základní skupiny - skupina G, 6. kolo
09.12.2015 20:45 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Chelsea vyhrála 2:0 a postupuje z první příčky, Porto končí

Dva góly, jistý defenzivní výkon, sebevědomí v ofenzivě. Chelsea dnes po dlouhé době připomínala tým z minulé sezóny, který jasně opanoval anglickou Premier League, a porazila Porto lehce 2:0. Pomohlo jí k tomu i štěstí, tým Josého Mourinha šel do vedení po vlastním gólu Marcana. Zkraje druhého dějství však zvýšil Willian a Blues se na pondělní los mohou těšit z prvního místa. Porto stráví jaro v Evropské lize.

Jako první zahrozili hosté, jmenovitě Yacine Brahimi, který zazářil při prvním vzájemném zápase v Portu. Alžírský reprezentant se s míčem probil až k pravé straně vápna a stříleným centrem nadělal Thibautu Courtoisovi určité řešitelné potíže. Porto mělo v úvodu utkání míč častěji na kopačkách a Chelsea mohla držet uspokojivý remízový stav a vyrážet do brejků.

Tahle taktika se Londýňanům dokonale vyplatila už ve dvanácté minutě. Hazard skvělým pasem poslal do běžeckého souboje Diega Costu, který měl v zakončení obrovské štěstí. Marcana sice v úprku přetlačil, jenže na Ikera Casillase nevyzrál. Odražený míč se však vrátil právě k Ivanu Marcanovi, jenž si jej nešťastně srazil do sítě. Maicon už balón vyškrábl za brankovou čarou.

Porto bylo v prvním dějství o fous lepší, ale v ofenzivě bezradné. Chelsea pečlivě bránila a jediný moment, kdy pustila soupeře ke střele, byla dvaačtyřicátá minuta - to když Brahimi vypálil ze střední vzdálenosti a donutil Courtoise natáhnout se k tyčce.

Chelsea byla i přes lehce pasivní hru nebezpečnější. Ofenzivní hráči Blues sice nebyli tak často vidět, ale čas od času zazlobili. V osmadvacáté minutě si Oscar narazil s Willianem a jeho tečovaná střela prosvištěla jen těsně vedle tyčky. V závěru prvního dějství pro změnu Oscar přihrál do solidní pozice Costovi, jenž však netrefil prostor tří tyčí.

Netradičně pohodový zápas pro Chelsea pokračoval i po změně stran. Zkraje druhého poločasu sice prověřil Courtoise Corona, ale za chvíli už to bylo 2:0. Ještě před Coronou pálil podobně neúspěšně Willian, který však ve dvaapadesáté minutě již zakončil dokonale. Rychlý útok po ose Diego Costa - Hazard dostal míč právě ke kudrnatému záložníkovi, jenž pohotovou ranou k tyči nedal Casillasovi šanci.

Porto tento moment lehce nabudil, hosté si zřejmě uvědomili, že pokud chtějí postoupit, musí okamžitě začít stahovat. A skutečně určitý tlak vyvinuli, vytěžili z něj jednu nebezpečnou střelu Brahimiho, kterou Ivanović tečoval o pár centimetrů mimo branku. Chelsea však působila velmi konsolidovaně a organizovaně, naopak v ofenzivě si dovolila i drzé akce, jako tu kterou musel po patičce Oscara zastavit až Casillas.

Ve hře londýnského celku bylo vidět sebevědomí, což je v letošní sezóně absolutní rarita a snad i známka toho, že by se krize Chelsea mohla chýlit ke konci. Casillase prověřil ještě dvakrát Hazard, který dokonce nastřelil tyčku. Pak domácí předvedli svým fanouškům bago s hráči soupeře a dovedli utkání do pohodlného, vítězného a postupového konce.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (344)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele