.

64. minuta - Al Hammadi dokonale zaskočil diváky i Kassida svou pumelici z velkého úhlu, která pro změnu opět zabušilo na brankovou konstrukci. Mimochodem na tu samou, která dostala tak zabrat v první půli.

66. minuta - Golman SAE Nasser si teď vybral slabší chvilku. V cestě za centrovaným míčem proletěl jenom tak naprázdno a mohl jen děkovat Sebilovi, že stihl natlačit své tělo do trajektorie Abdulzehrova hlavičkového pokusu.

90. minuta (+4) - GÓL! Velmi nešťastný okamžik pro hrdinné Araby! Mahmud obdržel míč na pravé straně, odkud směřoval míč do vápna. Tam se sice v jeho úplné blízkosti nepohyboval nikdo z jeho spoluhráčů, ovšem službu, na níž Mahmud čekal, nakonec smolně vykonal obránce Abbas.

SAE (4-2-3-1): Nasser - Sebil, Al Kamali, Abbas, Jaber - A. Abdulrahman, Chater (84. Mubarak) - Al Wehaibi (74. Chamis), Matar, Al Hammadi - Chalil (68. Al Kas)

Irák (4-4-2): Kassid - Ibrahim, Erhaima, Saeed, Mahdi Kareem - Muneer, Abdulzehra (74. Mustafa Kareem), Akram, H. Mohammed (64. Abbas) - I. Mohammed (61. Jasim), Mahmud

Hvězdy zápasu: Matar, Chater (oba SAE) a Kassid (Irák)

Nej...celého kola

Nejlepší hráč: Ismaeel Abdulatif (Bahrajn)

Nejvtipnější moment: Bahrajnská oslava prvního gólu, kdy se střelec Aaiš postavil před řadu spoluhráčů, jakoby po nich hodil kámen a oni se synchronizovaně skáceli na záda

Nejhezčí zákrok: Mark Schwarzer proti Ki Sung-Yuengovi (korejský záložník střílel jen z pár kroků, vše se seběhlo v ohromné rychlosti, přesto byl Schwarzer na zemi po své pravé ruce tak akorát včas)

Nejdůležitější moment: Ri Myong-Gukova chyba před vyrovnávacím gólem Austrálie

Nejpozoruhodnější moment: Abdulatifovi stačil jediný zápas na to, aby v tabulce střelců všechny přeskočil a se čtyřmi góly se usadil na jejím čele

Nejlepší jedenáctka: Amer Šafi (Jordánsko) - Cha Doo-Ri (Korejská republika), Bilal Mohammed (Katar), Lucas Neill (Austrálie), Lee Young-Pyo (Korejská republika) - Odai Al Saify (Jordánsko), Server Džeparov (Uzbekistán), Park Ji-Sung (Korejská republika), Faouzi Aaiš (Bahrajn) - Jusef Ahmed (Katar), Ismaeel Abdulatif (Bahrajn)

Co čekat od zítřka?

Již zítra vstoupíme do závěrečné části skupinové fáze letošního Asijského poháru, v níž pochopitelně stále půjde o hodně. I ve skupině A, kde zatím nikdo nemá nic jistého, ačkoliv tam nacházíme jeden stoprocentní tým a naopak jiný s žádným bodem na kontě. Všichni ovšem mohou ještě za určitých podmínek postoupit, hlavně vedoucí Uzbekistán by si v zápase s Čínou neměl nechat čtvrtfinále proplout mezi prsty. Kuvajt se zase proti Kataru zřejmě bude soustředit hlavně na záchranu cti. Vždyť i sám kapitán Bader Al Mutwa už jako by se vzdával. O variantě postupu hovoří jako o zázraku. Přitom ani neexistuje zvláštní důvod. Kuvajt by pořád měl být proti Kataru objektivně považován za favorita, dosavadní dva zápasy prohrál, dá se říct, jen díky smůle. V prvním utkání jej krutě poznamenala hloupost obránce Musaeda, v tom druhém byl i silnému Uzbekistánu nadmíru vyrovnaným soupeřem. Nicméně poslednímu vítězi prestižního Gulf Cupu by stejně mohla pozice outsidera akorát vyhovovat. S myšlenkou "nemáme co ztratit" se do zápasů vždy chodilo snáze než pod tlakem, pod jakým v neděli budou domácí.

Ten bude stoprocentně enormní, podobný tomu při zahajovacím klání. Záložník Hamid Ismaeil ovšem sebevědomě tvrdí, že tentokrát ho jsou zástupci pořadatelské země připraveni ustát. První zápas prý Katařany probral, teď už budou daleko soustředěnější. O tom svědčí i slova Bruna Metsua, jenž prý nebude brát vůbec žádný zřetel na souběžně hrané klání Uzbeků s Číňany. Katar má koneckonců vše ve svých rukou, takže pro také. Tak jako tak na hráčích nicméně leží obrovská zodpovědnost, všechny do jednoho čeká stoprocentně nejdůležitější zápas kariéry. Chalifa Stadium v Dauhá patrně opět uvítá minimálně třicet tisíc návštěvníků, stejně jako tak činil v předchozích dvou případech, kdy se tu představili domácí. Bude to velký zápas pro celý národ, který zároveň na fotbalových kolbištích i má Kuvajtu co vracet. V letech 1980 a 1984 mu na Asijském poháru hned dvakrát podlehl.

Uzbekistán se už nejspíš vidí ve čtvrtfinále, podcenit závěrečný souboj ale rozhodně nehodlá. To potvrzují i slova jedné z defenzivních hvězd turnaje, Odila Achmedova. Ten tvrdí, že se svými spoluhráči rozhodně pojede na vítězství, třebaže Uzbekům bude bohatě stačit pouhá remíza. Zároveň pochopitelně svými myšlenkami nekončí jen u postupu ze skupiny, cílem Abramovova nesmírně disciplinovaného výběru nemůže být nic menšího než celkový triumf. Přeci jen, nikdo tady zatím nepůsobí tak suverénním a neohroženým dojmem jako právě Uzbeci.

To Číňané jenom potvrzují, že jejich nynější generace není ani náhodou z nejsilnějších. Sic Du Wei před duelem s Uzbekistánem vyřkl slova o konečném vzestupu čínského fotbalu, letošní ročník Asijského poháru mu zapravdu zatím moc nedává. K úvodní výhře se Gaovi svěřenci vyloženě protrápili, aby záhy "rupli" s papírově nejslabším účastníkem skupiny. Mladý kádr se holt ještě učí, vyloženě zkušený je tu krom kapitána Du Weie akorát Qu Bo (na turnaji zatím dost nevýrazný), takže na druhou stranu má slova ze začátku odstavce mohou být vyřčena poněkud předčasně. Letos je nicméně na čínský výběr až moc brzy - útočit nemá kdo, brání se nekompaktně. A tak dále. I jen čínskému postupu do čtvrtfinále momentálně příliš nevěřím.

Stranou pozornosti

- Indové již mohou po Saúdech jako druzí bilancovat. V jejich případě není takhle brzké vyřazení žádným překvapením, spíše se očekávalo, přesto se však budou vyvozovat důsledky. Čekat se bude na to, jestli vydrží Houghton, který měl přemítat o své budoucnosti už po neúspěšných Asijských hrách. Zároveň ale právě anglický trenér ještě spolu s Renedym Singhem nabádají indické mecenáše, aby zlepšili fotbalovou infrastrukturu, že jinak se reprezentace o výrazný krok dál neposune.

- Abdulatifovo střelecké kvarteto určitě bylo svým způsobem jedinečné, přesto není sám, kdo takový kousek na Asijském poháru kdy předvedl. Před třiceti lety stejným způsobem sestřelil Bangladéš Íránec Behtaš Fariba, aby jeho tým vyhrál vysoko 7:0, nakonec se ale ani nestal nejlepším kanonýrem šampionátu. Roku 1996 se v roli čtyřgólového hrdiny představil další íránský fotbalista, tentokrát už sám legendární Ali Daei. Jeho trefy byly přitom nesmírně důležité - Team Melli hrál s Jižní Koreou ve čtvrtfinále 2:2, dokud se do toho neopřel nejlepší reprezentační střelec všech dob a čtyřmi zářez v rozmezí 23 minut neudivil celý kontinent.

- A ještě jedna gólová a zároveň statistická lahůdka. Nesmírně důležitý Hondův gól proti Sýrii, který se také nakonec stal vítězným, můžeme počítat za jubilejní tisící japonský na mezinárodní scéně! Sám střelec, jenž skóroval z penalty v 82. minutě, přiznal, že se trošku klepal. Nakonec ale ranou doprostřed brány doopravdy rozhodl. Skutečnost, že se japonská reprezentace dostala na takovouhle metu, bude dle prezidenta fotbalové asociace Jundžiho Ogury oslavena společně s devadesátými narozeninami svazu. A v Tokiu teď zároveň pochopitelně doufají, že bude co oslavovat i v návaznosti na Asijské mistrovství.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (37)

Přidat komentář
hefy

Teď jsem tak nějak letmo projel soupisku Kataru a musim říct, že to je teda hnus. Naturalizovaných cizinců habaděj - Burhan (Ghana), Kasola (Keňa), Al-Hamad (Jemen), Lawrence (Ghana), Siddiq (Saud. Arábie), Rizik (Kuvajt), Fábio Cesar (Brazílie), Talal (Kuvajt), Soria (Uruguay), Kwasi (Ghana), Saqr (Saud. Arábie), Marcone (Brazílie), Koni (Senegal), Goma (Guinea), Al-Shammari (Saud. Arábie).

U těch hráčů ze Saudký Arábie je to celkem pochopitelné, ty státy jsou vedle sebe a dá se to přirovnat třeba ke Skotům, co reprezentujou Iry a naopak, ale ti Brazilci, Afričani, Uruguyec a jiný se moc nedají. Docela se bojím toho jejich MS, protože se dost možné, že tam bude hrát sestava jen z naturalizovaných Brazilců a jiných.

Reagovat
hefy

*OT

Reagovat
Usty

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Čekal jsi něco jiného?

Reagovat
hefy

Spíš jsem naivně doufal, že to neni špatné. Nejhorší je, že se to bude furt zhoršovat.

Btw Fabio Cesar hrál za Plzeň.

Reagovat
hefy

*tak špatné

Reagovat
smazaný uživatel

To same co v atletice..

Reagovat
domingo

Jj no, proto taky Katar nemám rád Oni jsou nenažranci, přitom v Arábii se nerodí vůbec špatní fotbalisti. Já si myslím, že oni se (s přihlédnutím na svoje ambice) snaží co nejvíc eliminovat ten klasickej arabskej problém s neschopností podávat adekvátní výkony mimo domácí prostředí, jenže ono je to kontraproduktivní, protože tihle cizinci se naopak nedokážou vybičovat v domácím prostředí...

Reagovat
osobnostx

Vždycky když se Máčala vychloubal jaký divy hraje s týmem Kataru když mají pouze 800 registrovaných hráčů a že chudák nemá z čeho vybírat, tak jsem si říkal jestli také práskne kolik v jeho týmu Hraje Ghaňanů, Nigerijců a Brazilců...tehdy to bylo tuším až 9 hráčů ze základní jedenáctky. Nikdy ani slovo a jak ho především trubky na IDNESU oslavovali....

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

A stejně jim to je k prdu...

Reagovat
hefy

Ale na tom MS budou tak jako tak.

Reagovat
fantomas

Protože sou nadšení do pořádání všeho možnýho no...fotbalově tam dost možná úplně vyhoří.

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda že už to nedává eurosport2 moje připojení k netu je fak bída, takže to je jak trhací kalendář snad ještě něco daj

Reagovat
niflheim
Reagovat
Shevchenko

A protože tady je to strašný problém si to najít.

Reagovat
rufus

Tohle nechápu. Tady na EF se pořád někdo ptá na otázky typu: kolik je tomu hráči let, kolik dal letos gólů, hraje vůbec v základní sestavě, atd.. přitom na většinu podobných otázek tady stačí třeba 3x kliknout a odpověď je na světě..

Reagovat
fantomas

Reagovat
niflheim

Jsem slepý, bo jsem si toho tady předtím nevšiml

Reagovat
fantomas

Nesterov.

Reagovat
fantomas

To sou góly, nádhera!

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska to fakt stojí za to, povedený den... a Čína mně příjemně překvapila ať už to dopadne jakkoli.

Reagovat
fantomas

Koukal si i na část Katar-Kuvajt? Jak to tam vypadá? Fakt na 2:0?

Reagovat
smazaný uživatel

Jenom útržkovitě góly o přestávce, víc jsem neviděl...

Reagovat
domingo

Co je to s tím Kuvajtem, podle sestřihů se mi dost líbili..

Reagovat
fantomas

Taky nechápu...hrajou dobře, ale výsledky prostě nemají. Jestli nakonec fakt postoupí ten Katar, tak...to né!

Reagovat
domingo

No vypadá to tak... mohli by se ještě vyšvihnout na první místo, aspoň by to měli Jordánci lehčí Ale spíš to vidím na mač s Uzbekistánem, na to bych byl hodně zvědavej...

Reagovat
fantomas

Uzbeci si to pohlídaj. Nemaj problém kontrolovat tempo hry zatim.

Reagovat
smazaný uživatel

Čína ale měla šancí dost... jinak Katar to pod tlakem domácího týmu dneska zvládl excelentně!

Reagovat
fantomas

Bohužel no. A Uzbekistán ten závěr celkem vypustil, nechápu.

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně Kuvajt výsledkově zklamal, jinak to byla docela zajímavá skupina... Katar ještě může ve čtvrtfinále překvapit, od Uzbekistánu se postup čekal a asi půjde ještě mnohem dál.

Reagovat
fantomas

Tak Katar pude nejspíš na Japonce, a ty se svym halabala stylem těžko pořádně překvapěj. Ale tak uvidíme. S Uzbekama v semifinále počítám tak na 90%.

Reagovat
smazaný uživatel

S tím Japonskem máš pravdu, tak dalece jsem nad tím nehloubal... každopádně si Katar odehrál maximum a určitě je to nakopne do budoucnosti vzhledem k vlastnímu MS. Jsem zvědavý jak budou vypadat Uzbeci až budou hrát celý zápas naplno...a jestli to umí, zatím si vždycky vzali nějakou pauzu :)

Reagovat
domingo

Takže Katar - Japonsko, Uzbekistán - Jordánsko? Nice...

Reagovat
fantomas

Japončíci i Uzbekové celkem jistě v semifinále, to je teprve nice!

Reagovat
domingo

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele