Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2006

zóna UEFA (Evropa) - baráž - odvety
16.11.2005 20:15 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Česko - Norsko 1:0

Česká republika slaví, poprvé ve své samostatné historii si zahraje na mistrovství světa! Rozhodlo o tom barážové vítězství nad Norskem, po výhře 1:0 v Oslu skončila stejným výsledkem i odveta v Praze na Letné, kde dal jediný gól Tomáš Rosický. Češi se sice závěrečných 20 minut většinou jen bránili, ale postup si pohlídali.

Trenér českého týmu Karel Brückner jistě chtěl dodržet zásadu, že se vítězná sestava nemění, to mu však znemožnil karetní trest pro Tomáše Galáska. Jednu změnu tak trenér udělat musel, kapitána nahradil Jan Polák. Jinak byla sestava stejná jako v Norsku - v brance Čech, obrana Grygera, Rozehnal, Ujfaluši a Jankulovski, záloha Poborský, Polák, Rosický a Nedvěd, před nimi Šmicer a osamocený útočník Milan Baroš.

Norský kouč Aage Hareide udělal změny tři. Pravého obránce Bargdölma nahradil Jon Inge Hiland, před ním v záloze místo Solliho, který v prvním utkání zklamal, nastoupil Thorstein Helstad a ve středu pole se místo Grindheima, jehož skolila viróza, objevil Fredrik Strömstad. Další změna se čekala v útoku, ale po prvním utkání kritizovaný Steffen Iversen nakonec opět dostal důvěru.

Hned první akce zápasu vypadala zajímavě. Dlouhý pas prodloužil Baroš na Šmicra a ten trefil tyč, byl však v ofsajdu. Na časomíře svítilo pouhých deset vteřin. Začalo se zostra a hned ve druhé minutě zahrozili i Norové, Carew po křídle utekl Rozehnalovi a jeho centr odvrátil Ujfaluši. Bohužel jen na roh a po něm nám hodně zatrnulo, obrovský závar na malém vápně nakonec naštěstí skončil Ujfalušiho odkopem na další roh.

V sedmé minutě si celá Letná zakřičela - po Poborského přihrávce totiž ve vápně Hangeland rukama složil Baroše, anglický sudí Poll však penaltu neodpískal. O čtyři minuty později byl Baroš opět přidržen Hangelandem a Češi dostali možnost přímého kopu ze 27 metrů, Pavel Nedvěd prostřelil zeď, ale Myhre v norské brance byl připraven.

Za chvilku opět zahrozili Norové, ke střele se dostal Morten Gamst Pedersen, ale netrefil branku. Aktivnější však byli domácí fotbalisté, v 17. minutě měl gól na kopačce Šmicer, ale po přihrávce od Grygery mu v dobré pozici nesedla střela. Češi dobře napadali a narušovali rozehrávku Norů, což odnesl Marek Jankulovski - vystihl přihrávku soupeře, ale přitom mu Pedersen nešetrně prošlápl koleno. Obránce AC Milán naštěstí mohl pokračovat.

Tempo trochu opadlo, hosté rozehrávali nepřesně a domácí pro změnu hodně rozvážně a pomalu. Další šanci tak přinesla až 30. minuta. Češi šli do brejku a Baroše za cenu žluté karty zastavil Hagen. Přímý kop zdálky rozehrál Jankulovski, zdálo se, že Myhre vysoký míč v pohodě zkrotí, ale ten mu vypadl a od Šmicra, který už nestačil pořádně zareagovat, se odrazil těsně vedle prázdné branky.

Oba týmy se opět probudily, Češi útočili, Norové zahrozili vysokou střelou Iversena, ale ve 35. minutě Letná explodovala radostí. Dobře zabojoval Baroš, získal míč, mezi dvojicí obránců se dostal do vápna, jeho přihrávka se s pomocí teče Hagena dostala k nabíhajícímu Rosickému a ten nekompromisním volejem k tyči rozvlnil síť - 1:0. Za tři minuty "malý Mozart" Rosický vymyslel parádní přihrávku na Nedvěda, ten se dostal do vápna a jeho střelu na poslední chvíli zblokoval obránce.

Norové se snažili vyrovnat, ale na víc, než několik nebezpečných centrů, se kterými si stopeři v bílém poradili, se nezmohli. Nejhůře to před Petrem Čechem vypadalo v první minutě nastavení, kdy hosté zahrávali dva rohy za sebou, po tom druhém přišel střílený centr do vápna a střelu Iversena, která vzešla ze skrumáže, vyrazil na další roh Čech.

Aage Hareide se o přestávce rozhodl k jedné změně, místo Iversena poslal do hry Jana Gunara Solliho. Ten se postavil na pravý kraj zálohy místo Helstada, který se posunul do útoku ke Carewovi. To se však příliš neosvědčilo a po čtvrthodině Helstada vystřídal klasický útočník Ole Martin Aarst.

První šanci druhé půle si vytvořili Norové, na centr Pedersena si naskočil John Carew, kterého Rozehnal poprvé neuhlídal, ale hlavičku útočníka Lyonu dobrým zákrokem zkrotil Čech.

Češi hráli v klidu, sbírali dlouhé míče Norů a čekali na další šanci. Ta mohla přijít v 57. minutě, kdy Baroš na hranici vápna padl po střetu s Hangelandem, ale píšťalka rozhodčího zůstala opět němá. Za tři minuty dal regulérní gól Vladimír Šmicer, jehož do vápna pěknou uličkou poslal Rosický, asistent rozhodčího však odmával chybný ofsajd. O další minutu později mohli Norové vyrovnat, po Aarstově sklepnutí tvrdě pálil Pedersen, naštěstí trefil jen Rozehnala.

Velmi dobrá přímočará hra domácího týmu nesla své ovoce v podobě dalších šancí, Nedvědovu nepříliš povedenou střelu zblokoval obránce, další pokus Baroše byl tečován do náruče brankáře Myhreho. Horko však bylo i před Petrem Čechem, kde zlobil především John Carew. Trenér Brückner se možná i proto rozhodl k taktickému střídání - velmi dobře hrajícího Rosického nahradil Radoslav Kováč, který měl spolu s Polákam bořit útoky soupeře.

V 69. minutě Polák fauloval asi 40 metrů od branky Hagena, z přímého kopu vypálil přímo na branku Riise, mířil sice pěkně, ale nad. Norové se tlačili dopředu a byli aktivnější, zdálky mířil nepřesně Strömstad, v 72. minutě gólovou střelu Carewa vytěsnil na roh skvělým zákrokem Petr Čech. Tlak hostí nabíral na intenzitě, hráči v červených dresech sevřeli naše reprezentanty před vlastní brankou. Češi se dostali do brejku, po akci Baroše se střídajícím Štajnerem dal gól Poborský, byl však v ofsajdu.

Norové se dál ve velkém tempu tlačili před branku, ale na dobře bránící české mužstvo nenašli recept. Nepomáhaly ani centry, ani Riiseho dlouhé auty. Někdy sice pomohlo štěstí, ale se vším si obránci dokázali poradit.

V 88. minutě Grygera odhlavičkovával míč, ale do souboje vletěl John Arne Riise a s obráncem Ajaxu se srazil hlavou. Odnesl to sám, musel být vystřídán. Česká ofenzíva sice hodně utrpěla odchodem Tomáše Rosického, ale v závěru už nám stačilo jen bránit. To se podařilo - Norům nepomohlo ani pětiminutové nastavení. Češi tak ubránili vítězství 1:0 a tolik vytoužený postup na mistrovství světa...

Autor: Petr Starý

Komentáře (18)

Přidat komentář
smazaný uživatel

[reagovat]

[reagovat]

Reagovat
smazaný uživatel

NEEEEEEEEEEE budem to brat vazne a bez srandy...chlapci

co takhle 7:0?

Reagovat
smazaný uživatel

Rosický, Baroš

Reagovat
smazaný uživatel

nene 7:0

B:1.JANKULOVSKI Z PEN. 5.Šmicer 45. a 55. Nedvěd 60.Polák

88. a 93. Čech obě z penalty

Reagovat
HOST*halama

Tak konečně se bude hrát na nřišti a ne na pískovišti, řekl bych zase 1:0, možná 2:0. Góla by mohl dát Nedvěd nebo Baroš

Reagovat
smazaný uživatel

nene

B:1.JANKULOVSKI Z PEN. 5.Šmicer 45. a 55. Nedvěd 60.Polák

88. a 93. Čech obě z penalty

Reagovat
smazaný uživatel

je jedno kolik to skončí, ale hlavně aby se vyhrálo...

nějakým zázrakem se mi podařilo sehnat lístky....Letná těš se :)

Reagovat
smazaný uživatel

není potřeba vyhrát ale hlavně postoupit takže i remiza je OK. Ikdyž to je zaděláno na nervák.

Reagovat
smazaný uživatel

nene B:1.JANKULOVSKI Z PEN. 5.Šmicer 45. a 55. Nedvěd 60.Polák

88. a 93. Čech obě z penalty

Reagovat
smazaný uživatel

nene

B:1.JANKULOVSKI Z PEN. 5.Šmicer 45. a 55. Nedvěd 60.Polák

88. a 93. Čech obě z penalty

Reagovat
smazaný uživatel

nene

B:1.JANKULOVSKI Z PEN. 5.Šmicer 45. a 55. Nedvěd 60.Polák

88. a 93. Čech obě z penalty

Reagovat
HOST*

Ty seš kus debila

Reagovat
HOST*

konečně jsme tam,už se těším na Německo

Reagovat
HOST*Ondra

Reagovat
HOST*Ondra Axmann

Reagovat
HOST*

italie,ghana a usa to je kousek

Reagovat
HOST*jakub

Blahopřeji vám k postupu na MS.GERMANY:

Reagovat
partaS

ČEŠI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele