Asijský pohár 2011 - pátý hrací den

11.01.2011, 19:32
Aktuality
Zaujalo nás
Pátý hrací den Asijského poháru přinesl první bezbrankový zápas, ten však přesto bavil dost možná víc než následující souboj Iráku s Íránem. Ten zároveň uzavřel první cyklus utkání, od zítřka se posouváme do druhého poschodí. Je tedy čas představit vám novou rubriku "Nej...celého kola".

Nejspíš za to mohla ona neproměněná penalta, a tudíž i promarněná šance jít velmi brzy do vedení, každopádně Severní Koreji se první hodina na turnaji hrubě nepovedla. Slibovaná odvážnější hra se konala zhruba tak z jedné třetiny - už to sice nebyla úporná nakopávaná na Jong Tae-seho, ovšem závislosti na něm (a nově i Hong Yong-jovi, s nímž se Jong Tae-se hledal pomalu poslepu) se KLDR ještě ani zdaleka nezbavila. Pokusy o plynulý přechod do útoku zpravidla nevypadaly dvakrát ladně a nejčastěji ani neústily v pořádný úspěch. Navíc poodhalenější ofenzivní choutky Severokorejců byly zároveň vykoupeny děsivě propustnou obrannou linií, která samou nervozitou jednak ani nebyla schopna jednoduše se zbavit balonu (místo toho zadáci promachovali, ukopávali se a tak podobně), jednak kupila jednu poziční hrubici na druhou. Jen rozhazovačnosti soupeře potom mohl poněkud přemotivovaný Ri Myong-guk vděčit za svou celozápasovou nepřekonatelnost.

Původ severokorejského trápení můžeme odvozovat rovněž od absence klasického středového tvůrce hry. Ryang Yong-gi totiž tak nějak nestačil, i když se snažil, a Pak Nam-chol byl nepochopitelně spoluhráči zcela ignorován a nevyužíván, přestože právě v něm ten tvořivý potencionál nabývá nejvyšší koncentrace. I přesto nicméně zhruba po těch 60 minutách začala být KLDR dominantní složkou zápasu. Ne však nebezpečnější než dřív. Z platonického tlaku za celý poločas ani jednou (!) pořádně nevystřelila, zatímco dlouho nevýrazné Emiráty se ještě v závěru klidně mohly chopit vedení. Z pohledu Severní Koreji tak skutečně nešlo o vydařené utkání, borci v červeném předvedli souhrnně hodnotnější výkon.

Obzvlášť se v jejich dresu vyjímal hráč s číslem pět, 21letý špílmachr Amer Abdulrahman, který možná českému fanouškovi z dálky (nejen tělesnou konstitucí) připomínal Jana Morávka. Nadanému dirigentovi se sice v druhé půli trošku vychýlila muška, nicméně i tak předvedl dohromady několik chytrých pasů. To právě na něm šlo dnes ideálně demonstrovat, že se v kádru SAE vážně nacházejí nesmírně talentovaní mladíci. Sic údajně největší příslib do budoucna, Ahmed Chalil, až tak nezářil. To však bylo způsobeno také tím, že vpředu červení nikdy nesobčili, opravdu příkladně kombinovali nebo se alespoň snažili hledat jeden druhého. Potom se jen těžko vyzdvihují individuality, když vlastně každý z ofenzivních hráčů dnes vyprodukoval nějakou tu povedenou narážečku, přihrávku, centr.

Korejská LDR - Spojené Arabské Emiráty 0:0

7. minuta - Hong Yong-jo u brankové čáry instinktivně za sebe předal vzduchem míč Jong Tae-semu, kterého zezadu nepatrně postrčil Al Kamali a červeným bylo hned zkraje zápasu zle - kopala se proti nim penalta. Nakonec však nic nebylo tak drastické. Hong Yong-jo totiž sice nakráčel k balonu velmi sebevědomě, pak jím ovšem akorát rozezvučel levou tyčku Nasserovy svatyně, takže se skóre již takto brzy neměnilo.

12. minuta - Ri Myong-guk podivně vyboxoval centr přímo do chumlu před sebou, odkud některý z Arabů zakončoval přes hlavu mimo.

24. minuta - Do kuriózní šance se dostal kapitán SAE Chater. Míč k němu do vyložené šance odpálil jeden ze Severokorejců, kterému vůbec nesedl zamýšlený dlouhý nákop. Proti červené čtyřce se však rozevlátým stylem, připomínajícím skoro až japonské kamikadze, vrhl brankář Ri Myong-guk a nohou balon náhodou vyrazil do bezpečí.

26. minuta - Na přední tyč nabíhali při standardní situaci trestuhodně nebráněni hned dva borci v červeném. Al Chalil byl nakonec tím z nich, kdo se hlavou vložil do trajektorie prudkého centru, bohužel pro SAE jej přizvedl o malinko více, než bylo třeba.

32. minuta - Abdulrahman z hloubi pole nádherně vyzval ke skórování Matara, jenž se do vzduchu položil na bok a pravačkou posunul míč těsně vedle pravou tyč.

45. minuta - Další akrobatické zakončení v podání arabského hráče. Tentokrát Jaber pálil ze zvláštní pozice těsně vedle po Abbasově přistrčení hlavou.

54. minuta - Matar se při dobíhání k odraženému míči příliš nerozpakoval a bez rozmyslu celkem povedeně vypálil nad břevno.

88. minuta - Po zatraceně dlouhé výluce si červení zase jednou vzpomněli, jak dokázali diváky bavit v první půli. Tentokrát tedy sice jejich kombinaci zakončil přihrávkou Al Hammadimu jeden z protivníků, nicméně střela z toho jednoduše byla tak jako tak. Ri Myong-guk předvedl další rutinní blok.

89. minuta - Patrně nejblíž gólu za celý zápas byly SAE právě až minutu před koncem, kdy se ve skrumáži prosadil k hlavičce Al Kathiri a Ri Myong-guk musel ze svého arzenálu vytáhnout jeden pěkný akrobatický, a dnes vůbec první těžký zákrok.

KLDR (4-4-2): Ri Myong-guk - Cha Jong-hyok, Pak Nam-chol, Ri Kwang-chon, Jon Kwang-ik - Kim Kuk-jin, An Yong-hak, Ryang Yong-gi, Pak Nam-chol (79. Choe Myong-ho) - Hong Jong-jo (46. An Chol-hyok), Jong Tae-se (83. Pak Chol-min)

SAE (4-2-3-1): Nasser - Sebil, Al Kamali, Abbas, Jaber - A. Abdulrahman, Chater - Al Wehaibi (90. Al Šehhi), Matar (90. O. Abdulrahman), Al Hammadi - Chalil (77. Al Kathiri)

Hvězdy zápasu: A. Abdulrahman, Matar (oba SAE) a Jong Tae-se (KLDR)

Horší start do zápasu si v Íránu asi jen těžko dokázali představit. Koncentrovaná profesura, nadměrné množství ztrát v rozehrávce, i na vlastní půlce. K uzoufání. To vše navíc v konfrontaci s iráckou chutí, vervou, nezměrným sebevědomím. Zatímco si bílí přehazují míče přes hlavu, hledají se patičkami, i jedni z posledních obránců klidně chodí do kliček, Íránci se celou úvodní půlhodinu zmítají ve svíravé křeči. Absolutně si neví rady hlavně se soupeřovým hladem po balonu, kdy Sidkovy ovečky íránskou rozehrávku napadají prakticky okamžitě po ztrátě balonu. Plynule přecházejí do presinku a jen málokdy se hned ustaraně vrací na vlastní polovinu. To však Iráčanům přeci jen nemohlo vydržet věčně, postupem času tedy soupeř vyrovnal hru a druhé dějství už se pak kompletně odvíjelo pod jeho línější, konzervativní taktovkou.

Z relativní druhopoločasové nudy pak diváka vytrhávaly jen nahodilé momenty, kterých ale opravdu nebylo příliš. Situace se změnila až v poslední patnáctiminutovce, kdy jako by se oba celky znovu probraly k životu a začaly pro změnu zběsile útočit tu na jednu, tu na druhou stranu. Živěji se v těchto chvílích jevili hráči Íránu, kteří se koneckonců na rozdíl od Iráčanů do té doby ani neměli jak nadřít, vyčerpat. I když takovému Rezaeiovi, a ještě spíš Teymourianovi, upřít značnou snahu nemůžeme, to bychom si dovolili moc. Celkově ale spíš vynikali borci v bílém. Ať už to byl neurvalý bojovník Mahmud, rovněž průbojný rychlík Emad Mohammed nebo jeho jmenovec Hawar, schopný exekutor volných kopů a především zezačátku utkání spolehlivá hrozba soupeřovy obranné linie.

Irák - Írán 1:2

3. minuta - To mohl být obhájcův start jako z partesu! Hawar Mohammed šikovně patičkou prostrčil míč mezi dvěma soupeři do úniku Mahmudovi, který místo přihrávky osamocenému spoluhráči volil raději střelu přímo do Rahmatiho.

13. minuta - GÓL! Nakonec si ale Iráčané přeci jen gól moc dlouho nešetřili. Přetažený centr zpoza zadní tyče sklepával do sítě Emad Mohammed, avšak střelec posledního gólu minulého ročníku Asijského mistrovství, Younus Mahmud, ještě pro jistotu skluzem prakticky z brankové čáry vedoucí gól stvrdil. Tři neobsazení hráči ve vlastním vápně - nemyslitelné, a také se to Íráncům vymstilo.

24. minuta - Íránci se na pořádnou odpověď zmohli až prostřednictvím standardní situace, kdy Kassida prudkou hlavičkou otestoval Aghili.

39. minuta - Červení nedokázali z nadějného závaru před Kassidem vytěžit nic jiného než tuze vysokou ránu Gholamiho.

42. minuta - GÓL! Teymourian měl pro jednou oči na stopkách, všiml si na hraně ofsajdu vytrčené duo spoluhráčů, přehodil jim míč přes zeď iráckých těl a Rezaei pak zprava křižnou střelou vyrovnal. Ofsajdová past opravdu těsně nesklapla.

45. minuta - Mohammedův centr z přímého kopu nasměroval Abdulzehra od země spíše do středu brány. Přesto si Rahmati při zákroku nepočínal úplně sebejistě. Chuť si ovšem spravil vzápětí, kdy špičkami prstů vytěsnil nad břevno Saeedovu odvážnou pumelici.

60. minuta - Kassid si trošku pohrál s ohněm, když zariskoval s rozehrávkou nakrátko a bystrý Teymourian se ho okamžitě pokoušel přelobovat. Irácký brankář byl na svém místě včas.

71. minuta - Emad Mohammed si chytře popíchl míč kolem protivníka a založil tak zajímavou herní situaci dva na jednoho, ve fotbale celkem málokdy vídanou. Mohammed ji nevyřešil úplně špatně, na druhou stranu Mahmud to už měl poněkud na dlouhou nohu, takže ve skluzu vlastně ani nezakončil. Mohammed zřejmě raději měl volit střelbu.

76. minuta - Íránská obrana se načas ocitla v rozpacích, čehož opět hodlal využít loupežník Rezaei. Ibrahim k němu ovšem tak akorát včas doklouzal, aby zkušeného záložníka rozhodil natolik, že zacílil jen do boční sítě.

84. minuta - GÓL! Velmi bizarní branka! Mobali zleva zahrával standardní situaci, pod jeho centrem všichni tak akorát přeběhli, nikdo do rovné trajektorie nesáhl, čímž byl Kassid natolik zaskočen, že míč dokonce propustil za svá záda. Sám střelec nemohl vůbec uvěřit, gól "oslavoval" asi stejně nadšeně, jako by si býval dal vlastňák.

90. minuta - Aghili se zase jednou opřel hlavou do balonu, ani tentokrát mu to ale nevyšlo. Branku přestřelil.

Irák (4-4-2): Kassid - Šaker (46. Ibrahim), Erhaima, Saeed, Kareem - Muneer (89. Kareem), Abdulzehra, Akram, H. Mohammed - I. Mohammed (82. Saeed), Mahmud

Írán (4-4-2): Rahmati - Nosrati, Aghili, Hosseini, Haji Safi - Rezaei, Nekounam, Teymourian, Mobali (87. Nouri) - Gholami (84. Ansari Fard), Šojaei (69. Chalatbari)

Hvězdy zápasu: I. Mohammed, Mahmud (oba Irák) a Teymourian (Írán)

Nej...celého kola

Nejlepší hráč: Tim Cahill (Austrálie)

Nejhezčí zákrok: Subrata Paul proti Cahillovi (reflexivní zákrok de facto za tělem, již nad brankovou čárou, při němž si indický golman svou levou ruku pomalu vykroutil)

Nejvtipnější moment: Cha Doo-Riho oslava druhého korejského gólu ve stylu zuřivě tleskajícího a vykuleného blázna

Nejdůležitější moment: červená karta pro Nedu (Kuvajt - Čína za stavu 0:0 -> 0:2)

Nejpozoruhodnější moment: Cha Doo-Riho plovoucí rána předcházející druhému gólu Koreji

Nejlepší jedenáctka: Subrata Paul (Indie) - Luke Wilkshire (Austrálie), Odil Achmedov (Uzbekistán), Hadi Aghili (Írán), Rong Hao (Čína) - Brett Emerton (Austrálie), Server Džeparov (Uzbekistán), Zhao Xuri (Čína), Koo Ja-Cheol (Korejská republika) - Tim Cahill (Austrálie), Aleksandr Gejnrich (Uzbekistán)

Co čekat od zítřka?

Od zítřka lze čekat především historicky první souboj Uzbekistánu s Kuvajtem na Asijském poháru. Na něj se nezasvěcený divák zkrátka musí těšit, protože oba celky na úvod turnaje dali znát, že jsme doteď byli značně ochuzováni. Vůbec nevadí, že Kuvajt pro začátek na pohled jasně podlehl Číně. Ti zasvěcení totiž vědí, že minimálně do osudného vyloučení Nedy byli modří jasně lepší a fotbalovější stranou, i když jsme i v jejich herním projevu mohli najít kopu nedostatků. To Uzbeci se v zahajovacím klání prezentovali nadmíru kompaktním dojmem, působili jako dokonale vyzrálý a uvědomělý mančaft, který přesně ví, co má hrát. Nad spoluprácí Džeparova, Gejnricha a Chasanova se ale již raději rozplývat nebudu, nebo by to akorát vypadalo, že snad středoasijským vyslancům nějak nadržuji. Nicméně tak jako tak se zdá, že Uzbeci skutečně mohou letos pomýšlet na nejvyšší příčky. Připraveni se totiž zdají být výborně. Na závěr ještě dodám, že se zatím Kuvajt s Uzbekistánem mimo Asijské mistrovství utkaly celkem třikrát a dosud mezi nimi není rozhodnuto - stihly se totiž urodit všechny tři varianty výsledku.

Rozklepaný, nesourodý Katar se natěšenému publiku představil v pátek. Ve středu to musí vypadat úplně jinak nebo pořadatelskou zemi zaplaví nepředstavitelný smutek. Celý stát totiž fotbalovým svátkem doslova žije, kopaná je tu teď bezkonkurenčním sportem číslo jedna - ani finále tenisového turnaje v Dauhá mu nemohlo zájmem konkurovat. Proto teď na domácí bude zas a znovu vyvíjen obrovský tlak. Přitom Katařané se budou muset vypořádat se soupeřem, jemuž dříve na Asijském poháru třikrát podlehli a který je na rozdíl od nich na vzestupu. Čína tedy sice ucítila pevnou půdu pod nohama až poté, co byl protivník oslaben, na druhou stranu to můžeme brát jako znamení, že se mladý a houževnatý tým bude minutu po minutě zlepšovat. To by potom fotbalisté Kataru těžko přežívali, nervozita z jejich kopaček asi těžko zmizí jen tak mávnutím kouzelného proutku, uvážíme-li, že tlak na jejich osoby se daleko spíš stupňuje, než že by nějak slábl. Navíc problém Katařanů spočíval i v nefungující spolupráci, a to na všech frontách, což nejspíš nebude jen dílo trémy.

Stranou pozornosti

- Mesaed Neda, vyloučený za hrubé a nesportovní dohrání souboje s Yang Xuem, si z rozhodnutí direktoriátu turnaje ve skupině již nezahraje. Nastoupit bude moci případně až do vyřazovacích bojů. To jinému hříšníkovi, Kwak Tae-Hwimu z Jižní Koreji, bude pravděpodobně uložen pouze jednozápasový trest.

- Tim Cahill v zápase s Indií představil kromě tradičního boxerského souboje s rohovým praporkem i další originální oslavu. Jeho simulování telefonického hovoru mělo navíc i hlubší smysl. Australská hvězda tím chtěla divákům připomenout možnost zavolat na charitativní linku, přispět tak finančně obětem povodní, které nedávno postihly oblast státu Queensland, a zároveň se zapojit do soutěže o možnost zhlédnout tréninkovou jednotku Evertonu, sníst si u toho večeři a ještě obdržet podepsaný pár kopaček i dres.

- Bahrajnský kouč Salman Šarida se s chladnou hlavou pustil do hodnocení úvodního vystoupení jeho svěřenců na Asijském poháru. Dle jeho slov rozhodla korejská převaha ve středu pole a soupeřova zkušenost. Právě teď se prý naplno projevila absence velké osobnosti v kádru, kterou tam marně hledáme i kvůli rozsáhlé marodce. Na opačné straně barikády se pro změnu do nebes vyzdvihoval univerzál Koo Ja-Cheol, který v pondělí Bahrajn coby náhradník za Park Chu-Younga odstřelil rovnou dvěma góly.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (60)

Přidat komentář
Usty

Skvělá práce fakt fantomasi.. ;)

Timmy

Reagovat
fantomas

Díky.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Godwinson

fantomas a Subrata, neskutečnej výkon.

Reagovat
fantomas

Taky dík.

Reagovat
Lorcan

Reagovat
smazaný uživatel

Krása fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Ou shit kdo tyhle články píše.

Reagovat
smazaný uživatel

OT:Neměl SWP bráchu nebo někoho takovýho?Nevíte?

Reagovat
Usty

Má Bradleyho

Reagovat
smazaný uživatel

Dík

Jo a jinak ten článek Cudiciniho je pěknej

Reagovat
Usty

díky

Reagovat
mike.84

pátý hrací den - fotbaliste zdrhají před irackým bombovým utokem, chtěla by říct fotka

Reagovat
smazaný uživatel

Největší překvapení 1 kola vítěztví Sýrie nad Saúdskou Arábii

Reagovat
stas87

iran a ja som to prwsvihol vdaka futbale v hale

Reagovat
smazaný uživatel

Znate jeste neaky stranky o AFC, treba anglicky, ...?.....

Reagovat
Godwinson
Reagovat
smazaný uživatel

Thanks.... .....

Reagovat
domingo

Fantomas

Írán

Dopredel, měl bych mí%n chlastat a víc koukat :)) ale slibuju, že se to brzo spraví. Za chvílii (snad, klep klep) budu mít po zouškách a pak přijde čas na fotbal.

Reagovat
fantomas

Kdo neviděl Subrutův heroický výkon proti Austrálii, obzvlášť ten senzační zákrok, který mi tak připomněl ten slavný Seamanův, vřele doporučuju:

http://www.footytube.com/video/australia-v-india-10-1-2011-afc-asian-cup-69955

(jediná jeho chybička - nechal se rozvášnit v závěru poločasu a měl svuj díl viny na třetim gólu, ale jinak opravdu mág ve vzduchu i na zemi)

Reagovat
Godwinson

Kuvajt hraje fakt dobře.

Reagovat
Godwinson

To zazdil teda neuvěřitelně.

Reagovat
Shevchenko

Gól á la Pippo Inzaghi.

Reagovat
Godwinson

Parádní gól.

Reagovat
Lorcan

zapnul sem to na 2. poločas a Uzbekistán se mi moc líbí

Reagovat
Godwinson

Hrajou dobře, až na ty začátky poločasů :))

Reagovat
Lorcan

..a teda teď ty posl. minuty sou pod tlakem

Reagovat
Shevchenko

UAE se pěkně rozehrálo.

Reagovat
Shevchenko

A nikdo mě neopraví. Samozřejmě jsem myslel Kuvajt.

Reagovat
Godwinson

Nestorov pěkně hraje na nervy fanouškům Uzbekistánu :))

Reagovat
Shevchenko

Oni ten gól připsali Šatskichovi?

Reagovat
Lorcan

dneska si AP konečně pořádně užiju v televizi

Reagovat
fantomas

Džeparov prej zase zářil. Gol taky pěknej, co sem viděl...

Reagovat
Lorcan

jj Džeparov a Geynrikh hráli hodně dobře

Reagovat
fantomas

No, takže ti stejní dva hráči, co se mi nejvíc líbili i prvně.

Reagovat
Lorcan

akorát Geynrichovi pak trochu tekli nervy, tak ho rači vystřídal aby nedostal druhou žlutou, ale hrál fakt dobře

Reagovat
fantomas

Omg, Suria!

Reagovat
Lorcan

zranění?

Reagovat
fantomas

Ne, nedal tisíciprocentní šanci. Neřikals, že koukáš?

Reagovat
Lorcan

to byl Sebastian

Reagovat
Lorcan

aha Sebastian Suria tak nic, sem si to splet s brankářem Indie, tak sem myslel že je něco s ním

Reagovat
Godwinson

Sice teď nekoukám, ale tos měl vidět (či viděl) Akhmedova odpoledne :))

Reagovat
fantomas

Nejsem si jistej, jestli takle zpackanou tutovku něco překoná.

Reagovat
Lorcan

a co to video, co oběhlo svět s milion procentní šancí v zápase proti Uzbekistánu, viz http://www.youtube.com/watch?v=NQLylizGmDs

Reagovat
Lorcan

Katařani sou v neproměňování šancí absolutní mistři světa

Reagovat
Godwinson

To je síla

Reagovat
Shevchenko

Jak se jmenuje ten hráč? Je na AP?

Reagovat
Lorcan

Khalfan Fahad, na AP není

Reagovat
fantomas

No, letos má sedmičku Rizik a ten to neni, na drese sem zahlíd Fabu něco, a nikdo takovej v nominaci neni.

Reagovat
Lorcan

ovšem teĎ Ahmed

Reagovat
Shevchenko

Nádhera

Reagovat
fantomas

Nádherně, Ahmed. Jestli i tohle Číňani nějak ukopou, tak už fakt nevim.

Reagovat
Shevchenko

Jinak co rozhoduje při rovností bodů? Skóre anebo vzájemný zápas?

Reagovat
fantomas

Nejdřiv minitabulka, až pak skóre.

Reagovat
Lorcan

jestli to správně čtu, tak prvně vzájemný zápasy (number of points obtained in the matches among the teams in question)

Reagovat
Shevchenko

To je dobře, dík oběma.

Reagovat
fantomas

Ježiš, ten Suria je marnej. A to je měl táhnout...

Reagovat
Lorcan

no co, maj Ahmeda

Reagovat
fantomas

Ahmeeeeed!

Reagovat
Godwinson

Pěkně, 0:2 ...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele