osmifinále - 1. zápasy
17.02.2021 21:00 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Mehdi Taremi (© AFP)

Překvapení v Portu. Domácí rychlými nástupy zaskočili Juventus

Povedené starty do obou poločasů vedly k tomu, že fotbalisté Porta vstoupili do dvojzápasu osmifinále Ligy mistrů s Juventusem vítězně. Skóre otevřel Taremi, po pauze navyšoval Marega a kontaktní gól na konečných 2:1 vstřelil Chiesa.

Portugalský celek nastoupil do utkání se čtyřmi obránci, shodným počtem záložníků a dvojicí útočníků. Před Marchesínem se představili Manafá, Mbemba, Pepe a Sanusi. Ve středu pole nastoupili Oliveira s Uribem, podél postranních čar běhali Corona s Otaviem. Střílení gólů dostal na starost tandem Marega, Taremi.

Naprosto shodné rozestavení zvolil i Conceicaův protějšek Andrea Pirlo. Wojciech Szczesny před sebou dirigoval stoperskou dvojici ve složení de Ligt, Chiellini, jež měli podporovat na lajnách přítomní Danilo a Alex Sandro. Před nimi na křídlech naskočili Chiesa s McKenniem, mezi nimiž operovala středová dvojice Rabiot a Bentancur. Nejvýše nastoupili Kulusevski a Ronaldo.

Už ve druhé minutě utkání předvedli Turínští obrovskou hrubku. Jmenovitě to byl středopolař Bentancur, který vrátil balon Szczesnému tak špatně, že jej sebral Mahde Taremi, který i za pomoci štěstěny procpal míč za Polákova záda.

Když byla odehrána čtvrtina utkání, mohlo se vedení stát dvojnásobným. Z nějakých dvaceti metrů to totiž zkoušel Oliveira, jehož tečovaný pokus zajisté pořádně vylekal gólmana i fanoušky "staré dámy". Nedlouho před odchodem do šaten mohl gólový účet utkání srovnat Rabiot, proti jehož zajímavé střele se blýskl Marchesín, jenž vytěsnil míč na rohový kop.

Jen pár sekund po návratu ze šaten se navýšení skóre Portu skutečně povedlo. Po pravé straně bravurně pronikl Manafá, jenž předložil do ohně Moussovi Maregovi. Ten si ještě míč posunul a z druhého doteku na bližší tyč překonal brankáře. Záhy to zkoušel i Oliveira, který si tentokrát pro změnu vylámal zuby na Szczesném.

Až poté začali výrazněji hrozit i hosté. Chiesa to zkoušel ze zajímavé pozice, jeho dvakrát tečovaná rána nadělala Marchesínovi pořádné trable. Právě Federico Chiesa byla ale nakonec pro Juventus hrdinou, který vstřelil tolik potřebný venkovní gól. Dostal se totiž k přihrávce Rabiota a ranou z první na zadní tyč rozvlnil síť.

Bleskově mohlo být srovnáno, to by ale Morata musel svůj náběh do vápna zužitkovat mnohem lépe. Jeho střela nakonec letěla jen doprostřed brány, což pro brankáře jako Marchesín nebyl žádný problém.

V závěru se ještě objevila pochybná situace, když se po De Ligtově pasu skácel v pokutovém území k zemi Ronaldo. Sudího píšťalka ovšem zůstala němá a jako konečný výsledek tedy platilo skóre 2:1.

Na odvetu mají oba týmy dost času se připravit. Hraje se totiž až devátého března, tedy za necelé tři týdny. V Turíně potřebuje domácí celek uspět poměrem 1:0 nebo o dvě branky, jinak jeho pouť nejprestižnější klubovou soutěží skončí velmi brzy. Nepříjemností pro Juventus je, že se mu pro druhý zápas vykartoval Danilo, což může být o to větší problém vzhledem k tomu, že případnou náhradu Cuadrada trápí svalové zranění.

Autor: Martin Vejdělek / onlajny.com, highlightsfootball.com

Komentáře (337)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele