Asijský pohár 2011 - třináctý hrací den

20.01.2011, 08:03
Aktuality
Zaujalo nás
Osm týmů ze šestnácti má definitivně "padla"! Ten vyvolený oktet asijských národů naproti tomu pokračuje do čtvrtfinálové fáze, kde se už bude válčit doopravdy na ostří nože. Proto je třeba si dneska trošku orazit a řádně se připravit na páteční souboje Japonska s Katarem a Uzbekistánu s Jordánskem.

Korejská lidová republika dohrála po skupinách i na Asijském poháru. Oproti anabázi na mistrovství světa alespoň jednou bodovala, na druhou stranu ale tentokrát ani jednou neskórovala, přestože se její velitelství dušovalo, že mezi 16 nejlepších celků kontinentu vletí s o mnoho odvážnější tváří, než na jakou jsme byli zvyklí z Afriky. Sečteno podtrženo, Kim Čong-il opět nemá být moc na koho pyšný. Jeho svěřenci možná akorát společně s Indy vnukli pořadatelům Asijského mistrovství myšlenku o zvážení reálné konkurenceschopností vítězů Challengeru, kteří přitom mají automaticky zajištěnou účast na tomto prestižním turnaji. Právě tudy KLDR mezi asijskou smetánku vnikla, přičemž si nejsem vůbec jistý, zda by případná kvalifikace Severokorejce nevyrýžovala. Totiž disciplína, organizovaná defenzíva, i výjimečná bojovnost a pověstné srdíčko, které si pamatujeme třeba z duelu s Brazílií, jako by se vytratily někam do ztracena. Na letošním Asijském poháru po nich vážně nebylo vidu ani slechu. Líto nám akorát mohlo být Jong Tae-seho, který se tu nakonec nemusel vypořádávat jen se svou vlastní mizernou fyzičkou po zranění, ale i nedostatkem invence spoluhráčů. Řádnou pozornost si vysloužil snad jen od kolegy z útoku Hong Yong-Joa a občas i od Pak Nam-Chola.

Naproti tomu Irák dnes už konečně doopravdy šlapal. Jestliže se v úvodních dvou duelech spíše hledal, proti KLDR představil svou novou zbraň. Protiútoky, vedené takřka výhradně po stranách, a následné centry, po nichž se ve vápně obvykle vrhali nesmírně hladoví a houževnatí útočníci Mahmud s Mustafou Kareemem. Obzvlášť dnes fungovala levá strana symbolizovaná Kerrarem Jasimem, ale mnohdy i "přetočeným" Kareemovým jmenovcem Mahdim. Hlavně tenhle čtyřúhelník ve spojení s jistým brankářem Kassidem mohou Irák klidně dotáhnout minimálně do velké blízkosti trofeje, kterou letos obhajují. A to ještě dnes zůstali akorát na lavičce v minulých zápasech celkem vlivní Mohammedové - Imad a Hawad.

Irák - KLDR 1:0

17. minuta - Po rohu, místo něhož Iráčané žádali penaltu za Ri Myong-gukův zákrok proti Mahmudovi, se nakonec bílí stejně ocitli nesmírně blízko vstřelení branky. Kareem totiž bleskurychle zareagoval na hlavičku spoluhráče Saeeda a za bezmocným Ri Myong-gukem se jen zatřáslo břevno. Těžko ale říct, jestli by třeba i sám Saeedův pokus nedoputoval do sítě.

22. minuta - GÓL! Zatímco se kapitán Mahmud svíjí na zemi v bolestech po jednom z hlavičkových soubojů, jeho spoluhráči zuřivě oslavují branku, která je momentálně ještě o další mílový krok přibližuje čtvrtfinále. Kareemovu ránu dovedl Ri Myong-guk podivně vyrazit pouze před sebe, kam ihned doběhl Jasim a bez problémů doklepl míč do sítě.

25. minuta - Balony dnes golmanům jaksi kloužou z rukavic. Tentokrát měl Kassid velké potíže se zkrocením Jong Tae-seho pokusu z přímého kopu.

37. minuta - Dnešní klasický Irák - zahrozil opět z rychlého protiútoku, na jehož konci se po zdařilém centru Mahdiho Kareema s chutí vrhal jeho jmenovec Mustafa. Útočníkův pokus ale nepatrným dotykem odklonil nad bránu Ri Myong-guk. Spíš se tedy míče pomalu ani nedotkl, takže vážně nešlo o ideálně sklopený volej.

52. minuta - Ryang Yong-gi si poblíž osy hřiště zpracoval nepovedený Iráčanův odkop na svou pravačku a donutil Kassida pohotově dolehnout na trávník.

58. minuta - Iráčané využili korejského selhání v rozehrávce poněkud rozpačitě a jenom tak z půlky. Kareem se totiž sice ocitl v ohromné šanci, ale svým otálením prováhal vhodný okamžik pro zakončení a vypálil jen do skluzujícího soupeře.

77. minuta - Kassid obdivuhodně zvládl zareagovat na Jong Tae-seho skrytou střelu, která mu mířila mezi nohy. Korejský Ronaldo o sobě dal po delší době zase vědět, k ničemu ale zatím jeho snaha nevede.

82. minuta - Hong Yong-jově ráně vnukla podivuhodnou rotaci ruka bránícího Iráčana - ta zřejmě nakonec Kassida a spol. dost dobře zachránila, i s touto tečí totiž Korejcův projektil neměl vůbec daleko k rozvlnění sítě.

Irák (4-4-2): Kassid - Saeed, Erhaima, Ibrahim, Abbas - Mahdi Kareem, Qusay, Akram, Jasim (77. I. Mohammed) - Mustafa Kareem (73. Abdulzehra), Mahmud (90. Chalid)

KLDR (4-4-2): Ri Myong-guk - Cha Jong-hyok, Ri Jun-il (48. Pak Nam-chol), Ri Kwang-chon, Jon Kwang-ik - Kim Kuk-jin (70. Mun In-guk), An Yong-hak, Pak Nam-chol, Ryang Yong-gi - Hong Jong-jo, Jong Tae-se

Hvězdy zápasu: Mustafa Kareem, Jasim a Saeed (všichni Irák)

Vydrželi déle než hodinu. Pak se ze zápasu, který ještě mohl míchat kartami, stala pouhá formalitka. Fotbalisté Spojených arabských emirátů během závěrečných dvaceti minut třikrát padli, z toho jednou vlastní vinou (již podruhé do své sítě zacílil na tomto turnaji Abbas!) a ještě horká hlava Sebil během osmi minut inkasoval dvě žluté karty, takže musel předčasně pod sprchy. Nebyla to proto ideální rozlučka, SAE navíc předvedly dost možná nejhorší výkon na mistrovství. Pod útržkovitým vzezřením celého utkání plného nepřesností a vážně jen sporadické dominance jednoho či druhého týmu jsou podepsáni právě Katancovi svěřenci, kteří opouští turnaj s jediným bodem a stejně jako KLDR bez vstřelené branky na kontě. Celkem zklamání, přestože se tu od Arabů zas tak moc nečekalo.

Írán je zatím alespoň výsledkově nejdominantnějším týmem Asijského poháru, jednoduše je totiž zároveň jedinou stoprocentní stranou. A jestliže třeba v zápase s Irákem borci z Teamu Melli nepřesvědčili, o tomto vítězství můžeme pro změnu směle prohlásit, že se dalo i vzhledem k průběhu zápasu považovat vlastně za samozřejmost. Íránci prokázali větší zkušenosti, na balonu se udrželi přeci jen s větším přehledem (i když pořád žádná sláva), slušných šancí si vypracovali o mnoho víc. Pauza očividně celkem prospěla Teymourianovi, o základ si hodně hlasitě řekl Nori, důkladné oživení po přestávce přinesl Rezaei a v roli spolehlivého záskoku mezi třemi tyčemi figuroval Gordan. Celkově pak Ghotbi udělal oproti minulému střetnutí hned osm změn v základní sestavě, takže je do jisté míry i obdivuhodné, že se s tímto adieu Írán takto popasoval.

Spojené arabské emiráty - Írán 0:3

15. minuta - Matar se od levé postranní čáry probil skrz Heidariho až ke střele z toho největšího možného úhlu. Přesto svůj projektil nějakým způsobem propašoval až na tyč.

23. minuta - Výbornou práci teď pro změnu na protější straně odvedl zadák Sebil, když překrásným centrem vyzval ke skórování Chalila, jenže ten svůj hlavičkový pokus vůbec neustál.

29. minuta - Noriho pokus vypadal původně nebezpečněji, než jaký nakonec byl. Ve finále si to z hranice šestnáctky namířil zhruba půl metru vedle.

53. minuta - Rezaei vyzval ke skórování odpočatého Teymouriana, který ačkoliv byl v ofsajdu, ještě nechal vyniknout dokonale reagujícího Nassera. Ten si zaslouží obdiv i za tento zákrok "mimo záznam".

62. minuta - Nasser se vytasil s dalším zásahem první třídy. Tentokrát exkluzivně po své pravé ruce vyrazil utěšený volej Hadadifara.

70. minuta - GÓL! Íránci prostě museli své příznivce napínat - jako by snad nestačilo, že na gól museli čekat celých 70 minut! Gholami tedy ještě před hladkým Afšinovým doklepnutím napoprvé a i pak z dorážky orazítkoval brankovou konstrukci.

74. minuta - Právě střelec úvodní branky zápasu si ovšem slávy moc dlouho neužil. Za nepříjemný úchop brankáře Nassera, následně se v agonii válejícího po zemi, uviděl žlutou kartu a mazal pod sprchy. Spoluhráči pak museli ještě horlivě přidržovat svého strážce svatyně, aby i on po případném oplácení nemusel předčasně ze hřiště.

79. minuta - A hned je početní stav na hřišti opět "fifty-fifty". Sebil mermomocí nechtěl pustit za sebe šikovného Hadadifara a také on putoval po druhém napomenutí do kabin.

83. minuta - GÓL! Konečně se zase hraje fotbal, a jaká to hned byla nádhera! Celé to rozjel zdánlivě nekonečným průnikem Rezaei, Nori si pak vyměnil balon s Heidarim a nikým nehlídán v klidu umístil míč do sítě.

90. minuta (+3) - GÓL! Íránci ještě v závěru potrestali arabskou zběsilost v honbě za korekcí výsledku - Rezaei sám dovedl brejk prakticky až do konce, když oběhl brankáře a zakončoval do odkryté klece, Abbas ovšem nutně potřeboval další zápis do protokolu o utkání a při zoufalém snažení odvrátit pohromu si vstřelil druhý vlastní gól na turnaji. Opravdu hořká tečka.

SAE (4-2-3-1): Nasser - Sebil, Al Kamali, Abbas, Jaber - A. Abdulrahman (65. Al Šehhi), Chater - Al Wehaibi (56. O. Abdulrahman), Matar, Al Hammadi - Chalil (76. Al Kathiri)

Írán (4-1-4-1): Gordan - Heidari, Haji Safi (60. Nosrati), Talebi, Bengar - Teymourian - Afšin, Hadadifar, Nori, Šojaei (46. Rezaei) - Gholami (85. Norozi)

Hvězdy zápasu: Nasser, Matar (oba SAE) a Rezaei (Írán)

Nej...celého kola

Nejlepší hráč: Koo Ja-Cheol (Korejská republika)

Nejvtipnější moment: Íránské laškování s brankovou konstrukcí před úvodní brankou do sítě SAE (po té se nejprve snad nadvakrát proskákala Gholamiho hlavička a pak na ní skončila i okamžitá dorážka téhož borce)

Nejhezčí zákrok: Nesterov proti Gao Linovi (uzbecký brankář se pod břevno obdivuhodně natáhl pro Číňanovu prudkou hlavičku z velké blízkosti - míč vyrazil doopravdy jen konečky prstů)

Nejdůležitější moment: Dva heroické Subratovy zákroky proti Korejcům v rozmezí šesti minut, které jako jedny z mnoha uchránily Australany od pádu na druhou příčku

Nejpozoruhodnější moment: Bhutiovo turnajové entrée v 78. minutě zápasu s Koreou, které v hledišti vzbudilo zhruba takové pozdvižení jako například každý gól Kataru

Nejlepší jedenáctka: Subrata Paul (Indie) - Samal Saeed (Irák), Saša Ognenovski (Austrálie), Yasuyuki Konno (Japonsko), Sanharib Malki (Sýrie) - Šinži Okazaki (Japonsko), Ismail Matar (SAE), Mile Jedinak (Austrálie), Koo Ja-Cheol (Korejská republika) - Ryoichi Maeda (Japonsko), Ji Dong-Won (Korejská republika)

Co čekat od zítřka?

Od zítřka předně nemůžeme očekávat vůbec nic. Pořadatelé nám totiž před úvodní fází vyřazovacích bojů dopřejí alespoň jeden den odpočinku. Tak vážně zodpovědně čerpejte síly, ať jste na první dávku, kterou obstará čtveřice vzešlá ze skupiny A a B, doopravdy jaksepatří čilí. Zároveň se vám ale vinou této mezery musím omluvit za notně kratší podobu téhle sekce - na "výcuc" z předzápasových rozhovorů je totiž ještě brzy, žádné se dosud neuskutečnily. Proto vám můžu nabídnout snad jen pár statistických jednohubek, kterými, doufám, rovněž nepohrdnete.

V první řadě se nabízí srovnání učiněného giganta s tím nejryzejším trpaslíkem. Přestože se Japonsko Asijského poháru prvně účastnilo až roku 1988 a odrazilo se vypadnutím hned v prvním kole, nakonec dává před zápasem s Katarem do banku pět (teď už šest) po sobě jdoucích účastí ve vyřazovacích bojích a hned tři zlaté medaile z let 1992, 2000 a 2004. Naposledy pak skončilo čtvrté. Ovšem bacha - právě během sedm let starého zlatého tažení museli Japonci jako první kámen v cestě přeskočit zdánlivě nevinnou jordánskou skvadru. A hrozivě se natrápili. Nakonec postoupili až po penaltách a s kocovinou pak těžko přecházeli i přes další překážku, tentokrát s Bahrajnem a již po prodloužení. Tudíž přesto, nebo snad právě proto, že samurajové minule nemilosrdně rozsekali Saúdy, bychom raději neměli očekávat žádnou jednoznačnou bitvu. Jakkoliv mohou Katařané s jednou čtvrtfinálovou účastí na kontě a hodně rozháranými výkony budit jen minimální respekt.

Uzbekistán protančil svou skupinou, ještě spolu s Íránem, asi nejsuverénněji. Jenže do turnaje vstupoval tak jako tak pouze z pozice černého koně, čili není divu, že s vyřazovacími boji Asijského poháru zatím nemá takové zkušenosti. Na druhou stranu u něj lze pozorovat určitý progres. Po létech strávených pod hlavičkou Sovětského svazu, a tudíž v izolaci od asijského světa, nejprve Uzbeci dvakrát vypadli už ve skupině, ale pak na minulých dvou dostaveních kontinentální smetánky alespoň tím úvodním sítem pokaždé prošli. Napoprvé smolně ztroskotali v penaltovém rozstřelu na Bahrajnu (své kopy neproměnili hráči, kteří momentálně do základu ani omylem nepatří), posléze začali až příliš pozdě dotahovat ztrátu na Saúdskou Arábii, jíž nakonec podlehli přesto těsně 1:2. Letos už ale Abramovova legie konečně cítí, že má šanci projít ještě dál. Koneckonců v konfrontaci s nezkušenými Jordánci bude cokoliv jiného bráno za velký neúspěch.

Stranou pozornosti

- Přestože Indové prostředí Kataru opouští s děsivým skóre a žádným bodem na kontě, od korejských médií si po svém závěrečném výkonu (1:4) vysloužili jen poklonu. Za statečnost, snahu neustále hrát fotbal. Tu sklízel především hrdinně odolávající brankář Subrata Paul, jehož směrem za celý zápas mířilo neskutečných 38 střel! Dvaceti z nich potom musel čelit přímo, tudíž hned šestnáct pochytal. Zejména díky němu (a pochopitelně i vlastní neschopnosti) pak Korejci obsadili ve skupině až druhou příčku a ve čtvrtfinále půjdou na rozjeté Íránce. Podle jednoho korejského listu "My Daily" dokonce na place nebylo v ten den lepšího hráče - na dvou gólového Ji Dong-Wona nebo Koo Ja-Cheola nehledě.

- Dlouho se katarské výpravě dařilo tutlat interní problémy, přesněji řečeno spor záložníka Yassera s trenérem Metsuem. Ten nakonec vyplul na povrch až při samotném hráčově vyhazovu z týmu. Středopolař válčící za egyptského giganta ze Zamaleku měl údajně předčasně opustit úterní trénink poté, co ho kouč nezařadil do základní sestavy na úkor mladíka Al Sayeda. V té pak Yasser nefiguroval rovněž v příštích dvou kláních a ani na lavičce se pak tedy neobjeví už v žádném zápase na Asijském poháru.

- Odnesl to prezident fotbalové asociace, už dříve trenér Peseiro a teď byla hlava setnuta také jeho záskoku, Nasseru Al Joharovi. Ten ani s pověstí osvědčeného záskoku s rozloženým mužstvem vůbec nic nezmohl a vrcholem všeho byl jím odkoučovaný debakl 0:5 od Japonců. Po něm byl jednak odvolán Al Johar, jednak sám odstoupil rovněž týmový manažer Al-Misaibeeh a drtivá většina personálu. Saúdskoarabští fotbaloví mecenáši se teď prý pokusí nového reprezentačního lodivoda jmenovat co možná nejrychleji, aby okamžitě mohl pracovat na nápravě týmu.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (26)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Už se těším na čtvrtfinále Japan a Korea to jsou moji favorité, škoda že pokud postopí tak se asi utkají už v semifinále a to je pech, lepší by to bylo ve finále , ale katar ten podle mě bude sakra zlobit a taky uzbekové

Reagovat
smazaný uživatel

Žádného koně tam nemám, fandím slabším a čekám ve čtvrtfinále aspoň jedno překvapení... takže Katar, Irák, Írán a Uzbekistán- ten si mně získal předváděnými výkony.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Já své koně mám, např pro japonsko by katar neměl být problém, jenže Katar se rozehrál a domácí prostředí hraje také velkou roli, takže to pro Nippon bude sakra težký, a ač je Irán fakt dobrej tak jemu proti Koreji nevěřm, Korea to je kvalita, mužou překvapit právě Uzbekové, protože hráli fakt hodně dobře, ale skupina je něco jiného než vyřazovací část, tak uvidíme.

Reagovat
Lorcan

tipuju postup Uzbekistán, Japonsko, J Korea, Austrálie a finále Austrálie - Jižní Korea

Reagovat
smazaný uživatel

Když jsem viděl tu fotku, tak jsem si vzpomněl na hlášku jednoho externího vyučujícího na VŠ, který poměrně často navštěvuje oblast Blízkého východu. "Irán, to je země ode zdi ke zdi. Iránci jsou superinteligentní lidi s moderním stylem života, jsou to vlastně černovlasí Němci."

Reagovat
smazaný uživatel

Spíš peršané, ne?

Reagovat
Shevchenko

A to nejsou Íránci?

Reagovat
Y.N.W.A

tak ono... třeba za hokejový Kazachstán hrají Kazachstánci, což jsou ale většinou Rusové a ne Kazaši no a Íránci jsou z poloviny Peršané, zbytek tvoří Ázerbájdžánci, Kurdové, Arabové a tak

Reagovat
miky10

Japonsko, Uzbekistán, Austrálie, Írán a pak nevím, kdo na koho půjde

Reagovat
fantomas

Jde Japonsko/Katar na Írán/Koreu a Uzbekistán/Jordánsko na Austrálii/Irák...

Reagovat
miky10

díky

v tom případě finále Japonsko - Uzbekistán a vyhraje Japonsko

Reagovat
fantomas

Korea-Uzbekistán -> vyhraje Korea To je mý přání.

Reagovat
miky10

To moje je jak to vidím reálně

Přání: Korea - Austrálie -> Austrálie

Reagovat
fantomas

Já už před startem tipoval Írán, tak u toho asi zůstanu.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak a jde do tuhého... doufám, že Katar proti favoritovi zabojuje a Uzbekistán předvede pěkný fotbal- a potom ať postoupí ti lepší, hlavně když se bude nač koukat.

Reagovat
smazaný uživatel

Prehľad najpopulárnejších aktívnych futbalistov jednotlivých kontinentov vo fanúšikovskej ankete IFFHS: Asie :

1. Farhad Majidi (Irán) 63 473 hlasov

Reagovat
smazaný uživatel

KLDR

Reagovat
fantomas

Konno se nechal vochcat jak náký mládě. Achjo, probrat!

Reagovat
smazaný uživatel

zasloužený vedení Kataru zatím.

Reagovat
fantomas

Koukáte někdo na poločasovej sestřih na Eurosportu??

Reagovat
fantomas

Ježiš ten Ahmed je hrozně legrační. A on mu to takle sežere.

Reagovat
domingo

Katar

Reagovat
smazaný uživatel

Japonsko

Reagovat
fantomas

Obdivuhodná vnitřní síla, fakt že jo.

Reagovat
smazaný uživatel

Parádní zápas, když dali na 2:1 a ještě vyloučil Yoshidu tak jsem už něvěřil, ale japonci jsou velký tým, tohle mužstvo má jasně na zlato, protože hrajou jako kolektiv.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele