Asijský pohár 2011 - desátý hrací den

17.01.2011, 08:39
Aktuality
Zaujalo nás
V Kataru už se nám pomalu začínají rýsovat první čtvrtfinálové dvojice. Ty budeme společně doplňovat zítra, kdy dojde k rozřešení skupiny B. Momentálně zatím víme akorát to, že domácí s velkou pompou urvali druhou příčku za Uzbekistánem, zatímco Kuvajt s Čínou na turnaji dohráli.

Bohorovný Uzbekistán nastoupil do posledního zápasu skupinové fáze a nelze říct, že by si pro postup z první příčky dokráčel zrovna neohroženě. Vypuštěný závěr ho dokonce ještě klidně mohl stát čtvrtfinále, kdyby Číňané proměnili těch pár šancí v góly. To se nicméně nestalo a my i tak můžeme bez zbytečných průtahů prohlásit, že prvenství Uzbekům sluší. Když totiž chtěli, mohli soupeře deptat bez ustání. Prezentovali se zdaleka nejorganizovanějším projevem, v Džeparovovi mají patrně nejspolehlivějšího dirigenta, jakého si mohli přát, a v útočné trojce, kde může Gejnricha se Šatskichem doplňovat prakticky kdokoliv, zase ohromně flexibilní sílu. Co se snad dnes mohlo ukázat být slabinou Uzbeků, to byly akorát obranné standardky a vlastní hlava - nekoncentrace.

Číňané na turnaji po dnešku končí. Vzhledem k předchozím dvěma výkonům zaslouženě, s ohledem na dnešek spíše nezaslouženě. Ale i takový je život. Čínský "nároďák" tedy sice nyní mohl příjemně překvapit, lehkomyslné Uzbeky souhrnně dokonce přehrát a do poslední chvíle nakonec i hrát o postup, přesto mu to nakonec nebylo k ničemu. Pozdě si Gao Hongbův mladý výběr vzpomněl na to, jak se útočí, že i vzdušný prostor se dá dobře využívat k ohrožení soupeřovy svatyně a tak podobně. Gao Hongbo naproti tomu pozdě zařadil do základní sestavy jediného legionáře Hao Junmina a Wang Songa, jejichž entuziasmus byl dnes velmi povzbudivý.

Čína - Uzbekistán 2:2

2. minuta - Hned na úvod Uzbeci předvedli jeden svůj klasický průnik po levé straně, odkud centroval Džeparov na zadní tyč, kde nepochopitelně minul Šatskich. Očividně ani sám nemohl uvěřit, že se takhle ukopl.

6. minuta - GÓL! Číňané hned dvakrát po sobě zahrozili ze standardní situace, napodruhé jim to dokonce vyšlo. Nejprve se tedy Nesterov vytasil s pěkným zákrokem proti Li Xuepengovi, pak v rukavicích neudržel, Achmedovem osudově tečovaný, projektil Yang Haa, který se po rohu prosadil na přední tyči.

17. minuta - Do prudkého centru Džeparova nakonec nikdo nesáhl, i tak se musel Yang Zhi pořádně činit, aby nepustil gól.

21. minuta - Zhao Xuri se ve vzdálenosti nějakých 25 metrů od brány odhodlal k výstavní bombě, která se stočila o dobré dva tři metry a usadila se na břevně nedaleko pravé spojnice. Tohle si možná i zasloužilo gól.

30. minuta - GÓL! Odil Achmedov, gólový stoper (původně defenzivní štít), střílí svou první reprezentační branku z větší blízkosti než ze třiceti metrů. Tentokrát nemohl pohrdnout parádní kolmicí Džeparova, takže míč chladnokrevně prostrčil kolem bezmocného Yang Zhiho.

36. minuta - Nesterov bravurně odmítl další čínský gól. Gao Lin se jen pár kroků od brány dostal k hlavičce, kterou uzbecký golman jen s vypjetím všech sil a svalů na těle vytáhl konečky prstů nad břevno.

46. minuta - GÓL! Lepší start do druhého dějství si Uzbeci těžko mohli vůbec přát. Gejnrich z dálky napřáhl a Yang Zhi se proletěl vzduchem docela dobře zbytečně. Přitom ačkoliv Uzbekův projektil zaplul tak akorát pod víko, dělat se s ním určitě něco dalo.

57. minuta - Ale tak tohle už chytit nešlo! Hao Junmin se chopil exekuce přímého kopu, který si spíš říkal o levonohé provedení, a zakroutil míč naprosto brilantně do pravého horního růžku Nesterovy svatyně. Oba celky se předhánějí ve výstavnosti svých kousků.

79. minuta - Gao Lin se neocitla v žádné špatné palebné pozici, vystřelil však spíše přímo do Nesterova, který tak úspěšně kryl a udržel tak Uzbekistán (stále ještě hrající o holý krk) nad vodou.

83. minuta - Jediný čínský legionář Hao Junmin se i mezi třemi protihráči proháčkoval ke střele, kterou nicméně nedokázal pořádně sklopit.

Čína (4-2-3-1): Yang Zhi - Zhang Linpeng, Du Wei, Zhao Peng, Rong Hao - Yang Hao (74. Deng Zhuoxiang), Zhao Xuri (46. Liu Jianye) - Hao Junmin, Wang Song, Yu Hai (60. Yang Xu) - Gao Lin

Uzbekistán (4-2-3-1): Nesterov - Karpenko (74. Mulladjanov), Izmajlov, Achmedov, Andrejev - Kapadze, Hajdarov - Novkarov (62. Tursunov), Šatskich, Džeparov (85. Salomov) - Gejnrich

Hvězdy zápasu: Hao Junmin, Wang Song (oba Čína) a Nesterov (Uzbekistán)

Katar překvapil. Enormní tlak unesl na svých bedrech úplně bez problémů, minulá dvě klání po zahajovací hořké porážce vyhrál celkovým poměrem 5:0. To je skutečně nádhera a jsem si jist, že teď v pořadatelské zemi s chutí zapomínají na ty mouchy, které hra jejich miláčků má a po celý turnaj zřejmě i bude mít, a jen se těší na čtvrtfinále, v němž přitom podle všeho narazí na vysoce favorizované Japonce. Naopak Kuvajťané odtud odjíždějí nesmírně zklamáni. Předvedli výkony, které by jim za určité konstelace hvězd a třeba v jiné skupině dost možná vynesly postup, takhle se ale bez bodu pakují domů. Přitom nepochybuji o tom, že si poslední vítězové Gulf Cupu i za ty tři zápasy získali na svou stranu alespoň pár sympatizantů. Koneckonců i já se mezi ně patrně můžu řadit.

Katar - Kuvajt 3:0

11. minuta - GÓL! Lawrence "cpal" svůj projektil z přímého kopu tak akorát pod břevno, ovšem zároveň doprostřed brány, kde stál připravený Al Chaldi. Jen pár okamžiků poté nicméně zleva odcentroval Suria a mezi dvojicí naskakujících Katařanů se k míči dostal kapitán Bilal a prvně rozjásal domácí publikum.

16. minuta - GÓL! Drtivý start Kataru do utkání! Al Chaldi sice nejprve zblokoval hlavičkový pokus Al Sayeda, jenže pak pouze stínoval Suriu, který ještě zacílil akorát do obránce, a vzápětí i Al Sayeda, jenž už konečně napnul síť podruhé.

41. minuta - Kuvajt konečně pořádně udeřil do uspokojené katarské obrany. Al Mutwa ovšem nasměroval svůj projektil nad břevno.

45. minuta (+1) - Walied Ali už měl před sebou jen brankáře Burhana, který však dokázal jeho pokus vytáhnout na roh. Silný závěr poločasu v podání Kuvajťanů.

80. minuta - Al Enezi zleva centruje a střídající Ajab hlavou míří vedle - toť poslední zoufalé gesto nedostatečně odhodlaných Kuvajťanů.

86. minuta - GÓL! Suria si na hranici šestnáctky vykoledoval na Al Rašidim klíčový faul, který znamená třetí míč v síti Kuvajtu. Fabio Cesar se exekuce chopil hodně suverénně a levačkou vymetl všechny pavouky v pravé šibenici.

Katar (4-4-2): Burhan - Kasola (89. Ali), Bilal, Al Ghanim, Majed - Ismael, Lawrence, Rizik, El Sayed (80. Afif) - Suria, Ahmed (73. Fabio Cesar)

Kuvajt (4-4-2): Al Chaldi - Al Taher (46. Ajab), Fadhel, Al Rašidi, Matoug - Al Enezi, Al Amer, Al Šeich (62. Mašan), Walied - Al Mutwa, Nayef (79. Chalaf)

Hvězdy zápasu: Suria, Lawrence (oba Katar) a Al Chaldi (Kuvajt)

Co čekat od zítřka?

Zítra se především rozhodne o soupeřích Uzbekistánu a Kataru, pochopitelně. Ve hře o tyhle dvě žhavá místa už však zůstávají jen tři týmy. Saúdská Arábie se z boje o čtvrtfinále sama vyřadila svou mimořádně špatnou hrou, kterou v minulém zápase nenapravil ani pan "správce" Al-Johar, jenž vystřídal po prvním utkání vyhozeného Portugalce Peseira. Nicméně muž, který se na tuto lavičku vrací už popáté, stejně své svěřence nabádá k soustředěnému a ne nijak odevzdanému výkonu. Koneckonců půjde o dost prestižní střetnutí - v uplynulém desetiletí spolu Saúdové a Japonci sehráli minimálně dva klíčové duely. V jednom (2000) Samurajové svého soka přemohli v boji o zlato na Asijském poháru, v tom druhém, před třemi lety, naopak Arabové opláceli a prošli skrz Japonsko do finále. I celkově pak má Saúdská Arábie co dohánět, dříve totiž na tom samém turnaji Japoncům ještě dvakrát podlehla. Jednou dokonce v dalším finále 0:1 (1992).

Zatímco Saúdové mohou být relativně v pohodě, půjde jim jen o čest, Japonci se čtyřmi body v kapse ještě zdaleka nemají vyhráno. Stejně je na tom totiž i Jordánsko, přičemž Sýrie číhá na svou šanci jenom bod pozadu. Oběma zmíněným nejvýše postaveným reprezentacím nicméně stačí uhrát shodně bod a postup ani jednu z nich nemine. Japonce však nečeká vůbec nic lehkého, a teď už nenarážím na minulost vzájemných soubojů, která dost možná ještě vybičuje Saúdy k poctivému výkonu. Daleko spíš tím směřuji k Zaccheroniho trápením s mnoha absentujícími hráči - a klíčovými hráči. Kawašima s Matsuiem jsou ze hry venku stoprocentně. První z nich minule inkasoval diskutabilní červenou kartu, druhý si poranil nohu. S kotníkem pak dokonce laboruje i největší hvězda japonského výběru, Keisuke Honda. Připočteme-li k tomu potom i dřívější trable se stopery, můžeme v pondělí klidně přihlížet Japonsku v rozkladu a dalšímu nečekanému vypadnutí favorita na zlato.

Opakování je přeci matka moudrosti. Proto Adnan Hamad, lodivod Jordánců, před zápasem raději všem opět vtloukl do hlavy, že jeho tým v žádném případě nebude hrát na údržbu, chcete-li na remízu. Prý do toho půjde naplno, což nám budiž příslibem dobrého fotbalu. Ten se každopádně bude muset snažit hrát Sýrie, která má se sousedským Jordánskem (možná trochu nečekaně) velmi dobré vztahy. Napříč oběma mužstvy bychom mimo hřiště objevili mnoho pevných přátelství, která však v pondělí budou muset jít úplně stranou, to je jasné. Před čtyřmi měsíci se obě mužstva střetla v rámci Západoasijského mistrovství a remizovala spolu 1:1. V Jordánsku se tenkrát představila hodně oslabená Sýrie, proto to nemusí být úplně vypovídající skutečnost. Nicméně i tak lze očekávat nadmíru vyrovnaný souboj, v němž nejspíš velkou roli sehrají výkony dvou excelentních brankářů. Syrského Balhouse a Jordánce Šafiho, mnou minule prohlášeného za golmana kola.

Stranou pozornosti

- Spojené arabské emiráty v sobotu utrpěli těžkou porážku, kterou pro ně obstaral hráč z vlastních řad a ještě v posledních vteřinách nastavení. Srečko Katanec po utkání hledal důvody, proč jeho svěřenci na turnaji přes slušné výkony ještě nevyhráli, a našel je podle všeho v útoku. "Potíž je v tom, že naši útočníci nehrají pravidelně. Ve zdejších klubech jsou vždy přítomni nějací cizinci, takže je pak složité chtít po hráčích, aby odváděli kvalitnější práci," lituje slovinský kouč, jehož ovečky zatím na Asijském poháru ani jednou neskórovaly.

- V Dauhá už bylo oficiálně rozhodnuto o podmínkách případného losu, kdyby bylo potřeba touto cestou rozhodnout o pořadí týmů v tabulce. Ten by se tedy konal přesně dvě hodiny po skončení zápasu (čtyři hodiny po výkopu) v Hlavním mediálním centru na Chalifa Stadium - prozatím nejdůležitějším fotbalovém paláci v Kataru. Losu by se z hráčů mohl účastnit pouze kapitán, přizváni by byli i týmový manažer, kouč a tiskový mluvčí.

- José Peseiro už není jediným důležitým mužem saúdskoarabské fotbalové společnosti, který už v ní po letošním krachu na Asijském poháru dál nebude významněji figurovat. Včera totiž z funkce předsedy fotbalové federace odstoupil Princ Sultán bin Fahd, jehož nahradí hlava ministerstva sportu, Princ Nawaf Bin Faisal. To je celkem nečekané rozuzlení, všeobecně se totiž předpovídalo, že se tohoto klíčového postu zmocní někdo skutečně zběhlý v této branži, s mnohaletými zkušenostmi i z trávníku - jako třeba dlouholetá opora reprezentace Sami Al-Jaber.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (10)

Přidat komentář
smazaný uživatel

je tam ten uzbek z bohemky?

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
miky10

Ali Día si dal vlastňáka

Reagovat
miky10

Reagovat
Lorcan

Saudové se zjevně rozhodli zvýšit Japoncům sebevědomí

Reagovat
smazaný uživatel

Hej ten týpek na fotce dělá stejný heslo jako Leo Kweuke.

Reagovat
smazaný uživatel

Asi budou ze stejný organizace, když mají stejný heslo.

Reagovat
Liquid

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Liquid

z dvojice Uzbekistán-Jordánsko vznikne asi nejpřekvapivější semifinalista

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele