Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2006

zóna UEFA (Evropa) - skupina 1
08.10.2005 20:30 CET
0 : 2
(0:2)

Reportáž

Česko - Nizozemsko 0:2

Český národní tým je na kolenou. Zdecimován zraněními Jankulovského, Bolfa a především Jana Kollera nestačil na Nizozemce. Po půlhodině hry nedal Rosický penaltu, což odstartovalo oranžovou lavinu - během sedmi minut dali hosté dva góly, čímž rozhodli o svém vítězství a postupu na světový šampionát.

Trenér českého týmu Karel Brückner před zápasem řešil velké problémy se sestavou. Dlouhodobě mimo hru je Jan Koller, zranění jsou i Marek Jankulovski, René Bolf a Vratislav Lokvenc. Otazníky do posledních chvil visely i nad Milanem Barošem a Vladimírem Šmicrem, oba však nakonec byli v pořádku.

Obrannou čtveřici před Petrem Čechem tvořili zprava Zdeněk Grygera, Tomáš Ujfaluši, David Rozehnal a Martin Jiránek. Ze zálohy je podporovali Tomáš Galásek s Janem Polákem, roli špílmachra plnil Tomáš Rosický, osamoceného útočníka Milana Baroše po křídlech doplňovali Karel Poborský s Jiřím Štajnerem. Nizozemci potíže se sestavou neměli, chyběl jim akorát vykartovaný Philip Cocu.

Hned od začátku se hrálo ve vysokém tempu, od jedné branky k druhé, bylo se na co dívat. Nebezpečnější byli hosté, nepřesnými ranami zdálky se zastřelovali Robben a Landzaat. Čtrnáctá minuta přinesla první větší šanci českého týmu a také první sporný okamžik. Do brejku se po dlouhém pasu dostal Baroš, ve vápně padl po ostrém souboji s Boulahrouzem, ale sudí Alain Sars v počínání Barošova osobního strážce nic nekalého neviděl.

Ve 24. minutě se poprvé ukázal Ruud van Nistelrooy, který se po chybě Štajnera a přihrávce Kuijta ocitl sám ve vápně, Rozehnal jej však dokázal odstavit a Petr Čech sebral míč. Krátce poté gólman Chelsea dlouhým nákopem vyslal Baroše, kterého ve vápně za velké pomoci rukou zastavil Boulahrouz, ale volání po penaltě opět rozhodčí nevyslyšel.

Vyslyšel až třetí sporný souboj, opět Boulahrouze s Barošem. Tentokrát nizozemský stoper zřetelně přišlápl nohu unikajícího Baroše, za což následovala penalta. Rozbíhajícího Rosického však sudí zastavil, pravděpodobně kvůli postavení hráčů na okraji vápna, a druhý pokus se záložníkovi Dortmundu nepovedl, vypálil sice prudce, ale bohužel ne mimo dosah Edwina van der Sara.

Nedáš - dostaneš. Přísloví platí a dnes se potvrdilo. Rafael van der Vaart poslal do vápna Arjena Robbena, ten mohl pálit, ale oklamal celou obranu zpětnou přihrávkou na van der Vaarta a tahoun bundesligového Hamburku trefil přesně - 0:1.

Za dvě minuty mohlo být srovnáno. Na dlouhý centr Poborského si naběhl Jiří Štajner, dopravil míč do sítě, ale radost zastavil praporek asistenta, který signalizoval ofsajdové postavení Martina Jiránka. Ten se sice do útočné akce přímo nezapojil, pravděpodobně však bránil ve hře nizozemskému obránci.

Od úvodního gólu však byli Nizozemci aktivnější. Ve 36. minutě se po zmatku ve vápně dostal k ráně Van Nistelrooy, ale dal jí opačnou faleš a míč skončil mimo, o chvilku později po pěkné kombinaci napřáhl Landzaat a Čech parádně vytáhl na roh. Z toho však už hráči v oranžových dresech vytěžili druhou branku. Robbenův vysoký centr se snesl na hlavu Barryho Opdama, kolem nějž zůstali k zemi přikovaní dva obránci, a Petr Čech neměl na hlavičku na vzdálenější tyč nárok.

Češi se snažili o návrat do zápasu, ale Poborský si po Barošově patičce míč ukopl, o chvilku později si Baroš šel pro faul do souboje s Kromkampem, ten jej skutečně na hranici šestnáctky fauloval, ale protože Baroš pád přihrál, pokračovalo se ve hře. Útočník Aston Villy se do nadějné pozice dostával i o něco později, ale ztratil rovnováhu a nezakončil.

Před odchodem do kabin musel střídat zraněný Jiránek, nahradil ho Vladimír Šmicer. Postavil se na levý kraj zálohy, Štajner se přesunul doprava a na pravého beka, odkud se na druhou stranu přesunul Grygera, se stáhnul Poborský.

První poločas se českému týmu nepovedl, přestože hrál aktivně a hlavně Milan Baroš byl neustále nebezpečný. Přesto, až na penaltu, Češi nevystřelili na branku...

Druhou půli zahájili šancemi domácí. Baroš v dobré pozici ani nezakončil, ani nepřihrál, po dobré akci Rosického a zmatcích ve vápně přišel jen roh, Baroše po pasu od Šmicra perfektním skluzem obral Boulahrouz. Pak však mohl na druhé straně přijít třetí hřebíček do české rakve - po přetaženém centru pálil z voleje na branku Robben a Kuijtovi chyběly ke sklepnutí míče do branky decimetry.

Česká snaha o zdramatizování závěru zápasu byla evidentní, vyložené šance však nepřicházely. Nad branku pálil po pěkném Barošově sklepnutí Šmicer, Štajnerovu uličku na Rosického přečetl van der Sar a včas vyběhl, Grygerovi po narážečce se Štajnerem ukopl Kuijt. Nizozemci však v pohodě bránili a mohli své vítězství ještě zvýraznit, Landzaat a van der Vaart pálili nepřesně.

V 75. minutě Heinz krásně pustil na Šmicra ,van der Sar však byl opět rychlejší, bezmoc českého týmu korunoval o pět minut později Milan Baroš, který po Rosického centru trefil břevno. Reprezentačního debutu se dočkal David Jarolím z Hamburku, vybojoval přímý kop deset metrů za vápnem, Galáskova tečovaná rána šla vedle, po následném rohu pálil mimo Rosický.

Domácí hráli vabank a toho málem využil Ruud van Nistelrooy, který se dvakrát zjevil sám před Čechem, ale nejprve pod tlakem vracejícího se obránce nedokázal zamířit a o něco později trefil jen nohy českého brankáře.

Poslední šance zápasu měli opět svěřenci trenéra Brücknera. Rosický drze prošel mezi pěti soupeři až do vápna, ale jeho ránu zastavil van der Sar, Heinz v tísni nezakončil a nepovedený zápas zakončil střelou na gólmana Baroš.

Po dobrém začátku kvalifikace, který narušila jen smolná prohra v Nizozemsku, tak přišel volný pád. Podaří se ho zastavit ve středu, kdy český tým musí vyhrát ve Finsku, aby si zajistil alespoň baráž? Naopak Nizozemci nám vrátili dva roky starou porážku v evropské kvalifikaci a už se můžou těšit na mistrovství světa.

Autor: Petr Starý

Komentáře (17)

Přidat komentář
Shevchenko

Pravděpodobné sestavy:

ČR: Čech-Jiránek,Grygera,Ujfaluši,Rozehnal-Galásek-Poborský,Polák,Rosický,Heinz-Baroš

ND: v.d.Sar-Kromkamp,Bolahrouz,Opdam,Gio-Laandzat,Sneijder,Davids-Kuijt,v.Nistelrooy,Robben

Reagovat
smazaný uživatel

tak tohle vyhrát asi nemůžeme...

Reagovat
HOST*

No uvidíme,nebude to snadný ale pokud by sme se dostali jako první do vedení tak by to dopadnout mohlo,navíc si myslím že Nizozemci by si mohli vzpomenout kdo je v Portugalsku posunul ze skupiny dál,navíc už maj postup jistej tak tak si myslím že minimálně tu remízu s níma uhrajeme ale chtělo by to se pokusit vyhrát a zkusit postoupit z toho druhýho místa přímo protože v tý baráži pak můžeme narazit taky třeba na Frantíky,Švedy,Angličany či někoho jinýho,i když těch Angličanů bych se zase tak nebál oni stejně hrajou hovno ale mi zase v takovejhleh zápasech dokážeme taky selhat,uvidíme,uvidíme.... jak to v sobotu dopadne ale určitě neprohrajem.

Reagovat
antimadrista

To bude zajímavý

Reagovat
HOST*

pujdem srát

Reagovat
smazaný uživatel

Vypadá to na baráž, možná to je dobře, ať ukážou, jak na tom jsou..., takže MS asi opět bez nás, bohužel...

Reagovat
smazaný uživatel

Co se týče téhle kvalifikace,horší herní projev Holandska sem v životě od nich neviděl.Žel,ale mají výsledky... Myslím si,že tenhle zápas se vyhraje nebo spíš musí,protože plichta nestačí,nedokážu si představit jet do Finska uhrát pak povinej bod.To by taky nemuselo dopadnout nejlíp...

Reagovat
HOST*

vsichni smrdijou bezrozdilu ale mi sme nejlepsi urcitevyhrajemvsechnoto vim urcite

Reagovat
smazaný uživatel

Bude to sakra těžký, ale musíme kurva věřit!

Reagovat
smazaný uživatel

Natrhnem těm obludným Holanďanům prdel!!!A kdyby náhodou ne na hřišti,tak aspoň potom ve sprchách...

Reagovat
HOST*dida.ac

ČEŠI DO TOHÓÓÓ!!!!!!!Vyhrajeme.3:1

Reagovat
sansiro

Mám takový názor, že by nám to mohli holanďani pustit. Oni pak stejně porazí Makedonii a jasně postoupí z prvního. A nám by pomohli k postupu z druhého. Známe se s nimi v poslední době velmi dobře, tak proč by to nešlo...

Reagovat
smazaný uživatel

A my jim to pak vrátíme ve finále MS

Reagovat
sansiro

Proč to tak ale neudělat Takže čistá 1.

Reagovat
smazaný uživatel

tak to ti asi nevyjde, ale kdyby jo tak by to bylo ok !!!

Reagovat
HOST*

co to bylo češi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! nizozemci nám to natřeli sviné zasraný

to byl ale trapas

já trhal kámošce vlasi

Reagovat
HOST*

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele