Anglická Premier League - souhrn 8. kola

16.10.2010, 18:00, aktualizováno 18.10.2010, 22:57
Komentáře a souhrny
Trápení Liverpoolu pokračuje, derby skončilo výhrou Evertonu. Chelsea veze ze hřiště Aston Villy bod za remízu 0:0 a dohání ji Manchester City, který odváží výhru z Blackpoolu. Arsenal otočil zápas s Birminghamem a dotáhl se na Manchester United, který doma prohospodařil dvoubrankový náskok v duelu s WBA. Venku zvítězil Tottenham. V pondělí si body rozdělily Blackburn se Sunderlandem.

Blackburn Rovers - Sunderland AFC 0:0

18.10.2010 21:00

Góly: -

Klasika. Blackburn se Sunderlandem si s řádnou gólovou nadílkou opět nedělaly žádnou hlavu a výsledkem je dokonce bezbranková remíza. Ofenzivní choutky Rovers okleštila jen krátce před přestávkou červená karta pro Sambu, kdežto Black Cats mohou bodu opravdu jen litovat. Takový Bent dnes klidně mohl skórovat hned třikrát.

Poprvé se tak mohlo stát ve 25. minutě, kdy měl anglický reprezentant kopu času na zakončení tváří v tvář Robinsonovi, a přesto nedal. Hrubou chybu v bránění Gaela Giveta tak vůbec nepotrestal. Na opačném konci hřiště to byl zas Kalinič, kdo hlavou odmítl zavěsit, a ještě před Bentem z přímého kopu Mignoleta trochu výrazněji postrašil Pedersen. Když se ani jeden z těchto pokusů neujal, o zlomový okamžik se tedy musel postarat domácí stoper Samba, který nedokázal unikajícího Welbecka zastavit lépe než za cenu faulu oceněného po zásluze červeným kartonkem. Blackburn navíc ještě mohl být rád, že sudí neukázal na penaltový puntík a patrně správně vyhostil Mackems těsně za hranici šestnáctky. Tam odsud Bardsley vypálil jen do zdi a z dorážky trestuhodně minul Bent.

Druhý poločas okamžitě odstartoval znovu klíčový střelec Sunderlandu, jenž dnes bohudík pro Blackburn vůbec neměl svůj den. V 52. minutě se tedy sice šikovně vedral před svého strážce, ovšem Malbranqueův centr pak zvládl odpálit pouze vedle brankové konstrukce. A stejně dopadl i sám francouzský křídelník, když se pokoušel lobovat Robinsona, jehož předtím vyvedl z míry dobře napadající Bent. Obzvlášť v poslední desetiminutovce pak Rovers už vůbec nestačili, bylo zřejmé, že jim už odešly takřka veškeré síly. Bruce tak za vytrvalého deště hnal své svěřence kupředu a alespoň k něčemu jeho snaha vedla. Střídající Zenden mohl osamocen hlavičkovat, svůj projektil však stočil akorát do Robinsonovy náruče a vzápětí nepochodil ani Gyan se svou kroucenou střelou.

Více informací k zápasu

Blackpool FC - Manchester City 2:3

17.10.2010 17:00

Góly: 78. Marlon Harewood, 90+3. Gary Taylor-Fletcher - 67. Carlos Tévez, 79. Carlos Tévez, 90+1. David Silva

Déle než hodinu se na Bloomfield Road takřka nic nedělo. Jenže pak se strhla učiněná bouře, která vyústila v opravdu strhující koncovku. Silvův premiérový gól v anglické lize se tak stal klíčovým a vítězným, přestože jej španělský šikula vstřelil až po vypršení normální hrací doby. Svůj tým takto nicméně posouvá na druhou příčku jen dva body za vedoucí Chelsea.

Na Bloomfield Road se od počátku šlo z obou stran docela cílevědomě za vítězstvím. Nezřídka se fotbalisté mohli cítit jako na houpačce, když se hra neustále přelévala z jedné strany na druhou. Nicméně po úvodní výměně prvních pozdravů - Johnsonovy prudké rány pod břevno, po které se natáhl Gilks, a Varneyho stříleného centru, jenž odrazil do bezpečí Hart - se tempo hry začalo poněkud vytrácet. Trošku vzruchu na plochu zase vnesl Johnsonův centr a Adebayorova hlavička mimo, kterou však ani pořádně nelze počítat mezi šance, neboť se tožský dlouhán v době přihrávky nacházel v ofsajdu. Jinak ale s průběhem utkání mohli být spokojeni alespoň Tangerines, kteří si většinou užívali balonu na svých kopačkách a ještě k tomu na polovině soupeře, zatímco Citizens jako by zase sklouzávali na začátek sezony, kdy se byli ochotni trápit prakticky s kýmkoliv.

Ještě hůře se bleděmodrým udělalo těsně před přestávkou, kdy míč do brány nepropašoval ani Adebayor pomocí hlavy, ani následně Tevéz na prsou. Do kabin se tak šlo za bezbrankového stavu, který nevyhovoval jak divákům lačnícím po gólech, tak zejména City usilujícímu o čtvrtou výhru v řadě. Po přestávce se víceméně pokračovalo v pění té samé písničky. Hosté pokračovali v nemastném neslaném výkonu, zatímco agilní domácí štípali, kousali a brzy taky málem udeřili. Varney si zaběhl za obranu pro ideální dlouhý pas a jemným obloučkem vyzval D. J. Campbella, ovšem ten, přestože si míč celkem obstojně zpracoval, jaksi "neuřídil" koncovku a vinou špatné koordinace či snad laxnosti zakončil jen slabě mimo.

Za daleko aktivnější Blackpool pak dělovkou promluvil ještě kapitán Adam, v tuhle chvíli však pro změnu zapracoval pozorný Hart. Nicméně Mancinimu pomalu začínala docházet trpělivost, a tak přichystal návrat k osvědčenému rozestavení, když stáhl "přebytečného" hrota Adebayora a nahradil ho Silvou. Následkem toho Tevéz okamžitě ožil, přičemž španělský štírek se hned obsadil do role spasitele. Jeho citlivý pas totiž právě argentinský forvard, leč číhající kousek za posledním obráncem, bůhvíjak patou uklidil k zadní tyči a poslal tak ManCity do poněkud nezaslouženého vedení.

S tím se ovšem Tangerines rozhodně nehodlali smířit a hned zahrozili skrze kapitána Adama, jenž z přímého kopu trefil akorát kůl sloužící k napnutí sítě za Hartovými zády. Ani manchesterské vzkříšení však nebylo pouze nahodilé, takže jenom pět minut po dosažení gólu orazítkoval břevno James Milner, když prudce vypálil zpoza šestnáctky. To ale bylo jenom takové zahřívací kolo, které předcházelo dokonalé smršti na Bloomfield Road. V 78. minutě fotbalový bůh dostál spravedlnosti a dovolil Blackpoolu vyrovnat, když se po centru ze standardky hlavou prosadil houževnatý žolík Harewood. Hned po minutě však zase bylo vše naruby. Evatt hloupě ztratil míč na hraně velkého vápna, marně se dožadoval faulu a neúnavný Tevéz mezitím za pomoci Cathcartovy teče podruhé napnul síť za Gilksovými zády.

V závěrečné pětiminutovce se ještě manchesterská "zjizvená tvář" pokoušela o hattrick, proti však byla dobře postavená konstrukce blackpoolské brány - také teď se jen zatřáslo břevno. A tak se chytil alespoň Silva, který si svůj první zářez v Premier League určitě bude moci vtěsnat za rámeček. Chladnokrevně si totiž počkal na vhodný okamžik a pak lehce zakroutil míč k pravé tyči. Ani to ale nebylo vše, ve třetí minutě nastavení ještě na scénu přikvačil ukázkový biliár v pokutovém území Citizens se šťastným střelcem Taylorem-Fletcherem v čele. Potom už opravdu zazněl poslední hvizd sudího píšťalky.

Více informací k zápasu

Everton FC - Liverpool FC 2:0

17.10.2010 14:30

Góly: 34. Tim Cahill, 50. Mikel Arteta

Barva dnešního dne je u řeky Mersey je modrá. Everton totiž dokázal po dlouhých letech konečně přemoci svého úhlavního nepřítele Liverpool a připsal si hodně důležité tři body. Naopak krize Reds ani pod novým majitelem nekončí, spíše naopak. Liverpool zůstává v sestupovém pásmu.

V Goodison Parku dnes po většinu času vládl jediný tým, domácí Everton, jenže předvedl skutečně dobrý výkon a Liverpoolu nedal příliš šancí. Naopak ty své dokonale proměnil. Poprvé Toffees zahrozili ve 12. minutě. Arteta sice poslal standartku do zdi, ale míče se zmocnil Osman a nacentroval ho do vápna, kde se k němu dostal Jagielka. Tvrdou ránu ale poslal mezi diváky.

O dvě minuty později poslal dlouhý pas do vápna Phil Neville. Kyrgiakos ho sice odvrátil, ale míč se do pokutového území okamžitě vrátil a tentokrát pálil druhý z modré stoperské dvojice, ale ani Distin neuspěl. V tu chvíli byl na hřišti jen Everton, Liverpool nestíhal.

Až ve 23. minutě promluvil Torres a že se Howard musel činit. Joe Cole poslal zleva přesný centr a Torresovu hlavičku musel americký gólman vytěsnit na roh. Podobně povedený zákrok si připsal o pět minut později na druhé straně také Pepe Reina proti Yakubuově přízemní střele.

Proti Cahillovi už byl ale krátký. Coleman po pravé straně zatáhl míč a poslal ho Cahillovi, jenž nechytatelnou ranou pod břevno poslal Everton do vedení. A když na miláčka fanoušků navázal v 50. minutě další oblíbenec Mikel Arteta, vypukla v ochozech nespoutaná radost. Kyrgiakos dokázal rohový kop odkopnout pouze k Artetovi, jenž si na vápně našteloval míč a propálil Reinu.

V závěru zápasu se na hřiště dostal Beckford, ale více než na nohou toho strávil na zemi. Jednou si takhle snažil vykoledovat pokutový kop, ale sudí Webb byl neomylný a penaltu nezapískal. Tři minuty před koncem mohl Liverpoolu vystřelit alespoň čestný gól Torres, ale Howard udržel čisté konto a Toffees se mohli radovat z vítězství 2:0.

Více informací k zápasu

Aston Villa - Chelsea FC 0:0

16.10.2010 18:30

Góly: -

Aston Villa potvrdila, že proti Chelsea na domácí půdě umí, a tak ani dnes si obhájce titulu neodváží plný počet bodů. Pouze jeden za bezbrankovou remízu. Největší šance skončily na obou stranách na tyčce.

Zápas ve Villa Parku byl dnes asi nejočekávanější událostí v Premier League, ale pro oko diváka byl zklamáním. Přitom zápas měl slušný start. Villans na soupeře vlétli a v prvních minutách měli dvě velké šance. Hned ve druhé minutě měl možná vůbec největší šanci domácích v zápase Ireland. Downing ho vyslal samotného na branku, jenže Čech vyběhl a Ireland těsně minul branku. O tři minuty později zase obraně unikl Carew a Čech musel přízemní střelu na zadní tyč vytáhnout na roh.

Jenže to bylo, bohužel, na dlouhé minuty vše. Obě strany se sice snažily směrem dopředu něco vymyslet, ale Chelsea byla bez Drogby v koncovce bezradná a Villans spíše vyčkávali. Až šest minut před koncem prvního dějství nebezpečně Ireland, ale do střely se mu obětavě položil Ivanovič. Po poločase byl stav 0:0.

Úvod druhé půle zastihl v útočné aktivitě borce v modrém. Povedené sólo předvedl Malouda, ale jeho centr odvrátil Clark, který ještě v první půli střídal zraněného Dunna. V 53. minutě si udělal na levé straně prostor Anelka a prověřil Friedelovu pozornost. Další akci Blues vedli Ramires se střídajícím Žirkovem, ale Beye ve spolupráci s Friedelem zakročil.

Během 77. a 79. minuty došlo k největším šancím večera. Jako první úřadovala Chelsea. Centrovaný Maloudův míč našel hlavu Ivanoviče a srbský stoper orazítkoval břevno. Aston Villa okamžitě odpověděla, Ashley Young přímým kopem našel Collinse a ten rovněž hlavou zakončoval a stejně jako jeho protějšek trefil brankovou konstrukci. A v 89. minutě měli hosté ještě větší šanci. Další parádní centr předvedl Malouda a Anelka byl úplně sám na malém vápně, jenže hlavou poslal míč od země do břevna a obrovskou šanci zahodil.

A francouzský útočník mohl být, že ho náležitě nepotrestal Reo-Coker. Ten v poslední minutě obral o míč McEachrana a řítil se sám na Čecha, jenž však vyběhl a ačkoliv ho Reo-Coker dokázal přehodit, branku netrefil.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Wigan Athletic 2:2

16.10.2010 16:00

Góly: 72. Shola Ameobi, 90. Fabricio Coloccini - 22. Charles N'Zogbia, 23. Charles N'Zogbia

Latics vyhráli na hřišti Tottenhamu, remízovali v Birminghamu se City a v sobotu udrželi neporazitelnost při výjezdech i v Newcastlu. Nečekaně jim však všechny body vyrval až v předposlední minutě Coloccini a po dvou domácích prohrách udržel svému týmu alespoň bod.

Po úvodním vypískání Mikea Ashleyho se do první slibné pozice dostal Carroll, po centru Enriqueho pálil před malým vápnem a Al Habsi musel vytáhnout solidní zákrok. V tu chvíli asi nikdo nečekal, jak velká chvíle se blíží pro bývalého letitého hráče Newcastlu, který tentokrát přijel jako host.

Ve 22. minutě dokázal odcentrovat Di Santo přes Enriqueho na N’Zogbiu, kterého neuhlídala ani dvojice obránců a po křižné hlavičce se Krul natahoval marně. A parádní kousek se mu povedl hned za minutu. Di Santo znovu centroval z pravé na levou stranu do vápna, N’Zogbia ztlumil míč na prsou a pohotovou střelou z nepříliš výhodné pozice napálil míč nechytatelně pod spojnici tyče s břevnem.

Domácí měli blízko k navrácení do hry pět minut před koncem první půle. Nejprve poslal Figueroa míč jen těsně nad břevno vlastní branky. Po následném rohu Guthrieho hlavičkoval na zadní tyči Williamson, překonal sice brankáře, ale obránce hostů stihl míč těsně před čarou vykopnout do bezpečí.

Straky nastoupily do druhé půle s chutí vyrovnat a po jedenácti minutách měl blízko k přiblížení se tomuto cíli Carroll. Znovu ho svým centrem našel Enrique, tentokrát domácí útočník hlavičkoval mimo tři tyče.

V 65. minutě se ke slibnému přímému kopu postavil Guthrie, ovšem míč znovu mířil nad břevno. Naději tak vykřesal v 72. minutě střídající Ameobi. Gutiérrez centroval do malého vápna, Alcaraz na míč nedoskočil a jedenáct minut pobytu stačilo domácímu útočníkovi, aby hlavičkou do protipohybu brankáře snížil.

Za pouhé dvě minuty se k centru Bartona po rohové kopu dostal Carroll, ani tentokrát svému pokusu nepřidal přesnost a těsně minul bližší tyč. Deset minut před koncem se po standardce Cleverleye dostal k zakončení střídající Rodallega, ale nepřesnou ranou udržel bodové naděje Newcastlu.

Přišla tak čtvrtá minuta nastavení a rohový kop Strak. Barton našel centrem znovu hlavu Carrolla, ten tentokrát našel Colocciniho a Al Habsi stačil jeho prudkou hlavičku pouze srazit pravou rukou k bližší tyči. Po výborném návratu domácích si tak týmy body rozdělily.

Více informací k zápasu

Wolverhampton Wanderers - West Ham United 1:1

16.10.2010 16:00

Góly: 10. Matthew Jarvis - 52. Mark Noble (pen.)

Remíza dnes na Molineux Stadium určitě nikoho netěší. Wolverhampton i West Ham potřeboval tři body, bod ani jednomu ze sestupových vod nepomohl. Na brzkou branku Jarvise odpovídal ve druhém poločase z penalty Noble.

Wolves začali skvěle. Ward zleva nacentroval a brankář Green míč vyrazil jen k Mattu Jarvisovi, který rozvlnil síť. Vzápětí to mohlo být už 2:0. Domácí se hned po rozehrání zmocnili míče a Doylova rána z levé strany jen těsně minula tyč. V 19. minutě měl první šanci West Ham. Obinna si zpracoval dlouhý míč a běžel na Hahnemanna, ale míč mu utekl a domácí gólman akci zastavil. O další příležitost se West Ham připravil opět sám. Dyer s Piquionnem se totiž nedohodli, běželi oba za volným míčem a srazili se.

Po půlhodině mohla navýšit vedení domácí družina vedená Mickem McCarthym. Doyle vběhl do vápna a pasoval míč na Edwardse s Fletcherem, ale ani jeden z nich na něj nedosáhl. A Wolves pohrdli i další šancí těsně před poločasovým hvizdem. Matt Jarvis měl hodně prostoru na střelu z dobré pozice, jenže váhal až příliš dlouho a Gabbidon ho zablokoval. Do kabin se tak šlo za stavu 1:0.

Ten se ale po změně stran rychle změnil. Po sedmi minutách fauloval v pokutovém území Obbinu Foley a sudí nařídil penaltu. Pokutový kop s přehledem parádně proměnil Noble a vyrovnal. Za Wolves odpovídal Jones, který vstříc brance vyslal doslova dělovou ránu, ale tu nechtěně, leč dobře pro West Ham, zastavil Jacobsen. Vzápětí mohl dokonale otočit zápas West Ham. Boa Morte skvělým pasem vyslal Piquionneho a ten z první napálil míč do břevna. Asi o deset minut později přišla další chvilka Hammers. Dyerova povedená akce, kdy obešel dva obránce a dostal se ke střele, skončila na brankové čáře, kde míč zastavil Stearman. V závěrečných minutách mohl o vítězství hostů rozhodnout Cole, ale Hahnemann byl připraven. Ve třetí minutě nastavení domácím fanouškům pořádně zamrazilo, když vstřelil gól Piquionne, jenže rozhodčí gól neuznal kvůli ruce, a tak zápas skončil 1:1.

Více informací k zápasu

Fulham FC - Tottenham Hotspur 1:2

16.10.2010 16:00

Góly: 30. Diomansy Kamara - 31. Roman Pavljučenko, 64. Tom Huddlestone

Fulham sice dnes vstřelil první gól, ale na něj Tottenham bleskově zareagoval a ve druhé půli Huddlestone rozhodl, že tři body si připíší Spurs. Svěřenci Marka Hughese tak přišli o ligovou neporazitelnost.

Zápas na Craven Cottage začal prakticky bez zábran, hrál se otevřený fotbal a diváci se mohli bavit šancemi na obou stranách. Jako první hrozil v šesté minutě Pavljučenko. Fulham sice odvrátil rohový kop, ale Bale vrátil míč na ruského forvarda, jenž obešel Bairda a vypálil. Těsně vedle. Ve 14. minutě se poprvé ukázali domácí. Davies poslal skvělý pas na Kamaru, ten vystoupal nejvýše a hlavičkou zakončil. Ale ani se mezi tři tyče netrefil.

Za deset minut udělal obrovskou hrubku Modrič, jenž nedokázal odkopnout míč a místo toho ho poslal Murphymu, jenž nacentroval na Hughese, ale ten v obrovské příležitosti hlavičkou minul. Za ním ještě nabíhal Kamara, ale k němu se míč nedostal. Tohle měl být gól. Povedenou akci pak předvedl Salcido, jenž si z levé strany do středu a nebezpečně vypálil. Jenže branku na Craven Cottage nikdo ne a ne trefit.

Nakonec se diváci dočkali po půlhodině hry. Skvělou práci odvedl Dempsey, jenž si ve vápně hrudí sklepl míč, potáhl ho do strany a přesnou přihrávkou vystavil mimo hru Kinga s Gallasem, přičemž do prázdné zakončoval Kamara. Ale radost Cottagers netrvala dlouho. Okamžitě po rozehrávce totiž Spurs srovnali. Podobně jako před chvílí Dempsey zapracoval ve vápně výborně Van der Vaart a z otočky se snažil přelobovat Schwarzera. Míč sice skončil na břevně, ale do prázdné branky ho dokázal usměrnit Pavljučenko. Pár minut před poločasem mohl domácím vrátit vedení Kamara, ale Gomes vytáhl parádní zákrok.

Krátce po změně stran si naopak mohli vzít vedení Spurs. Po odvráceném rohu posílal míč na zadní tyč Lennon a Pavljučenko z voleje zakončoval. Ale Schwarzer ho zlikvidoval. Stejně tak si vedl na druhé straně Gomes při hlavičce Bairda.

Po hodině hry se síť rozvlnila potřetí a pro nespokojenost domácích fanoušků udeřil znovu Tottenham. Přitom Huddlestonova rána ze střední vzdálenosti, která zapadla přesně k tyči, nebyla v prvním momentě uznána. Asistent rozhodčího totiž signalizoval ofsajd Gallase, jenž stál před Schwarzer a zacláněl mu ve výhledu. Jenže po domluvě hlavní sudí Mike Dean výrok čárového opravil a gól uznal.

V 78. minutě mohl Fulham srovnat. Gomes jen vyrazil Daviesův centr, ale Salcido poměrně slibnou příležitosti pohrdl. Deset minut před koncem donutil Schwarzera k dobrému zákorku nepříjemnou střelou Hutton. Za další dvě minuty si mohl připsat druhý zásah Kamara. Davies na pravé straně vyslal patičkou Kellyho, ten odcentroval, ale Kamara vysoko přestřelil. Do konce zápasu se již stav nezměnil, když si Tottenham vedení pohlídal a po osmi zápasech zůstává jediným neporaženým týmem Manchester United.

Více informací k zápasu

Manchester United - West Bromwich Albion 2:2

16.10.2010 16:00

Góly: 5. Javier Hernández, 25. Nani - 50. Patrice Evra (vl.), 55. Somen Tchoyi

Manchester United poprvé ztrácí ligové body před vlastními fanoušky a na výhru čeká už třetí zápas. West Bromwich naopak popáté v řadě neprohrává a navazuje na tři body ze hřiště Arsenalu bodem z Old Trafford.

Přitom se po průběhu první půle zdálo, že si svěřenci manažera Fergusona odnesou povinnou výhru bez problémů. Z kabin však přišli domácí hráči značně rozespalí a po tyčce Vidiće inkasovali v úvodních deseti minutách dva nešťastné góly. Více jak půlhodina hry pak Manchesteru na opětovné vedení nestačila.

Baggies začali bez přílišného respektu, nicméně už po pěti minutách na svého soupeře ztráceli. Nani střílel přímo z volného kopu, Carson nejistě vyrazil pouze před sebe a Hernández naprosto sám lehce rozvlnil síť střelou nad ležícího brankáře.

Za osm minut se schylovalo k vyrovnání, když Fortune hledal přihrávkou přes malé vápno Brunta, který by usměrňoval míč do prázdné, kdyby těsně před ním nezasáhl výborně Rafael. Z následné protiakce zahrozil Berbatov, když se zasekávačkou zbavil dvou obránců a zpoza vápna technickým pokusem jen těsně minul.

V další příležitosti se ocitl Nani, tomu po příhře Giggse chyběli centimetry, aby v pádu zasáhl míč před zívající brankou. Po dvou minutách dostal přízemní centr před malé vápno od Carricka Berbatov, který z první zkoušel štěstí střelou do protipohybu. Mezi tři tyče nezamířil.

Ozval se tak znovu Brunt, z velké dálky pálil po zemi lehce nepřesně a Van der Sar se tak pouze provizorně protáhl. V další minutě se tak favorité mohli radovat z pojištění svého vedení. Shorey ztratil míč v souboji s Nanim, ten pak poslal do vápna Berbatova, který mu míč zpětnou přihrávkou vrátil a domácí záložník neměl problémy síť odkryté svatyně rozvlnit.

Druhá část prvního dějství už toho tolik nenabídla. Rudí ďáblové své vedení v klidu kontrolovali s častým držením balónu na svých kopačkách. Nejzřetelnější převahu pak mohli diváci vidět při bojích Naniho se Shoreym, který své defenzivní povinnosti absolutně nestačil plnit. A právě Nani tak jako poslední zahrozil před přestavbou, když po zaseknutí poslal míč z dálky nad břevno.

Vidić ani netušil, jak silně se má držet za hlavu dvě minuty po změně stran, když po centru Naniho hlavičkoval chytře do protipohybu, ke své smůle však pouze do pravé tyče. V 50. Minutě fauloval Anderson u vlastního vápna. Přímý kop z úhlu rozehrál po zemi směrem na branku Brunt, Tchoyi chytře tečoval patičkou a s Evrovo pomocí skončil míč za brankovou čarou. Van der Sar sice míč vytáhl, i kdyby však sudí gól nepostřehl, Olsson přes tísnění dorazil míč do sítě znovu.

Po dalších pěti minutách navíc nizozemský zkušený brankář předvedl fatální chybu, která nemohla zůstat bez potrestání. Nepříliš povedený centr letěl na zcela osamoceného Van der Sara, který ale míč nepochopitelně neudržel a hodil ho za svá záda. Překvapený a nikým nehlídaný Tchoyi nemohl z pár kroků osiřelou branku minout.

Dokonat zkázu v Divadle snů mohl ještě před hodinou hry Brunt, který po přímém kopu mohl využít prostoru ke střele díky laxní obraně, ale z úhlu minul. Dvacet minut před koncem pomohla hostům i hrstka štěstí, když Andersonovu střelu jen taktak nevyrazil Carson na kopačky Hernándeze.

Devět minut před koncem mohli diváci spatřit další zkrat hráče v rukavicích. Tamasův lob chytil brankář Baggies do rukou a Manchesteru se naskytla skvělá příležitost. Nani rozehrál na Rooneyho, který z první mířil k více odkryté pravé tyči, kde zasáhl nešťastník Tamas a udržel tak pro nováčky ligy cenný bod.

Více informací k zápasu

Bolton Wanderers - Stoke City 2:1

16.10.2010 16:00

Góly: 21. Chung-yong Lee, 90. Ivan Klasnić - 47. Rory Delap

Nezapomenutelný zápas pro Klasniče se v sobotu odehrál na hřišti Boltonu. Ten v nastaveném čase jako střídající hráč vrátil domácím vedení a zajistil jim tak tři body, brzy poté se však nechal vyloučit a zápas nedohrál. Přesto jeho spoluhráči po pěti kolech zvítězili, naopak hráči Stoke City po čtyřech kolech poznali hořkost porážky.

Hosté si chtěli podmanit zápas od úvodních minut a také se dostali do prvních výraznějších šancí. Po čtvrthodince hry centroval z rohu Etherington a Faye zblízka hlavou přestřelil. Za tři minuty to tak hostující záložník zkoušel sám, z vápna ale mířil pouze doprostřed branky, kde stál připravený brankář Jaaskelainen.

Ve 22. minutě tak zcela proti běhu hry otevřeli skóre domácí. Lee Chung-Yong vybojoval míč na půli hřiště, vyměnil si ho s Daviesem a vrátil se mu i po neúspěšné přihrávce na Muambu, kterou zablokoval Faye. Jihokorejský hráč pak napálil míč z dálky přesně do pravého horního rohu a poslal Bolton do vedení.

Během tří minut mohlo být srovnáno, když autové vhazování Delapa prodloužil Jones na Waltarse, který však balón poslal vedle levé tyče. Ve 34. minutě táhl brejk domácích Elmander a na hranici vápna nahrál Muambovi, který pohotovou střelou mířil vedle. Když ve druhé minutě nastavení nedokázal Huth zastavit Petrova, musel Sorensen předvést výtečný zákrok, aby po dalekonosném pokusu nešli hráči Stoke do šaten za dvoubrankového manka.

Hosté však nastoupili do druhé půle obdobně jako do první a po třech minutách se mohli radovat z vyrovnání. Po rohu Pennanta se dostal k míči Delap, který pravačkou poslal míč k levé tyči. Trefil se tak skoro po dvou letech.

Po hodině hry zahodili šance na vedení oba týmy. Nejprve Whitehead neuspěl proti Holednovi a Jaaskelainenovi, na druhé straně pak v dobré pozici netrefil branku Elmander. V 64. minutě se k hlavičce dostal Collins. Snažil se přihrávat, místo toho skončil míč jen těsně vedle vzdálenější tyče.

Tvrdý fotbal přinesl několik poranění, diváci se pak nenudili ani v nastaveném čase. Nejprve Sorensen parádně vychytal Daviese, který pálil jen z pár kroků od brankové čáry. Jenže v následující minutě se po čtvrthodince na hřišti prosadil Klasnič.

Steinsson vhodil aut a domácí útočník z první propálil Jonese i brankáře Stoke City. Úspěšný střelec si ale vítězství nemohl pořádně vychutnat. V následujících třech minutách totiž neudržel nervy na uzdě a Peter Walton neměl jinou možnost, než aby poslal Klasniče ze hřiště červenou kartou.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - Birmingham City 2:1

16.10.2010 16:00

Góly: 41. Samir Nasri (pen.), 47. Marouane Chamakh - 33. Nikola Žigić

Arsenal s vypjetím všech sil ukončil tři zápasy dlouhé čekání na ligové vítězství. Po pěti zápasech bez tří bodů sahali k úspěchu hráči Birminghamu, ale penalta v závěru první půle a zaspání na začátku té druhé zařídili očekávané vítězství svěřenců manažera Wengera.

Londýňané měli po celý zápas lehce navrch, ale svou přílišně složitou kombinací se nedokázali prodrat do zakončení. V posledních třech minutách pak museli bránit těsný náskok v desíti lidech, když se nepochopitelným zákrokem nechal vyloučit jinak dobře hrající Wilshere.

Kanonýři od první minutu na outsidera tlačili a po pěti minutách nechybělo mnoho, aby sklidili první ovoce. Krásnou kombinaci předvedl Wilshere s Chamakhem, jehož gólovou střelu zastavil až obětavý Carr. V úvodu to však byla jediná šance, kterou domácí dotáhli do konce. Cesta do vápna nebyla klestěna žádnými obtížnějšími překážkami, v šestnáctce ale o míč přicházeli velmi rychle.

Radost z přesné trefy pak v 17. minutě zkazil Squillacimu sudí Atkinson. Po přímém kopu Nasriho hlavičkou prostřelil Fostera, hraniční ofsajd ovšem rozhodčí přeci jen odpískal. Po dvou minutách dostal výtečný míč od Chamakha Aršavin, ten se už ocitl příliš blízko Fosterovi, který tak vyrazil na roh.

Uběhly další dvě minuty a nadějný kontr hnal kupředu Nasri. Sobecky však nevyužil přečíslení a zbytečně unáhlenou ranou z dálky poslal balón daleko za branku. Ve 23. minutě se poprvé ozvali hosté, Faheyova střela zpoza vápna byla sražena přímo do náruče Fabianskiho.

V další moment se mohla vyplatit hráčům londýnského klubu bojovnost, díky které udrželi míč. Po odvráceném centru naopak laxně přistrčil míč spoluhráči Larsson a Clichy pohotovou ranou jen těsně minul.

Zajímavou desetiminutovku pak ukončil přímý kop hříšníka Larssona, jeho pokus k bližší tyči Fabianski udržel před brankovou čarou. Jenže tři minuty po půlhodince hry centroval do vápna Fahey, Djorou byl příliš daleko od Žigiće a ten hlavičkou do protipohybu brankáře poslal překvapivě do vedení Birmingham.

Ve 39. minutě pak mohl stejný hráč přidat i druhou trefu, když se po nákopu z přímého kopu od poloviny hřiště dostal míč před branku. Hostující útočník ale trestuhodně přestřelil.

Opravdu trestuhodně. Hned v další minutě se totiž podařilo domácím srovnat. Dann se neobratně snažil odkopnout míč a v pádu zavadil o nohu Chamakha, rozhodčí okamžitě ukázal na značku pokutového kopu. Na ní si míč postavil Nasri a Fostera poslal na druhou stranu.

Jen dvě minuty po změně stran pak předvedli hráči Arsenalu parádní akci. Wilshere přiťukl hrudí míč na Songa, ten okamžitě patičkou vrátil anglickému talentu, který si zklidnil míč na prsou a pohotovou přihrávkou dostal do vápna Chamakha. Letní posila do útoku pak ve výskoku povedenou "zidanovkou" přešla přes nedůrazného Carra a po kličce brankáři otočila stav střelou do prázdné.

Následujících pětadvacet minut bylo ve znamení přílišné kombinace Arsenalu, který měl daleko blíže k pojistce, než jeho soupeř k vyrovnání. Přesto se přes své snaživé přihrávky dostal do zajímavého zakončení až dvacet minut před koncem. Aršavinova teč na malém vápně z úhlu k bližší tyči tolik starostí Fosterovi nenadělala.

Šest minut před koncem nezamýšlel špatný pokus zpoza vápna Rosický, ale i jeho pokus skončil v rukavicích brankáře soupeře. Stejně dopadl i v první minutě nastavení střelou z otočky zpoza šestnáctky Nasri.

Když se zdálo, že zápas v klidu skončí avizovanou čtvrtou minutou nastavení, přišel naprosto zbytečný skluz Wilsherea na Žigiće a domácí záložník musel okamžitě opustit hrací plochu. Šest minut po řádné hrací době pak musel zachránit své spoluhráče dobrým čtením hry Fabianski, když decimetry před Johnsonem zachytil nebezpečný centr a udržel tak všechny body v Londýně.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Chelsea FC861123:219
2.Manchester City852112:517
3.Arsenal FC842218:1014
4.Manchester United835018:1114
5.Tottenham Hotspur842210:714
6.West Bromwich Albion833211:1412
7.Bolton Wanderers825112:1211
8.Aston Villa83239:1211
9.Stoke City83149:1110
10.Blackpool FC831413:1810
11.Everton FC82338:79
12.Fulham FC81619:99
13.Sunderland AFC81617:79
14.Blackburn Rovers82337:89
15.Wigan Athletic82336:159
16.Newcastle United822412:128
17.Birmingham City81438:127
18.Wolverhampton Wanderers81348:136
19.Liverpool FC81347:136
20.West Ham United81346:156

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (530)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele