osmifinále - 1. zápasy
24.02.2021 21:00 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Ferland Mendy (© AFP)

Real díky Mendymu porazil oslabenou Atalantu o jeden gól

Real Madrid veze z Bergama velmi přijatelnou výhru s čistým kontem. Španělskému klubu hodně pomohlo početní oslabení soupeře, který dohrával v deseti prakticky 75 minut. Jedinou trefu utkání měl na svědomí obránce Ferland Mendy.

Real Madrid se pomalu zase zvedá a vypadá to na jeho oblíbenou jarní fazonu v dobách, které rozhodují o titulech. Jenže Atalanta už dávno není nevýrazným nováčkem první italské ligy, nýbrž skvěle fungující mašinou na góly a úspěchy. V minulém ročníku šokovala laiky i experty svou poutí Ligou mistrů a dnes si chtěla rovněž poradit s dalším španělským soupeřem.

Nezačala špatně, byť na Realu a jeho atraktivní hře se ani velké množství klíčových absencí nijak výrazně neprojevovalo. Především duo Luka Modrić - Casemiro dělalo Atalantě nemalé potíže. Bergamaschi se spoléhali primárně na rychlé kontry a kreativní hru před šestnáctkou brankáře Courtoise, zatímco Bílý balet spíš držel míč.

Právě ve chvílích, kdy se Atalanta začala především díky schopnostem a dravosti Duvána Zapaty tlačit vpřed, její naděje rázně zchladil sudí. Německý arbitr Stieler totiž v 17. minutě zasáhl do utkání poměrně výrazně. Pronikající Mendy byl sice faulován před vápnem posledním mužem Remem Freulerem, ale za podobný zákrok se běžně dává žlutá karta. Stieler ale vytáhl rovnou červenou a ani se neobtěžoval podívat na záznam z VARu.

Není divu, že taková rána pořádně zpražila hráče domácího celku a naopak dostala aspoň psychicky nahoru královský klub. Ten se následně začal prosazovat od stále větších šancí. Nacho Fernández se prodral až do pokutového území, jenže pak z úhlu pálil hodně vysoko nad Golliniho bránu!

Pak se věci pro Atalantu zhoršily kvůli zranění a nucenému střídání Duvána Zapaty a ještě víc oslabit domácí mohl Vinícius Júnior. Po Iscově nahrávce se hnal do zakončení a nebýt teče, možná by jeho rána opravdu zapadla do sítě. V nastaveném čase měl k první brance blízko Casemiro, jehož hlavičku z bezprostřední blízkosti musel brankář Gollini vyrážet jen díky perfektním reflexům.

Chvíle vydechnutí přišla hráčům Atalanty určitě vhod, protože od oslabení vypadali jako úplně jiný tým. Pár minut po nástupu na hřiště je mohl rozesmutnit Luka Modrić. Jenže rána dnes velmi aktivního Chorvata byla sražená těsně vedle tyče! O pár chvil později se otevřelo poměrně velké okno v obraně před dotírajícím Viníciusem, jenže ten nedokázal trefit bránu!

Jeho místo na hřišti následně zaujal Mariano Díaz, ale ani s jeho příchodem přesnosti v zakončení nepřibylo. Kýžený efekt nedodal hře Orobici ani zkušený tahoun ofenzivy Josip Iličić.

Real si za svou aktivitu rozhodně zasloužil víc než jen remízu a v 86. minutě konečně unavený val Atalanty povolil. Luka Modrić rozehrál rohový kop na krátko, po něm se balon dostal k Ferlandu Mendymu a ten technickým obstřelem překonal obranu i s brankářem Gollinim - 1:0 pro Real.

Autor: Ondřej Pražák / goal.com, onlajny.com

Komentáře (490)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele