Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2006

zóna UEFA (Evropa) - baráž - odvety
16.11.2005 19:15 CET
4 : 2
(2:1)

Turecko

Švýcarsko

Rozhodčí: Franck De Bleeckere (BEL), Mark Simons (BEL), Peter Hermans (BEL)
Diváci: 42.000

Reportáž

Turecko - Švýcarsko 4:2

Na istanbulském stadionu Sükrü Saracoglu, který je domácím prostředím Besiktase, potřebovali domácí Turci dohnat dvoubrankové manko, které si přivezli ze Švýcarska.

Už po několika desítkách sekund se však v pokutovém území domácích uvolnil Alexander Frei, jeho střelu zblokoval Alpay pouze pomocí své ruky a belgický rozhodčí De Bleeckere s penaltou nezaváhal. K míči se postavil sám Frei a už ve druhé minutě otevřel skóre. Pro Turky to byla studená sprcha - v tu chvíli potřebovali k postupu dát čtyři góly.

Ve 22. minutě zahrával přímý volný kop Emre, na vzdálenější tyči našel Sanliho Tuncaye a ten překonal Zuberbühlera. Bylo vyrovnáno. Následně unikl švýcarské obraně Necati, ovšem svou střelou netrefil bránu. Už po půlhodině musel udělat Kobi Kühn první změnu v sestavě, zraněného Gygaxe nahradil Marco Streller. Poté, co před tureckou brankou neuspěl Cabaňas, se na druhé straně gólově prosadil opět Tuncay a Turci tak vyhráli první poločas 2:1. Polovinu úkolu splnili, stále je však čekalo dost práce.

Do druhého dějství vyslal Kühn dalšího čerstvého hráče, Degena nahradil jeden z hrdinů úvodního zápasu Valon Behrami. V 52. minutě Müller fauloval v pokutovém území Akina Serhata a De Bleeckere nařídil druhou penaltu v zápase. Ani Ates Necati nezaváhal, Zuberbühlera poslal na druhou stranu a svůj tým posunul jeden gól od postupu.

V dalším průběhu druhého poločasu viděli diváci řadu vyložených příležitostí před oběma brankami, za zmínku stojí především střela úplně osamoceného Freie z deseti metrů, která skončila nad brankou Volkana, a na druhé straně šance Hakana Süküra, s níž si poradil Zuberbühler. Turci vsadili vše na útok, ale stále se jim nedařilo dát postupový gól a z několikátého nebezpečného protiútoku je Švýcaři potrestali. Frei se proměnil do role nahravače, když vyslal výbornou přihrávkou za tureckou obranu Strellera, ten obešel Volkana a poslal míč do brány k velkému zděšení zaplněného stadionu.

Závěr patřil opět Turkům a minutu před koncem se hlavou prosadil opět Sanli Tuncay, jenž sice uzavřel svůj hattrick, ale protože už Turci další gól nepřidali, ani ho ty tři góly nemohly potěšit. Švýcaři už si můžou hledat ubytování u svých sousedů v Německu, naopak bronzový tým minulého šampionátu překvapivě nebude obhajovat úspěch z Jižní Koreje a Japonska.

Autor: Tomáš Kohlmann

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

[reagovat]

[reagovat]

[reagovat]

[reagovat]

[reagovat]

[reagovat]

[reagovat]

[reagovat]

[reagovat]

[reagovat]

[reagovat]

[reagovat]

[reagovat]

[reagovat]

[reagovat]

[reagovat]

[reagovat]

[reagovat]

Reagovat
HOST*

Ty seš kus debila

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele