finále
29.05.2021 21:00 CET
0 : 1
(0:1)

Reportáž

Chelsea slaví triumf v Lize mistrů (© AFP)

Chelsea díky jediné trefě Havertze porazila Citizens a slaví Ligu mistrů!

Chelsea se stala vítězem Ligy mistrů! Proti Manchesteru City dokázala neinkasovat a díky jediné brance Kaie Havertze z konce první půle opanovala tento ročník. Trenér Tuchel se díky tomu zařadil po bok Kloppa a Flicka a potřetí za sebou vyhrál Ligu mistrů německý trenér.

Pep Guardiola kroutí pátou sezonu na lavičce Manchesteru City a ačkoli toho vyhrál už hodně, jedna trofej mu stále uniká. Liga mistrů. Dnes se v ryze anglickém klání postavil proti týmu trenéra Tuchela, Chelsea. Té se vyčítá příliš malá střelecká potence, ale tohle bylo pro všechny zúčastněné tak důležité, epické utkání, že na veškeré prognózy jsme mohli zapomenout. Jeden zápas a v něm šlo o všechno.

Citizens opět nastoupili bez hrotového hráče, ale že by díky tomu měla obrana Chelsea nějak zvlášť pohodlný večer, to se rozhodně říct nedalo. De Bruyne, Foden, Sterling nebo Mahrez byli zárukou dostatečně kvalitní podívané. V barvách Chelsea se na trávník podívali borci jako Mount, Werner nebo Havertz, kterým trenér Tuchel nadmíru důvěřuje.

Už v prvních minutách museli fanoušci pochopit, že ani jeden z týmů dnes nepojede na půl plynu. Dynamické tempo hry plné neustálého pohybu představovaly obě jedenáctky, byť úvod patřil mírně aktivnější Chelsea. Především Timo Werner se dostal jen za prvních 20 minut do šance snad třikrát, jenže ani jednou atraktivní situaci v gól neproměnil.

Manchester City stále marně hledal cestu skrze dobře zformovanou obranu Chelsea a stále nenacházel skulinu, do níž by mohl vplout. Když už se - jako v osmadvacáté minutě - Citizens přeci jen dostali do šance, tak se s Fodenem nádherně vrátil Antonio Rüdiger, který brilantním skluzem na poslední chvíli ulehčil práci kolegovi Mendymu.

Thomas Tuchel neměl dnes jen příjemné starosti a musel řešit jednu velkou lapálii, když se mu zranil zkušený veterán a lídr obrany Thiago Silva. Jeho nástupce Christensen ale jako by vnesl na hřiště londýnské štěstí. Po třech minutách se totiž Mount po nahrávce Chilwella dobře rozhlédl a poslal míč do uličky na nabíhajícího Kaie Havertze. Ten si naběhl do fatálně rozestoupené a dezorientované obrany Citizens a se štěstím přešel přes Edersona. Pak už jen zasunul míč do prázdné sítě a slavil klíčový gól.

První poločas skončil mnohem lépe pro Chelsea, ale její hráči i fanoušci moc dobře věděli, že je rozhodně nečeká snadná údržba. Manchester City začal přitápět pod kotlem prakticky okamžitě po změně stran, jenže jeho snahy výrazně narušilo nečekané zranění. Po faulu Rüdigera totiž musel ze hřiště s bolestivou grimasou a monoklem po okem odejít Kevin De Bruyne!

Ztráta takové ofenzivní hrozby musela být pro trenéra Guardiolu hodně nepříjemná. Krátce poté navíc Citizens volali - a to dost hlasitě - po odpískání penalty za ruku Reece Jamese, jenže sudí Lahoz spolu s VARem jejich přání nevyslyšeli.

Po další rychlé akci po straně se do zakončení už už dostával Mahrez, jenže těsně před ním odkopl Fodenovu nahrávku obětavý kapitán Cesar Azpilicueta. O chvíli později mohla naopak Chelsea vést o dvě branky. Střídající Christian Pulisic dostal krásnou nabídku od Havertze, jenže dloubáček proletěl kromě Edersona také kolem jeho brány!

Citizens uvítali sedmiminutové nastavení a byla na nich vidět obrovská chuť vyrovnat. Jenže ta se pravidelně tříštila o perfektní práci Kantého a spol. Kanté bojoval na obou koncích hřiště, někdy téměř i současně. Tlak Citizens sice přetrvával, jenže vyloženou šanci si Guardiolův celek vypracovat nedokázal žádnou. Poslední rána Mahreze proletěla těsně vedle. Chelsea tak poprvé od roku 2012 vyhrála ušatý pohár a slaví.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (1525)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele