osmifinále - 1. zápasy
23.02.2021 21:00 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Radost hráčů Chelsea (© AFP)

Parádní nůžky Girouda zajistily Chelsea výhru nad Atléticem

Tak dlouho Chelsea bušila na vrata od zdánlivě nedobytného hradu jménem Atlético Madrid, až petlice povolila. Krásný gól z kopačky Oliviera Girouda zajistil celku z Londýna výhodnější pozici do odvety, která by se za tři týdny měla odehrát právě v anglické metropoli.

Před úvodním střetnutím, které se kvůli protikoronavirovým restrikcím odehrálo v rumunské Bukurešti, se přitom do role mírného favorita stavili španělští Rojiblancos. Průběh utkání ale předpokladům moc neodpovídal. Místo aktivní hry se Atlético zakopalo na vlastní polovině, kde bránilo nájezdy protivníka. Nebýt jediného zaváhání, skončil by duel zřejmě bezgólovou remízou. Giroud však trochu šťastně dostal dlouho očekávanou šanci, kterou parádně využil.

Vedoucímu mužstvu španělské ligy vypadl z plánů po nečekané porážce od Levante zraněný Giménez, jehož ve středu obrany zastoupil Savić. Do zálohy se vrátili Saúl s Lemarem, Kondogbia a Lodi tedy usedli mezi náhradníky. V útoku nechybělo duo Luis Suárez - João Félix.

V základní jedenáctce Chelsea došlo po remíze v Premier League se Southamptonem hned ke čtyřem změnám. Místo Zoumy se na post stopera postavil Christensen, James na pravé straně hřiště uvolnil prostor pro Hudsona-Odoie, ve středu pole nahradil Kantého Jorginho a po víkendu lehce zraněného Abrahama, jenž byl proti Atléticu připraven alespoň jako náhradník, zastoupil na hrotu Giroud.

Již ve druhé minutě dostali fanoušci Blues málem infarkt. Nejprve se pro odvetu obdrženou žlutou kartou vyřadil tahoun mužstva Mount, vzápětí při rozehrávce chyboval brankář Mendy, míč se však k jeho štěstí odrazil od napadajícího Saúla pryč od brány. Po následném oťukávání si první velkou příležitost vypracovali Colchoneros. Suárez vybojoval ve čtrnácté minutě balón u rohového praporku, jeho přihrávku ovšem na zadní tyči nedokázal ideálně zakončit Lemar.

Chelsea odpověděla protiakcí, na jejímž konci chyběl Wernerovi jen kousíček k tomu, aby nebezpečně tečoval prudký pas Mounta. Nedlouho poté si chtěl Werner vymodlit penaltu, ovšem k zemi šel až příliš ochotně a sudího Brycha nezmátl. Ve 25. minutě prověřil domácího gólmana Oblaka Alonso, jeho přízemní střela ale přece jen postrádala potřebnou razanci a slovinský strážce svatyně si připsal jednoduchý zákrok

Většinu první půle symbolizovala neúspěšná snaha Blues prolomit obranný val protivníka. Až ve 39. minutě vytrhl diváky z usínání Werner, jehož tvrdou ránu z úhlu musel Oblak vyrazit. Ani domácí ale nemohli být o přestávce s dosavadním průběhem zcela spokojeni. Jejich pokusy o rychlé protiútoky totiž moc nevycházely a ojedinělou povedenou akci ve 41. minutě nedokázal po přihrávce od Correy zakončit Suárez.

Po změně stran se herní obrázek v podstatě nezměnil. Hluboký defenzivní blok Rojiblancos setrvával dlouho účinný, nicméně směrem dopředu se Atlético na moc nezmohlo. Pouze v 58. minutě pálil akrobaticky vysoko nad břevno Félix. O deset minut později ale ukázal Giroud na druhé straně, jak správně vystřihnout nůžky. Francouzský útočník se parádně prosadil poté, co mu míč nechtěně přistrčil bránící Hermoso. Hlavní rozhodčí sice původně odpískal ofsajd, avšak opakované záznamy odhalily, že místo Mounta přihrával právě zadák domácích, což postavení mimo hru anulovalo.

Chelsea šla tedy po parádní trefě Girouda do vedení, které chtěl v 83. minutě navýšit Werner, ovšem další ránou z úhlu si na Oblaka znovu nepřišel. To však hosty nemuselo příliš mrzet. V závěru zápasu totiž pohodlně ubránily chabé ataky Colchoneros a do Londýna si odvezli jednobrankový náskok.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (639)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele