Asijský pohár 2011 - finálový den

30.01.2011, 15:27
Aktuality
Zaujalo nás
Patnáctý ročník Asijského poháru včera poznal svého vítěze! Stalo se jím už počtvrté v historii Japonsko, když v prodloužení udolalo statečné Australany. Tímto tedy mohu ukončit naše obvyklé a pravidelné zpravodajství z Kataru, přestože určitě nejde o poslední článek týkající se této asijské události roku.

Nečekaně otevřený první poločas finálové bitvy byl k vidění na Khalifa Stadium v Dauhá. Přesto, jakkoliv se na obranu řádně nehledělo ani z jedné strany, šlo dost dobře o jednostrannou záležitost. Minimálně po tři čtvrtiny úvodní 45minutovky. Během nich poněkud překvapivě ve svých rukou svírali taktovku Socceroos, kteří soustavně využívali rozháranosti japonské defenzívy (rozuměj stoperské dvojice a ledabylosti nadmíru útočně naladěného Nagatoma). Ta fungovala snad jen z pravé strany, kde se nijak zvlášť neprosazoval naposledy nezastavitelný McKay, eliminovat však jinak nebyla schopna jak hlavičkáře Cahilla, tak jeho obvykle šikovně kombinující spoluhráče. Zpravidla spíše drsnému středu dnes doopravdy jako by někdo před výkopem vpíchnul do žil slušnou dávku kreativity.

Ta naopak především v zahajovacích pasážích zoufale scházela Japoncům. Ti působili hodně sterilně, Maeda se zase jednou (po zlepšených výkonech) jevil coby naprosto nevyhovující a kvalitami nedostačující hrotový útočník a Kagawův záskok Fudžimoto jako by snad přiletěl z dočista odlišné planety. Ostatní pak třeba mohli dělat vše, co je v jejich silách, faktem ale zůstávalo, že smysluplného útočení byl po delší časový interval schopen snad jen Učida a dejme tomu i Honda. Ani v druhém dějství se přitom nic zvláštního nestalo. Neill stále dokonale organizoval svou linii, pozorně mu k tomu přizvukoval i Ognenovski a Japonci se vesměs nadále trápili. Šlechtí je však o něco zlepšená defenzivní hra, z čehož "podezřívám" hlavně příchod Iwamasy, který jednak posílil zadní řady o jeden pár nohou (stažen byl křídelník Fudžimoto), jednak se chopil Cahilla a hned ho ve vzduchu potrápil dvakrát tolik než předtím Konno. Prodloužení pak bylo víceméně loterií. Míč více drželi Japonci, sami ale vzadu stále hořeli mohutnějším plamenem.

Austrálie - Japonsko 0:1

2. minuta - Australané tak trochu napodobili korejskou kombinaci ze včerejšího zápasu, která vyústila v druhý gól Východoasiatů. Po trase Cahill-Kewell-Valeri se tedy míč dostal k McKayovi na levé straně, který jej však netrefil vůbec dobře a zacílil mimo.

9. minuta - Mark Schwarzer při snaze odkopnout míč do bezpečí upadl, své levé koleno přitom doslova zaryl do trávníku, že při opakovaných záběrech mrazilo v zádech, a zároveň nabídl Hondovi možnost z dálky mířit do odkryté klece. Tu však japonský dirigent přestřelil.

19. minuta - Cahill vyhrál další stěžejní hlavičkový souboj a i bez záludné teče Kewella by Kawašimu notně vylekal. Takhle lze japonského golmana pochválit o to více, že tuhle složitou situaci ustál prakticky nejlépe, jak mohl.

32. minuta - Tim Cahill, jak jinak než hlavou, přistrčil míč ke Kewellovi, jenž ovšem zpoza tyče rozvlnil jenom boční síť. Sic nestřílel z ideálního úhlu a míč ani neměl na zemi, určitě šlo tuto situaci vyřešit podstatně lépe.

37. minuta - První vážně zdařilá ofenzivní akce Japonců. Hondovu uličku Endo zužitkoval k přihrávce pod sebe ke kopačkám Maedy, který však horlivě vypálil nad břevno.

48. minuta - Jeden z Wilkshireových centrů teď způsobil neskutečný zmatek v okolí japonské svatyně. Kawašima nejprve míč nepatrným dotykem vytlačil na břevno a Cahill pak na samotné brankové čáře nebyl schopen za ní dotlačit balon. Nakonec se samurajové se štěstím skrze Hasebeho osvobodili.

62. minuta - Na Carneym skvěle zblokovanou ránu Okazakiho navázal houževnatý Maeda, který ovšem v klíčovém okamžiku podklouzl a z velkého úhlu hodně minul.

66. minuta - Nagatomo teď na levé straně zacvičil s Wilkshirem, levačkou posadil míč tak akorát na hlavu Okazakiho a ten z osy hřiště levou tyčku netrefil doopravdy jen o nějakých patnáct, dvacet čísel. Japonci teď byli stoprocentně nejblíže gólu.

72. minuta - Kewell využil nedůrazu Iwamasy, hlavou si ho přehodil a stanul tváří v tvář Kawašimovi. Ten nicméně proti jeho přízemní ráně včas vytyčil svou pravou nohu, takže bezbrankový stav platil i nadále.

78. minuta - Kewell perfektně prostrčil míč na unikajícího Emertona, který ještě před bránou hledal Cahilla, jehož pohotovou patičku zablokoval na Australanově boku přilepený Iwamasa. Velmi důležitý obranný zákrok.

86. minuta - Konno poslal vstříc Kawašimovi katastrofálně pomalou přihrávku, kterou divže před japonským brankářem nedohnal Kewell. Nippon teď opět může děkovat akorát promptně reagujícímu Kawašimovi.

102. minuta - Nadějný australský útok. Jedinak vše začal pěknou přímočarou rozehrávkou, Kewell pak zabojoval, dostal se k míči dřív než Učida a z jeho práce pak mohl těžit Emerton. Jeho okamžitá koncovka už také vypadala, že se točí do sítě, Kawašima si ale nakonec přeci jen mohl oddychnout.

104. minuta - Talismanický Kruse se mohl ihned stát národním hrdinou! Doskočil si pro centr Emertona a Kawašima musel škrabat míč do bezpečí vysloveně zpod břevna. Vskutku heroický zákrok.

105. minuta (+1) - Kruse tentokrát pustil míč McKayovi, který jej z hranice šestnáctky levačkou nakopl jenom kousíček nad břevno. Kawašima by zřejmě tentokrát nedoskočil.

109. minuta - GÓL! David Carney nepochopitelně zanechal strážení Tadanariho Lee a Austrálie za to platí tu nejkrutější daň. Nagatomo totiž na střídajícího útočníka ideálně nacentroval a on z voleje nedal Schwarzerovi žádnou šanci.

120. minuta (+3) - Carney ještě těsně za hranicí velkého vápna rozehrával přímý kop, zeď však neprostřelil. Z následného chumlu už nic moc nevzešlo, Japonci se tentokrát závěrečnému tlaku soupeře zdárně ubránili a stávají se neohroženými rekordmany historie Asijského poháru!

Austrálie (4-4-2): Schwarzer - Wilkshire, Neil, Ognenovski, Carney - Holman (65. Emerton), Jedinak, Valeri, McKay - Kewell (103. Kruse), Cahill (110. Kilkenny)

Japonsko (4-2-3-1): Kawašima - Učida (120. Inoha), Jošida, Konno, Nagatomo - Endo, Hasebe - Fudžimoto (56. Iwamasa), Honda, Okazaki - Maeda (98. Lee)

Hvězdy zápasu: Kawašima, Nagatomo (oba Japonsko) a Kewell (Austrálie)

Japonsko - stručné individuální hodnocení

Kawašima (9) - Za děravou obranou se musel činit jako nikdy jindy na turnaji a přesto udržel nulu. Precizní ve vzduchu i na zemi, jeho veledůležitý zákrok proti Kruseově hlavičce ze 104. minuty budeme určitě řadit do zlatého fondu Asijského poháru 2011. Jedním slovem - spasitel.

Učida (7) - S příchodem Iwamasy se mohl více soustředit na útočení, což mu paradoxně až tak neprospělo. Pořád ale byl na jeho donášku z pravé strany obrovský spoleh a právě on může z valné části za nevýrazný projev McKaye.

Jošida (5) - Střed obrany Japoncům vůbec nefungoval, Jošida nicméně leccos zvládal hasit alespoň svou bojovností a houževnatostí. Mnohdy uhasil nebezpečí, ani pomalu nevěděl jak. I to mu ovšem lze přičíst k dobru.

Konno (4) - Dnes jakási černá ovce Zaccheroniho vyvolené jedenáctky. Neustále pozičně chyboval, jako Cahillův strážce totálně selhal, ve vzduchu mu absolutně nebyl schopný vzdorovat. Několikrát navíc působil příznivcům Nipponu závratě pěkně zpříma, jako třeba když malou domů vyzval ke skórování Kewella nebo při svém nemotorném žonglování s míčem poblíž brankové čáry.

Nagatomo (8) - Výše mu vyčítám nedůslednost při plnění obranných úkolů, nakonec to ale, konstatováno s odstupem času, nebylo až tak zlé. Navíc mu v podpoře ofenzívy opět nejde nic vytknout, což je za daných podmínek (asistence na vítěznou branku) zdaleka nejrelevantnější měřítko.

Endo (6) - Když nic jiného, tak jistota, což je příjemná změna oproti semifinále. Jeho standardky možná nenesly bůhvíjaké (a očekávané) ovoce, ovšem v roli dispečera protentokrát v žádném případě nezklamal. Na přihrávce byl nesmírně jistý.

Hasebe (6) - Na výletě jsme ho vídali častěji než obvykle. Bylo na něm vidět, že se chce na závěr turnaje kompletně vyšťavit. Zároveň pro něj platí to samé co pro Enda - postupné přehrávání zpočátku lepších Australanů, hlavně uprostřed pole, bylo zřejmě z největší části jeho zásluhou.

Fudžimoto (3) - Rozhodně to měl hrozně složité, být hozen do tak divoké řeky. Bohužel, on to vůbec neustál - do vody hodil ukázkového "placáka". Po hřišti se po většinu času potácel jako Alenka v říši divů, vysokému tempu očividně nestačil a také byl brzy stažen.

Honda (6) - Na semifinálový suverénní výkon úplně nenavázal, třebaže vepředu znovu působil slušné problémy a nezřídka se blýskal bystrými a nečekanými pasy. Tyto záblesky však umně kompenzoval zbytečnými ztrátami okolo půlící čáry.

Okazaki (7) - Z modrých asi největší bojovník na place. Soupeři mu šli hodně do těla, on ale mnoho soubojů záslužně ustál. Prokázal i dobrý výběr místa v pokutovém území, jeho hlavičce scházely doslova centimetry.

Maeda (5) - Nemastný neslaný výkon. V koncovce znovu zbrklý, nezbývalo mu než se prostě rvát a pravý fotbal nechat hrát spoluhráče okolo. V něm Japonci těžko někdy najdou skutečnou oporu, minimálně coby osamocený hrotový útočník se vážně neuplatní.

Iwamasa (7) - Přišel za účelem vyztužit propustný defenzivní val, a své úkoly nejspíš splnil nadmíru uspokojivě. Cahilla od svého příchodu k ničemu pořádnému nepustil, pokrýval velký prostor.

Lee (8) - Jenom za těch 12 minut stihl Maedu dokonale zastínit. A to nejen těžkým a bravurně zvládnutým volejem, kterým Japoncům vystřelil zlato, ale i stabilitou na míči, celkovou odolností.

Inoha (X)

Austrálie - stručné individuální hodnocení

Schwarzer (6) - S gólem nemohl nic dělat, jinak ho do akce Japonci dvakrát nenutili. Upoutal tedy snad akorát jedním nezdařilým odkopem, při němž se kolenem podivně zaryl do trávníku.

Wilkshire (6) - V úvodu zápasu to vypadalo, že se stane Nagatomovou noční můrou. A i když je fakt, že postupem času byl stále obdobně důležitý pro australskou ofenzívu, už se ani zdaleka tolik neprosazoval a nakonec souhrnně nepodal nijak výjimečný výkon. I jeho standard je však dost vysoko v porovnání s jinými asijskými beky.

Neill (8) - Chytrý dirigent, který se zároveň nebojí použít sílu - ať už hlasu, nebo těla. Jednoduše správný kapitán, jenž dnes znovu brilantně organizoval defenzívu Socceroos a k tomu zvládal i solidně podporovat rozehrávku.

Ognenovski (6) - Tichý Neillův posluhovač. Dá se říct, že si odvedl své, nic moc nezkazil a ani zákroky, nad nimiž by rozum zůstával stát, nepředváděl.

Carney (6) - Po prodloužení musím jít se známkou minimálně o ty dva stupně níže. Právě on totiž nepochopitelně upustil od strážení Leeho, který pak zasadil Australanům osudovou ránu. Jinak se ale nebál podpory útoku a vzadu svými zkušenostmi obstojně deptal nováčka Fudžimota - třebaže to možná ani nebylo potřeba.

Holman (5) - Překvapivě nevýrazný výkon. Zejména v prvním poločase měl na své straně relativně hodně prostoru, přesto s ním nedokázal pořádně naložit. Čekalo se od něj určitě víc, tedy dohromady od obou křídel.

Jedinak (7) - Stavební kámen záložní řady. Stál u zrodu mnoha útoků, dlouhou dobu představoval pána středu pole. Vynikal hlavně v prodloužení, kdy v krátkém časovém sledu předvedl dva kruciální obranné zákroky.

Valeri (7) - Veskrze neviditelný dělník, ze všech protinožců ale naběhl suverénně nejvíc kilometrů, operoval na velmi širokém prostoru. Pro hru Socceroos měl takřka neocenitelný přínos.

McKay (5) - Jak už jsem naznačil u Holmana, rovněž relativní zklamání. Zejména zpočátku dost nervózní, u něj, jakožto jediného muže z domácí soutěže, se to také dá chápat. McKay holt už měl svůj turnajový vrchol za sebou, dnes se celý zápas spíše tak nějak hledal.

Kewell (8) - Přišlo mi, že omezil rozjímání s rozhodčími, a větší soustředění mu stoprocentně jenom prospělo. Byl to ten Kewell, jak ho důvěrně známe třeba z Liverpoolu - s nevyčerpatelným fyzickým fondem, ohromně zarputilý, na pozici hrotového útočníka i příhodně tvořivý.

Cahill (8) - Ve vzduchu nepřekonatelný, pomalu bez výjimky. Jakmile si ho vzal do parády Iwamasa, trošku se ze hřiště vytratil, pořád ale jeho fyzický potenciál budil obrovský respekt. Odvedl další kvantum černé práce, z něhož ovšem nikdo z jeho spoluhráčů žádný gól nevytěžil.

Emerton (6) - Víceméně přebral štafetu po Holmanovi a nepřidal nic moc navíc. Snad se jen více stahoval do středu hřiště, což ofenzívě Austrálie mírně prospívalo. Jinak ale nebyl ani zdaleka schopen naplnit svůj potenciál.

Kruse (X) - Hned po svém příchodu mohl postavit celou Austrálii na nohy. Zas a znovu měl na hru Socceroos povzbudivé účinky.

Kilkenny (X)

Tím končí náš pravidelný seriál, i sekci "Stranou pozornosti" tentokrát vynecháme. O co je totiž tento článek kratší, o to bude delší závěrečné shrnutí, v němž se pokusím vystihnout klady a zápory letošního ročníku Asijského poháru, sestavit hvězdnou jedenáctku, žebříček nejžhavějších artiklů pro evropské kluby a třeba se i zaměřit na muže, kteří na turnaji docela dobře zklamali. Zároveň by vám možná mohli přijít k duhu reakce finalistů, také je zřejmě nevynechám. Proto se snad máte na co těšit a já zatím za tento "reportážní seriál" děkuji za pozornost.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (39)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Škoda,přál jsme to Austranům :) A hlavně Cahillovi.....

Reagovat
smazaný uživatel

*Australanům

Reagovat
Woods

Reagovat
smazaný uživatel

Kewell to tam toho tolik zazdil,skoda,pral sem to australanum...kdyby dal aspon jednu z tech tutovek...chjoo

Reagovat
placa

tjn,taky jsem to přál víc Australanům a podlo mně hráli taky o dost lépe měli mnohem víc šancí,ale ztroskotali na Kawašimovi mno a taky Carney hrál celý zapás dobře udělá jednu hrubku a hned je to nejdůležitější okamžík zápasů,škoda no,ale myslim, že se Socceross až na zahazování šancí:D nemaj za co stydet

Reagovat
smazaný uživatel

Byl to parádní turnaj se sladkou třešničkou, aspoň pro mne , že ho celý vyhrál Nippon a stal se tak se 4 tituly, nejuspěšnějším týmem Asijského mistrovství.

Reagovat
fantomas

Reagovat
Hai

Reagovat
Azza

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

A ještě bych ti chtěl Tome za nás fanoušky poděkovat, že sis dával takovou práci a zásoboval si nás kvalitními články, já osobně si toho moc vážím, fakt díky.

Reagovat
fantomas

Za málo. Ještě bude ten velkej sumář a pak umřu vyčerpánim.

Btw. Honda vyhlášenej Nejužitečnějšim hráčem turnaje. To neni dobrá vizitka pořadatelů - dát to hráči, co podával špičkový výkony až v posledních dvou zápasech. To to za ně spíš mohl dostat Kawašima.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo taky se mě to nelíbí, ale holt má prostě velké jméno, mě osobně se třeba nejvíc líbil Shinji Okazaki dříč a pro tým by na hřišti vypustil duši , ale co se dá dělat, tak rozhodli ti nahoře.

Reagovat
fantomas

Přesně, Okazaki s Hasebem byli dušemi týmu.

Reagovat
Lorcan

protože podle jiný ankety (goal.com myslím) se Honda nedostal ani do ideální sestavy turnaje

Reagovat
domingo

Reagovat
Lorcan

Reagovat
Arne

Reagovat
Rssa

Fantomasi, ty jsi sledoval zápasy Japonců na turnaji?

Reagovat
fantomas

Neviděl sem jen ten se Saúdy.

Reagovat
Rssa

co říkáš na Nagatomu? jak hrál celý šampionát, máme o něj prý docela vážný zájem

Reagovat
fantomas

To asi právě kvůli tomuhle poháru. Jeden z top obránců na turnaji, určitě nejlepší LB. Ofenzivně laděnej, obounohej (dokonce primárně pravák, ale levačkou centruje srovnatelně skvěle), vzrůstem malej, subtilní. Jestli tim "vy" myslíš Liverpool, těžko by se tahle investice nevyplatila. Koneckonců i na MS byl suprovej.

Reagovat
Rssa

Ne, tentokrát "my" Barcelona

Reagovat
fantomas

Aha, tak do Barcy se hodí ještě víc asi, ale nejsem si jistej, jestli to pro něj nebude až moc velkej skok. Přece jen i v tý Serii A zatim nic moc neodehrál.

Reagovat
Rssa

právě, navíc LB máme přetlak, akorát to vypadá na hodně reklamní tah spíš

Reagovat
fantomas

Přetlak?

Reagovat
Rssa

Abidal, Maxwell, Adriano...

Reagovat
fantomas

To je spíš ale kvantita nahrazující kvalitu, určitě by šlo se zbavit Maxwella, Adriano mám pocit hraje spíš někde jinde než na LB (ne?) a k Abidalovi přivést Nagatoma. Už teď je dost možná minimálně na stejný úrovni jak každej z těhlech tří, jde jen o to, jak by se popral s tim tlakem.

Reagovat
Rssa

Tak Abidal je jinde než všichni tři, je to nejlepší levý bek v PD - v současné formě možná i na světě, ale zaskakuje na CB (kde je taky výborný, letos lepší i než Carles s Piquenbauerem). Adriano je LB ale Pepek ho staví na RB, kde nemá za Daniho náhradu. Maxwell je kvalitní, ale ten už asi pujde jen dolů. Důležité je, jak je na tom Japonec s technikou, náběhy, přihrávkama...protože jezdič jako např. Bale mi do systému moc nesedí...

Reagovat
fantomas

Tak Nagatomo neni jezdič. Dře, má velkej fyzickej fond jako každej Japonec, ale zároveň patří k nejtechničtějšim bekům, jaký sem viděl. Mám teda sice radši Učidu, ale do kombinace on rozhodně je, právě proto si ho i v tý Barce dokážu představit. O náběhy pak nemusíš mít strach jako o nic jinýho, v tom je fakt dokonalej. Koneckonců...

http://www.youtube.com/watch?v=4CpgDHSVzrg&feature=related

1:05

Reagovat
Rssa

Hmmm

A nedal penaltu, ten se k nám opravdu hodí

Reagovat
fantomas

Reagovat
Godwinson

Abidal půjde ještě nahoru?

Reagovat
Rssa

Abidal = levonohý Thuram....takže jo

Reagovat
Godwinson

Hráčem turnaje je Subrata!

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Subrata je borec, s tím chlapem prostě nikdy na hřišti nebyla nuda

Reagovat
Lorcan

bych to viděl na rychlý stěhování do Evropy Koo Ja-Cheol, Ji Dong-Won, Ahmedov, možná i Geynrich, Džeparov, McKay. A Nagatomo v rámci Evropy do lepšího klubu, možná i Uchida

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele