Anglická Premier League - souhrn 5. kola

18.09.2010, 15:49, aktualizováno 19.09.2010, 18:53
Komentáře a souhrny
Chelsea neměla problémy s Blackpoolem a pojistila si vedení. Manchester United uspěl proti Liverpoolu a dotáhl se na Arsenal, který jenom remizoval v Sunderlandu. Tottenham otočil zápas s Wolves, hned za ním je po výhře na půdě Evertonu Newcastle. Aston Villa jenom remizovala s Boltonem, první bod získal West Ham. City uspěli ve Wiganu...

Chelsea FC - Blackpool FC 4:0

19.09.2010 17:00

Góly: 2. Salomon Kalou, 12. Florent Malouda, 30. Didier Drogba, 41. Florent Malouda

Chelsea v prvním poločase získala rozhodující náskok a ve druhém dovolila i akce pro potěšení diváků v sektoru hostí. Stále tak pokračuje ve spanilé jízdě Premier league. Blackpool po debaklu na Arsenalu odjíždí z Londýna s dalším přídělem.

Po pěti vteřinách druhé minuty propadl Drogbův centr z rohu na malé vápno k nohám Kaloua, který snadno otevřel skóre do odkryté branky. V sedmé minutě ukázal svou houževnatost Drogba, přes pád udržel míč, vtipně se zbavil dvojice protihráčů a přihrál Essienovi, který z dvaadvaceti metrů pálil těsně nad.

Na druhou trefu domácí fanoušci přesto nečekali dlouho. Ve 12. minutě dostal útočník Pobřeží slonoviny přesnou kolmici do běhu, ve vápně přihrál k druhé tyči Maloudovi a ten využil Gilksovo pozdního přesunutí. Pomoci domácím chtěl i Keinan, ale hlavičkou svou branku o něco minul.

V 16. Minutě dali o sobě vědět hosté. Z dvaceti metrů střílel po zemi Baptiste k tyči a Čech se musel činit, aby jeho pokus vytěsnil na roh. Po půlhodině se tak mohla Chelsea radovat z třígólového vedení. Drogba dostal špatnou přihrávku, přesto se na vápně rozhodl o střelu z otočky, kterou Gilkse zaskočil natolik, že hostujícímu brankáři nepomohl ani fakt, že míč zamířil přímo doprostřed branky.

A čtyři minuty před koncem první půle se domácí radovali počtvrté. Drogba vyslal za obranu Kaloua, ten dostal míč do vápna a přihrál Maloudovi. Záložník pak z dvanácti metrů střílel levačkou do protipohybu brankáře a připsal si druhý zásah v zápase. Blackpool mohl do šaten s pověstným bůrem, když se Drogba zpracováním centru od Colea zbavil tří obránců. Tentokrát Gilks dokázal nohou vyrazit na roh, po němž hlavičkoval Essien vedle vzdálenější tyče.

Pět minut po změně stran se do úniku dostal Campbell a dokonce dokázal propálit Čecha. Ten ovšem míč přeci jen přibrzdil a před brankovou čarou míč vykopl Ivanovič. Po hodině hry se už musel vyznamenat sám český brankář. Taylor-Fletcher zkoušel technický pokus přes obránce, Čech vyškrábal míč zpod břevna.

V 64. minutě se po rychlém přechodu do útoku dostal před brankáře Kalou, ale ve výtečné pozici si míč ukopl a Gilkse nestačil prostřelit. V dalším momentu centroval Drogba na Maloudu, který chtěl svůj hattrick zakončit akrobatickou střelou a jen těsně přestřelil. V 67. minutě znovu minul. K míči se osm metrů od branky dostal s velkým štěstím, ale pohotovou střelou z otočky vzdálenější tyč netrefil.

Gólem zavánějící akce pokračovaly i před brankou domácích. Ormerod hlavičkoval po centru Craineyho nad břevno. Zdánlivě ztracený míč vrátil před malé vápno Campbell Harewoodovi, který z první jen těsně minul.

Čtvrthodinku před koncem neuspěl Ashley Cole. Ten byl naprosto sám před malým vápnem, jeho přízemní pokus ke vzdálenější tyči odvrátil jeden z hostujících obránců. Poslední minuty probíhaly ve slabším tempu a střelecké pokusy už tolik vzrušení nenabídly.

Více informací k zápasu

Wigan Athletic - Manchester City 0:2

19.09.2010 16:00

Góly: 43. Carlos Tévez, 70. Yaya Touré

Manchester City vůbec poprvé v historii Premier league vítězí na hřišti Wiganu. Značně jim pomohl nešťastník Diame, přesto si hosté body odváží zaslouženě. Wigan tak po dvou zápasech znovu prohrává.

První poločas toho na anglické poměry nabídl opravdu málo. Citizens sice většinu času kontrolovali míč, o nějakém výraznějším tlaku ale nemohla jít řeč. Latics pozorně bránili a nebylo lehké něco na jejich defenzívu vymyslet. Nakonec tak o prvním dějství rozhodla nechtěná hlavička Diameho. Po změně stran byli snaživější hosté a mohli přidat více gólů, kdyby pomezní často nemával kontroverzní ofsajdy. Wigan svými dalekonosnými střelami branku neohrožoval.

První nebezpečnou střelu vyslal po třinácti minutách na domácí branku Tévez, zpoza vápna zamířil svůj přízemní pokus vedle pravé tyče. Ve 29. minutě zkoušel z úhlu překvapit Di Santo, ale míč u bližší tyče pohlídal Hart.

Brzy poté pálil na druhé straně z osmnácti metrů Zabaleta, jeho pokus ale o metr minul spojnici tyče a břevna. Když se Wigan začal probouzet v ofenzívě, přišla těžká rána. Navíc v samém závěru první půle. Brankář Hart vykopl z vlastního vápna a Diame nechtěně prodloužil hlavičkou za sebe. Neomylně našel Téveze, který pak chytrým lobem doprostřed branky překonal Al Habsiho.

V 57. minutě sklepl úspěšný střelec míč do vápna pro Zabaletu, ten ale svou střelou brankáři mnoho práce nenadělal. Deset minut poté dal Gohouri špatnou přihrávkou skvělou příležitost pro Téveze, tentokrát tváří v tvář Al Habsimu neuspěl, střelu zamířil přímo do něj.

V 70. minutě už hosté trestali. Po nepovedeném odkopu vybojoval Silva míč pro Téveze, který střílenou přihrávkou našel u druhé tyče Yaya Tourého, ten v pádu lehce zakončil do odkryté branky. Argentinský hráč mohl přidat svůj druhý gól po čtyřech minutách, ale z nepříznivého úhlu vzdálenější tyč minul.

Domácí byli v útoku bezzubí i po přestávce, ojedinělý pokus vyslal N’Zogbia, když z dvaadvaceti metrů poslal přízemní pokus do boční sítě. Když v nastaveném čase dokázal Al Habsi vyrazit zpod břevna Jonhsonův střílený centr, skončil zápas výsledkem 0:2.

Více informací k zápasu

Manchester United - Liverpool FC 3:2

19.09.2010 14:30

Góly: 42. Dimitar Berbatov, 59. Dimitar Berbatov, 84. Dimitar Berbatov - 64. Steven Gerrard (pen.), 70. Steven Gerrard

Manchester United může děkovat Dimitaru Berbatovovi. Bulharský útočník předvedl skvostné představení a v ostře sledovaném duelu s Liverpoolem vystřílel svým hattrickem Rudým Ďáblům výhru. Přitom to s United po liverpoolském stáhnutí dvougólového manka znovu nevypadalo dobře. Napotřetí se už však svěřenci Sira Alexe Fergusona podobné ztrátě vyvarovali a zvítězili.

Zápas sice skončil 3:2, ale první poločas takovému skóre rozhodně nenasvědčoval. V základní sestavě se sice původně měl objevit Rio Ferdinand, jenže náhle onemocněl, a tak za něj zaskočil Johnny Evans. Naopak v sestavě Liverpoolu se po třízápasovém trestu objevil Joe Cole.

Od úvodních minut bylo jasné, jak asi bude zápas vypadat. Manchester United držel míč na svých kopačkách a potkával se s houževnatou obranou Liverpoolu. První příležitost měl Nani, když se po skvělé narážečce Rooneyho s Berbatovem ocitl ve střelecké pozici, ale branku minul. Liverpool dokázal odpovědět pouze dalekonosným pokusem Glena Johnsona, který však nemohl nikoho ohrozit. Když už to vypadalo, že Reds přežijí tlak soupeře až do poločasového hvizdu, udeřil poprvé Dimitar Berbatov. Bulhar využil špatného bránění soupeře a po rohu Giggse se hlavičkou přesně trefil a nedal Reinovi šanci.

Ve druhé půli nejprve hostům pohrozil Nani, když nastřelil břevno. Po necelé čtvrthodině to byl opět Nani, kdo zahajoval další útočnou akci, ale tentokrát se přeměnil do role asistenta. Přesným pasem našel v pokutovém území Berbatova a ten předvedl vskutku mistrné dílo. Berbatov měl ve vápně spoustu času, zády k brance si míč zpracoval, nadhodil a úžasnými nůžkami překonal bezmocného Reinu, jenž jen sledoval, jak se míč od břevno odráží za brankovou čáru.

S Liverpoolem to v tu chvíli nevypadalo dobře. Obzvlášť když byl v útoku prakticky bezzubí. Jenže se znovu ukázalo, jak je fotbal nevyzpytatelný. Během deseti minut totiž dokázali Reds senzačně vyrovnat. Vše načal Fernando Torres, který spadl po faulu Evanse a kopala se penalta. Gerrard jí bezpečně proměnil a vykřesal pro hosty od řeky Mersey naději. A o šest minut později přišel druhý úder liverpoolského kapitána. John O'Shea fauloval znovu Torrese, tentokrát těsně před pokutovým územím a mohl být rád, že viděl pouze žlutou kartu.

Nicméně stejně za to Manchester pykal. Gerrard totiž poslal svou střelu přímo do branky, když využil ve zdi uhýbajícího Fletchera a Van der Sar byl bezmocný. A historie se opakovala. Už dvakrát v řadě přišli United o nadějné vedení a dnes to mělo být znovu? Ne. Odmítl to totiž Dimitar Berbatov, jenž šest minut před koncem završil svůj parádní výkon. Po centru O'Sheae se Berbatov vyšplhal nad Carraghera a hlavičkou dokonal hattrick. A pak už nedali domácí Liverpoolu sebemenší šanci vyrovnat, takže se radují z velkého vítězství.

Více informací k zápasu

Sunderland AFC - Arsenal FC 1:1

18.09.2010 18:30

Góly: 90+4. Darren Bent - 13. Cesc Fàbregas

Zdálo se, že si Arsenal vtipným gólem odveze všechny body. Jenže Sunderland je na Stadionu světel takřka neporazitelný, a pokud má na hřišti Darrena Benta, je vítězství soupeře prakticky nemožné. Zvlášť když mu na gól nahraje v poslední vteřině obránce protivníka.

První poločas moc zajímavého nenabídl. Do vzpomínek mnoha lidí se přesto zapíše díky nevídané trefě Fabregase, který však poločas pro zranění kolene nedohrál. Druhá půle pak měla na svém menu vyloučení i neproměněnou penaltu a především vyrovnávací gól pět minut po dvanácté.

Po opatrném začátku zničila veškeré taktické pokyny kuriózní trefa Fabregase. Ferdinand chtěl z vlastní poloviny vykopnout míč dopředu, nešťastně však trefil soupeře, od kterého se míč obloučkem přes brankáře poroučel do domácí sítě.

Už po dvou minutách mohlo být srovnáno. Po rohu Hendersona hlavičkoval Onuoha nad břevno. Hned v dalším momentu pálil zpoza vápna Melbranque také příliš vysoko. Mignolet si mohl napravit chuť v 19. minutě, když byl včas na zemi, aby vyrazil hlavičku Songa.

Významnou roli si přisvojil i sudí Phil Dowd, který ve vápně domácích neodpískal ruku, která jasně zablokovala centr Nasriho a ve vápně hostů neposoudil faul na Benta za zákrok překračující pravidla. Obrany poté opět začaly fungovat naplno a sebevážnější akce často skončily u finální přihrávky.

Další šance tak přišla až na úvod druhé půle. Chamakh dostal pas do vápna a sám pohotově přihrával na malé vápno, ze kterého Aršavin bez přípravy přestřelil. Ruský hráč za další dvě minuty v gólové pozici minul a brzy poté ztroskotal na brankáři domácích Chamakh.

Nepříjemnosti pro hosty tak přišly velmi nečekaně. Song navázal na své fauly z první půle a po jasném ataku na Melbrangua uviděl druhou žlutou, musel tak předčasně do sprch. Už po třech minutách mohl přesilovou hru využít Bent, ale bez přípravy pálil v hloubi vápna nepřesně.

Sunderland nezůstával nic dlužný své dobré pověsti na svém stadionu, ale Arsenal svého soupeře dobře organizovanou defenzívou nepouštěl do žádných větších příležitostí. Naopak sám mohl rozhodnout patnáct minut před koncem. Al-Muhamadi nešetrně podtrhl Nasrimu nohy na hranici vápna a Rosický si mohl postavit míč na značku pokutového kopu. Jenže český záložník poslal svůj prudký pokus těsně nad břevno.

Blízko své druhé trefě za Sunderland byl Gyan, který si naběhl na nadýchaný centr Melbranquea. Jeho lehká teč hlavou nechala vyniknout Almuniu, který přilepil míč do svých rukavic. Minutu před koncem se po rychlé a pohledné akci dostal k odraženému míči Henderson a střelou z voleje donutil Almuniu jít k zemi.

Alespoň část závěrečných nervů mohl divákům ušetřit Denilson, který rychlý kontr zakončil skákavou střelou z dvaceti metrů. Těsně minul. Jenže přišel začátek páté (ze čtyř) nastavované minuty a nevídaný kiks Clichyho. Po odvráceném rohu se míč vrátil do malého vápna hostů, obránce Arsenalu ale nepochopitelně nedokázal vykopnout míč do bezpečí a Bent zblízka prostřelil Almuniu.

Více informací k zápasu

West Bromwich Albion - Birmingham City 3:1

18.09.2010 16:00

Góly: 51. Scott Dann (vl.), 59. Peter Odemwingie, 70. Jonas Olsson - 15. Cameron Jerome

Birmingham si po první půli kráčel za dalším vítězstvím, jenže pak si nechal ve druhém dějství dát od West Bromwiche tři góly a přišel tak o letošní neporazitelnost. Naopak pro WBA jsou to skvělé tři body, když se jim konečně podařilo zvítězit v derby.

Baggies ale nezačali příliš dobře. Ve 13. minutě měl sice šanci Odemwingie, jenže nedal a z následného se radovali Brums. Gabriel Tamas fauloval Jeromeho, Alexander Hleb poslal standardku na hlavu Danna a jeho hlavička míč prodloužila na Jeromeho, jenž na zadní tyči z voleje zavěsil. Vedle Odemwingieho akce a dalekonosného pokusu Brunta však nebylo na domácích vidět, že by se chtěli dostat zpět do zápasu. Nakonec v závěru Birmingham povolil a West Brom měl slibné šance na srovnání.

Gonzalo Jara centroval na Fortuneho, ale ten Fosterovu branku netrefil. Bruntův roh pak nezachytili obránci a nechali hlavičkovat zcela volného Tamase, jenže ani on se netrefil.

Jestli šel Birmingham o poločase do kabin spokojen, čekalo ho studená sprcha v dalších patnácti minutách. To totiž Baggies předvedli senzační obrat. Povedené střídání Dorranse pozvedlo hru domácích a v 51. minutě bylo srovnáno. Thomas obešel Carra a z levé strany vystřelil. Míč lízl kopačku Odemwingieho a od bezmocného Danna se pak nešťastně odrazil do sítě. West Brom byl rázem na konci a v 59. minutě využil Odemwingie chyby Leeho Bowyera a prostřelil Fostera. A za dalších deset minut bylo hotovo. Na Bruntův roh se nejvýše vyšplhal Olsson a upravil na konečných 3:1. Birmingham navíc potkala ještě jedna nepříjemná událost, když musel po zákroku Jary střídal Bowyer.

Alex McLeish tak čerstvě podepsaný tříletý kontrakt příliš slavit nemohl. Naopak Baggies se radují ze druhé výhry v sezóně.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Wolverhampton Wanderers 3:1

18.09.2010 16:00

Góly: 77. Rafael van der Vaart (pen.), 87. Roman Pavljučenko, 90. Alan Hutton - 45. Steven Fletcher

Tottenham úžasným obratem v poslední čtvrthodince získalo letošní druhé vítězství. Když už se zdálo, že ani napotřetí nevstřelí před vlastními fanoušky gól, srovnal poločasovou ztrátu van der Vaart. Dvě branky v naprostém závěru pak znamenají posun svěřenců manažera Redknappa směrem vzhůru.

Spurs sice od prvních minut dávali najevo, že ani oslabený kádr nebude chtít Wolves darovat byť jen jediný bod, přesto se kvůli dobře organizované obraně nemohli k ničemu výraznějšímu dostat. Obdobně na tom byli hosté, jejichž často dobře vypadající kontry končily ještě před koncovkou.

Až po čtyřiadvaceti minutách se diváci konečně dočkali. Skvělý pas za obranu dostal Bale, ve vápně si míč uklidnil a přes tísnění dokázal dobře vypálit. Hahnemann míč vyrazil pouze ke Keanovi, jehož pohotovou střelu stihli hosté srazit na roh.

Přesně po půlhodině hry se po rychlé akci domácích zdál nadějný útok ztracen, ale k míči se ještě dostal van der Vaart a z half-voleje pořádně zavařil brankáři. Hahnemann ovšem vykouzlil excelentní zákrok a vyrazil

Tři minuty poté byl hostující brankář znovu v akci, tentokrát se vyznamenal proti hlavičce Crouche, který tak nezužitkoval solidního centru od Balea. Toho nedokázal využít ani Keane, ten svou hlavičkou netrefil branku vůbec.

Trestuhodné zahazování šancí nakonec opravdu vedlo k nepříjemné ledové sprše pro domácí. Jones přihrál do běhu Foleyovi, který poslal z brankové čáry u šestnáctky přízemní centr přes malé vápno. Cudicini na míč nedosáhl a Fletcher už měl snadnou práci usměrnit míč do odkryté branky. Ve 45. minutě tak rozhodl o tom, kdo půjde do šaten šťastnější.

Po čtyřech minutách na hřišti se projevil Hutton, který svým stříleným centrem z hranice vápna vybídl k teči patičkou Keanea. Ke svému nezdaru poslal míč pouze do tyče. Jediným zajímavým zakončením druhé půle v barvách hostů se v 56. minutě ukázal van Damme, jeho pohotová, dalekonosná střela mířila nad.

Vzápětí na druhé straně zkoušel technický pokus z patnácti metrů van der Vaart, ale vzdálenější tyč těsně minul. Na šance bohatou tříminutovku pak zakončil Keane, který po centru Balea zakončoval v akrobatické pozici vedle.

Čtvrthodiny před koncem se k tažení na soupeřovu branku nadechl Hutton a na hranici vápna se nechal faulovat Wardem. K pokutovému kopu se postavil van der Vaart a neomylně poslal brankáře na druhou stranu.

Hned po třech minutách mohlo dojít k absolutnímu zvratu, ale po centru Balea si Huddlestone na penaltě zpracoval míč pouze pro střelu doprostřed branky. V 82. minutě střílel z hranice šestnáctky van der Vaart, přes obránce zamířil jen těsně vedle.

Na zvrat si tak diváci museli počkat až do 87. minuty. Odvrácený centr se snesl před vápno k Huddlestoneovi, jeho pokus pak obránci zablokovali tak nešťastně, že si Pavljučenko mohl vybrat, kam míč pošle. Chladnokrevně volil střelu placírkou po zemi k tyči - 2:1.

A v samotném závěru si gól po zásluze vystřelil i aktivní Hutton. Ten nejprve zazdil akci posunutím míče na nikoho do vápna, jenž Stearman se nedohodl s Hahnemannem a domácí hráč pak obloučkem poslal míč ke vzdálenější tyči.

Více informací k zápasu

Everton FC - Newcastle United 0:1

18.09.2010 16:00

Góly: 45. Hatem Ben Arfa

Everton doufal, že se konečně nakopne k prvnímu vítězství, jenže se tak nestalo. Hatem Ben Arfa totiž parádní ranou vstřelil jedinou branku utkání, rozhodl o první výhře Newcastlu v Goodison Parku po devíti letech a zároveň odsoudil Everton do pásma sestupu. Toffees i nadále čekají na první letošní výhru.

Domácí nastoupili bez zraněného Tima Cahilla, místo něhož se v základní sestavě objevil Beckford, ale příliš toho nepředvedl. Nepříjemná zpráva postihla v průběhu první půle i Magpies, protože se zranil gólman Harper a musel být střídán Krulem. Ten ale svou roli zvládl.

Newcastle byl celkově lepším týmem, domácí se spíše hledali a dali zapomenout na senzační srovnání z posledního duelu s Manchesterem United. Hned v úvodu zahrozil hlavičkující Wayne Routledge a Tim Howard si pak musel poradit také s nepříjemnou standardkou Joeyho Bartona. Everton na úvodní šance soupeře odpověděl skrze Jagielkovu hlavičku, jenž míč poslal těsně vedle tyče. Osmanovo zakončení postrádalo tvrdost a Krul, který již byl tou dobou na hřišti, měl snadnou práci.

Pár desítek sekund před poločasem se v plné kráse ukázala letní posila Newcastlu Hatem Ben Arfa. Šikovný mladík byl v Evropě hodně žádaným zbožím, ale nakonec ho ulovil Newcastle a Ben Arfa dnes ukázal své schopnosti. Před vápnem potáhl míč a nádhernou nechytatelnou ranou poslal Magpies do vedení.

David Moyes nebyl s výkonem svých svěřenců spokojen a do druhé půle vyměnil Beckforda s Hibberta za Yakubua a Colemana. Projevilo se to sice zvýšeným tempem, jenže ne kvalitou, kterou Everton postrádal. Navíc do větších šancích se tlačil stále Newcastle. Čtvrthodiny před koncem se dral do vápna Kevin Nolan, byl zastaven Colemanem a hosté se vehementně dožadovali penalty, ale sudí Marriner si stál za svým a pokutový kop neodpískal. V nastaveném čase sice mohl Everton vyrovnat, ale bylo by to spíše nezasloužené, a tak Yakubu trefil tyč a Fellainiho na poslední chvíli skvěle zastavil Coloccini.

Newcastle si tak dokráčel za parádními třemi body, zatímco David Moyes musí se svými svěřenci skousávat nejhorší start za posledních 15 let.

Více informací k zápasu

Aston Villa - Bolton Wanderers 1:1

18.09.2010 16:00

Góly: 13. Ashley Young - 35. Kevin Davies

Bolton nakonec překvapivě může litovat toho, že ve Villa Parku uhrál pouze remízu. Především výborný Friedel zabránil tomu, aby se znovu neopakovaly kanonády z minulých tří let, tentokrát v opačném gardu. Kevin MacDonald se loučí nemastným výkonem a jediným bodem.

Obrovské dík museli posílat v první půli domácí fanoušci sudímu Deanovi, který neodpískal hned dvě penalty pro hostující tým. Zajímavý fakt nastal už po třinácti minutách hry, kdy povedeným přímým kopem vsítil Ashley Young míč do sítě Boltonu v pátém zápase v řadě. Po změně stran se zdálo, že Villans nabrali druhý dech, místo toho se hvězdou domácích stal brankář Friedel.

Přestože neměl nastoupit, už v páté minutě zahrozil Davies svou technickou střelou z dvaceti metrů. Míč se nakonec obtočil kolem vzdálenější tyče. Na druhé straně střílel pohotově zpoza vápna Albrighton, přízemní střelou minul.

A tak se o úvodní gól musel postarat mistr v oboru, Ashley Young. Ten si sám vybojoval přímý kop z jednadvaceti metrů a přesnou trefou přes zeď už počtvrté otevřel skóre v duelu těchto dvou týmů. Brzy poté získal přímý kop i pro Downinga, který podstřelil rozebíhající se zeď a jen těsně minul bližší tyč.

Chvíli před půlhodinou hry si musel pořádně oddychnout Warnock, který ve vápně jasně fauloval Lee Chung-Yonga. Píšťalka rozhodčího totiž zůstala němá. Hosté se přesto mohli radovat ještě před koncem poločasu. Petrov poslal centr na malé vápno, kde měl Davies spoustu času na zpracování a tvrdou ranou prostřelil Friedela.

Vrátit domácím vedení jen dvě minuty poté chtěl Agbonlahor, ale po běžeckém souboji svou střelou přes stínícího obránce nechal pouze vyniknout Bogdana. Po následném rohu se do brejku dostal Elmander, ovšem ani faul Dunnea nedonutil sudího k odpískání penalty.

Další nebezpečnou střelu měl na svědomí Holden, který z dálky napřáhl k přízemní střele. Friedel se sice natahoval marně, míč ovšem o několik decimetrů tyč minul. Do šaten se tak ke štěstí domácích šlo za nerozhodného stavu.

Do druhého poločasu přišli více nažhaveni domácí. Po sedmi minutách dovedl míč až do vápna Ireland, ale střelou přes obránce těsně minul Bogdanovu tyč. Minutu před hodinou hry se k odraženému míči po rohu dostal Downing, ale svůj pokus poslal pouze doprostřed branky a hostující brankář tak míč dokázal lapit.

Od té doby Aston Villa prakticky nezahrozila, naopak se musela obávat několika nebezpečných střel svého soupeře. V 62. minutě se po dlouhém pasu do vápna dostal k odvrácenému míči Petrov a z deseti metrů míč okamžitě napálil. Pouze neuvěřitelný zákrok Friedela Villans zachránil.

To ovšem nebylo poslední kouzlo domácího brankáře. Dvacet minut před koncem nedokázali dostatečně zablokovat přihrávku do vápna bránící hráči a Holden z první pálil po zemi. Americký veterán ovšem stihl nohou míč vyrazit.

Svou flexibilitu musel ukázat i v 85. minutě, když se k přímému kopu z dvaceti metrů postavil Taylor a obstřelil zeď. Friedel byl včas na zemi a jednou rukou vytěsnil míč na roh. Když za další minutu nevyužil obrovské šance Elmander a z hranice penalty pálil doprostřed, kde míč nadvakrát brankář zpacifikoval, rozešly se týmy smírně.

Více informací k zápasu

Blackburn Rovers - Fulham FC 1:1

18.09.2010 16:00

Góly: 30. Christopher Samba - 56. Clint Dempsey

Mark Hughes to zase dokázal. Fulham je pod ním i po pěti kolech neporažen, ačkoliv se z něj stává remízový specialista. Dnes si pro změnu pro jeden bod dokráčel v Blackburnu, kde na vedoucí gól Samby odpovídal ve druhé půli Dempsey.

Zápas začal zvolna, ale o něco lépe pro Blackburn. První šanci musel z brankové čáry vyhlavičkovávat Brede Hangeland, když ho tam pěkně poslal Pedersen. První šance Fulhamu přišla skrze Moussu Dembeleho, jenž běžel neatakován ze své poloviny, až nakonec nepříjemně vypálil. Jenže těsně vedle. Více ze hry měli ale nadále domácí. Hodně aktivní byl Mame Biram Diouf, kterého však v šanci na poslední chvíli zlikvidoval Hangeland. O dvě minuty později už Rovers vedli. Robinson poslal na branku dlouhý centr, Schwarzer se chystal míč zachytit, jenže před ním zakročil Diouf a v následném souboji zvítězil Samba a poslal míč do odkryté sítě.

Vzápětí však mohlo být vyrovnáno, debutant Salcido z hranice šestnáctky skvěle vypálil, ale ještě lepší zákrok předvedl Robinson a vytěsnil míč na roh.

Druhou půli už načal lépe Fulham a po jedenácti minutách srovnal stav. Přesný pas poslal do vápna Salcido, kterému se debut v dresu Cottagers skutečně vyvedl a Clint Dempsey hlavičkou vyrovnal. Rovers se sice snažili rychle odpovědět, ale Samba fauloval Schwarzera a pak už zápas ovládal Fulham. Proto domácí na hřiště poslali Bretta Emertona a k prvnímu startu Benjaniho. Střídání celkem zafungovala. Schwarzer navíc nadále pokračoval v nejistých zákrocích a když opět nezachytil jeden z centrů, mohl si oddechnout, že se El-Hadji Diouf netrefil. Na konci nakonec mohl strhnout vítězství na stranu hostů Danny Murphy, ale trestný kop nekopl dobře.

Více informací k zápasu

Stoke City - West Ham United 1:1

18.09.2010 13:45

Góly: 48. Kenwyne Jones - 32. Scott Parker

West Ham poprvé v sezóně neodevzdal všechny body svému soupeři. Na hřišti Stoke City navíc v poločasu vedl, přesto mohl být na konci rád, že si nepřipisuje pátou porážku.

Rozpačitý první poločas přinesl gól z čistého nebe, když ve vcelku vyrovnaném utkání skončil v síti hned první nebezpečný pokus hostů. Změna stran přinesla zápasu náboj především díky rychlému vyrovnání. Zatímco na jedné straně se blýskal Sorensen, na druhé zvučely tyče.

První čtvrthodinka byla přísně opatrná. Ani na jedné straně se tým nehnal do bezhlavého útoku a ani delší obléhání vápna se diváci nedočkali. Až v devatenácté minutě zastavil dech domácím fanouškům Green, který neudržel střílený centr z přímého kopu Pennanta a Huth přes Gabbidona dokázal poslat míč do tyče odkryté branky.

Po dvou minutách rozehrával Pennant znovu standardní situaci jen pár metrů od vápna. Tentokrát míč přibrzdila zeď, přesto se k němu ve vápně dostal Jones. Ten ovšem při svém pohotovém pokusu nestačil lépe zamířit.

Nevýrazný West Ham tak dokonale zaskočil svého soupeře dvě minuty po půlhodině hry. Obinna rozehrával přímý kop á la zkrácený roh. Jeho centr se snesl na hlavu Gabbidona a Delap měl velké potíže, aby míč z brankové čáry vykopl. Bohužel pro něj natolik nešťastně, že se trefil do dvojice bojujících hráčů a odražený míč už nemohl Parker posunout nikam jinam než do prázdné branky.

Brzy poté mohlo být ještě hůře, když po rychlém přechodu do útoku pálil zpoza vápna Piquionne. Sorensen neměl se svým tygřím skokem nárok a musel si hluboce oddechnout, když uslyšel rozezvučené břevno.

Osm minut před koncem první půle se po autu Delapa dostal k hlavičce Jones, v plném běhu dal svému pokusu sílu, ale mířil až příliš vysoko. Do šaten se tak šlo za těsného vedení hostů.

Jenže už po třech minutách druhé půle bylo srovnáno. Pennant nacentroval z brankové čáry přes Parkera a nedůrazný Da Costa neuhlídal Jonese, který tak hlavičkoval do odkryté branky - 1:1.

Před hodinou hry mohl stejný hráč dokonat zvrat, když po pasu do vápna dokázal obrat o míč Upsona. Z úhlu pak zamířil ke vzdálenější tyči, kterou nakonec také trefil. Následné dorážky se ke Greenovi ani nedostaly.

Po další tyči, do které Jones hlavičkoval z pískaného ofsajdu, musel svou extratřídu obnažit Sorensen. Ten nejprve vyrazil pohotovou a jedovatou přízemní střelu zpoza vápna od Obinny, která mířila přesně k tyči. Po přetaženém rohovém kopu hlavičkoval Da Costa, svou chybu z úvodu poločasu nenpravil kvůli dalšímu výbornému zákroku dánského brankáře. Ten se velmi rychle dokázal dostat na zem a míč zázračně vyrazil.

Osm minut před koncem opět stáli andělé u tyčí Roberta Greena. Po autu Delapa hlavičkoval Fuller a hostující brankář už skláněl hlavu. Nicméně míč se odrazil od břevna těsně před brankovou čáru a jeden z obránců ho následně kopl do bezpečí.

Být hrdinou zápasu odmítl Parker, ke kterému se odrazil balón po přímém kopu, ale zpoza šestnáctky pálil bez přípravy dva metry vedle. Na začátku nastaveného času donutil Greena k zákroku Etherington, který šajtlí pálil z hranice vápna pod břevno. Zápas tak skončil nerozhodně.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Chelsea FC550021:115
2.Arsenal FC532014:411
3.Manchester United532014:711
4.Manchester City52216:28
5.Tottenham Hotspur52216:48
6.Newcastle United52128:67
7.Fulham FC51407:67
8.Aston Villa52126:97
9.Blackpool FC52128:127
10.West Bromwich Albion52125:97
11.Sunderland AFC51315:56
12.Bolton Wanderers51317:86
 Birmingham City51317:86
14.Blackburn Rovers51225:65
15.Wolverhampton Wanderers51226:85
16.Liverpool FC51224:75
17.Stoke City51135:84
18.Wigan Athletic51132:134
19.Everton FC50234:72
20.West Ham United50143:131

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (545)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele