Asijský pohár 2011 - osmý hrací den

14.01.2011, 21:15
Aktuality
Zaujalo nás
V Kataru jsme si odbyli první velký zápas. Austrálie se rozešla smírně s Jižní Koreou a vzhledem k bahrajnskému řádění proti Indii si i celkem zavařila. O postup se tu tedy bude ještě tuze bojovat. To samé přitom platí i pro skupinu D, kde zatím nelze odepsat vůbec nikoho.

Šlágr nezklamal. Sice jsme tedy v první půli dlouho přihlíželi, řečeno hantýrkou Formule 1, jen jakési kvalifikaci a zahřívacímu kolu, nakonec jsme se dočkali i samotného startu se vším všudy. Onen vrchol přišel právě ke konci druhého dějství, kdy na sekvenci opanovanou Korejci navázala pro změnu Austrálie několika nadějnými pokusy. A i v začátcích bylo na co se dívat. Když už nic jiného, tak se alespoň řádně ostřilo (jen za prvních 45 minut byly rozdány čtyři žluté karty, plno drsných zákroků pak ani nebylo adekvátně potrestáno) nebo se pozorný divák mohl pozastavovat nad nedokonalostmi i tak opěvovaných velmožů kontinentu.

U Korejců se šlo podivovat hlavně nad děsivým nedůrazem uvnitř vlastního pokutového území, vepředu pak sami Choovi svěřenci často hráli až přespříliš zběsile a na náhodu. To se změnilo až časem, především po vstřelení úvodní branky. Naopak Australanům nečekaně absolutně nefungovala pravá strana, která přitom prakticky sama odstřelila Indii. Wilkshire dnes nezvykle často chyboval, navíc poměrně brzy střídal kvůli zranění, čímž pospolitost u téhle lajny ještě víc narušil, a Emerton se pro změnu po úvodních výměnách zcela vytratil. Navíc Socceroos mnohdy vůbec nebyli schopni reagovat na korejské kombinování.

Dnešní šlágr, který do ochozů překvapivě přitáhl pouhých 15 tisícovek diváků, byl především zápasem Park Ji-Sunga. Ten letos na Asijském poháru podle svých slov odzpívá labutí píseň a zatím dává najevo, že by Koreji v budoucnu mohl hodně scházet. Zatímco během zahajovacího klání nedostal od běhavých Bahrajnců ani píď volného prostoru, dnes mu šli de facto všichni z cesty. Spoluhráči počínaje (Ki Sung-Yueng hrál nevídaně dost odzadu, Koo Ja-Cheol ani z pětiny nezopakoval svůj minulý výkon a také není moc neviditelnějších, nenápadnějších hráčů než Lee Yong-Rae) a těžkopádnějšími protivníky konče. Korejský kapitán tak předvedl i pár technických fines, na což u něj úplně zvyklí nejsme, dravých průniků, obranných zákroků. Byl jednoduše všude. Stejným stylem pak lze z korejské eskadry, i při nejlepší vůli, charakterizovat jen Cha Doo-Riho

Z australského výběru se alespoň jeden zástupce mezi tři hvězdy zápasu vtěsnat musel, to zase ano, ovšem někdo výraznější než všichni okolo se hledal vážně složitě. Byl tu Holman, který se však po jednom záblesku zpravidla na delší dobu odmlčel, nebo Schwarzer, jenž za celý zápas předvedl jediný těžký, zato opravdu klíčový zákrok. Nakonec to tedy u mě vyhrál Harry Kewell - zdaleka nejčastěji pálící Australan, o němž bylo zároveň slyšet opravdu po celé utkání. Z jeho a australského pohledu akorát škoda té vychýlené mušky, jinak bych o jeho výběru vůbec nepochyboval. Naopak v úvahu vůbec nepřipadal neviditelný Cahill a již zmíněné duo Wilkshire-Emerton, tedy paradoxně nejlepší Australané z duelu s Indií.

Austrálie - Korejská republika 1:1

7. minuta - Korejci se nedokázali vypořádat s Cahillovou rozpačitou výzvou pro Kewella, který tedy nakonec z voleje alespoň vypálil nad břevno.

24. minuta - GÓL! Také Australané umí být ve vlastním pokutovém území tuze nedůslední, jim se to ale pro změnu doopravdy vymstilo. Ji Dong-Won si i v obklopení dvou soupeřů mohl zpracovat míč, rozdat ho do druhé vlny Koo Ja-Cheolovi a tomu už stačily jen tři perfektně zvládnuté dotyky, aby Korejce poslal do vedení.

27. minuta - Překrásná kombinace tří Korejců mezi několika udivenými Australany přinesla Schwarzerův první zákrok proti Ji Dong-Wonově prudké, ale nedobře umístěné ráně.

37. minuta - Park Ji-Sungova úchvatná ukázka dokonale vytříbeného citu pro balon ještě sice sama o sobě k ničemu nevedla, ovšem následný centr Lee Young-Pya už našel hlavu Ji Dong-Wona, jehož pokus ještě nebezpečně tečoval Carney. Osieckův výběr měl opět namále.

39. minuta - Holman šikovně využil zaváhání jednoho z korejských obránců, prosmýkl se k přihrávce na Kewella, jenž přebytku času využil akorát k velmi nepovedené a nepřesné střele. Za chvíli pro změnu Cahill v dobré pozici ani nezakončil vinou perfektního obranného zákroku Cha Doo-Riho.

53. minuta - Lee Jung-Soo na zádech "unesl" hned tři protivníky a ještě zvládl celkem obstojně navázat na centr Koo Ja-Cheola. Schwarzer nicméně zasahovat nemusel.

60. minuta - Park Ji-Sung se uvolnil blíže k ose hřiště a odtud zpoza šestnáctky zajímavě protáhl brankáře Schwarzera.

62. minuta - GÓL! Korejci to teď s důvěrou v brankáře Ri Myong-Guka zjevně přehnali. Toho nechali jít odvážně do souboje se třemi Australany, z nichž vyskočil nejvýše Jedinak a bylo vyrovnáno. Tohle si korejský brankář za rámeček stoprocentně nedá.

87. minuta - Korejci si opět výborně porozuměli - jako by spolu hráli odpradávna - a Ki Sung-Yueng nechal pohotovým zakončením vyniknout úžasného Schwarzera. Ten svou pravačku přiložil k zemi přesně načas, přestože na reakci neměl moc dlouhý interval. Ani z hlediska efektu potom vážně nešlo o nevyvedený zákrok.

Austrálie (4-2-2): Schwarzer - Wilkshire (69. North), Neill, Ognenovski, Carney - Emerton, Čulina (46. Valeri), Jedinak, Holman (89. McKay) - Kewell, Cahill

Korejská republika (4-2-3-1): Jung Sung-Ryong - Cha Doo-Ri, Hwang Jae-Won, Lee Jung-Soo, Lee Young-Pyo - Lee Yong-Rae, Ki Sung-Yueng - Lee Chung-Yong, Park Ji-Sung, Koo Ja-Cheol (67. Yeom Ki-Hoon) - Ji Dong-Won (67. Yoo Byung-Soo, 90. Yoon Bit-Garam)

Hvězdy zápasu: Park Ji-Sung, Cha Doo-Ri (oba Korejská republika) a Kewell (Austrálie)

Indové se věru nepochlapili. Jak Houghton prorokoval, že budou mít s odolnými a běhavými Bahrajnci problémy, tak se také stalo. Ale že až takhle nebudou stíhat, to se zřejmě nečekalo. Muži z poloostrova Přední Indie předvedli v obraně dokonale organizovaný chaos, vepředu se činil snad jen šikula Čhetri, vzadu zázraky tentokrát zpravidla nedělal ani Subrata a vůbec i vše ostatní připomínalo spíš obrázky z okresního přeboru než z takovéto vybrané společnosti. Naproti tomu Bahrajnci bavili doopravdy, ne víceméně jenom svou neschopností jako Indové. S chutí kombinovali, čehož jsme si v jejich podání v zápase s Korejci například vůbec neužili, takřka ve všem byli nejmíň o tři kroky napřed, šance chladnokrevně proměňovali. Svým zabijáckým instinktem a citem pro postavení ve vápně upoutal Abdulatif, slušným fotbalovým myšlením Aaiš a John.

Indové se tak stávají po Saúdské Arábii v pořadí druhým vyřazeným týmem. Už po dvou zápasech se mohou "honosit" hutným skóre 2:9. Turnaj obohatili prakticky jen nesmírně zábavným brankářem Subratou a legračními minelami v obraně. Svou solidní hodnotu pak ještě demonstroval možná útočník Čhetri. Jinak i díky tomuto výsledku si v posledním kole patrně odpočinou některé z hvězd Jižní Koreje, které bude stačit s Indií pouhá remíza. Naopak Bahrajn postupovou matematiku ještě značně komplikuje, vše má stále ve svých rukách. Máme se tak na co těšit.

Bahrajn - Indie 5:2

3. minuta - Čhekri si naběhl za obranu pro dlouhý nákop spoluhráče, z první obratně posunul míč vstříc šibenici, kde však byl s efektním zákrokem připraven Mansur.

8. minuta - GÓL! Aaiš ve vápně přepadl přes nohu Lawrence a o penaltě nemohlo být pochyb. Tu pak bahrajnský středopolař s přehledem proměnil, jakkoliv se ho předtím Subrata snažil rozhodit.

9. minuta - GÓL! Okamžitá odpověď indické reprezentace! G. Singh se na zadní tyči zjevil u míče úplně osamocen, a třebaže ho netrefil úplně ideálně, nakonec i díky tomu vymetl přesně levý horní růžek Mansurovy svatyně.

16. minuta - GÓL! Subrata jako by nepočítal s tím, že střílený centr nikým netečován propadne až k němu, takže ho jen vyrazil před sebe, kde si na balon počíhal Abdulatif a s přehledem poslal Bahrajn do vedení.

19. minuta - GÓL! Abdulatif znovu v roli bez problémů skórujícího Bahrajnce. Tentokrát Šaridovi svěřenci dokonale vyšachovali indickou obranu a Ismaeel uklízel balon již prakticky do odkryté klece. Ačkoliv se Subrata opravdu snažil ještě zasáhnout.

35. minuta - GÓL! Červení se fotbalem opravdu baví. Isa překrásně dloubnul míč přes obrannou "hráz" pro Abdulatifa a ten už hladce podél Subraty završil hattrick.

39. minuta - John nejprve vymyslel úchvatnou vzdušnou přihrávku patičkou, posléze se ale ve vyložené šanci sám nepěkně ukopl.

52. minuta - GÓL! Užuž to vypadalo, že se Indové druhého zářezu nedočkají. Renedyho dalekonosná pumelice sice po odrazu od břevna překročila brankovou čáru, ovšem to asistent nezaregistroval, a tak se indičtí fanoušci museli ještě třást při dalším břevně, které z dorážky trefil Jadav, a konečném doklepnutí Čhetriho.

61. minuta - Aaiš rozběhl zajímavý protiútok, který po jeho ideálně načasované přihrávce zakončoval Salman Isa. Subrata si však v konfrontaci s ním zase vzpomněl na své pravé umění a bleskurychle proti jeho dělovce vytrčil levou ruku.

62. minuta - Předešlá situace byla stoprocentně posledním světlým okamžikem Aaiše v tomto zápase. Ten totiž po hloupém pokusu o druhou penaltu proti Indům uviděl druhou žlutou kartu a výrazně tak svůj tým oslabil - především s výhledem na závěrečný duel ve skupině.

76. minuta - Dva Indové se před Subratou zamotali do snahy osvobodit své spoluhráče, a tak nakonec Abdulrahman mohl nebezpečně ohrožovat indickou branku. Bohužel pro Bahrajnce přidal jeden dotyk navíc, takže ani pořádně nezakončil.

77. minuta - GÓL! Abdulatif se během jediného utkání stihl vyhoupnout do čela tabulky střelců Asijského poháru! Docílil toho lehkonohým proniknutím mezi dvěma soupeři a precizní přízemní ranou na vzdálenější tyč.

83. minuta - Lawrence se na hraně šestnáctky opřel do balonu, naneštěstí pro Indy nedokázal svůj projektil pořádně usměrnit, takže se akorát předvedl brankář Mansur.

Indie (4-4-2): Subrata - S. Singh, G. Singh, Anwar, Nabi - Dias, Lawrence, Pradeep (75. Wadoo), R. Singh (75. Mandal) - Jadav, Čhetri

Bahrajn (4-5-1): Mansur - Omar, Marzuqi, Meškhas, Isa - Aaiš, Ali, Al Dakeel (67. Abdulrahman), Rakea, Abdulatif (83. Dawood) - John (79. Fatadi)

Hvězdy zápasu: Abdulatif, Aaiš a John (všichni Bahrajn)

Co čekat od zítřka?

Skupinová fáze Asijského poháru zítra úspěšně zakončí svou druhou třetinu, a to rovnou zápasy skupiny, o níž směle můžeme prohlásit, že se nedá dopředu ukázat na nějakého favorita. Tím největším byl možná před výkopem Írán, který je také po vydřeném vítězství nad Irákem v čele grupy. Ne však nijak suverénně, tři body vyválčil opravdu až v posledních minutách, přičemž herně taky nikterak nenadchnul. To spíš příjemně překvapily Spojené arabské emiráty, které uhrály pěknou remízu s KLDR, a sympaticky se uvedl i obhájce z Iráku. Právě oba tyto týmy, jež upoutaly nápaditým ofenzivním ztvárněním nejpopulárnějšího sportu na světě, se v sobotu utkají mezi sebou.

Favorizován je všeobecně Sidkův výběr, který však roku 1996 na Asijském poháru SAE podlehl, přičemž nikdy předtím ani potom se již tahle mužstva na tomto konkrétním turnaji nepotkala. Iráčané si ovšem věří, hodně věří. Sidka sice uvedl, že při zpáteční cestě po nečekané prohře a ztrátě jednogólového vedení v autobuse prakticky nikdo nepromluvil, i tak ale poslední vítěz ASP věří minimálně v postup do čtvrtfinále. Srečko Katanec, Sidkův příští protějšek, se naproti tomu zabýval spíše zdravotním stavem talentovaného útočníka Thejaba Awany. Ten si odnesl šrám na noze již z přípravného utkání s Austrálií a nyní si prý užívá dva dny volna. Hrát by měl, jen pokud bude doopravdy fit. Reprezentanti Spojených arabských emirátů koneckonců i bez něj dokázali produkovat pěkný fotbal, hlavně nadmíru týmový výkon předvedli. Na co však naráželi, byla zoufalá neefektivita v koncovce, se kterou by možná právě Awana dokázal něco svést.

Jak Severokorejci slibovali, tak dejme tomu činili - vrhali se odvážněji dopředu. Tam však nijak nebezpeční nebyli a zároveň nečekaně chybovali v obraně. Ve výsledku tak vyznívá tato změna filozofie spíše kontraproduktivně. Na druhou stranu možná můžeme být rádi, že takto proti sobě alespoň nenastoupí dva profesorské mančafty a že se aspoň jeden z nich snad, doufejme, určitým způsobem odváže. To skutečně můžeme čekat spíše od KLDR (trochu paradoxně), soudě tedy podle zahajovacích utkání obou stran. Írán totiž vykazoval daleko větší množství známek strojovosti, navíc zřejmě tradičně vsadí na nepříliš populární rozestavení 4-5-1. Do něj však na druhou stranu nemá proč sahat, když i samotné Severokorejce dříve na ASP díky podobné strategii hned třikrát přechytračil. Team Melli má ke všemu na KLDR i jednu vážně příjemnou vzpomínku - a sice brilantně zvládnutý duel o bronzové medaile na Asijském poháru 1980.

Stranou pozornosti

- Japonsko se na své první tři body na turnaji řádně nadřelo, nepochopitelně (i díky kontroverzním výrokům sudího) dopustilo, aby Syřané utkání ještě zdramatizovali a málem i dovedli k remíze. Zaccheroni se však i přesto brání řečem o překvapivě váhavých Japoncích. "Nebyl to pro nás tak těžký duel. Dali jsme gól už v prvním poločase, což rozhodlo, protože pak to byla jednostranná záležitost. I když jsme šli do desíti, hráli jsme pořád jako v jedenácti," hodnotí italský trenér.

- Asijský pohár není jen o samotném dění na place, ale i o mimofotbalových aktivitách - jako třeba těch určených výhradně fanouškům. Ti se mohou přes den zastavit v takzvaném Aspire Parku, stojícím nedaleko Chalifa Stadium, kde pro ně jsou vždy připraveny různé atrakce, vždy odkazující na jednu ze zemí hrajících v ten určitý večer. Již se tu tedy představila například populární korejská taneční skupina Noreum Machi, syrští příznivci zase uvítali ohnivou show za doprovodu tradiční arabské hudby a pro všechny ostatní pořadatelé připravili třeba populární lidskou simulaci stolního fotbálku.

- Zklamaní Saúdové po senzačním vyřazení z Asijského mistrovství v hojném počtu odmítali novinářům sdělit své pocity. Teprve druhé takhle brzké vypadnutí arabské reprezentace nakonec jako jeden z mála okomentoval záložník Al Šalhub, jenž se v krátkosti omluvil fanouškům a prohru svedl na nedostatek šancí, které navíc Saúdové soustavně nedokázali proměňovat. Držení míče holt není vše. Zelení jestřábi, kteří se včera stali prvním definitivně vyřazeným účastníkem Poháru, se mimochodem v předchozích sedmi ročnících hned šestkrát probojovali až do finále.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (19)

Přidat komentář
božský John

Yarda nechce na fb potvrdit svoje dědečkovství a já jsem tim pádem bez dědy !

Reagovat
smazaný uživatel

Zkus ho stouchnout :-P

Reagovat
smazaný uživatel

Sem říkal že Indie tam nemá co dělat, zbytek je konkurence schopný, nechápu proč je tam brali kvúli nějakému turnaji co vyhráli, beztak tam hráli samé netýmy typu Barma, Maledivy, Bhútán, Srí Lanka, Mongolsko, Slavie Praha, Guam a nejtěžší překážka Hongkong

Reagovat
fantomas

Dobrý zase.

Reagovat
Špilmachr

A ve finále porazili spartu ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Nahonil sis ego?

Reagovat
Kepy_FCB

Vzali je tam protože je to druhá nejlidnatější země planety.

Reagovat
domingo

Reagovat
Kepy_FCB

Chybí mi tu tabulky...

Reagovat
Ligter

Jsou jen o dvě kliknutí dál.

Reagovat
fantomas

Nahore mas zalozku Asijsky pohar a tam to najdes hned...ja to sem bohuzel asi vlozit neumim..

Reagovat
fantomas

Wtf, oni zpoplatnili bet???

Reagovat
Godwinson

Někdo tu psal něco o tom, že může sledovat jen ten, co má kredit v plusu.

Reagovat
fantomas

No. A já to nabíjet nebudu, že jo. Ale to je fakt až odedneška.

Reagovat
Godwinson

On minimální vklad je 150 USD, takže docela chutný :))

Reagovat
fantomas

Hm, takže zase hluchej čínskej přenos, fakt dík!

Reagovat
smazaný uživatel

Tak zkus Unibet.com ten je myslím zdarma a přenos má dobrou kvalitu , ale je tam maly obraz.

Reagovat
fantomas

To je děs, jestli ten Írán bude takovýhle zápasy systematicky vyhrávat...

Reagovat
fantomas

Já se z těch Íránců zbláznim...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele