Asijský pohár 2011 - dvanáctý hrací den

18.01.2011, 23:54
Aktuality
Zaujalo nás
Víceméně s předstihem už známe další čtvrtfinálovou dvojici. Jelikož totiž ve skupině D už Írán nikdo nepřipraví o první příčku, můžeme ho klidně po dnešku spárovat s Korejskou republikou. To Austrálie si musí na svého soupeře ještě chvíli počkat, prozatím může vybírat ze všech tří nabízených možností.

Za deštivého počasí vyšli po boku Korejců na trávník dost možná natěšení Indové. Natěšení na pořádnou rozlučku. Ta se jim však začala hroutit, sotva vůbec začala. Ve čtvrté minutě lehl na zem nejlepší Ind na turnaji Renedy a už se z ní zdravý nezdvihl. Jen pár vteřin na to pak Ji Dong-Won otevřel skóre. Poté se muži z poloostrova Přední Indie víceméně zhroutili. Sice se už konečně začínali vracet za balon ve větším počtu, pořád ale nepříliš intenzivně hrající Korejci zvládali jejich barikádami pronikat jako nůž máslem. Houghtonovy svěřence ničila hlavně odzbrojující korejská variabilita, jejich neúnavné rotace, rychlé nohy a chytré kolmice. Choovy ovečky vážně zápas od zápasu rostou, takže se i přímo úměrně prohlubuje účinnost trenérova "kaleidoskopického" vyznání.

Z hráčů nejlépe na vysoký standard ze zahajovacího utkání navázal Koo Ja-Cheol. Ten opět od Park Ji-Sunga převzal dirigentskou taktiku a pomalu každým dotykem s balonem rozdával radost. Právě on se dnes prezentoval jako vrchní mistr překvapivých přihrávek mezi dvěma obránci, vedl jakousi propagandu takzvané "české uličky". Na kouzlení s míčem se pak orientoval Lee Chung-Young a do role chladnokrevného zabijáka se stylizoval Ji Dong-Won. V indickém dresu na sebe opět poutal největší pozornost kontroverzní "Jekyll a Hyde" Subrata Paul a tradičně i útočník Čhetri.

Korejská republika - Indie 4:1

6. minuta - GÓL! Indie velmi brzy inkasuje první, značně kontroverzní gól! Zaprvé si Koo Ja-Cheol při rozjíždění inkriminované akce evidentně pomohl rukou, zadruhé pak Subrata úplně neustál situaci, když centr odrazil jen k Ji Dong-Wonovi a toho už pak nerozhodil ani širokým rozpažením ve výskoku.

9. minuta - GÓL! Indové opět mají tendence protestovat, tentokrát ale nemají pořádné právo. Ji Dong-Won totiž Koo Ja-Cheola hledal jenom tak akorát na hraně ofsajdu. Lišácká třináctka se pak jemným dotykem vyhnula Subratově ataku a uklidila míč do prázdné klece.

12. minuta - GÓL! Kwak Tae-Hwi, který zavinil už i penaltu v prvním zápase s Bahrajnem, si tentokrát vyšlápl na indického Sunila a Čhetri ze značky pokutového kopu při zemi zacílil k té druhé tyči, než ke které skákal Jung Sung-Ryong.

23. minuta - GÓL! Hodně mizerné bránění v podání Indů. Koo Ja-Cheol neměl problém najít skulinku v jimi utvořené linii a Ji Dong-Won už pak neměl problém si Subratu dokonale vychutnat jenom takovým lehounkým obloučkem.

35. minuta - Subrata nedovedl zkrotit centr z rohového kopu a Ji Dong-Won měl hned dva pokusy na završení hattricku. Pokaždé se mu ale do cesty postavil někdo z Indů. Ti teď přežili, ani nevěděli jak.

44. minuta - Tentokrát už Subrata nezaváhal. Ji Dong-Wona sám vychytal, když se ho Korejec rozhodl otestovat prudkou ranou levačkou. Vzájemný souboj pak titíž hráči předvedli ještě o dvě minuty později - taky v tu chvíli Paul jistě zasahoval.

50. minuta - Son Heung-Min chytře vyčíhl ideální okamžik pro přihrávku Ji Dong-Wonovi, jemuž ale dnes očividně nikdo hattrick nepřeje. Tentokrát se o něj připravil zase jen on sám, když zblízka minul.

60. minuta - Paulovy reflexy teď znovu zachránily indické mužstvo. Park zakombinoval se Son Heung-Minem, ovšem Subrata bleskurychle vytrčil svou nohu proti střídajícímu útočníkovi.

62. minuta - Pro změnu břevno teď odmítlo Son Heung-Mina. Toho vyzval Lee Chung-Young, žolík s číslem jedenáct nicméně smolně nepochodil.

73. minuta - Hrubé podcenění situace nyní stálo Ji Dong-Wona kýžený třetí zářez. Subratu nechal korejský útočník za sebou, stejně tak dva indičtí zadáci moc nestíhali, on však přesto lajdácky zacílil nad břevno.

81. minuta - GÓL! Korejci se nakonec čtvrté trefy přeci jen dočkali. Koo Ja-Cheol vyprodukoval další senzační kolmici, se kterou Son Heung-Min protentokrát naložil bez jakéhokoliv rozjímání. Prudce vypálil na přední tyč a nechal Subratu bez šance.

87. minuta - Poté, co Koo Ja-Cheol nastřelil břevno, se ještě osmělila Indie. Po Diasově centru od rohového praporku hlavičkoval Sunil do Sung-Ryonga, jenž si poradil i s následnou Čhetriho dorážkou.

Korejská republika (4-2-3-1): Jung Sung-Ryong - Cha Doo-Ri (46. Choi Hyo-Jin), Hwang Jae-Won, Kwak Tae-Hwi, Lee Young-Pyo - Lee Yong-Rae, Ki Sung-Yueng (46. Son Heung-Min) - Lee Chung-Yong, Park Ji-Sung (76. Yoon Bit Garam), Koo Ja-Cheol - Ji Dong-Won

Indie (4-4-2): Subrata - S. Singh, G. Singh, Anwar, R. Singh (5. Mandal) - Dias, Lawrence, Pradeep (56. Wadoo), Nabi - Jadav (78. Bhutia), Čhetri

Hvězdy zápasu: Koo Ja-Cheol, Ji Dong-Won a Son Heung-Min (všichni Korejská republika)

O to vyhnout se Íránu hráli mimo jiné Australané. A nakonec si splnili do puntíku úplně všechny povinnosti, třebaže Bahrajn porazili tím nejtěsnějším možným rozdílem. Socceroos postupují s notnou dávkou štěstí, blahořečit mohou hlavně Marku Schwarzerovi, který je hned několikrát v obtížných chvilkách podržel. Dokonce ani nebylo v klíčových pasážích (jako například na konci) znát, že řada Australanů oplývá četnými zkušenostmi s velkými zápasy. Dnes jako by se daleko spíše v závěru sesypali, přičemž poněkud nervózní konec hrál pochopitelně do karet Bahrajncům. Na druhou stranu jejich neefektivita doopravdy neznala mezí, také minule čtyřgólový Abdulatif mlčel. Prim hrál spíše na druhé straně velmi aktivní Harry Kewell nebo opět čilý Emerton. K prvnímu výraznému výkonu na turnaji se vybičoval Jedinak a o rozdílovém Schwarzerovi už rovněž byla řeč. Bahrajn útočil hlavně po křídlech, takže v jeho dresu vynikal ať už Abdulatif, či především levák Fatadi.

Austrálie - Bahrajn 1:0

2. minuta - Díky Kewellově stěží docenitelné práci mohl střílet Emerton, svůj projektil však mezi tyče o chloupek nevtěsnal.

15. minuta - Omar si u postranní čáry rychle narazil s Fatadim a pak divže nenašel kopačku Rakey.

31. minuta - Hektické chvilky teď zažily oba tábory. Nejprve Fatadi na pětníku předal míč Abdulatifovi, jenž z nulového úhlu nastřelil bližší tyč australské brány, posléze Holman ukradl míč protihráči a dal Kewellovi možnost postavit se Mansurovi tváří v tvář. Ten však včasným vyběhnutím ideální zmenšil útočníkovi úhel pro skórování a následně jím byl také trefen.

34. minuta - GÓL! Kewell s Cahillem sice z protiútoku nic moc nevykouzlili, ovšem dobíhající Jedinak pak křižnou dalekonosnou ranou trefil tak akorát prostor u pravé tyče Mansurovy svatyně.

51. minuta - Abdulatif se odhodlal ke střele ze střední vzdálenosti, pro kterou si bez problémů doskočil Schwarzer. Nikdo z útočníků pak nebyl poblíž, aby dorážel, přestože australský veterán nevyrazil tuto ránu do úplného bezpečí.

53. minuta - Cahill teď zrovna nedostál své pověsti skvělého hlavičkáře. Kewell jej vyzval nadýchaným centrem, australská čtyřka míč ovšem od země odrazila pouze mimo. Sama se pak mohla akorát rozčilovat - na sebe.

68. minuta - Centr zprava nečekaně propadla až k Abdulatifovi, který ovšem sám před brankářem nedokázal procedit míč mezi jeho nohami a Fatadi už pak měl při snaze dorážet až příliš mnoho těl před sebou.

87. minuta - Isla se dostal k odraženému balonu, dokázal ho však napálit jen přímo do Schwarzera. Australané nervózně tlačí čas kupředu.

Austrálie (4-2-2): Schwarzer - McKay, Ognenovski, Neill, North (80. Kilkenny) - Emerton, Jedinak, Valeri, Holman - Cahill (90. Kruse), Kewell (76. McDonald)

Bahrajn (4-5-1): Mansur - Omar, Marzuqi, Meškhas, Isa (90. Al Malud) - Abdulatif, Ali, Abdulrahman (55. Al Huti), Rakea, Fatadi - John (66. Al Dakeel)

Hvězdy zápasu: Schwarzer, Jedinak (oba Austrálie) a Fatadi (Bahrajn)

Co čekat od zítřka?

Pozice Íránu ve skupině je vážně závidění hodná, vždyť už po dvou odehraných zápasech ani není možné jej sesadit z trůnu. Také jiné týmy mají v rukou karty rozdané zcela jasně a zřetelně. Iráku stačí bod, KLDR dál automaticky posouvá jakákoliv výhra, tedy pokud SAE nevyhrají - ty se nicméně v případě vítězství stoprocentně budou muset ohlížet na výsledek souběžně hraného utkání.

Afšin Ghotbi, lodivod íránského korábu, bude mít jako opravdu jediný trenér moci nerušeně zamíchat sestavou a nechat odpočinout klíčové opory. Perspektivní kouč mužstva, které čeká na asijský triumf dlouhých 35 let, ale zároveň odmítá nějak podhodnocovat borce, kteří toho zatím letos moc nenahráli, a "taťkovsky" tvrdí: "Nemáme žádný první, druhý a třetí tým, máme jen jediný, kterým je Írán. Hrát budou ti hráči, u nichž budeme cítit, že jsou schopni naplnit náš cíl - tedy vyhrát tento zápas." Zároveň ale přeci jen dodává, že chce v kabině udržovat dobrou atmosféru a navodit každému pocit, že má v týmu určitou zodpovědnost. Změny se tak očekávat dají, a ne že ne. Koneckonců Írán pořád ještě na turnaji hledá ideální sestavu, ze které po prvním utkání dokonce vypadli i veteráni Rezaei s Teymourianem. Pečlivě budovaný širší kádr tak stoprocentně skýtá řadu možností.

Skupina D není jedinečná akorát rozpoložením všech čtyř celků, ale i skutečností, že hned dva z nich dosud na turnaji nevstřelily gól! KLDR i SAE mají zatím skóre 0:1, samy spolu totiž uhrály bezbrankovou remízu a pak podlehly oběma reprezentacím ze Středního východu. Teď si je mezi sebou vymění a budou doufat v razantní posun vpřed. Zatímco Severokorejci budou spoléhat zejména na probuzení Jong Tae-seho, na něhož rovněž upozorňuje irácký trenér Sidka, Spojené arabské emiráty zřejmě na opěvovaný, ale ani zdaleka ne bezchybný Írán vyrukují opět s nadmíru týmovou hrou. Nic jiného jim také nezbývá, výraznou osobnost na hrotu postrádají. Utužit zároveň v jejich případě potřebuje koncentrace na závěrečné minuty, díky níž naposledy přišly i o ten jeden bod.

Irák na KLDR naráží v rámci Asijského poháru vůbec poprvé, mimo jeho program se pak tyto celky střetly šestkrát, přičemž oba strhly na svou stranu přesně polovičku zápasů. Všeobecně se očekává hodně ubojované utkání, přestože se Sidkův výběr snaží hrát hlavně dopředu. Na tomto turnaji se totiž zatím docela dobře trápí - zbytečně přišel o body v dobře rozjetém duelu s Íránem a výhru nad SAE si zajistil až v úplném závěru ještě skrz vlastní gól. Coby obhájce titulu tak ještě doopravdy má co dokazovat.

Stranou pozornosti

- Asijský pohár je samozřejmě tradiční baštou talentů a také na letošní ročník se do Kataru sjíždí desítky evropských skautů. Jedním z nich je i hledač talentů "na volné noze", někdejší uzbecký fotbalista Andrew Fedorov. Ten si tu dává za úkol doporučovat hráče zejména ruským klubům a zároveň se pochopitelně zaměřuje především na svou rodnou zemi. Již dříve přitom celkům z RPL doporučil defenzivního bombarďáka Odila Achmedova (ten ale zatím zůstává v Taškentu) a útočníka Bahodira Nasimova, kterého už před rokem zlanařila Kazaň.

- Před časem jsem vás informoval o tom, jak některé výpravy ignorují nařízení direktoriátu turnaje a neprokazují médiím takové služby, k jakým se dříve zavázaly. Teď je čas vás obeznámit s definitivními tresty pro některé viníky - dva tisíce dolarů zaplatí trio ze Saúdské Arábie ve složení Al Qahtani, Abdullah a Kariri. Zvažovat se bude také pokárání trenéra Sýrie Valeria. Disciplinární komise zároveň potvrdila, že čtvrtfinálové boje se nebudou týkat japonského obránce Učidy a Jordánce Fathiho, kteří už na turnaji posbírali dvě žluté karty.

- Saúdové v pondělí utržili vůbec nejtěžší porážku na Asijském poháru ve své historii. Včerejší krutá japonská odplata (5:0) za čtyři roky staré vyřazení ve čtvrtfinále ve skutečnosti trumfla jiné samurají řádění - roku 2000 Japonci Syny pouště přemohli poměrem 4:1, což byla doteď nejvýraznější prohra Saúdů na tomto šampionátu. Z pohledu historie celého turnaje ale ani to pětigólové manko není takovou ostudou, porovnáme-li ho s jemenským výbuchem v konfrontaci s Íránem zpřed 34 let. Tenkrát Team Melli trpaslíka deklasoval 8:0.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (20)

Přidat komentář
domingo

Snad to Írán dá

Reagovat
fantomas

To mi snad děláš schválně, fakt.

Reagovat
domingo

Reagovat
Godwinson

Skvěle Korea.

MHSC!!

Reagovat
Ligter

Reagovat
smazaný uživatel

Když z téhle skupiny postoupí Írán a Irák tak budu spokojený, čtvrtfinále budou každopádně zajímavá... a třeba dojde i na nějaké překvapení.

Reagovat
niflheim

Že se ti s tím chce jebat Já bych prostě s mojí leností napsal, že se hrálo

Reagovat
smazaný uživatel

Právě, že je super, že se stím "jebe" tady je to jediné seriozní čtení o asijském turnaji, ostatní ani neví, že se něco takového hraje, tak špatná je tady informovanost, samo, že na anglických servrech toho člověk najde hodně, jenže někteří holt anglicky neumí a tak si nic nepřečtou, takže díky Tome, za parádně odvedenou práci.

Reagovat
Lorcan

Reagovat
niflheim

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

No je to hodně vyčerpávající, náký dny se mi s tim "jebat" ani nechce. Naložil sem si asi zbytečně moc. Na druhou stranu je tu furt pár lidí, který to zajímá, tak snad aspon pro ně se to vyplatí dělat.

Reagovat
Darren Fletcher

aspon dobre zaplatia?

Reagovat
fantomas

Těžko říct, tolik svou "aktivitou" asi rozpočet nabourat nemůžu. Nechám se překvapit.

Reagovat
Lorcan

sem rád že Son Heung-Min dostal víc prostoru a využil to do budoucna má i navíc než je Hamburg. Koo Ja-Cheol a Ji Dong-Won budou určitě lákavé zboží pro Evropu, očekávám že nejpozdějc v létě oba přestoupí.

Irán je silnej, ale J Korea by si s nima měla ve čtvrtfinále poradit, pak se mi rýsuje semifinále s Japonskem, škoda že to nepadlo až na finále, ale Korejci si první místo pohřbili zazděním tutovek s Indií

Reagovat
Shevchenko

"KLDR dál automaticky posouvá jakákoliv výhra" - není pravda.

Reagovat
smazaný uživatel

Irák to má zatím dobře rozjeté, i když teď měli namále

Reagovat
fantomas

Tak Irák si už jen po prvnim poločase ten postup stoprocentně zaslouží. To u KLDR zase pochybuju, jestli by vůbec prošla skrz kvalifikaci nebejt toho Challengeru. Všechny tři výkony na turnaji vyloženě pod psa.

Reagovat
smazaný uživatel

KLDR velká bída, ale SAE, SAR a Kuvajt zklamání ještě větší... čekal jsem od nich mnohem víc

Reagovat
fantomas

Od SAE??

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele