základní skupiny - skupina G, 2. kolo
02.10.2012 20:45 CET
0 : 2
(0:1)

Reportáž

Barcelona si v generálce na Madrid zajistila tři body z Lisabonu

Barcelona zvládla důležitý zápas na půdě Benfiky a domů se vrací se třemi body. O góly se postarali Alexis Sánchez a Cesc Fábregas. V závěru obdržel trenér Tito Vilanova dvě špatné zprávy - zranil se Carles Puyol a červenou kartu viděl Sergio Busquets.

První velkou šanci si z rychlého protiútoku vytvořili domácí, jako první otestoval Valdesovy reflexy Bruno Cesar. Když se Orli nadechovali k velké partii s Barcelonou, přišel šok. Messi ukázala kousek ze svého umění, nacentroval před Artura a tam si míč našel Chilan Alexis Sánchez - 0:1.

Velkou šanci nedokázal zakončit chilský expres Sánchez, jeho rána mířila těsně vedle levé tyče. Zajímavou akci Barcelony ukončil Pedro pádem v pokutovém území, jeho umění následně ocenil hlavní sudí žlutou kartou. O chvíli později byl Fábregasem zraněn Enzo Pérez, jeho rameno mu ale nakonec umožnilo v zápase pokračovat. Díky jeho aktivitě a skluzu Javiera Mascherana mohla deset minut před koncem poločasu Benfica zahrávat volný přímý kop, ten ale Valdése nevystrašil.

Po vynikající kolmici mezi domácí obránce střílel Pedro, ale brankář Artur míč vyrazil. Jeho špatnou nahrávku o pár momentů později zachytili první útočící hráči Blaugranas, z následné akce ale hosté úspěšní nebyli. Rychlou akci založil úspěšný nákop hostující obrany, míč si u postranní čáry zpracoval Pedro a jeho nebezpečný centr před Artura jen těsně nikdo ze spoluhráčů do sítě nedopravil.

Druhá polovina klání se nesla v podobném tempu. Oba týmy se za občasného pískotu fanoušků snažily o kombinaci a to se střídavým účinkem. Zdánlivě zničehonic se ale před Valdése snesl nebezpečně kroucený centr, na který útočící hráči domácího týmu nedosáhli. Proto udeřilo na druhé straně. Messi svým typickým způsobem s míčem na kopačce přiběhl před pokutové území Benfiky, naservíroval míč Fábregasovi a bývalý kapitán londýnského Arsenalu bezpečně šanci proměnil - 0:2.

Kdo si myslel, že to bude konec zápasu, mýlil se. Domácí nesložili zbraně a naopak se nebránili útočení. Pumelici z dvaceti metrů zkoušel Pérez, Valdés byl ale připraven. Pro uklidnění situace zvolil Vilanovův tým svou oblíbenou disciplínu "Maximální počet přihrávek v minimálním časovém úseku".

Zdánlivý klid brankáře Artura přerušila jedna z typicky ladných akcí katalánského celku. Série narážeček, centr z levé strany a zakončení. Do rohu své brány ale včas doletěl Artur a hlavičku zneškodnil. Střídající Iniesta předvedl svou míčovou ekvilibristiku proti třem protihráčům, kteří jej stejně zastavit nedokázali. Smutný okamžik nastal ve chvíli, kdy se zranil hvězdný Carles Puyol a hřiště opustil na nosítkách.

Na hřiště se deset minut před koncem zápasu objevil také uzdravený útočník hostí David Villa. K závěru zápasu jsme mohli vidět snahu rozkouskovat hru na několik dílčích fragmentů, která jinak svižnému zápasu ubírala na atraktivitě. Přesto jsme viděli ještě jednu zajímavou věc - červenou kartu pro hráče Barcelony. Tu obdržel Sergio Busquets za, řekněme, nesportovní chování.

Ale jinak vše pokračovalo stejným stylem. Lionel Messi si dále s míčem dělal, co chtěl, obrana jej dále nestíhala bránit. Oslnivé koncovce nijak nepomohlo ani čtyřminutové nastavení. Barcelona splnila úkol a před El Clásicem vyhrála v důležitém zápase o dvě branky. Tito Vilanova ale asi na zápas nebude vzpomínat v nejlepším, stoperská dvojice se mu totiž povážlivě rozpadá.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (573)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele