základní skupiny - skupina H, 6. kolo
08.12.2020 21:00 CET
3 : 2
(2:0)

Reportáž

Angeliňo (© AFP)

Lipsko přetlačilo Manchester, na úkor United postoupilo do osmifinále

Lipsko si splnilo, co potřebovalo, aby mohlo proklouznout do osmifinále Ligy mistrů. Doma totiž porazilo Manchester United, který si naopak na jaře zahraje pouze Evropskou ligu, jelikož mu definitivně bude patřit pouze třetí příčka. Tedy za předpokladu, že nepadne ještě nějaké zajímavé rozhodnutí ohledně nedohraného utkání mezi druhým PSG a Basaksehirem.

Anglickému výběru stačilo k postupu uhrát bod, jenže k tomu se zkrátka nepropracoval. I proto, že začal být o dost aktivnější a především efektivní až v závěrečných pasážích tohoto zápasu. Die Roten Bullen se každopádně o svoje vítězství museli strachovat vlastně až do posledních chvil. Přitom ještě deset minut před koncem vedli pohodlně hned o tři góly.

Hosté drželi více míč na svých kopačkách, vyprodukovali skoro dvakrát větší počet střel na bránu, ani lepší statistické údaje jim ovšem nepomohly ke kýženému úspěchu. Domácí naopak ukázali parádní produktivitu, ze čtyř pokusů mezi tři tyče hned třikrát skórovali. A k zisku třech bodů jim pomohla také výrazně lépe zvládnutá první půlhodinka tohoto duelu.

Během ní se jim dokonce podařilo rozvlnit síť hned třikrát, v přesný zásah se však nakonec proměnily pouze dvě šance, protože u v pořadí třetí z ní VAR přišel na porušení pravidlo o ofsajdu, v němž se ve 29. minutě ocitl při skórování Orban. V tu chvíli již mimo jiné německý klub měl utvořený dvoubrankový náskok, o který se zasloužil v úvodních třinácti minutách.

Už po sto osmi sekundách od úvodního hvizdu sudího Antonia Mateua se prosadil Angeliňo, k němuž až nečekaně snadno propadl dlouhý pas z pravé strany od Sabitzera, a následná přízemní dělovka skončila za zády zkoprnělého brankáře Davida de Gey. Ve 13. minutě ho pak překonal též Haidara, jenž zužitkoval přetaženého centru Angeliňa, volný na zadní tyčce.

The Red Devils hledali v prvním poločase hlavně sami sebe, větší příležitost proti kompaktně působícímu protivníkovi jednoduše nemohli zplodit. Přece se však v poslední třetině klání začali osmělovat čím dál více. Především pak Bruno Fernandes, jehož zakončení z 66. minuty polapil gólman Gulácsi, přičemž jeho střela z 68. minuty z přímého kopu narazila do břevna.

Naopak Lipsko na druhé straně jen pár chvil na to zasadilo Manchesteru rozhodující úder. Angeliňo odcentroval zleva do šestnáctky, kde balón narazil do spoluhráče Nkunkua, a jelikož si stoper Maguire s Davidem de Geou dobře neporozuměli, propadla meruna až k číhajícímu Kluivertovi, jenž se díky nečinnosti protihráčů radoval ze své první branky v Lize mistrů.

Svěřenci trenéra Oleho Gunnara Solskjaera ale nehodlali složit své zbraně. A najednou začali na svého soka více a více dotírat. V 70. minutě vypálil McTominay a Gulácsi musel být ve velké pohotovosti, nepřelstili ho ani Greenwood s Brunem Fernandesem pár okamžiků na to. Ke snížení došlo ve finále až v 80. minutě, to když Antonio Mateu nařídil pokutový kop.

Bránící Konaté totiž ve vlastní šestnáctce drcnul do podnikajícího Greenwooda a z bílého puntíku vyzrál Bruno Fernandes na Gulácsiho. A těsně poté se trefil rovněž Pogba po centru z rohového čtvrtkruhu od Bruna Fernandese, to když jeho hlavička přes tečujícího Maguira a obránce Konatého skončila v síti. Kýženého vyrovnání se ovšem již Manchester nedočkal.

V 88. minutě přitom zahrozil McTominay, leč nemířil nejpřesněji, a Rashford z úhlu v 89. minutě míč nasměroval jen do náruče připraveného Gulácsiho. Mužstvo trenéra Juliana Nagelsmanna si udrželo odstup od svého soupeře i proto, že v nastavení si nevsítil vlastence Mukiele. Od téhle pohromy uchránil domácí Gulácsi, jenž balón nohama vyrazil do bezpečí.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (859)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele