Základní část FORTUNA:LIGY vrcholí: Sparta se představí v Olomouci, Slavia cestuje do Hradce

26.04., 18:24
Aktuality
Andrův stadion v Olomouci (© Sigma Olomouc)

Třicátým kolem vyvrcholí v neděli základní část FORTUNA:LIGY. Obhájce titulu a jistý vítěz základní části Sparta se představí v Olomouci. Pražská Slavia, která ztrácí na městského rivala čtyři body, bude hrát v Hradci Králové. Plzeň by si vítězstvím nad Teplicemi zajistila už před nadstavbou nejhůře konečné třetí místo v tabulce. Rozhodne se o posledním účastníkovi skupiny o titul, o šesté místo bojují čtyři týmy. Všech osm zápasů má výkop v 15:00, pouze na čtyřech z nich bude k dispozici videorozhodčí.

Sparta si díky prvenství v základní části zajistila výhodu domácího prostředí v nadstavbovém derby se Slavií, které se odehraje 11. května. Letenští vyhráli venku v lize šest z posledních sedmi zápasů a s 32 získanými body jsou tam nejlepším týmem sezony.

"Je pěkné, že jsme si zajistili první místo. Dává nám to domácí výhodu do nadstavby. Olomouc ukázala velký charakter. Moc se jim v poslední době nedařilo, ale zvedli se a minule remizovali na Slavii. Všechno ale záleží jen na nás," řekl asistent trenéra Sparty Lars Friis.

Osmá Olomouc vyhrála jediné z posledních pěti kol, dvakrát za sebou ale bodovala a stále má šanci na skupinu o titul. Minulou remízou 2:2 na Slavii pomohla Spartě s předstihem ovládnout základní část. Trenér Sigmy Jiří Saňák v minulosti působil na lavičce Sparty jako asistent.

Slavia v posledních dvou kolech prohrála v Plzni 0:1 a doma remizovala s Olomoucí, čímž si zkomplikovala boj o titul. V minulých dvou sezonách o něj přišla i kvůli zaváhání s Hradcem Králové, kde prohrála dvakrát za sebou. "Poslední výsledky jsou samozřejmě komplikací. Víc než nad situací v tabulce přemýšlím nad tím, proč jsme nezvládli poslední dva zápasy," uvedl kouč vršovického celku Jindřich Trpišovský. Devátí "Votroci", kteří prohráli jediné z posledních 10 kol, mají stále naději na účast ve skupině o titul.

Plzeň ve středu porazila Zlín 3:0 a prošla do finále domácího poháru, v němž vyzve 22. května Spartu. Vítězstvím nad Teplicemi by si už před nadstavbou zajistila nejhůře konečné třetí místo v tabulce, což by jí díky postupu do finále MOL Cupu vyneslo nejméně účast ve 3. předkole Evropské ligy.

"Třetí místo matematicky ještě nemáme, ale v mých očích je to na 99 procent. Máme svoji úroveň, nějaké body ještě uděláme, v to pevně věřím," řekl trenér Západočechů Miroslav Koubek.

Čtvrtá Ostrava se utká se sedmým Libercem. Hostujícímu Slovanu bude kvůli čtyřem žlutým kartám chybět trenér Luboš Kozel, který před současným angažmá Baník vedl.

Šestou příčku drží o bod Slovácko, které nevyhrálo šest kol v řadě. Tým z Uherského Hradiště čeká duel na hřišti předposledních Českých Budějovic. "Chceme se v posledním kole základní části odrazit od zápasu s Plzní, který se nám herně povedl a v Budějovicích vyhrát. Tím bychom si zajistili účast v nadstavbě ve skupině o titul," prohlásil asistent trenéra Slovácka Jan Palinek.

Záchranářský souboj bude k vidění ve Zlíně, kam přijede poslední Karviná. "Ševcům" patří první barážová pozice a od nováčka soutěže je dělí jen tři body.

Jablonec hostí Mladou Boleslav. Zatímco Severočechy čeká boj o záchranu, Středočeši se představí v elitní skupině. Bohemians 1905 se utkají s Pardubicemi. Oba se znovu potkají ve skupině o záchranu.

Mužstva se po 30. kole rozdělí do tří nadstavbových skupin. V té první se týmy utkají o titul, celky na 7. až 10. místě čeká skupina o Evropu. Od 11. do 16. pozice se mužstva představí ve skupině o záchranu.

Autor: ČTK

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele