Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2006

zóna UEFA (Evropa) - skupina 1
03.09.2005 20:00 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Rumunsko - Česko 2:0

Sen o postupu na mistrovství světa se českým fotbalistům výrazně vzdálil poté, co nestačili na Rumuny a prohráli 0:2. Dvěma góly o tom rozhodl útočník Juventusu Adrian Mutu, s nímž si čeští zadáci mnohokrát nevěděli rady. Na druhé straně hrozil jen Jan Koller, jednou trefil tyč.

Záložní řada, která je už tak dost oslabená odchodem Pavla Nedvěda, utrpěla další velkou ránu, když zranění třísel vyřadilo ze hry Tomáše Rosického. Místo něj musel nastoupit Marek Heinz, dlouhodoběji zraněného Tomáše Galáska zastoupil Jan Polák.

První vážnější šance zápasu, který se hrál na dosti nekvalitním terénu, přišla už po pěti minutách. Karel Poborský poslal do vápna centr z přímého kopu, ale tam se k míči žádný z jeho spoluhráčů nedostal. O chvilku později podobná situace vyústila jen v Jankulovského slabou střelu zdálky.

I Rumuni kousali a slušnou příležitost měli po faulu Grygery na Mutua, centr z přímého kopu ale tečovala jednočlenná zeď v podobě Karla Poborského přímo do náruče Petra Čecha. Na druhé straně mohl sám před brankou zakončovat Koller, ale centr, který se k němu snášel, těsně před ním přizvedl jeden z bránících hráčů. Přestože byla hra poměrně vyrovnaná, byli v úvodu nebezpečnější domácí, tahounem jejich akcí byl hlavně Adrian Mutu.

Česká obrana tak byla od začátku poměrně dost vytížená a zraněním to odnesl Marek Jankulovski. Toho musel už ve 14. minutě vystřídat Zdeněk Pospěch, který se postavil na pravý kraj obrany a na druhou stranu se přesunul Grygera.

Dobrou příležitost otevřít skóre měl ve 21. minutě Jan Koller, když si naskočil na Šmicrův centr, ale byl tísněn dvěma obránci a svou hlavičku mezi tyče nenamířil. Pak bohužel udeřilo na druhé straně. První gólovou šanci ještě domácí nevyužili, to když Heinz prohrál souboj s Controu, ten poslal míč před branku a tam těsně před Mazilem odvrátil Ujfaluši, ale o chvilku později už šli do vedení. Na centr Rata totiž nedosáhl Bolf a Adrian Mutu, kterého neuhlídal Ujfaluši, tečoval míč mimo dosah Petra Čecha.

Češi mohli hned srovnat, zdálky vypálil Heinz a gólman Lobont míč neudržel, ale stačil jej schovat v náručí dřív, než se k němu dostal dotírající Koller. Rumuni dobře bránili, ovšem i tak musel ve 34. minutě zasahovat Lobont. Heinzův centr směřující na branku se snažil tečovat Koller, ale to se mu nepodařilo a Lobont bez problémů kryl.

Domácí byli stále o něco lepší, Mutu s Mazilem dobře napadali a nutili naše zadáky k chybám, žádné šance si z toho však nevytvořili. Na druhé stráně pak zdálky pěkně pálil Jan Polák a Lobont musel jeho ránu vytěsnit na roh. Další český útok se po nepřesné přihrávce změnil v brejk domácích, ten ale zakončil Mutu střelou mimo.

Druhý poločas začali šanci naši, ale Vladimír Šmicer si při průniku do vápna poslal míč příliš daleko před sebe. Pak už se naplno projevila převaha domácích, které navíc kupředu hnalo prvním gólem probuzené publikum. Grygera těsně před vápnem nedovoleně zastavil unikajícího Cosise, přímý kop napálil Mutu jen do zdi a následně Rat mířil těsně nad. Nepřesný byl i Petre, který o chvilku později nehlídaný naskočil na centr zleva a mířil také příliš vysoko.

V 58. minutě už domácí přidali druhý gól. Po rychlém protiútoku Cocis poslal míč před branku a Adrian Mutu elegantní patičkou poslal míč do sítě. Rumuni hráli s přehledem, často si s českými hráči dělali co chtěli a bavili publikum pěknými kombinacemi.

Velmi blízko snížení byl v 66. minutě Jan Koller. Po straně utekl Grygera, nacentroval a hlavička českého obra jen orazítkovala tyč. Akce pokračovala, Koller přihrál Pospěchovi, ale ten pálil vysoko nad.

Češi se snažili tlačit, měli míč častěji na svých kopačkách, ale mnoho šancí si vytvořit nedokázali. Ve středu pole chyběl nápad a ani dlouhé míče na Kollera úspěchy nepřinášely, protože domácí zadáci dortmundského útočníka hlídali často až za hranicí pravidel, a to bez odezvy sudího Haugeho. Po rohovém kopu hlavičkoval Sivok, ale přímo do náruče brankáře Lobonta.

I další snaha o návrat do zápasu byla bezzubá. Poborský sice posílal do vápna jeden centr za druhým, ty však všechny končily u domácích obránců. Naopak na druhé straně mohl pět minut před koncem ještě zvýšit Cocis, kdyby po dlouhém pasu trefil branku.

Češi podali slabý výkon a prohráli zaslouženě. Je znát, že za špílmachra Rosického nemáme adekvátní náhradu a při jeho absenci velmi těžko vymýšlíme útočné akce. Obranná řada je stále naší největší slabinou, v dnešním zápase ji Rumuni velmi důkladně provětrali. Velký vítr byl hlavně na pravé straně, kde nájezdy soupeře nezvládal Zdeněk Pospěch.

Nyní je jisté, že ani domácí výhra nad Nizozemskem nebude znamenat prvenství ve skupině a přímý postup, k tomu by Oranjes museli zaváhat doma s Andorrou nebo Makedonií. Ani druhé místo ještě nemáme jisté, pokud by Rumuni vyhráli ve Finsku, museli bychom bodovat buď také ve Finsku, nebo doma s Nizozemskem. A to za předpokladu, že ve středu porazíme Arménii.

Stále však máme celkem vysoký bodový zisk, který by nám mohl zajistit přímý postup i ze druhého místa. Stále tak máme vše ve svých rukou.

Autor: Petr Starý

Komentáře (26)

Přidat komentář
HOST*Satan

Myslím že jsme mohli vyhrát víc než 3:0

Reagovat
HOST*

Reagovat
Shevchenko

pako

Reagovat
Shevchenko

todle je ale Rumunská vlajka a ne Arménská

Reagovat
HOST*judas

to sem z toho celej

Reagovat
HOST*

Reagovat
Shevchenko

pako

Reagovat
HOST*

Reagovat
Shevchenko

pako

Reagovat
HOST*

Reagovat
Shevchenko

pako

Reagovat
HOST*

Reagovat
Shevchenko

pako

Reagovat
HOST*

Reagovat
Shevchenko

pako

Reagovat
HOST*

Reagovat
Shevchenko

pako

Reagovat
HOST*

Reagovat
Shevchenko

pako

Reagovat
HOST*

Reagovat
Shevchenko

pako

Reagovat
HOST*Maniac

paka

Reagovat
HOST*

Prohravame 0:1

Reagovat
HOST*RM

0:2

Reagovat
HOST*wedro

už se blíží baráž, to co sme dneska předvedli je votřesný

Reagovat
smazaný uživatel

Jen aby jsme nebyli 3.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele