Anglická Premier League - souhrn 3. kola

22.08.2009, 18:01, aktualizováno 24.08.2009, 22:59
Komentáře a souhrny
Liverpool překvapivě doma nechal všechny body doposud bezbodové Aston Ville, která se díky výhře 3:1 dostala na dvanáctou pozici.Tottenham vyhrál nad West Hamem a je i nadále stoprocentní, stejně jako Chelsea. Arsenal opět jasně zvítězil. Manchester United nasázel Wiganu pět gólů. Zvítězil také Hull, Sunderland, Burnley a Manchester City, jen v Birminghamu branka nepadla.

Arsenal FC - Portsmouth FC 4:1

22.08.2009 16:00

Góly: 18. Abou Diaby, 21. Abou Diaby, 51. William Gallas, 68. Aaron Ramsey - 37. Younès Kaboul

Jako kočka s myší si pohrál favorizovaný Arsenal se svým sobotním soupeřem. Ten může děkovat brankáři Jamesovi, že před svým střídáním vytáhl minimálně dva famózní zákroky. Vstup Arsenalu do nové sezóny je opravdu famózní, Portsmouth je jeho přímým protipólem.

Arsenal začal přesně dle očekávání a po rychlém přechodu do útoku měl otevřít skóre již ve čtvrté minutě. Jenže Diaby zmeškal pravý moment pro zakončení a místo souboje tváří v tvář brankáři jeho střelu zablokoval obětavý obranný zákrok.

Jenže právě Diaby měl již brzy střelecky promluvit, a to ne jednou. V osmnácté minutě si Eduardo pohrál s mladým Wilsonem, zpětnou přihrávkou na vápno našel Francouze, který z první mířil krásně do horní části branky. Jen o tři minuty později měl James snad ještě méně šancí na povedený zákrok. Eboue potáhl míč po pravé lajně, přihrál po zemi přes obránce do vápna a záložník Arsenalu opět bez přípravy poslal anglického brankáře na druhou stranu.

Tím ofenzivní představení Arsenalu ani zdaleka nekončilo. Dvě největší šance měl Van Persie. V obou případech ale ztroskotal na skvělém Jamesovi, který mu nejprve vyrazil střelu z vápna mířenou přesně k tyčce a za pár chvil si obdobně poradil i s jeho přímým kopem. Přišel tak nečekaný trest, kdy po přímém kopu zůstal zkamenělý Almunia u brankové čáry a Kaboul hlavičkou snížil do prázdné branky.

Před koncem poločasu mohl vrátit dvoubrankové vedení Arsenalu opět Van Persie, ale přízemní střelou z hloubi vápna nepropálil dobře chytajícího Jamese. Do šaten se tak šlo za těsného vedení jasného velitele hry.

Druhý poločas se v prvních minutách nenechával zahanbit. Velkou šanci vyrovnat měl Piquionne, který ale na malém vápně z úhlu mířil pouze do boční sítě. Připravenému štěstí přeje, to se přesně potvrdilo na druhé straně. Arshavinův přímý kop vracel před branku střílenou přihrávkou Vermaelen, míč se na malém vápně odrazil od nohy do hlavy Gallase a míč putoval na druhou stranu, než kam měl namířeno James.

Arsenal nechtěl nechat nic náhodě a ve svém výkonu nepovoloval. To se domácím vyplatilo v 68. minutě, kdy Van Persie geniální přihrávkou dostal Ramseyho za obranu a mladíček chladnokrevně zakončil k bližší tyči. Portsmouth ještě neskládal zbraně a devět minut před koncem chybělo jen opravdu málo, aby se střela Utaky dostal mezi tři tyče.

Náhradní brankář Begovič, který do branky hostí přišel na poslední čtvrthodinku si ani pořádně nezachytal, Arsenal se tak nedočkal zopakování debaklu proti Evertonu, přesto musí být lodivod Wenger s předvedeným výkonem spokojený.

Více informací k zápasu

Birmingham City - Stoke City 0:0

22.08.2009 16:00

Góly: -

Jediným sobotním zápasem, kde si diváci nepřišli na proměněné gólové příležitosti, se stal souboj dvou týmů ze střední Anglie. To může mrzet Stoke, které se na své poměry prezentovalo na cizím hřišti velmi dobře.

V deváté minutě měl první šanci zápasu Birmingham, ale snažení Queudrueho zmařil solidním zákrokem Sorensen. Po dvaadvaceti minutách hry se dlouhým autovým vhazováním zviditelnil Delap, ale Lawrence hlavičkou nedokázal lépe zamířit. Delap se obdobně prezentoval po dalších deseti minutách, tentokrát neměl daleko od vlastního gólu Fahey, který byl v tísni dvou útočících hráčů.

Největší šanci v první půli měla na svědomí dvojice Carr - Phillips. Bývalý prvoligový kanonýr se dostal do dobré pozice na vápně, ale mířil vedle tyče Sorensenovy branky. Do šaten se tak šlo za bezbrankového stavu.

Po změně stran mohl otevřít skóre rychlonohý Fuller, nicméně střelu z pravé strany vápna vychytal Hart. V další akci zabrzdil Lawrence Carr pouze za pomoci faulu. Přímý kop nedokázal odvrátit O’Connor a Fuller se tak ocitl v další střelecké pozici, tentokrát mířil nad branku.

Ve velké šanci domácích se po přímém kopu Larssona ocitl právě O’Connor v 63. minutě, s jehož hlavičkou si bravurně poradil Sorensen. Hlavičkou se po centru Lawrence snažil prosadit Kitson, ale zamířil pouze nad Hartovu branku. Sedmnáct minut před koncem se hostům konečně podařilo skórovat. Rozhodčí však viděl Fullerovu ruku a branku neuznal.

To se bohužel stalo poslední šancí celého zápasu. Stoke tak ani letos nedokázal na St. Andrew’s zvítězit a oba týmy tak výhru a prohru z první kol doplnily remízou.

Více informací k zápasu

Hull City - Bolton Wanderers 1:0

22.08.2009 16:00

Góly: 61. Kamel Ghilas

Po dvanácti ligových zápasech konečně Hull slaví výhru. Svěřenci kouče Browna zásluhou útočníka Ghillase zvítězili nad Boltonem 1:0.

Sotva zápas začal, už málem domácí fandové drželi své hlavy v dlaních. Bolton si totiž velmi rychle vypracoval velmi dobrou příležitost, která měla zřejmě skončit gólem. Muamba našel Elmandera, ten ale z poměrně ostrého úhlu nezamířil přesně a míč poslal těsně vedle. Boaz Myhill tak zasahovat nemusel. O svůj třetí gól v dresu Hullu se pokoušel na druhé straně Stephen Hunt, ale z velké dálky - zhruba 20 metrů - poslal míč nad břevno.

Ani jeden celek si následně nedokázal dlouhou dobu vypracovat nějakou pořádnou šanci. Bolton to sice zkoušel, ovšem střela Elmandera byla slabá, pokus Kevina Daviese naopak postrádal přesnost. Vše se mohlo změnit těsně před přestávkou, kdy bylo před bránou Hullu opět hodně horko. Davis zahrával přímý kop, v pokutovém území našel hlavu neobsazeného Daviese, který byl opět velmi blízko brance, jenže míč poslal mimo.

V 46. minutě se podobně jako kolega z útoku prezentoval Johan Elmander, jemuž také scházela přesnost. V podstatě hned z protiútoku pálil z voleje Geovanni, ovšem jeho pokus letěl nejen vedle, ale také hodně nad. Jako další se s nerozhodným stavem pokoušel něco udělat Matt Taylor, avšak narazil na Boaze Myhilla. Mnohem více štěstí měl v 61. minutě Kamel Ghillas, pro něhož vybojoval míč mladík Altidore. Alžírský útočník poté bez větších problémů poslal míč za záda Jaaskelainena.

V 73. minutě mohl Hull své vedení ještě pojistit. Gillas se zbavil svého strážce a nechybělo mu mnoho k tomu, aby se podruhé zapsal do střeleckých statistik, jeho střela z voleje však letěla nad břevno. Zanedlouho se ocitl v dobré příležitosti také střídající Altidore, ale Jaaskelainen jej vychytal. Ovšem míč mu vypadl a následně zakončoval aktivní Ghillas, jenže mířil opět nepřesně. Mrzet jej to však nemusí, Hull totiž konečně vyhrál.

Více informací k zápasu

Manchester City - Wolverhampton Wanderers 1:0

22.08.2009 16:00

Góly: 17. Emmanuel Adebayor

Manchester City si za ohromné množství krásných kombinačních akcí vysloužil jediný gól. Ten i díky břevnu nakonec stačil ke třem bodům. Wolverhampton držel především brankář Hennessey, přesto nezanechal nikterak špatný dojem.

Citizens hráli od počátku velice dobrý fotbal a bylo jen otázkou času, kdy přinese sladké ovoce. A domácí fanoušci nemuseli být zase až tak dlouho trpěliví - už po sedmnácti minutách se totiž z první vážnější šance prosadili. Bridge nacentroval do vápna, sražený míč se dostal k Tevezovi, který na pravé straně našel volného Adebayora a ten poslal míč do sítě.

Stejný hráč měl obrovskou šanci i ve 25. minutě, jeho tvrdá střela ze čtrnácti metrů ztroskotala na stále se lepšícím Hennesseym. Po půlhodině hry se Adebayor přeměnil v přihrávajícího a Robinho zpoza vápna opět nechal vyniknout brankáře hostí. I následující dvě minuty patřily famóznímu Hennesseymu. Tevéz nejprve napálil zeď, na druhý pokus už sice mířil k pravé tyči, ale brankář Wolvesu byl proti. Jen o minutu později si na něm vylámal zuby i Robinho střelou opět těsně za vápnem.

Pět minut před koncem přišla chvíle, kdy se všem domácím divákům zatajil dech. Jarvis se po individuální akci dostal k technické střele z dvaadvaceti metrů a neuvěřitelným zákrokem vytěsnil levačkou Given míč jen centimetry nad břevno. V naprostém závěru mohl přinést klid do vlastních řad Tévez, ale hlavičkou branku těsně minul.

Ve druhém poločase se Wolves tlačil za vyrovnávacím gólem, k tomu však měl několikrát o dost blíže domácí tým. Ireland se po chytré akci s Adebayorem dostal za obranu, ale v souboji s brankářem raději poslal míč dva metry vedle tyče. Další dvě střely měl pak na svědomí sám tožský útočník. Nejprve z první mířil nad, za pár minut obehrál brankáře, ale z úhlu rozvlnil síť ze špatné strany.

Wolves tak bylo blízko vyrovnání dvacet minut před koncem, kdy se k míči ve vápně dostal Keogh a rozezvučel břevno. Kdyby mířil o potřebné centimetry níže, Given by nejspíše musel hledat míč ve své síti. Ke šťastnému gólu neměl daleko ani střídající Elokobi, jehož centr se snášel k bližší tyči a jen díky dokonalé pozornosti Givena se těsné vedení neměnilo.

Závěr zápasu pak patřil především hostům, kteří nenechávali diváky v Manchesteru ani minutu znuděnými, přesto se k přímému ohrožení Givenovy svatyně prakticky nedostali a připsali si letošní druhou porážku.

Více informací k zápasu

Sunderland AFC - Blackburn Rovers 2:1

22.08.2009 16:00

Góly: 32. Kenwyne Jones, 53. Kenwyne Jones - 21. Gaël Givet

Sunderland si připisuje letošní druhé vítězství, když s velkým dílem štěstí naděleným i od rozhodčích, obrátil skóre proti dobře hrajícímu Blackburnu. Ten je tak po dvou zápasech bez bodu.

Hned ve čtvrté minutě mohl zaskočit domácí fanoušky Samba, který si naskočil na roh Pedersena a neobsazený hlavičkoval, ale Fülöp vytasil parádní zákrok. Z následujícího rohu už se dokonce podařilo hostům skórovat, rozhodčí však zapískal útočný faul. V osmnácté minutě poprvé hrozili i domácí, ale nováček v řadách Sunderlandu Loric Cana mířil vysoko nad.

Hned o minutu později se ale opět musel zaskvět domácí brankář proti voleji Dioufa, který mířil mezi tři tyče z hranice vápna. Zasloužený gól na sebe nenechal dlouho čekat, když po akci Pedersena pálil přesně Givet. Po necelé půlhodince mohl zvýšit Roberts, ale jeho střela s gólovými parametry byla zblokována.

Z ojedinělé, o to více oku lahodící, akce pak rozjeté hosty zmrazil Jones. Malbranque sebral míč na své polovině, přihrál ho právě Jonesovi, který si poradil s dvojicí obránců a z dvanácti metrů pokořil do té doby nevyužitého Robinsona. Do šaten se tak šlo trochu nespravedlivě za nerozhodného stavu.

Tři minuty po změně stran mohl vrátit vedení Rovers Kalinič, když centr Dioufa neudržel v rukavicích Fülöp. Hostující útočník však napálil míč nad branku. To předznamenalo pro Blackburn nešťastný sled dalších událostí. Cattermole potáhl míč po lajně a ve vápně svým centrem našel Jonese, jenž osamocený dokázal hlavičkou obrátit skóre. Robinson doplatil na hrůzostrašnou defenzívu svých hráčů.

Jen o minutu později hosté vyrovnali, gól ale opět nebyl pro ofsajd uznán a manažer Allardyce dával svou nespokojenost hlasitě najevo.

Do té doby jasně lepší Rovers se sice i nadále snažili, ale gólové příležitosti se naprosto vytratily. Až čtvrthodiny před koncem se k nebezpečné hlavičce dostal McCarthy, ale branku těsně minul. V poslední minutě nastavení pak ještě nebezpečně pálil Kalinič, bohužel pro rozezleného Allardyce mířil centimetry vedle tyče, a tak se Blackburn musel i ve svém druhém utkání smířit s ne zrovna spravedlivou prohrou.

Více informací k zápasu

Wigan Athletic - Manchester United 0:5

22.08.2009 16:00

Góly: 56. Wayne Rooney, 58. Dimitar Berbatov, 65. Wayne Rooney, 85. Michael Owen, 90. Nani

Manchester United se konečně vzchopil a vyhrál. Po dvou nemastných, neslaných výkonech se předvedl v mnohem lepším světle a vyhrál na půdě Wiganu. Po dvou gólech Rooneyho a jednoho přesného zápasu Berbatova, Naniho a Owena zvítězil v poměru 5:0.

Wigan začal celkem slušně. V úvodních minutkách sice držel míč častěji na svých kopačkách, ale k ničemu to nevedlo. To hned první šance Manchesteru zaváněla gólem. Svou sílu v osobních soubojích ukázal Wayne Rooney, dlouhou přihrávkou našel na hranici pokutového území stojícího Berbatova, jenž míč poslal k dobíhajícímu Nanimu, který jej potáhl a před bránou našel volného Fletchera. Skotský záložník ale v zakončení selhal - trefil bránícího hráče, od něhož se míč odrazil do náruče Kirklanda.

V 8. minutě United zase zahrozili, jenže nedopadli o nic lépe. Přihrávku Naniho sklepl ke Scholesovi patičkou Berbatov, rýšavý středopolař střelou zhruba ze 17 metrů ale poslal míč hodně nad a musel této nevyužité příležitosti litovat. Poté totiž Red Devils na další tutovku čekali hodně dlouho, hrozbu pro Kirklanda znamenaly pouze dvě rány Rooneyho. Ta první byla ovšem nepřesná, se druhou si poradil právě domácí gólman.

Naopak na druhé straně vyzkoušel štěstí Jason Koumas a svou dalekonosnou ránou pořádně protáhl Fostera, jenž do té doby neměl moc práce. V 32. minutě se dopustil velké chyby Titus Bramble, který nedokázal odehrát míč, za jeho záda si zaběhl Wayne Rooney a v další stoprocentní příležitosti nechal akorát vyniknout Kirklanda. To bylo ze strany Manchesteru, podobně jako Wiganu, všechno, a proto se diváci v prvním poločase branky nedočkali.

Po změně stran začali hráči v červených dresech poměrně aktivně. Už v první minutě se pokoušeli o vstřelení branky, ale Rooney, ani Berbatov neuspěli. Domácím hrdinou se naopak na mohl stát obránce Paul Scharner. Po centru z pravé strany se dostal k hlavičce a míč nakonec poslal jen těsně vedle levé tyčky Fostera. V 56. minutě to konečně Manchesteru vyšlo. Po centru Valencii hlavičkoval špatně hlídaný Rooney a byl z toho gól.

Vzápětí mohlo být ale vyrovnáno. Hlavou nebezpečně zakončoval Rodallega a inkasované brance zabránil až skvělým zákrokem Ben Foster. Nedáš, dostaneš. Toto otřepané fotbalové pravidlo zafungovalo také dnes. V 58. minutě přehodil gólmana Kirklanda kanonýr Berbatov a následně poslal bez větších problémů míč do brány a zvýšil tak vedení svého celku na 2:0.

Následně se už Manchester nehnal do žádných velkých akcí, i přesto velmi brzy přidal třetí branku. Tečovaná rána Rooneyho skončila až za zády bezmocného Kirklanda. Wigan po třetím zásahu už příliš nebezpečně nepůsobil a spíše se těšil, až rozhodčí odpíská konec. V závěrečných minutách se už nehrál žádný bůhvíjaký fotbal a oba týmy jen dohrávaly.

I přesto se ale United ještě dvakrát prosadili. V hlavní roli se objevil v obou případech záložník Nani. Nejprve poslal výbornou přihrávku na Owena, který následně střelou k tyči přesně zakončil. V nastaveném čase naopak střelou z přímého kopu stanovil konečné skóre na vysokých 5:0.

Více informací k zápasu

West Ham United - Tottenham Hotspur 1:2

23.08.2009 14:30

Góly: 49. Carlton Cole - 54. Jermain Defoe, 79. Aaron Lennon

Upton Park shlédl odpolední derby, které rozhodně nezklamalo. Smutným hrdinou se stal domácí Carlton Cole, který otevřel skóre, načež přihrál Defoemu na vyrovnání. West Ham si tak připisuje první prohru, Tottenham i napotřetí vyhrál.

První čtvrthodinka se odehrála bez větších šancí, když ani jeden tým neměl žádnou alespoň chvilkovou převahu. Poté k první nebezpečné ráně napřáhl Parker, který z osmadvaceti metrů nadělal velké potíže Cudicinimu, ten chytal míč nadvakrát. O poznání jistěji si již hostující brankář vedl tváří v tvář Coleovi, který ho nedokázal prostřelit.

Na druhé straně měla jako první gólové parametry střela Huddlestonea, Green však byl u tyče včas. Poté, co dokázali Spurs odolat pár minutovému tlaku soupeře, propadl centr do vápna k Palaciosovi, který pálil zpoza obránce nepřesně. Jen o chvíli později byl ještě blíže první brance Bassong, ale jeho hlavičku zastavilo břevno bezmocného Greena.

Hra konečně dostala opravdové tempo a začalo se hrát nahoru-dolů. V další velké šanci se ocitl Modrič, který ze čtrnácti metrů jen těsně minul vzdálenější tyč přízemní střelou. Ve 37. minutě se ozvali také domácí, když Cole dlouho držel sám ve vápně míč proti několikanásobné přesile, následně přihrál do běhu Collisonovi, který mohl střílet z dvanácti metrů uprostřed vápna, Bassong se však do střely obětavě vrhl.

V první půli byli Kladiváři nejblíže gólu v poslední minutě, kdy se poprvé zvýraznil Stanislas a po uvolnění přihrál před odkrytou branku, nicméně Carlton Cole potřeboval zhruba půlkrok. Do šaten se tak odcházelo za bezbrankové remízy.

A právě chybějící gól doplnili domácí hned ve čtvrté minutě druhé půle. Stačily k tomu pouhé čtyři doteky. Green vykopl až na vápno k Jimenezovi, ten vrátil na Colea, který si míč ztlumil a pohotovou střelou z otočky překvapil Cudiciniho, který již neměl moc nadějí gólu zabránit.

Radost z vedení však trvala jen pár minut. Právě Carlton Cole totiž naprosto přesně našel na vápně Defoeho, který využil přihrávky mezi obránce a tvrdou střelou pod břevno nedal šanci Greenovi. A brzy poté mohlo být ještě hůře, kdyby Modrič svou hlavičku na zadní tyči umístil o necelý metr lépe.

Na druhé straně zase mohli hosté děkovat pouze a jen sudímu Clattenburgovi, který nepískl zřejmý faul Assou-Ekotta na Jimeneze. Ten se v 69. minutě dostal k parádní hlavičce po rohu, ale Carlo Cudicini ještě lepším zákrokem střelu k tyčce vyrazil. Po dvou minutách se mohl střelecky opět projevit Cole, tentokrát branku minul o půl metru.

Jedenáct minut před koncem přišla zajímavá kombinace mezi Čorlukou a Lennonem. Tu mohl ukončit ve vlastním vápně Spector, na zemi však míč nedokázal odkopnout, rychlonohé křídlo ukořistilo míč zpět a famózní levačkou na vzdálenější tyč otočil vývoj utkání. Rozhodnout mohl Defoe, tomu na přihrávku Lennona chyběly jen decimetry.

Na druhé straně z otočky nebezpečně pálil Stanislas, ale střelou prakticky z malého vápna mířil nad branku. Na druhé straně pálil zpoza vápna Defoe přesně k tyči, dokonalý Green míč vyrazil těsně před sebe, kam si seběhl dlouhán Crouch, ale míč stačil pouze napálit do ležícího brankáře. Spurs pak Kladivářům nedovolili žádný tlak a honbu za vyrovnáním a pohlídali si tak i třetí vítězství ze tří zápasů.

Více informací k zápasu

Burnley FC - Everton FC 1:0

23.08.2009 16:00

Góly: 34. Wade Elliott

Burnley čekal po utkání s Manchesterem United další silný a hodně nepříjemný soupeř. Na Turf Moor se tentokrát představil Everton, který přijel s cíle odčinit potupnou porážku od Arsenalu. Ovšem opět tvrdě narazil. Zpátky do Liverpoolu si totiž veze porážku 0:1 a stále mu tak patří poslední příčka v tabulce.

Utkání mohlo pro Toffees začít tím nejhorším způsobem. Již ve druhé minutě totiž Burnley poprvé zahrozilo a nebyla to ledajaká šance. Patersonovi se hlavou podařilo trefit břevno, ovšem míč se vrátil zpátky do hry a obránce Yobo odvrátil. Zanedlouho to zkoušel také Everton. Feillaini ale na centr Tonyho Hibberta nedosáhl, a proto pro gólmana Jensena nepředstavoval žádné nebezpečí.

Ale fanoušci se v úvodu příliš nenudili. Už ve 12. minutě se totiž v zajímavé šance ocitlo opět Burnley. Fletcherovu ránu pro tentokrát zblokoval Joseph Yobo. Po necelé půlhodině hry si nevedl o moc lépe na druhé straně ani mladíček Jack Rodwell. Ten totiž poslal míč přímo do náruče Jensena.

V 33. minutě přišel jediný gól celého střetnutí. Fletcher našel na hranici pokutového území volného Elliota, ten napřáhl a k radosti domácích fandů propálil i Howarda. Míč poslal do levého horního rohu brány. Vzápětí mohlo být vyrovnáno. Ke střele se propracoval Steven Pienaar, jenže míč poslal mimo.

První pořádná šance po změně stran přišla až v 63. minutě. O překonání Howarda se pokoušel Chris McCann, jenže proti byl právě americký gólman, který si s jeho pokusem poradil. Velmi blízko vyrovnání se ocitl Everton po 76 minutách hry. Hibbert byl faulován v pokutovém území a hosté se tak dočkali penalty. K její exekuci se postavil zkušený Luis Saha, ale selhal. Svou střelu totiž poslal mimo prostor tří tyčí.

Francouzskému útočníkovi nebylo skutečně přáno. O pár okamžiků později už sice míč do brány propasírovat dokázal, jenže gól nebyl uznán pro faul. V 81. minutě pro změnu pálil opět vedle. V nastaveném čase však měl Everton další možnost, jak něco s výsledkem udělat. K hlavičce se dostal Rodwell, jenže míč poslal nad, a proto si na konto připisuje další tři body Burnley.

Více informací k zápasu

Fulham FC - Chelsea FC 0:2

23.08.2009 17:00

Góly: 39. Didier Drogba, 76. Nicolas Anelka

Londýnské derby na Craven Cottage skončilo podle očekávání výhrou Chelsea. Blues sice nepředvedli žádný zázračný výkon, avšak na v útoku bezmocný Fulham to stačilo. Branky stříleli Drogba a Anelka.

Přitom derby mohlo začít pro domácí výborně, ale Dempsey nakonec fanoušky nepotěšil. Skvělým a přesným pasem ho na hranici šestnáctky našel Gera, americký útočník se obtočil kolem obránce, avšak nakonec branku Petra Čecha minul. Po dvaceti minutách se protáhl také Čechův protějšek Mark Schwarzer, když ho střelou z velké dálky vystrašil John Obi Mikel. Střela nigerijského fotbalisty se ale, bohužel pro Chelsea, točila ven z branky.

Utkání však další šance, nebo alespoň jejich náznaky postrádalo a jednalo se spíše o jakousi hru na čekanou ze strany Blues. Cottagers totiž byli v útoku neškodní, avšak dobře organizovaná obrana nedovolovala soupeři vážnější šanci, vlastně ani žádnou střelu na branku. Ta první přišla až ve 39. minutě, kdy zapracovala spolupráce Drogba, Anelka. Francouzský útočník vyslal svého parťáka, který se pohyboval na hranici ofsajdu, čárový sudí však situaci jako ofsajdovou neposoudil. Pak již neměl Drogba sebemenší problém překonat Schwarzera, otevřel skóre a připsal si třetí branku v sezoně.

Úvod druhého dějství se nesl ve znamení útočného, leč neúspěšného snažení Fulhamu. K žádné gólové šanci ale nedošlo a pár minutách převzala iniciativu opět Chelsea. V 64. minutě prodloužil pas směřující do vápna Ballack, ale Lampard z voleje a otočky nedal míči potřebnou razanci. Rozhodující moment přišel v 76. minutě, kdy znovu zafungovala spolupráce útočného dua Chelsea. Tentokrát však opačně. Drogba vyslal přesným pasem za obranu Anelku, jenž si poradil se Schwarzerem a střelou do prázdné branky zvýšil na 2:0. To definitivně odrazilo veškerý odpor Fulhamu a Chelsea si již jen v závěrečných minutách bezpečně pohlídala zasloužené tři body.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Aston Villa 1:3

24.08.2009 21:00

Góly: 72. Fernando Torres - 34. Lucas Leiva (vl.), 45. Curtis Davies, 75. Ashley Young (pen.)

Neprůstřelná zeď jménem Brad Friedel pomohla rozbít osmiletou sérii bez výhry proti Liverpoolu. Dnes stálo veškeré štěstí na straně Aston Villy, nejdůležitější moment si však vybojovali hostující hráči sami, když minutu po gólu soupeře proměnili penaltu. Liverpool podruhé ze tří zápasů prohrál, Villans si připisují první letošní výhru.

Noční můra Villans z Vídně se mohla opakovat i v pondělí večer, kdy hlavička Benayouna skončila jen půl metru vedle tyče. V deváté minutě přišla více jak stoprocentní šance, kdy se míč v hloubi vápna stále odrážel ke trojici Torres - Benayoun - Gerrard, poslední jmenovaný nakonec konečně vystřelil do branky, ale ležící Friedel zázračně vyrazil nohou.

Chytrá kombinační hra u vápna uvolnila v další šanci opět Gerrarda, ten zpoza vápna branku přestřelil. Villans se snažili být aktivní, a i když si sami nedokázali vytvořit větší příležitost, zamezili na dlouhou dobu soupeři v zámku či alespoň jedné výraznější šanci.

Obrovskou smůlu si po 34 minutách vybral Lucas Leiva. Nejprve fauloval zhruba sedm metrů před vápnem. Přímý kop rozehrál Ashley Young a míč posadil přímo na hlavu právě Lucasovi, který překvapil Reinu natolik, že vždy vynikající brankář jen smutně hleděl, jak se začíná vlnit jeho síť.

Liverpool se samozřejmě okamžitě hnal za vyrovnáním, ve velké šanci se brzy objevil Torres, který procpal střelu ze stoje mezi obránci a Friedel reflexivním zákrokem vyrazil na rohový kop. Ve velmi dobré pozici se na druhé straně objevil Shorey, ale jeho slabá hlavička mířila přímo do náruče Reiny.

Nastavení pak hodně nelibě nesl Reina, který nevěřil, že byla Sidwellova střela tečována a za odkop si vysloužil žlutou kartu, kterou ještě okomentoval několika slovy. Tím se samozřejmě protáhlo avizované nastavení, což si nechtěl nechat líbit manažer Benítez, který vyčinil čtvrtému sudímu. Rohový kop pak rozehrál Young, na přední tyč si seběhl stoper Davies a hlavičkou pod břevno zmrazil fanoušky Reds. Naopak Benitez dával najevo své ještě větší rozohnění čtvrtému rozhodčímu.

Dvě minuty po začátku druhé půle vytvořil dobrou pozici Johnson pro Gerrarda, jehož střelu parádně vyrazil Friedel. Obrovský zámek pak vytvořili hráči Reds, do vápna Aston Villy létal jeden centr za druhým. Jeden z nejnebezpečnějších měl na svědomí Gerrard, se kterým si tísněn Kuytem musel skvěle poradit opět Friedel. Ten si poradil i s hlavičkou blonďatého Nizozemce.

A i v další hlavičkové gólovce se ocitl Kuyt, tentokrát rozezvučel tyč. Z následného brejku pak mohl pustit ledové vodopády Reo-Coker, kterému chyběly jen centimetry, aby zasáhl povedený centr Agbonlahora. I když sudí Atkinson většinou sporné situace pískal ve prospěch domácích, v 66. minutě však byl Torres rukou atakován ve vápně od Daviese a píšťalka zůstala němá.

Za tři minuty se pokoušel svou typickou tvrdou ranou skórovat zpoza vápna Gerrard, ztroskotal na pozorném brankáři. Přesná trefa už byla na spadnutí a Anfield Road se rozjásal osmnáct minut před koncem. Insua naběhl až k malému vápnu, pak naslepo nahrál přes celou branku Torresovi, a ten měl před sebou odkrytou branku.

Poté se však stalo něco nevídaného. Aston Villa zkusila rychlý atak, míč od lajny vyvezl Milner, nahrál Reo-Cokerovi, ten si vběhl do vápna a donutil Gerrarda faulovat. K penaltě se postavil Ashley Young a svým prvním gólem v sezóně poslal Reinu na druhou stranu.

Poté se Reds samozřejmě uchýlili k ještě většímu tlaku a Villa byla nucena bránit na minimálně sto procent. Hodně blízko měl ke gólu Kuyt, který si naběhl na přesný pas Insui, ale vzdálenější tyč minul. Friedel pak musel vytasit další kouzla proti hlavičce Torrese. Liverpool se musel sklonit, po 31 zápasech byl Anfield Road dobyt.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Tottenham Hotspur33009:39
2.Chelsea FC33007:29
3.Arsenal FC220010:26
4.Manchester United32016:16
5.Manchester City22003:06
6.Sunderland AFC32014:46
7.Burnley FC32012:26
8.Birmingham City31111:14
9.Stoke City31112:44
10.Liverpool FC31026:53
11.West Ham United21013:23
12.Aston Villa21013:33
13.Fulham FC21011:23
14.Wolverhampton Wanderers31021:33
15.Hull City31023:73
16.Wigan Athletic31022:63
17.Bolton Wanderers20020:20
18.Blackburn Rovers20021:40
19.Portsmouth FC30031:60
20.Everton FC20021:70

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (518)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele