čtvrtfinále - 1. zápasy
12.04.2017 18:45 CET
2 : 3
(0:2)

Reportáž

Dortmund v pětigólové přestřelce padl s Monakem

Odložené čtvrtfinálové utkání Borussie Dortmund s Monakem sice proběhlo v netradičním termínu, ale očekáváním gólových hodů přesto plně dostálo. Lze jen spekulovat, nakolik hráči německého celku otřásla včerejší série explozí, která poškodila týmový autobus, ovšem první půle patřila jasně hostům, kteří se ujali dvoubrankového vedení. Po změně stran sice snížili Dembelé s Kagawou, avšak Monako si přesto do domácí odvety odváží cennou výhru 3:2 díky parádní trefě Kyliana Mbappého jedenáct minut před koncem.

Dortmund sice vstoupil do utkání aktivněji a po územní převaze si vytvořil první šanci večera, když v desáté minutě pálil z mírného úhlu Aubameyang, ovšem přestřelil a od té chvíle již na šance dominovalo Monako. Po čtvrthodině hry se hosté z prvního vážnějšího útoku dostali k jedinečné příležitosti k průlomu skóre poté, co unikající Mbappé padl v pokutovém území k zemi po zákroku Sokratise a rozhodčí Orsato ukázal bez váhání na značku pokutového kopu. Fabinho, který úspěšně proměnil všech sedmnáct předešlých penalt, však s přízemní ranou k Burkiho pravé tyči nepochodil, neboť míč poslal těsně vedle.

Zahozená penalta ale s hosty vůbec nezamávala a jen pár minut nato se přece jenom ujali vedení. Bernardo Silva založil fantastickým průnikem rychlý protiútok, který skončil na levé straně u volného Lemara, jenž se ještě rozhodl místo zakončení přihrávat na zadní tyč, kde míč intuitivně tečoval do sítě nezastavitelný Mbappé. Borussii bylo v tu chvíli málo platné, že podle opakovaných záběrů se mladý útočník Monaka nacházel v době přihrávky v postavení mimo hru, skóre 1:0 už bylo nezvratné.

Vyrovnání měl na noze po půlhodině hry Shinji Kagawa, jehož našel přízemní centr již v pokutovém území, jenže japonský reprezentant nedokázal míč tečovat mezi tři tyče a spolu se zaplněnými tribunami Westfalenstadionu se jen ve zmaru chytil za hlavu. A čtyři minuty nato bylo pro domácí příznivce ještě hůř, když si Raggiho výtečný centr srazil Sven Bender pod tlakem Radamela Falcaa do vlastní sítě. První půle tak skončila překvapivým dvoubrankovým vedením Monaka.

Domácí kouč Thomas Tuchel na nic nečekal a hned po změně stran sáhl ke dvojímu střídání, když na trávník naskočili Sahin s Pulišićem. Obzvláště druhý jmenovaný měl na hru Borussie okamžitý vliv a monacká defenziva odvracela nebezpečné útoky soupeře jen s vypětím všech sil, tedy jen do sedmapadesáté minuty, když už tlak Dortmundu přinesl kýžené ovoce. Gueerreirův centr dokázal Aubameyang parádně tečovat patičkou vstříc volnému Kagawovi, který ještě pod tlakem brankáře Subašiće přiklepl míč Dembelému ke snadnému zakončení do zcela prázdné branky.

Hosté najednou nebyli schopní uniknout ani z vlastní poloviny hřiště a oživený Dortmund se hnal za vyrovnáním. Monako však drtivý tlak domácích přestálo a čtvrthodinu před koncem měl naopak jedinečnou příležitost na opačné straně Falcao. Kolumbijský forvard po skvělém pasu Lemara sice obešel vyběhnuvšího Burkiho, avšak v zakončení do odkryté sítě podklouzl a poslal míč příliš vysoko.

Co se ovšem nepovedlo Falcaovi, to dokázal jen tři minuty nato jeho mladičký parťák v útoku. Kylian Mbappé totiž vystihl nedůraznou přihrávku Piszczeka a vřítil se do samostatného úniku, který zakončil fantastickou ranou do horního růžku, na níž neměl Burki sebemenší nárok. I na tento nezdar ale Borussia dokázala zareagovat a znovu snížit na rozdíl jediného gólu. Pulišićovu přihrávku do šestnáctky převzal Shinji Kagawa, suverénně se kličkou zbavil dvou bránících hráčů a následně vyzrál i na Subašiće.

V první minutě nastavení měl vyrovnání na hlavě Aubameyang, avšak Kamil Glik jej na poslední chvíli dokázal vyvést z rovnováhy a gabonský forvard jen neškodně přestřelil. Dortmund tak musí překousnout domácí porážku 3:2, která v odvetě za týden staví Monako do jasné role favorita.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (537)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele