předkola - 4. předkolo - mistrovská část - 1. zápasy
20.08.2013 20:45 CET
3 : 1
(1:0)

Reportáž

Plzeň doma zabojovala a poveze si do Mariboru výhru 3:1

Viktoria Plzeň dokázala před domácími fanoušky porazit Maribor a do hlavní fáze Ligy mistrů už ji tak zbývá překonat jen závěrečná překážka na slovinské půdě. Úřadující český mistr měl již dvoubrankové vedení, poté si ale utkání zbytečně zkomplikoval, načež těsně před koncem uklidnil domácí střídající Michal Ďuriš

Zatímco západočeský kormidelník Pavel Vrba vložil důvěru do totožné základní jedenáctky, která bojovala proti Spartě, hosté se museli obejít rovnou bez dvojice tradičních opor. Disciplinární trest zastavil Zeljka Filipoviče a na marodce pro změnu zůstal stoper Arghus.

Úřadující slovinský mistr se nezalekl a hned po dvou minutách o sobě dal vědět zásluhou Cvijanoviče, jeho rána však na Kozáčika recept nenašla. To však bylo od hostující ekipy na dlouho dobu vše, Viktorka se chopila dirigentské taktovky, balón svému protivníkovi takřka nepůjčovala a zanedlouho se mohla radovat: Horváth od rohového praporku oslovil Daridu, jehož střela z první doputovala ve vápně k Čišovskému, který už měl před sebou snadnou úlohu - 1:0.

O reakci se snažil Ibraimi, jeho snaha však nic nebezpečného nepřinesla. Naopak Limberský mimořádně povedeným centrem "šajtlí" našel v šestnáctce hlavu Daridy, netradiční hlavičkář ale nedokázal svůj pokus usměrnit pod břevno Handanovičovy svatyně. Plzeňští hráči si tou dobou na trávníku dělali, co se jim zachtělo. To jen potvrdil Petržela, jehož ránu z úhlu slovinský brankář vyrazil.

Možná až nečekané problémy pak reprezentačnímu brankáři způsobil dalekonosný skákavý pokus z Daridovy produkce, nakonec si však 35letý veterán poradil. Velký problém pak Mariboru přidělávaly standardní situace - konkrétně rohové kopy. Po dalším z nich od Daridy si na přesný centr naskočil opět Čišovský, tentokráte však nedokázal nalézt označený prostor.

Takřka z protiútoku našel Viler před brankou Ibraimiho, tomu se však z obtížné pozice nepodařilo zakončit dvakrát nebezpečně a Kozáčik tak mohl i nadále zůstat klidný. Postupem času se domácí strana zatáhla a přenechala aktivitu NKM, které ale hrozilo jen nepřesnými střelami z dálky, hlavička Tavarese pak byla pro slovenského strážce branky vítaným protažením. Minutu před odchodem na přestávku pak mohlo být "vymalováno", Wágner přenesl míč na Petrželu, ten však neprokázal dostatečně přesně seřízená mířidla a z dobré pozice branku přestřelil.

Druhé dějství začalo opět převahou domácí Viktorie. Těsně za šestnáctkou natáhl Darida a Handanović měl plné ruce i nohy práce, aby jeho dělovku směřující do šibenice vytěsnil mimo tři tyče! Hostující mužstvo však postupně znovu získávalo navrch, ale jako "blesk z čistého nebe" udeřili Západočeši: Horváth poslal míč na rozběhnutého Kovaříka, jehož perfektní centr před branku dopravil na místo určení z druhé vlny skvěle doplňující Darida - 2:0.

Radost ale zaplněnou Doosan Arenu dlouho netěšila. Přesněji pouhých osm minut, načež Procházka odhlavičkoval balón jen k Mejačovi, který ho fantastickou ranou k pravé tyči okamžitě vrátil za Kozáčikova záda - 2:1. Náročný program, doplněný o reprezentační zápas proti Maďarsku, se na plzeňských hráčích přece jen projevil a na herním projevu Viktorie to bylo po většinu utkání patrné...

Další dobrou střeleckou pozici měl Ibraimi, ovšem vymezený prostor hledal marně. To se sice zanedlouho podařilo Tavaresovi, domácí brankář však jeho skákavý pokus nadvakrát zkrotil. Poté se ke slovu dostala opět Viktoria: Horváth z rohu nasměroval míč na hlavu Hořavy, bývalá opora Sigmy Olomouc ale zamířila jen do nachystaného Handanoviče. Statickou hru Plzně výrazně oživil František Rajtoral, jenž nejdříve oslovil Daridu, ten ale z velkého úhlu branku nenašel. To se po dalším pasu univerzálního křídelníka ovšem podařilo čerstvému Ďurišovi, který zamířil nekompromisně do vzdálenější šibenice a zajistil tak Plzni o poznání klidnější cestu do Slovinska - 3:1.

Autor: Jiří Vojík

Komentáře (913)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele