osmifinále - odvety
16.03.2021 21:00 CET
3 : 1
(1:0)

Reportáž

Karim Benzema (© AFP)

Real zdolal Atalantu i v odvetě a je ve čtvrtfinále

Fotbalisté Realu Madrid nepřipustili v odvetě osmifinále Ligy mistrů žádné drama. Těsný náskok z Bergama totiž bez potíží uhájili, když vyhráli 3:1. Po trefách Benzemy a Ramose snižoval Muriel, bleskově ale zpět na dvougólový rozdíl upravil Asensio.

Zinedine Zidane oproti prvnímu klání provedl několik změn. V bráně zůstal Courtois a na stoperu Varane, jemuž po levé ruce opět asistoval Mendy. Stoperským parťákem francouzskému reprezentantovi tentokráte byl Ramos, následkem čehož se Nacho přesunul doprava. Vystrnadil z pozice beka Lucase, jenž v odvetě operoval na křídle na úkor Asensia. Na tom druhém zůstal Vinícius, přičemž na hrotu se namísto Isca představil Benzema. Zmínky se zatím nedočkala záloha, v níž zůstali Kroos s Modrićem, v níž tentokrát namísto Casemira působil Valverde.

Gasperini byl v tomto ohledu podstatně konzervativnější. Mezi třemi tyčemi zůstal Sportiello, stoperská trojice zůstala ve složení Toloi, Romero a Djimsiti. Stejně jako minule obstarávali pozice wingbacků Maehle s Gosensem. Ve středu pole se nic nezměnilo v podobě de Roona a Pessiny, nicméně těm ubyl minule vyloučený parťák Freuler. Namísto něho a Zapaty se představili Malinovskij s Pašalićem, kteří měli za úkol podporovat hroťáka Muriela.

Ve třetí minutě se Atalanta dostala do první příležitosti. Z levé strany centroval Muriel, proti Gosensovi se následně musel pořádně vytáhnout Courtois. V sedmadvacáté minutě výrazněji zahrozili i Madridští. Vinícius si v rychlém protiútoku narazil o Benzemu, jeho pokus ovšem dokázal zablokovat Djimsiti.

Úvodní gól nakonec "bílému baletu" soupeř daroval doslova na stříbrném podnose. Sportiello totiž předvedl naprosto tristní rozehrávku, kterou vystihl Modrić. Ten si to následně mohl s balónem zcela nerušeně naštrádovat až do pokutového území, odkud předložil míč Karimu Benzemovi a ten do poloodkryté klece skóroval.

Krátce po pauze ukázal své nesmírné technické dovednosti Vinícius, který se prosmýkl mezi třemi protihráči a stanul tváří v tvář gólmanovi. Jenže poté selhal a technickým pokusem zakončil jen nepřesně. To ale brzy odčinil, když se při další individuální akci nechal faulovat Tolóiem, což sudí odměnil pokutovým kopem.

Jeho exekuce se ujal velezkušený kapitán Ramos, jenž proměnil i přesto, že Sportiello vystihl směr. Záhy mohl na opačném konci hřiště vsítit kontaktní branku Zapata, tomu se však zakončení nepovedlo a nastřelil jen Courtoise. Hra se přelévala ze strany na stranu, důkazem čehož budiž nadcházející Benzemova šance. První hlavičku vytáhl gólman, ta druhá skončila na brankové konstrukci.

Smutným hrdinou na straně Atalanty byl Zapata, jenž ani na druhý pokuse nedokázal uspět v souboji s Courtoisem. Co nedokázal on, to deset minut před koncem zvládl jeho parťák z útoku Luis Muriel. Ten si postavil balón k volnému přímému kopu zhruba z pětadvacet metrů, odkud přes zeď rozvlnil síť, i když si Courtois na střelu sáhl.

Naděje italského mužstva na obrat netrvala dlouho. Jen o pár desítek sekund později vedl Vázquez rychlý protiútok, na jehož konci předal míč na levou stranu Marcu Asensiovi. Španělský reprezentant si jej ještě posunul a přízemním pokusem na bližší tyč překonal gólmana.

V závěru ještě vítězství Realu mohl zpečetit Rodrygo, tentokráte ovšem Sportiello nedokázal soupeři skórovat. Madridští i tak statečně drží prapor španělského fotbalu. Pokud se ve středeční odvetě na Stamford Bridge nepodaří městskému rivalovi Atléticu otočit nepříznivý vývoj, budou také jediným zástupcem své země ve čtvrtfinále.

Autor: Martin Vejdělek

Komentáře (308)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele