základní skupiny - skupina H, 2. kolo
28.10.2020 21:00 CET
5 : 0
(1:0)

Reportáž

Mason Greenwood (© AFP)

Manchester United v závěru rozjel gólostroj a Lipsko spráskal 5:0

Manchester United zůstává v náročné skupině H nadále stoprocentní. Po Paříži odklidil z cesty i nebezpečné Lipsko, které na domácím Old Trafford porazil 5:0. Solskjaerovi náramně vyšlo střídání, Marcus Rashford totiž během čtyř minut vsítil dva góly a v závěru ještě zkompletoval hattrick.

Jako první se v "divadle snů" prosadil už v prvním poločase mladík Mason Greenwood a ve druhém poločase doplnil střeleckou listinu z pokutového kopu Anthony Martial.

Výsledek je pro Lipsko velmi krutý. Německý celek hrál s United tři čtvrtiny zápasu naprosto vyrovnanou partii, ovšem gól Rashforda na 2:0 čtvrthodinu před koncem byl zásadní. Lipsko se následně položilo a do konce inkasovalo ještě třikrát.

Ole Gunnar Solskjaer udělal oproti víkendovému zápasu s Chelsea hned celou řadu změn a na lavičce nechal například Rashforda, Fernandese nebo znovu Cavaniho. Do sestavy se naopak vešel málo vytěžovaný Donny van de Beek. Na lavičce Lipska zase zůstal Marcel Sabitzer, což bylo oproti předpokladům také překvapení.

Utkání začalo ve vysokém tempu, v úvodních deseti minutách byl častěji u balónu hostující celek a až následně se začal osmělovat i Manchester. Ve 21. minutě vyhrál Fred dva souboje ve středu hřiště, z čehož při přechodu do útoku těžil Pogba. Francouz pak našel kolmicí Masona Greenwooda a ten naprosto přesnou střelou poslal Manchester United do vedení. Celá situace byla velice hraniční, hlavní sudí Jug se jí zabýval u videa a nakonec shledal její regulérnost. Lipsko tedy muselo dotahovat a znovu se vrátilo k územní převaze ze začátku utkání, ovšem k žádné výraznější šanci to nevedlo. První poločas v "divadle snů" na Old Trafford nabídl dobré tempo a nasazení, jenže bez šancí to bylo málo.

Němci vstoupili do druhého poločasu aktivně a důsledným napadáním činili United potíže. Byli to ale domácí, kdo mohl v 52. minutě vstřelit další gól. Martialova zpětná přihrávka nadělala v obraně Lipska paseku a ďáblové navíc ještě reklamovali pokutový kop za hraní rukou v podání Konatého. Žádná penalta se ale nepískala a stav utkání zůstával i po hodině hry stále 1:0.

Oba trenéři se rozhodli pro první střídání v 63. minutě. Ole Gunnar Solskjaer udělal hned dvě změny a Greenwooda s Matićem nahradili Rashford a McTominay. Na straně Lipska se dostalo na Marcela Sabitzera, jemuž přenechal místo Benjamin Henrichs. A právě Sabitzer byl u první opravdu gólové příležitosti Lipska. Po jeho standardní situaci a odrazu se k bezprostřední hlavičce dostal Konaté a de Gea se musel vytasit s dobrým zákrokem.

Do zajímavé šance se dostal i Manchester a po překvapivé rozehrávce tečoval nepříjemně balón Martial. Naštěstí pro Lipsko jen do Gulácsiho. Nicméně hosté druhému gólu neunikli. Další nový muž na hřišti Fernandes našel úžasnou přihrávkou do rozevřené obrany Marcuse Rashforda, který svůj samostatný únik zkušeně zakončil. Manchester vedl 2:0 a za další čtyři minuty definitivně rozhodl. Sabitzer vyrobil na vlastní polovině obrovskou chybu a Rashford toho chladnokrevně využil. Nejprve si sáhl pro pomalý balón, načež zrychlil a tvrdou ranou k tyči vůbec nedal Gulácsimu příležitost zasáhnout.

Lipsku se během čtyř minut zhroutil sen o dobrém výsledku na Old Trafford. Manchester závěrečnou čtvrthodinu bez problému zvládl a nebohým hostů vstřelil další tři respektive dva góly. Nejprve Sabitzer korunoval nepovedený výkon faulem v šestnáctce na Martiala a sám postižený zvýšil na 4:0. Vzápětí skóroval i Cavani, ale jemu radost překazil zdvižený praporek. Potupného "bůra" završili domácí v nastavení, když Rashford ukázal svojí nesmírnou pohotovost v zakončení a zkompletoval hattrick. Manchester United má po dvou zápasech plný počet bodů. Lipsko zůstává na třech bodech, v příštím kole ho v repríze posledního semifinále čeká PSG.

Autor: Ondřej Linhart

Komentáře (425)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele